Marja Malmsted saa tutkittavakseen kännykkäkuvia, joissa näkyy jotain tuntematonta lentävää. Kuvat ja kuvankäsittely Teemu Kuusimurto

Näetkö outoja valoja tai hämmentäviä liitäviä esineitä? Ei se mitään, monet muutkin näkevät. Aika soittaa ufotutkijalle.

Eräänä iltana vuonna 1970 kuusivuotias Marja Malmstedt katsoo kotirannassaan järven yli ja näkee jotain outoa: valopallon, joka näyttää täysikuulta mutta on isompi. Se lentää puurajan yläpuolella kummallista, aaltoilevaa rataa. Lento­kone se ei ole eikä helikopteri. Marja tuntee tähtitaivaan ja tietää, että tämä pallo on jotain ihan muuta. Valo häviää. Marja jää miettimään näkemäänsä.

Mitä ne ovat?

Vuonna 2012 näkyy yhtä kummia. Sipoolaismies on parvekkeellaan tupa­kalla, kun joukko valkoisia, kellertäviä ja punaisia valopalloja kiitää hurjaa vauhtia talon yli. Kuopiolainen autoilija jää suu auki, kun huomaa kaksi soikeaa, halkaisijaltaan muutaman metrin kokoista laitetta leijumassa tien ylä­puolella. Tamperelaiset työkaverukset ovat lähdössä kotiinsa, kun musta esine lentää korkealta ohi, katoaa ja ilmestyy taas näkyviin.

Marja Malmstedtia, 49, kiinnostavat juuri tällaiset havainnot. Hän on ammatiltaan yrityskouluttaja, mutta jälkensä se jätti, ettei lapsena nähdyn valopallon arvoitus koskaan selvinnyt. Harrastuksekseen Marja on yksi Suomen kahdeksastakymmenestä ufotutkijasta.

Tällä hetkellä häntä mietityttää erityisesti, mitä tamperelainen, lento­koneita kuvannut mies näki joulukuussa. Valo­kuvissa näkyvä kirkas kohde on vaihtanut nopeasti paikkaa, liian nopeasti ollakseen lintu. Ufotutkijat ovat pohtineet kuvaa, mutta ratkaisua ei ole löytynyt.

– Sehän tässä juuri kiehtoo. Tuntematon, lentävä esine, jolle ei löydy selitystä – mikä se voi olla?

Lapsena Marja asui Savossa Paasi­veden rannalla, yhdessä Suomen ufokeskittymistä. Järvellä on raportoitu valoilmiöitä jo parisataa vuotta sitten, ja jos Marjan perheen telkkari meni lumi­sateelle kesken uutisten, äiti totesi, että "taas ne siellä ylhäällä lentelevät". Äidilläkään ei ollut tietoa siitä, mitä ne olivat.

Sittemmin Marja on lukenut paljon mahdollisia selityksiä, ufokirjallisuutta laidasta laitaan. Hän tuntee teoriat muinaisista astronauteista ja Roswellin ufotapauksesta. Kun kysymys kerran heräsi, ei se ole lakannut häiritsemästä.

Ihan tavallisia selityksiä

Suomalaiset ufotutkijat ovat eri alojen ihmisiä: nuoria, vanhoja, insinöörejä, ekonomeja, asiakaspalvelijoita. Heitä yhdistää kiinnostus kosmoksen tutkimattomiin puoliin, yövaloihin, päiväkiekkoihin ja muihin lentäviin outouksiin. He hankkivat ufotietoa ja raportoivat sitä eteenpäin.

Yksi ufotutkijoiden tehtävistä on auttaa epätietoisia kansalaisia. Jos Reino Ylöjärveltä näkee parvekkeeltaan valopalloja, hän voi ilmoittaa havainnostaan Suomen Ufotutkijoille. Tutkija, esimerkiksi yhdistyksen varapuheenjohtaja Marja, haastattelee Reinoa: missä ilmansuunnassa, mihin aikaan? Kuuluiko ääntä? Näyttikö joku kohteen osa pyörivän? Ufotutkijoiden tietokantaan kertyykin vuodessa parisataa ilmoitusta, tämäntyyppisiä:

Heräsin yhtäkkiä keskellä yötä (en mihinkään ääneen), avasin silmäni ja katsoin ikkunasta pihalle. Näin ison tähden mallisen mutta useammalla "sakaralla" olevan valkohohtoisen pallon (noin 2–3 kertaa pohjantähteä isompi), jonka koko muuttui tapahtuman aikana. Nousin ylös ja menin ikkunaan, josta huomasin että palloja oli enemmän. Seurailin niitä tohkeissani ja avasin ikkunan ja työnsin pään pihalle (2. kerroksesta, omakotitalo maaseudulla ). Mitään ääniä ei kuulunut.

Ilmoituksen saatuaan ufotutkijat kuuntelevat havaitsijan tunnelmia, haastattelevat ja koettavat selittää näyn.

– Sitähän tämä työ paljon on, puhelimessa puhumista. Käymme vaihtoehdot läpi: helikopteri? Ei. Valonheitin? Ei. Planeetta? Ei.

Ufo on listan viimeinen vaihtoehto, mutta usein selitys löytyy ennen sitä.

Aamutaivaalla näkyvä kirkas pallo on nimittäin yllättävän usein Venus. Iltaseitsemältä Tampereen taivaalla näkyvä hiukan vaappuva valoilmiö on melko varmasti Pirkkalaan laskeutuva Ryanairin lento RA912. Ikkunan ohi vilahtava punainen pallo on vaaliviikonloppuna peräisin SDP:n mökiltä, ja yöllä tähtien seassa kiitävä välkehtivä juttu on yksi niistä tuhansista satelliiteista, jotka kiertävät maapalloa.

– Ihmiset eivät enää tunne tähtitaivasta. He hämmentyvät, kun joutuvat taajaman ulkopuolelle ja katsovat ylös. Muutamassa minuutissa näkee monta satelliittia, Marja sanoo.

Ufotutkijoiden sähköpostilistalta löytyy asiantuntijat iridiumsatelliiteille ja taivaankappaleille. Joskus arvoitusten ratkaisemiseen tarvitaan seuran meteoro­logeja, joskus lentokoneisiin perehtynyt osaa auttaa, joskus pyydetään ekspertti analysoimaan kuvioita nurmikossa. Ufotutkijat ovat poikkitieteellistä ja muutenkin kirjavaa joukkoa. On niitä, jotka ovat henkisellä polulla ja innostu­neita New Age -asioista. Monet ovat kiinnostuneita tekniikasta.

Marja harrastaa valokuvausta, ja niinpä hän saa tutkittavakseen kännykuvissa näkyviä ufoepäilyjä.

– Paljon linssiheijastuksia, joskus pöllöjä tai hyönteisiä. Linssin ohi lentänyt pikkuötökkä voi näyttää kaukana taivaalla olevalta alukselta.

Onpa tylsää. Missä ektoplasma, kosmiset värähtelyt ja paranormaalit pikkumiehet? Marjaakin on syytetty tylsimykseksi, joka latistaa hienot havainnot arkisiksi ilmiöiksi. Mutta eihän hän olisi kiinnostunut ufoista, jos selitys aina löytyisi.

– Muutama prosentti havainnoista jää selvittämättä. Sen jälkeen on ihmisen mielikuvituksesta ja elämänkokemuksesta kiinni, mitä hän näkemästään ajattelee. Ufouskovainen näkee vieraan sivilisaation edustajia, kristitty ehkä merkkejä taivaasta. Minä pidän jalat maassa mutta mielen avoimena. Ihmisen aistit ovat vajavaiset, ja tieteessä puhutaan jo yhdestätoista ulottuvuudesta. Yhdestätoista! Se menee niin yli.

Viime aikoina ufopiireihin on tullut paljon havaintoja kolmion muodossa lentävistä valoista. Selitystä ei ole keksitty, mutta Marja on miettinyt asiaa.

– Ufohavainnoissakin on trendejä. 70-luvulla nähtiin sikarin muotoisia ufoja. Nämä kolmiot taas; voisivatko ne olla uusinta häivetekniikkaa? Tutkassa näkymättömiä stealth-hävittäjiä, joissa on valot siivissä ja kärjessä ja joita koelennetään salassa?

Kenneth ja lautaset

Iridiumsatelliitteja. Stealth-hävittäjiä. Pyh, 2000-luvun juttuja. Ennen vanhaan, ufoilmiön alkuhämärissä, lentävät lautaset olivat vielä reilusti lentäviä lautasia.

Se oli kesäkuuta 1947, kun yhdysvaltalainen lentäjä Kenneth Arnold näki koneensa tuulilasista outoja ilma-aluksia. Mitä helkkaria, mies ihmetteli ja yritti ilmoittaa havainnostaan FBI:hin. Heidän toimistonsa oli kiinni, joten Kenneth kertoi aluksista sanomalehden toimittajalle. Hän kuvaili, että esineet lensivät aaltoilevasti, ikään kuin heitettäisiin lautasia veden pintaa pitkin. Toimittaja veti vähän mutkia suoriksi ja loppu on ufo­logian historiaa. Kesän lopussa koko maailma oli kuullut lentävistä lautasista. 

Kaukaiseen Suomeen ufoilmiö ehti kunnolla vähän myöhemmin, 60-luvulla. Ufotutkijoiden webbisivuilla on kerrottu kiehtovimmista kotimaisista havainnoista kautta aikain. Mitähän sitä ajattelisi esimerkiksi Pyyvaaran tapauksesta vuodelta 1967? Silloin Arvi Juntusen takapihalle laskeutui peltistä pataa muistuttava lentolaite, joka poukkoili naapurienkin iloksi pitkän aikaa pihamaalla. Tai Kuusamon valopallosta: Mauno ja Martta Talala meinasivat saada talvella 1971 aamukahvit väärään kurkkuun, kun ikkunan taakse ilmestyi häikäisevä valo. Se häipyi hetken päästä, mutta jätti jälkeensä oudon, titaania ja kasvijätteitä sisältäneen jäämuodostelman. Virallinen arvio tuomitsi jään tiskivedeksi, mutta höpö höpö, sanoivat asiaan perehtyneet. Ennemmin Kuusamossa käy humanoideja kuin tiskivesi muodostaa ison titaanipitoisen jääkentän.

Uskontotieteilijä Jaakko Närvä tuntee klassiset ufotarinat. Hän teki muutama vuosi sitten väitöskirjan ufoista – ei siitä, onko niitä olemassa vaan siitä, ovatko ufokokemukset ja ufologia uskonnollisuutta.

– Olen toki miettinyt myös sitä, onko ufoja olemassa, olen mukana ufotutkijoiden yhdistyksessäkin. Täydellistä selvyyttä en ole saanut.

Jaakon mukaan asia menee mutkikkaaksi, kun alkaa tarkastella todistusaineistoa. On nimittäin olemassa niin sanottuja kovia ufotapauksia. Havaitsijoita on ollut monia, kuvaukset ovat luotettavia eikä niitä pystytä selittämään tieteellisesti. Silti ne ovat vain havaintoja, joiden todenperäisyyttä on vaikea arvioita.

Vieraita tulevaisuudesta?

– Marja Malmstedt.

– Haloo! Onko ufotutkijoilla? Taka­pihalla on outoa vihreää limaa!

Joskus tulee tietysti myös pilapuheluita nuorisolta. Silloin Marja leikkii mukana:

– Käykää äkkiä ottamassa valokuva!

Oudompaakin on nähty kuin vihreä lima. Hiljattain eräs pariskunta ajoi autollaan valtatietä, kun edessä ajava rekka nousi ilmaan. Tuosta noin vain. Pariskunta melkein jätti kertomatta kenellekään, koska pelkäsi ihmisten pilkkaa. Ufotutkijoillekin tapaus tuli tietoon mutkan kautta.

Jotkut naureskelevat, toiset ihmettelevät, mutta aika monet näkevät kummia: jos 60-luvun lopulla oli ruuhkaa ufotaivaalla, ei 2000-luvullakaan ole hiljaista. Uusista havainnoista on usein valokuvia tai videota, ja koko kansain­välinen ufoyhteisö pääsee netin avulla pähkäilemään, mitä Teksasin tai Tukholman taivaalla oikein näkyi.

Tilanne on muutenkin erilainen kuin viime vuosituhannella. Jos joku puhuu vuonna 2013 levottomia aikamatkailusta tai elämästä eksoplaneetoilla, hän ei välttämättä ole ufoharrastaja vaan luultavammin vaikka tähtitieteilijä Esko Valtaoja. Tieteen teoriat voittavat hörhöimmätkin ufokuvitelmat nykyään 6–0.

Jaakko Närväkään ei halua olla ensimmäisenä tyrmäämässä paranormaaleja ilmiöitä, vaikka akateeminen tutkija onkin.

– Ja jos ajattelee, että ufoja on, niin sitten vasta avautuu kiehtovia kysymyksiä. Mitä ne ovat: kaukaisia vieraita? Rinnakkaistodellisuutta? Vai ihmisiä tulevaisuudesta? Ajatella, jos ne ovatkin ihmisiä tulevaisuudesta. Ehkä se olisi mahdollista. Jos aika-avaruudessa voisi oikaista madonreiän kautta, kuten jotkut tutkijat spekuloivat, melkein mikä tahansa tuntuu mahdolliselta.

– Kvanttifysiikka on jännittävä ja lupaavalta vaikuttava tieteenalalta, Jaakko pohtii.

Kohtaamisia ja sieppauksia

Ufotutkijoiden toimisto Tampereella ei heti kiihdytä mielikuvitusta kosmisiin ulottuvuuksiin. Iso pöytä, vihreä sohva, mappeja, pölyttyneen näköinen pöytätietokone. Täällä ei ole ketään töissä, koska ufotutkimusta ei tehdä palkkatyönä. Toimistolla pidetään kokouksia ja käydään läpi alan kuulumiset.

Sivuseinän harmaat peltikaapit kätkevät sisäänsä toimiston mieltä kiihottavimman annin: tiedot ufokontakteista. Niitä ei pääse selaamaan, koska kohtaamiset ja sieppauskokemukset ovat arkaluontoista materiaalia.

– Ei siitä haluta yleensä puhuta, leimautumisen pelossa. Nämä ihmiset ovat kuitenkin aidosti kokeneet jotain. Eipä siinä ufotutkija pysty muuta kuin kuuntelemaan. Ainakin meille voi puhua asioista, joista ei muille tohdi, Marja kertoo.

Sieppauskokemuksiakin on useampaa lajia. On auttavaisten ufojen kutsuja avaruusalukseen, on uhkaavia kohtaamisia, seksuaalisia kontakteja.

– Kun tekniset piirteet riisutaan pois, ufokontaktit ja -sieppaukset ovat tyypillisiä uskonnollisia kokemuksia. Varsinkin sieppauksissa on rajuakin toimintaa, mutta samantapaisia olivat ennen vanhaan kohtaamiset keijujen tai enkeleiden kanssa. Eivät keijutkaan ole olleet vain söpöjä satuhahmoja vaan ristiriitaisia, väkivaltaisia ja seksuaalisiakin olentoja, Jaakko Närvä toteaa.

Lähetin hampaassa

Entäs, jos CIA tietää enemmän kuin kertoo? Jos Scully ja Mulder olivat oikeassa? Humanoidit ovat jo täällä, hallitukset pitävät meitä pimennossa?

Salaliitto­teoriat ovat yksi osa ufo­skeneä. USA:n viranomaiset ovat oikeastaan itse syypäitä siihen, että huhuja liikkuu. Kaikki alkoi, kun lentävistä lautasista alettiin 40 luvun lopulla kohista. Aluksi Yhdysvaltain puolustusvoimat otti ufot tosissaan. Sodan jälkeisissä, paranoideissa tunnelmissa ilmahyökkäys avaruudesta ei tuntunut mitenkään mahdottomalta ajatukselta.

Muutaman vuoden päästä ufojen pelosta alkoi kuitenkin tulla ongelma, kun hätäkeskukset uhkasivat tukkeutua ufohavainnoista. Hallitus aloitti ufohälyn vaimennuskampanjan. Havaintoja hyssyteltiin, kaikki kuitattiin luonnollisilla syillä. Tarkoitus oli hyvä, mutta kiireessä keksittiin huonoja selityksiä.

Se vaikutti peittelyltä ja antoi siemenet salaliittoteorioihin. Hurjimmissa versioissa pääteltiin, että viranomaiset ovat luovuttaneet humanoideille ihmisiä tutkimuskäyttöön ja saaneet vastineeksi huipputeknologisia aseita. Netti on pullollaan hurjia visioita, mutta ufotutkijoiden piireissä salaliittoteoriat jakavat mielipiteitä.

– Mutta jos ufoja pitää todellisina, avautuu uusia kysymyksiä, joissa on kutkuttavaa vetoa. Ehkä viranomaiset ovat kovia tapauksia tutkiessaan saaneet jotain selville? Ehkä jotain on salattukin? Eihän se mahdotonta ole, Jaakko Närvä miettii.

Toisen maailman kaipuu

Ufotutkijoiden puheenjohtajalle Björn Borgille tuli vähän aikaa sitten keskellä yötä ilmoitus valopallosta. Siitä oli myös videokuvaa. Tarkemmassa tarkastelussa kävi tosin ilmi, että havainnoija oli kuvannut kuuta. Kyllä sekin liikkuu, kun tarpeeksi kauan katsoo.

Kun ufotutkija kertoi, että kyseessä ei ollut tuntematon lentävä esine vaan Kuu, havainnoija pettyi ja hermostui. Jaakko Närvän mielestä se on ymmärrettävää.

– Totta kai me kaikki toivomme, että kokisimme jotain merkityksellistä tai taianomaista. On hieno ajatus, että tähän arkiseen harmauteen limittyy jokin toinen maailma. Että me näemme vain pienen kaistaleen todellisuudesta, mutta verho voi koska tahansa raottua, ja raosta näkee välähdyksen laajemmasta kokonaisuudesta.

Jaakko kuulostaa siltä, että hän tietää mistä puhuu. Hän onkin kerran nähnyt ufon.

– Olin bussissa matkalla Kotkasta Helsinkiin. Kun katsoin ikkunasta taivaalle, näin selvärajaisen soikean kohteen, joka jakautui kahdeksi palloksi. Tajusin, että tämähän on tyypillinen ufohavainto. Se oli hämmentävää, juuri niin kuin ufoja nähneet aina kuvaavat kokemusta. Seuraavaksi tuli mieleen, että voinko sanoa muille bussissa istuville mitään? Mitä, jos olen ainoa, joka näkee sen? En uskaltanut sanoa mitään.

Nyt Jaakko tekee apurahalla lisää uskontotieteellistä tutkimusta ufo­aiheesta. Mitä tulee paranormaaliin puoleen, hänen mielestään yliluonnollisiin kokemuksiin kannattaa suhtautua asiallisesti. Ihmisille tekisi ylipäänsä hyvää vähän rentoutua, rauhoittua ja uskoa vaikka johonkin uskomattomaan.

– Siinä tulee vain viisaammaksi.

Viime kesänä Hanna-Riikka Siitosen keuhkot ja ­sydän pettivät. Se laittoi kaiken uusiksi. – Kuolemanpelko hiipi minuun vasta jälkikäteen, 16 vuotta syöpää ­sairastanut näyttelijä sanoo.

On kesäinen perjantai­aamu, kun näyttelijä Hanna-Riikka Siitonen, 45, herää mökiltään. Hän kävelee jääkaapille ja ottaa lasin mehua.

Yhtäkkiä Hanna-Riikan henki salpautuu. Hän ei pysty hengittämään.

Hanna-Riikka hoipertelee ulko-ovea kohti, saa sen auki ja kaatuu alastomana kuistille piikikkään kynnysmaton päälle. Siinä hengitys kulkee juuri ja juuri, kunhan ei liikauta sormeakaan.

Hanna-Riikan aamuvirkku isä, muusikko Matti ”Fredi” Siitonen on lähistöllä ulkoilemassa ja näkee, että jokin on vialla. Hänelle tytär saa sanottua vain yhden sanan: ambulanssi.

Pian isä ja Hanna-Riikan aviomies, näyttelijä Janne Virtanen kuskaavat häntä kohti sairaalaa. Auton ikkuna on auki, koska virtaava ilma auttaa hengittämään. Äiti, ylipormestari Eva-Riitta Siitonen on jäänyt mökille Hanna-Riikan ja Jannen 10-vuotiaan Vieno-tyttären kanssa. Tyttö vielä nukkuu.

Siitosten mökki sijaitsee saaressa, mutta sieltä kulkee pieni tie mantereelle. Viereisestä kylästä on hälytetty apuun vapaaehtoinen pelastusryhmä. He ajavat autokyytiä vastaan ja antavat Hanna-Riikalle ensiapua happimaskin avulla ambulanssin saapumiseen asti.

”Tajusin kyllä, että nyt on tosi kyseessä.”

Ambulanssissa Hanna-Riikka haluaisi vain nukkua. Häntä ihmetyttää, että sairaanhoitajat kyselevät häneltä niitä näitä Uusi päivä -ohjelmasta, jossa Hanna-Riikka näyttelee. Vasta jälkikäteen hän tajuaa, että he haluavat pitää hänet hereillä.

– Tajusin kyllä, että nyt on tosi kyseessä. Kuolemanpelko hiipi minuun kuitenkin vasta jälkikäteen. Mieleni pyrki kai suojelemaan minua pahimmalta kaikkein akuuteimpien tapahtumien keskellä, Hanna-Riikka sanoo.

Sairaalassa selviää hengitysvaikeuksien syy: Hanna-Riikalla on molemmissa keuhkoissaan veritulppa. Ne johtuvat todennäköisesti kilpirauhassyövästä, jota hän on sairastanut 16 vuotta. Syöpä hoitoineen lisää veritulppariskiä.

Myös Hanna-Riikan sydän on vaurioitunut, sillä se on saanut liian vähän happea. Virallinen diagnoosi on keuhkoembolia ja akuutti sydänsairaus. Hanna-Riikka joutuu täydelliseen vuodelepoon, jotta veritulpat saadaan hoidettua ja sydäntä pystytään tarkkailemaan koko ajan.

Hanna-Riikka viettää eri sairaaloissa yhteensä kuukauden. Hänet ehditään jo kotiuttaa, mutta hengenahdistuskohtaus toistuu. Kun kohtaus tapahtuu kolmannen kerran, Hanna-Riikka romahtaa.

– Olen aina luullut olevani vahva, mutta olenkin pelkuri. En ole koskaan pelännyt yhtä paljon kuin nyt. Syöpädiagnoosin ohella tämä on elämäni pahin trauma.

Turvaa hoitajilta

Jälkikäteen ajatellen oireita kyllä oli.

Hanna-Riikka juonsi Tangomarkkinat, muttei jaksanut juhlia muun porukan mukana samalla tavalla kuin aiemmin. Ystävä, laulaja Nina Tapio ihmetteli puhelimessa Hanna-Riikan hengästymistä. Hänhän makasi aurinkotuolissa.

Sairaala-aikana Hanna-Riikka piti itsensä rauhallisena ajattelemalla uutta, tulevaa keittiötään, jota putkiremonttimiehet parhaillaan rakensivat. Oli tilanteita, joissa hengittäminen onnistui vain, jos Hanna-Riikka keskittyi samaan aikaan puristelemaan mandariinia. Vaikeina hetkinä turvaa toi myös sairaanhoitaja, joka piti kädestä.

Miestään ja tytärtään Hanna-Riikka ei halunnut sairaalasänkynsä viereen päivystämään. Koko perheen oli ollut tarkoitus lähteä ystäväporukalla viikon mittaiselle veneretkelle, ja Vieno oli odottanut matkaa kovasti. Janne olisi halunnut jäädä, mutta Hanna-Riikka kehotti häntä ja Vienoa lähtemään.

– Joskus on jopa helpompi hakea turvaa tuntemattomista kuin omista läheisistään. Perhe kantaa mukanaan kaikenlaista jo valmiiksi. Eivät he muutenkaan voi käydä tätä tilannetta läpi puolestani, vaan minun pitää löytää siihen keinot itse.

Akuuteimpina pelon hetkinä Hanna-Riikka kertoo aistineensa vierellään kuolleet isovanhempansa.

– Mielessäni kysyin isovanhemmiltani: kuolenko minä nyt? He vastasivat, että et. Se toi lohtua. En tiedä kuvittelinko kaiken vai en, mutta tuo kokemus auttoi minua selviämään. Siksi totuudella ei lopulta ole väliä.

10-vuotias Vieno saattaa patistaa äitinsä välillä lepäämään. "Silloin tunnen sisälläni riipaisun. Eihän hänen pitäisi minusta joutua huolehtimaan." Kuva: Jouni Harala
10-vuotias Vieno saattaa patistaa äitinsä välillä lepäämään. "Silloin tunnen sisälläni riipaisun. Eihän hänen pitäisi minusta joutua huolehtimaan." Kuva: Jouni Harala

Uusia pelkoja

Puhuessa hengitys käy välillä raskaaksi. Jo muutaman portaan kävely väsyttää, mutta se on kuulemma hyvä. Sydäntä pitääkin treenata taas pikku hiljaa vahvemmaksi.

Hanna-Riikan keuhkoveritulpat on nyt hoidettu pois liuottamalla ja uusien syntymistä ehkäistään verenohennuslääkkeillä. Vaikka sydän otti osumaa, se jaksoi. Nyt Hanna-Riikka yrittää hoitaa sydäntään ja yleiskuntoaan rauhallisella liikunnalla ja terveellisellä ruokavaliolla, vaikkei se häntä aina huvittaisi. Henkinen käsittely on vielä kesken.

Hanna-Riikalla todettiin kilpirauhassyöpä 29-vuotiaana. Hän käy syöpäkontrolleissa kolmen kuukauden välein ja joutuu syömään lääkkeitä loppuelämänsä. Leikkauksia on takana viisi.

Siihen kaikkeen Hanna-Riikka oli jo tottunut.

– Kesän jälkeen kaikki elämässäni meni uusiksi. Välillä tuntuu ihan mahdottomalta ajatukselta, että tässä pitäisi pikku hiljaa alkaa taas elää normaalielämää. Elämä pakottaa minut kovalla kädellä kohtaamaan pelkoni.

Yksi peloista oli yksinolo. Aiemmin itsenäiseen elämäntyyliin tottunut Hanna-Riikka onkin yhtäkkiä normaalia riippuvaisempi toisista. Kun Hanna-Riikka pääsi pois sairaalahoidosta, hän ajatteli muuttavansa telttaan Meilahden sairaalan pihalle, että apu olisi aina lähellä.

– Alkuun en uskaltanut olla hetkeäkään yksin. Jannenkin kanssa olemme tottuneet viipottamaan eri kaupungeissa, mutta aloin varmistella häneltä joka päivä, että tulethan yöksi kotiin. Jos Janne ei päässyt, tuli joku muu. Tarvitsin turvakseni tiedon siitä, että lähelläni oli koko ajan aikuinen ja auto.

Jopa aiemmin tuttu ja turvallinen teatteriympäristö alkoi pelottaa. Kun Hanna-Riikka meni tyttärensä kanssa teatteriin, väkijoukko ja melu tuntuivat yhtäkkiä uhkaavilta. Hän selvisi reissusta puristamalla tiukasti Vienon kättä.

”Olen kiukutellut välillä kuin lapsi ja tarvinnut tukea yllättävissä asioissa.”

Pelko näkyi myös pinnan lyhentymisenä ja avuttomuutena. Hanna-Riikka saattoi täysin varoittamatta mennä tolaltaan jo siitä, ettei saanut hillopurkkia auki.

– Traumaattinen tilanne voi kuulemma saada taantumaan takaisin lapsen tasolle. Trauma on ikään kuin uudelleensyntymä, jonka jälkeen kaikki pitää opetella alusta. Minulle on käynyt juuri niin. Olen kiukutellut välillä kuin lapsi ja tarvinnut tukea yllättävissä asioissa.

Kesän tapahtumat ovat saaneet Hanna-Riikan kyseenalaistamaan suhteensa jopa kannustukseen, jota hän muilta saa.

– Olen tottunut saamaan kehuja siitä, että syövästäni huolimatta hoidan hienosti raskaan työn ja perheen. Nyt mietin, olenko sittenkin tullut riippuvaiseksi noista kehuista. Ajattelenko niiden takia, että olen muka muita vähän vahvempi?

Reippaustauti

Hanna-Riikka on sairastellut pienestä asti. Ennen 12-vuotissyntymäpäiväänsä hänet oli nukutettu 11 kertaa. Se, kasvatuksen ohella, muokkasi Hanna-Riikasta kaiken jaksavaa selviytyjää.

– Kun minulle lapsena tuli flunssa, äitini antoi minulle luvan levätä, kunhan ensin pakkasin koulurepun, söin aamiaisen ja puin päälleni. Varmaan hän ajatteli, ettei pikkujuttujen takia voi jättää koulupäiviä väliin, koska jouduin tekemään niin jo pidempien sairaalajaksojen takia. Siksi ehkä ajattelen, ettei pienestä pidä valittaa, hän pohtii.

– Peittelen viimeiseen asti sitä, etten pärjääkään. Avuttomuus tuntuu minusta nololta ja saa minut tolaltani. Siksi tämänhetkinen tilanteeni tuntuu entistäkin raskaammalta.

Hanna-Riikka kutsuu tsemppitaipumustaan reippaustaudiksi. Hän ei välttämättä itsekään ymmärrä, milloin pitää jaksaa ja milloin voisi jo hiljentää tahtia.

– Jatkuvan sairastelun takia minulta on vähitellen hävinnyt kyky hahmottaa omat rajani. En aina tajua, mikä on normaalia ja mikä ei. Joskus tunnistan vasta toisten ihmisten kummastelusta, että toimin oudosti.

– Ystävänikin ovat kysyneet minulta, olenko oikeasti näin reipas. Niin, olenko, vai esitänkö vain? En tiedä.

Syyskuussa Hanna-Riikka palasi töihin Uusi päivä -ohjelman kuvauksiin. Koko ensimmäinen viikko kuvattiin haastavia ulkokohtauksia, mutta Hanna-Riikka tsemppasi. Vasta viikon jälkeen hän tajusi, ettei tämä ollutkaan tässä.

– Hetkellinen tsemppaus ei riittänytkään, vaan tätähän tämä arki nyt on. Mutta minun on vain pakko jaksaa. Muita vaihtoehtoja ei ole.

Puolisokin väsyy

Hanna-Riikan syöpähoidot ja tuore trauma ovat tuoneet oman taakkansa myös hänen ja Jannen suhteeseen.

– Tilanteeni vaatii paljon parisuhteelta ja tekee siihen koloja. Puhun sairaudestani enemmän ystävien ja jopa ventovieraiden kanssa kuin oman mieheni. Hän kun on se minun arkeni. Hänen kanssaan tulee juteltua helpommin kauppalistasta kuin päivitettyä niitä isompia juttuja.

Hanna-Riikan mukaan Janne on vanhan sukupolven mies, joka näyttää rakkautensa ennemmin konkreettisilla teoilla kuin puhumalla. Se aiheuttaa toisinaan kitkaa parin välille.

– Ei Jannekaan aina jaksa. Hän kiukuttelee ja ärsyyntyy minun kiukutteluuni. Mutta sairauteni vuoksi hän on se, joka joutuu nielemään ärtymyksensä ja pyytämään anteeksi. Se ei ole ihan reilua. Juuri nyt en silti voi ottaa kantaakseni Jannen tunteita, niiden vuoro tulee myöhemmin.

Hanna-Riikkaa saattaa ärsyttää jo se, että Janne varmistelee moneen kertaan, onko energiapatukat pakattu matkaan.

– Voisihan hän itsekin napata ne patukat laukkuun eikä tehdä asiasta numeroa. Mutta ymmärrän, etteivät läheiseni toimi hassusti pahuuttaan. Se kaikki lähtee järjettömän isosta yhteisestä huolesta, minun hyvinvoinnistani.

Parisuhdetta Jannen kanssa on lujittanut Hanna-Riikan mukaan se, että he tapasivat kypsinä aikuisina, 30- ja 35-vuotiaina. Kahden aikuisen välille syntyikin alusta asti tasavertainen ja turvallinen kumppanuus.

Hanna-Riikka huomauttaa, että pitkäaikainen sairaus voi vääristää myös sitä, miten muut kohtelevat sairastavan puolisoa.

– Sairauteni takia minä olen se, jolta aina kysytään vointia. Kukaan ei kysy Jannelta, miten hän jaksaa. Muiden olisi todella tärkeää huomioida paitsi sairastuneen, myös hänen puolisonsa vointi.

Sairaus on tehnyt Hanna-Riikasta rennon rahankäyttäjän. "En kanna huolta huomisesta."
Sairaus on tehnyt Hanna-Riikasta rennon rahankäyttäjän. "En kanna huolta huomisesta."

Tyttären tukijoukot

Äitiys on aina ollut Hanna-Riikan suurin unelma. Vienon syntymää edelsi kolme vaikeaa vuotta, kun lasta ei kuulunut. Hanna-Riikka sairasti syöpää jo ennen Vienoa, mikä muokkasi äitiyttä alusta asti.

Läheisten apu ja ottaminen osaksi lastenhoitoarkea on ollut perheelle itsestään selvää. Vieno asui koko tämänkin kevään ja kesän isovanhempiensa kanssa Helsingissä, koska Hanna-Riikka ja Janne muuttivat töiden perässä Tampereelle. Syynä järjestelyyn oli myös Töölön-kodissa tehty putkiremontti. Perhe muutti tammikuussa ja pääsi palaamaan kotiin syyskuussa.

– Vienolla on ympärillään vahva lähipiiri, joka on valmis tukemaan häntä aina. Olen kasvattanut hänet turvautumaan minun lisäkseni muihinkin läheisiin.

Vienolle äidin sairaus on tuttu ja arkinen asia. Hän ei Hanna-Riikan mukaan pelkää sairaaloita, vaan luottaa siihen, että äiti hoidetaan siellä kuntoon. Äidin pakollisista lepohetkistäkin on tehty yhteinen juttu. Vieno saa katsella telkkaria ja syödä eväitä samalla, kun Hanna-Riikka lepää.

– En voi silti koskaan täysin tietää, miltä tilanteeni tyttärestäni oikeasti tuntuu. Ehkä se ei lopulta edes ole pelkästään minun asiani. Olenkin rohkaissut Vienoa puhumaan sairauteeni liittyvistä tunteista muiden läheisten kanssa.

Vieno on myös se suurin syy, miksi Hanna-Riikka ylipäätään jaksaa. Tyttärelle ei vatvota vaikeuksista, vaan hänen kanssaan on pakkokin keskittyä ihan tavallisiin juttuihin.

”Vieno on se normaali asia arjessani.”

– Vieno on se normaali asia arjessani. Hän pitää minut elämässä kiinni. Vaikka muuten hapuilen, hän saa minut jaksamaan. Olen hänestä kiitollinen joka ikinen päivä.

Myös omat vanhemmat ovat olleet Hanna-Riikalle korvaamaton tuki. Hän kutsuu itseään, Jannea ja vanhempiaan neljän koplaksi.

– Isäni saa minut rauhoitettua jo pelkällä olemuksellaan. Äitini puolestaan hoitaa kaikki käytännön asiat kaupassakäynnistä kokkaamiseen niin, ettei minun tarvitse huolehtia niistä yksin.

Positiivisuuspakko

Syövästään Hanna-Riikka on vuosien aikana tottunut puhumaan julkisuudessa. Hän tietää, että joitakin avoimuus saattaa ärsyttää.

– Minulle on helpompaa, että kaikki tietävät tilanteeni. Olisi raskaampaa olla puhumatta tästä kaikesta.

Osin Hanna-Riikka myös ymmärtää syöpäkeskusteluun liittyvän kritiikin. Jotkut ovat kyseenalaistaneet, miksi sairastuneet keskittyvät vain positiivisuuteen eivätkä kerro esimerkiksi peloistaan, kivuistaan ja univaikeuksistaan.

– Positiivisuuden buustaus on meille syöpäpotilaille hyvin tyypillistä. Vaikeuksissa vellominen ei nimittäin auta, vaan se kaataisi veneen. Myönteisiin asioihin keskittyminen on usein se ainut keino jaksaa.

Elämä parantumattoman sairauden kanssa on toisaalta myös opettanut Hanna-Riikkaa ottamaan asioita rennosti. Jos tilille ilmaantuu vaikkapa ylimääräistä rahaa, Hanna-Riikka panee tuulemaan.

– En kanna huolta huomisesta, vaan ajattelen, että tänään on bileet, kaikki sileeks. Ostan heti haluamani laukun ja mieluummin samppanjaa kuin kuohuviiniä. Rento rahankäyttö on hauskaa, vaikka myönnän, että perheelle se voi joskus tuntua turvattomalta.

Myös töissä Hanna-Riikka on se, joka sanoo ne asiat, mitä muut eivät uskalla.

– Ei silti ole realistista elää koko ajan hetkessä. Kukaan ei pysty keskittymään sataprosenttisesti vain läsnäoloon. Mutta kokemuksen siitä voi silloin tällöin saada. Voi vaikka keittää ex-tempore kahvit tai varata haaveilemansa matkan.

Absurdeja tilanteita

Näyttelijäntyön ja syöpähoitojen yhdistäminen vie Hanna-Riikan välillä keskelle absurdeja tilanteita. Hänen Uusi päivä -roolihahmonsa Lisbeth ”Lissu” Kanerva pukeutuu näyttävästi, ja toisinaan Hanna-Riikka onkin mennyt syöpäklinikalle hoitoihin suoraan kuvauksista täydessä tällingissä.

– Muut, tuntemattomat potilaat katsovat silloin perääni pitkään. Hoitojen jälkeen saatan palata takaisin kuvauksiin heilumaan jossain ihme avaruusasussa. Tajuan itsekin, miten absurdia tämä elämä joskus on. Mutta näillä mennään.

Samaan aikaan Hanna-Riikka tuntee suurta kiitollisuutta, että saa tehdä intohimotyötään.

”Työ pitää elämässä kiinni.”

– Näytteleminen vie mukanaan ja antaa voimaa jaksaa. Toki se myös kuluttaa. Veikkaan, että villeimmät bileillat ovat osaltani ohi, sillä työn jälkeen pystyn vain lepäämään. Silti työ pitää elämässä kiinni.

Hanna-Riikka tietää olevansa muutenkin monin tavoin onnekas. Tällä hetkellä asiat ovat kohdillaan: työn lisäksi on lapsi, mies ja koti.

– Minulla monet asiat ovat ihan järjettömän hyvin. Ehkä elämäni on jing ja sairauteni jang, jotta tasapaino pysyy yllä, hän pohtii.

– Tiedän, etten tästä nuorene tai parane. Niille en voi mitään, mutta asenteelleni voin. On minusta itsestäni kiinni, miten elän.

Myös musta huumori oikeilla hetkillä auttaa jaksamaan.

– Käyn rauhallisessa yin-joogassa. Tunnin lopuksi ohjaaja aina sanoo, että otetaan vielä viisi viimeistä hengitystä. Silloin mietin, että jos nyt ei kuitenkaan.

Juttu on julkaistu Me Naisten numerossa 41/2016.

Hanna-­Riikka Siitonen
  • Helsingissä 13.11.1970 syntynyt laulaja ja näyttelijä.
  • Asuu Helsingin Töölössä puolisonsa, ohjaaja-näyttelijä Janne Virtasen ja Vieno-tyttären, 10, kanssa.
  • Tuttu 1990-luvun Taikapeili-duosta. Esiintynyt lukuisissa teatterimusikaaleissa.
  • ­Musiikkituottaja ja näyttelijä Yle TV2:n Uusi päivä -sarjassa.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

VAAKA

On aika laittaa asioita järjestykseen. Aloita isoimmista ongelmista ja etene niistä pienempiin. Uskalla olla erilainen kuin muut.

 

SKORPIONI

Ole tarkkana yksityisyytesi kanssa. Katso, mitä jaat ja kenen kanssa. Rauhallinen päivä kotona voi olla juuri sitä, mitä kaipaat.

 

JOUSIMIES

Älä ujostele. Ole oma itsesi ja ilmaise mielipiteitäsi suoraan. On aika jättää menneisyyden ongelmat vihdoin taaksesi.

 

KAURIS

Pidä silmät auki ja tarkkaile kaikkea, mitä ympärilläsi tapahtuu. Nyt ei ole fiksua seurata sokeasti massan mielipidettä. Tee niin kuin sydämesi sanoo.

 

VESIMIES

Matkustaminen tai uusiin paikkoihin tutustuminen on loistavaa ohjelmaa päivälle. Älä odottele ohjeita, vaan seuraa vaistoasi. Se ei johda sinua harhaan.

 

KALAT

Tee voitavasi, jotta yhteiset asiat edistyisivät. Älä luota sokeasti tuntemattomiin, vaan hoida itse ainakin tärkeimmät hommat. Itsenäisyys on valttia.

 

OINAS

Ystävällisyys avaa paljon ovia. Avuliaisuutta ei kannata pantata tänään. Yllättävä tilaisuus tarjoutuu sinulle ja saa aikaan säpinää.

 

HÄRKÄ

Tarjoa apua ystävälle. Saat yllättävän vastapalveluksen silloin, kun sitä vähiten odotat. Päivä kysyy hermoja ja käytännöllisyyttä.

 

KAKSONEN

Vietä aikaa rakkaan ystävän tai kumppanisi kanssa. Yhteiset hetket lujittavat suhdettanne. On hyvä hetki keskustella tulevaisuudesta.

 

RAPU

Pysyttele taustalla, jos meno ei miellytä sinua. Älä asetu vastarintaan ennen kuin olet tarkkaillut tilannetta kylliksi. Muutokset alkavat itsestäsi.

 

LEIJONA

Tunteet ovat pinnassa tänään. Kanavoi energiasi oikein, jotta tarpeettomia jännitteitä ei pääse syntymään. Pieni irtiotto arjesta tekisi hyvää.

 

NEITSYT

Pyydä apua, jos olet hukkumaisillasi hommiisi. Taustajoukot löytyvät onneksi läheltä. Sinun on parasta osata myös sanoa ei.

Mikaelin ja norjalaisen Triana Iglesiaksen suhde syvenee koko ajan, vaikka yhteistä aikaa ei paljon ole.

Vain elämää, musiikin tekoa, tv-dokumentti ja valmistautuminen ensi vuoden kiertueelle. Siinä muutamia juttuja, joilla räppäri Mikael Gabriel, 26, on täyttänyt ja täyttää kalenteriaan.

Lisäksi miehellä on melko tuore parisuhde norjalaiseen juontajaan ja malliin Triana Iglesiakseen, 34. Pari on seurustellut reilun vuoden, ja kesällä Mikael sanoi Me Naisten haastattelussa olevansa rakastunut päästä varpaisiin.

– Yhteistä aikaa ei ole mitenkään ihan hirveän paljon. Silloin kun hän on täällä, minä olen aika paljon palavereissa ja studiolla. Sitten näemme iltaisin, Mikael kertoo.

”Yhteistä aikaa ei ole ihan hirveän paljon.”

Mikaelin mukaan Trianallakin riittää kiireitä, sillä nainen on esimerkiksi lanseeraamassa omaa alusvaate- ja kosmetiikkamallistoaan. Hän on juontanut jo yhdeksän kautta Norjan Paratiisihotelli-ohjelmaa, ja seuraavan kauden kuvaukset alkavat pian Meksikossa.

– Olen ollut aina vähän semmoinen, että jos rakastun, sitten mun pitää olla koko ajan sen ihmisen kanssa niin pitkään, että taas kyllästyn, Mikael kertoo.

Nyt tilanne on kuitenkin toinen.

– Nyt en todellakaan pääse olemaan hänen kanssaan niin paljon kuin haluan, niin nyt tässä ei tule ainakaan kyllästymisiä. Sitten kun taas näemme, se on aina spessua. Se on toiminut meille tosi hyvin.

”Kun näemme, se on aina spessua.”

Mikael kertoo Trianan tukeneen häntä Vain elämää -ohjelman mukanaan tuomassa pyörityksessä ja iloinneen siitä, että muutkin näkevät sen Mikaelin, jonka Triana tuntee.

Triana myös tiesi, että ohjelma tulee olemaan räppärille iso juttu.

– Mä olin vähän että katotaan nyt, toivottavasti en mokaa koko hommaa, Mikael muistelee.

Parisuhteeseen suosio ei ole vaikuttanut.

– Ei se ole muuttunut mitenkään. Tai miten suhteemme nyt muuttuu ylipäänsä, niin menemme vain koko ajan syvemmälle parisuhteeseen.

Sunnuntaina Antti Ketonen esiintyy satiinissa ja liehulahkeissa. – Toivon vain, ettei minua puettaisi painitrikoisiin!

Tähdet, tähdet -ohjelmassa kilpailevalle Antti Ketoselle, 38, torstai on treeniviikon jännittävin päivä. Silloin paljastuu, mitä puvustamo on valmistanut Antille seuraavaan lähetykseen.

– Toivon vain, ettei minua puettaisi painitrikoisiin, Antti virnistää.

Tämän sunnuntain lähetyksessä Antti nähdään liehulahkeissa, jotka sopivat hänen esittämänsä Kung Fu Fighting -biisin tyyliin ja itämaisia taisteluliikkeitä seuraavaan koreografiaan.

– Taisteluliikkeiden ja laulamisen yhdistäminen on ollut haastavinta, Antti kertoo.

– Minulla ei ole kokemusta itämaisista taistelulajeista. Kerran kävin jujutsu-kurssin tutustumistunnilla, mutta se homma jäi heti siihen yhteen kertaan.

Sunnuntain lähetykseen Antti sai valmentajakseen kungfumestari Zhang Fangin.

– Kyllähän tässä ajetaan äijää epämukavuusalueelleen: on vieraat biisit, koreografiat ja suoran lähetyksen jännitys, Antti heittää.

– Olen silti tosi tyytyväinen suoritukseeni, mitään en ole hävennyt.

Epäröimättä mukaan

Tähdet, tähdet -ohjelma on Antin ensimmäinen kokemus isosta tv-tuotannosta ja livelähetyksestä.

 –Minua ei tarvinnut suostutella, hyppäsin mukaan saman tien. Tässä ollaan aidosti musiikin äärellä.

Antti on jo muutaman lähetyksen jälkeen huomannut ohjelman tuoneen uutta yleisöä ja lisää kiinnostusta Neljänsuora-yhtyeelleen. Aktiivisesti keikkailevalle bändille on muodostunut läheinen ja aktiivinen faniporukka.

– Faniemme kesken on tiivis henki, ja heissä on syntynyt ystäväporukoita. Tietenkin toiveissani on, että se porukka vain kasvaa.

Perjantaina Neljänsuora julkaisi kokoelmalevyn, johon on paketoitu yhtyeen 13-vuotinen levytyshistoria. Materiaalia oli niin paljon, ettei ryhmä saanut karsittua suosikkejaan suunniteltuun 20 kappaleeseen.

– Onneksi saimme sitten tehdä tuplalevyn ja valita 40 biisiä. Siihenkin pääseminen tarkoitti kinaamista ja kiivaita keskusteluja. Lopputulos on kyllä yksimielisesti hyväksytty, ainakin melkein…Antti nauraa.  

Väliaikaiskoti Helsingissä

Tähdet, tähdet -ohjelmasta huolimatta Neljänsuora keikkailee koko ajan. Antille se tarkoittaa tiukkaa aikataulutusta. Kun muu bändi esimerkiksi risteilykeikan jälkeen jäi nukkumaan laivaan Tukholmassa, Antilla oli tunti aikaa siirtyä satamasta lentokentälle ja edelleen paluulennolle Helsinkiin.

Ohjelman takia Antti on muuttanut Salosta väliaikaisesti Helsinkiin. Mies suhaa nyt kaupunkia ristiin rastiin polkupyörällään.

– Helsinki tuntuu viihtyisältä, kun täällä on sopivasti vilinää ja elämää. Olen lomamatkoillanikin sellainen, että viihdyn hyvin suurkaupungeissa.

Tähdet, tähdet MTV3-kanavalla sunnuntaisin 19.30. Neljänsuoran kokoelma Suurimmat hitit 2003–2016 julkaistiin 21.10.