Palkkakuittia lukiessa voi mennä sormi suuhun. Kuvitus Ulla Bergström.

Tilinauha tulee vähintään kerran kuussa. Mitä siitä pitää tietää?

1. Pitääkö palkkakuitti tarkistaa joka kuukausi?

Kannattaa tarkistaa. Kukaan muu ei välttämättä huomaa mahdollisia virheitä, kuten vuorolisien puuttumista. Nykyään monen palkkakuitti menee suoraan verkkopankkiin, joten palkkapäivinä kannattaa piipahtaa tietokoneella.

2. Mitä kaikkea kuitissa on?

Joka kuitissa on peruspalkka sekä ylityö- ja vuorolisät ja veronalaiset luontaisetuudet, kuten lounassetelit. Pidätetyt verot ja sosiaaliturvamaksut on myös ilmoitettava.

3. Palkastani on automaattisesti vähennetty monenlaisia maksuja. Mitä ne ovat?

Tel-maksu on työntekijän eläkemaksua. Se on 4,5 prosenttia palkasta ja 53 vuotta täyttäneillä 5,7 prosenttia. Maksuilla rahoitetaan työeläkkeitä nyt ja tulevaisuudessa.

Työttömyysvakuutusmaksu menee työttömyysvakuutusrahastoon, joka maksaa niillä muun muassa ansiosidonnaisia päivärahoja ja palkkaturvaa. Maksu on 0,4 prosenttia palkasta.

Sairausvakuutuksen päivärahamaksu käytetään muun muassa sairauspäivärahoihin, vanhempainpäivärahoihin ja kuntoutusrahoihin. Työantaja saa osan rahoista korvaukseksi vanhempainpäiväraha-ajan lomapalkoista ja työterveyshuollon järjestämisestä. Maksu on tavallisilla palkansaajilla 0,93 prosenttia. Lisäksi palkasta menee sairausvakuutuksen sairaanhoitomaksu, joka on 1,47 prosenttia.

4. Pitääkö minun työntekijänä huolehtia, että näitä maksuja menee oikea määrä?

Näistä maksuista huolehtiminen on työnantajan vastuulla. Jos työnantaja jättää maksut tilittämättä, työntekijä ei joudu niitä jälkikäteen maksamaan, vaan asia hoidetaan muita reittejä pitkin. Jos huomaa, ettei työnantaja huolehdi asiasta, kannattaa ottaa ongelma heti esille ja tarvittaessa ilmoittaa siitä viranomaisille. Maksujen tilittämättä jättäminen on rangaistava teko, josta työnantaja voi saada sakkoja tai vankeutta.

5. Palkkakuitissa lukee myös perus-% ja lisä-%. Mitä niistä pitää tietää?

Ne ovat veroprosenttejasi. Veroa pidätetään perusprosentin verran tiettyyn tulorajaan asti. Näet vuosittaisen rajan kohdasta tuloraja/vv. Tuloraja voi olla myös kuukausittainen. Kun tulosi ylittävät tämän rajan, veroa menee lisäprosentin mukaan.

Veroja menee lopulta yhtä iso määrä riippumatta ennakonpidätysvaihtoehdoista, mutta mitä paremmin ennakonpidätys onnistuu, sen vähemmän mätkyjä tai palautuksia syntyy.

6. Mistä näen, paljonko olen vuoden aikana ansainnut?

Tieto löytyy palkkakuitin kohdasta ”ansio verokortin alusta”. Maksamasi verot näet kohdasta ”ennakonpidätys verokauden alusta”.

7. Täytyykö vuorotyöläisten kirjata omat ilta- ja pyhätyönsä ja tarkistaa joka palkkakuitista, että vuorolisiä on tilitetty tarpeeksi?

Työnantajalla on velvollisuus pitää työaikakirjanpitoa, josta ilta- ja pyhätyötkin selviävät. Käytännössä työntekijöiden kannattaa kuitenkin seurata asiaa myös itse, jotta mahdolliset virheet tulevat korjatuiksi.

8. Mitä pitää tehdä, jos esimerkiksi vuorolisiä, päivärahoja tai kilometrikorvauksia puuttuu?

Kannattaa ottaa heti yhteyttä palkanlaskijaan. Epäselvyydet hoituvat parhaiten sitä kautta. Ellei ongelma selviä, on käännyttävä työ­paikan luottamusmiehen puoleen. Ellei työpaikalla ole luottamusmiestä, yhteyttä voi ottaa omaan ammattiliittoon.

9. En saanut palkkapäivänä tarpeeksi vuorolisiä. Joudunko odottelemaan näitä rahoja kauankin?

Kaikki riidattomat palkkasaatavat on laitettava maksuun heti. Seuraavaan palkkapäivään asti ei tarvitse odottaa, ja maksamatta jääneelle osalle on maksettava myös viivästyskorko. Tänä vuonna korko on kahdeksan prosenttia.

10. Mitä eroa on lomapalkalla ja lomarahalla?

Työntekijälle maksetaan normaalia palkkaa vuosiloman aikanakin. Tunti- ja urakkapalkkaisilla lomapalkka lasketaan keskimääräisen päiväpalkan ja lomapäivien mukaan.

Lomaraha, entinen lomaltapaluuraha, vaihtelee alasta riippuen. Jos sitä maksetaan, se on yleensä 50 prosenttia lomapalkasta.

11. Loma-aikana palkkakuitissa saattaa näkyä, että tietty määrä rahaa on miinustettu, mutta tismalleen sama määrä on myös plussattu: tulos on siis käytännössä plusmiinusnolla. Miksi näin tehdään?

Todennäköinen syy on palkkojen kirjaamismenettely. Lomalta ei makseta työajan palkkaa, joten se vähennetään, ja omalla kirjanpitotunnuksellaan merkitään sijaan tuleva lomapalkka, jonka toki pitää näkyä maksettavana. Lomapalkka tai vuosilomakorvaus on lakisääteinen oikeus.

12. Mitä eroa on rahapalkalla ja ennakonpidätyksen alaisella ansiolla?

Ennakonpidätyksen alaiseen ansioon lasketaan palkan lisäksi työnantajan tarjoamat luontaisedut. Näitä ovat lounas-, liikunta- ja virikesetelit, puhelinetu sekä työsuhdematkalipun veroetu, jota tälle vuodelle parannettiin.

13. Kuinka kauan palkkakuitti pitää säilyttää?

Palkkakuitit on hyvä pitää tallessa jopa viiden vuoden ajan: palkkasaatavat vanhenevat viidessä vuodessa, työsuhteen päätyttyä kahdessa vuodessa. Verottaja edellyttää, että palkkakuitti säilytetään seitsemän vuotta.

Vastaajana työehtolinjan ekonomisti Ville Kopra SAK:sta.

Laulaja Suvi Teräsniska kertoo sosiaalisessa mediassa, että perheellä on kaikki hyvin.

Suvi Teräsniska, 27 sai eilen toisen lapsen. Laulaja kertoo ilouutisen sosiaalisessa mediassa.

– Pieni poika saapui maailmaan eilettäin, samana päivänä kun Ouluun satoi ensilumi. Täällä on kaikki hyvin. Ihanaa loppusyksyä teille kaikille! Missä kaikkialla on jo ollut lunta? Suvi kirjoitti vauvasta julkaisemansa varvaskuvan yhteydessä.

Suvin ja hänen aviomiehensä Simo Aallon esikoispoika Terho syntyi viime vuoden maaliskuussa. Pari meni naimisiin kaksi vuotta sitten kesällä.

Suvi on mukana Vain elämää -ohjelman parhaillaan televisiossa pyörivällä kaudella. Hän kertoi raskaudestaan, kun ohjelmaa kuvattiin alkukesällä.

Elokuussa Me Naisten haastattelussa Suvi kertoi ottavansa toisen lapsen odotuksen rennommin kuin ensimmäisen.

– Alkuviikkoina, kun vauvavatsa ei ollut vielä kasvanut eikä liikkeitä tuntenut, saattoi mennä päiviä, etten edes muistanut olevani raskaana. Pitää paikkansa, että toinen lapsi menee vähän vasemmalla kädellä, Suvi nauroi.

Zlatan Ibrahimovićin elämäntarina on, noh, kuin elokuvasta.

Vaikeuksien kautta voittoon -tarinat ovat aina kiehtovia. Sellainen on tunnetusti ruotsalaisen jalkapallon supertähden Zlatan Ibrahimovićin kehityskaari.

Malmön huonomaineisesta Rosengårdin lähiöstä ponnistanut maahanmuuttajataustainen poika kasvoi yhdeksi maailman parhaista jalkapalloilijoista.

Fredrik ja Magnus Gerttenin tuore dokumentti Nuori Zlatan keskittyy vuosiin 1999–2004, jolloin Zlatan siirtyi Malmöstä Ajaxin kautta Juventukseen 2004. Nuo vuodet olivat vaikeuksien kohtaamisen ja kasvun aikaa.

Zlatanin vahvuutena jalkapalloilijana pidetään hänen itseluottamustaan. Mutta oppivuosina Zlatanin egosta koitui myös hänelle ongelmia.

Mukana myös Litti

Dokumentissa haastatellaan useita Zlatanin valmentajia ja pelikavereita. Tuolloin viesti oli sama: Zlatanin on opittava, että jalkapallo ei ole sooloilua vaan joukkuelaji. Hänen on kypsyttävä. Erään Malmo FF:n pelitoverin kommentti kuuluu: ”Hän ei ole vielä tähti, vaikka kuvittelee niin.”

Ajaxin pelikaveri Jari Litmanen kertoo sanoneensa: ”Zlatan, autan sinua. En ole vastustajasi.”

On hurja seurata, kuinka Ruotsissa vastustajan kannattajat huutavat kuorossa ”me vihaamme Zlatania” tai kun Ajaxin kannattajat buuaavat oman joukkueen tulokkaalle. Zlatan saa myös rasistisia solvauksia ja jopa uhkauksia niskaansa.

Useat haastateltavat kertovat myös, että Zlatanin ympärillä oli aina muuri. Hänen lähelleen ei päässyt. Sama ongelma on myös muuten taiten tehdyssä dokumentissa. Vaikka kamerat seuraavat nuorta Zlatania ja häntä haastatellaan, jalkapalloilijan sisimpään ei päästä kiinni.

Myöhemmin Zlatan on avautunut muun muassa köyhästä lapsuudestaan elämäkerrassaan Minä, Zlatan Ibrahimović (2012).

Nuori Zlatan on kuvaava dokumentti nimenomaan huippu-urheilijan kipuilusta matkalla suuruuteen, vaikka itse kohdehenkilö jää vähän etäiseksi. Pieni tiivistys olisi tehostanut tarinaa, joka kuitenkin rullaa viihdyttävästi eteenpäin.

Dok: Nuori Zlatan, Fem to klo 22.00

 

– Tarvitsemme elokuvia, joiden sanoma on, että naiset voivat olla ihan mitä vain, Syysprinssi-elokuvan tähti Laura Birn sanoo.

Näyttelijä Laura Birn, 35, on ärsyyntynyt elokuvateollisuuden naisiin kohdistuvasta ikäsyrjinnästä. Miesnäyttelijät ovat valkokankaalla oikealta iältään helposti parikymmentä vuotta vanhempia kuin naiset, jotka esittävät heidän vaimojaan.

– Naisille on tarjolla vähemmän rooleja, ja niidenkin roolien tarjoama kuvasto on yksinkertaisempaa kuin miesten. Tällä hetkellä tuntuu, ettei elokuvissa ole edes olemassa vanhaa naista. Se on todella huolestuttavaa, Laura pohtii.

Laura ei ole itse vielä törmännyt ikäsyrjintään. Häntä vanhemmat, neli-viisikymppiset naiskollegat ovat kuitenkin varoittaneet, että vanhempana rooleja ei vain ole.

– Minusta se tuntuu käsittämättömältä. Ihminenhän muuttuu iän ja elämänkokemuksen myötä koko ajan kiinnostavammaksi.

Naiset normiksi

Aiheen nosti esille Teatterikorkeakoulun näyttelijäntyön professori, näyttelijä Elina Knihtilä Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen haastattelussa. Laura iloitseekin, että Elina uskalsi puhua.

–Todella moni naisnäyttelijä huokaisi helpotuksesta, kun Elina sanoi asiat suoraan. Ihailen Elinaa, sillä hän on paitsi rohkea, intohimoinen ja hauska, myös tunneälykäs.

”Elokuvilla on iso merkitys sen suhteen, minkä ajattelemme olevan normaalia.”

Laura haluaa osaltaan jatkaa tuota keskustelua. Hänestä on ongelmallista, että mies on lähes aina tarinan sankari ja nainen esitetään vain suhteessa mieheen.

– Elokuvilla on iso merkitys sen suhteen, minkä ajattelemme olevan normaalia. Se, millaista ihmiskuvaa elokuvateollisuus tarjoaa, näyttäytyy yhteiskunnassamme normina. Ei ole oikein, että vain miesten tarinat pääsevät tuotantoon, ja naisten rooli on olla miesten peili. Tarvitsemme myös elokuvia, joiden sanoma on, että naiset voivat olla ihan mitä vain.

Tällainen projekti on Lauran tuorein elokuva Syysprinssi. Anja Snellmanin menestyskirjaan perustuvassa elokuvassa Laura näyttelee Inkaa, joka on hänen mukaansa kokonainen ja monipuolinen hahmo.

– On mahtavaa, ettei Inka uhraa omaa tietään rakkauden edessä, vaan uskaltaa lentää.

Katse rahoittajiin

Jotta asiat elokuvateollisuudessa voivat muuttua, alalle tarvitaan Lauran mielestä lisää naistekijöitä ja heidän projekteihinsa lisää rahaa.

”Olen varma, että myös miehiä kiinnostaa monipuolisempi naiskuva.”

– Elokuva-alan rahoittajat ja heidän päätöksensä ovat olennaisessa asemassa. Kun elokuvissa näkyy enemmän monipuolista naiskuvaa, siitä tulee uusi normi. Olen varma, että naiskatsojien lisäksi myös miehiä kiinnostaa monipuolisempi naiskuva, Laura huomauttaa.

– Uskon, että meillä naisilla on valta vaikuttaa asioihin ja edistää muutosta. Sitä tapahtuu koko ajan enemmän, eikä feminististä puhetta voi enää hiljentää.

Siksi Laura ei olekaan huolissaan omasta työllisyystilanteestaan ja tulevaisuudestaan alalla.

– Uskon, että kun olen yli nelikymppinen, vinouma naisroolien kohdalla on ehtinyt jo korjaantua.

Lue Lauran koko haastattelu Me Naisten numerosta 43/2016.

Mari Perankosken kanssa avioituneen Jouni Hynysen mielestä seksi kuuluu olennaisesti rakkauteen. – Pelkkä ajatus seksittömyydestä parisuhteessa tuntuu hankalalta.

Muusikko Jouni Hynysen mielestä seksi on olennainen osa kumppanien välistä rakkautta. Hän meni viime syyskuussa naimisiin näyttelijä Mari Perankosken kanssa.

– Pelkkä ajatus seksittömyydestä parisuhteessa tuntuu hankalalta. Kyllähän sitä parin päivän välein pitää päästä bylsimään, muuten siitä aiheutuu kitkaa. Raakaa ajelua pitää olla vähintään parina päivänä viikossa, mielellään monta kertaa päivän aikana. Toki henkinen yhteys on tärkeää, mutta minulla on myös muna pystyssä, Jouni täräyttää.

Hän ihmettelee pariskuntia, jotka pystyvät olemaan vuosikaudet ilman intiimiä kanssakäymistä. Jounilta se ei luonnistuisi.

– Minun on vaikeaa kuvitella, miten jotkut pystyvät olemaan parisuhteessa pitkään ilman seksiä. Toki työkiireet voivat vaikuttaa, mutta sen pitäisi olla väliaikaista. Mitä kumppanuudesta ilman seksiä muka oikeasti tulee?

”On olemassa naisia, jotka käyttävät surutta miesparkoja hyväkseen.”

Jouni on ehtinyt seurata sivusta myös muusikkopiireissä tapahtuvaa sutinaa, sillä hänen Kotiteollisuus-bändinsä on perustettu yli 20 vuotta sitten vuonna 1993.

– Helposti sanotaan, että ukothan panevat mitä vain, mutta on olemassa myös samanlaisia naisia. Heitä pyörii musiikkiympyröissäkin. He käyttävät surutta miesparkoja hyväkseen, vaikka nämä haluaisivat löytää syvemmän yhteyden.

Mari toi uutta varmuutta

Jouni tunnustaa olevansa rakkaudessa romantikko mutta riidellessä realisti. Viime aikoina hän on viettänyt Marin kanssa enemmän aikaa pääkaupungissa töidensä takia. Kotiteollisuus on juuri julkaissut uuden levyn Vieraan vallan aurinko, ja Jouni on kirjoittanut ensimmäisen romaaninsa Kadonnutta tavaraa etsimässä.

Tuore vaimo toimi kirjoitusprosessissa apuna ja tsempparina. Suhde on tuonut Jounille uudenlaista varmuutta.

– Marin tavattuani kelasin, että tässä on minun tyyppini, nyt mennään. Vaihtoehtoja ei ollut, vaan se oli siinä. En voisi kuvitella ketään muuta naista, jonka kanssa voisin jutella yhtä paljon.

Lue lisää Jounin ajatuksia rakkaudesta Me Naisten numerosta 43/2016.