Kuva Arto Vuohelainen
Kuva Sami Repo
Kuva Piia Arnould

Sitä mukaa kun pakkaset kiristyvät, vilukissojen kannattaa satsata ruokavalioon.

Talven lähestyessä kannattaa panostaa muuhunkin kuin toppatakkiin ja villasukkavarastoon. Kylmänsietoa voi kehittää myös syömällä hyvin. Nämä 7 superruokaa auttavat pysymään lämpimänä.

Inkivääritee

Kun päätät kiehauttaa teet, valitse mukiin mieluiten inkivääriteetä. Inkiväärillä on lämpöä tuottavia ominaisuuksia, se virvoittaa verenkiertoa ja aineenvaihduntaa. Amerikkalaistutkimus vertaili inkiväärillä höystetyn aamuteen vaikutuksia inkiväärittömän juoman tehoihin: inkivääriä naukkailleilla näläntunne pysyi loitolla pidempään ja juoma auttoi palautumisessa reippaan sporttitreenin jälkeen.

Katso video: Sekoita pikkujoulukauden terveellisin inkivääridrinkki!

Chili-papupata

Tuliset padat ja muhennokset ovat mainioita lämmittäjäeväitä talvipäiviin. Jos sellaisen hauduttelee chileistä, pavuista, tomaateista ja sipulista, lautasella on jo melkoinen terveysannos. Chilien tiedetään vauhdittavan aineenvaihduntaa ja torjuvan myös rasvan kertymistä kehoon. Pavut taas tunnetaan lihaksistolle tärkeinä proteiininlähteinä. Tomaateista saa syövältä ja verisuonitaudeilta suojaavaa lykopeenia ja sipuleista hyvää tekeviä antioksidantteja.

Maista myös tätä: Tulinen papu-makkarapaistos

Kaura

Täysjyväkaura on erinomainen kuidun- ja proteiininlähde, joka pitää masun kylläisenä ja tyytyväisenä. Kaura sisältää myös beetaglukaania, joka tunnetaan tehokkaana kolesterolinalentajana. Toinen tehokas beetaglukaanin lähde on ohra.

Oletko jo kokeillut: Tuorepuuro tuo voimaa aamuun

Kuuma kaakao

Tumma suklaa tunnetaan terveysvaikutuksistaan. Se sisältää muun muassa flavonoideja, jotka auttavat myös torjumaan syöpää sekä sydänsairauksia. Herkullinen ja terveellinen iltakaakao syntyy kuumentamalla maitoa tai soijamaitoa ja sulattamalla sekaan pari palaa tummaa suklaata.

Lue myös: Tämä on täydellinen iltajuoma

Mustapapukeitto

Pienestä koostaan huolimatta mustat pavut ovat täynnä rautaa ja kuparia, ja niiden musta kuori sisältää flavonoideja enemmän kuin mikään muu papu. Varsinkin kuminalla ja chilillä maustettuna keittona pavut auttavat taistelussa kylmää vastaan: kombo vahvistaa vastustuskykyä ja edistää lihasten hapensaantia. Soppa sisältää myös rutkasti kuitua ja proteiinia.

Mustapapu yllättää makean kaverina: Suklaa-mustapapukakku

Ruusukaali

Pikkuruiset ruusukaalit eli brysselinkaalit ovat kuin C-vitamiinipommeja vihreänkurttuisissa paketeissa. Nimenomaan vitamiini C auttaa pitämään vilustumisoireet loitolla. Lisäksi ruusukaali sisältää terveysvaikutteisia fytokemikaaleja, jotka suojaavat viruksilta ja bakteereilta.

Ihana ruusukaaliresepti: Paahdettua ruusukaalia ja manteleita

Kurpitsakeitto

Jos haluaa tankata itseensä A-vitamiinia, kannattaa tarttua kauppakierroksella kurpitsaan. A:n lisäksi kurpitsasta saa rautaa ja kaliumia sekä vitamiini C:tä ja sinkkiä, jotka auttavat vastustamaan flunssaviruksia. Sisältämänsä beetakaroteenin ansiosta kurpitsa on niin ikään erinomainen suojaavien antioksidanttien lähde.

Kokeile kurpitsaa tomaatin kanssa: Kurpitsa-tomaattikeitto

Lue myös:

Paleltaako? Tämän takia nainen palelee herkemmin kuin mies

Palele ja laihdu! Kylmän 3 yllättävää terveyshyötyä

Näyttelijä Shannen Doherty on kertonut avoimesti sairaudestaan sosiaalisessa mediassa.

Rintasyöpää sairastava näyttelijä Shannen Doherty, 45, kertoi elokuussa, että syöpä on levinnyt imusolmukkeisiin. Hänelle tehtiin rinnanpoisto toukokuussa.

– Yhdessä leikkauksessa saatiin selville, että osa syöpäsoluista on saattanut levitä imusolmukkeiden ulkopuolelle. Tästä syystä syystä saan kemoterapiaa, ja kemoterapian jälkeen käyn sädehoidoissa, Doherty kertoi Entertainment Tonightin haastattelussa.

Shannen on myös kertonut sairaudestaan ja hoidoistaan avoimesti sosiaalisessa mediassa. Viikonloppuna Beverly Hills 90210- ja Siskoni on noita -näyttelijä jakoi kuvan, joka on otettu päivä kemoterapian jälkeen.

– Joskus ei pysty edes tanssimaan, syömään tai edes ajattelemaan seuraavaa päivää. Joskus tuntuu, ettei selviä, hän kuvailee hoidosta seuraavaa pahaa oloa.

Kuvassa näyttelijä makaa sairaalasängyssä huonovointisena.

– Se menee ohi. Joskus seuraavana päivänä, joskus kaksi, joskus kuusi päivää myöhemmin, hän muistuttaa ja kehottaa kaikkia syöpää sairastavia pysymään rohkeina, vahvoina ja positiivisina.

Tällä kertaa Shannen oli hoidon jälkeen niin huonossa kunnossa, ettei pystynyt kuin makaamaan sängyssä. Aiemmin lokakuussa hän jakoi Instagramissa videon, jolla hän kertoi liikkumisen helpottavan pahaa oloa.

– Olin väsynyt ja halusin vain maata sängyssä, mutta lähdin ja tunsin oloni paljon paremmaksi, hän kirjoitti tanssivideon yhteydessä.

No näyttelijä Erkki Saarela totta kai.

IS TV-LEHTI:Maanantaina 70 vuotta täyttänyt näyttämötaiteilija Erkki Saarela on tehnyt paljon ja monenlaista. Hän on tuttu teatterirooleista, opetustyöstä, televisiosta ja paristakymmenestä elokuvastakin.

Erkki Saarela on myös Suomen tunnetuin Dario Fo -tulkki, joka esitti 1980-luvulla Mysterio Buffoa noin 400 kertaa ympäri maata, ja vuosikymmeniä sen jälkeenkin. Tv-töihin kuuluvat esimerkiksi sarjat Hukkaputki, Soitinmenot – kaikki muistavat legendaarisen pastori Sillin – Isänmaan toivot ja Myllyrinne Company.

Elävän arkiston kokonaisuus alkaa miehen tuoreella haastattelulla, jossa hän kertoo urastaan. Tämän jälkeen Teema esittää kaksi 1980-luvun Hukkaputkea, jotka olivat aikanaan uraauurtavia ja ajankohtaisia satiirisia viihdeohjelmia.

Ohjelman poliittiset vitsit naurattavat kummasti yhä, ja monet julkkisparodiat myös. Koko mokoma sietäisi saada uusintakierroksen.

Ensimmäisessä Hukkaputkessa ilakoidaan muun muassa sillä, kutsutaanko Jasser Arafat Suomeen. Uutiskuvamanipulaatioissa päättäjät esiintyvät toinen toisensa jälkeen palestiinahuivit päässään.

Erkki Saarela on mainio, samoin koko työryhmä, johon kuuluivat Kristiina Halkola, Leena Uotila, Tuija Ahvonen, Kari Franck, Jukka Sipilä ja Kari Sorvali. Sarjan silmiäsärkevät väriyhdistelmät kuviollisissa puvuissa ja hieman epäpuhtaasti lauletut musiikkinumerot kruunaavat kokonaisuuden.

Elävä arkisto: Erkki Saarela 70 vuotta, Teema ti klo 21.55

Saara Aalto kertoo olleensa jopa hieman mustasukkainen Meri-kihlattunsa fanituksesta.

Saara Aallon kilpailusta Britannian X Factorissa on iloa myös laulajan kihlatulle Meri Sopaselle, joka pääsi viikonloppuna tapaamaan yhtä eniten ihailemaansa naista – ohjelman tuomaria Nicole Scherzingeriä.

Meri jakoi Nicolen kanssa ottamansa yhteiskuvan Instagramissa.

– Yritän kirjoittaa tähän jotain, mut pyyhin sen koko ajan pois. Koska mulla ei riitä mitkään sanat tälle kuvalle, Meri aloittaa kuvan yhteyteen kirjoittamansa tekstin.

– Niille jotka ei vielä tiedä, tuo nainen on ainut (Saaran lisäksi), jota olen oikeasti fanittanut. Silloin kun tavattiin Saaran kanssa, tämän upeuden kuva oli mm. mun taustakuvana, ja kaikki mun tyypit tietää, miten iso juttu tämä mulle on, Meri hehkuttaa.

”Tuo nainen on ainut (Saaran lisäksi), jota olen oikeasti fanittanut.”

Merin mukaan Nicolen tapaaminen kruunasi huikean sunnuntai-illan, jonka tuloslähetyksessä Saara pääsi suoraan jatkoon laulukilpailussa.

 

Yritän kirjoittaa tähän jotain, mut pyyhin sen kokoajan pois. Koska mulla ei riitä mitkään sanat tälle kuvalle. Niille jotka ei vielä tiedä, tuo nainen on ainut (Saaran lisäksi 😉), jota olen oikeasti fanittanut. Silloin kun tavattiin Saaran kanssa, tämän upeuden kuva oli mm. mun taustakuvana ja kaikki mun tyypit tietää miten iso juttu tämä mulle on 🙈😅❤️ Kohtaaminen oli upea myös siksi, että Nicole muisti mut! (Saara kun on kertonut tästä hänelle 😁) Hän oli super mukava mulle, halasi ja antoi poskisuudelmat, nappas mun puhelimen ja siinä sit napattiin pari selfietä ja kiitin sitä erityisesti siitä että antaa tukea Saaralle😍 Tämä kruunas kyllä eilisen muuten HUIKEAN illan, kun meidän Saara meni kirkkaasti jatkoon!❤️ Kaikki on mahdollista. HUHU! Tämä viikonloppu jää ikuisesti mun mieleen. @saaraaalto 💖 @nicolescherzy 💖 #nicolescherzinger #nicolescherzy #dreamcometrue

Kuva, jonka Meri (@merisopanen) julkaisi

Saara puolestaan kirjoittaa Instagram-kuvansa yhteydessä, että yksi sunnuntain parhaista hetkistä oli, kun Meri-kihlattu tapasi ”elämänsä rakkauden”.

– Tavatessamme hänellä oli Nicolen kuva lukitusnäytöllään. (Niin paljon hän rakastaa naista, ja minä olin hieman mustasukkainen), Saara kirjoittaa ja kertoo, että nyt kihlatun näytölle on vaihtunut yhteiskuva kolmikosta.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

SKORPIONI

Pysyttele omissa oloissasi, jos seura ei maita. Saatat joutua tänään helposti konflikteihin. Erilaisuus rikastuttaa päivääsi.

 

JOUSIMIES

On aika tehdä muutoksia kotiisi tai ulkonäköösi. Kaikki uusi piristää ja antaa arkeen potkua. Kiinnitä huomiota siihen, miten ilmaiset itseäsi.

 

KAURIS

Selvitä itsellesi, mitä haluat. On aika lopettaa jahkailu ja suunnata täysillä eteenpäin. Älä anna epärealistisia lupauksia.

 

VESIMIES

Taistele tylsyyttä vastaan uusilla seikkailuilla. Ole aktiivinen ja haasta itsesi jatkuvasti. Nyt ei ole aika jäädä jumiin vanhoihin kaavoihin.

 

KALAT

On aika tehdä vastapalveluksia ihmisille, jotka ovat tarjonneet sinulle apuaan. Muutos on sinulle hyväksi. Ole tarkkana, jos joudut neuvottelemaan jostain.

 

OINAS

Keksit hyvän idean läheisesi kanssa. Kyseessä voi olla yhteinen reissu tai muu tulevaisuuden projekti. Älä lipsu budjetistasi.

 

HÄRKÄ

Anna kaikki liikenevä aikasi ihmissuhteille. Uusien tyyppien tapaaminen kuuluu päivän ohjelmaan. Saat tilaisuuden kokeilla jotain erilaista ja jännittävää.

 

KAKSONEN

Luota vain siihen, minkä näet omin silmin. Liikkeellä on hämääviä huhuja, joiden uskominen johtaa ongelmiin. Kysy suoraan, jos jokin epäilyttää.

 

RAPU

Lähde tutustumaan ihmisiin erilaisista taustoista. Tänään sinulle on mahdollisuus avartaa ajatusmaailmaasi. Tapaat erityisen tyypin.

 

LEIJONA

Kotona on luvassa jännitteitä. Hoida ne pois alta diplomatialla ja kärsivällisyydellä. Ole rauhallinen ja ehdota rakentavia ratkaisuja.

 

NEITSYT

Älä anna pikkujuttujen viedä hyvää tuultasi. Pidä huolta terveydestäsi ja korjaa arkiset asiat kohdilleen pienillä muutoksilla. Empaattisuutesi tulee tarpeeseen.

 

VAAKA

Älä kasaa paineita itsellesi. Jos jokin ei suju, selvitä ongelmat syyt juurta jaksaen. Ratkaisut ovat yksinkertaisia ja lähellä.