Toimittaja pukeutui päiväksi joidenkin musliminaisten käyttämään niqabiin, koska halusi kyseenalaistaa omia ennakkoluulojaan.

Musliminaiselle huntuun kääriytyminen ei ole ongelma, mutta monelle ei-muslimille se on. Onko sinullekin?

Kangasta on valtavasti ja se tuoksuu suitsukkeilta. Hihansuihin on ommeltu pieniä, mustia helmiä. Abayaksi kutsuttu asu peittää minut päästä varpaisiin jättäen näkyviin vain kasvot. Päähäni sidotaan vielä niqab, kasvojen eteen laskettava huntu. Minut voi tunnistaa enää silmistä.

Tammikuisena aamuna olen Helsingin Hämeentiellä sijaitsevan, etnisiä vaatteita myyvän Harif Shopin ainoa ­asiakas, joten myyjällä Yusuf Ahmed Adanilla on aikaa opastaa, miten pukeudutaan kuten harras musliminainen.

Miksi? Koska minulla on ennakko­luuloja. Kun marketissa maitohyllylle osuu yhtä aikaa päästä varpaisiin hunnutettu nainen, huomaan ajattelevani ”voi raukkaa”. Tai pahempaa, huomaan ärtyväni. Miksi nainen suostuu tuohon?

En ole yksin. Aika moni länsimaalainen jää kiinni ajatuksesta, että musliminaiset täytyy pelastaa kaapujensa alta, vaikka naiset itse vakuuttaisivat, etteivät he tarvitse vapautusta. Samalla kuitenkin vastustan perussuomalaisten ehdotusta kieltää niqabien ja burkien käyttö Suomessa. Ihmisellä tulee olla oikeus ­pukeutua niin mielensä kuin uskontonsa mukaisesti.

Haluan ymmärtää musliminaisia ja hyvästellä ennakkoluuloni. Haluan tietää, miltä minusta tuntuu kohdata maail­ma verhottuna ja miten maailma minuun silloin suhtautuu.

Yusuf lyö ostokseni kassaan. Kolmekymmentä euroa abayasta, viisitoista niqabista. Kiitos ja näkemiin!

Muslimivaatteita Helsingissä myyvän Harif Shopin myyntivaltti ovat värikkäät huivit. Niqabeja menee joitakin kappaleita kuukaudessa.

Harvojen vaate

Suurin osa maailman musliminaisista ei peitä kasvojaan niin kuin minä olen nyt tehnyt. Vain silmät paljastava niqab on yleinen lähinnä Persianlahden arabimaissa ­kuten Saudi-Arabiassa. Silmätkin ristikolla peittävä burka puolestaan on afganistanilainen asu, johon naiset pakotettiin verhoutumaan taleban-hallinnon aikana. Burka on ­nykyään erittäin harvinainen missään, mutta arkikielessä moni kutsuu muslimi­naisten vaatetta virheellisesti burkaksi.

Harif Shopin Yusuf myy niqabeja ehkä kymmenkunta kuukaudessa, talvisin ­vähemmän, sillä kasvohuntua on hankala käyttää kylmillä ilmoilla. Paljon enemmän myydään iloisen värisiä huiveja, joita puoti on väärällään.

Muslimien pyhässä kirjassa Koraanissa ei käsketä käyttämään burkaa tai niqabia. Koraani kehottaa sekä naisia ­että miehiä pyrkimään vaatimattomuuteen ja häveliäisyyteen. Lisäksi naisia ohjeistetaan pukeutumaan niin että ”huntu verhoaa heidän povensakin”. Esimerkiksi Saudi-Arabiassa ja Iranissa ­uskonnollinen poliisi valvoo naisten ­pukeutumista, mutta Suomessa tällaista kontrollia ei ole.

Minä nousen niqabissani bussiin. Jännittää. Olen dramaattinen näky, ehkä hieman pelottavakin. ”Muumien mörkö”, pieni poikani kommentoi aamulla. Bussikuski ei vilkaisekaan minua vaan saan leimata korttini rauhassa. Istun nuoren naisen viereen. Hän jatkaa kännykkänsä räpläämistä minua noteeraamatta.

Jännitykseni laantuu, silti jotenkin nolottaa. Ajattelevatko muut matkustajat, että olen suostunut asuun ollakseni miehelleni mieliksi? En halua vaikuttaa alistetulta saati uhrilta. Vai ajattelevatko he minun olevan uskonnollinen kiihkoilija, ehkä jopa vaarallinen?

Seuraavaksi hävettää. Tekisi mieli läpsäistä itseään näin typeristä ajatuksista.

Suomalaiset suhtautuvat uskonnoista kielteisimmin islamiin. Maassa maan tavalla, perustelevat ne, jotka haluaisivat kieltää burkat ja niqabit.

Sakkoja pukeutumisesta

Jos olisin Ranskassa tai Hollannissa, en saisi ajella näin rauhassa. Joku voisi soittaa paikalle poliisin ja saattaisin saada 150 euron rapsut. Burkaan tai niqabiin pakottamisesta voi saada jopa 30 000 ­euron sakot.

Suomen islamilaisen neuvoston varapuheenjohtaja ja tiedottaja Pia Jardi ei tiedä yhtään naista, joka olisi Suomessa pakotettu niqabiin tai burkaan.

– Syitä käyttää niqabia on monia, mutta kyse on naisen omasta tahdosta ja uskonnollisesta vakaumuksesta. Nainen ei ehkä esimerkiksi halua tulla arvioi­duksi ulkoisten seikkojen perusteella. Niqabin käyttö voi olla myös viesti. Olet uskosi kanssa korotetussa tilassa, ihsan, etkä silloin enää välitä maallisista asioista kuten muiden arvostelusta.

Sen sijaan Pia Jardi on kyllä kuullut muslimimiehistä, jotka ovat vastustaneet vaimon niqabin käyttöä.

– Yksikin vanhempi mies olisi kovasti halunnut, että hänen nuori ja nätti vaimonsa olisi pukeutunut seksikkäästi, mutta nainen piti päänsä ja pukeutui muslimivaatteisiin. Usein ajatellaan, että muslimit ovat kaikki samanlaisia, mutta heidänkin joukossaan on eri ­tavoin ajattelevia.

Kun kiistelty burkalaki astui voimaan Ranskassa, musliminaiset protestoivat ja järjestivät mielenosoituksia. Lakia kritisoivien mielestä naisten ”vapauttaminen” on vain tekosyy, kun oikeasti kyse onkin vain vierauden pelosta. Meillä ­perussuomalaiset ovat väläytelleet burkien ja niqabien kieltämistä ”ennen kuin niistä tulee yleisempiä”. Kyse on kuitenkin hyvin marginaalisesta ilmiöstä:  niqabeja tai burkia käyttää muutama prosentti Suomen noin 60 000 muslimista.

Vastapäätäni istahtaa mukavan näköi­nen mies. Havahdun. Jos haluan esiintyä uskottavasti, minun ei pidä jäädä tuijottamaan miehiä. Musliminaiselta odotetaan säädyllistä käytöstä: ei flirttailua, ei kiroilua, ei kovaäänistä huutamista tai nauramista. Toisaalta tuntuu, että  kaapuni suojassa voin rauhassa tarkkailla. Kukaan ei tiedä, kuka olen.

Päästä varpaisiin hunnutettu nainen  on dramaattinen näky ja kerää katseita Helsingin keskustassa.

Katseiden kohteena

Säädyllinen musliminainen ei myöskään paljasta nilkkojaan. Muistan sen, kun meinaan kompastua abayaani. Joudun kannattelemaan helmojani ja hipsuttelen kuin tanssiaisasussa. Suuntaan  keskustassa Kampin ostoskeskukseen. Ovella vanhempi nainen katsoo pitkään ja tuhahtaa äänekkäästi.

Tuhahdus ei yllätä. Kirkon tutkimuskeskuksen parin vuoden takaisen tutkimuksen mukaan suomalaiset suhtautuvat eri uskonnoista kaikkein kielteisimmin ­islamiin. Alan ymmärtää, että niqabiin pukeutuminen vaatii rohkeutta. Pia Jardi kertoo, että kun pelkkänä huivipäänäkin saa osakseen häirintää, niqabiin ­pukeutunut kohtaa sitä vielä enemmän.

– Niqab-siskoja kunnioitetaan. He ovat uskossaan niin vahvoja, että jos heidän päälleen syljetään, he ajattelevat, että se on heidän kohtalonsa, jumalan tahto.

Pia käyttää itse huivia, koska uskoo sen olevan Allahin määräys. Niqabiin hän ei ole pukeutunut.

– Vaikka haluaisinkin, se olisi hankalaa, koska olen töissä asiakaspalvelussa ja mukana myös politiikassa.

Huomaan, että vanhempien naisten lisäksi minua tuijottavat nuorehkot suomalaismiehet. Se on hassua, sillä jos niqabini tarkoitus on varjella vastakkaisen sukupuolen katseilta, nyt käy päinvastoin. Kun vähäpukeinen nainen ei enää hätkäytä, ehkä verhottu nainen kiehtookin mielikuvitusta enemmän.

Syöminen ja juominen niqabissa on hankalaa, mutta onnistuu.  Mutta apua, saivatko ­kädet näkyä?

Muslimi ja feministi

Isra Lehtinen seisoo peilin edessä ja kiepauttaa päänsä ympärille puuvillaisen bandanan. Päälle hän laskostaa ohuemman huivin, jonka hän nipsauttaa hakaneulalla kiinni leuan alta. Vielä huivin liepeet kiinni edestä ihan tavallisella ­hopeasormuksella.

– Näin minä opin huivin sitomaan aikanaan, mutta ­nykyäänhän nuorilla on omat tapansa. Bandana estää liukasta huivia valahtamasta alas, Isra selittää.

Isra kääntyi muslimiksi yli kaksi­kymmentä vuotta sitten. Tuolloin jo pelkkä huivin käyttäminen herätti suomalaisissa hämmennystä. Silloinen puolisokin oli muslimi, mutta hänellä ei ollut mitään tekemistä Isran kääntymisen kanssa. ­Isra oli kiinnostunut islamista jo aiemmin. Vielä vähemmän vaikutusta puolisolla oli ­Isran huivinkäyttöön.

– Hän itse asiassa vastusti sitä, koska pelkäsi, että sukuni ajattelee hänen painostaneen minua.

Isra opiskelee islamin opettajaksi ja tekee gradua islamilaisesta feminismistä muslimiyhteisöissä Pohjoismaissa. Isran mukaan huivit, niqabit ja burkat ovat harvoin musliminaisille itselleen mikään ongelmia.
Mistä sitten on syntynyt käsitys, että musliminaiset pitäisi vapauttaa?

– Länsimainen feminismi on valkoisen, keskiluokkaisen naisen feminismiä, jonka näkökulmasta muut ovat ”toisia”. Islamilainen feminismi on feminismiä uskonnon sisällä. Muuten päämäärä on sama: naisten oikeuksien saavuttaminen ja tasa-arvo kaikilla tasoilla.

Toisaalta, jos nainen luopuu huivistaan kokonaan, saattaa hän saada yhteisössä paheksuntaa osakseen. Isra ei itse ­pukeutuisi niqabiin, ei Suomessa.

– Koraani kehottaa vaatimattomuuteen, mutta niqabiin pukeutuneena olet kuin huutomerkki ja herätät paljon enemmän huomiota kuin pelkässä huivissa.

Isra selittää, että niqabin ja burkan käyttö pohjautuu Koraanin kohtaan, jossa puhutaan profeettojen vaimoista, jotka eivät ole kuin muut naiset. Heidän tulee sanoa sanottavansa ”verhon takaa”.

– Mutta tavalliset naiset eivät ole profeettojen vaimoja. Tiedän joitakin, jotka ovat käyttäneet niqabia. Heillä sen käyttäminen on liittynyt uskoontulon alkuinnostukseen, kun on halunnut tehdä kaiken mahdollisimman ”oikein”, Isra ­sanoo.

Joskus Isra on miettinyt huivistakin luopumista. Hänestä usko ei ole kiinni vaatetuksesta.

– Olen kuitenkin tottunut huiviin, ja se on pelastanut monta kiireistä aamua, kun en ole ehtinyt pestä hiuksia.

Isra Lehtinen on iloinen huivistaan varsinkin silloin, kun on huono 
hiuspäivä.

Rauha sinulle!

”Olen uunituore niqab-sisko, muslimi­vuosia tosin jo yli 20, mutta niqabiin ­’hurahdin’ vasta nyt. Käyttöni on ollut sellaista ’tilanteen mukaan’, mutta insha ­Allah pian se tuntuu yhtä helpolta kuin huivin käyttö. Tunnelmat niqabin takana vaihtelevat – joskus se tuo ihanan turvallisuudentunteen ja rauhan mieleeni, ­alhamdulillah, välillä kiskaisen sen ahdistuneena pois...”
Näin pohdiskelee nimimerkki ­Meryam muslimien Islamtieto-keskustelupalstalla.

Niqabin käyttämisestä tekevät vaikeaa paitsi ihmisten ennakko­luulot myös ihan käytännön seikat. Esimerkiksi pankissa ­asioidessa kasvot on pakko paljastaa.

Minua katseiden kohteena oleminen ­alkaa jo väsyttää. Huomaan myös, miksi niqab ei ole talvivaate. Kylmällä hengitys kastelee kasvoharson, ja se tuntuu ikävältä.

Päätän lähteä Itä-Helsingissä sijaitsevaan Itis-kauppakeskukseen, sillä siellä liikkuu paljon muslimeja. Metrossa hätkähdän nähdessäni mustan hahmoni ikkunasta. Ei ilmeitä, ei kasvonpiirteitä. Ei-muslimien pelkokin on ymmärrettävää, kun miettii, että ihmiset viestivät kasvoillaan ja ilmeillään. Niqabissa kieltäytyy siitä.

– Salaam alaikum, nuori tumma­ihoinen nainen sanoo ja katsoo minua ystävällisesti, kun astun ulos metrosta.

Rauha sinulle. Lämpö läikähtää rinnassa, vaikka tuntuukin, etten huijarina oikein ansaitsisi tervehdystä. Myös muut vastaan tulevat muslimit tervehtivät. Minulla on harvoin maahanmuuttajien kanssa minkäänlaista kontaktia, mutta nyt tuntuu kuin minut olisi vihitty johonkin jengiin.

Muslimimiehet ­eivät uskalla katsoa silmiin, mutta heistäkin moni heilauttaa kättä kohdalla. Niqab voi olla myös merkki, että haluaa rauhaa. Niqab-siskojen yksityisyyttä kunnioitetaan.

Janottaa. Päätä särkee, sillä happi tuntuu välillä loppuvan harson takana. Kahvilassa tilaan tuoremehun. Myyjätyttö ei näytä hätkähtävän olemustani ja sujauttaa lasiini pyytämättä pillin. Syöminen olisi hankalaa ellei jopa mahdotonta. ­Tosin Islamtieto-palstan Meryam on käynyt niqabissaan ravintolassakin:

Myönteisin kokemus oli käydessäni syömässä halal ravintolassa; mieheni pyysi pilkkomaan pihvini suupaloiksi ja tuomaan juomaan pillin. Kuulemma söin ruokani kauniisti sormin, huomiota herättämättä ja vaatteeni olivat esiintymiskuntoiset ruokailun jälkeenkin...Niqabissa ulkona syöminen asettaa tietyt rajoitukset ruokalajien valintaan...”

Vain silmänsä paljastavia niqab-­siskoja kunnioitetaan muslimien keskuudessa. Asu voi olla myös merkki siitä, että haluaa rauhaa.

Mystifioitu vaatekappale

Niqab-kokeiluni jää yhteen päivään. ­Haluan kuitenkin vielä tavata naisia, jotka ovat syntyneet muslimeiksi, sillä Isra Lehtinen ja Pia Jardi ovat muslimeiksi kääntyneitä suomalaisia. Maryan Abdulkarim ja Warda Ahmed ovat somalialaissyntyisiä suomalaisia, koulutettuja feministejä – jotka pukeutuvat niin kuin säädyllisen musliminaisen kuuluukin. Keskustelu vaatetuksesta turhauttaa heitä.

– Tuntuu, että kaikki länsimainen ­islamfobia ja -viha kiteytyy muslimi­naisten vaatteisiin, Maryan sanoo.

Naisia loukkaa, että huiviensa takia heitä pidetään uhreina, joilla ei ole omaa ääntä.

– Suomessa on valinnanvapaus, mutta jotkut joutuvat selittelemään enemmän omia valintojaan. Että vaikka kuinka sanoisit, että ihan itse puin, niin ei uskota, Maryan sanoo.

Viime kesänä Femen-ryhmän aktivistit vaativat musliminaisten vapauttamista huivipakosta osoittamalla mieltään rinnat paljaina moskeijan edessä Tukholmassa. Se oli naisista älytöntä ja loukkaavaa. Maryan ja Warda ovat törmänneet myös siihen, ettei muslimi­naisen uskota voivan olla feministi.

– Minäkin voisin alkaa saarnata, että länsimaisten naisten tulee vapautua korko­kengistään ja minihameistaan.

Warda huomauttaa, että jos häntä vastaan kävelee nainen niqabissa, hänen ensimmäinen ajatuksensa on, että onpa rohkea tyyppi. Naisten mielestä niqabin käyttämistä on silti myös mystifioitu.

– Se on kuitenkin vain vaatekappale. Tiedän naisia, jotka voivat joinain päivänä haluta käyttää sitä ja joinain ei, Maryan­ lisää.

Maryan katsoo minua ja tämän­päiväistä vaatetustani haastavasti: farkut, kauluspaita, neulepusero. Kaulan ympärillä villahuivi.

– Pukeutuminen on musliminaiselle valinta siinä missä sinullekin. Pukeuduitko tänään noin peittävästi, koska olit tulossa tapaamaan muslimeja?

Mitä ajatuksia hunnutettu nainen herättää?

Eeva-Riitta Vilkki, 76

Ei mitään vastaan, jokaisella on oikeus pukeutua vakaumuksensa mukaisesti. Se herättää kuitenkin sääliä, jos nainen ei saa esiintyä sellaisena kuin itse haluaisi.

Erkki Hulkki, 57

Näen naisen, joka on ­pukeutunut noin kulttuurinsa ja uskontonsa takia. Meillä on ollut vasta vähän aikaa maahanmuuttajia. Ymmärrän, että joitakin vieras voi pelottaa.”

Inka Holma, 38

Onko nainen itse tyytyväinen? Jos on, hyvä niin. Jos ei, se on ongelma. Muslimiasujen kieltäminen ei kuitenkaan ole ratkaisu, koska se ei poista ydinongelmaa.”

Mikaelin ja norjalaisen Triana Iglesiaksen suhde syvenee koko ajan, vaikka yhteistä aikaa ei paljon ole.

Vain elämää, musiikin tekoa, tv-dokumentti ja valmistautuminen ensi vuoden kiertueelle. Siinä muutamia juttuja, joilla räppäri Mikael Gabriel, 26, on täyttänyt ja täyttää kalenteriaan.

Lisäksi miehellä on melko tuore parisuhde norjalaiseen juontajaan ja malliin Triana Iglesiakseen, 34. Pari on seurustellut reilun vuoden, ja kesällä Mikael sanoi Me Naisten haastattelussa olevansa rakastunut päästä varpaisiin.

– Yhteistä aikaa ei ole mitenkään ihan hirveän paljon. Silloin kun hän on täällä, minä olen aika paljon palavereissa ja studiolla. Sitten näemme iltaisin, Mikael kertoo.

”Yhteistä aikaa ei ole ihan hirveän paljon.”

Mikaelin mukaan Trianallakin riittää kiireitä, sillä nainen on esimerkiksi lanseeraamassa omaa alusvaate- ja kosmetiikkamallistoaan. Hän on juontanut jo yhdeksän kautta Norjan Paratiisihotelli-ohjelmaa, ja seuraavan kauden kuvaukset alkavat pian Meksikossa.

– Olen ollut aina vähän semmoinen, että jos rakastun, sitten mun pitää olla koko ajan sen ihmisen kanssa niin pitkään, että taas kyllästyn, Mikael kertoo.

Nyt tilanne on kuitenkin toinen.

– Nyt en todellakaan pääse olemaan hänen kanssaan niin paljon kuin haluan, niin nyt tässä ei tule ainakaan kyllästymisiä. Sitten kun taas näemme, se on aina spessua. Se on toiminut meille tosi hyvin.

”Kun näemme, se on aina spessua.”

Mikael kertoo Trianan tukeneen häntä Vain elämää -ohjelman mukanaan tuomassa pyörityksessä ja iloinneen siitä, että muutkin näkevät sen Mikaelin, jonka Triana tuntee.

Triana myös tiesi, että ohjelma tulee olemaan räppärille iso juttu.

– Mä olin vähän että katotaan nyt, toivottavasti en mokaa koko hommaa, Mikael muistelee.

Parisuhteeseen suosio ei ole vaikuttanut.

– Ei se ole muuttunut mitenkään. Tai miten suhteemme nyt muuttuu ylipäänsä, niin menemme vain koko ajan syvemmälle parisuhteeseen.

Sunnuntaina Antti Ketonen esiintyy satiinissa ja liehulahkeissa. – Toivon vain, ettei minua puettaisi painitrikoisiin!

Tähdet, tähdet -ohjelmassa kilpailevalle Antti Ketoselle, 38, torstai on treeniviikon jännittävin päivä. Silloin paljastuu, mitä puvustamo on valmistanut Antille seuraavaan lähetykseen.

– Toivon vain, ettei minua puettaisi painitrikoisiin, Antti virnistää.

Tämän sunnuntain lähetyksessä Antti nähdään liehulahkeissa, jotka sopivat hänen esittämänsä Kung Fu Fighting -biisin tyyliin ja itämaisia taisteluliikkeitä seuraavaan koreografiaan.

– Taisteluliikkeiden ja laulamisen yhdistäminen on ollut haastavinta, Antti kertoo.

– Minulla ei ole kokemusta itämaisista taistelulajeista. Kerran kävin jujutsu-kurssin tutustumistunnilla, mutta se homma jäi heti siihen yhteen kertaan.

Sunnuntain lähetykseen Antti sai valmentajakseen kungfumestari Zhang Fangin.

– Kyllähän tässä ajetaan äijää epämukavuusalueelleen: on vieraat biisit, koreografiat ja suoran lähetyksen jännitys, Antti heittää.

– Olen silti tosi tyytyväinen suoritukseeni, mitään en ole hävennyt.

Epäröimättä mukaan

Tähdet, tähdet -ohjelma on Antin ensimmäinen kokemus isosta tv-tuotannosta ja livelähetyksestä.

 –Minua ei tarvinnut suostutella, hyppäsin mukaan saman tien. Tässä ollaan aidosti musiikin äärellä.

Antti on jo muutaman lähetyksen jälkeen huomannut ohjelman tuoneen uutta yleisöä ja lisää kiinnostusta Neljänsuora-yhtyeelleen. Aktiivisesti keikkailevalle bändille on muodostunut läheinen ja aktiivinen faniporukka.

– Faniemme kesken on tiivis henki, ja heissä on syntynyt ystäväporukoita. Tietenkin toiveissani on, että se porukka vain kasvaa.

Perjantaina Neljänsuora julkaisi kokoelmalevyn, johon on paketoitu yhtyeen 13-vuotinen levytyshistoria. Materiaalia oli niin paljon, ettei ryhmä saanut karsittua suosikkejaan suunniteltuun 20 kappaleeseen.

– Onneksi saimme sitten tehdä tuplalevyn ja valita 40 biisiä. Siihenkin pääseminen tarkoitti kinaamista ja kiivaita keskusteluja. Lopputulos on kyllä yksimielisesti hyväksytty, ainakin melkein…Antti nauraa.  

Väliaikaiskoti Helsingissä

Tähdet, tähdet -ohjelmasta huolimatta Neljänsuora keikkailee koko ajan. Antille se tarkoittaa tiukkaa aikataulutusta. Kun muu bändi esimerkiksi risteilykeikan jälkeen jäi nukkumaan laivaan Tukholmassa, Antilla oli tunti aikaa siirtyä satamasta lentokentälle ja edelleen paluulennolle Helsinkiin.

Ohjelman takia Antti on muuttanut Salosta väliaikaisesti Helsinkiin. Mies suhaa nyt kaupunkia ristiin rastiin polkupyörällään.

– Helsinki tuntuu viihtyisältä, kun täällä on sopivasti vilinää ja elämää. Olen lomamatkoillanikin sellainen, että viihdyn hyvin suurkaupungeissa.

Tähdet, tähdet MTV3-kanavalla sunnuntaisin 19.30. Neljänsuoran kokoelma Suurimmat hitit 2003–2016 julkaistiin 21.10.

Karismaattisen Paula Vesalan keikat ovat aina elämyksiä.

Paula Vesalan viime kesän Ruisrock-keikka nostatti kylmiä väreitä ja tanssitti samaan aikaan. Keväällä ilmestyneen Vesala-albumin biisit, kuten Tequila, Älä droppaa mun tunnelma, Ei pystyny hengittää, toimivat livenä siinä missä levylläkin.

13 vuotta sitten radiossa pauhasi Paula Vesalan ja Mira Luodin muodostaman PMMP:n hittirenkutus Rusketusraidat. Vuoden päästä parivaljakkoa ei muista enää kukaan, uumoilivat monet.

Ensivaikutelma kuitenkin petti.

PMMP:stä kasvoi 11 vuotta kestäneen uransa aikana 2000-luvun tärkein kotimainen popyhtye. Energistä duoa palvoivat sekä ostava yleisö että kriitikot, ja bändin seitsemää studioalbumia myytiin yli 400 000 kappaletta. Jori Sjöroosin sävellysten ohella kehuja keräsivät etenkin Paula Vesalan sanoitukset.

PMMP soitti viimeisen keikkansa loppuunmyydyssä Helsingin jäähallissa lokakuussa 2013. Sen jälkeen Vesalan sävelkynästä alkoi irrota lauluja myös monille muille kotimaisille eturivin artisteille.

Vain elämää nosti profiilia

Syksyllä 2014 Vesala nähtiin Vain elämää -sarjan kolmannella kaudella. Ohjelma nosti hänen profiiliaan erityisesti monipuolisena ja monet tyylilajit taitavana muusikkona. Tätä kuvaa ainoastaan vankisti viime keväänä julkaistu, moderneihin tanssibiitteihin nojannut Vesala -albumi.

Eikä hänen repertuaarinsa kangistu pelkkään musiikkiin.

Vesala on opiskellut dramaturgiaa Teatterikorkeakoulussa, musiikkikasvatusta Sibelius-Akatemiassa ja teatteri-, elokuva- ja televisioalaa Kalifornian yliopistossa. Hän on lisäksi tehnyt näyttäviä elokuvarooleja.

”Suomen lahjakkain nainen”, julisti hittiradiokanava NRJ Vesalasta viime vuoden syksynä.

Haastatteluissa Paula Vesala, 34, on kertonut näkevänsä itsensä aivan toisessa valossa. Muiden silmissä teräväsanainen, suvereeni ja itsevarma taiteilija on sanonut kärsineensä riittämättömyyden tunteesta lähes koko elämänsä ajan.

Paljastus oli yllättävä, sillä Vesala on pitänyt yksityiselämänsä aina visusti omanaan. Ehkäpä juuri samasta syystä muutaman viikon takainen uutinen Vesalan ja Rasmus-yhtyeen laulajan Lauri Ylösen avioerosta tuli monille suurena yllätyksenä.

Ruisrock: Vesala TV2 la klo 22.05.

Stefan Richter sai avopuolisonsa Riikan kanssa pojan.

Julkkiskokki Stefan Richteristä, 44, on tullut isä. Hän iloitsi perheenlisäyksestä julkisilla Facebook-sivuillaan ja julkaisi esikoisestaan videon ja kuvan.

– Lupasin itselleni, etten julkaise vastasyntyneestä pojastani kuvia. Mutta en malta olla näyttämättä koko maailmalle, miten suloinen hän on – ja miten uskomaton hänen äitinsä on. Tässä on Ilmari Franz Richter, Stefan kirjoittaa Facebookissa.

Stefan ja lapsen äiti Riikka Vikmanin, 28, ovat olleet yhdessä puolitoista vuotta.

Stefan tuli tunnetuksi USA:n Top Chef -ohjelmasta, jossa hän sijoittui toiseksi. Lisäksi Stefan ollut mukana myös vierailevana tuomarina Suomen Top Chef -ohjelmassa ja etsinyt itselleen naista Richterin asteikko -ohjelmassa. Tällä hetkellä hänellä on ravintoloita muun muassa Helsingissä, Tampereella ja Jyväskylässä.

Stefanin Liisa-äiti oli suomalainen ja isä saksalais-tšekkiläinen. Stefan muutti vuonna 2014 Los Angelesista takaisin Suomeen 35 vuoden jälkeen.

Lapsen syntymästä kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.