Vali, vali ja vielä kerran valitus. Työpaikalla turha marmatus leviää kuin flunssa.

Shutterstock

Kukkamekko, kestohymy ja satutädin ääni. Katjan, 42, uusi pomo vaikutti kaikin puolin herttaiselta.

Silti jokin oli pielessä. Ennen niin rento ilmapiiri alkoi kiristyä. Kohta kahvihuoneesta jo kuului tiuskintaa, käytä­villä kurtisteltiin kulmia ja kimppakyydit vaihtuivat yksinäisiksi tööttäilyiksi aamuruuhkassa.

Vasta sattuessaan samaan lounaspöytään uuden johtajan kanssa Katja äkkäsi, mistä selittämätön muutos ehkä johtui. Pomo lätkäisi tarjottimen pöytään, rojahti istumaan ja puuskahti: Ei jaksaisi aina noita samoja paperihommia! Vaan pakko kai se on...

Katja hoksasi, että lähes jokainen pomon lauseista alkoi marmatuksella. Hirveän pitkä aika vielä lomaan. Taas auto huollossa. Ei yhtäkään mainintaa kiehtovasta projektista tai ihanasta ilmasta. Puoli työpaikkaa alkoi seurata perässä, ja pian kahvipöydässä ei enää kuullut yhtään iloista sanaa.

Tutkijatkin ovat sen huomanneet: työkaverin ahdistuksella on yksi ikävä ominaisuus, se tarttuu yhtä helposti kuin flunssa. Stressi saa luonnollisesti valittamaan, ja valitus lisää stressiä entisestään.

Ei siis ihme, että Katjan työpaikan yhdestä napisijasta kasvoi kuukaudessa kokonainen klubi samanmoisia.

Piilovalittamisesta voi onneksi parantua kahden kohdan ohjelmalla: pyristelemällä ensin eroon marmattajista ja lopettamalla sitten itse valittamisen.

Huulet aina mutrussa

Krooninen valittaja ei yleensä tarkoita pahaa, vaan hän nurisee tottumuksen vuoksi ja usein pikkuasioista. Kirjailija Jon Gordon kuvaa tapavalittajia osuvasti kirjassaan The No Complaining Rule:

– Kusipää kekkaloi edessäsi ja huutaa: 'Katso, olen olemassa.' Hän erottuu, joten hänestä pääsee melko helposti eroon. Piilovalittaja taas imee muilta energiaa vaivihkaa.

Tapavalittajia on lukemattomissa suomalaiskonttoreissa, joissa kirkasvalolamppu unohtuu aina talveksi nurkkaan. He ovat taitavia soluttautumaan peruspositiivisten joukkoon, mutta tietyt piirteet voivat helpottaa tunnistamista:

  • Lauseet alkavat sanoilla "ei ikinä", "aina sama juttu" tai "taasko".
  • Silmät ovat sirrissä. Hän on valmis ampumaan iloisen asian ilmasta alas ja kääntämään sen napinan aiheeksi.
  • Kasvolihasten normaalit liikeradat ovat häiriintyneet: huulet aina joko pienellä mutrulla tai kireässä hymyssä.
  • Ei tiedä itse olevansa piilovalittaja.

Rutiineilla on tapana rauhoittaa, siksi yhteinen naputuksen aihe tuntuu ehkä mukavan turvalliselta tavalta aloittaa päivä. Pitkän päälle jatkuva jupina on kuitenkin kuin piilosuolaa: Syödessä ei huomaa mitään, jälkikäteen janottaa ja turvottaa. Lopulta terveys on vaarassa. Jos marmattajarooli jää päälle työpäivän jälkeenkin ja joka aamu alkaa väärällä jalalla, kannattaa huolestua.

Myös selviytymiskeino

Uravalmentajat toistelevat, että aurinkoinen ilmapiiri tuottaa loistavia yrityksiä ja onnellisia työntekijöitä. Miksi sitten niin monet kulkevat ehdoin tahdoin suu mutrussa?

Työelämän tutkijan Anu Järvensivun mukaan valittaminen yhdistää. Laumaeläimenä ihminen pelkää syrjäytymistä ja on siksi hanakasti samaa mieltä kuin muut. Varsinkin, jos valittaja on puolituttu, jonka sympatioita havittelee. Kun kollegat haukkuvat yhteen ääneen esimiestä, kiusaus lähteä mukaan nälvimiseen on suuri.

Anu muistuttaa, että kyse on myös selviytymiskeinosta: valittaja heijastaa työkavereihinsa omia ongelmiaan. Ennen kuin siis tuomitsee ketään työpaikan möröksi, kannattaa arvioida, ilmaiseeko hän harmiaan ehkä ihan oikeasta syystä.

Poliitikko valittaa, koska vakuuttava valittaminen saa hänet näyttämään ä­änestäjien silmissä toimeliaalta ja tärkeältä. Napina tarkoittaa, että on olemassa ongelma, peruspositiivisten kielellä haaste, johon halutaan muutos.

– Jos asioihin tartutaan ja tehdään parannuksia, valittamisesta on ollut hyötyä. Toivottavaa olisi, että valittaja korjaisi itsekin aktiivisesti ongelmia, Anu toteaa.

Olennaista on erottaa tärkeä napina turhasta. Työpaikkakiusaamisesta ja epä­inhimillisistä työtaakoista kannattaa marista, kumiperunoista ja sateessa kastumisesta ei.

Irti mökötyskierteestä

Työyhteisön energiasyöpöt on syytä ottaa puheeksi esimiehen ja työkavereiden kanssa. Anun mukaan eniten valitetaan työpaikoilla, joissa on jo valmiiksi huono yhteishenki ja heikko johtaja. Jos ilmapiiri on pahasti tulehtunut, työntekijöiden kynnys lähteä korjaamaan sitä voi olla valtava.

– Vaikka stressi tarttuu, se ei tarkoita, että pitää jäädä olosuhteiden uhriksi. Stressi on tunnetila, valittaminen sen sijaan toimintaa. Toisin sanoen voit itse päättää, että lopetat valittamisen, Anu kannustaa.

Tärkeintä on, ettei rohkaise valittajaa. Jon Gordon neuvoo vastaamaan kielteiseen kommenttiin myönteisesti. Kuulostaa helpolta, mutta istuu synkkään suomalaisuuteen huonosti. Anun mielestä kannattaa silti yrittää.

– Voit koettaa keskustella ahdistuneen kanssa ja neuvoa häntä eteenpäin. Jos se ei auta, yritä kohteliaasti poistua paikalta ja keskity muihin asioihin, Anu neuvoo.

Sulje siis korvasi, mene kahviautomaatille, soita puhelu tai käy kävelyllä – mitä tahansa, mikä vie huomiosi pois negistelijästä.

Heidi, 38, kärvisteli kymmenkunta vuotta työpaikkansa surkeassa ilmapiirissä. Hän työskenteli vuoroin alaisena, vuoroin esimiehenä, ja näki siksi pöydän molemmat puolet.

– Se oli samanlaista molemmissa päissä: alaiset haukkuivat pomoja ja pomot alaisia. Ongelmista ei voinut puhua avoimesti, sillä siitä sai hankalan ihmisen maineen.

Vuosien kuluessa Heidi huomasi muuttuvansa itsekin kärttyisäksi. Jupinasta tuli tapa: työstäänkin Heidi puhui enää vain kielteiseen sävyyn.

Sitten Heidi muisti viisikymppisen kollegansa, jonka työnteosta ei tullut mitään, koska tämän kaikki energia kului valittamiseen. Heidi kuvitteli itsensäkin keski-ikäiseksi. Hän pelkäsi heräävänsä vielä joskus joka aamu kärttyisenä, eläkkeelle pääsyä odottaen. Hän puhui esimiehilleen ilmapiirin parantamisesta, tuloksetta. Pitkän harkinnan jälkeen Heidi otti lopputilin.

Heidi muistuttaa, ettei omaa pahaa oloa kannata vierittää toisen niskoille.

– Työkaverille voi silti sanoa, että älä aina jaksa valittaa. Huono ilmapiiri on kaikkien yhteinen ongelma.

Korvaa napina:

1. Treenaa kiitollisuutta.
Tutkimusten mukaan on mahdotonta olla stressaantunut ja kiitollinen samaan aikaan. Kerro työkavereillesi, kuinka
iloinen olet heidän työpanoksestaan.

2. Kehu muita.
Älä keskity työkaverien virheisiin, vaan siihen, mitä he tekevät oikein. Anna kritiikkiä, mutta vastapainoksi myös saman verran kiitosta.

3. Torppaa kielteinen puhe.
"Mutta" voisi välillä olla "entä jos".
"Ehkä joskus" kuulostaa mukavammalta kuin "ei ikinä". Keskity valittamisen sijaan ratkaisuihin.

4. Meditoi.
Kun tunnet pakottavaa tarvetta valittaa, pysähdy, ole hiljaa ja keskity hetkeen.

5. Päästä irti.
Lakkaa leikkimästä kontrollifriikkiä. Asiat lutviutuvat yllättävän usein itsestään.

Lähde: Jon Gordon: The No Complaining Rule – positive Ways to Deal with Negativity at Work

Mari Perankosken kanssa avioituneen Jouni Hynysen mielestä seksi kuuluu olennaisesti rakkauteen. – Pelkkä ajatus seksittömyydestä parisuhteessa tuntuu hankalalta.

Muusikko Jouni Hynysen mielestä seksi on olennainen osa kumppanien välistä rakkautta. Hän meni viime syyskuussa naimisiin näyttelijä Mari Perankosken kanssa.

– Pelkkä ajatus seksittömyydestä parisuhteessa tuntuu hankalalta. Kyllähän sitä parin päivän välein pitää päästä bylsimään, muuten siitä aiheutuu kitkaa. Raakaa ajelua pitää olla vähintään parina päivänä viikossa, mielellään monta kertaa päivän aikana. Toki henkinen yhteys on tärkeää, mutta minulla on myös muna pystyssä, Jouni täräyttää.

Hän ihmettelee pariskuntia, jotka pystyvät olemaan vuosikaudet ilman intiimiä kanssakäymistä. Jounilta se ei luonnistuisi.

– Minun on vaikeaa kuvitella, miten jotkut pystyvät olemaan parisuhteessa pitkään ilman seksiä. Toki työkiireet voivat vaikuttaa, mutta sen pitäisi olla väliaikaista. Mitä kumppanuudesta ilman seksiä muka oikeasti tulee?

”On olemassa naisia, jotka käyttävät surutta miesparkoja hyväkseen.”

Jouni on ehtinyt seurata sivusta myös muusikkopiireissä tapahtuvaa sutinaa, sillä hänen Kotiteollisuus-bändinsä on perustettu yli 20 vuotta sitten vuonna 1993.

– Helposti sanotaan, että ukothan panevat mitä vain, mutta on olemassa myös samanlaisia naisia. Heitä pyörii musiikkiympyröissäkin. He käyttävät surutta miesparkoja hyväkseen, vaikka nämä haluaisivat löytää syvemmän yhteyden.

Mari toi uutta varmuutta

Jouni tunnustaa olevansa rakkaudessa romantikko mutta riidellessä realisti. Viime aikoina hän on viettänyt Marin kanssa enemmän aikaa pääkaupungissa töidensä takia. Kotiteollisuus on juuri julkaissut uuden levyn Vieraan vallan aurinko, ja Jouni on kirjoittanut ensimmäisen romaaninsa Kadonnutta tavaraa etsimässä.

Tuore vaimo toimi kirjoitusprosessissa apuna ja tsempparina. Suhde on tuonut Jounille uudenlaista varmuutta.

– Marin tavattuani kelasin, että tässä on minun tyyppini, nyt mennään. Vaihtoehtoja ei ollut, vaan se oli siinä. En voisi kuvitella ketään muuta naista, jonka kanssa voisin jutella yhtä paljon.

Lue lisää Jounin ajatuksia rakkaudesta Me Naisten numerosta 43/2016.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

SKORPIONI

On ehkä tullut reilun suunnanmuutoksen aika. Muistuta itseäsi tärkeimmistä tavoitteistasi. Älä anna kenenkään harhauttaa sinua polultasi.

 

JOUSIMIES

Ota apua vastaan silloin, kun oikeasti tarvitset sitä. Ihmissuhteet kaipaavat nyt runsaasti huolenpitoa toimiakseen. Vältä riita olemalla läsnä ja kuuntelemalla.

 

KAURIS

Viime hetken muutokset kuuluvat asiaan. Älä hermostu vaihtelevista tilanteista huolimatta. Pidä kukkaroa silmällä, sillä rahaa saattaa kulua yllättävän paljon tänään.

 

VESIMIES

On aika antaa sydämesi näyttää suuntaa. Raivaa esteet pois sinun ja unelmasi välistä yksi kerrallaan. Ole rohkea rakkauselämässäsi.

 

KALAT

Tunteiden pitäisi rikastuttaa päivääsi, ei pilata sitä. Yhteistyökykyisyys vie pitkälle. Ole valmis kompromissiin tiukan paikan tullen.

 

OINAS

Panosta tulevaisuuteesi. Sinulle on tarjolla kiinnostavia mahdollisuuksia, joita kannattaa tarkastella lähempää. Myös ihmissuhteissa otetaan nyt askelia eteenpäin.

 

HÄRKÄ

Ihmissuhteissa tapahtuu nyt paljon. Tiedossa voi olla lupauksia ja yhteisiä suunnitelmia. Ole valmis muuttamaan tapojasi.

 

KAKSONEN

Rakkauselämäsi vie nyt huomiosi. Voit tehdä itse paljon asioiden eteen, sillä energiasi on tarttuvaa. Suunnittele lyhyttä irtiottoa arjen pyörteestä.

 

RAPU

Pidä rauha maassa kotona. Et pysty olemaan tehokas, jos huolet pyörivät päällimmäisenä mielessäsi. Kohtuuttomuutta kannattaa välttää kaikissa muodoissaan.

 

LEIJONA

Älä jätä mitään onnen varaan. Pidä kiinni lupauksistasi ja hoida kunnialla loppuun asti aloittamasi hommat. Vakaa keskittyminen ja käytännöllisyys palkitaan.

 

NEITSYT

Lähde lyhyelle matkalle, jos mahdollista. Päivä sisältää työelämän kannalta kiinnostavan tapaamisen. Muista pyytää apua ennen kuin olet liian syvällä suossa.

 

VAAKA

Tarkastele menneisyyttäsi vastauksia löytääksesi. Voit parantaa elämänlaatuasi kiertämällä kaukaa kertaalleen tekemäsi virheet. Ratkaisut löytyvät itsestäsi.

Tanssii tähtien kanssa -ohjelmasta tuttu, poliitikko Pekka Haaviston puoliso Antonio Flores on valmistunut hiljattain muotisuunnittelijaksi.

Hiustaiteilijana ja kansanedustaja Pekka Haaviston puolisona tunnettu Antonio Flores on viettänyt syksyä uudenlaisen työn parissa.

– Olen valmistunut nyt Helsinki Design Schoolista muotisuunnittelijaksi, ja sain onnekseni suunnitella yhden iltapuvun eräälle vieraalle tämän vuoden Linnan juhliin. Tämä on ensimmäinen virallinen iltapukuni, Flores iloitsi tiistaina muotisuunnittelija Lalli Savolaisen näytöksessä.

Flores on tehnyt tähän mennessä vain yhden hääpuvun ja yhden iltapuvun.

– Mutta nämä olivat tuttavilleni. Katsotaan mitä nyt tapahtuu!

Hän ei voi kertoa, kenelle Linnan juhlien puku tulee, eikä mitään edes materiaaleista.

– Puvun kantaja ei halua, että puhun asiasta, joten se on salaisuus.

Muotisuunnittelun lisäksi Flores on matkustellut tänä syksynä paljon.

– Lähden jälleen parin viikon päästä Bangkokiin ja sen jälkeen lennän Malagaan. Olen tuore kummisetä, sillä siskoni sai hiljattain poikavauvan. Meillä on ristiäiset joulukuun alussa ja samalla vietän joulua pitkästä aikaa äitini ja perheeni kanssa Espanjassa.

Omat vanhemmat ovat teinien mielestä aina vähän noloja. Jopa katu-uskottava presidentti Barack Obama.

Jokaisen teinin vanhempi sen tietää: sitä on aina vähän nolo omien lastensa mielestä. Kukapa ei olisi teininä jättänyt pientä hajurakoa, kun on kävellyt isänsä tai äitinsä kanssa kaupungilla. Tai huokaissut, kun on nähnyt vanhempiensa Facebook-päivityksen.

Edes presidentti Barack Obama, 55, ei ole voinut välttyä hetkiltä, joissa hän on tajunnut olevansa nolo isä. Useimmiten teinit ovat nykytekniikassa niin paljon aikaansa edellä kuin vanhempansa. Näin on myös Obaman perheessä.

Presidentti kertoi tällä viikolla Jimmy Kimmelin talk show'ssa hauskan esimerkin hetkestä, kun hän tajusi olevansa nolo. Obama oli kysynyt illallisella nuoremmalta tyttäreltään, 15-vuotiaalta Sashalta, mikä Snapchat oikein on ja mitä sillä voi tehdä. Sasha näytti isälleen. Tästä innostuneensa presidentti alkoi sitten luennoida illallispöydässä ääneen vaimolleen Michellelle sosiaalisen median merkityksestä.

Sasha huomasi tilaisuutensa ja kuvasi isänsä luennon.

– Sasha lähetti videon ystävilleen, että tässä mun isä nyt luennoi sosiaalisen median merkityksestä. Michellestä tämä oli tosi hauskaa, Obama kertoi Jimmy Kimmelille.

Vaikka presidentti onkin teinityttärensä mielestä nyt vähän nolo, ei mene kuin muutama vuosi, niin tilanne voi muuttua. Siitäkin presidentillä on omakohtaista kokemusta. Viime heinäkuussa Obama päätti laulaa vanhemman tyttärensä Malian 18-vuotissynttäreillä. Obama kertoi ennen esitystä, että on isän tehtävä nolata tyttärensä. Mutta toisin kävi. Malia ei hävennyt isänsä epävireistä laulua, vaan liikuttui tämän eleestä.