Me Naisten testi paljastaa, oletko uusavuton vai hikipinko.

– Ennen kuin ruvetaan edes miettimään mitään ruoanlaittoa, ihmisen pitäisi tietää, miten ruokaa ostetaan ja säilytetään, monta kotitalouden niksikirjaa tehnyt Irmeli Castrén sanoo

Irmelin mielestä uusavutonta on, että leipää ja sipuleita säilytetään jääkaapissa kosteissa oloissa. Hänestä on myös käsittämätöntä, että syömäkelpoista ruokaa heitetään pois, kun ’parasta ennen’ ja ’viimeinen käyttöpäivä’ sekoitetaan. Tai että ostetaan pakastepizza, mennään sitten
kaverin kanssa kahville ja vasta tuntien päästä kotona pizza laitetaan pakkaseen.

– Siinähän on jo ruokamyrkytys lähellä.

Tuoteselosteiden ja pesumerkintöjen lukutaito on monella kadoksissa. Eikä pyykkiä aina edes osata lajitella.

Tv:stä tuttu Jorma ”Remontti-Reiska” Piisinen muistuttaa, että jopa kosteusvauriot vaanivat uusavutonta.

Lattiakaivo on tyhjennettävä säännöllisesti. Suihkun jälkeen taas pisarat seiniltä ja lattialta pitäisi pyyhkiä aina kumilastalla pois, jotta home ei ala kukkia laattojen saumoissa. Entä lemuaako pesukoneesi?

Pesukoneita ja muita laitteita pidetään kunnossa niille tarkoitetuilla pesuaineilla ja muistetaan silloin tällöin myös imuroida kylmäkoneiden takaa.

– Astianpesukoneiden ja hanojen liitoksia kannattaa kokeilla, etteivät ne tihuta vettä. Älkääkä sulloko roskiskaappeja täyteen muovipusseja ja muuta tavaraa, jotka sitten rikkovat putkien liitokset.

Kuulutko lihapullasukupolveen?

Lihapullat maistuvat parhaalta/syön yleensä...
A. suoraan pakkauksesta kylmänä.
B. itse metsästetystä tai lähiviljelijän luomulihasta valmistettuna isoäidin salaisella ohjeella.
C. pottumuusin kera. Kiireessä Mummon muusikin kelpaa.  

Jos läikytän vahingossa punaviiniä paidalleni,  
A. heitän paidan roskikseen, sillä oikeastaan en edes tykännyt siitä.  
B. kaadan tahralle suolaa ja pian sen jälkeen huuhtelen kohdan kuumalla vedellä.
C. viskaan vaatteen pyykkikoriin ja päätän ostaa tahranpoistoainetta seuraavana päivänä.

Kun ruoanlaitosta vastaava puolisoni on työmatkalla muutaman päivän,
A. syön McDonald'sissa ja tilaan pizzaa.
B. päätän kokeilla muutamaa uutta reseptiä ja pakastan maistiaisia myös siipalleni.
C. syön nuudeleita ja voileipiä. Eihän yhdelle kannata kokata.

Jos takistani irtoaa nappi,
A. korvaan sen hakaneulalla.
B. ompelen napin välittömästi takaisin neulalla ja langalla, joita kuljetan aina mukanani.
C. pistän napin varmaan talteen takin taskuun odottamaan sopivaa ompeluhetkeä.  

Mitä merkki tarkoittaa?
A. Possuvaara?  
B. Helppo. Vaatteen voi kuivata normaalisti kuivausrummussa.
C. Öö, tämä on joku ihan tavallinen pesumerkintä?

Kun minun pitää siirtää kuvia koneelleni,
A. huudan poikaystäväni apuun.
B. siirrän samalla varmuuskopiot pilvipalveluun.
C. löydän usb-portin johdolle ja toivon, että homma hoituu itsestään.

Eniten a-vastauksia: Nyt kannattaa skarpata. Vaikka kaikkia perinteisiä kansalaistaitoja ei nykymaailmassa tarvitakaan, joitain sentään. Ota yhteyttä paikalliseen Marttayhdistykseen ja kysy kursseja uusavuttomille.

Eniten b-vastauksia: Selviäisit luultavasti nuttura suorassa, vaikka sinut pudotettaisiin helikopterista keskelle erämaata. Relaa vähän, tai saat hikipinkon maineen.

Eniten c-vastauksia: Et ole uusavuton, mutta ehkä kiireinen ja joskus vähän laiska? Joskus uuden oppiminen voi olla hauskaa, kokeile vaikka!

83 %

Tästä kaikki alkoi: OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen syytti vanhempia uusavuttomiksi, kun perheissä valmislihapullat syödään kylminä suoraan pakkauksesta.

Me Naisten nettikyselyssä 83% tunnustaa tehneensä näin.

Lauantain livelähtetykseen valmistautuva laulaja juhli halloween-bileissä Lontoossa.

Tästä eivät kauhukostyymit enää synkkene eikä Saara Aallon ihonväri kalpene.

Britannian X Factor -kilpailijat viettivät halloween-bileitä, joissa suomalaislaulaja juhli kalman kalpeana kauhukuningattarena.

 

Kuva, jonka Saara Aalto (@saaraaalto) julkaisi

Huomiota herättävin yksityiskohta Saaran halloween-tyylissä oli hänen kaulalleen maalattu iso punainen verijälki.

Saara Aalto julkaisi Instagram-tilillään kuvan omasta kauhulookistaan, jonka oli taikonut ammattimaskeeraja Fai Archer.

Lookin peruselementit olivat: vaalea iho, tumma silmämeikki ja syvän punaisiksi maalatut huulet sekä pääkalloseppele ja musta huntu.

 

Kuva, jonka Fai Archer (@faiarcher) julkaisi

Fai Archer julkaisi myös kuvia Saaran halloween-maskista Instagram-tilillään.

Suomalaislaulaja ja hänen kilpakumppaninsa osallistuivat torstai-iltana Lontoossa Kiss FM -radiokanavan bileisiin. Saara Aalto paljasti ennen juhlia odotetun biisivalinnan, jonka hän esittää seuraavassa livelähetyksessä lauantaina.

Lue lisää: Saara esittää seuraavassa X Factor -jaksossa Lady Gagan Bad Romance -kappaleen

Tee itse!

Saaran halloween-maskin voit tehdä helposti itsekin kotona. Jos sinulla ei ole tekoverta etkä ehdi sellaista ostamaan pilailukaupasta, voi veren taiteilla kestävällä punaisella huulipunalla. Päälle kannattaa suihkuttaa meikinkiinnitysainetta.  

Kasvojen meikki onnistuu yksinkertaisimmillaan valkoisella ihonpohjustuksella, mustalla kajaalilla ja tummalla punalla.

Katso video! Miten levittää tumma huulipuna siististi? Katso ohjeet kohta kohdalta

Saara julkaisi myös Facebook-videon illan juhlista Sada Vidoon kanssa.

Kurpitsalyhty on vanha juttu, nyt kaiverretaan ananaksia. Ihan helppoa ananaslyhdyn teko ei ole, mutta ainakin koverrettu sisus on herkkua. 

Trooppinen ananaslyhty tuo ankeaan loka-marraskuun vaihteeseen palan tropiikkia. Lyhdyt ovat tämän halloweenin villitys, uusi versio perinteisistä kurpitsalyhdyistä. 

Moni Instagram-villitys ei kotona toteutettuna näytä ihan niin hienolta kuin kuvissa, joten kokeilimme, kuinka helposti pimeän vuodenajan piristys syntyy. 

2790120

Nämä asiat askartelu ananaksen kanssa opetti:

1. Valitse välineesi

Ulkomaisissa videoissa ananaksen sisuksen kovertaminen käy helposti erityisellä kovertamiseen tarkoitetulla työkalulla. Moista välinettä tuskin löytyy suomalaisista marketeista tai ainakaan kotikeittiöistä. Ananaslyhdyn teko kuitenkin onnistuu myös suomalaisen sisun ja terävän keittiöveitsen avulla.

2. Varaa talouspaperia

Varsinkin, jos ananasta ei kuivaa huolellisesti sisältä, se valuttaa ananasmehua kaikkialle. Lyhtyä täytyy siis polttaa palo- ja mehuturvallisella alustalla. 

3. Aloita ajoissa

Vaikka ananas on kurpitsaan verrattuna pikkuinen, menee sen veistämiseen aikaa. Veitsen kanssa ei kannata alkaa sohia juuri kymmenen minuuttia ennen vieraiden tuloa. 

4. Leikkaa reilusti

Jos ananaksen sisällä polttaa perinteistä tuikkua, lyhdyssä täytyy olla riittävän paljon ja tarpeeksi suuria aukkoja – muuten tuli ei pala kunnolla. 

5. Pohdi paloturvallisuutta

Kurpitsaan verrattuna ananas on kiikkerä, joten huolimattomasti aseteltuna se aiheuttaa paitsi paloturvallisuusriskin, myös sotkuriskin: jos lyhty kaatuu, ananasmehua sekä steariinia leviää ympäriinsä.

Pidimme lyhdyssä tulta noin tunnin. Sinä aikana tuikun liekki kärvensi ananaksen hattuosaan mustan läntin ja hattu putosi pois lyhdyn päältä. 

Dokumentti rovaniemeläisestä cheerleader-joukkueesta kertoo harrastuksesta parhaimmillaan ja pahimmillaan.

Elämä on voittamista suurempaa. Tähän iskulauseeseen tiivistyy kanadalaisohjaaja Christy Garlandin dokumenttielokuva Cheer Up, joka kertoo huonosti menestyvästä rovaniemeläisestä cheerleader-joukkueesta. Tarinan keskiössä ovat valmentaja Miia Norvapalo sekä teini-ikäiset Aino Selin ja Patricia Fisk, jotka kaikki tahoillaan kamppailevat henkilökohtaisten haasteiden kanssa. Harrastus tarjoaa irtiottoa arjen ongelmista, ja joukkueesta muodostuu kuin toinen perhe. Epäonnistumisista huolimatta cheerleaderit pitävät yhtä.

– Se on rankka laji, verta valuu ja iskuja tulee. Liikkeet ja ilmalennot vaativat täydellistä luottamusta joukkuetovereihin, kertoo yksi elokuvan päähenkilöistä, nyt jo 21-vuotias Aino Selin.

”Omia ongelmia ei saa olla, tai ainakaan niitä ei saa näyttää maailmalle.”

Kilpailutilanteissa cheerleadereilta odotetaan positiivisuutta ja pirteää energiaa. Samankaltaisia paineita kohdistuu Selinin mielestä myös teini-ikäisiin tyttöihin.

– Koko ajan pitää hymyillä, koko ajan pitää näyttää hyvältä. Omia ongelmia ei saa olla, tai ainakaan niitä ei saa näyttää maailmalle.

Useiden vuosien ajan kuvattu dokumentti näyttää kuitenkin toisenlaisen puolen, niin cheerleadingista kuin päähenkilöistäänkin. Harrastuksen kautta löytyvät kuitenkin eväät jaksaa myös elämän muilla osa-alueilla.

– Cheerleading on antanut minulle voimaa ja rohkeutta, Selin tiivistää.

Garlandin elokuva ei ole lajissaan dramaattisin tai tapahtumarikkain, mutta se välittää tärkeää viestiä. Kilpailullisuudestaan tunnetusta lajista kertova dokumentti osoittaa, ettei menestystä aina voi mitata voitoissa.

Katso traileri:

Cheer Up

***

Ensi-ilta 28.10.

Varo biisipaljastusta!

Tänään Vain elämää -jaksossa vietetään Anna Puun päivää. Hector on valinnut Annan tuotannnosta Linnuton puu -kappaleen, joka Annalle tärkeä siksi, että se on ensimmäinen biisi hänen esikoisalbumillaan.

Kappaleeseen liittyy koskettava tarina. Eräs nainen nykäisi kerran kaupassa Annaa hihasta ja kertoi, että Annan laulamat kappaleet ovat olleet hänelle tärkeitä, kun elämässä on tapahtunut isoja asioita. Idolsin aikana nainen oli odottanut esikoistaan ja liikuttui Annan Pieni ja hento ote -versiosta.

– Tämä lapsi oli sitten syntynyt, kun mun oma levy ilmestyi. Nainen kertoi, että Linnuttomasta puusta tuli hänelle terapialaulu, koska oli menettänyt lapsen, Anna kertoo jaksossa.

Annan mukaan hän oli törmännyt vielä myöhemminkin naiseen kaupungilla. Nainen oli silloin saanut toisen lapsen, jota kutsui Mestaripiirrokseksi – Annan biisin mukaan.

Ensi viikolla Vain elämää -ohjelmassa nähdään encore-päivä, jolloin kuullaan duettoina artistien hittejä, joita ei vielä ole esitetty. Kaikki biisit -päivä nähdään 11. marraskuuta. Me Naiset ja Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.