Näitä me katsoimme, kuuntelimme ja ihailimme: Hantta Krause, Hanoi Rocks, Boy George, Hansu ja Pirre sekä Europen Joey Tempest. Välillä syötiin vohveleita, isi soitti NMT:llä ja lenkkeiltiin Sony Walkmanit korvilla.

1980-luku, se on kaikista vuosikymmenistä eniten suomalaisten mieleen. Olihan silloin yksi turvallinen Suomi, isot tukat ja pastellinväriset vaatteet. Mutta oliko silloin muka oikeasti jotenkin ihanampaa?

Nyt ne kännykät pois! Oikeasti!

Kaksi aikuista ja kaksi lasta on aloittamassa ihmiskoetta. Nyt on tarkoitus kokeilla, miten 2000-luvulla maistuu 80-lukulainen koti-ilta. Ruoka ja viihde tarjoillaan retrotyyliin. Sattumoisin ihmiskokeen näyttämönä toimiva omakotitalo on valmistunut vuonna 1979. Tummanruskeat ikkunankarmit hohkaavat aikakauden tunnelmaa.

Alkuun on kuitenkin vaikeaa luopua vuoden 2015 tärkeistä tekemisistä. Lapsi yrittää pöydän alla räplätä Instagramia.

– Mä haluan permanentin, hän ilmoittaa.

Mistä se on permanentista kuullut, eihän niitä ole tehty kahteenkymmeneen vuoteen.

Uunista on nostettu jauheliha-kinkkupannupitsa, jonka päällä on tomaattiviipaleita ja itseraastettua juustoa. Alkuperäisessä lapsuuteni kotipannupitsassa oli 80-luvulla päällä raejuustoa, koska se oli terveellisempää ja vähärasvaisempaa. Säälistä nykyruokailijoita kohtaan juusto on vaihdettu. (Raejuusto ei koskaan sulanut kunnolla vaan muodosti pitsan pinnalle kokkareisen kalvon.) Itseraastettua siksi, että jos 1980-luvulla kaupoissa olikin valmista juustoraastetta, se oli niin kallis ja turhamainen luksustuote, ettei tavallinen kansa sitä ostanut.

Pitsapalat edessämme olemme valmiita tutkimaan 1980-luvun olemusta ja etenkin sitä, miksi suomalaiset kaipaavat sitä niin kovasti.

 

Ihanat Bogart Companyn pojat.

 

Jonna Tervomaa lauloi Mintusta ja Villestä Syksyn sävelessä 1983.

Turmiollinen K.I.S.S.

 

Retroa siellä, retroa täällä

Yle uutiset teetti pari vuotta sitten Taloustutkimuksella kyselyn, jossa suomalaisilta kysyttiin, millä vuosikymmenellä elämä Suomessa on ollut parhaimmillaan. 1980-luku voitti ylivoimaisesti. Se oli 31 prosentin mielestä parasta aikaa, kun toiseksi sijoittunut 2000-luvun ensimmäinen vuosikymmen sai 22 prosentin kannatuksen.

Kasariaiheessa onkin vellottu. Helsingin Sanomat julkaisi 1980-luvusta Teema-liitteen vuoden 2012 lopussa. Samoihin aikoihin Yle esitti ensi kertaa 80-lukumuistelosarjan Minä olen muistanut. Molemmissa oli samoja 80-lukunaamoja: tv-kasvo Hantta Krause (nyk. Wilma Schlizewski), filosofi Esa Saarinen, Dingon Neumann.

Ihmiset rakastavat muistella 80-luvun pastelli- ja olkatoppausmuotia, värikkäitä tennissukkia, purjehduskenkiä ja vaaleaksi kivipestyjä vyötäröfarkkuja. Tukat olivat suuria kuin usko tulevaisuuteen.

 

MTV:llä naurattivat Auvo ja Kultsi. Kliffaa hei!

Tv-sarja Dallasin kiemurat kuuluivat perjantai-iltoihin.

Marjo Matikainen ja Marja-Liisa Kirvesniemi 1984.

MTV:n tänä vuonna alkanut Retrohelmet-musiikkiohjelma on ollut kesän katsotuimpien ohjelmien joukossa. Yle siirsi Areenaan kaikki yli 60 jaksoa 80-luvun Hittimittaria, ja Elävästä arkistosta löytyy kasariohjelmia niin paljon kuin jaksaa katsoa. Yle Suomen lauantai-ilta on pelkkää kahdeksankymmentälukua Entisten nuorten sävellahjoineen ja Lakatut varpaakynnet -ohjelmineen.

Tämän illan kasarinviettoon valikoituu Elävästä arkistosta jakso suosittua komediasarjaa Fakta hommaa. Aikoinaan harmitti, kun jaksot olivat niin lyhyitä, vain seitsenminuuttisia. Huumoria ei nimittäin mitenkään tursunnut televisiosta.

Mutta kylläpäs minuutit tuntuvat pidentyneet. Hidastempoinen vitsi, jossa laaditaan kapulakielistä valistuskirjettä siitä, että seurue on häädetty grillaamasta hotellin pihasta, kestää koko jakson eikä ole kovin hyvä. Lapset pyörittelevät silmiään Eija Vilpaksen raakkuvalle hahmolle.

Onneksi vuonna 2015 voi läppärillä siirtyä sujuvasti seuraavaan ohjelmaan, mikä ei todellakaan olisi 80-luvun kahden analogisen tv-kanavan todellisuudessa onnistunut. Reinikainen toimii 8- ja 13-vuotiaille tamperelaisen poliisikomedian ensikatsojille. Vanhempi heistä luulee tunnistavansa näyttelijöiden joukosta Hyvien ja huonojen uutisten juontajan Henkka Hyppösen, mutta se onkin näyttelijä Antti Seppä.

Koska olimme silloin nuoria

80-lukuun on tartuttu myös Jyväskylän yliopistossa, jossa on juuri käynnistynyt laaja, monitieteellinen tutkimus vuosikymmenestä. Se on alkanut Niin kasaria! -nimisellä projektilla, jossa kerätään kansan muistoja aikakauden musiikista.

Projektia vetävä Suomen historian professori Petri Karonen sanoo, että kasarifiilistely on myös osittain tv-kanavien itse luomaa.

– Vuosikymmeneltä on arkistot täynnä materiaalia, jota on edullista kierrättää.

Mutta kansa myös janoaa sitä!

 

 

Näille äänitettiin sekalaisia.

Testi- eli virityskuvaa sai tuijotella 80-luvulla ihan tuntikausia.

Tuore villitys: purjelautailua vuonna 1980.

Tutkimushanke on vielä niin nuori, ettei siitä ole olemassa virallisia tuloksia, mutta Karonen on ehtinyt hieman vilkuilla levymyyntilistoja. Kun vuonna 1980 heinäkuun LP-myyntilistan top 20:sta suomalaisia artisteja oli kaksitoista, vuonna 1989 niitä oli enää neljä. Lista myös muuttui yhdenmukaisemmaksi Englannin listan kanssa: vuonna 1980 samoja artisteja brittilistan kanssa oli vain yksi, Rolling Stones, mutta vuonna 1989 samoja nimiä oli seitsemän kahdestakymmenestä.

Kansainvälistyminen, Suomen avautuminen maailmalle, on yksi vuosikymmenen vetovoimatekijöistä. Siihen asti maailmaa oli kurkittu Neuvostoliiton nahkeasta kainalosta.

Niin kasaria!-muistelumateriaalista jo näkyy, kuinka ihanaa oli, kun ulkomaiset taivaskanavat, kuten Sky Channel, Music Box ja MTV, alkoivat näkyä Suomessa. Niiltä tuli oikeita musiikkivideoita, joita Ylekin sitten nopeasti alkoi näyttää Hittimittareissa. Kansainvälisemmän mediatarjonnan takia täällä alettiin olla paremmin perillä kaikesta muustakin maailman muodikkaasta menosta.

Professori Karonen on löytänyt tilastoista yhden mahdollisen selityksen, miksi 80-luvun nostalgisointi on niin elinvoimaista. Hän perkasi levymyyntilistojen huipulla olleet bändit ja artistit ja jaotteli ne sen mukaan, ovatko ne yhä aktiivisina vai ei.

– Vuoden 1980 listahuipuista kymmenen on yhä olemassa, vuoden 1985 vastaava luku on 15. Olen siivonnut pois kaikki sellaiset, joissa esimerkiksi bändin jäsen esiintyy nykyään vain soolona.

Niin, niiden 80-luvun listabändien, kuten Rollareiden, Mötley Crüen, Scorpionsin ja Bon Jovin tahtiin voi edelleen käydä heilumassa keikoilla.

 

 

Mäkihyppääjä Matti Nykänen 1981.

Suosikkisarja Ritari Ässä.

 

Hanoi Rocks sellaisena kuin me sen muistamme.

Kun limsakone Suomeen tuli

Kasari-aikakoneessa juomme kotona tehdyn pitsan kanssa tietysti kotona tehtyä limsaa.

Se on tehty aitoon 80-luvun tyyliin limsakoneella eli nykyisin hiilihapotuslaitteena tunnetulla vehkeellä. Makusiirapista ja hiilihappovedestä sekoitettu kolajuoma maistuu yskänlääkkeelle. Lapset lirppivät sitä tottuneesti.

Kun limsakone 1980-luvulla tuli Suomeen, naapuruston lapset kyllä tiesivät, kenen kotona ihmelaite oli. Ajatus siitä, että kotona voi tehdä limsaa koska vain ja miten paljon vain, oli ennenkuulumattoman törkeää luksusta. Limsahan kuului viikonloppuun ja juhlapäiviin.

Jostain syystä kone katosi, lamako sen vei – ja palasi vajaat kymmenen vuotta sitten keittiöihimme. Tosin me nykyajan vedenjuojat kutsumme sitä kuplavesikoneeksi.

 

Sketsihahmot Aki ja Turo.

Räävitön Guns n' Roses.

 

Rullaluistelu, kaikista cooleimpien harrastus, koska vaati alleen asvalttia.

1980-luku oli ensimmäinen vuosikymmen Suomessa, kun kaikenlaisia ihmelaitteita oli varaa ostaa ihan tavallisella työläisperheelläkin. Oli leipä- ja jäätelökonetta, vohvelirautaa, munankeitintä ja korvalappustereoita. Oman vuosikymmeneni huipennus oli ehdottomasti, kun 14-vuotiaana vuonna 1987 sain Saksan-autoilulomalla kaksipesäisen mankan. Sillä pystyi nauhoittamaan kasetilta kasetille Bon Jovin Slippery When Wetin.

80-luvun taloudellisesta noususta on tapana muistella sitä ikävää osaa, vuosikymmenen lopun ylikuumenemista, joka rysähti 90-luvun alun lamaan. (Ylen kyselytutkimuksessa 90-luku oli selvästi epäsuosituin vuosikymmen, ja asiantuntijat epäilevät syyksi nimenomaan alkuvuosien lamaa.)

Silti 80-luku merkitsi sotien jälkeen syntyneille suurille ikäluokille hurjaa elintason parannusta, joka suurella osalla on jatkunut näihin päiviin asti. Tehtaan työntekijä pystyi rakentamaan omakotitalon ja matkustamaan perheineen Kanarialle. Yhteiskunnallakin oli rahaa: koululaisten hampaita fluorattiin ja harjausjälkeä valvottiin väritableteilla vähän väliä, vanhainkodit eivät vielä pullistelleet eikä sosiaalipummeista puhuttu mitään.

Suomi porskutti hyvinvoinnissa: talous kasvoi koko ajan mukavasti, ja Suomessa nautittiin jopa täystyöllisyydestä. Kelpasi sitä korottaa lapsilisiä, työttömyyskorvausta ja eläkkeitä ja lyhentää työaikaa.

 

Madonnan suosio alkoi 80-luvulla.

Hohto-elokuva 1980.

Matkailu avarsi kotien kirjahyllyjä.

Se vihatuin vihannes

Ei sentään 80-luvullakaan pelkkiä huonoja hiilareita syöty. Mikäpä olisi nimittäin 80-lukulaisempaa kuin vuosikymmenen varmasti parjatuin ruoka-asia, kiinankaali.

Kasaripöydässämme se on suikaloitu tyylikkäästi oranssinruskeaan Tupperware-kulhoon.

Lapset eivät muinaisesta kiinankaalivihasta tiedä mitään, vaan sörkkivät sitä lautasensa reunalle yhtä säästeliäästi kuin mitä tahansa muutakin pakkosalaattia.

Mutta kansan muisti on pitkä, eikä kiinankaalia ole näinä aikoina ison marketin vihannesosastolla kuin muutama pötkylä, vaikeasti löydettävissä siellä erikoisten vihannesten alahyllyllä.

En ole tosin tehnyt aitoa kasarisalaattia – siis kipannut liian paksuiksi lohkoiksi jätetyn kaalin sekaan purkillista ananasmurskaa, vaan olen tuunaillut kiinankaalia paprikalla, kermaviilikastikkeella ja mummonkurkuilla.

Kiinankaali on hyvää! Ainakin jos vertaa aikamme kiinankaaliin, mauttomaan jäävuorisalaattiin.

Mutta se ei ole ainoa asia, joka 80-luvulta muistetaan väärin. Isossa ruokakaupassa oli silloin keskimäärin 4 000 tuotetta myynnissä, kun nyt niitä on 12 000–15 000. Mitä olisi tehnyt vietnamilaisten kevätkääryleiden kokkaaja kasarivalikoiman edessä?

 

 

Michael Jackson kehitti moonwalkin.

Applen tietokone 1984.

 

Ylellä huvitti Komisario Reinikainen.

Nostalgiaa ja optimismia

Helsingin Sanomien toimittaja, kasarivuosina kukkeaa aikuisuuttaan elänyt Ilkka Malmberg on kirjoittanut kiitettyjä ja palkittuja artikkeleita Suomen kansan mielenliikkeistä. Hän huokaa kasarinostalgialle raskaasti.

– Juuri kun on päästy kyllästymiseen asti jankutetusta 60-luvusta eroon.

Malmberg ei ole nostalgiaihmisiä ollenkaan. Hänen mielestään aika kultaa monet muistot väärällä tavalla.

– Vaikka itse olinkin futuristidiscossa Helsingissä Klippanilla vuonna 1981, suuri enemmistö kuunteli Suomi-rockia eikä pukeutunut ollenkaan ajan muodin mukaan.

Helsingissä siis pojat meikkasivat ”narsistibileisiin” ja olivat ”individualisteja”. Esa Saarinen jaaritteli filosofiaa ja Hantta Krause toivotti televisiossa kohahduttavasti "helvetin hyvää yötä", mutta muualla Suomessa kuunneltiin Juicea eikä tiedetty mustahuulisista futuristeista mitään, mitä ei Ylen uutisissa kerrottu.

 

 

Samantha Fox lasketteli Suomen Nilsiässä 1987.

1980-luku tuoksui Opiumilta.

VHS-elokuvia vuokrattiin ja ostettiin. Tässä Espoossa 1987.

Malmbergin mukaan kasarinostalgia johtuu etenkin siitä, että tällä hetkellä yhteiskunnassa on eniten äänessä ikäluokka, joka eli silloin elämänsä kukoistuskautta. Kyllähän ihminen sellaisia aikoja mielellään muistelee. Hän ei usko, että vuosikymmenessä sinällään olisi ollut mitään sen ihmeellisempää kaivattavaa.

– Nostalgian laki on sellainen, että ihminen kaipaa aina jotakin menneisyydestä.

Tosin Ylen tutkimuksen mukaan myös joka kuudes 1990-luvulla syntynyt piti 1980-lukua parhaana aikana.

Vielä yhden tärkeän selityksen 80-luvun haikailulle tarjoaa historian dosentti Anu Koskivirta. Se on kaipuu yhtenäiskulttuuriin. Silloin ”Suomi oli vielä suomalainen”, kuten Koskivirta kuvaa.

– Maailma oli yksinkertainen, oli kaksi puolta, itä ja länsi, joista oli helppo valita omansa. Suomi oli turvallinen paikka ja sosiaaliturvaan luotettiin, hän sanoo.

Mutta yhtenäiskulttuuri alkoi 80-luvulla murtua. Ilkka Malmbergin mielestä se oli kuitenkin hyvä asia.

– Täällä oli paljon kiellettyjä ja paheksuttuja asioita, ja piti elää niin kuin muutkin. Kun sitä yhtenäisyyttä niin kovasti korostetaan ja kaivataan, voi miettiä, millaista oli niillä, jotka olivat erilaisia. Millaista oli olla vaikkapa homo 80-luvulla.

Malmberg muistaa kyllä jotain hyvääkin, nimittäin vuosikymmeneen liittyvän kuplivan optimismin.

– Kaikki meni koko ajan eteenpäin. Kun opiskeli, oli rajattomasti mahdollisuuksia ja pystyi luottamaan, että sai töitä. Opintolainaa nostettiin naureskellen ja rahoilla mentiin ulkomaille.

 

 

Ihan uudenlaista jätskiä!

Christian Diorin muotia 1984.

Dingon käsittämättömän ihana Neumann.

Simulaattori köhii

Optimismi, siinäpä 80-lukulainen tuontitavara, jota on syytäkin kaivata.

Pitsapalat on syöty, Reinikainen on pyörinyt läppärillä loppuun. Kukaan ei halua lisää kumpaakaan, mutta katsomme vielä Velipuolikuun klassikkosketsin, jossa Pirkka-Pekka Petelius leipoo Kari Heiskasen valtavan voitaikinalevyn sisään ”pääsiäishanukkaaksi”.

Lasten mielestä sketsi on enemmän ällöttävä kuin hauska, kun Petelius voitelee Heiskasen kiiltäväksi voisulalla. Ja on totta, että 80-luku näyttää arkistonauhoissa hitaammalta, haaleammalta ja vähemmän hauskalta kuin muistoissaan kuvitteli.

Jälkiruuaksi on aito 80-luvun tuote, Kingis-puikko. Se näyttää maistuvan. Resepti tuskin on ihan sama kuin 30 vuotta sitten, mutta ainakaan makumuisto ei tuota pettymystä, kuten usein käy, kun yrittää palata johonkin, joka oli lapsuudessa tai nuoruudessa ihanaa.

 

 

Veli Puolikuun biisinikkari Pedro Hietanen ja naurattaja Pirkka-Pekka Petelius.

Dingo loi bändihuuman 1985.

Uuno oli numero yksi 1986.

Tyyli kopioitiin Miami Vicesta.

80-lukusimulaattorimme alkaa köhiä. Olemme siirtyneet Youtubeen etsimään Kummeli-sketsejä. Se on jo niin monella tasolla väärin, että yhtä hyvin voi lyödä hanskat tiskiin.

Lapset ilahtuvat vapauttamisestaan niin paljon, etteivät ryntääkään Playstationille vaan ulos trampoliinille. Juuri noin ihanasti lapset varmasti kirmasivat ulos 80-luvullakin.

Omista 80-luvun perjantai-illoistani muistan parhaiten sen, kuinka yritin saunan jälkeen katsoa äidin kanssa Dallasia, jotta olisin voinut coolisti keskustella siitä maanantaina koulussa.

Nukahdin aina viimeistään toisen mainoskatkon aikana.

 

 

 

Kiinankaali, vuosikymmenen vihannes.

 

Ilmankosteuttaja pöhisi monen makkarin nurkassa.

 

 

 

Trivial Pursuit julkaistiin 1981.

Hittiajanviete Rubikin kuutio.

Niin kasaria!-hankkeen blogi.

Mikko Kuustosen Vain elämää -päivänä kuultiin 90-luvun hittejä. Mikä oli lempparisi?

Mikko Kuustonen, 56, vitsaili ennen omaa Vain elämää -päiväänsä, että olisi kiva, jos kaikki esitetyt kappaleet olisivat hänen omiaan – hän kun ei ole julkaissut musiikkia kymmeneen vuoteen. Ja olivathan ne.

Illan jaksossa Mikael Gabriel ja Anna Puu saivat kepeillä versioillaan Mikon hyvälle tuulelle. Chisu taas yllätti Mikon laulamalla Kaktusviinaa-kappaleen ilman bändiä. Hectorille Mikko oli kiitollinen, kun tämä oli valinnut Auroran.

Kuuntele kaikki esitykset ja äänestä lemppariasi jutun lopussa!

1. Mikael Gabriel: Abrakadabra 

2781986

2. Chisu: Kaktusviinaa

2781989

3. Anna Puu: Joo mä tuun

2778860

4. Hector: Aurora

2782000

5. Lauri Tähkä: Enkelit lentää sun uniin

2782002

6. Suvi Teräsniska: 11. hetki

2782005

Ohjelmaa esittävä Nelonen ja Me Naiset kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Kenen esitys oli sinun suosikkisi Mikko Kuustosen Vain elämää -päivänä?

Obamat hallitsevat sosiaalisen median, meidän kaikkien iloksemme.

Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman, 55, kausi lähenee loppuaan. Varsinkin hänen puolisonsa Michelle Obama, 52, on nyt huippusuosittu, kiitos muun muassa hänen voimakkaisen puheidensa.

Obamat tunnetaan myös mahtavasta ja poikkeuksellisen aktiivisesta läsnäolostaan sosiaalisessa mediassa. Viime talvena Michelle kertoi Vergen haastattelussa, että maineesta on kiittäminen perheen some-eksperttejä eli teini-ikäisiä tyttäriä Sashaa ja Maliaa. Joskin he eivät ole niin vakuuttuneita vanhempiensa some-edesottamuksista.

– He eivät pidä meitä yhtään cooleina, Michelle sanoo Vergelle.

Poimimme parin parhaan somehetket vuosien varrelta:

1. Supersankaritytöt

Keskiviikkona Barack Obaman Instagram-tilillä jaettiin kuva, jossa presidentti poseeraa viittoihin sonnustautuneiden tyttöjen kanssa.

”Kaikki sankarit eivät pukeudu viittaan – mutta jotkut pukeutuvat”, kuuluu kuvan saateteksti.

 

Not all heroes wear capes—but some do.

Kuva, jonka Barack Obama (@barackobama) julkaisi

2. Presidentin coolit ensiaskeleet Twitterissä

Viime vuonna presidentti Obama sai oman Twitter-tilin @POTUS (President of the United States). Aiemmin hänen alaisensa olivat twiitanneet hänen puolestaan. Presidentti aloitti twiittailun hauskaan tapaansa:

”Terve, Twitter! Tässä Barack. Todella! Kuusi vuotta meni ennen kuin ne vihdoinkin antoivat minulle oman tilin”, kuului

Pian tämän jälkeen Yhdysvaltain entinen presidentti ja presidenttiehdokas Hillary Clintonin puoliso Bill Clinton twiittasi Obamalle.

”Tervetuloa Twitteriin, POTUS! Yksi kysymys: pysyykö nimimerkki talossa? #kysynkaverinpuolesta ”, Clinton veisteli.

Ja Obama vastasi, nokkelasti tietenkin.

”Hyvä kysymys, Bill Clinton. Nimimerkki tulee viran mukana. Tiedätkö ketään, joka olisi kiinnostunut @FLOTUS-tilistä?”

@FLOTUS-tili (First Lady of the United States eli presidentin puoliso) kuuluu Michellelle. Se perustettiin jo paljon ennen hänen miehensä Twitter-valtausta, vuonna 2013.

Presidentin puolisolla on tällä hetkellä 5,6 miljoonaa seuraajaa Twitterissä ja presidentillä lähes 11 miljoonaa.

3. Michellen naurispätkä

Yksi Michellen kuuluisimmista someneronleimauksista on Vine-videopalvelussa jaettu ”Turnip for What” -pätkä. Taustalla on hittibiisi Turn Down for What. Michelle tunnetaan siitä, että hän puhuu terveellisten elämäntapojen puolesta ja on huolissaan amerikkalaisten ylipaino-ongelmasta – siksi nauris.

Uskomatonta kyllä, nauriksestakin voi tehdä coolin.

4. Barackin tsemppitwiitti

Presidenttipari tunnetaan siitä, että he osaavat kannustaa toisiaan. Kun Michelle piti viime kesänä yhden hienoista puheistaan, Barack twiittasi sen jälkeen kauniisti.

”Uskomaton puhe uskomattomalta naiselta. En voisi olla ylpeämpi, ja maatamme on siunattu sillä, että hän on FLOTUS. Rakastan sinua, Michelle”, presidentti kirjoitti.

5. Obama ja pikkupaavi

Vuosi sitten halloweenina eräs tietty naamiaisasu kiinnitti presidentti Obaman huomion Valkoisen talon lapsille järjestämässä juhlassa. Kun karkkia jakava presidentti näki paavin autoineen, hän ei voinut olla nauramatta.

Kas siinä pikkupaavi! Kuva: Reuters
Kas siinä pikkupaavi! Kuva: Reuters

Kerrassaan nerokas asu. Presidentti Obama sanoikin toimittajille, että pieni paavi ansaitsee siitä ykköspalkinnon. Kuva: Reuters
Kerrassaan nerokas asu. Presidentti Obama sanoikin toimittajille, että pieni paavi ansaitsee siitä ykköspalkinnon. Kuva: Reuters

Valkoinen talo jakoi kohtaamisesta videon:

6. Presidentti ja ilkeät twiitit

Erityisen viehättävän presidenttiparista tekee se, etteivät he ota itseään liian vakavasti. Viime vuonna presidentti Obama luki Jimmy Kimmel Live -tv-ohjelmassa ääneen itselleen osoitettuja ilkeitä twiittejä, vastasi niihin huumorintajuiseen tapaansa ja jopa kehui hauskaa piikittelyä.

Eräs twiittaaja ehdotti, että Obama lähetettäisiin kaukaiselle golfkentälle ja jätettäisiin sinne. Presidentti myhäili, että sehän on hyvä idea.

7. Tanssi asennemummon kanssa

Muistatko 106-vuotiaan Virginia McLaurinin? Video karsimaattisen rouvan kyläilystä Valkoisessa talossa levisi viime talvena huimaa vauhtia sosiaalisessa mediassa. Obamat ihastuivat heti energiaa pursuavaan McLauriniin, ja kolmikko tanssahteli yhdessä.

Valkoisen talon blogin mukaan McLaurinin ystävä otti yhteyttä presidentin päämajaan ja kertoi, että McLaurin on tehnyt vapaaehtoistyötä vuosikymmenten ajan ja haaveilee vierailusta Valkoisessa talossa. Tapaaminen oli osa Mustien historian kuukauden (Black History Month) juhlallisuuksia.

8. Michellen ja Bushin halaus

Syyskuussa sosiaalisessa mediassa huokailtiin ihastuksesta, kun Michelle tervehti entistä presidenttiä George W. Bushia lämpimällä halauksella. Michelleltä riittää rakkautta kaikille.

9. Se vielä kuuluisampi halaus

Eikä pidä unohtaa sitä, että Obamat näyttävät herkästi myös rakkautta toisinaan kohtaan. Vuonna 2012 Barack Obaman Twitter-tilillä jaettiin kuva, jossa presidenttipari halaa. Obama oli juuri valittu jatkokaudelle.

”Vielä neljä vuotta”, kuului teksti.

Päivitys oli pitkään maailman suosituin twiitti.

10. Mini-Barack ja mini-Michelle

Vuosi sitten halloweenina Michellen Instagram-tilillä jaettiin kuva, jossa kaksi lasta ovat pukeutuneet presidenttipariksi. Kuin neljä marjaa!

 

Mini me and POTUS! Who are you dressing up as tonight? #HappyHalloween (Regram from @BallerAlert)

Kuva, jonka First Lady Michelle Obama (@michelleobama) julkaisi

11. Michellen autokaraokejammailu

Michellen nykyiseen suursuosioon vaikuttaa varmasti se, että hän on varsinkin tänä vuonna esiintynyt erityisen vapautuneesti, hauskasti ja rennosti mediassa. Viime kesänä Michelle ihastutti heittäytymällä The Late Late Show with James Corden -ohjelman James Cordenin Carpool Karaoke -videolla. Michelle heitti läppää, lauloi ja jammaili autokaraokessa täysillä esimerkiksi Beyoncén ja Missy Elliotin tahtiin. Tämän tyypin kanssa haluaisi bileisiin!

Autokaraokessa vieraillut Missy Elliot hehkutti jälkeenpäin Michelleä Facebookissa ja Instagramissa.

”Olin äimistynyt, kun presidentin puoliso osasi lauluni sanat. Hän on niin cool, kuin yksi serkuista, jonka toivot tulevan sukukokoontumisiin joka kerta. Hän on niin kiltti ja kaunis sydämeltään. Superfiksu!” räppäri suitsutti.

Mikko Kuustonen on nähty julkisuudessa monissa eri rooleissa.

1980-luku

Mikko Kuustonen vuonna 1986. Kuva: Sanoma-arkisto / Timo Hämäläinen
Mikko Kuustonen vuonna 1986. Kuva: Sanoma-arkisto / Timo Hämäläinen

Mikko julkaisi ensimmäisen sooloalbuminsa vuonna 1979, mutta 80-luvulla hän tuli tunnetuksi Q.Stone-yhtyeestä sekä Pro Fide -gospelyhtyeestä. 80-luvulla Mikko aloitti myös työnsä kehitysmaissa ja kiersi kansalaisjärjestöjen mukana parikymmentä vuotta.

Mikon lapset, näyttelijät Iina ja Minka Kuustonen syntyivät vuonna 1984 ja 1985.

1990-luku

Neumann ja Mikko vuonna 1992. Kuva: Sanoma-arkisto / Erkki Raskinen
Neumann ja Mikko vuonna 1992. Kuva: Sanoma-arkisto / Erkki Raskinen

90-luku oli muusikko Mikko Kuustosen kulta-aikaa. Hän julkaisi levyn lähes joka vuosi vuoteen 1997 asti ja keikkaili ahkerasti.

– Minulle jäi morkkis niistä vuosista, joina olin paljon poissa tyttärieni ja puolisoni luota. Olen rasittavuuteen asti kysellyt tätä Iinalta ja Minkalta, eikä asia ole heidän mukaansa niin. He sanovat että oleellista on se, miten on oltu. Olen siis saanut armahduksen, Mikko muisteli 90-lukua Me Naisten uusimmassa numerossa.

2000-luku

Mikko entisen vaimonsa Marita Kuustosen kanssa Linnan juhlissa vuonna 2002. Kuva: Sanoma-arkisto / Pentti Nissinen
Mikko entisen vaimonsa Marita Kuustosen kanssa Linnan juhlissa vuonna 2002. Kuva: Sanoma-arkisto / Pentti Nissinen

Vuonna 2004 Mikko teki elämänmuutoksen ja jätti alkoholin kokonaan.

– Alkoholinkäyttöni johti sisäiseen lamaantumiseen ja masennukseen, henkiseen pysähdysilaan. Omat mittarini menivät punaiselle, kun juomisesta tuli jokapäiväistä, hän kertoo Me Naisten haastattelussa.

Vuonna 2008 Mikko valittiin vuoden positiivisimmaksi ihmiseksi. Se oli hänestä lähes tragikoomista.

– Mut valittiin Suomen positiivisemmaksi ihmiseksi samana vuonna, kun aloitin masennuslääkityksen. Olen joutunut kipuilemaan oman persoonan löytämisen tai levollisuuden kanssa. Vaivun helposti, varsinkin yksin, sellaiseen alakulon kierteeseen, hän kuvailee Vain elämää -jaksossaan.

2010-luku

Mikko nuoremman tyttärensä Minkan kanssa vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto / Jukka Lehtinen
Mikko nuoremman tyttärensä Minkan kanssa vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto / Jukka Lehtinen

Tällä vuosikymmenellä Mikko on ollut tuttu kasvo viihdeohjelmissa, kun hänet on nähty esimerkiksi Hyvät ja huonot uutiset- sekä Pop'n'roll-ohjelmien vakiopanelistina. 

Mikko ja Marita erosivat vuonna 2014 yli 30 vuotta kestäneen liiton jälkeen.

Mikko ja hänen naisystävänsä, tanssija-koreografi Hanna Brotherus nähtiin Kultainen Venla -gaalassa tammikuussa 2016. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Selänne
Mikko ja hänen naisystävänsä, tanssija-koreografi Hanna Brotherus nähtiin Kultainen Venla -gaalassa tammikuussa 2016. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Selänne

Mikko ja Hanna Brotherus, 48, alkoivat seurustella vuonna 2014 ja muuttivat yhteen tänä kesänä. Mikko kertoi tällä viikolla Me Naisten haastattelussa, että Hannan kanssa hän on kokonaan uudessa elämäntilanteessa. Samassa taloudessa asuvat Hannan 13- ja 15-vuotiaat lapset vuoroviikoin.

– Tärkeintä on keskusteluyhteys. Meillä se on perustunut siihen, että on puhuttu paljon, ja sitten on opeteltu kuuntelemaan lauseet loppuun. Aika näyttää, miten selviämme siitä.

Mikko lähtee keväällä konserttikiertueelle kymmenen vuoden tauon jälkeen. Kuva: Juha Salminen
Mikko lähtee keväällä konserttikiertueelle kymmenen vuoden tauon jälkeen. Kuva: Juha Salminen

Vain elämää -ohjelmassa Mikko on harmitellut pitkää taukoaan musiikin tekemisestä. Edellinen sooloalbumi, Hietaniemi, ilmestyi vuonna 2007. Muutos on kuitenkin tulossa: Mikko tekee uusia biisejä ja lähtee keväällä konserttikiertueelle.

Mikon Vain elämää -päivä Nelosella perjantaina kello 20.00. Nelonen ja Me Naiset kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Aikuisille suunnatussa animaatioelokuvassa nakit ja hodarisämpylät suoltavat seksivihjailuja. Mukana myös raakaa väkivaltaa!

Idea ei monimutkaisuudellaan päätä huimaa. Supermarketin hyllyillä nököttävät tuotteet ovat elossa (ja erittäin kiimaisia). Ihmisjumalat poimivat onnekkaat yksilöt ostoskoriin, ja nämä pääsevät liukuovien läpi tuonpuoleiseen. Siellä odottaa vapaus ja onni, tai niin kaupan asukit ainakin luulevat… Nakkimakkaroina, karkkipatukoina ja muina animoituina herkkuina kuullaan komediatähtiä kuten Seth Rogenia, Kristen Wiigiä ja James Francoa.

Conrad Vernonin ja Greg Tiernanin ohjaama tarina hupailee uskonnon kustannuksella sekä kannustaa huoletta nauttimaan maallisista iloista. Huumori keskittyykin vahvasti rivouksilla leikitteleviin vitseihin ja kiroilun värittämään kielenkäyttöön. Harmi, että elokuva luottaa liikaa näin ilmeisten, lapsilta kiellettyjen ainesten vetovoimaan.

Huomattavasti hauskempia juttuja löytyy useista viime vuosien animaatiohiteistä, jotka sopivat aikuisten lisäksi perheen pienimmille.

Katso traileri:

Sausage Party

**

Ensi-ilta 21.10.