MGHOW eli Man Going His Own Way haluaa vapautua yhteiskunnan –ja naisten – miehille asettamista odotuksista. Kuva: Shutterstock
MGHOW eli Man Going His Own Way haluaa vapautua yhteiskunnan –ja naisten – miehille asettamista odotuksista. Kuva: Shutterstock

MGTOW on mies, joka kulkee omia polkujaan. Mutta onko amerikkalaisessa miesasialiikkeessä kyse vitsistä vai naisvihasta?

”Why have a wife… when you can have a LIFE?” Teksti voisi olla olla vitsikkäästä t-paidasta, jollaisia myydään parilla eurolla rantalomakohteissa.

Se ei ole vitsi, vaan lainaus miesasialiikkeeksi julistautuvan MGTOW:n nettiyhteisön sivuilta. MGTOW tulee sanoista Men Going Their Own Way, ja se on tarkoitettu miehille, jotka "haluavat kulkea omia polkujaan".

MGTOW-mies, yksikössä MGHOW eli Man Going His Own Way, antaa piutpaut niin naisten kuin yhteiskunnan – epärealistisille – odotuksille. Nykymiehillä kun täytyisi olla Magic Miken kroppa ja Bill Gatesin lompakko. Miehen tulisi olla hellä, mutta samalla intohimoinen rakastaja. Hyvä isä, mutta myös menestyvä ja varakas uratykki.

MGTOW-mies on huomannut, että on joutunut mukaan peliin, jossa ei voi kuin hävitä. Ainoa keino pelastautua on vain kieltäytyä pelaamasta koko peliä.

Ja näin ollen MGTOW-mies ei halua tyttöystävää tai vaimoa. Radikaaleimmat eivät halua naista missään muodossa. Pitäkää vaginanne, minulla on toimiva oikea käsi, MGTOW-kundi voi julistaa.

Manosfääristä voimaa

Sen sijaan manosfääri – eli aika omien miespuolisten ystävien kanssa – on tärkeää. Manosfääriä, veljellistä miestukea, tarjoaa myös hyvin laadittu ja näyttävä MGTOW:n nettisivusto, joka amerikkalaista alkuperää, mutta sitä voi lukea kymmenellä eri kielellä – jopa ruotsiksi ja unkariksi, muttei suomeksi. Yhteisön kuuluu nettisivujen mukaan 14 000 jäsentä, Facebookissa sivulla on yli 14 400 tykkääjää.

Kuvakaappaus MGTOW:n etusivulta.

Sivustolla saa mukavasti kulumaan aikaa, ja aluksi naistakin naurattaa. Sieltä löytyy humoristisesti laaditut usein kysytyt kysymykset, Good Man Locator naisille (voi paikallistaa hyviä miehiä) sekä vitsikkäitä meemejä, joissa tehdään pilaa naisista. Mimmi jättää verisen tamponinsa vetämättä, mutta nalkuttaa minulle 15 minuuttia ylös jääneestä pytynkannesta! Voiko nainen tehdä miehestä miljonäärin? Kyllä, jos mies on ollut miljardööri! Mies, joka ajaa partansa naisen takia, ei ansaitse partaa eikä naista!

Sivustolla saa mukavasti kulumaan aikaa, ja aluksi naistakin naurattaa.

Hymy hyytyy kuitenkin nopeasti.

Vai miltä kuulostavat seuraavat väitteet?

Naiset ovat päässet yhteiskunnassa niskan päälle, ja nyt naiset käyttävät valta-asemaansa häikäilemättä hyväksi.

Naiset olettavat, että miehet hyysäävät ja hellivät heitä, siittävät heille lapsia – ja vielä maksavat koko lystin. Ja tämän kaiken vastineeksi miehet saavat... Niin mitä? Eivät edes seksiä, vaan sitäkin aviopuolisot ja poikaystävät joutuvat vonkaamaan.

Naiset tehtailevat perättömiä raiskausilmoituksia ja hankkiutuvat raskaaksi ilman miehen suostumusta valehtelemalla pillereiden syönnistä tai puhkomalla kondomeja.

Naiset ovat "kullikarusellia" pyörittäviä hypergamisteja, jotka pyrkivät aina naimaan itseään varakkaamman, älykkäämmän tai muuten vain tasokkaamman puolison, jolloin tavalliset, mukavat miehet jäävät ilman.

Vitsien seasta alkaa tuoksahtaa ehta naisviha. Pitäisikö tästä huolestua?

Menisimiä ja antifeminismiä

Naisasialiitto Unionin pääsihteeri Milla Pyykkönen kuulee ensimmäisen kerran kirjainyhdisteestä MGTOW, joten kovin vaikutusvaltaisesta liikkeestä tuskin on kysymys. Pyykkönen on kuitenkin valmis tutustumaan sivustoon.

– Sivujen ulkoasuun oli panostettu informaation kustannuksella, joten on hieman vaikea saada kiinni, mistä on kyse. Mutta vaikuttaa hyvin perinteiseltä antifeministiseltä miesasiatoiminnalta, eli katsotaan, että naisten vapautuminen ja naisten oikeudet sekä mieskäsityksen moninaistuminen – siis esimerkiksi se, että mieskin voi hoivata – uhkaavat jotenkin mieheyttä. Miesten itsenäisyys on heille tärkeää, ja nopeasti välittyy kuva, että miesten itsenäisyyttä uhkaavat juuri naiset tai jonkinlainen ”uusi miehen malli”, Pyykkönen arvioinen.

Myös ”meninismiksi” kutsuttu miesliike on ollut nousussa maailmalla.

Myös ”meninismiksi” kutsuttu miesliike on ollut nousussa maailmalla. Suomessa meninismiä ja MGTOW-aatetta on esitellyt muun muassa miesasia.fi-sivusto.

Pyykkönen mukaan tällaisen antifeministisen toiminnan tarkoituksena on nostaa näennäisesti esiin miesten tasa-arvo-ongelmia, mutta niiden syypäänä halutaan nähdä vain naiset.

– Esimerkiksi: valheellisia raiskausilmoituksia tehdään pieni määrä. Nostamalla ne toistuvasti esiin yritetään mitätöidä se fakta, että suurin osa raiskauksista jää todellisuudessa ilmoittamatta, Pyykkönen sanoo.

Aitoa ahdistusta?

Mutta onko miesliikehdinnän taustalla kuitenkin aitoa ahdistusta, joka pitäisi huomioida? Ehkä miehiin todellakin kohdistuu epärealistisia odotuksia nykyään. Ainakin ulkonäköpaineet koskevat nykyään myös miehiä. Suurin osa asunnottomista, syrjäytyneistä ja väkivallan uhreista on miehiä. Ja vain miehiä koskeva asevelvollisuus, sehän on jo suorastaan räikeä tasa-arvo-ongelma.

– Miesnäkökulmaista tasa-arvotyötä tarvitaan ehdottomasti, kunhan se ei ole sellaista, jossa miesten ongelmat nähdään naisten tai naisjärjestöjen vikana. Todellinen tasa-arvo hyödyttää sekä naisia että miehiä. Ja esimerkiksi naisjärjestöt Suomessa ovat jo pitkään ajaneet esimerkiksi isien oikeutta lapsiinsa kannattamalla hoivan jakamista, Pyykkönen muistuttaa.

MGTOW ei todellakaan halua hoivata.

Mutta ehkä ongelma onkin juuri se, että MGTOW ei todellakaan halua hoivata, vaan pukea päähänsä persunuorten POIKA-lippiksen, juoda kaljaa miesluolassaan tai puuhata jotain muuta perimaskuliiniseksi miellettävää.

Milla Pyykkönen bongaa sivuston alalaidasta vielä irvokkaan yksityiskohdan: siinä mainostetaan vietnamilaisten vaimojen tilauspalvelua.

12121212

Nyt tulevat MGTOW-miehet – joko heitä löytyy sinun tuttavapiiristäsi?

Ymmärrän ilmiön loistavasti. Tavallisen miehen kannalta diili on huono. Kuka haluaa kehittää itseään saadakseen kolmekymppisen juoksunsa juosseen naisen joka biologisen kellon tikittäessä ja viehätysvoiman kadotessa nai betamiehen epäonnistuttuaan alfamiesten sitouttamisessa. Betamies raataa, kuskaa ja remppaa kunnes lapset on kasvatettu ja nainen palaa työelämään - jolloin onkin eron aika, koska betaelättäjälle ei ole enää tarvetta, ja todellista halua ei koskaan ollutkaan. Vasta tässä...
Lue kommentti
YH-sotilas

Nyt tulevat MGTOW-miehet – joko heitä löytyy sinun tuttavapiiristäsi?

Niin, miehen pitää pystyä lyömään vihollisen naama irti kenttälapiolla ja olemaan pehmoisä sekä luonnollisesti kaikki timpurin ja mekaanikon hommat siihen päälle. Ja kaikki tämä pitää olla pakattuna empaattiseen, hyväntuoksuiseen ja huoliteltuun pakettiin. Tommy Taberman jutuista saa plussaa. Yksinelävien määrä kasvaa kovaa vauhtia enkä ihmettele yhtään. Muovi-ihmisiä joiden arvot ovat tosi-tv tasoa ei voi, kannata tai edes saa miellyttää. Onneksi tunnen oikeitakin naisia jotka ovat...
Lue kommentti

Game of Thrones -sarjassa näyttelevä Peter Dinklage on ryhtynyt Petan kanssa toimiin huskyjen hylkäämisen vähentämiseksi.

Huskyt ja suden näköiset koirat ovat tärkeä osa Game of Thrones -sarjaa, ja monet fanit haluavat lemmikikseen samanlaisia koiria. Valitettavasti ilmiö näkyy huskyjen hankkimisen lisäksi myös hylättyjen koirien määrässä.

Helsingin Sanomat kertoo, että Britanniassa hylätään nykyään vuosittain jopa 80 huskya. Ennen Game of Thrones -sarjan alkua määrä oli vain noin kymmenen huskya vuodessa.

Sarjassa Tyrion Lannisteria näyttelevä Peter Dinklage on HS:n mukaan huolestunut siitä, että Game of Thronesin fanit ovat ottaneet siperianhuskyja lemmikeikseen. Moneilta faneilta on puuttunut koiraa ottaessa varmuus siitä, että lemmikistä pystyy pitämään huolta.

Dinklage on yhdistänyt voimansa eläinsuojelujärjestö Petan kanssa estääkseen koirien harkitsematonta ostamista ja hylkäämistä.

Peter Dinklage. Kuva: Lucy Nicholson / Reuters
Peter Dinklage. Kuva: Lucy Nicholson / Reuters

– Ymmärrämme että hurjasusien suosion myötä monet ovat ostaneet huskyja. Se on väärin löytöeläintalojen kotia tarvitseville koirille, ja lisäksi myös näitä huskyja hylätään usein. Niin usein käy, jos koira hankitaan hetken mielijohteesta, Dinklage kirjoittaa.

– Pyydän ja anelen, jos aiotte ottaa koiran perheeseenne, olkaa varmoja siitä, että olette valmiita suureen vastuuseen.

Myös esimerkiksi Game of Thronesissa Arya Starkia näyttelevä Maisie Williams toimii aktiivisesti eläimien oikeuksien hyväksi. Williams on muun muassa protestoinut delfiinien metsästämistä vastaan sekä puhuu eläinkokeilla testaamattomien tuotteiden puolesta. Vuonna 2016 hän myös adoptoi itselleen hylätyn koiran.

 

Nivea-tuotemerkin omistama Beiersdorf Oy pahoittelee mainoksesta koitunutta ikävää huomiota. 

Erityisesti Twitterissä älähdettiin useaan otteeseen keskiviikkona, kun Nivea julkaisi Facebookissaan vartalovoidetta käsittelevän postauksensa.

Mainoksessa oli kuva riippukeinussa makoilevan naisen sääristä sekä seuraava teksti: ”Nosta jalat ylös ja rentoudu. Mihin tarvitaan kirjaa, kun voi keskittyä ihailemaan kaunista ihoa?”.

Nivean Facebook-sivulla jaettu postaus, joka on sittemmin poistettu, näytti tältä.
Nivean Facebook-sivulla jaettu postaus, joka on sittemmin poistettu, näytti tältä.

Mainoksen nähneet ihmettelivät postauksen kommenteissa ja Twitterissä, onko kaunis ulkomuoto älykkyyttä ja sivistystä tärkeämpää.

Mainoksesta aiheutuneen negatiivisen kommentoinnin vuoksi Nivea poisti postauksensa.

Nivea-tuotemerkin omistaman Beiersdorf Oy:n kaupallinen johtaja Rita Levomäki-Elamo vakuuttaa, ettei tarkoituksena ollut pahoittaa kuluttajien mieltä.

– Olemme pahoillamme, jos NIVEAn Suomen facebookissa 16.8.2017 tekemämme postaus on aiheuttanut ikävää huomiota. Tarkoituksenamme oli kertoa, miten hyvältä ja rentoutuneelta olo voi kesällä tuntua, Levomäki-Elamo lausunnossaan.

– Ymmärrämme postaukseen kohdistuneen huomion, eikä tarkoituksemme ollut missään nimessä loukata kuluttajiamme, joita arvostamme erittäin paljon. Tästä syystä postaus on poistettu sivuiltamme. 

Asiasta kertoi ensimmäiseksi Markkinointi & Mainonta.

Hieman ahdistava ohjelma on hyvä muistutus siitä, kuinka vahvoja luonnonvoimat saattavat olla.

IS TV-LEHTI. Hiton idiootit! Niin tekisi mieli huutaa ensimmäiselle lomailijaporukalle, joka esiintyy Hurja lomasää -sarjassa (Extreme Weather – The Survivors, 2015).

Brittimiehet lähtevät varta vasten Filippiineille, kun kuulevat taifuunin uhkaavan sitä. Sitten kun alkaa rytistä, ollaan paniikissa ja sokissa. Sen jälkeen vielä ihmetellään tv-haastattelussa, kuinka kamalaa oli olla hengenvaarassa.

Ohjelman ideana on esitellä brittejä, jotka ovat lomamatkallaan kohdanneet katastrofaalisia säätiloja. Taifuunijengi herättää vain ärtymystä, mutta seuraava tarina on oikeasti pelottava ja koskettava.

Se kertoo kolmesta opiskelijasta Turkissa. He luulevat lähtevänsä pienelle patikointireissulle, mutta eksyvät viikoksi rankkasateiden ja myrskyn keskelle vuoristoon ilman ruokaa. Etsiessään pakotietä he ajautuvat vain yhä kauemmas tulvivan joen armoille ja lopulta putoukselle, josta ei tunnu olevan mitään ulospääsyä.

Kammottava on myös osio belgialaisilta rockfestareilta, jossa nuoriso bilettää kuuman auringon alla. Lopulta neljä ihmistä kuolee. Myös rankkasateet ja tulvat brittien suosimilla leirintäalueilla Etelä-Ranskassa pysäyttävät.

Hieman ahdistava ohjelma on hyvä muistutus siitä, kuinka vahvoja luonnonvoimat saattavat olla. Paljon parjattu Suomen kesäsääkin alkaa yllättäen tuntua ihan kivalta. Vaihtoehto kun voisi olla vaikka henkeäsalpaava hiekkamyrsky.

Hurja lomasää Foxilla pe 18.8. klo 19.00.

Naisille jää näissä kaverielokuvissa vain heteroalibin rooli.

Henkivartija Michael Bryce (Ryan Reynolds) tyrii työkeikallaan pahanpäiväisesti. Onneksi Michaelin ex-naisystävä Amelia Ryder (Elodie Yung) tarjoaa hänelle tilaisuuden todistaa ammattitaitonsa. Michael saa tehtäväkseen toimittaa inhoamansa palkkamurhaaja Darius Kincaidin (Samuel L. Jackson) Haagiin. Kincaid on kutsuttu todistamaan Kansainvälisessä tuomioistuimessa Valko-Venäjää diktaattorin elkein johtavaa presidentti Dukhovichiä (Gary Oldman) vastaan.

Patrick Hughesin ohjaama uutuus The Hitman’s Bodyguard noudattelee kaveruskomedioiden tuttua kaavaa. Lajityypin kivijalka on Tappava ase, jossa sähäkästi sanailevaa kyttäkaksikkoa näyttelivät Mel Gibson ja Danny Glover. Näissä elokuvissa kaverukset ovat yleensä niin kiinni toisissaan, että naisille jää vain heteroalibin rooli. He ovat mukana tarinassa vain todistaakseen, etteivät päähenkilöt ole homoja, vaikka viihtyvätkin mieluiten keskenään. Miesten suhde etenee samalla tavalla kuin Hollywood-romansseista: toisiaan inhoava parivaljakko mieltyy toisiinsa, kunhan on ensin saanut ärhennellä keskenään. Näinhän miesten ja naistenkin suhde saa alkunsa, mikäli Hollywoodia on uskominen.

Hughes ei tuo tähän kuvioon mitään uutta. Aina kun katsoja on pitämäisillään leffasta, Jackson murjaisee sovinistisen tai homofobisen vitsin. Niin, eihän sitä tosiaan olla homoja, vaikka ollaan kahden.

Katso traileri:

The Hitman's bodyguard

**

Ensi-ilta 18.8.