Kuvat Vesa Ranta
Kuvat Vesa Ranta

Pyry Sahi, 21, pelkäsi aikaisemmin syödä julkisella paikalla, koska on lihava. Nykyään hän pyrkii muuttamaan muiden ihmisten asenteita ylipainoisia kohtaan.

Läski. Laardi. Plösö.

Pyry Sahi, 21, on elämänsä aikana kuullut monenlaisia nimityksiä itsestään. Nuorta naista on törkätty sormella vatsaan, ja lapset ovat hihitelleet hänet nähdessään. Kun hän on mennyt lääkäriin korvatulehduksen takia, hän on saanut kuulla saarnan painostaan.

Hänestä on puhuttu hänen ohitseen ikään kuin hän ei olisi lainkaan läsnä. Häntä on päivitelty ja häntä on surtu.

Ilman muuta on oletettu, että hän ei voi olla onnellinen. Eihän kukaan voi, jos on 160 senttiä pitkä ja painaa reippaasti päälle sata kiloa.

– Lihavuus ei ole mulle ongelma. Mun kehon ainoa ongelma on sitä ympäröivä yhteiskunta ja ihmisten asenteet, Pyry napauttaa keittiönpöytänsä ääressä. Ikkunasta näkyy pala kajaanilaista maisemaa: korkeita mäntyjä, parkkipaikka ja 70-luvulla rakennettuja kerrostaloja.

Pyry ei pidä ilmauksista iso tyttö tai ylipainoinen. Hän on omasta mielestään lihava.

– Yleensä lihava yhdistetään rumaan, laiskaan, epähygieeniseen ja kehnoon. Haluan ottaa sanan itselleni, koska sitä on käytetty minua vastaan. En voi kutsua itseäni isokokoiseksi, sillä olen siroluinen ja ­lyhyt. Ylipainoinenkaan en ole, sillä en usko painoindeksiin tai siihen, että jokaiselle ihmiselle olisi jokin oikea paino, jonka olisin ylittänyt.

Läppäriltä lenkille

Tiistaipäivä Kainuussa on käynnistynyt verkkaisesti. Pyry on nauttinut aamupalaksi muroja ja jogurttia, käynyt pitkällä lenkillä siperianhuskynsa Voltin ja miehensä Jyrin kanssa ja tavannut terapeuttinsa.

Olohuoneen nurkassa seisoo vierekkäin kaksi kirjoituspöytää, joiden päälle on unohtunut pari energiajuomatölkkiä ja erilaista paperisälää. Pyry ja Jyri viettävät monta tuntia päivästä tietokoneidensa ääressä, ja he ovat usein niin uppoutuneita omiin maailmoihinsa, että kun toinen kysyy jotakin, toinen muistaa vastata siihen vartin päästä.

Varsinkin juuri nyt marraskuussa Pyry on melkein kasvanut kiinni läppäriinsä, sillä hän osallistuu amerikkalaiseen nettikirjoituskilpailuun. National Novel Writing Monthin ideana on tuottaa kuukauden aikana 50 000 sanan mittainen fiktiivinen tarina. Jokainen sanamäärään yltänyt kirjoitus voittaa. Pyryllä voittoja on jo viisi.

– Tällä kertaa kirjoitan tytöstä, jota on kohdeltu kaltoin kotona ja joka ryhtyy ihmissudeksi. Hahmo on pienikokoinen ja laiha – ihan erilainen kuin minä – mutta ehkä hänen kokemuksissaan on vähän omianikin, Pyry kertoo.
Tietokoneita – joita asunnossa on kaikkiaan viisi kappaletta – Pyry käyttää myös televisio-ohjelmien katsomiseen ja valokuvien käsittelyyn.

– Kuvaan luontoa. Se on Suomessa niin kaunis, ja kuvien kautta näkyy, miten vuodenajat vaihtuvat. Viimeksi tähtäimessäni oli lintuja, mikä oli aika haastavaa.
Lukion jälkeen Pyry on viettänyt pari välivuotta ja työkseen vastaillut 118-palvelunumerossa. Yläasteen päästötodistuksessa keskiarvo huiteli 9,5 tietämillä ja ylioppilaaksikin hän kirjoitti hyvin paperein. Pyryä kiinnostaisi psykologian tai filosofian opinnot, joiden kautta pääsisi haaveammattiin vankilapsykologiksi.

– Minua kiinnostaa, mikä saa ihmisen poikkeamaan normikäytännöistä.

Mutta vaikka Pyry istuukin ”ehkä puolet” valveillaoloajastaan koneella, ehtii hän myös liikkua. Koiransa kanssa hän painelee pitkin metsäteitä, ja olohuoneen nurkassa seisoo puoli vuotta sitten hankittu kuntopyörä. Sen satulassa ­Pyry on opetellut purkamaan pahimpia vihanpuuskiaan.

– Lihavista ajatellaan automaattisesti, etteivät he liiku. Saatetaan huokaista, että ’liikkuisit edes vähän’. Erityisesti terveydenhuollon ihmisten asenteista tulee turhauttava ja vihainen olo. Jos he pystyisivät mittaamaan lihakseni, he yllättyisivät. Vaikka olen lihava, olen hyvässä kunnossa. En hengästy kiivetessäni kotiini neljänteen kerrokseen tai lenkkeillessäni koirani kanssa.

Arvet ja pienet penkit

Nykyään Pyryn syöminenkin on hallinnassa. Vaikka hänen suhteensa ruokaan ei koskaan ole ollut ihan terve, tunnesyöpöttelyyn hän ei enää sorru.

– Jos minulla on paha olla, tulee pikemminkin sellainen olo, että en varmaan syö. Mieluummin rääkkipyöräilen.

Kaksionsa keittiössä Pyry kokkaa joka päivä itselleen ja aviomiehelleen ja syö sen verran, että nälkä lähtee. Hänen lemppareitaan ovat intialaiset ja kiinalaiset ruuat sekä lasagne. Ehkä kerran viikossa pariskunta herkuttelee Subway-pikaruokaravintolassa, jonka chicken fajita -patonkia kumpikaan ei voi vastustaa.

Aiemmin Pyry arasteli julkisella paikalla syömistä muttei enää.

– Yleensäkin yritän ajatella, että jos tulee sellainen olo, että en voi mennä jonnekin, koska olen lihava, niin menen sitä suuremmalla syyllä.

Liikalihavuus ei vaikeuta arkea. Siroluisena ja lyhyenä Pyry löytää vaatteita: Yläosat hän saa H&M:stä ja Gina Tricotista. Housut hän tilaa useimmiten netin kautta kaupoista, joilla on valikoimissaan suuria kokoja.

Pyry ei ole koskaan lentänyt, joten hän ei tiedä, miten mahtuisi lento­koneen istuimeen. Uimahallissakin hän on uskaltanut käydä. Porealtaassa aviomiehen kanssa istuskelu sujui leppoisasti, eivätkä samaan aikaan tynnyrissä kylpeneet teinitytöt tuntuneet kiinnittävän mitään huomiota Pyryn muotoihin.

– Jos lähtee hakemaan ihmisistä vikoja, niin kaikista löytyy jotakin arpea. Silloin ei voi pitää mitään kauniina.

Aina Pyry ei kuitenkaan ole osannut ajatella näin.

Laiskan oma vika

Kukaan ei tunnu tietävän miten ylipainoon pitäisi suhtautua, vaikka se ei ole katoamassa mihinkään: suomalaiset, ­kuten koko läntinen maailma, lihovat hurjaa vauhtia. Suomalaisista työikäisistä yli kaksi miljoonaa on ylipainoisia ja sairaalloisen lihavia heistä on noin 50 000.

Yhteiskunnan, terveydenhuollon ja aika monen yksittäisen ihmisen asenteet lihavia kohtaan ovat jyrkkiä. Suomalaisilla keskustelusivuilla heille huudellaan: Lipun hinta painon mukaan. Mitä paksummat turistit sen enemmän löpöä palaa. Tai lylleröthän vois vaikka patikoida/meloa sinne perille... hyötyliikuntaa!!!

Pyrykin on saanut usein kokea, miten lääkärissä kaikki sairaudet pistetään lihavuuden piikkiin. Hän kertoo olevansa terve kuin pukki eikä pelkää, että lihavuudesta aiheutuisi kremppoja ikävuosien karttuessakaan.

– Asenteet ovat tosi syvällä. Uskotaan kovasti siihen, että lihavuus aiheuttaa automaattisesti kakkostyypin diabeteksen. Moni lihava ei saa sairauksiinsa asiallista hoitoa tai hänet jätetään kokonaan hoitamatta. Harvoin tuodaan esiin, että on myös tutkimuksia, jotka osoittavat lihavuuden suojaavan tietyiltä sairauksilta, esimerkiksi joiltakin syöviltä.

Ylipainoa mittaavaa painoindeksiä Pyry pitää epäluotettavana.
– Rasva on erilaista eri paikoissa. Esimerkiksi vatsaontelossa se on vaarallisempaa kuin vaikkapa reisissä, mutta tätä eroa painoindeksi ei ota huomioon. Painoindeksin keksinyt tiedemies oli mielestäni Mengele-tyyppinen tohtori, jolla oli määritelmät myös ihonvärille. On käsittämätöntä, että menetelmä on yhä käytössä.

Suuret sukujuhlat ja muut joukkotapahtumat Pyry jättää nykyään suosiolla väliin, koska ei kestä ihmisten hymistelyä.

– Sukulaiset puhuvat minusta tyyliin ’onkohan se taas lihonut ja laihduttaa­kohan se koskaan?’ Se tuntuu pahalta, ja varsinkaan nuorempana en osannut sanoa noissa tilanteissa mitään takaisin.

Tämä on mun vartalo!

Lihavien ihmisten kohtelu nyppii Pyryä niin paljon, että hän kirjoittaa Lihavasti sopiva -nimistä blogia.

Blogi on esimerkki Suomessa vielä ­aika tuntemattomasta lihavuusaktivismista, joka pyrkii muuttamaan muiden ihmisten asenteita. Usein lihavia pidetään laiskoina ja ylipainoa itse aiheutettuna, vaikka myös perintötekijät, aineenvaihdunta ja ruumiillisten arkipuuhien väheneminen vaikuttavat siihen.

Tunnetuimpia lihavuuden puolestapuhujia ovat Mimmi ja Peppi, joiden ­More to Love -blogissa keskitytään muotiin ja kauneuteen ja ollaan samaan ­aikaan avoimesti ”isoluisia”. Näiden naisten hyväntuulinen asenne on niin pidetty, että he kertovat elättävänsä itsensä blogia kirjoittamalla.

Amerikassa puolestaan syntyi lokakuussa melkoinen kohu, kun 18-vuotias newyorkilainen opiskelijatyttö Stella Boonshoft julkaisi netissä kuvan itsestään alusvaatteisillaan. Postauksessaan Stella kertoi olevansa kyllästynyt ruumiiseensa kohdistuvaan määrittelyyn ja päättävänsä tästä lähtien itse, mitä vartalollaan tekee. Kokoni ei kuulu fucking kenellekään. Jos iso mahani tai läskit ­käsivarteni tai raskausarpeni kauhistuttavat sinua, niin se on oma ongelmasi. En aio enää piilottaa vartaloani suojellak­seni sinun herkkiä aistejasi.

Stella omisti valokuvan kiusaajilleen. Ratsastuksenopettajalleen, joka piti häntä liian lihavana, kun hän oli yhdeksän. Kesäleirin tytölle, joka sanoi, että Stella olisi ihan nätti, jos laihtuisi vähän. Ja yläasteen Emilylle, joka sai hänet tuntemaan siltä, ettei hän ansaitsisi olla olemassa.

Lapsuus loppuu

Pyry kuvitteli olevansa ihan tavallinen tyttö, kunnes hänet toisella luokalla kutsuttiin terveystarkastukseen.

– Terveydenhoitaja huusi vihaisena, että minun pitää alkaa heti laihduttaa. Sitä ennen en ollut ajatellutkaan olevani mitenkään poikkeava, kahden isoveljen ja vanhempiensa kanssa maalaistalossa kasvanut Pyry kertoo.

Ulkonäkötraumoja syntyi lisää käsityötunnilla, kun viidennen ja kuudennen luokan tytöiltä otettiin mittoja housujen ompelua varten.

– Opettajan mielestä kuudesluokkalaisten tyttöjen lantionseutu oli pyöristynyt, koska he olivat tulossa naisiksi, mutta minä viidesluokkalainen olin vain liian iso. Todellisuudessa meillä ei ollut ikäeroa kuin muutama kuukausi. Kun kuuntelin häntä, itkin.

Pyryn kotona syötiin terveellisesti ja isää lukuun ottamatta muut perheen­jäsenet olivat normaalipainoisia.

– Muistan, että jostain syystä söin lapsena salaa jäätelöä. En edes tiedä, miksi salaa. Teki vain mieli syödä.

Perheen isä kuoli haimatulehdukseen Pyryn ollessa 7-vuotias, mutta muuten varhaislapsuus oli onnellista aikaa. Lähimpään naapuriin oli pari kilometriä, ja ­samanikäisten leikkikavereiden luo vielä pidempi matka. Niinpä tytöllä oli paljon mielikuvitusystäviä, joiden kanssa leikkiessä ääntä lähti ikään kuin kylässä olisi ollut isompikin porukka. Välillä Pyry häiritsi kymmenen vuotta vanhempien veljiensä traktorin- ja moponrassauspuuhia tai viiletti pyörällä pitkin maanteitä.

Ensimmäisen kerran Pyry yritti laihduttaa salaa ollessaan vähän alle kymmenen. Laihdutuskuurista ei tietenkään tullut mitään, ja erilaiset epätoivoiset kokeilut seurasivat toisiaan.

– Välillä olin viikon syömättä mitään. Join vain paljon Pepsiä. Se oli kauheaa. Koulussa väitin syöneeni jo kotona ja kotona toisin päin. Mutta viikonloppuna kotona minun oli pakko syödä edes vähän.

Joskus suhde ruokaan muistutti bulimiaa, vaikkei Pyryllä koskaan diagnosoitukaan syömishäiriötä.

– Söin ja saatoin käydä oksentamassa. Koin syyllisyyttä syömisestä, sillä enhän minä tarvinnut ruokaa, koska olin lihava.

Lällällää läski

Kukaan ei huomannut nuoren tytön ­pahaa oloa, sillä hän vietti iltaisin paljon aikaa yksin äidin ollessa navetassa.

– Olen aina ollut myös hyvä valehtelemaan. Uskon myös, että syömättömyyteeni ei koulussa kiinnitetty huomiota, koska usein sellainen käytös, jota hoikalla pidettäisiin syömis­häiriönä, on lihavalle ihmiselle toivottavaa.

Yläasteella Pyryä nimiteltiin lihavuuden takia ja hänet suljettiin ulkopuolelle. Vaikka hän oli hyvä joukkuelajeissa, liikuntatunneilla hänet valittiin aina viimeisenä joukkueisiin. Yläasteella hänellä oli yksi ainoa ystävä.

– Olin niin tottunut olemaan yksin, etten edes osannut kaivata enempää ­ystäviä.

Vaikka Pyryn kouluvuosista ei ole kymmeniä vuosia, opettajien asenteet tuntuvat antiikkisilta. He eivät osanneet puuttua kiusaamiseen vaan kehottivat Pyryä kestämään, koska ’lapset nyt vain ovat lapsia’. Ainoastaan kerran yksi opettaja ­puhui asiasta luokan edessä ja muistutti, että ketään ei saa kiusata, vaikka tämä olisi vähän pulleampi.

Kotona Pyry esitti reipasta eikä koskaan pukahtanutkaan äidilleen tilanteestaan. Pyry uskoo, että isoveljiensä ­ansiosta hänelle oli kasvanut paksu nahka, joka auttoi kestämään.

– En koskaan ihan kokonaan murtunut, mutta haaveilin ja toivoin kiusaa­jieni kuolemaa. Olen edelleen vihainen pahimmille kiusaajilleni, ja mielestäni jokainen, joka ei puutu kiusaamiseen, on myös itse kiusaaja.

Pyryn toivoo kaikkien vanhempien opettavan lapsilleen, että lihavuus ei ole väärin. Omia lapsia hän ei aio hankkia.

– Kaikki aina sanovat, että kyllä mieleni vielä muuttuu, mutta ei se ole koskaan muuttunut. En ole äidillinen tyyppi. Meidän lapset ovat nelijalkaisia.

Terapiaan Pyry on joutunut turvautumaan, sillä hän kärsii yhä koulukiusaamisen aiheuttamasta masennuksesta ja itsetunto-ongelmista. Hän välttelee sosiaalisia tilanteita, sillä uskoo olevansa huono seurustelemaan ihmisten kanssa.

– Jos kävelen kadulla ja kuulen kikatusta, kuvittelen heti, että minulle nauretaan, vaikka enhän minä voi sitä tietää. Ja jos valitsen karkkihyllystä lempi­suklaatani Maraboun mansikkaa, luulen tuntevani arvostelevia katseita, vaikka enhän voi olla siitä varma. Harvoin minua on lapsuuden jälkeen nimitelty, mutta suomalaiset kyllä osaavat tuijottaa ja katsoa, että mitä tuo syö.

Helpoiten Pyry löytääkin samanhenkisiä ihmisiä netin kautta.

– Netissä on helpompi olla avoin. Kirjoittaessani pystyn myös paremmin miettimään, mitä sanon. Oikeassa elämässä sanoja on vaikea vetää pois, ja minua saattaa jäädä vuosiksi hävettämään ­jokin asia, jonka olen ilmaissut väärin.

Mies vei jalat alta

Pari vuotta sitten Virroilla abiturienttityttö Pyry oli jo menettänyt toivonsa poikien suhteen. 19-vuotiaana hänellä oli ­taka-naan puolitoista vuotta kestänyt seurustelusuhde, joka päättyi, koska Pyry koki heidän kasvaneen erilleen.

Lukiolais­tyttö luki innokkaasti Nietzsheä ja Kierkegaardia ja alkoi kiinnostua politiikasta, kun taas samanikäiset pojat kohkasivat autoista ja tietokonepeleistä ja tuntuivat auttamattoman epäkypsiltä.

Pikkupaikkakunnan tarjonta ei siis päätä huimannut.

– Tuntui, että kukaan ei kelpaa minulle tai sitten minä en kelpaa niille, jotka ovat niin sanotusti tavoittamattomia minulle. Ajattelin, etten ikinä löydä ketään.

Pyry julkaisi myös ilmoituksen Suomi24-treffipalstalla. Kului melkein puoli vuotta, kunnes tuli viesti, joka vei jalat alta.

– Olin heti ihan myyty. Viesti oli pitkä, ja tuntui, ettei sen lähettäjä halua iskeä minua vaan vilpittömästi tutustua. Kahden päivän jälkeen vaihdoimme puhelinnumeroita, ja saman viikon perjantaina hän lähetti minulle ruusun.

Sen jälkeen asiat etenivät vauhdilla. Pyry ja Jyri alkoivat seurustella jo ennen kuin olivat tavanneet kasvotusten. Psykologian ylioppilaskokeen jälkeisenä päivänä Pyry istahti autoon ja ajoi Suomen poikki Virroilta Nurmekseen.

– Jännitti hirveästi. Pelkäsin koko ajan, että mitä hän ajattelee, kun olen näin lihava.

Mutta eipä poika ajatellut mitään. Tai ajatteli paljonkin mutta pelkästään hyvää.

Nuoripari muutti yhdessä Kajaaniin, ja viime heinäkuussa he menivät naimisiin maistraatissa.

– Jos miehelle on tärkeää puolison lihavuus tai laihuus, hän ei itse ansaitse kumppania. Yhteiskuntamme naisihanne on niin hirveä, ettei se tee kunniaa yhdellekään naiselle.

– Tuolla olohuoneessa minulla on mies, joka näkee minut kokonaisuutena – aivot, sydämen ja kehon, Pyry hymyilee ja katsoo asunnon poikki puolisoaan.

Juttu on julkaistu Me Naisten numerossa 48/2012.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

SKORPIONI

Harkitse tarkkaan tekojesi mahdollisia seurauksia. Terve epäluuloisuus on tarpeen, jos joku vaikuttaa ylenpalttisen kiinnostuneelta yksityisasioistasi.

 

JOUSIMIES

Ole varovainen, jos joudut sekaantumaan toisten asioihin. Pidä suunnitelmasi salassa, kunnes olet varma asiastasi. Odota viime hetkeen asti, jos se on tarpeen.

 

KAURIS

Sinulle heitetään odottamaton ehdotus. Siinä on hyvät ja huonot puolensa, joita on syytä punnita tarkkaan. Älä luovu kaikista omista ideoistasi vain sen takia.

 

VESIMIES

Älä jätä hyvää ideaa vain haaveen tasolle. On aika toimia ja testata teoriaa käytännössä. Tarkkaavaisuudella pysyt tilanteen herrana.

 

KALAT

Omistaudu täysillä asiallesi. Olet nyt suurten muutoksien äärellä. Mieti, minkälaisen elämäntyylin olet valmis ottamaan omaksesi.

 

OINAS

Pidä silmät auki hyvien rahantekomahdollisuuksien varalta. Sinulle tarjoutuu ehkä uusi työtarjous. Joku lähestyy sinua ilahduttavan lahjan tai muun yllätyksen kanssa.

 

HÄRKÄ

On aika kääriä hihat ja ryhtyä hommiin. Kanavoi energiasi oikeaan kohteeseen, niin sinusta tulee varsinainen tehopakkaus. Pääset pian nauttimaan työsi tuloksista.

 

KAKSONEN

Hoida velvollisuutesi niin, ettei nokan koputtamiseen jää varaa. Ota rahakysymykset vakavissasi ja kuuntele tarkkaan sinulle heitettyä ehdotusta.

 

RAPU

Sinun ei tarvitse ehtiä tekemään kaikkea kerralla. Suunnittele ja järjestele arkeasi, kunnes se näyttää sinulle sopivalta. Sinnikkyytesi tekee vaikutuksen uuteen ihmiseen.

 

LEIJONA

Kiinnitä huomiota terveydentilaasi. Olet laittamassa liikkeelle muutoksia, jotka saattavat kohdata vastarintaa. Ole valmis puskemaan omaa asiaasi.

 

NEITSYT

Ole hienovarainen tunnerikkaan puheenaiheen kanssa. Olisi virhe toimia pelkkien ennakkoaavistusten varassa. Kysy neuvoa luotettavalta ystävältä.

 

VAAKA

Pidä ajatuksesi omana tietonasi. Tilanne saattaa riistäytyä käsistä, jos kritisoit muita liian pikaisesti. Älä yritä pakottaa ketään muuttumaan.

Kadonneen jäljillä -sarjan viidennessä jaksossa 25-vuotias Jaakko etsi thaimaalaista äitiään.

Helsinkiläinen Jaakko oli 2-vuotias, kun hänet adoptoitiin Suomeen. Biologinen äiti oli antanut pois pari kuukautta vanhan Jaakon, joka asui thaimaalaisessa lastenkodissa adoptioonsa saakka.

Hän eli adoptioperheessään Tampereella reilut 10 vuotta, kunnes 13-vuotiaana hän päätyi lastenkotiin. 25-vuotias mies puhuu avoimesti nuoruuden aikaisesta masennuksestaan, raivokohtauksistaan sekä riidoista adoptiovanhempiensa kanssa.

Vuosi sitten Jaakko lähti Thaimaahan ensimmäisen kerran etsimään biologista äitiään, mutta matka tyssäsi nopeasti.

– Minun piti olla siellä vuosi, mutta olin yhden yön ja tulin takaisin, Jaakko sanoo.

”Haluaisin saada vastauksia siihen, miksi äiti joutui luopumaan minusta.”

Ensireissunsa jälkeen Jaakko jatkoi äitinsä etsimistä Suomessa muun muassa kansalaisjärjestön kautta, ja nyt hän koki olevansa valmis uuteen etsintäreissuun. Kadonneen jäljillä -ohjelmassa Jaakko lähti juontaja Anni Hautalan kanssa Bangkokiin iloisen hämmentävissä tunnelmissa.

– Haluaisin saada vastauksia siihen, miksi äiti joutui luopumaan minusta. Olenko ollut heidän mielessään kertaakaan vai onko minut unohdettu, Jaakko pohti ennen matkaansa.

Bangkokissa Jaakko ja Anni vierailivat ensimmäiseksi sairaalassa ja lastenkodissa. Välillä Jaakko pelkäsi kovasti, ettei löydäkään äitiään yhdeksän miljoonan ihmisen kaupungista. Sitten Jaakko näki äitinsä valokuvan lastenkodissa, jossa hän vietti itse ensimmäiset vuotensa. Kuva tuli täytenä yllätyksenä, ja Jaakon tunteet purkautuvat itkuna.

Lopulta he saivat tietoonsa äidin osoitteen. Ohjelmassa Anni valmisteli Jaakkoa tapaamiseen muistuttamalla, että kova elämä on saattanut jättää tähän jälkensä.

– Toivon, että äiti suostuu näkemään minut. Jos hän kieltäytyisi, toista mahdollisuutta ei tule koskaan enää ikinä.

Teininä olisin kaivannut eniten biologisia vanhempiani, sanoo Jaakko, joka tapasi biologisen äitinsä vihdoin Thaimaassa. Kuva: Nelonen
Teininä olisin kaivannut eniten biologisia vanhempiani, sanoo Jaakko, joka tapasi biologisen äitinsä vihdoin Thaimaassa. Kuva: Nelonen

Äitinsä lisäksi Jaakko tapasi lopulta siskonsa, tämän poikaystävän, lapset ja mummonsa. Hän iloitsi kovasti perheensä tapaamisesta yli 20 vuoden jälkeen: se auttoi jäsentämään hänen tunteitaan ja antamaan vastauksia joillekin niistä.

Jälleennäkemistä Jaakko meni juhlimaan perheensä kanssa paikalliseen ravintolaan.  

– Mulle riittää, että saan viettää aikaa heidän kanssaan. En todellakaan odottanut tällaista vastaanottoa, että äiti sanoi rakastavansa ja olen enemmän kuin tervetullut heille.

”En odottanut tällaista vastaanottoa.”

– Äiti oli yllättävän selväjärkinen. Toki alkoholismi on jättänyt jotain aivoihin, mutta hän oli kuitenkin vähentänyt juomista – ellei jopa lopettanut, Jaakko pohti tapaamisen jälkeen.

Jaakko hyvästeli perheensä haikein mielin ja sanoi haluavansa pitää yhteyttä heidän kanssaan jatkossakin.  

– Toisaalta sisälläni tuntui siltä, että tämä oli sopivan kokoinen pala tällä kertaa. Siitä on hyvä lähteä eteenpäin ja miettimään uusia tapaamisia.

Olen erittäin onnellinen, että olemme nyt yhdessä, Jaakko kertoi ravintolaillallisella Bangkokissa.
Olen erittäin onnellinen, että olemme nyt yhdessä, Jaakko kertoi ravintolaillallisella Bangkokissa.

Me Naiset ja Kadonneen jäljillä -ohjelmaa esittävä Nelonen kuuluvat Sanoma-konserniin.

adoptoitu

Helsinkiläinen Jaakko löysi äitinsä Thaimaasta yli 20 vuoden jälkeen: ”Hän sanoi rakastavansa”

Hain kyseiseen ohjelmaan monta vuotta sitten ku itsekkin adoption kautta tullut, taitaa jo olla 7 vuotta sitten kun ohjelmasta kuulin... mut minulle sanottiin että ei ole tarpeeksi tausta tietoja. ... no mun tuuria. ... mulla oli ehkä jopa vähä enemmän tietoa kuin näillä adoptoiduilla joita nykyään on ohjelmassa mukana..... noh ei se mitään... noin vuosi siitä hausta eteenpäin oma biologinen äiti löysi minut, harmi ku en ottanut tv:hen yhteyttä.. olis hieno pätkä siitäkin saatu kun matkustin...
Lue kommentti

Kaavilainen Tiina Hallalahti jätti maanantaina Facebookin ilmoituksen, jossa kertoo tarjoavansa mummolle kodin. – Kyse ei ole työpaikasta, hän painottaa.

Annetaan koti boheemille tänttähäärä mummolle maalta. Ylläpidosta huolehditaan, kerran viikkoon saunotus, kesäisin vastalla. Oma huone, vessa, suihku. Etuihin kuuluu hyvät marjamaat, täysi käyttöoikeus punkaa kasvimaalla ja kasvattaa mitä lystää kasvihuoneessa (poislukien kannabis). Kirkkoon viedään sunnuntaisin, jos tarve vaatii. Mieluummin suht raitis (iltamyssyt suotakoon). Leasingmummon tehtäviä, lukea satuja taaperolle, höpötellä jonninjoutavia, katsoa silloin tällöin taaperoa, jotta yrittäjä-äiti saa tehdä hommia. Perheemme on hetkittäin äänekäs, taiteellinen, raitis, boheemi, tunteita näyttävä, eläimiä ja luontoa rakastava. Hommiin ei kuulu siivous (ellei mummo rakasta sitä yli kaiken). Mummon etuja on myös neulominen, lauleskelu ja ennen kaikkea lapsi- ja eläinrakkaus. Perheeseen kuuluu lauma koiria, hevonen, poni ja possu – sekä teinejä (tapakasvatettuja.) Perhe lupautuu sitoutua mummoon hautaan asti. Saa jakaa.

Tällainen ilmoitus on levinnyt Facebookissa maanantai-illasta lähtien. Ilmoitusta on jaettu alle vuorokaudessa yli 6000 kertaa. Ilmoituksen on kirjoittanut kaavilainen Tiina Hallalahti. Tiina kertoo idean lähteneen perheen tarpeista, sillä heillä ei ole tukiverkostoa lähellä.

– Anoppini asuu 800 kilometrin päässä ja äidilläni on elämässä paljon muuta. Olemme mieheni kanssa molemmat yrittäjiä. Minä teen töitä kotoa, ja mies on viikot pääosin muualla töissä. Meillä on täällä melkoinen huvikumpi: lapsia on viisi ja sitten eläimiä. Mutta tässä on kyse myös siitä, että haluamme tarjota kodin ja ylläpidon jollekin mummolle. Kyse olisi molemmat voittaa -tilanteesta, Tiina kertoo puhelimitse.

Tiina asuu perheensä kanssa Kaavilla, josta on 60 kilometriä Kuopioon ja 95 kilometriä Joensuuhun.
Tiina asuu perheensä kanssa Kaavilla, josta on 60 kilometriä Kuopioon ja 95 kilometriä Joensuuhun.

Moni ymmärtänyt ilmoituksen väärin

Tiina on saanut maanantain jälkeen monia yhteydenottoja, mutta sopivaa ei ole vielä löytynyt. Yksi kiinnostunut olisi halunnut muuttaa miehensä kanssa. Jotkut taas ovat haaveilleet, että järjestely voisi sopia heille sitten joskus, kun ovat jääneet eläkkeelle. Kiinnostuneissa on ollut myös parikymppisiä nuoria ja sellaisia, joilla on itselläänkin monia lapsia ja lapsenlapsia.

– Emme valitettavasti hae nyt ukkia, vaan ainoastaan mummoa. Toivomme myös, että elämänkokemusta olisi kertynyt rutkasti. Uskon, että sopivin on sellainen, jolla ei ole omaa perhettä tai lapsenlapsia, Tiina sanoo.

Hänen mukaansa jotkut ovat myös ymmärtäneet ilmoituksen väärin. Kyse ei ole työpaikkailmoituksesta – eikä mummon tarvitse olla käytettävissä ympäri vuorokauden.

”Tämän pitää ehdottomasti tuntua mummosta kodilta.”

– On kyselty työsuhde-eduista ja lomista. Mutta emme etsi työntekijää, vaan perheenjäsentä. Täytyy natsata molemminpuoleisesti. Olisi kiva, jos mummo voisi esimerkiksi joskus auttaa nuorimman, 8-kuukautisen lapsen kanssa, ottaa hänet vaikka syliin ja pitää hetken seuraa. Muiden lasten kanssa voisi joskus vaikka leipoa piirakkaa tai käydä katsomassa sorsia sillä välin, kun minä käyn kaupassa tai kävelyllä. 

Tiina painottaa, että mummolla on oikeus olla kuin kotonaan ja tehdä mitä lystää.

– Jos hän haluaa laittaa kukkapenkin uusiksi, niin ei siihen tarvitse lupaa kysyä. Tämän pitää tuntua hänestä kodilta.

Hallalahden kotoa on lyhyt matka metsään. Tiina (vas.) on tällä hetkellä kotona 8 kuukautta vanhan lapsensa kanssa, mutta tekee myös töitä yrittäjänä.
Hallalahden kotoa on lyhyt matka metsään. Tiina (vas.) on tällä hetkellä kotona 8 kuukautta vanhan lapsensa kanssa, mutta tekee myös töitä yrittäjänä.

Sopivuuden voi testata käytännössä

Tiina tietää, että sopivaa ihmistä voi olla vaikea löytyä. Tärkeintä on se, että mummo on sekä lapsi- että eläinrakas.

– Olemme sellainen hössöperhe. Luonto ja eläimet ovat meille tärkeitä. Koirat saavat nukkua sängyllä ja lepäillä sohvalla. Ja hevonen ja possu saattavat tulla kuistille moikkaamaan. Emme siis etsi mummoa, joka alkaa ensitöikseen nyppiä vaatteista karvoja.

Menon ja meiningin lisäksi mummon pitää myös kestää alituista puheensuorinaa, sillä Tiinan mukaan perheessä puhutaan paljon.

– Kun karjalainen ja lappalainen avaavat suunsa, niin myös volumet saattavat nousta. Siitä on apua, jos mummo osaa juttujen tulla toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos.

”Aivan kuten kuka tahansa perheenjäsen, mummo saa vapaasti hakeutua omaan rauhaan.”

1920-luvulla rakennetussa talossa riittää vilskettä päivittäin, sillä perheen lapset ovat siellä usein kavereidensa kanssa. Mummolle on kuitenkin varattu riittävästi omaa tilaa.

– Porukkaa tulee ja menee. Meidän on mahdollista järjestää niin, että mummolla olisi oma sisäänkäynti. Ja todellakaan ei tarvitse olla koko ajan tässä vilskeessä, vaan aivan kuten kuka tahansa perheenjäsen, mummo saa vapaasti hakeutua omaan rauhaan.

”Mekin sitoudumme mummoon.”

Tiinan mukaan paras tapa selvittää sopivuus molemminpuolin, on testata asia käytännössä.

– Tänne voi tulla kokeilemaan vaikka viikoksi, kestääkö omat hermot ja tykkääkö meistä ja elämäntavastamme. Me tietenkin myös sitoudumme mummoon. Jos mummoa tarvitsee kuskata lääkäriin, tai hänelle tulee jotain remppoja ja ramppoja, niin ne hoidetaan yhdessä, Tiina lupaa.

Sopiva mummo on sekä lapsi- että eläinrakas.
Sopiva mummo on sekä lapsi- että eläinrakas.

Varo juonipaljastuksia! Illan Ensitreffit alttarilla -jaksossa selviää, että Heidin ja Mikon välit ovat todella etäiset.

Mikon ja Heidin suhteen alku oli yhtä pussailua, mutta parin erilaisuus alkaa koitua ongelmaksi. Illan Ensitreffit alttarilla -jaksossa selviää, että parin välit ovat jo todella etäiset.

Silti molemmat vaikuttavat olevan vielä sitoutuneita toisiinsa ainakin käytännön asioissa, sillä he menevät yhdessä asuntonäyttöön. Asumisen suunnittelu on kuitenkin hankalaa, sillä pari tykkää aivan erityylisistä taloista.

”Tulee sellaisia hetkiä välillä, että toivoisi, että toinen olisi erilainen tai käyttäytyisi eri tavalla.”

Heidi lähtee jaksossa myös Mikon mukana golfkentälle. Siellä hän huomaa Mikossa piirteen, joka tulee toistuvasti esiin. Mikko huomauttelee Heidille pienistä asioista ja keljuilee, kun tämän lyönnit ja kävelyrytmi eivät ole Mikosta golfkentälle sopivia.

– Mikolla voi joskus olla yltiöpäisen käskevä sävy siinä neuvomisessa. Siitä mä en ihan järkyttävästi tykkää, Heidi kertoo jaksossa.

– Tulee sellaisia hetkiä välillä, että toivoisi, että toinen olisi erilainen tai käyttäytyisi eri tavalla. Mutta varmasti mäkin voisin toimia eri lailla. Ei se tietysti niinkään voi olla, että mä voin olla mä ja toisen pitää muuttua. En mä myöskään sitä halua, Mikko miettii jaksossa kameralle.

Asiantuntija Jason Lepojärvi kommentoikin jaksossa Mikon ja Heidin välistä kommunikointia. Hän muistutta, miten tärkeää arvostava puhetyyli on parisuhteessa.

– On lukemattomia tapoja halveksua toista, puhua toisesta halveksuvasti. Se ei ole vaikeaa, vaan vaikeaa on oppia pois siitä, Jason sanoo.

Paljon pelissä

Parin suhdetta on rasittanut myös se, että Mikolla on niin paljon töitä, luottamustehtäviä ja harrastuksia. Heidiä harmittaa, että päätökset tehdään usein Mikon aikataulujen mukaan. Heidi ei ymmärrä myöskään sitä, miksi Mikosta ei ole ok, että Heidi tanssii salsatunneilla miesten kanssa.

Jason vierailee jaksossa Heidin ja Mikon luona, ja nämä saavat kertoa tunteistaan. Heidiä alkaa itkettää, kun puhe kääntyy riitoihin.

”Meidän suhde on muuttunut aika paljon hääpäivästä.”

– Mä en oo saanut riittävästi nukuttua lähiviikkoina. Se näkyy sillai, että kun tulen kotiin, viereystila ei ole maksimissaan, Mikko selittää.

Heidi vaikuttaa hyvin surulliselta tilanteeseen ja parin väleihin.

– Meidän suhde on muuttunut aika paljon hääpäivästä. Sitä kulki ensin sumussa. Vaikka meillä onkin ollut upeita hetkiä, pitää oikeasti pohtia, että tää on se ihminen, keneen mä sitoudun. Täytyy tehdä se päätös, että nyt sitten sitoudutaan tai ei. Tässä on tosi paljon pelissä, Heidi sanoo kamarelle.

Ensitreffit alttarilla tiistaisin Avalla kello 21.00.

Uskotko, että Heidin ja Mikon suhde kestää?