– Armollisuus on vastamyrkkyä unettomuudelle, vakuuttaa uniterapeutti Anna-Mari Aronen.

”Jokainen kärsii joskus unettomuudesta. Niin minäkin ajoittain, mutta se on sellaista elämään kuuluvaa, että jokin asia vähän mietityttää ja valvottaa. Koska tiedän syyt, osaan myös nukuttaa itseni.

Unettomuus tarkoittaa kolmea asiaa: nukahtamisvaikeuksia, yöllisiä heräämisiä ja sitä, ettei uni virkistä. Aamulla voi olla nuutunut olo, vaikka olisi nukkunut pitkään.

Unettomuus johtuu siitä, että sympaattinen hermosto käy ylikierroksilla. Sen tehtävänä on taistella tai paeta, eikä se ole mikään valokatkaisija, jonka voi laittaa päälle tai pois päältä. Jotta saa unta, sympaattinen hermosto pitää rauhoittaa. Sitä voi onneksi opetella.”

Uniterapeutti ja sairaanhoitaja Anna-Mari Aronen, 50

Näin opetan:

1. Opettele järjestämään päiväsi tasapainoisiksi. Jokaisessa päivässä pitäisi olla asioita, joita haluat tehdä, eikä vain niitä, joita on pakko tehdä. Kaikki, mistä nautit, palauttaa: juoksulenkki tai vaikka käsityöt. Sympaattinen hermosto ei saa hyrrätä täysillä koko päivää.

2. Rauhoita ilta. Kahteen tuntiin ei saisi olla tietokoneella, sillä se on hyppimistä asiasta toiseen. Lue mieluummin kirjaa, joka ei ole yhtä sirpaleista lukemista.

Jos jokin asia pyörii mielessä, mieti miksi.

3. Pidä illalla 15 minuutin huolihetki. Se tarkoittaa sitä, että jos jokin asia pyörii mielessä, mieti miksi. Moni sanoo, että ”kyllä sen jo illalla tietää, ettei uni tule”. Jos kerran tietää, mieti asia ennen nukkumaanmenoa, äläkä kohtaa sitä vasta yöllä.

4. Unettomat ovat usein tunnollisia. Jos vaikka aamupalaveri painaa, pohdi syytä ajoissa.

5. Opettele rentoutumaan jo etukäteen, älä vasta sängyssä, niin saat positiivisen muistijäljen, että osaat sen tarvittaessa.

6. Opettele sitä esimerkiksi näin: pötkötä sängyllä, jännitä kantapäät sänkyä vasten, laske kymmeneen ja rentouta. Käy läpi eri lihasryhmät varpaista päähän, niin tiedät, miltä jännittyminen ja rentoutuminen tuntuvat.

7. Moni hengittää pinnallisemmin, kun uni ei tule. Kokeile palleaan asti yltävää syvähengitystä. Jotta tunnet, missä pallea on, laita siihen päälle jotain vähän raskaampaa, vaikka aikuisten unilelu. Ne sisältävät kauraa ja ne voi lämmittää mikrossa. Ohjaa hengitys sitä kohti.

Armollisuus on vastamyrkkyä unettomuudelle.

8. Päästä irti suorittamisesta. Jos on pakko olla täydellinen kaikessa, jossain vaiheessa mikään ei enää riitä, ja tyytymättömyys valvottaa. Armollisuus on vastamyrkkyä unettomuudelle.

9. Jos olet istumatöissä, liiku ainakin 2,5 tuntia viikossa. Ennen ei ollut unettomuutta, kun työ oli fyysisesti raskasta. Nyt itseä pitää väsyttää liikkumalla.

Näin teen itse:

10. Katson Kymmenen uutiset olohuoneessa ja siirryn sitten sänkyyn lukemaan. Luen 15–30 minuuttia. Makuuhuoneessamme on tv, mutta se on vain varatelevisio. En katso sitä iltaisin.

11. Syön illallisen eteläeurooppalaisesti aika myöhään, noin kahdeksan maissa. Ruokailun pitäisi tapahtua 2–3 tuntia ennen nukkumaanmenoa, jotta sillä olisi nukuttava vaikutus. Energiaa vaativa ruuansulatus edesauttaa nukahtamista, kun aivot viilenevät hieman.

Pidän unirytmin säännöllisenä, myös viikonloppuisin.

12. Pidän unirytmin säännöllisenä, myös viikonloppuisin. Nukun noin 7,5 tuntia yössä. Monet nukkuvat viikolla vähän ja yrittävät kuroa unta kiinni viikonloppuisin, mutta nukahtaminen on vaikeampaa, jos rytmiä ei ole.

13. Käyn koiran kanssa noin 20 minuutin iltalenkillä. Menemme usein metsään rauhoittumaan. Siellä ajatukset nollautuvat.

14. Käytän makuuhuoneessa rauhoittavia värejä, kuten vaaleaa beigeä. Siisteys on tärkeää: siivoan makuuhuoneessa olevan työpöydän paperipinot tai panen sermin eteen. Muuten tuntuu, että työasiat vyöryvät mieleen.

Erja Lyytinen, 40, kertoo tänään ilmestyvässä Me Naisten numerossa vuosi sitten tapahtuneesta erostaan.

Blueskitaristi Erja Lyytisen ja samassa bändissä soittaneen kitaristi Davide Florenon 17 vuotta pitkä liitto päättyi samasta syystä kuin monessa muussakin lapsiperheessä: raskaaseen arkeen.

Parin kaksospojat ovat nyt kolmivuotiaina. Ero tuli vuosi sitten.

Ensimerkit tavallista suuremmasta kitkasta Erja huomasi vuotta aiemmin. Erja ja Dave olivat muuttaneet unelmakotiinsa, rintamamiestaloon Helsingin laidalla. Siinä oli kaikki, mitä he toivoivat: omenapuu pihalla, ihanat naapurit ja idyllinen ympäristö.

Arkirealismia oli, että hanasta tuli kylmää vettä, lattialla palelsi, koti oli epäkäytännöllisesti kahdessa kerroksessa ja sähkölaskut isot.

– Teimme virheen, kun luovuimme helposta elämästä kerrostalossa. Kaikissa kaksosten kasvatusoppaissa sanotaan, että älä muuta, älä tee remonttia äläkä säädä mitään liikaa, kun lapset ovat pieniä. Me muutimme, kun pojat olivat kahdeksankuisia, ja tein kaikkia noita listan asioita.

Samaan aikaan perhe rundasi kuten ennen. Erona oli, että mukana oli aina kaksi pikkuista tavaroineen ja tarpeineen. Kun väsytti, pienistäkin asioista tuli nahistelua ja tunnelma muuttui painostavaksi.

Se, että lapsia tuli kerralla kaksi yhden sijaan, verotti voimia tuplasti. Arki yhdistettyä hektiseen työhön oli ”sekä ihanaa että kamalaa”.

– Jokainen, joka on ollut noin pitkässä liitossa, tietää, ettei se ole helppoa. Piti laittaa peli poikki. Lastenkin on parempi kasvaa rennossa ilmapiirissä.

– Luin jostain, että 85 prosenttia kaksosten vanhemmista eroaa. Arki uuvutti meidät, emmekä osanneet hoitaa parisuhdettamme samalla. Lapset muuttivat kuviota niin radikaalisti. Siihen ei kuitenkaan voi varautua, sillä kukaan ei tiedä, millaista on saada lapsia ennen kuin saa niitä.

Miten Erja muuttui eron jälkeen? Mikä merkitys musiikilla oli pettymyksen purkamisessa? Lue Erjan haastattelu Me Naisten numrosta 3 / 2017.

 

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

KAURIS

Älä kiirehdi, sillä hidastat asioita reilusti jos mokaat. Nyt ei ole oikea hetki juosta pää kolmantena jalkana eteenpäin. Sinulla on kyllä aikaa.

 

VESIMIES

Listaa itsellesi asiat, jotka olet aikeissa saada tänään hoidettua. Järjestelmällisyys on kaiken avain. Älä anna periksi laiskuuden puuskille.

 

KALAT

Kuuntele tarkkaavaisesti ja nojaa vaistoosi, kun jokin on epäselvää. Tunteesi voivat kuohua petollisesti tänään. Käytä kylmää järkeä päätöksissä.

 

OINAS

Sinun on vaikea pitää tilannetta hallussasi. Asiat muuttuvat nopeasti, etkä voi vaikuttaa niihin niin paljon kuin haluaisit. Heittäydy virran mukaan.

 

HÄRKÄ

Odottamaton käänne yllättää sinut täysin. Älä mene paniikkiin, vaikka pakka sekoittuu. Varustaudu päivään seikkailumielellä ja optimismilla.

 

KAKSONEN

Joku käyttää ystävällisyyttäsi hyväkseen, jos et ole tarkkana. Avun tarjoamisellakin on rajansa. Pidä ensisijaisesti huoli itsestäsi.

 

RAPU

Suunnittele tulevat siirtosi huolellisesti. Keskity ensin keräämään tietoa ja punnitsemaan vaihtoehtojasi. Panostuksesi kyllä kannattaa.

 

LEIJONA

Pidä kiinni oikeuksistasi. Kukaan ei saa jyrätä ylitsesi, joten ole valmis puolustautumaan. Sinun olisi hyvä pitää itsestäsi tarpeen tullen hieman ääntä.

 

NEITSYT

Ole avoin tunteistasi puhuessasi. Piilottelu ei ole hyväksi ihmissuhteillesi. Uskaltaudu ottamaan riski ja tekemään jotain uutta.

 

VAAKA

Älä toimi pelkän impulssin vuoksi. Tunteesi voivat johdattaa sinut pahasti harhaan. Analysoi sen sijaan tilannetta ja mieti omia prioriteettejasi.

 

SKORPIONI

Älä hyppää pää edellä mihinkään uuteen. Ryhmän vetovoimaa voi olla vaikea vastustaa. Kuuntele silti itseäsi ratkaisuissasi.

 

JOUSIMIES

Pidä silmällä rahankäyttöäsi. Tunteet voivat aiheuttaa kummallista käytöstä ostoksilla. Kuuntele itseäsi ja muista, ettet voi ostaa onnea.

Toimittaja Maria Veitola avautuu raskaasta vuodestaan tänään ilmestyvässä Me Naiset -lehdessä. – Mietin, mitä olen tehnyt ansaitakseni tämän, Maria sanoo.

Toimittaja Maria Veitola, 43, menetti viime vuonna lyhyessä ajassa isän, työn ja kodin.

Marian kodissa paljastui vakava sisäilmaongelma, ja hän joutui puoleksi vuodeksi evakkoon puolisonsa ja neljävuotiaan Taisto-poikansa kanssa.

– Olin jatkuvasti kipeänä, mutta kuvittelin sen johtuvan surusta ja stressistä. Minulla oli tuolloin kaksi asiaa saattohoidossa: oma isäni sekä työni Radio Helsingissä.

Kodin sisäilmaongelmat räjähtivät lopullisesti käsiin samaan aikaan, kun Marian isä kuoli vuosia kestäneen sairastelun päätteeksi. 

Parisuhdettakin koeteltiin, kun perhe kompasteli toisiinsa ahtaissa väliaikaiskämpissä.

– Jossain vaiheessa sovimme, että odotetaan puoli vuotta kotiinpaluusta ja katsotaan, vieläkö toinen koko ajan ärsyttää, Maria kertoo.

Kuinka perhe pääsi lopulta palaamaan kotiin? Mikä Mariaa auttoi kriisissä? Mitä tapahtui isän perinnölle? Mitä vastoinkäymiset opettivat? Lue koko juttu Me Naisten numerosta 3/2017.

  • Toimittaja, käsikirjoittaja ja ”boss lady” on syntynyt Enossa 26.2.1973. Asuu Helsingissä avomiehensä ja poikansa kanssa.
  • Yökylässä Maria Veitola palaa MTV3:lle toisen kauden jaksoillaan 25.1. Voitti Kultaisen Venlan 2015 vuoden keskusteluohjelmana.
  • Aloitti Radio Cityssä vuonna 1994, nyt johtaa Radio Helsingin uudistusta sisältöjohtajana.

90-luku oli kohumissi Tanja Vienosen, F1-kuski Mika Häkkisen ja kiekkoleijonien – mutta myös Gladiaattorit-ohjelman – aikaa. Tiedätkö, mitä aikansa suosikkiohjelman gladiaattoreille on tapahtunut ohjelman jälkeen?

Mohikaani, Terminattori, Viikinki, Amazoni, Salama, Timantti. Harva 90-luvun alussa tv:tä katsonut on voinut välttyä näiltä lihaskimpuilta, kun he taistelivat Gladiaattorit-ohjelmassa. Nyt ohjelma palaa ruutuun, sillä Sub aikoo näyttää toiveuusintoina vuosina 1993–1994 esitetyn suosikkiohjelman. Muistatko, mitä osalle gladiaattoreista on tapahtunut ohjelman jälkeen?

Viikinki – Tony Halme


Tony ”Viikinki” Halme vuonna 1993 ja vuonna 2009. Kuvat: MTV/Sub ja Sanoma-arkisto / Antti Hämäläinen
 

Showpainija, ammattinyrkkeilijä, henkivartija, kaupungin valtuutettu, kansanedustaja. Tony ”Viikinki” Halme tuli tunnetuksi monelta eri alalta, mutta Suomessa hänestä tuli julkkis Gladiaattorit-ohjelman jälkeen. Alun perin Halmeen julkinen ura alkoi showpainijana, kun hän otteli nimellä Ludvig Borga niin Japanissa kuin Yhdysvallossakin. Vuonna 1995 Halme pääsi tekemään pienen sivuroolin Die Hard -elokuvassa ja vuonna 1997 hänestä tuli ensimmäinen suomalainen, joka pääsi ottelemaan UFC-vapaaottelusarjassa. Eduskuntaan Halme pääsi vuonna 2003, kun sai yli 16 000 ääntä.

2000-luvulla Halme tuomittiin useista rikoksista, esimerkiksi ampuma-aserikoksesta ja huumausaineiden käyttörikoksesta. Halmeen värikäs elämä päättyi vuonna 2010, kun hänet löydettiin kuolleena kotoaan.

Lue myös: Ex-vaimo elämästään Tony Halmeen rninalla: ”Jopa mehun unohtaminen kaupasta johti päivien helvettiin”

Amazoni – Marianne Kiukkonen

Marianne Kiukkonen vuonna 2014. Kuva: Sanoma-arkisto
Marianne Kiukkonen vuonna 2014. Kuva: Sanoma-arkisto

Gladiaattoreissa Marianne Kiukkonen tunnettiin nimellä Amazoni. Ohjelman lisäksi Kiukkonen tuli 90-luvulla tunnetuksi  fitnessammattilaisena. Hänellä ja toisella gladiaattorilla, Tony Halmeella oli suhde, ja kaksikko nähtiin 90-luvun puolivälissä usein yhdessä myös lehtien palstoilla. 2000-luvulla Kiukkonen valmistui poliisiksi, ja nelisen vuotta sitten hän oli mukana myös Poliisit-sarjassa. Poliisiuraan tuli särö vuonna 2014, kun Kiukkonen tuomittiin sakkoihin luvattomasta tietojen urkinnasta.

Lue myös arkistojuttu: Marianne ja Tahiti teettivät itsestään entistä ehommat

Mohikaani – Mika Ounaskari


Mika ”Mohikaani” Ounaskari vuonna 1993 ja 2016. Kuvat: Sub/MTV ja Sanoma-arkisto / Joonas Salo
 

Tony Halmeesta tuli Gladiaattoreiden jälkeen julkkis, mutta sarjan esittämisen aikoihin monen katsojan suosikki oli tumma, raamikas Mohikaani eli Mika Ounaskari. Ohjelman jälkeen Mika oli pitkään kuntosaliyrittäjä, mutta hänen Instagram-sivuiltaan selviää, että tällä hetkellä hänellä on oma pelialan maahantuontiyritys. Syyskuussa 2016 Ounaskari kertoi Ilta-Sanomille, että vaihtoi alaa vuonna 2008. Hän kertoi lehdelle myös, että rakkauselämässä menee mukavasti. 52-vuotias Ounaskari asuu 21-vuotiaan Titan kanssa avoliitossa.

Salama – Marjo Krishi


Marjo ”Salama” Krishi vuonna 1993 ja 2005. Kuvat: MTV/Sub ja Sanoma-arkisto / Hannes Heikura
 

Salamana tunnettu gladiaattori jatkoi ohjelman jälkeen kehonrakennusta, ja voitti vuonna 1995 lajin MM-kultaa. Sittemmin hän siirtyi fitnessuralle. Vuonna 2015 Krishi kertoi MTV.fi:lle, että lopetti aktiiviuransa vuonna 2005, mutta on yhä kuntosaliyrittäjä. Hän asuu miehensä ja koiransa kanssa Keravalla.

Terminaattori – Mikko Tukonen


Terminaattori vuonna 1992 ja 2012. Kuva: MTV/Sub ja Sanoma-arkisto / Kimmo Räisänen
 

Katsojat saattavat muistaa Mikko ”Terminaattori” Tukosen kovana kilpailijana, mutta myös hänen leveästä hymystään. Miehen nettisivuilta selviää, että ohjaaja Renny Harlin nimesi Tukosen Terminaattoriksi, koska tämä muistutti ulkoisesti Arnold Schwarzeneggeriä.

Tukosen mukaan Gladiaattorit poiki hänelle monia tv-pestejä ja mallitarjouksia. Ohjelman jälkeen Tukonen kertoo olleensa mukana suoramyyntibisneksessä, kunnes perusti 2000-luvun vaihteessa perusti valmennusyrityksen. Kahden lapsen isä asuu tällä hetkellä Heinolassa.

– Työt viime vuosina ovat olleet erittäin vaihtelevia ja jopa vaikeita. Toimin erityyppisissä asiantuntijatehtävissä, ja se vaatii jatkuvaa ”skarppaamista”. Hyvä niin. Olen kyllä onnistunut elättämään perheeni, ja elämänhalu on ihan kohdillaan, Tukonen päivitti nettisivuilleen vuonna 2015.

Timantti – Virpi Butt

Virpi Buttin Gladiaattori-nimi oli Timantti. Kuva: MTV/Sub
Virpi Buttin Gladiaattori-nimi oli Timantti. Kuva: MTV/Sub

Sittemmin Lucrezia Buttiksi nimensä vaihtanut gladiaattori tuomittiin runsas 10 vuotta sitten elinkautiseen Pirkkalan paloittelumurhasta. Poikkeuksellisen raaka murha kuohutti aikoinaan koko Suomea.

Skorpioni – Lisbeth Hälikkä

Moni gladiaattoreista teki ohjelman jälkeen uraa kuntosalilla – myös Lisbeth ”Skorpini” Hälikkä (kuvassa alarivissä vasemmalla). Hän kilpaili vuosia fitneksessä. Tällä hetkellä hän pyörittää tanssikoulua.

– Gladiaattori-ajoilta on jäänyt erityisesti mieleen Rennyn ja Geenan tapaaminen. Oli upeaa päästä tapaamaan heitä. Markus Selin oli myös hauska tyyppi. Meillä oli hienoja loppubileitä, Lisbeth muisteli vuonna 2015 MTV.fi:lle.

J-P Jalo ja Katariina Laakkonen (o.s. Ebeling) ohjalman kulisseissa vuonna 1993. Kuva: MTV
J-P Jalo ja Katariina Laakkonen (o.s. Ebeling) ohjalman kulisseissa vuonna 1993. Kuva: MTV

Katariina Laakkonen (o.s. Ebeling) tuli 90-luvulla tunnetuksi pestistään Gladiaattoreiden juontajana, mutta myös siitä, että seurusteli Renny Harlinin kansa. Lisäksi hän teki menestyksekkään uran triathlonistina. Nykyään kolmen lapsen äiti pyörittää Helsingissä pyöräkrossirataa.

– Gladiaattorit-aikoja ei tule kauheasti muisteltua. On minulla tallella joitain lehtileikkeitä, jotka ovat olleet säkissä tähän asti. Katselin niitä yhtenä päivänä, että tsiisus, äkkiä takaisin säkkiin! Ei kiinnosta, se vaihe on ohi, Laakkonen kertoi MTV.fi:lle vuonna 2015.

Ohjelman toinen juontaja, J-P Jalo, on yhä samalla alalla kuin 90-luvulla. Hän on urheiluselostaja.

Gladiaattorit Subilla ke 25.1.2017 klo 18.00 alkaen.