– Armollisuus on vastamyrkkyä unettomuudelle, vakuuttaa uniterapeutti Anna-Mari Aronen.

”Jokainen kärsii joskus unettomuudesta. Niin minäkin ajoittain, mutta se on sellaista elämään kuuluvaa, että jokin asia vähän mietityttää ja valvottaa. Koska tiedän syyt, osaan myös nukuttaa itseni.

Unettomuus tarkoittaa kolmea asiaa: nukahtamisvaikeuksia, yöllisiä heräämisiä ja sitä, ettei uni virkistä. Aamulla voi olla nuutunut olo, vaikka olisi nukkunut pitkään.

Unettomuus johtuu siitä, että sympaattinen hermosto käy ylikierroksilla. Sen tehtävänä on taistella tai paeta, eikä se ole mikään valokatkaisija, jonka voi laittaa päälle tai pois päältä. Jotta saa unta, sympaattinen hermosto pitää rauhoittaa. Sitä voi onneksi opetella.”

Uniterapeutti ja sairaanhoitaja Anna-Mari Aronen, 50

Näin opetan:

1. Opettele järjestämään päiväsi tasapainoisiksi. Jokaisessa päivässä pitäisi olla asioita, joita haluat tehdä, eikä vain niitä, joita on pakko tehdä. Kaikki, mistä nautit, palauttaa: juoksulenkki tai vaikka käsityöt. Sympaattinen hermosto ei saa hyrrätä täysillä koko päivää.

2. Rauhoita ilta. Kahteen tuntiin ei saisi olla tietokoneella, sillä se on hyppimistä asiasta toiseen. Lue mieluummin kirjaa, joka ei ole yhtä sirpaleista lukemista.

Jos jokin asia pyörii mielessä, mieti miksi.

3. Pidä illalla 15 minuutin huolihetki. Se tarkoittaa sitä, että jos jokin asia pyörii mielessä, mieti miksi. Moni sanoo, että ”kyllä sen jo illalla tietää, ettei uni tule”. Jos kerran tietää, mieti asia ennen nukkumaanmenoa, äläkä kohtaa sitä vasta yöllä.

4. Unettomat ovat usein tunnollisia. Jos vaikka aamupalaveri painaa, pohdi syytä ajoissa.

5. Opettele rentoutumaan jo etukäteen, älä vasta sängyssä, niin saat positiivisen muistijäljen, että osaat sen tarvittaessa.

6. Opettele sitä esimerkiksi näin: pötkötä sängyllä, jännitä kantapäät sänkyä vasten, laske kymmeneen ja rentouta. Käy läpi eri lihasryhmät varpaista päähän, niin tiedät, miltä jännittyminen ja rentoutuminen tuntuvat.

7. Moni hengittää pinnallisemmin, kun uni ei tule. Kokeile palleaan asti yltävää syvähengitystä. Jotta tunnet, missä pallea on, laita siihen päälle jotain vähän raskaampaa, vaikka aikuisten unilelu. Ne sisältävät kauraa ja ne voi lämmittää mikrossa. Ohjaa hengitys sitä kohti.

Armollisuus on vastamyrkkyä unettomuudelle.

8. Päästä irti suorittamisesta. Jos on pakko olla täydellinen kaikessa, jossain vaiheessa mikään ei enää riitä, ja tyytymättömyys valvottaa. Armollisuus on vastamyrkkyä unettomuudelle.

9. Jos olet istumatöissä, liiku ainakin 2,5 tuntia viikossa. Ennen ei ollut unettomuutta, kun työ oli fyysisesti raskasta. Nyt itseä pitää väsyttää liikkumalla.

Näin teen itse:

10. Katson Kymmenen uutiset olohuoneessa ja siirryn sitten sänkyyn lukemaan. Luen 15–30 minuuttia. Makuuhuoneessamme on tv, mutta se on vain varatelevisio. En katso sitä iltaisin.

11. Syön illallisen eteläeurooppalaisesti aika myöhään, noin kahdeksan maissa. Ruokailun pitäisi tapahtua 2–3 tuntia ennen nukkumaanmenoa, jotta sillä olisi nukuttava vaikutus. Energiaa vaativa ruuansulatus edesauttaa nukahtamista, kun aivot viilenevät hieman.

Pidän unirytmin säännöllisenä, myös viikonloppuisin.

12. Pidän unirytmin säännöllisenä, myös viikonloppuisin. Nukun noin 7,5 tuntia yössä. Monet nukkuvat viikolla vähän ja yrittävät kuroa unta kiinni viikonloppuisin, mutta nukahtaminen on vaikeampaa, jos rytmiä ei ole.

13. Käyn koiran kanssa noin 20 minuutin iltalenkillä. Menemme usein metsään rauhoittumaan. Siellä ajatukset nollautuvat.

14. Käytän makuuhuoneessa rauhoittavia värejä, kuten vaaleaa beigeä. Siisteys on tärkeää: siivoan makuuhuoneessa olevan työpöydän paperipinot tai panen sermin eteen. Muuten tuntuu, että työasiat vyöryvät mieleen.

Muusikko Samuli Putro vähensi juomista vuosikymmenen taitteessa. – Kokonaan en aio lopettaa, sillä alkoholin juominen on usein tosi kivaa.

Muusikko Samuli Putro, 46, viihtyy nykyään niin hyvin yksin, että on vaikea uskoa hänen olevan sama rokkistara, joka kiersi Zen Cafén ja soolouransa huippuvuosina bändin kanssa tauotta ympäri Suomea.

– Alkoi tuntua muuttamisen arvoiselta asialta se, että elämä mittautuu vaan yleisöjen edessä.  Esiintyminen on ihanaa, mutta se ei voi olla se paikka, missä olen kaikista onnellisin, Samuli sanoo.

– Kaikkein tärkeintä on oppia sietämään yksinäisyyttä ja elämään sen kanssa. Se on ehkä vaikein rasti, joka meille ihmisille annetaan, hän uskoo.

Perheetön arki

Omaa tilaa Samuli etsii elämässään muutenkin. Hän ei notku enää baareissa kuten nuorempana ja on muuttanut kaupungin keskustasta kauemmaksi.

– Vähensin juomista vuosikymmenen taitteessa. Kokonaan en aio lopettaa, sillä alkoholin juominen on usein tosi kivaa.  Olisi hölmöä lopettaa kokonaan vain siksi, ettei hallitse sitä.  

Yksin elävää taiteilijaa eivät sido työajat tai perhearki. Kun kotikaupunki Helsinki alkaa tympiä, Samuli vaihtaa vähäksi aikaa maisemaa.

– Pisin sitoumus elämässäni on ollut popmusiikkiin – ensin kuuntelijana ja sitten tekijänä, hän kertoo.

Yksin asuminen ja lapsettomuus eivät ole Samulille tietoisia valintoja. Hän on välillä elänyt pitkäänkin parisuhteessa.

– Kyllä se aluksi on ollut ihan sattumaa, ettei minulla ole perhettä. Se asia ei vaan koskaan tullut kauhean lähelle. Onneksi nykyään yksinelävä ei ole mikään kummajainen ja perheitäkin on monenlaisia. Se on helpottavaa.

Mitkä ovat Samuli Putron lempipaikat ja miksi? Lue lisää Me Naisten digilehdestä 17/2017.

 

Samuli

Putro

Muusikko syntyi 21.8.1970 Helsingissä, mutta kasvoi Raahessa.

Toimi Zen Café -yhtyeen laulajana ja lauluntekijänä 1992–2007.

Soolourallaan julkaissut viisi levyä. Valkoinen hetero ilmestyi helmikuussa.

Asuu yksin Helsingissä.

Aiemmin Kirsi Salo opasti ihmisiä vaurastumaan, nykyään hän haluaa elää rahasysteemin ulkopuolella. – Minulla ei ole suhdetta rahaan. Sitä on, koska annan sen virrata vapaasti.

Hyvinvointivalmentaja Kirsi Salo, 50, ei ole tavannut olla mitenkään aktiivinen kaukomatkailija, mutta nyt hän on lähdössä Kolumbiaan kolmatta kertaa tämän vuoden puolella.

Kirsi on ostanut sieltä 63 hehtaaria maata. Kauppaan kuului myös talo, vesiputouksia, kahvipensaita, avokadoviljelmä sekä yksi muuli. Niiden ympärille Kirsi rakennuttaa uuden kylän: koteja, viljelmiä ja hyvinvointikeskuksen. Suunnitelma omasta yhteisöstä toteutuu hyvää vauhtia.

– Olen tympääntynyt yhteiskuntaan, jossa elämme. Nykyinen meno on niin sairasta, etten voi elää täällä enää, Kirsi sanoo.

– Aloin etsiä helpompaa elämää rahasysteemin ulkopuolella. Näytän omalla esimerkilläni, ettei elämän muuttaminen niin vaikeaa ole.

Kirsin yhteisössä kaikki perustuu vapaaehtoisuuteen: jokainen vastaa hommasta, johon tuntee kiinnostusta.

– Luotan, että porukkamme toimii, sillä kukaan meistä ei ole sisältä niin rikki, että tarvitsisi vallan tunnetta eikä niin tyhjä, että himoitsisi ulkoista vaurautta.

Rakkauskin Kolumbiasta?

Kirsi pitää jatkossakin Helsingin-kotinsa, jossa hän asuu 10- ja 12-vuotiaiden poikiensa kanssa. Erottuaan poikien isästä kuutisen vuotta sitten Kirsillä on ollut vain kaksi lyhyttä seurustelusuhdetta.

– Jostain syystä nuoremmat miehet lähestyvät minua, vaikka toivoisin löytäväni jonkun lähempänä omaa ikääni. Minua ei haittaa, jos miehellä on harmaa tukka, kunhan mieli ja kestävys ovat kuin nuorella, Kirsi kertoo.

– Minulla on tunne, että projektini Kolumbiassa voi tuoda eteeni jonkun erityisen. Unelmoin, että meitä yhdistäisi yhteinen visio ja rakkaus maahan. Mies jaksaisi juosta vuorta ylös ja alas – ja vielä laulaisi mennessään.

Onko entinen rahoitusammattilainen saanut hörhöleiman hyvinvointiyrittäjänä? Miksi Kirsi listaa treffeillä syyt, joiden takia mies mahdollisesti jättäisi hänet? Millaisia riskejä Kolumbia-hankkeeseen liittyy? Miksi Kirsi kutsuu itseään pormestariksi?

Lue Matkalla minuksi -haastattelu Me Naisten uudesta numerosta 17/2017! Tuoreen digilehden voit lukea täällä.

  • Hyvinvointivalmentaja ja yrittäjä on syntynyt 7.2.1967 Helsingissä. Asuu 10- ja 12-vuotiaiden poikiensa kanssa. Lasten isä on muusikko Sammy Aaltonen.
  • Tunnetaan juontajana ja uutistenlukijana. Kauppatieteiden maisteri työskenteli aiemmin rahoitusalalla ja talousvalmentajana.
  • Perustaa ekoyhteisöä Kolumbiaan. Kylään nousee muun muassa hyvinvointikeskus, joka toimii kurssikausien ulkopuolella hostellina.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

HÄRKÄ

Onnistut tekemään vaikutuksen uuteen ihmiseen. Harkitse seuraavat siirtosi tarkkaan, sillä pelissä on paljon. Älä ota terveyteesi liittyviä riskejä.

 

KAKSONEN

Kuuntele saamiasi ehdotuksia tyrmäämättä mitään suoralta kädeltä. Muista olla uskollinen itsellesi. Sinun ei ole mikään pakko seurata laumaa.

 

RAPU

Tärkeä ihmissuhde on nyt muutosten edessä. Luottakaa yhteistyöhön ja kompromissien voimaan. Ratkaisut löytyvät kyllä ajan kanssa.

 

LEIJONA

Kiinnitä huomiota siihen, miten muut näkevät sinut. Harkitse sanojasi tänään tarkkaan. Nyt ei ole aika päästää sammakoita suustasi.

 

NEITSYT

Ole utelias uusia ihmisiä kohtaan. Kysele ja tutustu porukkaan tänään. Älä anna menneisyyden jäädä painolastiksi itsellesi.

 

VAAKA

Muutokset riippuvat pitkälti itsestäsi. Ole valmis lähtemään liikkeelle ja tekemään aloitteet itse. Kokeile jotain aivan uutta ja erilaista tänään.

 

SKORPIONI

Varaa päivästä aikaa rakkaan ihmisen seurassa rentoutumiseen. Suunnittele itsellesi jotain hauskaa odotettavaa, niin jaksat painaa arjen läpi.

 

JOUSIMIES

Joku pimittää sinulta tietoja. Kaivele puuttuvat palat esiin, niin pääset eteenpäin projektissasi. Älä jätä mitään puolitiehen.

 

KAURIS

Haali ympärillesi optimistista ja innostavaa porukkaa. Synkistelevä seura ei ole nyt sinulle hyväksi. Päivä ei ole paras mahdollinen matkustamiselle.

 

VESIMIES

Pidä tunteesi kurissa, vaikka päivä nostattaisi pulssiasi. Ystäväpiirissä tai perheen kesken saattaa nousta vanhoja jännitteitä pintaan.

 

KALAT

Ota mielikuvituksesi avuksesi ja kehitä itsellesi tekemistä, joka saa arjen unohtumaan. Stressinpoisto on nyt paikallaan. Vältä rahan lainaamista.

 

OINAS

Ota selvää siitä, mitä sinulta odotetaan. Mitä enemmän tiedät, sen parempi. Älä hyppää mukaan mihinkään uuteen, jos sinulta puuttuu tietoa.

 

Jaa horoskooppi sähköpostilla kaverille!

– Pari viikkoa häiden jälkeen meidän suhde räjähti ihan täysin. Tuli niin isot ongelmat, että olimme eroamassa ihan oikeasti, golfari kertoo Supertähdet-ohjelmassa.

Suomen kaikkien aikojen menestynein naisgolfari Minea Blomqvist-Kakko, 32, kertoo Supertähdet-ohjelmassa, että hänen parisuhteensa ajautui pahaan kriisiin lähes heti häiden jälkeen. Minea on naimisissa toisen golfarin, Roope Kakon, 35, kanssa.

– Pari viikkoa häiden jälkeen meidän suhde räjähti ihan täysin. Tuli niin isot ongelmat, että olimme eroamassa ihan oikeasti, Minea kertoo ohjelmassa ja puhkeaa kyyneliin.

”Se on vieläkin vähä katkera paikka mulle.”

Parisuhdekriisi vaikutti kielteisesti myös Minean uraan. Hänen olisi pitänyt jaksaa keskittyä peleihin, mutta parisuhteen ongelmat valtasivat kaikki ajatukset.

– Mä en nukkunut sekuntiakaan niinä öinä, hän kuvailee.

Kriisin jälkeen golf ei enää sujunut entiseen tapaan. Raskaan tilanteen takia Minean oli pakko jättää kilpailuja väliin, eivätkä lyönnitkään kulkeneet entiseen malliin – ei edes sen jälkeen, kun asiat korjaantuivat Roopen kanssa.

– Sitten taas sen jälkeen se (golf) ei oo enää lähtenyt siitä... Se on vieläkin vähä katkera paikka mulle. Sellaista se elämä on.

2973708

Onko sinun parisuhteesi ajautunut vakavaan kriisiin heti avo- tai avioliiton solmimisen jälkeen? Kerro tarinasi jutun lopussa olevassa lomakkeessa.

Supertähdet nähdään Nelosella vappuviikolla poikkeuksellisesti jo perjantaina 28. huhtikuuta klo 21.00 ja uusintana normaaliin esitysaikaan sunnuntaina klo 20.00.

Me Naiset ja Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.