Neuloja on useamman paksuisia. Ohuimmat, 0,3 millimetrin neulat ovat suonille turvallisimmat, mutta enemmän käytetään paksumpia.
Kati Pyötsiä on autovuorojen vakiohenkilökuntaa. ”Kun työntekijät vaihtuivat autossa useammin, asiakasmäärät vähenivät. On tärkeää, että täällä on vastassa tutut ihmiset.”
”Skarppaa vähän” ei välttämättä toimi elämänohjeena, kun ihminen on huumekoukussa. Jos pääsee kuiville, edessä on vuosikausien skarppaus. Retkahduksia sattuu melkein kaikille.

Puhtaita huumeneuloja, uusia ruiskuja, kondomeja ja terveysneuvontaa. Tämä pakettiauto työntekijöineen on monen huumeriippuvaisen ainoa kontakti normaaliin työssäkäyvien maailmaan.

Ja sitten neulat. Millasia sä haluut?

– Nollavitosta, vanhempaa mallia jos on.

– Olepa hyvä. ­Mites, tarviitko laastaria, märkälappuja, kortsuja, liukkaria?

Asiakaspalvelutilanne on ystävällinen, melkein R-kioskimaisen pirteä ja nopeasti ohi. Se ei vain tapahdu millä tahansa kioskilla, vaan Helsingin Diakonissalaitoksen liikkuvassa terveysneuvontayksikössä: pakettiautossa, joka on pysäköity maunulalaiselle parkkipaikalle. Täältä saa hakea uusia huumeruiskuja ja -neuloja ja tuoda käytettyjä hävitettäväksi. Lisäksi saa sidetarpeita, kortsuja ja neuvontaa.

Tiistai-iltana työvuorossa on osastonhoitaja-sairaanhoitaja
Jaana Malinen
ja sairaanhoitaja
Kati Pyötsiä

. Tilaa ei ole liikaa, mutta auto on suunniteltu juuri tätä varten. Kaikelle on omat lokeronsa, ja niissä nimilaput: ”Steritsit”, ”filtterit”, ”klikkikupit”.

Klikkikupit?

– Klikkikuppi on muovikippo, jossa he liuottavat pillereitä veteen. Se on heidän kieltään. Jos pyydetään värkkejä, se tarkoittaa neulaa ja ruiskuja.

Asiakkailta ei kysytä nimiä, mutta ­nimimerkki ja syntymävuosi kirjataan. Illan ensimmäinen on hoikka, kolmikymppinen mies. Hän tuo turvaroskikseen kolmesataa neulaa, saa saman verran uusia mukaansa, pakkaa paketit reppuunsa, hymyilee, kiittää ja ottaa polkupyöränsä.

Kaikki alkoi hivistä

Pikkubussi pysähtyy illan aikana kahdella pysäkillä. Se on kiertänyt pääkaupunkiseutua jo yksitoista vuotta. Viime vuonna näihin aikoihin tarjottiin kahvia ja pipareita kymmenvuotisjuhlan kunniaksi.

– Liikkuva yksikkö päätettiin perustaa, koska huumeidenkäyttäjien hiv-tapaukset kasvoivat 90-luvun lopulla räjähdysmäisesti. Silloin perustettiin kaupungille kiinteitä neuvontapisteitä, joissa sai vaihtaa neulat puhtaisiin. Liikkuva yksikkö tuli täydentämään niitä, kertoo yksikönjohtaja

Juha Kröger

Diakonissalaitokselta.

Lisäksi avattiin palvelukeskus, joka oli tarkoitettu pelkästään hiv-positiivisille huumeidenkäyttäjille. Toimet tehosivat, ja hiv-rintamalla menee nykyään paremmin. Kun 90-luvun lopulla suonensisäisten huumeiden käyttäjillä todettiin lähes sata tartuntaa vuodessa, tänä vuonna on on löytynyt yksi.

– Melkein kaikki suonensisäisiä huumeita käyttävät hiv-positiiviset ovat Suomessa lääkityksen piirissä. Se on poikkeuksellista.

”Mä halusin kokeilla kaikkea, ihan kaikkea”

Autoon tulee laiha tyttö, joka kaataa roskikseen tottuneesti Mehukatti-purkillisen neuloja.

– Hurjia kuvia, jos tästä otatte. Mutta tää on totuus, hän sanoo.


Henna
on 26-vuotias, skarppi ja suorasanainen. Hän ei halua hengailla Koivukylässä Diakonissalaitoksen auton lähellä kovin pitkään, mutta hetken hän ehtii ­olla.

– Tää on aika pieni kylä, kaikki tietää kaiken. Mistä mä tiedän, ettet sä ole sossu tai poliisi?

Hennan huumeidenkäyttö alkoi kuten monen muunkin: varhaisnuorena, kaverin kanssa, miedoilla huumeilla ensin.

– Uteliaisuus siihen oli syynä. Mä ­halusin kokeilla kaikkea, ihan kaikkea. Nyt olen käyttänyt iv:sti ehkä kymmenen vuotta.

Iv tarkoittaa suonensisäistä. Henna ­ottaa mukaansa uusia neuloja, märkälappuja ja kortsuja. Mukana seuraa vaitelias poikaystävä. Hennalla menee mielestään nyt paremmin kuin jokin aika sitten, mutta ei hän ole hyväntuulinen eikä onnellinen, eikä kovin toiveikas.

Harva asiakas on elämäänsä tyytyväinen, vaikka puhtaita neuloja ja ystävällisen hymyn saakin ilmaiseksi.

– Ei mulla hyvin mene, miten voisi mennä. Ensin pitäisi päästä kokonaan eroon tästä. Ei huumeista seuraa mitään hyvää. Elämä on parasta huumetta!

Terveyden edistäjät

Liikkuvan yksikön työntekijät kohtaavat harvoin asiakkaita, joiden mielestä huumeet olisivat parasta elämää. Mutta ei huumeidenkäyttö ole vähentynyt. Ihmisten tekee mieli kokeilla.

Kovat huumeet alkoivat tulla Suomeen 1990-luvulla. Silloin ryhdyttiin perustamaan neuvontapisteitä, ja samalla alkoi keskustelu siitä, annetaanko huumeille turhan helposti periksi. Miksi huumeidenkäyttäjiä autetaan piikittämään turvallisesti sen sijaan, että yritettäisiin taistella ongelmaa vastaan?

– Varmaan siitä keskustellaan vieläkin. Mutta ei ihmisten käyttäytymistä saa ­pakolla muuttumaan, Juha Kröger sanoo.

Huumeneula-autossa on kieltämättä jotain hämmentävää. Ihmiselle lahjoitetaan arvokkaita apteekkitarvikkeita, joilla hän voi jatkaa elämänsä tuhoamista. Veronmaksaja maksaa. Moraalisaarnaa ei tule, eikä vannottamista, että sai olla viimeinen kerta. Huumeet sentään joutuu hankkimaan vielä katukaupasta. Niitä ei kaupunki tarjoa.

Kati ja Jaana ovat tottuneet kaikenlaisiin mielipiteisiin työstään.

– Tämä on terveydenedistämistä. Huumeille ei ehkä voi mitään, mutta voi auttaa ehkäisemään infektioita.

Hiv ei ole huumeidenkäyttäjän ainoa uhka. C-hepatiitti on sitä yleisempi tartuntatauti, ja siihen ei ole rokotusta. Hoitokin on vaikeampaa kuin hivin: pitäisi päästä kuiville, jotta maksa alkaisi kuntoutua. Muuten se tuhoutuu pikkuhiljaa.

Kyyniseltä kantilta katsottuna Helsingin, Espoon ja Vantaan on paljon halvempaa kustantaa ihmisille uusia neuloja kuin sairaalapäiviä maksakirroosin takia.

Tuttuun hoitajaan luotetaan

Silkkaa kustannussäästöä, siis. Vai inhimillistä lämpöä ja laupeudentyötä? Jaana ja Kati ovat tarkoituksella ystävällisiä ­ihmisille, joista muut eivät välitä.

– Me ei tuputeta infoa eikä moralisoida. Sellaista tulee enemmän terveyskeskuksissa. Heitä kohdellaan siellä usein tylysti, ja siksi he menevät sinne vasta viimeisessä hädässä. Tänne pitää olla helpompaa tulla. Sen takia meillä on autovuoroissa vakiotyöntekijät, jotta syntyy luottamus.

Autovuorossa kuulee, jos liikkeellä on vaarallisia huume-eriä. Tutulle hoitajalle uskaltaa ehkä näyttää tulehtunutta käsivartta. Täällä sille ei voida tehdä muuta kuin puhdistaa, mutta kun ammattilainen patistaa terveyskeskukseen, asiakas saattaa jopa mennä.

Joskus, kun hetki on oikea, joku saattaa sanoa, että nyt alkaa huume-elämä riittää. Silloin ohjataan vierotukseen, soitetaan vaikka puhelu asiakkaan puolesta.

Nyt takaovelta kuuluu koputus. Sisään astuu nelikymppinen
Lenny
. Lennyn toiseen rystyseen on tatuoitu klassisesti LOVE, toiseen HATE. Hänkin tarvitsee uusia neuloja ja märkälappuja pistokohtien puhdistamiseen.

– Tulisko sulle muuta?

– Mä tarttisin oikeestaan uudet suonet.

Se oli kevennys, mutta eihän siinä ­mitään kovin hauskaa ollut.

He elävät eri maailmassa

Kun tavalliset ihmiset menevät töistä kaupan kautta kotiin, he eivät arvaakaan, kuinka monta huumeidenkäyttäjää tulee vastaan. Huumeista riippuvaiset kävelevät samoja katuja kuin muutkin, mutta he elävät eri maailmassa, sellaisessa varjoisammassa. Joidenkin ainoa kontakti normaaliin, työssäkäyvään yhteiskuntaan on puhtaita neuloja jakava hoitaja.

– Huumeiden käyttö ei läheskään aina näy päälle. Se oli minulle yllätys, kun aloitin. Syrjäytyminen näkyy, mutta meillä käy myös opiskelijoita ja työssäkäyviä, Kati kertoo.

Enää Katia ei yllätä paljon mikään. Ei se, että naapurin söpö, ystävällinen nuorimies onkin pahassa huumekoukussa. Eikä se, miten isoja Diapam-annoksia ­sekakäyttäjät syövät. Autossa käy asiakkaina paljon pari-kolmekymppisiä, jonkun verran vanhempiakin. Miehiä on enemmän. Jotkut tulevat porukalla ja jäävät juttelemaan, joku käy yksin, yksi on sekava ja toinen selväpäinen.

Jossain hoitajien ulottumattomissa on iso porukka sellaisia huumeidenkäyttäjiä, jotka ovat liian huonossa kunnossa käydäkseen autolla.

– Jos tässä työssä vielä joku ”voi ei” -hetki tulee, on se ehkä silloin, kun asiakkaaksi tulee tosi nuoren näköinen tyttö. Usein siinä on mukana vanhempi mies, Kati sanoo.

Ässää hihaan

Suomessa käytetään eri huumeita kuin Keski-Euroopassa. Siellä liikkuu heroiinia ja kokaiinia, täällä ei enää nykyään.

– Meillä huumeet tulevat Venäjältä ja Virosta. Sieltä tulee paljon muuntohuumeita, jotka ovat aika arvaamattomia. Sitten käytetään amfetamiinia, ja valitettavasti näitä lääkkeitä, Subutexia. Sekakäyttö on tosi yleistä.

Subutex, tai nykyään useimmiten Suboxone, onkin oma lukunsa. Se kehitettiin lääkkeeksi opiadiriippuvuuden hoitoon. Tarkoitus oli korvata heroiini vaarattomammalla aineella ja päästä sen avulla vähitellen riippuvuudesta eroon.

Homma ei mennyt niin kuin unelmamaailmassa. Nykyään subuja liikkuu paitsi laillisesti korvaushoidossa, myös laittomasti katukaupassa. Korvaushoitolääke otetaan suun kautta klinikalla. Katukaupan pillerit liuotetaan veteen ja piikitetään.

– Moni on yhtä riippuvainen piikittämisestä kuin aineen vaikutuksesta. Vaikka aineen teho on sama suun kauttakin, se ei ole heille sama juttu, Kati kertoo.

Katin ja Jaanan asiakkaistakin osa on korvaushoidossa, mutta eivät pysty olemaan ilman muita aineita. He hakevat ­aamuisin lääkkeen klinikalta ja ostavat samoja lääkkeitä katukaupasta.

– Nämä filtterit, joita meiltä saa, ovat sitä varten. Tabletteja ei ole tarkoitettu liuotettaviksi ja piikitettäviksi, ja niiden sidosaineet voivat tukkivat suonia. Niitä imeytetään sitten filtteriin.

Veronmaksaja kiittää

Onko korvaushoidosta sitten mihinkään? Se tuli Suomessa huumeriippuvuuden hoitolinjaksi 1990-luvulla kiistelyn saattelemana.

– On se hyvä asia, toteaa auton työntekijä
Leo Lindroos


.

Hän opiskelee sosionomiksi ja on torstai-iltana vuorossa Vantaalla. Yksi asiakas on juuri valittanut, että Myyrmäen korvaushoitoklinikalla ollaan turhan ­ankaria. Jos myöhästyy lääkkeenjaosta minuutin, jää lääke saamatta.

– Eihän se mulle mitään. Mä oon Suboxonella ja pärjään pari päivää ilmankin. Mutta
osa saa metadonia, ne menee huonoon kuntoon ilman lääkettä,

Make

valaisee.

Korvaushoito ei takaa kuiville pääsyä. Raitistuminen vaatii sinnikkyyttä, ehkä koko kaveripiirin vaihtamista ja todellista tahdonvoimaa. Veronmaksajien kannalta korvaushoito on ollut hyvä uutuus.

– Se on edullista järjestää. Ilman sitä täällä käytettäisiin heroiinia. Musta tää on huomattavasti parempi vaihtoehto kuin se, että mut ryöstetään, koska on pakko saada rahaa heroiiniin, Leo sanoo.

Eikä se ole pelkkä edullisempi huumevaihtoehto. On raportoitu raitistumisia ja toiveikkaita fiiliksiä. Korvaushoito parantaa toimintakykyä, ja moni potilas on kuntoutunut työelämään, vaikka riippuvuus Suboxoneen jäisikin.

Hoitoon pääsee, jos takana on vuosien opioidihistoria ja useampi epäonnistunut katkoyritys. Helsingissä joutuu jonottamaan kuukausia ennen pääsyä hoitoarvioon. Se voi olla pitkä aika. Vantaalainen
Sami
on ollut korvaushoidossa jo kolme vuotta. Hän tarvitsee 300 uutta neulaa. Päihteetön elämä ei ole vielä ihan lähellä.

– Vähän lipeemistä on tullut, mutta toivon, että ensi viikolla mua ei näy täällä. Elämä on parempaa. Mä haluun kuiville. Mä saan ruokaa laitettua ja muuta sellasta.

Se on jo hyvin. Jos on tosissaan koukussa, elämästä tulee vaikeaa. Aamulla tarvitsee amfetamiinia, jotta pystyy toimimaan. Yöllä ei saa nukuttua ilman unilääkettä. Valveillaoloaika menee miettiessä, mistä voisi ostaa aineita ja mistä saisi rahaa. Kaikkeen liittyy tuhnuista säätämistä: tuleeko asunnosta häätö, maksaako kaveri kolmekympin lainan ­takaisin? Vieläkö terveyskeskuksesta saisi reseptillä lääkkeitä, tai yksityiseltä lääkäriasemalta? Meneekö ”resepti varastettiin” -selitys tällä kertaa läpi? Välillä istutaan lyhyitä pätkiä vankilassa.

Make kertoo, ettei tee juuri nyt oikein muuta kuin koettaa pärjäillä ja tuhoaa ­samalla omaa elämäänsä. Tällä hetkellä hänellä on asunto.

– Seuraavaksi mä meen siivoomaan ­sitä. Oon yrittänyt siivota jo kaksi viikkoa.

Epäonnistumisen ymmärtäjät

Päihdepuoli on raskas ala hoitajallekin. Iloisia asioita tapahtuu vähän.

– Monilla on useampi diagnoosi: kaksisuuntainen mielialahäiriö, masennus, päihderiippuvuus, Jaana kertoo.

– Ne ovat pieniä juttuja, joista iloitaan.

Siitä, että joku asiakas, joka vuonna 2008 oli aggressiivinen, käyttäytyy nyt hyvin ja pärjää korvaushoidolla. Tai että joku pystyy taas käyttämään ohuimpia neuloja. Ne ovat parhaita suonille.

Eikö tällaisesta kyynisty? Alanvalintakysymys, miettivät Kati ja Jaana. Päihdehoitajaksi ei hakeudu sellainen, joka ei ymmärrä epäonnistumisia. Kati muistaa ensimmäisen kesätyöpaikkansa sairaalassa. Nuorta sairaanhoitajaopiskelijaa järkytti kuunnella, miten rumasti hoitajat puhuivat huumeongelmaisista potilaista. Saman kesän aikana Katikin ehti nähdä, miten sama potilas tuotiin viisi kertaa sairaalaan itsemurhayrityksen takia. Sellainen alkaa vaikuttaa hoitajien asenteisiin.

– Kyllä mä nykyään ymmärrän niitä hoitajia jo paremmin. Mutta en mä silti hyväksy.

Kivoja tyyppejä, vähän rasittavia

Neula-auto seisoo taas yhdellä parkkipaikalla, kuin muistutuksena siitä, että varjomaailma käyttää samaa tilaa kunnollisten ihmisten kanssa.

Kunnolliset asukkaat pelkäävät, että narkkarit jättävät neuloja heidän parkkipaikalleen, mutta ei niitä ole löytynyt. Auton lähelle ei saa jäädä piikittämään.

– Meidän asiakkaat on kivoja, niin kuin nyt olet nähnyt. He tietävät, että tarkoitamme hyvää, ja että ei kannata ­mokata tätä.

Kivoja, entä muuta? Arvaamattomia, joskus. Uhkaavia? Ei oikeastaan koskaan. Kärsimättömiä, sanovat Jaana ja Kati. ­Eivät kestä hidastelua eivätkä odottamista. Rasittavia maailmanomistajia välillä, henkisesti murrosikään jämähtäneitä. Hyvin avoimia ja mukavia ihmisiä, usein.

– Heillä on mennyt jossain vaiheessa elämää jokin valinta toisin kuin meillä, Jaana miettii.

Lue lisää:


Huumekoukusta irti päässyt Carita: Pääsisipä tyttärenikin kuiville


Bloggaaja Peppi Lankisen rankka lapsuus: Osasin luetella huumeet nimeltä jo nelivuotiaana


Pikkusiskonsa menettänyt Martina Aitolehti: Hän valitsi väärän tien

Huume-Suomi

Suomessa on 18 000–30 000 kovien huumeiden käyttäjää, THL arvioi. Kolmasosa asuu pääkaupunkiseudulla. Määrä on lievässä kasvussa.

Keskimääräinen käyttäjä on 25–34-vuotias mies. Naisia on noin kolmannes.

Yleisin suoneen pistettävä huume on amfetamiini, seuraavana tulee buprenorfiini. Keski-Euroopassa yleisen heroiinin käyttö on Suomessa harvinaista.

Uusin tulokas ovat muuntohuumeet, joita tehdään perinteisistä huumausaineista molekyylirakennetta muuntelemalla. Muuntohuumeita tilataan tyypillisesti netistä.

Miten mahtavaa olisi, jos meillä jokaisella olisi toisten kirjoittama tiivistelmä omasta parhaasta itsestämme.

Vietimme työkaverin läksiäisiä. Hän oli valmistellut meille kaikille puheet. Niin mekin hänelle – viime tipassa hässäköiden, mutta onneksi olimme. Sillä jo niitä kirjoittaessa kirkastui, että elämästä oli katoamassa jotakin arvokasta. Yhtäkkiä tuntui tosi tärkeältä myös sanoa se toiselle.

Puheet naurattivat ja itkettivät. Noinko kauniisti me ajattelimme toisistamme? Töissä oli vuosien varrella ollut tiukkojakin tilanteita. Mitä jos kollega olisi silloin sanonut, että ihanaa, kun sermin takana istuu tuollainen hiljainen nero? Arkijärkisin ihminen ikinä? Tyyppi, jonka jutut naurattavat ensimmäisenä aamusta ja usein vielä illallakin?

Kaikki me tiesimme, että samoihin hahmoihin mahtuu myös pinkeää suorittajaa, nopeasti kuumenevaa kilahtelijaa ja kaoottista säheltäjää. Muun muassa. Mutta ne ovat piirteitä, jotka jokainen jo tietää itsekin. Ja hyvään puheeseen nekin on paketoitu rakkaudella – terapiaa sekä puhujalle että kuulijalle.

Kauneimmat sanat sanotaan usein kovin myöhään: hautajaisissa, läksiäisissä, suurina merkkipäivinä.

Vai pitäisikö aloittaa omasta perheestä?

Pian läksiäisten jälkeen lähdin lapsuudenystäväni nelikymppisille ja mietin bussimatkalla kotikaupunkiini, millaisen puheen voisin hänelle pitää. Ajattelin, etten kehtaa isoissa juhlissa kuitenkaan avata suutani, mutta tärkeiden asioiden kirjoittaminen ystävästäni paperille viritti nostalgiseen juhlatunnelmaan.

Kävi kuten arvelin, spontaani mikrofoniin tarttuminen juhlissa hyytyi aikeen tasolle. Koska olin kuitenkin jo miettinyt puheeni valmiiksi, näpyttelin sen kotimatkalla Facebook-viestinä ystävälleni. Näin sinusta ajattelen, vaikken koskaan ole sitä saanut sanottua.

Koska seuraavia puheita sisältäviä juhlia ei ole tiedossa, mietin, pitäisikö sellaiset järjestää. Ystävien illanistujaiset ihan sitä varten, että puhuisimme toisillemme? Vai pitäisikö aloittaa omasta perheestä?

Miten mahtavaa olisi, jos meillä jokaisella olisi toisten kirjoittama tiivistelmä omasta parhaasta itsestämme. Sitähän voisi vaikka toteuttaa päivittäin.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

VAAKA

Seuraa unelmiasi. Vaistonvaraiset ratkaisut vievät sinua oikeaan suuntaan. Älä anna kenenkään puhua sinua ympäri luopumaan haaveistasi.

 

SKORPIONI

Tunteiden ei pidä antaa aiheuttaa kaaosta päässäsi. Vaali mielenrauhaa ja tarkkaile niin itseäsi kuin ympäristöäsikin. Liikkeellä on arvokasta tietoa.

 

JOUSIMIES

Päivä sisältää paljon tunnetta. Raha-asiat voivat aiheuttaa päänvaivaa tänään. Selvitä kytevät väärinkäsitykset heti pois alta.

 

KAURIS

Avoin mieli vie pitkälle. Hankalan ihmisen kanssa kannattaa puhua suoraan ja kaartelematta. Kompromissi pelastaa sinut konfliktilta.

 

VESIMIES

Jaa ideasi muiden kanssa. Saatat löytää puolivahingossa ratkaisun pitkään ilmassa roikkuneeseen ongelmaan. Juhlista onnenpotkua rakkaidesi kanssa.

 

KALAT

Pidä tauko kaikesta ja selvittele ajatuksiasi omassa rauhassasi. Jos jokin ei miellytä sinua, muuta se. Muutokset riippuvat sinusta itsestäsi.

 

OINAS

Ole varovainen uusien ihmisten seurassa, kunnes olet päässyt paremmin kartalle ilmapiiristä. Kuuntele ja ota opiksi. Säästä omat mielipiteesi myöhemmäksi.

 

HÄRKÄ

Luvassa on myöhästelyä, mikä voi käydä hermoillesi. Ole tarkkana liikenteessä. On loistava hetki uusiin paikkoihin tutustumiseen.

 

KAKSONEN

Tarvitset lisää tietoa tehdäksesi oikean päätöksen. Ota yhteyttä ihmiseen, joka voi olla sinulle avuksi. Kuuntele vaistoasi, jos uusi tuttavuus mietityttää.

 

RAPU

Lähde mukaan johonkin erilaiseen ja yllättävään. Älä silti ota vastaan mahdotonta tehtävää. Sinun on tiedettävä omat rajasi.

 

LEIJONA

Älä paljasta salaisuuksiasi, jos et ole varma tilanteesta. Joku saattaa lörpötellä enemmän kuin tarpeellista. Anna romantiikalle mahdollisuus.

 

NEITSYT

Tarjoa apuasi kaverille. Muista pyytää tarpeen iskiessä myös vastapalveluksia. Kenenkään ei ole pakko selvitä yksin päivän haasteista.

Mikko Kuustosen Vain elämää -päivänä kuultiin 90-luvun hittejä. Mikä oli lempparisi?

Mikko Kuustonen, 56, vitsaili ennen omaa Vain elämää -päiväänsä, että olisi kiva, jos kaikki esitetyt kappaleet olisivat hänen omiaan – hän kun ei ole julkaissut musiikkia kymmeneen vuoteen. Ja olivathan ne.

Illan jaksossa Mikael Gabriel ja Anna Puu saivat kepeillä versioillaan Mikon hyvälle tuulelle. Chisu taas yllätti Mikon laulamalla Kaktusviinaa-kappaleen ilman bändiä. Hectorille Mikko oli kiitollinen, kun tämä oli valinnut Auroran.

Kuuntele kaikki esitykset ja äänestä lemppariasi jutun lopussa!

1. Mikael Gabriel: Abrakadabra 

2781986

2. Chisu: Kaktusviinaa

2781989

3. Anna Puu: Joo mä tuun

2778860

4. Hector: Aurora

2782000

5. Lauri Tähkä: Enkelit lentää sun uniin

2782002

6. Suvi Teräsniska: 11. hetki

2782005

Ohjelmaa esittävä Nelonen ja Me Naiset kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Kenen esitys oli sinun suosikkisi Mikko Kuustosen Vain elämää -päivänä?

Obamat hallitsevat sosiaalisen median, meidän kaikkien iloksemme.

Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman, 55, kausi lähenee loppuaan. Varsinkin hänen puolisonsa Michelle Obama, 52, on nyt huippusuosittu, kiitos muun muassa hänen voimakkaisen puheidensa.

Obamat tunnetaan myös mahtavasta ja poikkeuksellisen aktiivisesta läsnäolostaan sosiaalisessa mediassa. Viime talvena Michelle kertoi Vergen haastattelussa, että maineesta on kiittäminen perheen some-eksperttejä eli teini-ikäisiä tyttäriä Sashaa ja Maliaa. Joskin he eivät ole niin vakuuttuneita vanhempiensa some-edesottamuksista.

– He eivät pidä meitä yhtään cooleina, Michelle sanoo Vergelle.

Poimimme parin parhaan somehetket vuosien varrelta:

1. Supersankaritytöt

Keskiviikkona Barack Obaman Instagram-tilillä jaettiin kuva, jossa presidentti poseeraa viittoihin sonnustautuneiden tyttöjen kanssa.

”Kaikki sankarit eivät pukeudu viittaan – mutta jotkut pukeutuvat”, kuuluu kuvan saateteksti.

 

Not all heroes wear capes—but some do.

Kuva, jonka Barack Obama (@barackobama) julkaisi

2. Presidentin coolit ensiaskeleet Twitterissä

Viime vuonna presidentti Obama sai oman Twitter-tilin @POTUS (President of the United States). Aiemmin hänen alaisensa olivat twiitanneet hänen puolestaan. Presidentti aloitti twiittailun hauskaan tapaansa:

”Terve, Twitter! Tässä Barack. Todella! Kuusi vuotta meni ennen kuin ne vihdoinkin antoivat minulle oman tilin”, kuului

Pian tämän jälkeen Yhdysvaltain entinen presidentti ja presidenttiehdokas Hillary Clintonin puoliso Bill Clinton twiittasi Obamalle.

”Tervetuloa Twitteriin, POTUS! Yksi kysymys: pysyykö nimimerkki talossa? #kysynkaverinpuolesta ”, Clinton veisteli.

Ja Obama vastasi, nokkelasti tietenkin.

”Hyvä kysymys, Bill Clinton. Nimimerkki tulee viran mukana. Tiedätkö ketään, joka olisi kiinnostunut @FLOTUS-tilistä?”

@FLOTUS-tili (First Lady of the United States eli presidentin puoliso) kuuluu Michellelle. Se perustettiin jo paljon ennen hänen miehensä Twitter-valtausta, vuonna 2013.

Presidentin puolisolla on tällä hetkellä 5,6 miljoonaa seuraajaa Twitterissä ja presidentillä lähes 11 miljoonaa.

3. Michellen naurispätkä

Yksi Michellen kuuluisimmista someneronleimauksista on Vine-videopalvelussa jaettu ”Turnip for What” -pätkä. Taustalla on hittibiisi Turn Down for What. Michelle tunnetaan siitä, että hän puhuu terveellisten elämäntapojen puolesta ja on huolissaan amerikkalaisten ylipaino-ongelmasta – siksi nauris.

Uskomatonta kyllä, nauriksestakin voi tehdä coolin.

4. Barackin tsemppitwiitti

Presidenttipari tunnetaan siitä, että he osaavat kannustaa toisiaan. Kun Michelle piti viime kesänä yhden hienoista puheistaan, Barack twiittasi sen jälkeen kauniisti.

”Uskomaton puhe uskomattomalta naiselta. En voisi olla ylpeämpi, ja maatamme on siunattu sillä, että hän on FLOTUS. Rakastan sinua, Michelle”, presidentti kirjoitti.

5. Obama ja pikkupaavi

Vuosi sitten halloweenina eräs tietty naamiaisasu kiinnitti presidentti Obaman huomion Valkoisen talon lapsille järjestämässä juhlassa. Kun karkkia jakava presidentti näki paavin autoineen, hän ei voinut olla nauramatta.

Kas siinä pikkupaavi! Kuva: Reuters
Kas siinä pikkupaavi! Kuva: Reuters

Kerrassaan nerokas asu. Presidentti Obama sanoikin toimittajille, että pieni paavi ansaitsee siitä ykköspalkinnon. Kuva: Reuters
Kerrassaan nerokas asu. Presidentti Obama sanoikin toimittajille, että pieni paavi ansaitsee siitä ykköspalkinnon. Kuva: Reuters

Valkoinen talo jakoi kohtaamisesta videon:

6. Presidentti ja ilkeät twiitit

Erityisen viehättävän presidenttiparista tekee se, etteivät he ota itseään liian vakavasti. Viime vuonna presidentti Obama luki Jimmy Kimmel Live -tv-ohjelmassa ääneen itselleen osoitettuja ilkeitä twiittejä, vastasi niihin huumorintajuiseen tapaansa ja jopa kehui hauskaa piikittelyä.

Eräs twiittaaja ehdotti, että Obama lähetettäisiin kaukaiselle golfkentälle ja jätettäisiin sinne. Presidentti myhäili, että sehän on hyvä idea.

7. Tanssi asennemummon kanssa

Muistatko 106-vuotiaan Virginia McLaurinin? Video karsimaattisen rouvan kyläilystä Valkoisessa talossa levisi viime talvena huimaa vauhtia sosiaalisessa mediassa. Obamat ihastuivat heti energiaa pursuavaan McLauriniin, ja kolmikko tanssahteli yhdessä.

Valkoisen talon blogin mukaan McLaurinin ystävä otti yhteyttä presidentin päämajaan ja kertoi, että McLaurin on tehnyt vapaaehtoistyötä vuosikymmenten ajan ja haaveilee vierailusta Valkoisessa talossa. Tapaaminen oli osa Mustien historian kuukauden (Black History Month) juhlallisuuksia.

8. Michellen ja Bushin halaus

Syyskuussa sosiaalisessa mediassa huokailtiin ihastuksesta, kun Michelle tervehti entistä presidenttiä George W. Bushia lämpimällä halauksella. Michelleltä riittää rakkautta kaikille.

9. Se vielä kuuluisampi halaus

Eikä pidä unohtaa sitä, että Obamat näyttävät herkästi myös rakkautta toisinaan kohtaan. Vuonna 2012 Barack Obaman Twitter-tilillä jaettiin kuva, jossa presidenttipari halaa. Obama oli juuri valittu jatkokaudelle.

”Vielä neljä vuotta”, kuului teksti.

Päivitys oli pitkään maailman suosituin twiitti.

10. Mini-Barack ja mini-Michelle

Vuosi sitten halloweenina Michellen Instagram-tilillä jaettiin kuva, jossa kaksi lasta ovat pukeutuneet presidenttipariksi. Kuin neljä marjaa!

 

Mini me and POTUS! Who are you dressing up as tonight? #HappyHalloween (Regram from @BallerAlert)

Kuva, jonka First Lady Michelle Obama (@michelleobama) julkaisi

11. Michellen autokaraokejammailu

Michellen nykyiseen suursuosioon vaikuttaa varmasti se, että hän on varsinkin tänä vuonna esiintynyt erityisen vapautuneesti, hauskasti ja rennosti mediassa. Viime kesänä Michelle ihastutti heittäytymällä The Late Late Show with James Corden -ohjelman James Cordenin Carpool Karaoke -videolla. Michelle heitti läppää, lauloi ja jammaili autokaraokessa täysillä esimerkiksi Beyoncén ja Missy Elliotin tahtiin. Tämän tyypin kanssa haluaisi bileisiin!

Autokaraokessa vieraillut Missy Elliot hehkutti jälkeenpäin Michelleä Facebookissa ja Instagramissa.

”Olin äimistynyt, kun presidentin puoliso osasi lauluni sanat. Hän on niin cool, kuin yksi serkuista, jonka toivot tulevan sukukokoontumisiin joka kerta. Hän on niin kiltti ja kaunis sydämeltään. Superfiksu!” räppäri suitsutti.