Villainen kuppikakkuohje ja lämmikettä langasta.

Me Naisten numerossa 35/2010 vierailtiin lankakaupassa, jonka keittiössä Tanja Haapamäki ja Johanna Hietalahti neuloivat.

Lämmintä Karjalaan
Vaaka ry ottaa vastaan lasten ja aikuisten villasukkia, pipoja, lapasia ja kaulaliinoja, jotka lähetetään Venäjän Karjalaan ja Suomessa lämpöä tarvitseville nuorille ja aikuisille.
 
Myssyjä
Sytomyssy-projekti kerää virkattuja, neulottuja ja ommeltuja myssyjä sytostaatti-hoidoissa hiuksensa menettäneille. Myssyt jaetaan Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin potilaille.

Lämmintä lapsille
Neulotaan Lämmintä Lapsille 2010 -projekti kerää villasukkia, lapasia, myssyjä ja kaulaliinoja Viron vähäosaisille lapsille 30. syyskuuta asti.

Sukkia Venäjän vankiloihin
Kansan Raamattuseura vie villasukkia Venäjän vankiloihin.
 
Sukkia soltuille
Sotilaskotiliitto lahjoittaa ensi vuonna varusmiespalvelukseen astuville villasukat. Sukkapareja tarvitaan 25 000. Sukkia voi toimittaa sotilaskotiyhdistyksiin tai Sotilaskotiliittoon.

Neulottu kuppikakku

Suunnittelija Minna Metsänen

Langat: Vähän valkoista ja beigeä lankaa sekä kuorrutteeseen erivärisiä lankoja (puuvilla tai puuvillasekoitelankaa puikoille 3-3½ esim. Tennessee tai Luxus Cotton). Lisäksi koristeluun valkoista Novita Kotiväki -lankaa.

Sukkapuikot: Nro 3½ ja virkkuukoukku nro 2½

Muut tarvikkeet: Vanua täytteeksi, silkkinauhaa, helmiä, neula ja ompelulankaa

Mallineuleet: Sileä oikea neule suljettuna neuleena: neulo kaikki krs:t oikein. Joustinneule suljettuna neuleena: neulo *1 o silmukan takareunasta, 1 n*, toista *-*. Sileä nurja neule suljettuna neuleena: neulo kaikki krs:t nurin.

 Kuppikakun neulominen aloitetaan ”kupin” pohjasta.

Luo valkoisella langalla 8 s ja jaa s:t sukkapuikoille. Neulo suljettuna neuleena: 1. krs ja muut parittomat krs:t: neulo s:t oikein. 2. krs: neulo jokainen s kaksi kertaa = 16 s. 4. krs: neulo *1 o ja seuraava s kaksi kertaa*, toista *-* = 24 s. 6. krs: neulo *2 o ja seu-raava s kaksi kertaa*, toista *-* = 32 s. 8. krs: neulo s:t nurin. 9. krs: neulo *7 o ja seuraava s kaksi kertaa*, toista *-* = 36 s. 10.-18. krs: neulo *1 o silmukan takareunasta, 1 n*, toista *-*. 19. krs: neulo s:t oikein. 20. krs: neulo s:t nurin. Vaihda työhön beige lanka ja neulo 3 krs sileää oikeaa neuletta.

Vaihda työn kuorruteväri. Neulo ensin 1 krs oikein ja 5 krs sileää nurjaa. Aloita sitten kavennukset. 1. kavennuskrs: neulo *4 n, 2 s nurin yhteen*, toista *-* = 30 s. Neulo välikrs nurin. 2. kavennuskrs: neulo *3 n, 2 s nurin yhteen*, toista *-* = 24 s. Neulo välikrs nurin. Täytä kuppikakku tässä vaiheessa vanulla ja laita esim. kivi painoksi, jos haluat kuppikakkuun painoa. 3. kavennuskrs: neulo koko kerroksen ajan 2 s nurin yhteen = 12 s.

Neulo välikrs nurin. Neulo vielä koko seuraavan krs:n ajan 2 s nurin yhteen = 6 s. Katkaise lanka ja pujota lanka loppujen silmukoiden läpi. Kiristä reikä umpeen ja pujota langanpää kuppikakun sisälle. Päättele myös aloituslanganpää.

Viimeistely: Koristele kuppikakut. Kukka: kierrä Kotiväki -lanka kerran sormesi ympäri ja virkkaa renkaaseen 10 kiinteää silmukkaa (ks). Sulje kerros 1 piilosilmukalla (ps) kerroksen 1. kiinteään silmukkaan (ks). Virkkaa *seuraavaan silmukkaan (1 kaksoispylväs, 2 kolmoispylvästä, 1 kaksoispylväs) ja seuraavaan silmukkaan 1 ks*, toista *-*. Kukkaan tulee 5 terälehteä. Sulje krs 1 ps:lla. Päättele langanpäät. Ompele kukan keskelle helmi. Taita ohut silkkinauha (n. 12 cm pitkä) kaksinkerroin siten, että toiseen päähän jää pieni lenkki ja toiseen päähän avoimet nauhan päät. Ompele ”solmuke” kukan alle. Ompele kukka kuppikakun päälle. Virkkaa kuppikakun pohjan nurjaan kerrokseen (krs 8) kaaret. Kiinnitä lanka oikeaan silmukkaan 1 ks:lla. Jätä 1 nurja s väliin, *virkkaa seuraavaan oikeaan silmukkaan 6 pylvästä (p), jätä 1 nurja s väliin ja virkkaa seuraavaan oikeaan s:aan 1 ks*, toista *-*. Ompele kuppikakun kuorrutteeseen vielä pieniä helmiä.

Lisätietoja: Novita (040)178 2266 ma ja ke 10-14, www.novita.fi

Tehdas eli raha vai jokin ihan muu? Kerro, mistä tuoksusta muistat kotikaupunkisi parhaiten.

Elämme hajujen ympäröimänä, ja niihin liittyy vahvoja muistikuvia: Kuinka saunottiin valoisassa kesäyössä. Kun lapsena seurasi mummoa hoitamassa vehreän puutarhansa tuoksuvia kasveja. Synnyinkaupunkiin saapuessa saattaa haistaa tehtaan eli rahan ja miettiä, mitä sillekin vanhalle naapurille nykyään kuuluu.

Mutta miltä oma, nykyinen kotikaupunki haisee?

Sitä pohditaan Helsingin kaupunginmuseossa 7.10. aukeavassa näyttelyssä nimeltä Haju. Helsinkiläisiltä saatiin yli 200 hajumuistoa, ja kaupungin tuoksuista kertova näyttely suunniteltiin vastausten perusteella. Näyttely ei välttämättä sovi tuoksuyliherkille.

Mikä juuri sinun kotikaupunkisi hajumuisto on painunut merkittävimpänä mieleesi? Kerro meille – teemme aiheesta juttua! Haluamme tietää, miltä Suomen eri kaupungit asukkaidensa mielestä haisevat. Voit jättää vastauksesi alla olevalla lomakkeella.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Huippukokki Jyrki Sukula innostaa uudessa ohjelmassaan nuoria ravintola-alalle. – Halusin panna hyvän kiertämään.

IS TV-LEHTI: Uudessa Sukulan suojatit -tosi-tv-ohjelmassa huippukokki Jyrki Sukula ottaa siipiensä suojaan kahdeksan elämän kolhimaa nuorta ja opastaa heidät peruskoulutuksen kautta ravintola-alan töihin.

Jyrki Sukula kertoo idean syntyneen hänen omista kokemuksistaan sekä kohtaamisista nuorten kanssa. Ravintola-alan moniammattilainen halusi myös laittaa hyvän kiertämään: Sukula hakeutui itse päämäärättömänä ja juuri peruskoulunsa päättäneenä nuorena keittiöapulaiseksi – ja sattui saamaan tukea oikeanlaisilta ihmisiltä.

– Halusin panna hyvän kiertämään. Halusin sytyttää näissä nuorissa kipinän ja auttaa heitä löytämään tekemisen ja elämään tarttumisen tahdon. He itse ovat vastuussa siitä, syttyykö kipinästä tuli ja mikä heille lopulta on mahdollista, Sukula sanoo.

– Isompi tavoitteeni on herättää keskustelua yhteiskunnan tilasta. Haluan, että vanhemmat ymmärtävät, että pitää välittää muistakin kuin omista lapsista. Poliitikkojen taas pitää tehdä työn vastaanottamisesta kannattavaa – monet nuoret pelkäävät, kuinka tulevat toimeen, jos ottavat vastaan työtä.

”Kuvittelin itsestäni enemmän kuin olen.”

Lähes 500 hakemuksen joukosta Sukula valitsi kahdeksan 18–24-vuotiasta nuorta yhdessä Helsingin Nuorisoasiainkeskuksen nuoriso-ohjaajan Pinja Suorsan kanssa. 

– Luotin omiin vaistoihini ja kantokykyyni, jossa menin kyllä lopulta ihan pieleen. Kuvittelin itsestäni enemmän kuin olen, ja se näkyikin sitten  riittämättömyyden tunteena. Oli myös vaikea ymmärtää, kuinka herkkiä nuoret olivat reagoimaan pieniinkin eleisiin, Sukula myöntää.

Sukula ja nuoret tekivät yhteistyötä kuusi kuukautta. Nuorten avoimuus omasta menneisyydestään ja elämänsä vaikeuksista sai Sukulan hämmästymään.

– Nykynuoret ovat avoimia, toisin kuin me 1960-luvulla syntyneet. Nuoret puhuvat ohjelmassa rankoista jutuista, sellaisista aikalaiseni ovat vain vaienneet, Sukula sanoo.

Ohjelman myötä hän ymmärsi. kuinka tärkeää on, että lapsesta ja nuoresta välitetään.

– Kaikki lähtee vanhemmuudesta. Sitä rakkautta ei voi ulkoistaa eikä vastuuta voi sälyttää päiväkodeille tai kouluille, vaikka tilanne olisi kuinka paha.

Sukulan suojatit, Nelonen ke klo 21.00.

Laulaja kertoi vetäytyvänsä keikkatauolle lonkkaoperaation vuoksi.

Kaija Koo saapui Arman Alizadin uuteen Arman Live -ohjelmaan kävelykeppinsä kanssa.

– Onneksi on mahdollisuus mennä leikkaukseen ja ensi kesänä keppiä ei tarvita, Kaija Koo sanoi Nelosen ohjelmassa tiistai-iltana.

Kaija Koo paljasti, että hän on menossa lonkkaleikkaukseen lokakuussa.

– Mun on pakko sanoa tää, koska olen kauan poissa.

Lue myös! Kaija Koo: ”Olisipa joku nuorempana sanonut, että kyllä sinä selviydyt”

Hänen mukaansa lonkkaleikkauksen jälkeinen sairausloma voi kestää pitkään, jopa neljä kuukautta. Sen jälkeen hän aikoo tehdä ”jotain isoa”.

”Olen sairauslomalla aika pitkään, varmaan neljä kuukautta.”

Kaija Koo esiintyi kesällä keppinsä kanssa Kotkan Meripäivillä. Kuva: Sanoma-arkisto / Antti Hämäläinen
Kaija Koo esiintyi kesällä keppinsä kanssa Kotkan Meripäivillä. Kuva: Sanoma-arkisto / Antti Hämäläinen

Tämän kesän keikat laulaja veti kepin kanssa.

– Ainoastaan viimeisen keikan jouduin peruuttamaan kipujen takia.

Lokakuun 6. päivä Kaija Koo julkaisee uuden kappaleen, jossa on mukana myös Cheek. Hänen uusi albuminsa ilmestyy marraskuussa.

Me Naiset ja Nelonen kuuluvat Sanoma-konserniin.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

VAAKA

Ole tarkkana virallisten tahojen kanssa. Ota varoitukset vakavissasi, niin vältyt draamalta. Liioittelu johtaa ongelmiin.

 

SKORPIONI

Pidä mielesi avoimena ja ajattele käytännönläheisesti. Sinun on oltava valmis kuuntelemaan mielipiteitä ja ehdotuksia laidasta laitaan. Anna erilaisuuden rikastuttaa päivääsi.

 

JOUSIMIES

Älä tee siirtoa, jos et ole varma asiastasi. Riskialtis toiminta vain nostaa stressitasoasi ja saa sinut hermoilemaan. Karista epävarmuus ja tee omaa juttuasi.

 

KAURIS

Mikään ei ole sitä, miltä näyttää. Varaudu siihen, että rahaa kuluu suunniteltua enemmän. Älä usko kaikkea kuulemaasi.

 

VESIMIES

Työelämässä tapahtuu kiinnostavia käänteitä. Älä sivuuta luotettavalta taholta saamiasi neuvoja. Luvassa on muutoksia otolliseen suuntaan.

 

KALAT

Älä anna kenenkään pompottaa sinua tänään. Päätä itse, missä mennään. Sinun on oltava parhaimmillasi tehdäksesi vaikutuksen.

 

OINAS

Ota opiksi tekemästäsi virheestä. Sinulla on kädet täynnä hommaa, eikä aikaa ole tuhlattavaksi. Elämässäsi on epätavallinen ihmissuhde, joka vie sinua eteenpäin.

 

HÄRKÄ

Elämässäsi tapahtuu paljon. Ole ylpeä saavutuksistasi ja uskalla olla esillä. Romantiikka menee tänään kaiken muun edelle.

 

KAKSONEN

Joku leikittelee tunteillasi. Älä anna kenenkään puhua sinua ympäri tekemään jotain, mistä et ole varma. Vältä tuhlaamista ja panosta hyvinvointiisi.

 

RAPU

Kotisi kaipaa muutoksia. Sen ei pidä tehdä suurta vahinkoa budjetillesi. Sulje korvasi kritiikiltä ja seuraa vaistoasi päätöksissäsi.

 

LEIJONA

Ympärilläsi on vaativia ihmisiä. Älä anna heidän pilata tunnelmaasi. Päätä itse, mikä sinulle on tärkeää ja perusta päätöksesi sille.

 

NEITSYT

Jaa ajatuksesi ja tunteesi muiden kanssa. Selvitä itsellesi, missä olet menossa. Hankkiudu eroon negatiivisuudesta kaikissa muodoissaan.