Hyrynsalmi on yksi autioituvista kunnista: näissäkin taloissa puolet asunnoista on tyhjillään. Kuvat: Teemu Kuusimurto

Suomi on täynnä hiljentyviä kuntia ja tyhjilleen jääviä taloja. Liisa ja Matti tietävät, miltä tuntuu asua autiolla kylällä.

On pakko hieraista silmiä. Keskellä metsää avautuu autio parkkipaikka, jonka edessä nököttää neljä punaista rivitaloa. Pihan hiekkalaatikko kasvaa heinää, talojen ikkunat tuijottavat tyhjinä. Rauhan rikkoo vain ympäröivän kainuulaisen mäntymetsän humina.

Taloyhtiön pihalla ei astele vastaan ainuttakaan asukasta. Ehkä siksi, että heitä ei juuri ole.

Rivitaloissa asuu enää kolme ihmistä: Liisa, 83, ja Matti, 85, Heikkinen ja heidän naapurinsa Veijo.

Matin ja Liisan pihalla tönöttävät rollaattori ja vihreä muovituoli, sisällä sohvapöydän ääressä istuu isäntäpari. Kukkamaljakot ja valokuvakehykset täyttävät kirjahyllyn, sohvapöydän pitsiliinalla lepäävät kaukosäädin ja Liisan kävely­sauvat. Kuuluu vain keinutuolin narina ja kellon tasainen tikitys.

Ympäröivä hiljaisuus tuntuu lähes aavemaiselta, mutta Liisaa ja Mattia ei pelota.

– Onpa opittu olemaan omassa rauhassa, Liisa naurahtaa.

Liisan ja Matin kotitalo nousi tänne Hyrynsalmen laitamille 1980-luvulla, kun ajatukset Kainuun tulevaisuudesta olivat vielä toiveikkaat. Enää kunnan vuokra-asunnoille ei ole hiljaisella Moisiovaaran kylällä kysyntää.

– Melkein saapi sanoa, että kuollut kylä, Matti toteaa.

 

Matti ja Liisa Heikkinen ovat tottuneet hiljaisuuteen.

 

Matti tietää, mistä puhuu: hän ja Liisa ovat kotoisin näiltä seuduilta. Naapurikylällä he pyörittivät aikanaan maatilaa lehmineen. Nykyään taloa asuttaa pojan perhe.

Tähän taloyhtiöön Matti ja Liisa muuttivat 30 vuotta sitten. Silloin hiekkalaatikon täyttivät vielä leikkivät lapset ja värikkäät muoviämpärit. Ympärillä asui paljon nuoria pareja ja lapsiperheitä. He lähtivät yksi kerrallaan, kun saivat töitä muualta tai rakensivat omakotitalon.

– Eivätkä ole palanneet, Matti sanoo.

– Ne on tehneet niitä taloja ympäriinsä. Ja sitten nekin tyhjenevät, Liisa miettii.

Matti ja Liisa asuivat vastapäisessä rivitalossa, kunnes taloon iski keväällä vesivahinko. Kunnan työntekijät ehdottivat silloin muuttoa keskustaankin.

– Ei lähdetty, Liisa sanoo.

Miksei?

– No kun meitä on kaksi vielä.

Tutut käyvät katsomassa, jos Matista ja Liisasta ei hetkeen kuulu.

Ja onhan tuossa muutaman kilometrin päässä järvi, jossa Matti käy kalassa. Liisa viihtyy keittiössä, jos vointi antaa myöten. Lonkka kun on ollut kipeä.

– Siellä minä hämmennän aina. Teinpä sen vanhanaikaisen pottukukonkin vielä. Matti on isona apuna. Leiponut se ei kyllä ole, mutta kaikkea muuta, Liisa sanoo ja hihittää.

Se nauru tarttuu helposti. Kaksin hiljaisuuskaan ei niin sureta.

– Meillä on niin hyvä asunto tässä. Ei lähdetä, jos jaksetaan omin voimin olla.

Haamukylien Kainuu

Vanhaaparia harmittaa eniten se, että ruokakauppa on kaukana. Parin sadan metrin päässä sijainnut lähikauppa on lopettanut, ja sekä Hyrynsalmen että Suomussalmen keskustaan on 35 kilometriä.

– Se on se kaikkein pahin, Matti sanoo.

Onneksi on Olli. Hän käy joka päivä katsomassa ja kysymässä, mitä kaupasta voisi tuoda.

– Se on meille kaikkein paras tuttu, joka maailmassa on tavattu. Vaikka on niin iso johtaja seutukaavaliitossa, näkyy meitä säälivän. On se niin hyvä mies ollut, Matti sanoo hiljaa.

Kun pihapiirissä oli elämää, naapureidenkin kanssa rupateltiin päivittäin.

– Sehän se tärkein on, että on hyvät naapurit. Tässä on ollut.

Nyt taloyhtiön saunassa ei käy enää muita kuin Matti.

Hyrynsalmi on malliesimerkki Kainuun harvaan asutetuista kunnista. Korpimetsä jatkuu silmänkantamattomiin, ja joskus kilometreihin ei näy taloakaan. Tämä on sitä maaltamuuton kovimmin riipimää Suomea. Syntyvyys on alhaisempaa kuin kuolleisuus, lähteviä enemmän kuin tulevia. Samat ongelmat kiusaavat muuallakin: Kainuun lisäksi esimerkiksi Etelä-Savossa ja Kymenlaaksossa.

Vielä 1960-luvun alkupuolella Hyrynsalmi oli yksi Kainuun teollistuneimmista kunnista. Kyläläiset ahersivat sahoilla, teollisuushalleissa ja maatiloilla. Asukkaita oli päälle 6 000 ja kyläkouluja huimat 20.

Nyt asukkaita on hieman alle 2 500 ja työttömyysaste noin 19,7 prosenttia, korkeampi kuin Kainuussa keskimäärin. Kyläkouluista jäljellä on yksi.

 

Tyhjissä taloissa näyttää ihan samalta kuin asuntonäytöissä.

 

Kunnan isoin ongelma on, että nuoret kaikkoavat. Se on ymmärrettävää, koska Hyrynsalmella ei ole opiskelupaikkoja eikä oikein töitäkään. Lähimmät lukiot ovat Kajaanissa ja Suomussalmella, yliopisto Oulussa.

Kylällä asuu enää pari sataa nuorta.

– Väki vähenee ja ikääntyy. Se on rajumpi muutos kuin pelkkä asukasluvun muutos, kunnan kehityspäällikkö Pekka Oikarinen toteaa.

Kun ihmiset lähtevät, asunnot tyhjenevät. Hyrynsalmen kunnalla on kaikkiaan 243 asuntoa – aika paljon väkilukuun nähden. Mitä niille tapahtuu, kun asukkaat kaikkoavat?

Autio hoitokoti kaupan

Hyrynsalmea ei voi ainakaan yrityksen puutteesta syyttää. Matin ja Liisan naapuriin saneerattiin 10 vuotta sitten hoitokoti. Nyt se on ollut kahdeksan vuotta tyhjillään.

Ei uskoisi. Eteisen vihreässä lattiamatossa lukee: ”Tervetuloa”. Köynnöskuvioiden koristama sohvaryhmä seisoo vielä paikallaan. Kylpyhuoneessa on pitsiverho ja käsisaippua, makuuhuoneen komerossa liinavaatteita. Seinällä roikkuva taulu esittää alttaria: kullatuissa kehyksissä lukee koukeroisin kirjaimin Hyrynsalmi.

– Eikö ole hurjaa, että näin hyvää kiinteistömassaa on täällä tyhjillään, Pekka Oikarinen sanoo ja viittoo ympärilleen.

Onhan se. Ja kallista. Tyhjän tilan ylläpito maksaa kuussa 4–5 euroa neliöltä.

Paikka on myynnissä, mutta useamman rivitalon taloyhtiötä keskellä metsää on vaikea myydä. Toistaiseksi kiinnostuneita on ollut kaksi. Talojen rakennustekninen arvo on 500 000 euroa, mutta ne saisi 50 000 eurolla.

Yhdessä rivitaloista, siinä Matin ja Liisan vanhassa, on kosteusvaurioita. Sen pelastuslaitos on saanut luvan polttaa harjoitustyönä.

Tyhjilleen jäävät asunnot aiheuttavat kunnalle päänvaivaa. Ensin niitä yritetään myydä paluumuuttajille tai loma-asunnoiksi. Sesonkiaikaan Hyrynsalmen väestö nimittäin kolminkertaistuu. Kunnan ylpeys ovat suopotkupallon MM-kisat. Kunta omistaa brändin, ja kisat tuovat alueelle vuosittain puolen miljoonan euron tulot.

Haluaisitko sinä kesämökiksi rivi talonpätkän Kainuusta? Halvimmillaan sellaisen saisi vajaalla 12 000 eurolla. 33 kunnan asuntoa on saatukin jo kaupaksi, pääasiassa matkailijoille.

Jos kauppa ei käy, asunnoille mietitään uutta käyttötarkoitusta. Jos sekään ei onnistu, säästetään katkaisemalla lämmöt.

– Purkaminen on sitten viimeinen vaihtoehto, Oikarinen sanoo.

Sitä ei mielellään tehdä, koska se maksaa 3 000–7 000 euroa per asunto.

 

Viimeiset asukkaat lähtivät täältä vuosi sitten. Nyt talo on saanut purkutuomion.

 

Yksi rivitalo lähempänä Hyrynsalmen keskustaa on saanut purkutuomion, koska kosteusvaurion korjaaminen ei enää kannattanut. Väki muutti pois jo vuosi sitten, vastassa ovat enää beessi muovimatto, sitruunankeltaiset keittiönkaakelit ja hieman tunkkainen tuoksu. Keittiön lattialla lojuu kaatunut biojäteroskis. Tällaisia autioasuntoja on Hyrynsalmella 50–70 kappaletta.

Eteläsuomalaisen korviin tilanne kuulostaa uskomattomalta. Siinä missä pääkaupungin asuntonäytöissä taistellaan 700 euron yksiöistä, Hyrynsalmella 35 neliön vuokrayksiön saa 311 eurolla. 75-neliöisen kolmionkin vuokra on alle pääkaupungin keskivertokeskustayksiön, 612 euroa.

– Vuokrataso ei ole paha. Vuokralaisten mielestä se on tietysti kova eikä vuokria saisi korottaa, vaikka kulut nousevat, Oikarinen sanoo.

1990-luvulla rakennetun omakotitalon saisi vajaalla 100 000 eurolla. Tontti maksaa halvimmillaan 5 000 euroa.

– Kärjistäen täältä saa käyvän talon sillä hinnalla, minkä maksaa tontista muualla, kunnanjohtaja Ari Nurkkala sanoo.

– Täällä elämiseen jää enemmän rahaa. Eikä tarvitse säästää lainaan 30:tä vuotta.

Postilaatikot vailla nimeä

Autiota on Hyrynsalmen keskustan liepeilläkin. Ahmatiellä kohoaa neljä 1970-luvun lopun kerrostaloa, mutta niiden asukkaat mahtuisivat kahteen. Yhdessäkään postilaatikossa ei lue nimeä.

Kun nämä kunnan vuokratalot valmistuivat, niihin jonotettiin. Helena Heikkinen, 73, muistaa ajan, kun rapun nimitaulu oli vielä täynnä. Lapsilla oli paljon kavereita, ja emäntien kanssa rupateltiin joka ilta pihan kiikussa.

– Oli aika vilkasta ja mukavaa. Käytiin toistemme luona, kun oli syntymäpäiväjuhlia, Helena kertoo ja katsoo sohvalta tyhjälle takapihalle.

Niitä aikoja on joskus vähän ikävä.

– Tultiin niin tutuiksi, Helena pohtii.

– Totta kai toivoisin, että täällä olisi enemmän asukkaita. Pääsisi tutustumaan ja saisi jutella.

Onneksi tuttuja asuu vielä muualla, ja heidän luonaan Helena käy ahkerasti. Myös omat lapset ja lapsenlapset kyläilevät.

– En minä tunne itseäni yksinäiseksi vielä ollenkaan. Käy lenkillä ja leipoo, niin siinä se aika menee.

 

"Aikahan sen näyttää, minkälaista täällä on, kun tulee uusia asukkaita", Helena Heikkinen miettii.

 

Autiot raputkaan eivät Helenaa pelota. Tyhjyyden huomaa vain siitä, että kukaan ei häiritse tai kolistele. Mutta ei häirinnyt ennenkään, Helena huomauttaa.

– Minä olen sen luontoinen, että minusta saapi heti tutun, Helena nauraa.

Joskus laitapuolen kulkijat saattavat koputtaa ohimennen ovea. Helena sanoo heille vain, että nyt täytyy mennä jo nukkumaan.

– Minusta on ollut ihana asua tässä. En kyllä haluaisi muuttaa enää.

– Ennemmin minä täällä asun kuin kaupungissa. Kun vain olisi nuorille töitä.

Juurien perässä palanneet

4-vuotias Helmiina hyppii ruutua Hyrynsalmen lukion pihalla. Sekä lukio että viereinen yläkoulu ovat tyhjillään. Samassa pihapiirissä, opettajien vanhassa kerrostalossa asuu Helmiinan perhe: äiti, isä ja isoveli. Täällä perheen äiti Kaisu Anttonen-Sirkkala kävi aikoinaan koulunsa.

Kaisu lähti Hyrynsalmelta ylioppilaskirjoitusten jälkeen mutta halusi puolitoista vuotta sitten palata. Koti-ikävä iski, ja Kaisu halusi kasvattaa lasten juuret Hyrynsalmelle. Päätös ei ole kaduttanut.

– Olen kiertelyni kierrellyt. Tuntui hyvältä tulla takaisin kotiin.

 

Kaisu-Anttonen Sirkkala perheineen on paluumuuttajia. "Pienen kylän ilmapiirissä on helppo jutella puolitutuille kaupassa."

 

Kaisun lapsuudesta Hyrynsalmi on hiljentynyt paljon. Silloin kylänraitilla oli kaksi kenkäkauppaa, vaatekauppoja, kukkakauppa, kirjakauppa ja jopa solarium. Nyt tyhjien liiketilojen lomasta silmiin osuvat rautakauppa, kampaamo, kirjasto ja hautausmaa. Iltalenkillä ei tule monta ihmistä vastaan.

– Sen on jotenkin hyväksynyt, Kaisu pohtii.

– Toki mietin ennen muuttoa, tekeekö tässä ihan hullun tempun. Olen vastuussa myös lasteni elämästä.

Muuttopäätöksen tekemistä helpotti se, että perhe oli viettänyt kylällä paljon lomia ja juhlapyhiä.

– Tiesin, mihin tulen, Kaisu sanoo.

Pienelle kylälle muutto vaati silti oma-aloitteisuutta. Kaisu sai töitä henkilökohtaisena avustajana ja kansanopiston opettajana, mies Timo perusti yrityksen, joka tekee kaikenlaista valokuvauksesta tietokoneiden huoltoon.

Juuri tällaisia tyyppejä kunnan johto Hyrynsalmelle kaipaisi.

– Tänne kannattaisi muuttaa sellaisen ihmisen, joka pystyy itse työllistämään itsensä. Aktiivisten nuorten, jotka eivät kuvittele, että heille tehdään valmista, vaan ovat valmiita itse tekemään, kunnanjohtaja Ari Nurkkala sanoo.

Nurkkala on aloittanut tehtävässään puolitoista vuotta sitten ja puhkuu intoa. Hän puhuu vähän koukeroista virkamieskieltä ja hyvin mielellään Hyrynsalmen historiasta, kampakeramiikasta myrskyisiin sotavuosiin. Ympäröivää luontoa hän esittelee erityisen ylpeänä.

Hyrynsalmella ihmisistä huokuu, että täällä uskotaan valoisaan tulevaisuuteen – ja halutaan pitää pienet paikkakunnat asuttuina. Kuka muuten pyörittäisi matkailukeskuksia, hoitaisi metsää, auraisi teitä?

Tervetuloa kaukaakin

Kaisu pelkäsi ennen muuttoa, riittäisikö lapsia esikoululuokaksi asti. Löytyisikö kylältä edes neljää kuusivuotiasta? Huoli oli turha: elokuussa ryhmään kokoontui 14 eskarilaista.

– Toivoisin, että tänne uskaltaisi tulla yhä enemmän paluumuuttajia. Tiedän monia lapsiperheitä maailmalla, joilla on koti-ikävä, Kaisu sanoo.

– Mutta monia huolettaa, mistä saa toimeentulon.

Samaa pähkäilevät kunnan päättäjät. Tällä hetkellä töitä on tarjolla ainakin matkailu- ja hoitoalalla. Etätyön tekijöillekin olisi tilaa. Laajakaista viritettiin juuri Liisan ja Matin kulmille asti.

Nuoria kuntaan yritetään houkutella ”positiivisella asenteella”, hyväkuntoisilla kouluilla ja palveluilla. Esimerkiksi lääkäriin pääsee nopeasti. Kelan entisiin tiloihin rakennettiin juuri kuntosali, kylän ylpeys ja kuntalaisten harras toive.

Ja Eurooppaa ravisteleva pakolaiskriisi vaikuttaa tänne Kainuun perukoillekin.

– Tämä on historiallinen päivä Hyrynsalmelle, kunnanjohtaja Nurkkala myhäilee kunnanvaltuuston kokouksen jälkeen.

Kokouksessa tehty päätös ratkaisee osan asuntopulmasta – ainakin hetkeksi. Puolityhjiin kerrostaloihin perustetaan SPR:n ylläpitämä vastaanottokeskus noin sadalle pakolaiselle.

Päätös on ollut yksimielinen.

– Minua hämmästyttää kuntalaisten avarakatseisuus. Kaikki kunnia tilanteen ymmärtämiselle ja auttamisenhalulle, Nurkkala sanoo.

– Kuuntelin tänään hetken eduskunnan suuren salin keskustelua rasismista. Täällä kunnassa käyty keskustelu oli korkeatasoisempaa kuin se.

Valtuuston kokouksen tärkeimmän puheenvuoron piti aikoinaan evakkoon lähtenyt kunnallisneuvos.

– Tilaisuuden henki muuttui sillä hetkellä. Vielä on asukkaita, jotka muistavat ajan, kun tarvittiin itse apua.

Tuleeko tästä koti?

Monet kyläläisistä odottavat jo, että keskustan raitti saisi elämää. Ahmatien kerrostaloissa asuva Helenakin toivottaa turvapaikanhakijat tervetulleiksi naapuriin.

– Ihmisiähän hekin ovat.

Jotkut naapureista ovat uhonneet muuttavansa pois, Helena ei. Hän uskoo, että moni asia on kiinni omasta suhtautumisesta.

– Minä sanon, että älkää vielä lähtekö. Saattavathan he olla ihan kivoja ihmisiä. Onhan meitäkin vaikka minkälaisia.

Kunnan päättäjiä huolettaa vain se, miten tulokkaat saadaan kotiutumaan Hyrynsalmelle, keskelle pystysuoraa mäntymetsää ja hiljaisuutta.

– On vaikea saada miljoonakaupungeista tulevat ihmiset kotoutumaan tällaiseen paikkaan, Pekka Oikarinen pohtii.

– Kun tulee metri lunta, eikä ole ihmisiä ympärillä. Se sopii harvalle.

Vierailija

Neljä rivitaloa, kolme asukasta: tällaista on tyhjenevässä kylässä

No voi nyt. KOSKA NE ASUNNOTTOMAT EIVÄT TAHDO MUUTTAA HYRYNSALMELLE tai muualle keskelle ei mitään. Ei ne asunnottomat vaeltele Kainuun metsissä, vaan pk-seudulla, Turussa ja Tampereella. Ei asunnottoman suurin ongelma ole se, ettei ole kattoa pään päällä. Se on yleensä järjestettävissä. Tarvitaan kuitenkin myös elämänhallintaa, mm työpaikka, toimeentulo, suhteet perheeseen kuntoon, päihde- ja mt-ongelmat. Raivostuttaa tuo tietämättömien huonostipeitelty rasismi ja asunnottomien...
Lue kommentti

Rikosdraamasarja Sorjonen on kokonaan nähtävissä Yle Areenassa. Pikkuasioiden, kuten murteen, ei kannata antaa pilata katsomisnautintoa.

1. Ville Virtanen on loistava

Sorjosen päätähti, rikospoliisi Kari Sorjonen (Ville Virtanen) on käsikirjoitettu turhan paljon Silta-sarjan Saga Norenin kaltaiseksi, väittävät soraäänet somessa. Sarjan edetessä katsoja kuitenkin huomaa, että eivät hahmot nyt kovin identtisiä ole. Sorjonen on toki sosiaalisesti kömpelö, mutta huomattavasti Sagaa empaattisempi ja samastuttavampi. 

Sitä paitsi Ville Virtanen on roolissaan aivan loistava! Hän on luonteva, eikä Ruotsissa asuvan näyttelijän naamakaan ole viime vuosina kulunut. Ainoa asia, jota näyttelijän ei olisi tarvinnut ylikorostaa, ovat hetket, kun hän nostaa kätensä ohimoilleen turvautuessaan uskomattomaan muistiinsa.

2. Muutkin näyttelijävalinnat toimivat

Ville Virtasen lisäksi myös Sorjosen puolisona nähtävä Matleena Kuusniemi ja poliisipomoa näyttelevä Kristiina Halttu ovat roolinsa ansainneet. Kaikkia kolmea soisi näkevän nykyistä enemmän tv-sarjoissa ja leffoissa. Suurin yllättäjä on silti sarjassa Lenan (Anu Sinisalo) Katia-tytärtä näyttelevä Lenita Susi: hän tekee huippuroolin! Ja hänestä varmasti kuulemme vielä!

Lue myös: Anu Sinisalo joutui opettelemaan venäjää ja aseenkäyttöä Sorjonen-rooliaan varten

Vasemmalta oikealle Taina Henttula (Kristiina Halttu), Janina Sorjonen (Olivia Ainali), Pauliina Sorjonen (Matleena Kuusniemi), Kari Sorjonen (Ville Virtanen), Lena Jaakkola (Anu Sinisalo), Katia Jaakkola (Lenita Susi), Niko Uusitalo (Ilkka Villi).
Vasemmalta oikealle Taina Henttula (Kristiina Halttu), Janina Sorjonen (Olivia Ainali), Pauliina Sorjonen (Matleena Kuusniemi), Kari Sorjonen (Ville Virtanen), Lena Jaakkola (Anu Sinisalo), Katia Jaakkola (Lenita Susi), Niko Uusitalo (Ilkka Villi).

3. Sarjan voi ahmia kerralla

Kuka jaksaa odottaa viikon seuraavaa jaksoa? Onneksi Yle on päättänyt julkaista kaikki 11 jaksoa kerralla Areenassa. Tästä iloitsevat varmasti iltauniset, sillä tv:n esitysaika on sen verran myöhäinen.

4. Tapahtumat sijoittuvat Lappeenrantaan

Helsinki ja Turku ovat jo niin nähtyjä, joten on virkistävää, että vaihteeksi on lähdetty Itä-Suomeen. Jokainen pikkukaupungissa varttunut katsoja voi muistella, millaista on, kun kaikki tuntuvat tietävän kaikkien asiat. Tai miten hyvä veli -verkostot suhmuroivat veronmaksajien rahoilla ja käyttävät viranomaisia kätyreinään.

Lappeenrantalaisille tulee varmasti lämmin fiilis joka kerta, kun he bongaavat sarjasta Saimaan, kauppatorin tai kauppakeskus Ison-Kaarinan. Kaupunki sijaitsee vain kolmen tunnin ajomatkan päässä Pietarista, joten on luontevaa, että katsoja pääsee kurkistamaan myös itänaapurin alamaailmaan – vaikkakin melko pintapuolisesti.

Etelä-Karjalan murretta sarjassa on kyllä kritisoitu – yksi mie-sanan käyttö lauseessa ei vielä tee puheenparresta uskottavaa. Mutta hei, eihän se nyt niin häiritsevää ole! 

5. Lähentelee kansainvälistä tasoa

Sorjosta on nimitetty ensimmäiseksi suomalaiseksi nordic noir -sarjaksi – siis saman genren edustajaksi Sillan ja Nousuveden kanssa. Sarja on myyty jo Saksaan, Ranskaan ja Belgiaan. Visuaalisesti Sorjonen todella lähenteleekin kansainvälistä tasoa.

Sorjonen TV1:llä sunnuntaisin kello 21.00 ja Yle Areenassa

Tästä teoriasta eivät Jess-fanit tykkää!

Enää kuukausi ja Gilmoren tytöt -faneille koittaa onnenpäivä. Suosittu ja palkittu sarja saa jatkoa melkein kymmenen vuoden jälkeen, tällä kertaa Netflixissä. Odottavan aika on kuitenkin pitkä. Siksi tosifanit ovat jo pitkään arvuutelleet, mitä uusissa jaksoissa mahtaa tapahtua.

Uusimmasta sokkiteoriasta kertoo Cosmopolitan-lehti. Sen mukaan Rory on nimittäin raskaana Loganille!

Tälle villille teorialle on löydetty myös "todistusaineistoa" – joskin perustelut ovat melko hepposia.

Todiste 1: Omena

 

Pop-Tart appetizers to hold us over 'till the pizza comes. And one apple.

A photo posted by @gilmoregirls on

Tosifanit tietävät, että omena todellakin voi viitata siihen, että joku on raskaana. Sarjassa on nimittäin nähty hetki, jolloin Lorelai (Lauren Graham, sarjassa äiti) pelkäsi olevansa raskaana, koska himoitsi niin paljon omenaa. Ehkä raskaushimo on periytynut äidiltä tyttärelle, ja omenakuva on merkki siitä, että Rory (Alexis Bledel) odottaa lasta.

Todiste 2: Rattaat

 

Because Dirty Whore was taken.

A photo posted by @gilmoregirls on

Katso kuvaa! Katso tarkkaan! Näetkö siinä lastenrattaat? No näet tai et, raskausteorian kehittäjä on vakuuttunut, että peilistä näkyy huovalla peitetyt rattaat. Miksi Gilmoren kodissa olisi rattaat, jos kukaan ei olisi raskaana?

Todiste 3: Lontoo

Uusien jaksojen yksi kiinnostavimmasta kysymyksistä on se, kenen kanssa Rory päätyy yhteen. Sen jo tiedämme, että tulevissa jaksoissa on mukana kaikki Roryn kolme entistä poikaystävää. Jess (Milo Ventimiglia) on rakastettava, älykäs renttu – ja monien ennakkosuosikki. Roryn ensimmäisen poikaystävä Dean (Jared Padalecki) on pitkä, komea ja kiltti, mutta monien mielestä liian tylsä.

Ja sitten on Logan (Matt Czuchry). Ja villin teorian mukaan juuri Logan on Roryn lapsen isä. Tämä perustuu siihen, että jotkut uusien jaksojen kohtauksista on sijoitettu Lontooseen, jossa Logan on töissä. Miksi Rory kävisi Lontoossa, jos hänen ja Loganin välillä ei olisi jotain merkityksellistä, kuten yhteinen lapsi?

via GIPHY

Päätyvätkö Rory ja Logan yhteen?

Tai mitä, jos teoria raskaudesta pitää paikkaansa, mutta raskaana onkin äiti eikä tytär. Siitä nimittäin olemme jo täysin varmoja, että uusissa jaksoissa Lorelai on yhdessä Luken (Scott Patterson) kanssa.

Luke, Lorelai ja Rory näyttävät tältä uusissa jaksoissa. Kuva: Netflix
Luke, Lorelai ja Rory näyttävät tältä uusissa jaksoissa. Kuva: Netflix

Gilmoren tytöt Netflixissä 25. marraskuuta. A Year in the Life -paketti sisältää neljä 90 minuutin jaksoa.

Elokuvaohjaaja Antti J. Jokinen viettää mieluiten aikansa niiden ihmisten kanssa, jotka hän hyvin tuntee: kihlattunsa Kristan, 1- ja 19-vuotiaiden lastensa ja kahdeksan läheisimmän ystävänsä.

48 vuotta

Iälläni ei ole hirveästi merkitystä minulle. Suhtautumistani kuvaa se, että kun täytin 47, luulin täyttäväni 48. Kristan antamaa hienoa korttia katsoessani nauroin mielessäni, että on siinäkin puoliso, ei edes tiedä, kuinka vanha olen. Iltapäivällä sanoin, että sori, olen kyllä 48. Jouduimme tarkistamaan Wikipediasta, että olen 47.

178 senttiä naista

Olemme olleet Kristan kanssa yhdessä pian viisi vuotta. Siinä on 178 senttimetriä suomalaista naista, johon olen hulluna rakastunut.

Minulle nainen ei ole mysteeri. Mystiikka on hävinnyt, kun olen ollut lapsesta saakka tekemisissä vahvojen naisten kanssa. Minulla on kaksi isosiskoa, ja perheen ainoana poikana olin lellitty. Katson maailmaa sukupuolettomin silmin. Mielestäni kaikki ihmiset ovat yhtä vaikeita tai helppoja sukupuolesta riippumatta.

0 puhelinta

Olen ollut 11 kuukautta ilman vakituista puhelinnumeroa. Ihmiset eivät nykyään tee mitään muuta kuin tuijota kännyköitään, joten punkkari minussa halusi erottua sillä, että minulla ei ole kännykkää. Joitakin ihmisiä ratkaisuni ärsyttää ihan käsittämättömästi, varsinkin heitä, jotka ovat pahiten riippuvaisia omista laitteistaan. Läheiseni tietävät, kenen toisen ihmisen kautta minut milloinkin saa kiinni, ja pressikiertueella tai ulkomailla ollessani minulla on väliaikainen numero.

”Minulle nainen ei ole mysteeri.”

Hyvä puoli tässä on se, että ilman kännykkää olen ajoissa tapaamisissa, koska minulla ei ole mitään välinettä, jolla myöhästyttää itseäni. Ennen oli helppo laittaa viesti, että olen vartin myöhässä. Olin krooninen myöhästelijä, vaikka pidän myöhässä olemista toisten ajan aliarvioimisena.

1 periaate

En pysty arvioimaan, kuinka hyvin olen onnistunut työn ja perhe-elämän yhdistämisessä. En pidä elokuvien tekemistä työnä, koska se on niin iso osa identiteettiäni. Haluan, että minulla on hauskaa ja että opin uutta. Jos kärsin, haluan kärsiä hyvistä syistä: nostaa jotakin yhteiskunnalliseen keskusteluun tai tuoda todella hyvän kokemuksen elokuvateatteriin. Yksi periaate minulla kuitenkin on, oli kyse sitten työstä, parisuhteesta tai suhteesta lapseen: olen ainakin läsnä. Ihminen kyllä tunnistaa toisesta, onko toinen läsnä.

Antti keräilee elokuvia, antiikkikirjoja ja tennareita. Jälkimmäisiä hänellä on ollut parhaimmillaan 200 paria. Kuva: Satu Kemppainen.

200 paria kenkiä

Elokuvamaailman lisäksi seuraan aktiivisesti kenkämaailman tapahtumia. Los Angelesin -vuosinani olin intohimoinen urheilukenkien keräilijä. Keräsin erityisesti rajoitettuja eriä, esimerkiksi Adidas Originalsia. Minulla oli muun muassa jokaisesta NBA-joukkueesta inspiroituneet Adidaksen Superstarit. Kun minulla oli kotona 200 paria kenkiä, harrastuksen epäeettisyys alkoi puristaa rintaa. Aloin käyttää omistamiani kenkiä sen sijaan, että olisin ostanut uusia.

Käyn edelleen katsomassa kenkänäyttelyjä ja festivaaleja maailmalla ja netissä. Parhaat kengät ovat sellaisia, että niiden perässä joutuu lentämään Hampuriin ja jonottamaan yön yli, koska kyseistä mallia tehdään vain sata paria.

2 lasta

Olen saanut pojan 29-vuotiaana ja tyttären 47-vuotiaana. Lähdimme synnyttämään tytärtämme poikani Paavon 18-vuotissyntymäpäivänä. Olimme iltapäivällä kotona syömässä sushia juhlan kunniaksi, ja syntymäpäiväkakkukin oli hankittu. Juuri kun olimme alkaneet syödä, Krista sanoi, että nyt pitää lähteä sairaalaan. Paavo jäi kotiin kakkuineen, ja minä mietin, että nyt on ohjaajan täsmällisyys mennyt liian pitkälle, jos tytär syntyy samana päivänä, jona poika täyttää 18. Tyttö syntyi kuitenkin vasta seuraavana päivänä.

”Olen ihan eri ihminen nyt kuin poikani ollessa pieni.”

On typerää ajatella, että isänä oleminen olisi samanlaista, kun on tullut 18 vuotta ikää lisää. Olen ihan eri ihminen nyt kuin poikani ollessa pieni. En ole tietoisesti halunnut tehdä mitään toisin nuoremman lapseni kanssa, mutta tilanne on nyt sillä tavalla erilainen, että tytärtäni kasvatamme perheessä. Paavon äidin kanssa tarvitsimme hirveästi apua vanhemmiltani, ja he auttoivat. Kokemus isyydestä on minulle parempi nyt vanhempana, vaikka välittäminen ja rakkaus ovat samoja kuin aiemmin. Ikääntyminen ei tee kaikille pahaa, ainakaan vanhemmuudessa.

2 viikkoa Espanjassa

Minulla on ollut Espanjassa asunto 15 vuoden ajan. Ostin sen alun perin isälleni ja äidilleni talviasunnoksi, mutta aloin käyttää sitä kirjoituspaikkana muutettuani Los Angelesista takaisin Suomeen. Olen huomannut, että saan Espanjassa kahdessa viikossa tehtyä kahden kuukauden työt.

Joku fiksu kirjailija sanoi, että puolet kirjoitustyöstä tehdään sohvalla maaten. Minulla se menee niin, että kaksi kolmasosaa työstä on taustatyötä ja kävelylenkeillä käymistä.

”Siinä on 178 senttimetriä suomalaista naista, johon olen hulluna rakastunut”, Antti sanoo kihlatustaan Krista Kososesta. Kuva: Seppo Solmela.

1 päivärutiini

Olen pohjimmiltani äärimmäisen laiska ihminen, joten kirjoittaessani käytän tarkkaa minuuttiaikataulua. Opin sen Ingmar Bergmanin kirjasta. Bergman heräsi aamulla yhdeksältä, söi aamupalaa ja ryhtyi sitten työhön. Minä herään, juon lasillisen vettä, kirjoitan kaksi tuntia ja menen aamiaiselle puoliltapäivin. Sen jälkeen kävelen ja mietiskelen, kirjoitan kaksi tuntia, käyn urheilemassa, kirjoitan taas kaksi tuntia, syön illallisen ja menen nukkumaan. Kun olen Espanjassa kirjoittamassa, toimin joka päivä minuutilleen saman ohjelman mukaan. Sillä tavalla tekstiin liittyvä ajatustyö pysyy koko ajan mukana.

Kun taas olen Suomessa, olen maailman epäaikataulullisin ihminen. Jos minulla ei ole mitään deadlinea tai aikataulua, niin voi mennä päiväkin niin, että vain haahuilen ja selailen kirjoja. Harhaudun todella helposti.

3. labradorinnoutaja

Koiramme Hilma täyttää kolme vuotta marraskuussa. Minulla on aina ollut koira, ja Hilma on kolmas labradorinnoutajani. Se on tärkeä osa perhettämme ja minulle läheinen, koska se on aina kävelyilläni mukana. Hilma on niin kiltti, että pystyn Helsingin keskustassakin kävelemään sen kanssa ilman hihnaa. Pidän sitä hihnassa vain siksi, että jotkut ihmiset pelkäävät isoja, mustia koiria. Hilma kulkee kuvauksissakin mukana ja katsoo koko ajan monitoriin, koska on niin innokas seuraaman minua.

15 Fleur de Malia

Kerään antiikkikirjoja. Vanhojen kirjojen muodossa ja tekstuurissa on jotakin kiehtovaa, ja niiden sisältä löytyy kiinnostavia, käsinkirjoitettuja lappuja. Minulla on 15 antiikkiversiota Baudelairen Fleur de Malista, jonka mukaan Pahan kukat -elokuvani sai nimensä. Kielitaitoni ei riitä ollenkaan niiden lukemiseen, mutta vanhimmista kappaleista on tullut kehystettyinä aika hienoja tauluja.

2 pysyvää seuralaista

Minulla on kaksi elämänkumppania, jotka ovat tavallaan demoneita ja tavallaan ystäviä. Toinen on levottomuus ja toinen äärimmäisyyksiin menevä kunnianhimo. Haluan olla vapaa ja mennä, joten ajattelen, että koti on siellä, missä hattu on.

Yritän tehdä mahdollisimman vähän pysyviä ratkaisuja elämässä. En esimerkiksi koskaan ajatellut, että nytpä muutan pysyvästi Suomeen asumaan. Minun puolestani voisimme asua missä vain.

103 musiikkivideota

Olen aina halunnut tehdä elokuvia. Se, että päädyin musiikkivideoiden maailmaan, oli onnekas sattuma, mutta nyt ei tulisi enää mieleenkään ohjata niitä. Musiikkivideo-ohjaajana minulla oli mentaliteetti, että ohjaan mitä vain. Jos joku olisi ollut valmis maksamaan, olisin ohjannut vaikka siskon balettiesityksen. Halusin mahdollisimman paljon kokemuksia, ja siitä on ollut järjettömästi hyötyä elokuvien tekemisessä.

Musiikkivideoiden tekeminen loppui minun osaltani siihen, että budjetit romahtivat. Olin ehtinyt viimeiseen vaiheeseen, jossa budjetit olivat olleet isoja. Kun vuoden sisällä mentiin 600 000 dollarin budjeteista 50 000 dollarin budjetteihin, se ei antanut enää mielihyvää.

Antin kaksi lasta ovat syntyneet lähes tasan 18 vuoden välein. ”Kokemus isyydestä on minulle parempi nyt vanhempana, vaikka välittäminen ja rakkaus ovat samoja kuin aiemmin.”

2 000 elokuvaa

En ole vain elokuvaohjaaja, olen cinefiili. Minulla on kotona 2 000 elokuvaa ja kotielokuvateatteri. Kerään ja katson elokuvia ihan koko ajan. Jos tänne laskeutuisi avaruudesta porukkaa ja niille pitäisi näyttää, mitä täällä on tapahtunut 50 viime vuoden aikana, en käskisi lukemaan kirjoja vaan katsomaan elokuvia. Ihmiskunnan muutos peilautuu elokuviin sekä sisällöllisesti että visuaalisesti.

10 vuotta unettomuutta

Pyrin nukkumaan kahdeksan tuntia yössä, mutta olen pitkään kärsinyt unettomuudesta. Saatan hyvinkin olla muutaman tunnin yöllä hereillä, enkä tiedä mistä se johtuu. Pahinta on kolmen ja viiden välillä aamuyöllä. On liian myöhä ottaa nukahtamislääkettä, ja silloin tulevat demonit: pelko, katkeruus, kyllästyneisyys ja kiukku.

Yöllä valvottaneilla asioilla ei usein aamulla ole enää mitään merkitystä, ja ne näyttävät naurettavilta. Joku tuttu suositteli, että asiat kannattaa kirjoittaa ylös, niin ne saattavat näyttää yölläkin naurettavilta. Se on ehdottomasti auttanut.

60 sekuntia

Olen sosiaalisessa kanssakäymisessä tohelo. Peitän järjettömän ujouteni rehvakkaalla käytöksellä. Kun tapaan uusia ihmisiä, alan nauraa ja hölöttää. Typeryys vain vilkkuu silmissä. Ensimmäisen 60 sekunnin aikana varmaan kehuisin Staliniakin hyvistä puhdistuksista, jos tapaisin hänet. Tämän ominaisuuden takia viihdyn parhaiten sellaisten ystävieni kanssa, jotka tunnen hyvin.

”Eniten arvostan ihmisissä sitä, että uskaltaa olla oma itsensä.”

8 parasta ystävää

Minulla on monta läheistä ystävää. Olen vain sattunut löytämään hyviä tyyppejä, jotka ovat sietäneet minua, ja minä olen sietänyt heitä. Kuten muissakin suhteissa, myös ystävyyssuhteissa pyrin läsnäoloon. Välillä tuntuu, etten kykene näille kahdeksallekaan antamaan huomiota, jonka he ansaitsevat. Eniten arvostan ihmisissä sitä, että uskaltaa olla oma itsensä.

4 elokuvaa

Maailmankatsomukseni on synkkä, mutta haluan, että elokuvieni henkilöt ovat hyviä. Tiukassa tilanteessa hyvätkin ihmiset voivat tehdä hirveitä tekoja. Pahuus teemana ei kuitenkaan kiinnosta minua ollenkaan. Sen sijaan olen kaikissa elokuvissani hakenut sovituksen teemaa. Mielestäni päähenkilöistä tulee sillä tavalla kiinnostavampia.

Antti J. Jokinen

Elokuvaohjaaja on syntynyt 6.4.1968.

Ohjannut lukuisia musiikkivideoita ja neljä pitkää elokuvaa.

Asuu Helsingissä kihlattunsa, näyttelijä Krista Kososen ja parin 1-vuotiaan tyttären kanssa. Aiemmasta liitosta 19-vuotias poika. Musiikkivideoita tehdessään Jokinen asui pitkään Los Angelesissa.

Voitti parhaan ohjauksen palkinnon Shanghain elokuvafestivaaleilla uutuusleffallaan Pahan kukat.

Matkapassi on saanut uuden, innostuneen vetäjän. Ensimmäisessä jaksossa reissataan Amsterdamista Marokkoon.

IS TV-LEHTI: Sohvamatkailijan suosikkisarja Matkapassi lähtee uudelle kaudelle hieman uusin ilmein. Seuraavat viikot matkustetaan ympäri maailmaa yhdysvaltalaisseikkailija Jonathan Leggin seurassa.

Jonathan Legg katsoo maailmaa omasta vinkeästä vinkkelistään. Hänelle matkakohteet ovat kuin sipuleita, joista ensin kuoritaan pintakerros, sen jälkeen katsotaan, mitä ytimestä löytyy.

Sarjan ensimmäisenä nähtävä jakso on räväkkä viisikymmenminuuttinen, jossa Jonathan Legg perehtyy potkunyrkkeilyyn ja vapaapainiin. Seuraavaan urheilumuotoon hän tutustuu maaseudulla: fierljeppen-kansallislaji on eräänlaista seiväsloikkaa kanaalin yli ja syntyi tarpeesta alueilla, joissa siltoja ei vielä ollut.

Innostunut ja hyväntuulinen matkaopas matkustaa myös rahtilaivalla Rotterdamista Marokkoon, jossa hän ehtii piipahtaa parturissa ja torilla sekä ihailla auringonlaskua Saharassa. Seikkailija eläytyy omaperäisiin kokemuksiinsa täysillä ja purkaa tuntemuksensa kiinnostavasti.

Tulevissa jaksoissa Jonathan etsii eksotiikkaa Intian Mumbaista ja Indonesiasta.

Matkapassi: Amsterdamista Marokkoon, TV2 su klo 19.10