On monta tapaa saada oma firma pystyyn ja pyörimään. Neljä tuoretta naisyrittäjää kertoo, kuinka he onnistuivat siinä.

Kuvat Maija Tammi, Jaakko Martikainen

Tiukka haastattelu poiki lainan

Suvi Kantola, Turku
Silverstudio, korutarvikkeiden erikoisliike.
Perustettu kaksi vuotta sitten.

"Kymmenen asiakasta päivässä. Kaksi ostaa viisi metriä hopealankaa ja pihdit. Siinä oli myyntitavoitteeni, jonka esittelin naisyrittäjälainaa hakiessani.

Lainahaastattelu oli tiukempi kuin yksikään työhaastattelu. Piti myydä itsensä, ideansa ja yrityksen toimintasuunnitelma. Sitten tentattiin, mitä myyn, kenelle, mihin hintaan ja kuinka paljon.
Jokaiseen kysymykseen oli oltava vastaus ja laskelmat valmiina. Muutoin olisi passitettu kotiin tyhjin taskuin. Työskentelin aiemmin sairaanhoitajana ja onnekseni olin saanut lääkelaskennassa matemaattisen ahaa-elämyksen.

Täytin hakemuksen valtion rahoitusyhtiön Finnveran sivuilla, ja sieltä otettiin yhteyttä parin päivän päästä. Sain 11 000 euroa, josta suurin osa meni polttouuniin, työkaluihin, hopealankoihin ja muihin tuotteisiin. Puolen vuoden jälkeen hain 4 000 euron lisälainan. Sillä maksoin koulutuksen Ruotsissa ja ostin valssikoneen, jolla muotoillaan hopealankaa ja -levyjä.

Lainassa on paljon hyvää: ensimmäisen vuoden voi maksaa pelkkiä korkoja, lyhennyksiä vaaditaan vain kolmen kuukauden välein, ja jos maksukykyä löytyy, kaiken voi maksaa kerralla pois.

Kun suunnittelin yritystä, tililläni taisi olla tuhat euroa säästöjä. Lainaa tuskin olisi herunut muualta."

Lainaa & starttirahaa

  • Finnveran naisyrittäjälainaa saa 3 000 – 35 000 euroa.
  • Viime vuonna lainoja myönnettiin 24,4 miljoonaa euroa.
  • Lainan lisäksi yrittäjä voi saada TE-toimistosta starttirahaa 530–860 euroa kuussa enintään 18 kuukautta.

Mentorilta sai kysyä tyhmiäkin

Anna-Liisa Lundell, Helsinki
Olini Oy, valmistaa Nutrolin-ravintoöljyjä koirille.
Perustettu kolme vuotta sitten.

"Kun yritykseni tuotteilla oli 150 jälleenmyyjää ja neuvottelukumppaneina ensimmäisiä isoja kansainvälisiä firmoja, ajattelin, että ollapa joku, jolle soittaa hädän hetkellä. Olen koulutukseltani kääntäjä ja tehnyt aiemmin copyn töitä. Oman firman puikoissa aloin toivoa olevani ekonomi.

Yrittäjä-lehdessä näin ilmoituksen mentoreista. Halusin ehdottomasti naismentorin enkä mitään pukumiestä, jolta en uskaltaisi kysyä tyhmiä. Hakemukseen listasin tarvitsevani apua tuotelanseeraukseen, kansainvälistymiseen ja taloushallintoon. Meni kuukausi, ja tekstiilialan yrittäjä Anja Strömistä tuli mentorini. Anja on mahtava bisnesnainen, joka tajusi tunnissa, millaista yritystä pyöritän. Ja hänkin on koiraihminen.

Kahvittelimme kerran kuussa Anjan terassilla. Pähkäsimme hintoja ja hioimme neuvottelutaktiikkaa. Anja ei tarjonnut valmiita vastauksia, vaan johdatteli ajattelemaan itse. Hän hoki, että aamulla ensimmäiseksi ja illalla viimeiseksi mielessä on oltava selkeä kuva yrityksen rahaliikenteestä.

Yhden paniikkipuhelunkin pirautin, kun eteeni lätkäistiin pilkkahintainen sopimus. Anja käski ottaa aikalisän, sillä niin kauan kun ei ole pistooli ohimolla, ei tarvitse hötkyillä. Sain Anjalta itseluottamusta: minulla on tuotteet, joita ostajat haluavat, kaikkeen ei tarvitse hattu kourassa suostua.

Mentorisuhteemme kesti virallisesti puoli vuotta, mutta tapaamme edelleen. Nyt jälleenmyyjiä on 400 ja tuotteita viedään myös Ruotsiin. Ilman Anjaa vatkaisin varmaan vieläkin sopimusten ja laskelmien kanssa."

Tukea konkarilta

  • Naisyrittäjyyskeskuksen kautta aloitetaan vuosittain 40 mentorisuhdetta.
  • Tarjolla on pari- ja ryhmämentorointia sekä Diakonia-ammattikorkeakoulun kanssa järjestettyä mentorointia maahanmuuttajille.

Starttirahaa ja vertaistukea

Seija Mills, Jokioinen
Mills Seasons, pukeutumisneuvontaa, tyyli- ja värianalyyseja, koulutuksia.
Perustettu puoli vuotta sitten.

"Olin kymmenen vuotta naisten sisäpukeutumiseen keskittyvän yrityksen mallimestarina ja tuotantopäällikkönä. Taantuman alkumetreillä kaksi vuotta sitten jäin työttömäksi.

Siihen aikaan ei ollut minkään sortin työtä tarjolla, ja päätin
kohentaa ammattitaitoani. Työvoimaneuvojani ehdotti sisustusalan koulutusta. Maalien, tapettien ja kaakeleiden keskellä olin kuitenkin vähän vieraalla maalla ja aloin miettiä omalle alalleni jatkoa. Viisikymppiselle opettajan papereissa olisi ollut turhan iso homma, joten seuraavan vuoden kouluttauduin pukeutumisneuvojaksi ja värikonsultiksi.

Hain muutamia kaupan alan paikkoja, muttei tärpännyt – liekö ollut ikärasismia matkassa. Niinpä kartoitin, millaisia alan yrityksiä Jokioisten seudulla on ja puntaroin yrittäjyyttä. Suvussani on paljon yrittäjiä, joten kai se tauti tarttui myös minuun.

Koulutukseni maksoivat 2 200 euroa, enkä saanut niihin mitään tukea. Elätin itseni ja 17-vuotiaan poikani päivärahoilla ja leskeneläkkeellä. Onneksi sain kuudeksi kuukaudeksi starttirahaa 700 euroa kuussa. Sen lisäksi sain 10 000 euron naisyrittäjälainan. Jo hakiessani sitä sanoin, että summasta osa menisi silkkaan elämiseen. Rahoilla sain hankittua muun muassa kunnon tietokoneen ja ohjelmat sekä teetettyä nettisivut.

Ensimmäiset vuodet puurran pienellä budjetilla. Minulla ei ole varaa isoon mainosrumbaan, vaan luotan, että sana kiertää. Itsensä on laitettava likoon ja anteeksi olemassaoloni -asenne on unohdettava.

Liityin naisyrittäjiin, joka on mahtava verkosto – tuntuu kuin minulla olisi työkavereita. Heidän kauttaan olen saanut hyviä vinkkejä esimerkiksi netin ilmaisista laskutusohjelmista.
Tunnen olevani oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Ammattitaitoni riittää nyt pukeutumisneuvojan työhön."

Vanha yritys omaksi

Tuija Hyvönen, Tampere
Kauneuskeidas Tuya Beauty Bar.
Yritys ostettu vuosi sitten.

"Olen eläköitynyt malli ja kaipasin tekemistä. Ajatus kauneusalan yrityksestä muhi mielessäni viitisen vuotta. Uuden yrityksen perustaminen ei ollut poissuljettua, mutta kun kuulin kemikaalikauppa Sannariin olevan myynnissä, iskin kiinni. 80 vuotta toiminut kauppa tunnetaan palvelusta, jollaista ei saa
tavarataloista, ja paikan hengessä on isoäidin puuterin tuoksuista tunnelmaa.

Vakioasiakkaat olivat huolissaan, että nyt menevät alta luottohoitajat. Työntekijät, kaksi kosmetologia ja kampaaja, kuuluivat kuitenkin kauppaan.

Jos itsellä ei ole vahvaa yritysideaa, eikä yritykseen ole aikaa sitoutua 25 tuntia vuorokaudessa, valmiiden palikoiden kanssa on helpompi pelata. Jos olisin aloittanut alusta, olisin tällä hetkellä varmaan aivan naatti. Nyt työntekijöiden lisäksi tuli runsas tuotevarasto, työ­välineet, tavarantoimittajat,
asiakkaat ja hyvä maine."

Mikä on sinun suosikkisi?

Seksi on yksi popmusiikin ikuisista teemoista, mutta toiset biisit ovat silti vähän seksikkäämpiä kuin toiset. Listasimme 20 mahtavaa biisiä, jotka virittävät hetkessä juuri oikeaan tunnelmaan. Kuumaa iltaa!

1. LL Cool J: Doin' It

”Tarvitseeko perusteluja: sanoohan sen jo nimikin. Mukana myös voihkina. Ja hei: turvaseksi mainittu, siitä plussaa!”

2. Rihanna & Drake: Work

”Usain Bolt halusi lempiä yhden illan hoitoaan tämän tahdissa. No, en ihmettele. Onhan tämä nyt seksikäs biisi.”

3. Salt-N-Pepa: Push It

”Dittadittadittataditadittaa... Beibe beibe aah, push it... Alkaa punastuttaa.”

4. Kim Cesarion: Undressed

”Ne sanat. Alkaa pyörryttää niin kuin biisin esittäjääkin.”

5. Foo Fighters: The Pretender

”Siis en todellakaan harrasta mitään bylsimismusaa, mutta jos harrastaisin, tekisin sitä tämän tahtiin. Ei mitään lällyilyä.”

6. Tanghetto: Alexanderplatz Tango

”Ihastuin Argentiinassa tanssinopettajaani. Kappale soi silloin paljon joka paikassa Argentiinassa ja jopa tanssitunneillani. Muistan yhden ihanan helteisen illan, kun tanssiope laittoi tutun kappaleen soimaan kotonaan. Ja siitä se sitten lähti...”

7. Madonna: Human Nature

”Yksinkertaisesti maailman seksikkäin biisi.”

8. Bryan Ferry: Slave to Love

”Johtuisikohan siitä, että biisi soi 9 1/2 viikkoa -elokuvan soundtrackilla, ja siinähän ei muuta tehdäkään kuin sekstaillaan.”

9. Tina Turner: Private Dancer

”Uhkuu kypsän naisen erotiikkaa.”

10. The Cars: Drive

”Kuin tehty eroseksiin.”

11. Kendrick Lamar: Swimming Pools (Drank)

”Uh. Jotenkin hikinen ja paheellinen tunnelma.”

12. Ginuwine: Pony

”Niin siis oikeastihan kappale kertoo ihan vain poniratsastuksesta.”

13. Divinyls: I Touch Myself

”Omiin hetkiin.”

14. Olivia Newton-John: Physical

”Valittu jossain äänestyksessä oikeastikin maailman seksikkäimmäksi biisiksi. Suoraan asiaan: aletaanpa fyysillisiksi!”

15. D'Angelo: Untitled

”Videolla voi olla jotain tekemistä biisin seksikkyyden kanssa.”

16. Kings of Leon: Sex On Fire

”Seksi tulessa! Kuumentaa meitsinkin.”

17. Julian Casablancas & Daft Punk: Instant Crush

”Oijoi, haikea ja tuskainen biisi. Sopii vasta seksistä haaveiluun ihastuksen kanssa, tunteeseen kun meinaa pakahtua halusta.”

18. Kavinsky: Nightcall

"Tulee mieleen tuhmat treffit tuntemattoman kanssa."

19. INXS: Need You Tonight

”Aikkauhee, tää kyllä toimii, kun on juonut ensin Camparia tai jotain ällömakeita drinkkejä.”

20. Blackstreet: No Diggity

”Sanotaanko, että juuri oikea rytmi. Ja kiva piano!”

Kuuntele kappaleet Spotify-listalta Me Naiset: Parhaat muhinointibiisit

 

Bridget Jones’s Baby -leffan soundtrack sopii heille, jotka haluavat palata elokuvan tunnelmiin.

Bridget Jones -sarjan uusi elokuva on väistämättä sellainen bisneslinko, että rainan kanssa samaan aikaan kannattaa julkaista yhä jopa vanhanaikainen fyysinen äänilevy. Kieltämättä logiikka on aukoton: leffan parissa viihtyneet voivat elää elokuvateatterin pimeydessä kokemansa tunneskaalan uudelleen levyä työmaaruuhkissa autostereoissaan luukuttaen.

Elokuvan musiikkikoordinaattorit tietävät, että Bridgetin kohderyhmään kuuluu kaikenikäisiä. Siksi mukana on niin Ed Sheeranin uustylsäksi ristittyä aikuisrockia, Billonin tyhjänpäivästä klubipaukutusta, The Temptationsin klassista soulia kuin House Of Painin machoilevaa hiphopia.

Kaikilla on elokuvassa epäilemättä tärkeä tehtävänsä, mutta elokuvaa näkemättä ne pomppivat levyltä tyylistä ja tunneskaalasta toiseen päämäärättömästi kuin energiajuomasaaviin pudonnut ADHD-potilas.

Tarjolla on vuoristorata ilman huvipuistoreissua.

Kuuntele soundtrackilta Ellie Gouldingin biisi Still Falling For You:

Eri esittäjiä: Bridget Jones’s Baby

(Universal)

Sympaattinen ja koominen resupekka teki Charles Chaplinista maailman kuuluisimman koomikon.

IS TV-LEHTI: Charles Chaplinista tuli rakastetun kulkurihahmonsa sekä elokuvien ansiosta maailman kuuluisin ja maailman parhaiten palkattu koomikko hyvin lyhyessä ajassa, neljässä vuodessa 1914-1918.

Brittiläissyntyinen Chaplin (1889-1977) ehti myöhemmin kokea sekä jättisuosion että häväistyksi tulemisen, kun Yhdysvallat 1950-luvulla eväsi häneltä maahantuloluvan kommunistiepäilyihin vedoten.

Julkisen kunnianpalautuksen hän sai vasta 1972, jolloin Yhdysvaltain elokuva-akatemia myönsi silminnähden liikuttuneelle Chaplinille kunnia-Oscarin.

Nämä uran ääripäät määrittävät Teeman komeaa neljän tunnin Chaplin-kokonaisuutta. Ilta alkaa pätevällä ranskalaiskatsauksella Kulkurin synty ja päättyy hänen koko uransa kattavaan, kahdessa osassa kerrottuun erinomaiseen ja liikuttavaan dokumenttiin Charles Chaplinin vuosisata.

Välissä nähdään esimerkkinä kolme 25-minuuttista elokuvaa Chaplinin Mutual-studion vuosilta, joita hän kutsui muistelmissaan elämänsä onnellisimmaksi: komediat Siirtolainen, Hiljainen katu ja Kahlekarkuri. Niissä kulkurihahmo on jo likipitäen valmis – Keystone- ja Essanay-studioille tekemiensä elokuvien törmäilevä ja resuinen pikkumies alkoi antaa tilaa monipuolisemmalle hahmolle, jolle Chaplin kirjoitti jo niin sympaattisia vastoinkäymisiä kuin romanssejakin.

Siitä ei ollut enää pitkä matka pitkiin elokuviin. Ensimmäinen mestariteos, Chaplinin poika, valmistuikin 1921.

Teemalauantai: Charles Chaplin, Teema la klo 20.00

Sara La Fountain toivoo Australiassa tehdystä ruokaohjelmasta kansainvälistä läpimurtoa. Hänen uransa alussa tv-kokin työtä ei pidetty erityisen coolina. –Olen esimerkki siitä, että unelmiaan toteuttaessa ei pidä kuunnella muita kuin itseä.

Sara La Fountainin, 35, vasemman käden ranteessa on herkällä kaunokirjoituksella tatuointi Je suis. Se on ranskaa ja tarkoittaa minä olen.

Tatuointi oli Saran ensimmäisiä ja taiteiltiin iholle viitisen vuotta sitten.

Je suis on Saralle voimalause.

– Se muistuttaa, etten saa hukata itseäni ja rohkaisee pysymään itsenäni mitä tahansa ympärillä tapahtuukaan.

Seuraava tatuointi löytyy oikeasta kädestä, keskisormen sivustalta. Leikkisällä fontilla kirjoitettu sana Delicious tulee näkyviin aina, kun Sara viipaloi tai silppuaa.

Sara asettelee tatskansa vierekkäin ja pyrskähtää nauruun. Niistä syntyy teksti Je suis delicious, minä olen herkullinen.

Snägärille ja naimisiin

Rohkaisevat voimasanat kannustivat Saraa jo silloin, kun niitä ei vielä ollut hänen ihollaan. Parikymppinen Sara teki menestyksekkäästi mallintöitä, mutta oli teinistä asti tuntenut paloa muuhun. Hän ihaili television Jyrki Sukulaa ja Bon Appétit -sarjaa ja haaveili urasta ruuan parissa.

– Tuohon aikaan tv-kokin töitä ei nähty erityisen coolina. Sain selitellä paloani ja haluani ja kohtasin vähättelyä, kun kerroin haaveistani, Sara kertoo.

– Kun ilmoitin pyrkiväni kokkikouluun, minulle kuittailtiin, aioinko töihin snägärille. ”Menisit sinäkin vain naimisiin”, sanottiin. Vähättely tuntui pahalta, muttei lannistanut.

” Olen hirvittävän allerginen negatiivisuudelle.”

Kurjat puheet olivat kuin lisäkipinöitä Saran haaveille. Heti ylioppilaskirjoitustensa jälkeen hän palasi lapsuusvuosiensa ja isänsä kotimaahan Yhdysvaltoihin ja aloitti opiskelut amerikkalaisten vanhimmassa ruokayliopistossa, Culinary Institute of Americassa.

Siitä se ajatus sitten lähti – idea ruokamaailman valloituksesta omannäköisellä otteella.

– Olen hirvittävän allerginen negatiivisuudelle. Se, ettei tuosta kuitenkaan tule mitään, on tyhmintä, mitä nuorelle voi sanoa, Sara napauttaa.

– Olen esimerkki siitä, että unelmiaan toteuttaessa ei pidä kuunnella muita kuin itseään. Positiivisuus, ilo ja usko pystymiseeni ovat saaneet aikaan eniten onnistumisia.

Golfia kenguruiden kanssa

Sarasta ei tullut snägärimyyjää vaan kokkaamisen monitoimiyrittäjä. Hän on kehitellyt reseptiikkaa, ateriakonsepteja, tv-ohjelmia ja ruokakirjoja, uusimpana viime viikolla julkaistu Sara’s Australia – raikas ruokamatka.

Kirja syntyi ideoista, joita Sara keräsi kahden kuukauden kuvausmatkallaan Australiassa. Siellä filmattiin yhdeksänosainen tv-sarja Sara’s Australia Unveiled, joka leviää 147 maahan National Geographicin sekä Australian television kanavilla. Ohjelman odotetaan tavoittavan jopa yli miljardi katsojaa.

Ruuan ja matkailun yhdistävä sarja esittelee Saran haastattelijana ja ohjelman emäntänä, joka kokkaa paikallisten vieraidensa kanssa. Maisemat vaihtuvat muun muassa Alice Springsistä Melbourneen. Darwinissa Sarah laittoi ruokaa yhdessä aboriginaalien kanssa ja ihaili alkuperäiskansan luontotuntemusta.

– Reissu oli minulle todellista elämysmatkailua. Pelasin golfia greenillä viidenkymmenen kengurun keskellä. Ja katsos tätä! Sara näpäyttää videon kännykkänsä näytölle.

Videolla Sara seisoo lammen reunalla, kun yhtäkkiä alligaattori pyyhkäisee hänen jalkojensa juuresta. Nauhalta kuuluu Saran kiljunta: ”Oh my god!”

– Tai kun kesken helikopterilennon pilven reunaan ilmestyi rainbow, sateenkaari, ja me lensimme sen halki, Sara listaa reissun erityisimpiä hetkiä.

– Tällaisissa hetkissä sitä tajuaa olevansa blessed. Olen siunattu.

Kuin vuorenvalloitus

Saran ohjelmia on esitetty kansainvälisesti aiemminkin, mutta uusin tuotanto on ylivoimaisesti suurin. Sitä suunniteltiin ja kehiteltiin parin vuoden ajan.

– Olen ylpeä siitä, mitä olen saavuttanut. Iloitsen arvostuksesta, jota olen saanut maailmalla. Matkani tähän pisteeseen ei ole ollut mikään walk in a park, ei todellakaan leppoisa päiväkävely. Kyllä tämä on kuin olisin vuorelle kiivennyt, Sara sanoo.

– Olen pedantti enkä anna helpolla periksi. Jos projekti vaatii seitsemänpäiväistä työviikkoa, sitten se tehdään. Töissä näkyy napakka ja vakava puoleni.

”Laitoin henkilökohtaisen elämäni odotustilaan.”

Saran puheessa toistuvat sanat kiire ja työ. Sille hän on tietoisesti omistautunut kuluneet viisi vuotta – aina siitä lähtien, kun seitsemän vuoden suhde ohjaaja Antti J. Jokisen kanssa päättyi. Töissä on voinut mennä kuukausia ilman yhtään vapaapäivää, tai New Yorkin palaveriin on pitänyt lähteä päivän varoitusajalla. Välillä Sara on tuijottanut kalenteriaan ja laskeskellut, missä kohdassa ehtisi nukkua.

– Olen halunnut toteuttaa haaveeni uralla, ja se on vaatinut paljon duunia. Laitoin henkilökohtaisen elämäni vähän niin kuin odotustilaan, Sara myöntää.

Kuluttava tahti on herättänyt huolehtimaan jaksamisesta. Kesken lounaan Sara kaivaa laukustaan tutun amerikkalaislääkärin suosittelemat vitamiinikapselit. Reissukassissa kulkee aina sopiva kokoelma viherjauheita. Saran mielestä ne auttavat jaksamaan epäsäännöllistä elämää.

– Kokeile mun kynsiä, miten kovat ne ovat. It’s really working! Sara intoilee vitamiinikuurinsa tuloksista.

Sara hakee voimaa myös liikunnasta: kuntosalilta sekä yin-joogasta, jota Saran apukokki hänelle suositteli. Joogasta on löytynyt apu rauhoittumiseen ja keskittymiseen.

– Kaipaan rauhaa ja rauhoittumista ja tunnen, että nyt on niiden aika. Matkalaukkuelämää on kestänyt niin pitkään, että haluan löytää tasapainon työn, matkustamisen ja muun elämän välille, Sara kuvailee.

– Vaikka rakastan New Yorkia, ja se on pitkään ollut toinen kotini, juuri nyt en jaksa kaupunkia, joka ei pysähdy koskaan. Oma koti Suomessa on tärkeä maadoittaja.

Puhdas pöytä, tilaa rakkaudelle

Suomi silti tuskin koskaan jää Saran ainoaksi kodiksi. Suvun, ystävien ja työn ansiosta amerikkalaisuus elää hänessä vahvana. Rivien välistä voi lukea, että myös ihmissuhderintamalla Saralla on jotain meneillään maailmalla.

”Olen saanut kokea isoja rakastumisia.”

– Elämässäni on nyt puhdas pöytä ja aikaa rakkaudelle. Olen siihen valmis. Viime vuodet ovat olleet minä, minä -aikaa, nyt voisi olla me-aika, Sara sanoo.

– Nyt haluan kuitenkin miettiä rauhassa enkä tehdä hätiköityjä päätöksiä.Sara kuvailee itseään parisuhdetyypiksi, joka ihastuu täysillä mutta harvoin.

– Olen saanut kokea isoja rakastumisia ja tuntea täysillä. Nuorena oli muutama ihastuminen ja sitten pitkä parisuhde, joka ei valitettavasti ollut se oikea. Enää en jahtaa jotain haaveihmistä. Tässä iässä tiedän jo, mistä tykkään ja mistä en, mutta olen myös valmis kompromisseihin.

Sara toivoo jakavansa elämänsä sellaisen ihmisen kanssa, joka ymmärtää Saran työn julkisuutta ja epäsäännöllisyyttä. Mustasukkaisuus ajasta tai toisen urasta voi näivettää suhteen nopeasti. Siksi suunnitelmat on paras tehdä yhdessä.

– Arvostan sitä, että toisella on kokemusta samanlaisesta elämänkoulusta ja samankaltainen ymmärrys elämästä. Vaikka olen kokenut monia myllerryksiä, olen kiitollinen niistä kaikista. Olen onnellinen ja haluan jakaa sen tunteen toisen kanssa. Uskon, että all is gonna be fabulous.

Sara tuntee, että elämä on kasvattanut hänestä ymmärtäjän.

– Vaikka olen kupliva ja hymyilevä tyyppi, tunnen myös olevani vanha sielu ja eläneeni monta elämää. Minulle on kehittynyt ymmärtämisen taito, ja aistin helposti, mitä toisella on meneillään.

Armo, ihme ja usko

Moni Saran kiireisen vuoden tulos putkahtaa julki tänä syksynä.

Kirjan ja tv-ohjelman lisäksi kokki on mukana Elloksen pohjoismaisessa vahvojen naisten kampanjassa sekä lanseeraamassa uutta kännykällä tilattavien salaattien palvelua. Niiden ilmestyessä Sara suunnittelee huilivansa Suomessa, ehtivänsä ehkä luontoretkelle ja lukevansa kirjoja pitkästä aikaa.

– Välillä minun tarvitsee myös saada olla yksin. Tänä vuonna en ole ehtinyt viettää päivääkään itsekseni.

Sitten voisikin taas pyrähtää New Yorkiin ystävien ja suosikkitatuoijan luo. Nykissä on tehty Saran oikeassa jalassa näkyvät, hepreankieliset tatuoinnit ”armo” ja ”ihme”. Vasemmassa nilkansyrjässä on paksu musta risti.

– Se muistuttaa kuolemanjälkeisestä elämästä ja uskosta, jota ilman en ole mitään, Sara sanoo.

– Minulla on järjetön hinku ottaa uusia tatuointeja. Tänä vuonna on syntynyt niin monta tarinaa, jotka haluan saada iholleni.

Sara La Fountain

Ruoka-alan monitoiminainen syntyi Yhdysvalloissa 22.4.1981 suomalaisen äidin ja amerikanranskalaisen isän perheeseen.

Muutti lapsena Suomeen äitinsä kanssa. Vaihtoi kouluikäisenä nimensä Sarahista Saaraksi välttyäkseen kiusaamiselta. Sukunimi vaihtui Kuroseksi isäpuolen, arkkitehti Kosti Kurosen mukaan.

Saran velipuoli Alexander Kuronen pelaa amerikkalaista jalkapalloa Helsingin Roostersissa. Urheilu-uran lisäksi hän on valmistunut suunnittelijaksi.

Uusin ruokakirja Sara’s Australia – raikas ruokamatka ilmestyi viime viikolla.