Stressaako? Niinhän meitä kaikkia – vai? Mitä jos ottaisimme mallia ihmisistä, joita ei paljon painele. Filosofi Lauri Järvilehto on yksi heistä.

”Aiemmat muutot ovat olleet varsinaisia stressipiikkejä, ja sanotaankin, että muuttaminen on ihmiselämän kolmanneksi stressavin tapahtuma. Tällä kertaa muutto ei ollut vain stressitön, vaan se jopa piristi arjen tuoksinassa”, kirjoittaa filosofian tutkija Lauri Järvilehto muutosta uuteen kotiinsa blogissaan Ajattelun ammattilainen.

Onko mies sekaisin?

No, ei ole. Hän on kehitellyt menetelmiä, joilla stressi pysyy kurissa – ja jotka jopa muuttavat stressaavat tilanteet miellyttäviksi. Ajattelumenetelmien kehittäminen kuuluu Järvilehdon työhön, mutta se sai alkunsa myös omasta tarpeesta.

– Olen aina ollut neuroottinen, ja minulla on voimakas taipumus ajatella asioista negatiivisesti, hän sanoo.

Kielteinen ajattelu on Järvilehdon mukaan kuitenkin ihmiselle täysin luonnollista.

– Se on evoluution sanelemaa. Kun iloiset, positiiviset ihmiset aikoinaan panivat suuhunsa mitä marjoja vain, negatiiviset kyynikot nyrpistivät nenäänsä, että en varmasti syö. Jälkimmäiset jäivät henkiin.

Viime aikoina Järvilehdolla olisi ollut paljonkin aihetta stressiin. Hän on kiertänyt maailmalla Angry Birdsin Peter Vesterbackan kanssa, koska on kirjoittanut Roviolle viime vuonna julkaistun, hauskaa oppimista käsittelevän kirjan Learning as Fun. Hän on matkoillaan tavannut Wikipedian perustajan Jimmy Walesin, suuresti fanittamansa Legon toimitusjohtajan Jørgen Vig Knudstorpin ja vieraillut Valkoisessa talossa.

– Olen silti stressannut vähemmän kuin koskaan, Järvilehto sanoo.

Hän seuraa omaa stressitasoaan First Beat -laitteella, joka mittaa sydämen sykeväliä.

Järvilehdon omat menetelmät ovat siis auttaneet.

– Tai sitten se, että olen yhtäkkiä Valkoisessa talossa, on niin surrealistista, ettei siihen ole osannut reagoida millään tavalla, hän nauraa.

Filosofi, tutkija ja kouluttaja Lauri Järvilehto lopetti stressaamisen omien menetelmiensä avulla. Kuva: Lauri Mannermaa

Lista auttaa aivoja

Jatkuva hässäkkä ja asioiden pirstaloituminen syövät elämänlaatua ankarasti, Järvilehto sanoo.

– Ihan tavallisessa työssäkin on nykyään hirveästi keskeytyksiä, puhelin soi, sähköposti lähettää merkkiääniä ja kollega koputtaa olalle juuri, kun on pystynyt keskittymään.

Hässäkästä seuraa kiirettä ja tunne siitä, ettei ehdi. Mieleen alkaa pulpahdella hoitamattomia asioita – ja siitä seuraa stressiä. Kun asiat alkavat näyttää kaoottisilta, Järvilehdolla on niiden hallintaan erittäin yksinkertainen vinkki: listat.

– Yksinkertaisin keino on kirjoittaa paperille hoitamattomia asioita, Järvilehto neuvoo.

– Silloin alkaa luottaa siihen, että saa asian tehtyä. Ei ihan tarkalleen tiedetä, mitä siinä tapahtuu, mutta aivojen ärsytys helpottaa. Ne uskovat, että tehtävä hoidetaan, kun se on kirjoitettu näkyviin.

Järvilehto itse on listojen tekemisen mestari. Hän on jopa ollut kehittämässä helppoa Extended Mind -älypuhelinapplikaatiota, jolla listoja voi tehdä. Sieltä hän rullailee esiin päivän tehtäviä.

Teknologiafriikkinä Järvilehto kokee myös, että hän saa apua älyrannekellosta. Siitä hän näkee esimerkiksi saapuvat meilit ja tekstiviestit. Puhelinta ei tarvita.

Todellista mutta tyhmää

Nykyään meillä ei ole enää arkisessa elämässä myrkkymarjoja uhkamaassa henkeämme joka päivä, mutta aivot eivät sitä tajua, Järvilehto selittää.

Aivot toimivat samalla tavalla kuin luolamiehellä aikoinaan. Ne pystyvät hallitsemaan kerrallaan alle kymmenen yksikköä informaatiota.

Stressaavassa tilanteessa, esimerkiksi muutossa, lisäinformaatiota tulee normaalin arkikuormituksen lisäksi kymmeniä yksikköjä. Aivot tilttaavat – ja temperamentista riippuen ihminen joko räjähtää tai lamaantuu.

Siksi aivot kehittävät stressiä meitä ”suojellakseen”, ja kuljeskelemme murehtimissa hölmöjä asioita, kuten vastaamattomia sähköposteja ja pesemättömiä pyykkejä, ja heräämme maanantain vastaisena yönä kolmelta stressaamaan työasiaa, jolle ei voi keskellä yötä tehdä mitään.

Vaikka stressaavat asiat voivatkin olla turhan tuntuisia tai vähäpätöisiä, stressi on silti todellista, jos ihminen kokee olevansa stressaantunut.

– Michel de Montaigne on sanonut, että ”elämääni on mahtunut lukematon määrä kamaluuksia. Suurin osa niistä ei ole koskaan tapahtunut”, Järvilehto siteeraa 1500-luvun renessanssifilosofia.

Kirjoita pelko pois

Mutta on Järvilehtoakin stressannut. Erityisen vaikeaa oli muutama vuosi sitten, kun hän perusti Filosofian Akatemia -yrityksensä.

– Kesät olivat aina tosi hiljaisia, liiketoimintaa ei käytännössä ollut ollenkaan, hän kuvailee.

– Kun murehdin kolmatta kesää, miten tästä selvitään, tajusin, että olen taas tässä, taas pelottaa, vaikka olen luovinut tämän läpi jo monta kertaa.

Yrityksensä aiheuttamaan stressiin Järvilehto alkoi soveltaa kehittämäänsä Tik tak -menetelmää. Siinä kirjoitetaan paperille pelko siitä, mitä uskoo tapahtuvan. Sitten kirjoitetaan tapahtuma uusiksi niin, ettei uhkakuvaa tapahdukaan.

Samaa menetelmää hän on käyttänyt hermoillessaan lapsensa putoavan keinusta silloin, kun ei ole itse vahtimassa.

– Se on ollut minulle ihan lifesaver.

Kun edessä on jännittävä tilanne, Järvilehto suosittelee visualisoimaan suorituksen etukäteen. Ja nimenomaan suorituksen, ei onnistunutta lopputulosta.

– Ei kannata kuvitella itseään seisomassa selkä suorassa palkintokorokkeella, hän neuvoo.

– Kannattaa käydä päässä läpi mahdollisimman onnistunut suoritus, kuten luennon pitäminen. Silloin tulos on tutkimusten mukaan parempi kuin jos vain kuvittelee itsensä ottamaan lopuksi aplodeja vastaan.

Järvilehto on myös harjoittanut mindfulnessia sekä mietiskelymenetelmiä.

– Saatan istua iltaisin puolisen tuntia silmät kiinni. Annan ajatusten virrata ja mietin, mikä on tänään mennyt hyvin.

Yksi hyvin mennyt kokemus oli muutto uuteen kotiin kaksi vuotta sitten. Myös stressittömään muuttoon Järvilehto suosittelee listoja, mahdollisimman konkreettisia. Siis: ”pakkaa olohuoneen lipasto”. ”Pakkaa keittiön kattilakaappi”.

Kaikki järjestyy.

Lue myös:

Valvottaako stressi? Näin valmistaudut nukkumaanmenoon

Kuulutko heihin? Tällaisia ovat stressaantuneimmat

Näin pääset stressistä eroon viikossa

Mikaelin ja norjalaisen Triana Iglesiaksen suhde syvenee koko ajan, vaikka yhteistä aikaa ei paljon ole.

Vain elämää, musiikin tekoa, tv-dokumentti ja valmistautuminen ensi vuoden kiertueelle. Siinä muutamia juttuja, joilla räppäri Mikael Gabriel, 26, on täyttänyt ja täyttää kalenteriaan.

Lisäksi miehellä on melko tuore parisuhde norjalaiseen juontajaan ja malliin Triana Iglesiakseen, 34. Pari on seurustellut reilun vuoden, ja kesällä Mikael sanoi Me Naisten haastattelussa olevansa rakastunut päästä varpaisiin.

– Yhteistä aikaa ei ole mitenkään ihan hirveän paljon. Silloin kun hän on täällä, minä olen aika paljon palavereissa ja studiolla. Sitten näemme iltaisin, Mikael kertoo.

”Yhteistä aikaa ei ole ihan hirveän paljon.”

Mikaelin mukaan Trianallakin riittää kiireitä, sillä nainen on esimerkiksi lanseeraamassa omaa alusvaate- ja kosmetiikkamallistoaan. Hän on juontanut jo yhdeksän kautta Norjan Paratiisihotelli-ohjelmaa, ja seuraavan kauden kuvaukset alkavat pian Meksikossa.

– Olen ollut aina vähän semmoinen, että jos rakastun, sitten mun pitää olla koko ajan sen ihmisen kanssa niin pitkään, että taas kyllästyn, Mikael kertoo.

Nyt tilanne on kuitenkin toinen.

– Nyt en todellakaan pääse olemaan hänen kanssaan niin paljon kuin haluan, niin nyt tässä ei tule ainakaan kyllästymisiä. Sitten kun taas näemme, se on aina spessua. Se on toiminut meille tosi hyvin.

”Kun näemme, se on aina spessua.”

Mikael kertoo Trianan tukeneen häntä Vain elämää -ohjelman mukanaan tuomassa pyörityksessä ja iloinneen siitä, että muutkin näkevät sen Mikaelin, jonka Triana tuntee.

Triana myös tiesi, että ohjelma tulee olemaan räppärille iso juttu.

– Mä olin vähän että katotaan nyt, toivottavasti en mokaa koko hommaa, Mikael muistelee.

Parisuhteeseen suosio ei ole vaikuttanut.

– Ei se ole muuttunut mitenkään. Tai miten suhteemme nyt muuttuu ylipäänsä, niin menemme vain koko ajan syvemmälle parisuhteeseen.

Sunnuntaina Antti Ketonen esiintyy satiinissa ja liehulahkeissa. – Toivon vain, ettei minua puettaisi painitrikoisiin!

Tähdet, tähdet -ohjelmassa kilpailevalle Antti Ketoselle, 38, torstai on treeniviikon jännittävin päivä. Silloin paljastuu, mitä puvustamo on valmistanut Antille seuraavaan lähetykseen.

– Toivon vain, ettei minua puettaisi painitrikoisiin, Antti virnistää.

Tämän sunnuntain lähetyksessä Antti nähdään liehulahkeissa, jotka sopivat hänen esittämänsä Kung Fu Fighting -biisin tyyliin ja itämaisia taisteluliikkeitä seuraavaan koreografiaan.

– Taisteluliikkeiden ja laulamisen yhdistäminen on ollut haastavinta, Antti kertoo.

– Minulla ei ole kokemusta itämaisista taistelulajeista. Kerran kävin jujutsu-kurssin tutustumistunnilla, mutta se homma jäi heti siihen yhteen kertaan.

Sunnuntain lähetykseen Antti sai valmentajakseen kungfumestari Zhang Fangin.

– Kyllähän tässä ajetaan äijää epämukavuusalueelleen: on vieraat biisit, koreografiat ja suoran lähetyksen jännitys, Antti heittää.

– Olen silti tosi tyytyväinen suoritukseeni, mitään en ole hävennyt.

Epäröimättä mukaan

Tähdet, tähdet -ohjelma on Antin ensimmäinen kokemus isosta tv-tuotannosta ja livelähetyksestä.

 –Minua ei tarvinnut suostutella, hyppäsin mukaan saman tien. Tässä ollaan aidosti musiikin äärellä.

Antti on jo muutaman lähetyksen jälkeen huomannut ohjelman tuoneen uutta yleisöä ja lisää kiinnostusta Neljänsuora-yhtyeelleen. Aktiivisesti keikkailevalle bändille on muodostunut läheinen ja aktiivinen faniporukka.

– Faniemme kesken on tiivis henki, ja heissä on syntynyt ystäväporukoita. Tietenkin toiveissani on, että se porukka vain kasvaa.

Perjantaina Neljänsuora julkaisi kokoelmalevyn, johon on paketoitu yhtyeen 13-vuotinen levytyshistoria. Materiaalia oli niin paljon, ettei ryhmä saanut karsittua suosikkejaan suunniteltuun 20 kappaleeseen.

– Onneksi saimme sitten tehdä tuplalevyn ja valita 40 biisiä. Siihenkin pääseminen tarkoitti kinaamista ja kiivaita keskusteluja. Lopputulos on kyllä yksimielisesti hyväksytty, ainakin melkein…Antti nauraa.  

Väliaikaiskoti Helsingissä

Tähdet, tähdet -ohjelmasta huolimatta Neljänsuora keikkailee koko ajan. Antille se tarkoittaa tiukkaa aikataulutusta. Kun muu bändi esimerkiksi risteilykeikan jälkeen jäi nukkumaan laivaan Tukholmassa, Antilla oli tunti aikaa siirtyä satamasta lentokentälle ja edelleen paluulennolle Helsinkiin.

Ohjelman takia Antti on muuttanut Salosta väliaikaisesti Helsinkiin. Mies suhaa nyt kaupunkia ristiin rastiin polkupyörällään.

– Helsinki tuntuu viihtyisältä, kun täällä on sopivasti vilinää ja elämää. Olen lomamatkoillanikin sellainen, että viihdyn hyvin suurkaupungeissa.

Tähdet, tähdet MTV3-kanavalla sunnuntaisin 19.30. Neljänsuoran kokoelma Suurimmat hitit 2003–2016 julkaistiin 21.10.

Karismaattisen Paula Vesalan keikat ovat aina elämyksiä.

Paula Vesalan viime kesän Ruisrock-keikka nostatti kylmiä väreitä ja tanssitti samaan aikaan. Keväällä ilmestyneen Vesala-albumin biisit, kuten Tequila, Älä droppaa mun tunnelma, Ei pystyny hengittää, toimivat livenä siinä missä levylläkin.

13 vuotta sitten radiossa pauhasi Paula Vesalan ja Mira Luodin muodostaman PMMP:n hittirenkutus Rusketusraidat. Vuoden päästä parivaljakkoa ei muista enää kukaan, uumoilivat monet.

Ensivaikutelma kuitenkin petti.

PMMP:stä kasvoi 11 vuotta kestäneen uransa aikana 2000-luvun tärkein kotimainen popyhtye. Energistä duoa palvoivat sekä ostava yleisö että kriitikot, ja bändin seitsemää studioalbumia myytiin yli 400 000 kappaletta. Jori Sjöroosin sävellysten ohella kehuja keräsivät etenkin Paula Vesalan sanoitukset.

PMMP soitti viimeisen keikkansa loppuunmyydyssä Helsingin jäähallissa lokakuussa 2013. Sen jälkeen Vesalan sävelkynästä alkoi irrota lauluja myös monille muille kotimaisille eturivin artisteille.

Vain elämää nosti profiilia

Syksyllä 2014 Vesala nähtiin Vain elämää -sarjan kolmannella kaudella. Ohjelma nosti hänen profiiliaan erityisesti monipuolisena ja monet tyylilajit taitavana muusikkona. Tätä kuvaa ainoastaan vankisti viime keväänä julkaistu, moderneihin tanssibiitteihin nojannut Vesala -albumi.

Eikä hänen repertuaarinsa kangistu pelkkään musiikkiin.

Vesala on opiskellut dramaturgiaa Teatterikorkeakoulussa, musiikkikasvatusta Sibelius-Akatemiassa ja teatteri-, elokuva- ja televisioalaa Kalifornian yliopistossa. Hän on lisäksi tehnyt näyttäviä elokuvarooleja.

”Suomen lahjakkain nainen”, julisti hittiradiokanava NRJ Vesalasta viime vuoden syksynä.

Haastatteluissa Paula Vesala, 34, on kertonut näkevänsä itsensä aivan toisessa valossa. Muiden silmissä teräväsanainen, suvereeni ja itsevarma taiteilija on sanonut kärsineensä riittämättömyyden tunteesta lähes koko elämänsä ajan.

Paljastus oli yllättävä, sillä Vesala on pitänyt yksityiselämänsä aina visusti omanaan. Ehkäpä juuri samasta syystä muutaman viikon takainen uutinen Vesalan ja Rasmus-yhtyeen laulajan Lauri Ylösen avioerosta tuli monille suurena yllätyksenä.

Ruisrock: Vesala TV2 la klo 22.05.

Stefan Richter sai avopuolisonsa Riikan kanssa pojan.

Julkkiskokki Stefan Richteristä, 44, on tullut isä. Hän iloitsi perheenlisäyksestä julkisilla Facebook-sivuillaan ja julkaisi esikoisestaan videon ja kuvan.

– Lupasin itselleni, etten julkaise vastasyntyneestä pojastani kuvia. Mutta en malta olla näyttämättä koko maailmalle, miten suloinen hän on – ja miten uskomaton hänen äitinsä on. Tässä on Ilmari Franz Richter, Stefan kirjoittaa Facebookissa.

Stefan ja lapsen äiti Riikka Vikmanin, 28, ovat olleet yhdessä puolitoista vuotta.

Stefan tuli tunnetuksi USA:n Top Chef -ohjelmasta, jossa hän sijoittui toiseksi. Lisäksi Stefan ollut mukana myös vierailevana tuomarina Suomen Top Chef -ohjelmassa ja etsinyt itselleen naista Richterin asteikko -ohjelmassa. Tällä hetkellä hänellä on ravintoloita muun muassa Helsingissä, Tampereella ja Jyväskylässä.

Stefanin Liisa-äiti oli suomalainen ja isä saksalais-tšekkiläinen. Stefan muutti vuonna 2014 Los Angelesista takaisin Suomeen 35 vuoden jälkeen.

Lapsen syntymästä kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.