Salaa laitan sokeria greipin päälle. Kuva: Shutterstock

Osaa voi toki kokeilla edelleen: litistettyjä perunoita, kaalisoppaa tai hullun pureskelijan taktiikkaa.

Sanotaan, että jos ei tunne historiaa, ei voi ymmärtää nykyaikaa. Samaa voi soveltaa myös laihduttamisen historiaan. Tunne siis tässäkin asiassa menneisyys, niin olet ehkä tulevaisuuden laiheliini.

1800-luvun alku ja litistetyt perunat -dieetti. Huonoista ruokailutavoista voihkiminen ei ole millään muotoa nykyaikainen ilmiö, siitä oli huolissaan jo vuonna 1788 syntynyt lordi Byron, brittiaatelinen ja Don Juanin kirjoittaja, joka kammoksui läskiä ja halusi pysytellä hoikkana, koska uskoi sen olevan hyväksi myös ajattelun terävyydelle. Byron joi teetä ilman maitoa tai sokeria, haukkasi ohuen leipäviipaleen tai pienen keksin ja söi vegeillallisia, kuten viinietikalla maustettuja, litistettyjä perunoita. Byron oli aikansa kuuluisuus. Kun hän riutui riutumistaan, julkisuudessa oltiin huolissaan hänen nuorisolle antamastaan huonosta esimerkistä.

Ensimmäinen tunnettu karppaaja oli William Banting, joka vuonna 1863 julkaisi niin kuuluisan alakarppikirjansa, että laihduttamisesta käytettiin Yhdysvalloissa ja Englannissa termiä ”banting” 1920-luvulle asti, ja ruotsiksi sanotaan edelleen ”banta”.

1900-luvun alussa amerikkalainen ravitsemustieteilijä Horace Fletcher, lempinimeltään ”Hullu pureksija” esitti, että ihminen voi syödä mitä tahansa ja niin paljon kuin haluaa, kunhan pureskelee joka suullisen sata kertaa.

1920-luvulla naisten piti viimeisimmän muodin mukaan olla laihoja kuin pojat. Siihen pyrittiin esimerkiksi mielenkiintoisella röökidieetillä, jossa – tadaa – korvattiin ruoka vetämällä tupakkia. Vuosikymmenellä tapahtui kuitenkin jotakin paljon merkittävämpää, nimittäin amerikkalainen Lulu Hunt Peters kehotti ensi kertaa ihmisiä ryhtymään kaloreiden laskuun ja ajattelemaan ruokaa kaloreina. Hän myös ehdotti, ettei naisen pidä syödä yli 1200 kaloria päivässä. Kalorit olivat niin uusi asia, että Petersin piti aloittaa siitä, miten koko sana ylipäätään lausutaan.

Tämän me jo muistamme: ruoka jaetaan proteiiniksi ja tärkkelykseksi, eikä niitä saa syödä samalla aterialla. Villityksen kehitti 1930-luvulla William Hay, ja sitä noudatettiin Amerikassa presidenttipiireissä asti.

Kaalikeittodieetin kehittäjä on jäänyt tuntemattomaksi, mutta seitsemän päivän soppakuuriin hurahdettiin 1950-luvulla.

Robert Atkins julkaisi Atkinsin dieetti -merkkiteoksensa vuonna 1972, ja loppu on veristen pihvien, paistettujen kananmunien ja voiorgioiden historiaa.

Beverly Hills -dieetti sai meidät 1980-luvulla uskomaan, että ananas polttaa kaloreita. Ankarassa dieetissä syötiinkin pelkkiä hedelmiä ensimmäiset kymmenen päivää.

Veriryhmädieetin kehitti Peter D’Adamo vuonna 1997. Esimerkiksi O-veriryhmäläisten pitäisi syödä paljon proteiinia ja vähän hiilareita, kun A-tyyppien pitäisi syödä lähinnä kasvisruokaa.

Nykypäivänä jokainen voi villiintyä valitsemastaan ruokavaliosta, mutta suosituin on tietysti paastodieettinäkin tunnettu 5:2-dieetti, jossa kahtena päivänä viikossa syödään vain 500 kaloria.

Lue lisää:

Laihduttaja, vietä iltasi näin

Tätä dieettiä sinäkin kokeilet pian – ellet ole jo kokeillut

Chisu teki Vain elämää -historiaa.

Chisu yllätti Anna Puun päivänä kaikki muut artistit, kun hän toi lavalle Ylioppilaskunnan laulajat.

– Mä olen ollut tosi hiljainen tänään. Aina, kun rupean miettimään tätä biisiä, tulee kyyneleet silmiin. Miten pystyn vetämään tämän? Chisu sanoi ennen esitystään ja kertoi valintansa olevan Mestaripiirros.

Chisun mielestä Mestaripiirros on yksi Suomen musiikkihistorian hienoimmista kappaleista. Anna puhkesi kyyneliin jo ennen esitystä. Biisi on hänelle henkilökohtainen, sillä se tuo mieleen hänen tyttärensä.

– Mikään muu ei ole ikinä yhtä täydellinen kuin se oma. Se sun tekele, Anna selitti jaksossa.

Ohjelmassa kaikki äidit eli Chisu, Anna Puu ja Suvi Teräsniska ovat aikaisemminkin liikuttuneet, kun on tullut puhetta lapsista. Näin kävi nytkin, mutta myös Mikael Gabriel ja Hector varautuivat esitykseen nessuilla.

2790615

Me Naiset ja ohjelmaa esittävä Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

 

Arttu Wiskarikin pääsi jatkoon Bad Romance -esityksellään. Mitä siitä voi oppia?

Lokakuu on selvästi suomalaisten Bad Romance -kuukausi.

Muistatko vielä Arttu Wiskarin Lady Gaga -esityksen? Wiskari esitti jättihitin Bad Romance alkukuusta MTV-kanavan Tähdet, tähdet -ohjelmassa.

Lauantaina tositoimiin joutuu Saara Aalto, joka valitsi saman kappaleen Britannian X Factor -kilpailun kauhuteemaan.

Jakso jaksolta Saara on osoittanut vahvuutensa sekä laulajana että show-naisena. Viime viikon diivateemassa Saara veti äärimmäisen spektaakkelin, kun hän esitti Björkin It's Oh So Quiet -kappaleen.

Saara Aalto veti melkoisen show'n X Factorin livelähetyksessä viime viikolla. Kuva: All Over Press
Saara Aalto veti melkoisen show'n X Factorin livelähetyksessä viime viikolla. Kuva: All Over Press

Ei ole epäilystäkään, etteikö Saara esittäisi täydellistä Lady Gaga -show’ta. Mutta kun katsoo Arttu Wiskarin Bad Romance -vedon, voi siitä ottaa avuksi kaksi täsmäoppia – kelle tahansa ja mihin tahansa tiukkaan paikkaan.

1. Välillä kannattaa heittää täysin överiksi

Tämän kauden Tähdet, tähdet -ohjelma käynnistyi todellisella kimalleshow’lla. Moni televisionkatselija yllättyi, kun Artti Wiskari kertoi esittävänsä Lady Gagan vuonna 2009 ilmestyneen Bad Romancen.

Ilta-Sanomille Wiskari kertoi, että hän ei pystynyt edes etukäteen treenaamaan kappaletta keuhkoputkentulehduksensa vuoksi. Mies teki kappaleesta omankuuloisensa ja pääsi jatkoon.

– Tämä on täysin vastakohta sille, mitä mä itse teen. On hyvä aloittaa siitä, että heittää niin överiksi kuin pystyy, Arttu Wiskari sanoi esityksensä jälkeen.

Lue myös! Saara Aalto voittoon! Avuksi 5 oppia edellisiltä X Factor -voittajilta

Haaroista revinneet housut eivät haittaa Arttu Wiskaria! Kuva: Sanoma-arkisto / Terhi Ylimäinen
Haaroista revinneet housut eivät haittaa Arttu Wiskaria! Kuva: Sanoma-arkisto / Terhi Ylimäinen

2. Mikään ei ole noloa!

Kesken suoran Tähdet, tähdet -lähetyksen Arttu Wiskarille tapahtui lavalla jotain äärimmäisen kiusallista: hänen housunsa ratkesivat. Mutta Arttu ei häkeltynyt. Hän jatkoi Bad Romance -esitystään, vaikka punaiset kalsarit näkyivät.

Onkohan Saara Aallon esiintymisasussa yhtä paljon kimalletta kuin Arttu Wiskarin hopeapuvussa?

Saara Aalto esittää Bad Romance -kappaleen lauantaina 29. lokakuuta Britannian X Factor -livelähetyksessä, joka alkaa kello 22 Suomen aikaa itv-kanavalla.

Tummasävyinen ruotsalaiselokuva näyttää fantasian keinoin, millaista on olla nuori ja ulkopuolinen.

Teini-ikäiset Kim (Tuva Jagell), Bella (Wilma Holmén) ja Momo (Louise Nyvall) elävät maailmassa, jossa kiusaaminen ja seksuaalinen ahdistelu ovat arkipäivää. Turvaa tarjoaa Bellan sadunomainen kasvihuone, jonne ystävykset sulkeutuvat iltaisin. Eräänä päivänä tyttöjen istuttamasta siemenestä versoo maaginen kasvi, joka avaa oven poikien maailmaan, eikä mikään ole kohta entisellään.

Alexandra-Therese Keiningin ohjaama elokuva on tunnelmallinen sekoitus draamaa ja fantasiaa. Kuvaus on kauniin synkkää, taikaelementit taidokkaasti toteutettuja, ja nuoret näyttelijänlupauksetkin suoriutuvat varsin mallikkaasti. Ongelmat löytyvät lähinnä tarinasta, joka loppua kohden tuntuu hieman kadottavan punaisen lankansa. Myöskään teemoiltaan elokuva ei täysin löydä muotoaan.

Vaikka Girls Lost kuvaa vakuuttavasti murrosiän haasteita, jää se sukupuoli-identiteettiä käsittelevänä teoksena pintaraapaisuksi.

Katso traileri:

Girls Lost

***

Ensi-ilta 28.10.

Lauantain livelähtetykseen valmistautuva laulaja juhli halloween-bileissä Lontoossa.

Tästä eivät kauhukostyymit enää synkkene eikä Saara Aallon ihonväri kalpene.

Britannian X Factor -kilpailijat viettivät halloween-bileitä, joissa suomalaislaulaja juhli kalman kalpeana kauhukuningattarena.

 

Kuva, jonka Saara Aalto (@saaraaalto) julkaisi

Huomiota herättävin yksityiskohta Saaran halloween-tyylissä oli hänen kaulalleen maalattu iso punainen verijälki.

Saara Aalto julkaisi Instagram-tilillään kuvan omasta kauhulookistaan, jonka oli taikonut ammattimaskeeraja Fai Archer.

Lookin peruselementit olivat: vaalea iho, tumma silmämeikki ja syvän punaisiksi maalatut huulet sekä pääkalloseppele ja musta huntu.

 

Kuva, jonka Fai Archer (@faiarcher) julkaisi

Fai Archer julkaisi myös kuvia Saaran halloween-maskista Instagram-tilillään.

Suomalaislaulaja ja hänen kilpakumppaninsa osallistuivat torstai-iltana Lontoossa Kiss FM -radiokanavan bileisiin. Saara Aalto paljasti ennen juhlia odotetun biisivalinnan, jonka hän esittää seuraavassa livelähetyksessä lauantaina.

Lue lisää: Saara esittää seuraavassa X Factor -jaksossa Lady Gagan Bad Romance -kappaleen

Tee itse!

Saaran halloween-maskin voit tehdä helposti itsekin kotona. Jos sinulla ei ole tekoverta etkä ehdi sellaista ostamaan pilailukaupasta, voi veren taiteilla kestävällä punaisella huulipunalla. Päälle kannattaa suihkuttaa meikinkiinnitysainetta.  

Kasvojen meikki onnistuu yksinkertaisimmillaan valkoisella ihonpohjustuksella, mustalla kajaalilla ja tummalla punalla.

Katso video! Miten levittää tumma huulipuna siististi? Katso ohjeet kohta kohdalta

Saara julkaisi myös Facebook-videon illan juhlista Sada Vidoon kanssa.