Uskottomuus, rahan tuhlailu, aviokriisi, psykoottinen masennus ja välirikko isän kanssa. Julkkikset kertoivat tänä vuonna Me Naisissa koskettavia kokemuksia omasta elämästään. Lue haastattelut ja äänestä vuoden 2013 kiinnostavin henkilöhaastattelu.

1. Anette Olzon

Nightwish-yhtyeen entinen laulaja kertoi Me Naisten haastattelussa ensimmäistä kertaa saaneensa bändistä potkut. Anetten väitteistä tuli puheenaihe, sillä Nightwishin keulakuva Tuomas Holopainen ja muut bändin soittajat tyrmäsivät Anetten väitteet.

Lue juttu: Nightwishistä erotettu Anette Olzon: "Bändin pojat päättivät puolestani kaiken"

2. Arman Alizad

Tv-kasvo tunnetaan sosiaalisessa mediassa rääväsuuna, jolle mikään ei ole pyhää. Yhtä asiaa menneisyydestään hän silti häpeää.

Lue juttu: Arman Alizad: "Olin koulukiusaaja"

3. Mari Sainio

Seitsemän vuotta sitten juontaja oli keskellä kolmiodraamaa, kun hän rakastui työkaveriinsa. Nykyään Mari on niin hyvä ystävä miehensä ex-vaimon kanssa, että tämä on mukana perheen joulunvietossakin.

Lue juttu: Juontaja Mari Sainio: "Vietämme perhejoulua mieheni ex-vaimon kanssa"

4. Maarit Feldt-Ranta

Kansanedustaja kertoi avoimesti siitä, miten vatsasyöpä muutti hänen elämässään kaiken, eikä hän voinut jäädä entiseen. Valitettavasti Maarit sai tietää syöpänsä uusiutumisesta juuri lehden ilmestyttyä.

Lue juttu: Rakastunut Maarit Feldt-Ranta: "Olen käynyt niin lähellä kuolemaa, että aion nauttia joka hetkestä"

 

5. Petri "Mauno" Ahonen

Scandinavian Hunks -ryhmän tanssija puhui julkisuudessa ensimmäistä kertaa siitä, millaista oli nähdä, kun oma äiti teki hidasta itsemurhaa 20 vuotta.

Lue juttu: Hunks-Mauno: "Oli raskasta seurata, kun äiti joi itsensä hengiltä"

6. Heidi Sohlberg

Juontaja-sisustussuunnittelija jätti puolisonsa Niklas Sohlbergin reilut puolitoista vuotta sitten. Me Naisten haastattelussa hän kertoi palanneensa miehensä luokse.

Lue juttu: Aviokriisin jälkeen kotiin palannut Heidi Sohlberg: "Olen saanut mieheltäni anteeksi"

7. Pirjo Honkasalo ja Pirkko Saisio

Yli 30 vuotta yhdessä ollut pariskunta puhui harvinaisessa yhteishaastattelussa töistään ja siitä, miten taiteilijaliitossa sietää toiselta kaikenlaista kohtuuttomuutta.

Lue juttu: Taiteilijapari Pirjo Honkasalo ja Pirkko Saisio: "Usein sitä toivoo elävänsä muun kuin taiteilijan kanssa"

8. Pekka Himanen

 

Keväällä filosofi joutui keskelle kohua, joka nousi hänen tutkimuksensa rahoituksesta. Sitten hän katosi julkisuudesta kuukausiksi. Loppuvuodesta Pekka kertoi, minne hän oikein katosi.

Lue juttu: Pekka Himanen kohun jälkeen: "Arvokkuuteni ei ole muiden mielipiteistä kiinni"

9. Tapio Suominen ja Ann Wikström

Psykoottiseen masennukseen sairastunut urheilutoimittaja oli pahimpina hetkinä varma, ettei palaa sairaalasta. Haastattelussa hän puhui kihlattunsa kanssa siitä, millainen testi sairastuminen oli suhteelle. Tapion ja Annin suhde päättyi muutama kuukausi haastattelun jälkeen.

Lue juttu: Psykoottisen masennuksen vuoksi pakkohoitono joutunut Tapio Suominen: "Onneksi rinnallani on vahva nainen"

10. Jari Sarasvuo

Jari Sarasvuo on mies, jolla on maine ja josta kaikilla on mielipide. Haastattelussa yrittäjä ja tv-kasvo kertoi, että toivoisi ihmisten näkevän Sarasvuon sijasta vain Jarin, joka ei ole narsistinen kusipää.

Lue juttu: Jari Sarasvuo antoi viimeisen henkilöhaastattelunsa: "Voiko minua rakastaa?"

11. Anja Snellman

 

Kirjailija puhui vammaisesta sisarestaan, jonka omaishoitaja hän oli loppuun asti.

Lue juttu: Anja Snellman joutui päättämään siskonsa elämästä

12. Lotta Hintsa

Miss Suomi kertoi haastattelussa, miten anoreksia hallitsi hänen elämäänsä vielä muutama vuosi sitten.

Lue juttu: Anoreksiasta toipunut Miss Suomi Lotta Hintsa: "Pahimmillaan makasin letkuissa sairaalassa"

13. Veera ja Toni Nieminen

Me Naiset vieraili loppukesästä Veera ja Toni Niemisen kotona. Esikoiskirjansa julkaissut Veera oli innoissaan, kun hänellä oli vihdoin oma juttu, josta olla ylpeä. Loppuvuodesta pariskunta päätti hakea eroa 10 yhteisen vuoden jälkeen.

Lue juttu: Esikoiskirjailija Veera Nieminen: "On sapettanut olla pelkkä mäkihyppääjän vaimo"

14. Jouni Hynynen

Muusikko puhui kesällä avoimesti avioerostaan, isyydestään ja siitä, miten hän oppi vasta nelikymppisenä halaamaan ja sanomaan olet ihana.

Lue juttu: Jouni Hynynen: "Avioero oli helvetinmoinen pettymys"

 

15. Anu Harkki

Toimittaja Anu Harkki ei ehtinyt sopia välirikkoa isänsä Matti Yrjänä Joensuun kanssa ennen kuin tämä menehtyi. Haastattelussa Anu kertoi, miten häneen on vaikuttanut se, ettei oma isä hyväksynyt tytärtään.

Lue juttu: Isänsä hylkäämä Anu Harkki: "Vaitonaisuus välillämme oli järjetöntä ja järkyttävää"

16. Tiia Vanhatapio

Suunnittelija uskoi pitkään olevansa supernainen. Sitten elämältä potkaistiin pohja pois: vuoden sisällä Tiia erosi, teki konkurssin ja menetti rakkaan isänsä.

Lue juttu: Tiia Vanhatapion kauhujen vuosi: Ero, konkurssi ja isän kuolema

17. Riina-Maija ja Kalle Palander

Isot elämänmuutokset olivat polttaa entisen alppihiihtäjän ja tämän puolison suhteen loppuun. Pari päätti kuitenkin rakentaa yhdessä sekä luottamusta että valtavaa kartanoa siitä huolimatta, ettei Riina-Maija ole antanut uskottomuutta anteeksi.

Lue juttu: Uskottomuudesta selvinneet Riina-Maija ja Kalle Palander: "Emme löydä parempia puolisoita rinnallemme"

18. Annika Metsäketo

Kun radiotoimittaja ilmoitti rakastuneensa turkkilaiseen mieheen, hänen vanhempansa järkyttyivät ja ystävät arvostelivat.

Lue juttu: Kihlautunut Annika Metsäketo: "Lähipiirin kommentit turkkilaisesta miehestäni satuttivat"

19. Ellen Jokikunnas

Juontaja kertoi maaliskuussa siitä, millaista on, kun lapsesta tulee oman vanhempansa hoivaaja. Ellenin äidin vakavasta sairaudesta seurasi kuitenkin myös jotain hyvää: Ellen sai mahdollisuuden korjata välit äitinsä kanssa.

Lue juttu: Ellen Jokikunnas: "Olen elänyt käsi kädessä kuolemanpelon kanssa"

20. Kaisa Liski

Kaisa Liskin rahankäyttö herätti alkuvuonna keskustelua, sillä kiinteistökuningatar käyttää rahaa joka kuukausi kolme kertaa enemmän kuin keskiverto suomalainen saa palkkaa.

Lue juttu: Kiinteistökuningatar Kaisa pystyy tuhlaamaan 5000 euroa tunnissa: "Säästän pesemällä tiskirätit"

Nyt kävi käry! Tunne iskee yksityisetsivä Teuvo Paanaseen joka keikalla. Oikeasti käry ei ole koskaan käynyt, koska Teuvo osaa muuttaa lookiaan hetkessä.

Yksityisetsivä Teuvo Paanasella on taas alkamassa vuoden kiireisin aika. Suurin osa Teuvon toimeksiannoista on uskottomuusepäilyjä, ja pikkujouluaika on pettäjien sesonkia.

– Sen lisäksi suomalaiset pettävät ennen lomia ja lomien jälkeen. Se on ihme juttu. Onko se se, että ollaan saatu perheestä tarpeeksi? Teuvo pohtii.

Kun Teuvo saa uskottomuusepäilyn tutkittavakseen, hän ottaa ensiksi kohteestaan selville kaiken mahdollisen. Teuvo kulkee varjona kohteen kannoilla, ottaa kuvia ja etsii todisteita petollisuudesta. Kiinni ei saa jäädä, joten Teuvon täytyy pystyä muuttamaan ilmettään nopeasti. Siksi hänellä on usein keikoilla apunaan maskeeraaja. Videolla Teuvo muuntautuu taviksesta talkkariksi.

Teuvo on yksi Suomen noin sadasta yksityisetsivästä. Yksityisetsivän työ on kiehtonut aina kirjailijoita, ja Teuvollakin on monta kuuluisaa, fiktiivistä kollegaa. Mutta onko työ oikeasti niin jännittävää kuin salapoliisiromaanit antavat ymmärtää? Mitä muuta Teuvo setvii kuin petollisia ihmissuhteita?

Lue koko juttu Teuvosta ja yksityisetsivän työstä Me Naisten numerosta 43/2016.

Laulaja Suvi Teräsniska kertoo sosiaalisessa mediassa, että perheellä on kaikki hyvin.

Suvi Teräsniska, 27 sai eilen toisen lapsen. Laulaja kertoo ilouutisen sosiaalisessa mediassa.

– Pieni poika saapui maailmaan eilettäin, samana päivänä kun Ouluun satoi ensilumi. Täällä on kaikki hyvin. Ihanaa loppusyksyä teille kaikille! Missä kaikkialla on jo ollut lunta? Suvi kirjoitti vauvasta julkaisemansa varvaskuvan yhteydessä.

Suvin ja hänen aviomiehensä Simo Aallon esikoispoika Terho syntyi viime vuoden maaliskuussa. Pari meni naimisiin kaksi vuotta sitten kesällä.

Suvi on mukana Vain elämää -ohjelman parhaillaan televisiossa pyörivällä kaudella. Hän kertoi raskaudestaan, kun ohjelmaa kuvattiin alkukesällä.

Elokuussa Me Naisten haastattelussa Suvi kertoi ottavansa toisen lapsen odotuksen rennommin kuin ensimmäisen.

– Alkuviikkoina, kun vauvavatsa ei ollut vielä kasvanut eikä liikkeitä tuntenut, saattoi mennä päiviä, etten edes muistanut olevani raskaana. Pitää paikkansa, että toinen lapsi menee vähän vasemmalla kädellä, Suvi nauroi.

Zlatan Ibrahimovićin elämäntarina on, noh, kuin elokuvasta.

IS TV-LEHTI: Vaikeuksien kautta voittoon -tarinat ovat aina kiehtovia. Sellainen on tunnetusti ruotsalaisen jalkapallon supertähden Zlatan Ibrahimovićin kehityskaari.

Malmön huonomaineisesta Rosengårdin lähiöstä ponnistanut maahanmuuttajataustainen poika kasvoi yhdeksi maailman parhaista jalkapalloilijoista.

Fredrik ja Magnus Gerttenin tuore dokumentti Nuori Zlatan keskittyy vuosiin 1999–2004, jolloin Zlatan siirtyi Malmöstä Ajaxin kautta Juventukseen 2004. Nuo vuodet olivat vaikeuksien kohtaamisen ja kasvun aikaa.

Zlatanin vahvuutena jalkapalloilijana pidetään hänen itseluottamustaan. Mutta oppivuosina Zlatanin egosta koitui myös hänelle ongelmia.

Mukana myös Litti

Dokumentissa haastatellaan useita Zlatanin valmentajia ja pelikavereita. Tuolloin viesti oli sama: Zlatanin on opittava, että jalkapallo ei ole sooloilua vaan joukkuelaji. Hänen on kypsyttävä. Erään Malmo FF:n pelitoverin kommentti kuuluu: ”Hän ei ole vielä tähti, vaikka kuvittelee niin.”

Ajaxin pelikaveri Jari Litmanen kertoo sanoneensa: ”Zlatan, autan sinua. En ole vastustajasi.”

On hurja seurata, kuinka Ruotsissa vastustajan kannattajat huutavat kuorossa ”me vihaamme Zlatania” tai kun Ajaxin kannattajat buuaavat oman joukkueen tulokkaalle. Zlatan saa myös rasistisia solvauksia ja jopa uhkauksia niskaansa.

Useat haastateltavat kertovat myös, että Zlatanin ympärillä oli aina muuri. Hänen lähelleen ei päässyt. Sama ongelma on myös muuten taiten tehdyssä dokumentissa. Vaikka kamerat seuraavat nuorta Zlatania ja häntä haastatellaan, jalkapalloilijan sisimpään ei päästä kiinni.

Myöhemmin Zlatan on avautunut muun muassa köyhästä lapsuudestaan elämäkerrassaan Minä, Zlatan Ibrahimović (2012).

Nuori Zlatan on kuvaava dokumentti nimenomaan huippu-urheilijan kipuilusta matkalla suuruuteen, vaikka itse kohdehenkilö jää vähän etäiseksi. Pieni tiivistys olisi tehostanut tarinaa, joka kuitenkin rullaa viihdyttävästi eteenpäin.

Dok: Nuori Zlatan, Fem to klo 22.00

 

– Tarvitsemme elokuvia, joiden sanoma on, että naiset voivat olla ihan mitä vain, Syysprinssi-elokuvan tähti Laura Birn sanoo.

Näyttelijä Laura Birn, 35, on ärsyyntynyt elokuvateollisuuden naisiin kohdistuvasta ikäsyrjinnästä. Miesnäyttelijät ovat valkokankaalla oikealta iältään helposti parikymmentä vuotta vanhempia kuin naiset, jotka esittävät heidän vaimojaan.

– Naisille on tarjolla vähemmän rooleja, ja niidenkin roolien tarjoama kuvasto on yksinkertaisempaa kuin miesten. Tällä hetkellä tuntuu, ettei elokuvissa ole edes olemassa vanhaa naista. Se on todella huolestuttavaa, Laura pohtii.

Laura ei ole itse vielä törmännyt ikäsyrjintään. Häntä vanhemmat, neli-viisikymppiset naiskollegat ovat kuitenkin varoittaneet, että vanhempana rooleja ei vain ole.

– Minusta se tuntuu käsittämättömältä. Ihminenhän muuttuu iän ja elämänkokemuksen myötä koko ajan kiinnostavammaksi.

Naiset normiksi

Aiheen nosti esille Teatterikorkeakoulun näyttelijäntyön professori, näyttelijä Elina Knihtilä Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen haastattelussa. Laura iloitseekin, että Elina uskalsi puhua.

–Todella moni naisnäyttelijä huokaisi helpotuksesta, kun Elina sanoi asiat suoraan. Ihailen Elinaa, sillä hän on paitsi rohkea, intohimoinen ja hauska, myös tunneälykäs.

”Elokuvilla on iso merkitys sen suhteen, minkä ajattelemme olevan normaalia.”

Laura haluaa osaltaan jatkaa tuota keskustelua. Hänestä on ongelmallista, että mies on lähes aina tarinan sankari ja nainen esitetään vain suhteessa mieheen.

– Elokuvilla on iso merkitys sen suhteen, minkä ajattelemme olevan normaalia. Se, millaista ihmiskuvaa elokuvateollisuus tarjoaa, näyttäytyy yhteiskunnassamme normina. Ei ole oikein, että vain miesten tarinat pääsevät tuotantoon, ja naisten rooli on olla miesten peili. Tarvitsemme myös elokuvia, joiden sanoma on, että naiset voivat olla ihan mitä vain.

Tällainen projekti on Lauran tuorein elokuva Syysprinssi. Anja Snellmanin menestyskirjaan perustuvassa elokuvassa Laura näyttelee Inkaa, joka on hänen mukaansa kokonainen ja monipuolinen hahmo.

– On mahtavaa, ettei Inka uhraa omaa tietään rakkauden edessä, vaan uskaltaa lentää.

Katse rahoittajiin

Jotta asiat elokuvateollisuudessa voivat muuttua, alalle tarvitaan Lauran mielestä lisää naistekijöitä ja heidän projekteihinsa lisää rahaa.

”Olen varma, että myös miehiä kiinnostaa monipuolisempi naiskuva.”

– Elokuva-alan rahoittajat ja heidän päätöksensä ovat olennaisessa asemassa. Kun elokuvissa näkyy enemmän monipuolista naiskuvaa, siitä tulee uusi normi. Olen varma, että naiskatsojien lisäksi myös miehiä kiinnostaa monipuolisempi naiskuva, Laura huomauttaa.

– Uskon, että meillä naisilla on valta vaikuttaa asioihin ja edistää muutosta. Sitä tapahtuu koko ajan enemmän, eikä feminististä puhetta voi enää hiljentää.

Siksi Laura ei olekaan huolissaan omasta työllisyystilanteestaan ja tulevaisuudestaan alalla.

– Uskon, että kun olen yli nelikymppinen, vinouma naisroolien kohdalla on ehtinyt jo korjaantua.

Lue Lauran koko haastattelu Me Naisten numerosta 43/2016.