Taas mäkilähtö! Kuva: Shutterstock

Hirvittävätkö maanantaiaamun aikataulut jo nyt? Näillä vinkeillä kaikista maijamyöhäisistä voi tulla todellisia tehopakkauksia.

Jotta oppisit olemaan ajoissa, kannattaa ottaa oppia heistä, jotka jo ovat. Täsmällisillä ihmisillä on tapoja, joiden ansiosta he eivät ole koskaan myöhässä. Time listasi nämä avuksesi.

Kun on aika nousta, on aika nousta

Aamun ensiminuutit paljastavat, kuinka vitkasteleva päivästä on tulossa. Ei kannata siis lyödä torkkunappia kymmentä kertaa ennen sängystä nousemista. Jos kampeaa itsensä sängystä tunnin myöhässä, on todennäköisesti jo muutenkin myöhässä. Tai ainakin hirveässä kiireessä.

Miten se tehdään? Siirrä kännykkäsi käden ulottumattomiin. Kropan nostaminen pois sängystä on ensimmäinen askel heräämiseen.

Suunnittele aamusi valmiiksi jo illalla

Yhdysvaltalainen etikettiekspertti Diane Gottsmanilla on lohdullisia uutisia: jokaisella on kiire aamulla. Tarkat ihmiset vain osaavat suunnitella paremmin kuin krooniset myöhästelijät. Moni täsmällinen tyyppi taputtelee oman aamunsa valmiiksi edellisenä iltana esimerkiksi miettimällä, mitkä vaatteet laittaa päälleen.

Miten se tehdään? Suunnittele aamusi taulukkomuotoon. Sängystä nouseminen, kahvin keittäminen ja aamupala. Kaikella on oma paikkansa ja aikansa. Jos sinulla on tapana myöhästellä, koska joudut etsimään avaimiasi kymmenen minuuttia ennen lähtöä, siirrä ne jo illalla oven viereen roikkumaan.

Hommat valmiiksi ajallaan

Kuinka kauan tämän tehtävän suorittamiseen menee? Aina ajoissa olevat ihmiset osaavat arvioida omaa ajankäyttöään supertehokkaasti.

Miten se tehdään? Ennen kuin alkaa päätä pahkaa tohottaa työtehtäviään menemään, kannattaa budjetoida jokaiselle hommalle oma aikansa. Aluksi omaa ajankäyttöään kannattaa arvioida yläkanttiin, koska onnistumisen tunne lisää motivaatiota tulevaisuuteen.

Opi mokistasi

Täsmälliset ihmiset tietävät heikkoutensa ja osaavat kiertää sudenkuoppansa.

Miten se tehdään? Laturi, aurinkolasit, työpaperit… Onko sinulla jokin tietty asia, jota joudut aina etsimään? Jos esimerkiksi unohdat aina ottaa laturisi mukaan töihin, varaudu siihen hankkimalla varalaturi laukkuun tai työpöydän laatikkoon.

Älä pelkää pysähtymistä

Myöhästelyn psyykkinen syy löytyy usein siitä, että pelkää joutuvansa odottelemaan ilman mitään tekemistä. Alituiseen myöhästelevät ihmiset eivät alitajuisesti halua joutua odottamaan, koska se saisi heidät vaivautumaan.

Miten se tehdään? Kannattaa aloittaa olemalla ajoissa. Mahdollisen luppoajan voi käyttää tehokkaasti esimerkiksi vastailemalla sähköposteihin tai lukemalla kirjaa. Jos pelkän odottelun sijaan tekee jotain, voi tuntea saavuttaneensa ajallaan enemmän.

Vastustele ”kyllä tässä vielä yhden jutun ehtii tehdä” -asennetta

Ajasta tarkat ihmiset eivät yritä tehdä kaikkea yhdellä kertaa. Kun he päättävät lähteä tapaamaan ystäväänsä, he lähtevät. He eivät ajattele ehtivänsä tiskata, käydä suihkussa ja maksaa viime kuun laskut ihan nopeasti siinä ennen lähtöä.

Miten se tehdään? Tässä ei auta muu kuin mielenlujuuden harjoittaminen. Pane tietoisesti merkille, jäätkö esimerkiksi aina ylitöihin ”vastaamaan vain yhteen sähköpostiin”. Sen jälkeen yritä vastustella kiusausta.

Ahda aikatauluusi vapaita hetkiä

Täsmällisten ihmisten salaisuus on heidän aikataulunsa joustavuus. Kokousten ja tapaamisten väliin he jättävät koloja, jolloin voivat hoitaa yllättäviä tehtäviä, jotka muuten sekoittaisivat heidän aikataulunsa.

Miten se tehdään? Aikatauluta aamupäivääsi ja iltapäivääsi hetki, jolloin voit hoitaa yllättävät tehtävät ja tarkastella muutenkin tehtävälistaasi.

Muutu käveleväksi laskimeksi

Päivän suunnitteleminen minuuttiaikataulun mukaan on täsmällisille ihmisille helppoa. He tietävät tarkasti, kuinka kauan aikaa kuluu työmatkoihin tai vaikka kauppa-asioihin.

Miten se tehdään? Mittaa kolmen päivän ajan, kuinka kauan aikaa sinulta kuluu tiettyjen hommien hoitamiseen. Kuinka kauan aamutoimet kestävät? Kuinka kauan aikaa kuluu, kun hakee työpaikan kahviautomaatista piristystä? Kun tietää yksityiskohdat omista rutiineistaan, ei kulu kauaakaan, kun muuttuu ajankäytönmestariksi.

Tiedä, milloin olet parhaimmillasi

Ajoissa olevat tyypit tuntevat itsensä. He tietävät, mihin aikaan päivästä ovat energisimmillään ja milloin väsyneimmillään. He eivät käytä energisintä aikaansa turhiin töihin tai yritä tehdä vaikeita tehtäviä ollessaan uuvahtaneita.

Miten se tehdään? Jos olet aamulla tehokkaimmillasi, aloita päiväsi raskaimmilla hommillasi. Kun päivänsä suunnittelee supertehokkaaksi, yleensä siitä selviytyy kaikkein parhaiten.

Lue myös:

Nämä ovat oikeat syyt siihen, miksi myöhästyt

Matemaatikko paljastaa, mikä on täydellinen aika saapua lentokentälle

Tanssii tähtien kanssa -ohjelmasta tuttu, poliitikko Pekka Haaviston puoliso Antonio Flores on valmistunut hiljattain muotisuunnittelijaksi.

Hiustaiteilijana ja kansanedustaja Pekka Haaviston puolisona tunnettu Antonio Flores on viettänyt syksyä uudenlaisen työn parissa.

– Olen valmistunut nyt Helsinki Design Schoolista muotisuunnittelijaksi, ja sain onnekseni suunnitella yhden iltapuvun eräälle vieraalle tämän vuoden Linnan juhliin. Tämä on ensimmäinen virallinen iltapukuni, Flores iloitsi tiistaina muotisuunnittelija Lalli Savolaisen näytöksessä.

Flores on tehnyt tähän mennessä vain yhden hääpuvun ja yhden iltapuvun.

– Mutta nämä olivat tuttavilleni. Katsotaan mitä nyt tapahtuu!

Hän ei voi kertoa, kenelle Linnan juhlien puku tulee, eikä mitään edes materiaaleista.

– Puvun kantaja ei halua, että puhun asiasta, joten se on salaisuus.

Muotisuunnittelun lisäksi Flores on matkustellut tänä syksynä paljon.

– Lähden jälleen parin viikon päästä Bangkokiin ja sen jälkeen lennän Malagaan. Olen tuore kummisetä, sillä siskoni sai hiljattain poikavauvan. Meillä on ristiäiset joulukuun alussa ja samalla vietän joulua pitkästä aikaa äitini ja perheeni kanssa Espanjassa.

Omat vanhemmat ovat teinien mielestä aina vähän noloja. Jopa katu-uskottava presidentti Barack Obama.

Jokaisen teinin vanhempi sen tietää: sitä on aina vähän nolo omien lastensa mielestä. Kukapa ei olisi teininä jättänyt pientä hajurakoa, kun on kävellyt isänsä tai äitinsä kanssa kaupungilla. Tai huokaissut, kun on nähnyt vanhempiensa Facebook-päivityksen.

Edes presidentti Barack Obama, 55, ei ole voinut välttyä hetkiltä, joissa hän on tajunnut olevansa nolo isä. Useimmiten teinit ovat nykytekniikassa niin paljon aikaansa edellä kuin vanhempansa. Näin on myös Obaman perheessä.

Presidentti kertoi tällä viikolla Jimmy Kimmelin talk show'ssa hauskan esimerkin hetkestä, kun hän tajusi olevansa nolo. Obama oli kysynyt illallisella nuoremmalta tyttäreltään, 15-vuotiaalta Sashalta, mikä Snapchat oikein on ja mitä sillä voi tehdä. Sasha näytti isälleen. Tästä innostuneensa presidentti alkoi sitten luennoida illallispöydässä ääneen vaimolleen Michellelle sosiaalisen median merkityksestä.

Sasha huomasi tilaisuutensa ja kuvasi isänsä luennon.

– Sasha lähetti videon ystävilleen, että tässä mun isä nyt luennoi sosiaalisen median merkityksestä. Michellestä tämä oli tosi hauskaa, Obama kertoi Jimmy Kimmelille.

Vaikka presidentti onkin teinityttärensä mielestä nyt vähän nolo, ei mene kuin muutama vuosi, niin tilanne voi muuttua. Siitäkin presidentillä on omakohtaista kokemusta. Viime heinäkuussa Obama päätti laulaa vanhemman tyttärensä Malian 18-vuotissynttäreillä. Obama kertoi ennen esitystä, että on isän tehtävä nolata tyttärensä. Mutta toisin kävi. Malia ei hävennyt isänsä epävireistä laulua, vaan liikuttui tämän eleestä.

Ay-johtaja on ollut sairauslomalla lokakuun alusta lähtien.

Palvelualojen ammattiliiton PAMin puheenjohtaja Ann Selin kertoo Facebook-sivuillaan, että hänen sairastamansa rintasyöpä on aggressiivinen.

– Eteenpäin mennään vaikka kaikki uutiset eivät ole iloisia tai hyviä. Sain tänään kuulla että rintasyöpäni on aggressiivista lajia, joten kaikenlaisia hoitoja on nyt sitten valitettavasti edessä. Sytostaateilla aloitetaan. Taistelutahto on kohdillaan ja tukea ympärillä on ihanasti.

Selin sanoo olevansa onnekas ja kiittää ystäviään, työtovereitaan sekä muita ihmisiä saamastaan tuesta. Lisäksi hän toivoo, ettei hänen sairautensa olisi ainoa keskustelunaihe, kun hän tapaa ihmisiä kasvokkain.

– Olen monella tavalla onnekas. Tukea on runsaasti saatavilla. Elämä jatkuu, Selin kirjoittaa julkisessa Facebook-postauksessaan.

Seliniltä leikattiin rintasyöpä lokakuun alussa ja hän on ollut toistaiseksi sairauslomalla.

Mikään yksityiskohta ei ole liian merkityksetön traileria analysoiville faneille (eli meille)!

Tätä hetkeä Gilmoren tytöt -hittisarjan fanit ovat odottaneet: Netflix julkaisi paluujaksojen trailerin – ja se on juuri niin ihana kuin saatoimme toivoa. Kiitospäivänä 25. marraskuuta julkaistava A Year in the Life -minisarja sisältää neljä 90 minuutin jaksoa, joista jokainen keskittyy yhteen vuodenaikaan.

Luonnollisesti traileri on pakattu sarjan tapaan täyteen nokkelia repliikkejä ja populaarikulttuuriviittauksia. Jos haluat fiilistellä jo nyt, katso pätkä (mieluiten moneen kertaan, kuten me):

Netflix julkaisi hiljattain myös uusia kuvia paluujaksoista. Katso kuvat täältä.

Tämä paluujaksoista tiedetään:

1. Kaikki Roryn eksät ovat mukana

Kaikki heistä vilahtavat myös trailerissa. Vieköhän aikuisen Roryn sydämen ensimmäinen poikaystävä Dean (Jared Padalecki), kompleksinen lukutoukka Jess (Milo Ventimiglia) ja komea college-rakas Logan (Matt Czuchry)? Kysyimme hiljattain lukijoita, kenen kanssa he toivoisivat Roryn päätyvän yhteen. Äänestystä johtaa edelleen selvästi Logan, ja Jess on toisella sijalla. Kenen tiimiin sinä kuulut? Anna oma äänesi!

Näin Logan houkutteli Rorya aikoinaan.

GIPHY

Roryn bestistä Lanea sarjassa ja paluujaksoissa näyttelevä Keiko Agena paljasti hiljattain Teen Voguelle, että hän kuuluu Jessin tiimiin. Näyttelijä kuitenkin veikkaa, että hänen roolihahmonsa Lane pitäisi Loganin puolia.

– Mahtavaa Loganissa on se, että hän on karismaattinen, fiksu ja rikas – ei taloudellisesti, vaan ihmisenä, Mutta hänen heikkoutunsa on aina ollut vaikeus sitoutua Roryyn, ja sitä en siedä. Henkilökohtaisesti en kaipaa mitään muista asioista, mutta sitoutuminen on ehdoton juttu, Agena sanoo.

(Paljastettakoon, että myös Me Naisten toimituksesta löytyy Jess-faneja.)

2. Ja niin ovat muutkin vanhat tutut

Stars Hollow'n väestä paluujaksoissa nähdään Lorelain, Roryn, Luken, Roryn eksien ja Lanen lisäksi moni muu suosikkihahmo, kuten Lorelain paras ystävä Sookie (Melissa McCarthy), aina yhtä eksentrinen Kirk (Sean Gunn), sarkastinen vastaanottovirkailija Michel (Yanic Truesdale), Roryn jyrä opiskelukaveri Paris (Liza Weil), pikkukaupungin johtohahmo Taylor (Michael Winters) sekä Lorelain ja Roryn naapuri Babette (Sally Struthers). Kaikki paluujaksojen näyttelijät näet IMdb-tietokannasta.

Ja hyviä uutisia koirafaneille! TVLine-sivuston mukaan myös Lorelain koira Paul Anka on mukana Gilmoren tyttöjen comebackissa. Lemmikkiä esittää alkuperäisestä sarjasta tuttu koiranäyttelijä Sparky.

”Hän on nyt 14-vuotias eikä kuule kovin hyvin, mutta hän on hyvä koira”, Lauren Graham twiittasi viime talvena.

Lorelain isä Richard ei valitettavasti palaa enää ruutuun, sillä häntä sarjassa näytellyt Edward Herrmann kuoli syöpään vuonna 2014. Tragedia oli yllättävä, sillä vain Herrmannin läheiset tiesivät sairaudesta. Sarjan luoja Amy Sherman-Palladino on kertonut, että kolmen sukupolven Gilmoren naisten rakkaan perheenjäsenen menetystä käsitellään paluujaksoissa. Myös Richardin kuolema on tapahtunut ennen paluujaksoja, joten katsoja näkee, miten se on muuttanut päähenkilöiden elämiä.

Trailerissa selviää, että Lorelain äiti Emily (Kelly Bishop) on hankkinut seinälleen valtavan muotokuvan edesmenneestä miehestään.

3. Emily konmarittaa

Trailerin perusteella Lorelain äiti Emily on monen muun tapaan innostunut Marie Kondon hittikirjan raivausmetodista. Kuten moni muu, hän hankkiutuu videolla eroon esimerkiksi mekosta ja ruokapöydän tuoleista, sillä ”ne eivät tuota minulle enää iloa”.

Olemme myös jotakuinkin pöyristyneitä siitä, että ulkomuodostaan tarkalla seurapiirirouvalla on trailerissa yllään farkut ja t-paita. Onko tässä uusi Emily?

Tässä kuvassa paluujaksoista Emily näyttää enemmän vanhalta itseltään.
Tässä kuvassa paluujaksoista Emily näyttää enemmän vanhalta itseltään.

4. Lorelai tai Rory saattaa olla raskaana

Fanien villin teorian mukaan Rory odottaa Loganin lasta. Todistusaineisto on melko heppoista, mutta varsinkin Gilmoren tyttöjen Instagram-tilillä jaettu kuva tuntuu monen mielestä viittaavan siihen, että joku on raskaana – se voi tosin yhtä hyvin olla Lorelai. Sarjassa Lorelai nimittäin pelkäsi olevansa raskaana, koska himoitsi omenaa.

 

Pop-Tart appetizers to hold us over 'till the pizza comes. And one apple.

Kuva, jonka @gilmoregirls julkaisi

Trailerin perusteella pop tart -leivokset ovat edelleen Roryn ja Lorelain suosiossa. Niiden reseptin löydät muuten Me Naisten 27. lokakuuta ilmestyvästä numerosta 43/2016!

Lorelailla on myös kesällä julkaistussa videossa päällään collegepaita, jossa lukee ”I'm with human” eli suoraan käännettynä olen ihmisen kanssa. Jotkut ovat tulkinneet paidan ja Lorelain vatsaa peittävän sanomalehden merkiksi raskaudesta.

5. Luke ja Lorelai ovat yhdessä

Mutta saako pari lapsen? Menevätkö he naimisiin? Kestääkö suhde draaman, jota kaksikon välillä on aina riittänyt?

Trailerissa Lorelai kertoo, ettei ole enää varma, tietääkö, mitä haluaa elämältään.

Miten käy Luken ja Lorelain rakkaustarinan?
Miten käy Luken ja Lorelain rakkaustarinan?

6. Rorylla ei olekaan työpaikkaa

Kuvauksista tihkuneista kuvista moni päätteli, että Rory on paluujaksoissa opettaja, sillä hän esimerkiksi seisoo luokan edessä, ilmeisesti englannin tunnilla. Trailerin perusteella vaikuttaa kuitenkin siltä, että työtön ja rahaton Rory vielä etsii omaa juttuaan ja elää jonkinlaista kriisivaihetta. Kieltämättä se kuulostaa kiinnostavammalta kuin yllätyksetön ja turvallinen opettajan virka.

7. Jess tekee ehkä uraa kirja-alalla

Trailerissa Jess ja Rory siemailevat lämpimissä tunnelmiassa viskiä (eli ainakaan tässä vaiheessa Rory tuskin on tai tietää olevansa raskaana), kun Rory avautuu siitä, miten hukassa on. Tarkkanäköiset fanit ovat huomanneet, että paikka on Stars Hollow Publishing House eli pikkukaupungin kustantamo. Tarkoittaako tämä, että kirjafanina tunnettu Jess on kustantamossa työssä?

Paluujaksojen kuvissa Jess ja hänen enonsa Luke kinastelevat tietenkin Luken dinerissa.
Paluujaksojen kuvissa Jess ja hänen enonsa Luke kinastelevat tietenkin Luken dinerissa.

8. Luke saarnaa edelleen Roryn ja Lorelain ruokatavoista

Trailerissa Rory ja Lorelai vakuuttavat syövänsä luomutacoja ja Luke käskee Rorya laskemaan minidonitsin kädestään. Luke hei, tarkoitat varmasti hyvää, mutta anna naisten syödä, mitä huvittaa!