Kananmunan voi laittaa kylmään tai kuumaan veteen. Kuva: Shutterstock
Kananmunan voi laittaa kylmään tai kuumaan veteen. Kuva: Shutterstock

Seuraavalla kerralla ei enää tarvitse. Tässä vastaukset arkisiin pulmiin, jotka jokaisen pitäisi tietää. Pitäisi.

Mitä googlasit viimeksi?

Se on helppo tarkistaa Googlen History-työkalulla, josta löytyy oma hakuhistoria. Viikon ajalta minun historiani kertoo, että googlasin muun muassa seuraavia: mitä on retsina (kreikkalaista valkoviiniä) ja mitä eroa on sellerillä ja purjolla.

Kuka aikuinen nyt ei tiedä, miten selleri ja purjo eroavat? Kyllä minäkin oikeasti, mutta jostain syystä aina asiaa miettiessä putoan mustaan aukkoon, jossa tieto ei vain tule päähäni. Se saattaa johtua myös siitä, että en pidä kummankaan mausta, joten niitä ei juuri näy keittiössäni.

Oma hakuhistoriani oli nolo mutta hauska, ja niin on monen muunkin. Älä siis huoli, vaikka googlailisit hölmöjä! Ehkä seuraavalla kerralla sinun ei tarvitse etsiä vastausta näihin viiteen kysymykseen:

"Laitetaanko kananmuna kylmään vai kuumaan veteen?"

Hirveän vaikeaa. Ihan joka kerta.

– Olen googlannut varmaan sata kertaa, pitääkö kananmuna laittaa kylmään vai kiehuvaan veteen ja kuinka monta minuuttia sitä pitää keittää. En taaskaan muista, eräs googlaaja kertoo.

Hyviä uutisia sinulle, googlaaja. Kananmunat voi laittaa juuri sellaiseen veteen kuin haluaa. Ainoa ero on tämä: kananmunat on helpompi laittaa kylmään veteen, koska siinä ne eivät pompi ympäriinsä, vaan asettuvat nätisti kattilan pohjalle. Kiehuvaan veteen ne kannattaa asetella esimerkiksi lusikalla, jos ei halua railoa munaansa. Jos laitat kananmunan kylmään veteen, muista pitää sitä vähän vähemmän aikaa kuin suoraan kuumaan laittaessa. Kukapa nyt haluaisi kivikovaa munaa syödä?

"Miten perunat keitetään?"

Eikä ole ihan helppoa perunoidenkaan kanssa.

– Sama juttu perunoiden kanssa. Mitä kotitaloustunneilla on oikeasti opetettu? toinen googlaaja ihmettelee.

Perunoidenkeitossa Martat auttavat. Heidän sivuillaan kerrotaan, että varhaisperunat laitetaan kiehuvaan veteen, vanhat perunat kylmään. Ruokala-sivustolla kerrotaan, että varhaisperunoiden koostumus pysyy parempana, kun ne laitetaan suoraan kiehuvaan veteen.

"Miten lohi paistetaan?"

Lisää ruoka-aiheisia arkipulmia. Kun lohta paistetaan, eikä esimerkiksi valmisteta uunissa, muistisääntö on tämä: kumpaakin puolta kalasta käytetään pannulla 2–4 minuuttia fileen paksuudesta riippuen. Aloita nahkapuolesta. Jos aika ylittyy, lohesta tulee liian kuivaa.

"Miten elvytetään oikein?"

– Googlaan tämän tästä elvytysohjeita. Tuntuu, että ne uusitaan suurin piirtein kahden viikon välein. Tälläkään hetkellä en ole varma, kuinka monta painallusta piti olla. Senkin googlasin hiljattain, miten koiraa elvytetään. En saanyt vieläkään selville, pitääkö se koko kuono ottaa suuhun...

Jos unohdetaan se koiran elvyttäminen ja keskitytään tässä jutussa ihmisiin. Esimerkiksi Punainen Ristin elvytysohjeet vuodelta 2011 ovat pätevää kamaa. Aikuisen elvytysohjeet löydät täältä, ja hukkuneen elottoman täältä. Aikuisen paineluelvytyksestä voi opetella vaikkapa tämän säännön: paina 30 kertaa rauhallisesti, puhalla kaksi kertaa rauhallisesti ja jatka elvytystä kunnes autettava herää.

"Miltä pahanlaatuinen luomi näyttää?"

Joka kesän kauhu, melanoomaluomi. Tätä kuuluukin googlata, sillä Syöpäjärjestöjen mukaan kymmenen vuoden päästä melanoomaa, vaarallisinta ihosyövän muotoa, sairastavia on 60 prosenttia enemmän kuin nyt.

– Poikkeava luomi paistaa ihosta ja on kuin ruma ankanpoikanen. Siinä voi olla useita eri värejä tai se voi olla epäsäännöllisen muotoinen ja kasvaa nopeasti. Selvästi pahanlaatuisen luomen merkki on haavautuminen, dermatologi Laura Bouchard kertoi Me Naisille toukokuussa. Kuvia hälyttävistä luomista näet täällä.

Timo Salmenaho

Näitä noloja kysymyksiä sinäkin googlaat, myönnä pois

Tervehdys ! Tuo elvytys ohje on todellakin vanha. Meille opetti 2 peräkkäisenä vuotena mediheli hemmot että aikuinen ei tarvi puhaltelua, pelkkä painelu riittää (noin 100krt/min). Jos lopettaa painelun hetkeksikään verenpaine laskee todella nopeasti ja aivot eivät saa happea. Painelun tauon jälkeen kestää todella pitkään että verenpaine nousee uudelleen.Jos pidät taukoa painelussa niin lopputulos voi olla että olet ehkä pelastanut hengen, mutta potilas voi olla vihannes loppuelämänsä. Lisäksi...
Lue kommentti
Timo Salmenaho

Näitä noloja kysymyksiä sinäkin googlaat, myönnä pois

Tervehdys ! Tuo elvytys ohje on todellakin vanha. Meille opetti 2 peräkkäisenä vuotena mediheli hemmot että aikuinen ei tarvi puhaltelua, pelkkä painelu riittää (noin 100krt/min). Jos lopettaa painelun hetkeksikään verenpaine laskee todella nopeasti ja aivot eivät saa happea. Painelun tauon jälkeen kestää todella pitkään että verenpaine nousee uudelleen.Jos pidät taukoa painelussa niin lopputulos voi olla että olet ehkä pelastanut hengen, mutta potilas voi olla vihannes loppuelämänsä. Lisäksi...
Lue kommentti

Vapaaottelija Makwan Amirkhani pyytää, ettei syyttömiin ihmisiin kohdistettaisi vihaa.

Vapaaottelija Makwan Amirkhani, 28, on ottanut Facebook-sivuillaan kantaa perjantain tapahtumiin Turussa. Turvapaikanhakijana Suomeen muuttanut marokkolaismies puukotti Turun kauppatorilla kahdeksaa ihmistä, joista kaksi menehtyi. Tekoa tutkitaan terrorismina.

Iskun jälkeen erityisesti sosiaalisessa mediassa on nähty paljon maahanmuuttokriittisiä ja ja jopa rasistisia puheenvuoroja, jotka ovat kohdistuneet myös syyttömiä maahanmuuttajataustaisia ihmisiä kohtaan. Päivityksessään Amirkhani puolustaa suomalaisia maahanmuuttajaperheitä ja pyrkii suitsimaan ihmisten vihaa. Päivitys on kerännyt maanantaihin mennessä yli 23 000 tykkäystä.

– Mun äiti viettää kaiken ajan päivästään kasvimaalla. Vanhin veli pyörittää kauneussalonkia. Vanhin sisko taas on lähihoitaja. Nuorempi veli toimii myös yrittäjänä, yks siskoista on hammashoitaja, yks kosmetologi, yks kokki ja mä taas urheilen ammatikseni, Amirkhani kirjoittaa.

”Älä pliis kohdista vihaasi ihmisiin joilla ei oo mitään tekemistä Turun raukkamaisen ja oksettavan teon kanssa”

Amirkhani on itse Iranissa syntynyt kurdi. Hän muutti perheensä kanssa Suomeen ollessaan lapsi.

– Kaikki on kiitollisia kaikesta, mitä meillä tällä hetkellä on. Samankaltaisia maahanmuuttajaperheitä on ympäri Suomea, joten älä pliis kohdista vihaasi ihmisiin joilla ei oo mitään tekemistä Turun raukkamaisen ja oksettavan teon kanssa.

– Jos sä annat vihan ottaa vallan, niin terroristit on voittanut, Amirkhani päättää päivityksensä.

Amirkhani on myös aiemmin kommentoinut maahanmuuttoa ja -muuttajia. Vuonna 2015 hän julkaisi videon, jossa pyysi maahanmuuttajia välttämään konflikteja ja väkivaltaa.

– Te teette niin monen muun maahanmuuttajan eämästä paljon vaikeampaa täällä Suomessa, Amirkhani sanoi maahanmuuttajien väkivaltaa käsittelevässä videossa.

Poimimme Sanojen lahja – valitut sitaatit -kirjasta Tove Janssonin tekstinpätkiä, joissa riittää ajateltavaa vaikka loppuelämäksi.

Tove Janssonin hauskimmat ja mieleenpainuvimmat oivallukset yhdessä kirjassa – kyllä kiitos! Yli 500 sivuinen teos Sanojen lahja – valitut sitaatit (WSOY) on niitä täynnä.

Uutuuskirjaan on koottu yksittäisiä lauseita ja pidempiä pätkiä Janssonin kirjoista aina Muumi-sarjakuvista novellikokoelmiin. Aiheet vaihtelevat kepeistä ja rakkaudentäyteisistä ajatelmista kuolemaan ja yksinäisyyteen.

Erityisesti muumit ovat yli 70-vuoden ajan opettaneet meille tärkeitä asioita elämänilosta, ihmissuhteista ja muista tärkeistä asioista. Yksinkertaisten asioiden sanominen ääneen on usein juuri sitä, mitä elämässä tarvitsee kaikkein eniten. Muumien viisaudet on vuosikymmeninkien jälkeen yhtä päteviä kuin 1940-luvulla sotien aikaan.

Kokosimme 10 Janssonin muumikirjoista saatua ajatusta, joista voi saada paljon irti paikasta, iästä ja vuodesta riippumatta:

Viisaita sanoja

”Hän oli ehtinyt oppia, miten tärkeää oli lykätä hartaasti odotettuja asioita tuonnemmaksi, ja hän tiesi että retkeä tuntemattomaan oli valmisteltava harkiten.” Muumipappa ja meri

”Hän katseli tuumivasti tummaa vuolasta vettä ja sai päähänsä, että elämä oli ihan kuin virta. Toiset purjehtivat hitaasti ja toiset nopeasti ja jotkut keikahtivat kumoon. Tämän minä kerronkin Muumipapalle, Hemuli mietti totisena. Eiköhän se vain ole aivan uusi ajatus.” Muumilaakson marraskuu

”Kaikki hauska on hyvää vatsalle.”

”Myy kohautti harteitaan ja ryömi takaisin sammaliin. Hän oli usein nähnyt, miten ne joiden piti tavata seisoivat odottamassa toisiaan väärässä paikassa, tyhmästi ja epätoivoisesti. Sitä ei voi auttaa, ehkä se kuuluu asiaan.” Muumipappa ja meri

”– Paetkaa! huusi Muumimamma. – Poliisi on täällä! Hän ei tiennyt mitä Muumipeikko oli tehnyt, mutta siitä hän oli aivan varma, että hän hyväksyi tuon teon.” Vaarallinen juhannus

”Kaikki hauska on hyvää vatsalle.” Muumipapan urotyöt

”Sellainen henkilö, joka syö pannukakkua ja hilloa, ei voi olla kauhean vaarallinen. Hänen kanssaan voi puhua.” Taikurin hattu

Hyvää fiilistä

”Kyllä on jännittävää elää, ajatteli Muumipeikko. Kaikki voi hetkessä kääntyä ihan ylösalaisin – ilman mitään syytä.” Muumipappa ja meri

”Niiskuneiti pani käpälänsä Muumipeikon käpälään. – Oli miten oli, hän sanoi. – Niin kauan kun sinä et pelkää, minäkin lupaan olla pelkäämättä.” Muumipeikko ja pyrstötähti

”Tämä ilta on laulun ilta.”

”Tämä ilta on laulun ilta, ajatteli Nuuskamuikkunen. Uuden laulun, jossa on yksi osa odotusta, kaksi osaa kevätkaihoa ja loput vain hillitöntä hurmaa siitä, että saa vaeltaa, olla yksin ja viihtyä oman itsensä seurassa.” Näkymätön lapsi: Kevätlaulu

”Yhden ainoan kerran hän oli nähnyt Muumimamman kuonon pilkahtavan oviaukossa – pyöreän ystävällisen kuonon. Koko Muumimamma oli pyöreä juuri sillä lailla kuin äitien kuuluu olla.” Muumilaakson marraskuu

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

LEIJONA

On aika lähteä liikkeelle. Aikaa ei ole itsesääliin vaipumiseen tai valittamiseen. Saat perheestäsi tarvitsemaasi voimaa eteenpäin painaaksesi.

 

NEITSYT

Älä salaile tunteitasi pelon ajamana. Avoin keskustelu on kaiken hyvän alku. Yhdessä päädytte ratkaisuun, joka tyydyttää kaikkia.

 

VAAKA

Ole aktiivinen ja heitte ideoitasi ilmoille. Hyvää virtausta ei kannata haaskata. Olet omillasi luovan haasteen parissa.

 

SKORPIONI

Laadi itsellesi strategia. Ota epäröimättä käyttöön astetta erikoisemmatkin metodit. Nyt on aika kokeilla jotain aivan uutta.

 

JOUSIMIES

Joku tarjoaa sinulle kiinnostavaa tietoa. Tarkista faktat luotettavasta lähteestä ennen johtopäätösten vetämistä. On aika laittaa kaikki peliin.

 

KAURIS

Pysy vakaalla maaperällä. Voit välttää menneisyydessä tekemäsi virheet, jos olet rehellinen itsellesi. Ole hereillä neuvottelutilanteessa.

 

VESIMIES

Odottamaton tilaisuus osuu kohdallesi. Tee asiat rohkeasti omaa nenääsi seuraten. Luovuudesta on tänään hyötyä kaikilla elämäsi osa-alueilla.

 

KALAT          

Toimi niin kuin parhaaksi katsot. Sinun ei ole pakko kuunnella mahdottomia vaatimuksia. Hoida vain se, minkä olet tullut luvanneeksi.

 

OINAS

Älä kuormita itseäsi liikaa. Yllätykset saattavat käydä rasittaviksi, jos niitä ilmaantuu joka kulman takaa. Etsi rauhaa hyvän ystävän tai kumppanisi seurasta.

 

HÄRKÄ

Yritä olla mahdollisimman joustava. Sinun ei tarvitse luopua periaatteistasi, mutta ole valmis tulemaan vastaan. Joudut tekemisiin hankalan ihmistyypin kanssa.

 

KAKSONEN

Perhe ja koti ovat nyt tärkeysjärjestyksesi kärjessä. Kuuntele kiireettä, mitä läheisilläsi on sanottavana. On aika korjata väärinkäsityksiä.

 

RAPU

Päivä tarjoaa haasteita, jotka kysyvät pitkiä hermoja. Olet sen päätteeksi monta kokemusta rikkaampi. Opit tänään jotain arvokasta.

 

Jaa horoskooppi sähköpostilla kaverille!

No, niitä tarttuu Kotuksen sanastajien haaviin.

Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen Kuukauden sana ylitti tällä viikolla uutiskynnyksen: kaiketon, miten hieno ja kätevä sana! Kaiketon on syötävää, joka on ainakin maidotonta, munatonta, gluteenitonta ja soijatonta, ja kun sellaista leipoo syntymäpäiväjuhliin, kaikki vieraat voivat nauttia.

Kotuksen Kuukauden sanojen arkisto on muutenkin mahtava kokoelma ajankohtaisia puheenaiheita viime vuosilta: muistatteko, milloin puhuttiin ukkoskyykystä? Entäs milloin syötiin pakotejuustoa? (Samana kesänä: heinä- ja elokuussa 2014.)

Sanakirjan toimittaja Riina Klemettinen Kotukselta kertoo, että kuukauden sanat tulevat sanakirjatyön sivutuotteena: toimittamiseen liittyy työvaihe nimeltä sanastus, jossa seurataan mediaa ja kerätään aineistoa. Kuukauden sanaksi valitaan sanastajien haavista jokin ajankohtainen, mieluusti uusi sana. Se voi olla somessa nähty, radiossa kuultu, lehdistä luettu tai jostain vain ponnahtanut.

Kaiketon on jännä karitiivijohdos.

– Kaiketon ei ole ihan uusi, mutta nyt se on ajankohtainen, kun ihmiset miettivät kesäjuhlien tarjoilua. Lisäksi se on aika jännä karitiivijohdos.

Klemettisen mukaan sanojen kanssa on mukavaa työskennellä: pysyy maailmassa kiinni. Syömiseen liittyvä sanasto on nyt pinnalla, samoin politiikkaan. Donald Trump on osoittautunut sanastoa tuottavaksi runsaudensarveksi.

– Tänään kuulin sanan whataboutismi. Se on retorinen keino, jolla kritiikin kohde yrittää siirtää huomion johonkin muuhun epäkohtaan.

Klemettisellä on myös selvä suosikki viime vuosien uusien sanojen joukossa.

– Sydäniskuri! Lääketieteen sanastolautakunnassa on etsitty suomenkielistä sanaa defibrillaattorille. Usein suomennokset otetaan nihkeästi vastaan, mutta sydäniskuri on poikkeus: se on tosi läpinäkyvä ja sopii suuhun.