Maistuu, mutta maistuuko jo liiankin hyvin? Kuva: Shutterstock

Hyväntuulinen tissuttelu saattaa luisua vähitellen kohti liikakäyttöä. Ainakin näihin varoitusmerkkeihin pitäisi herätä.

Viime viikolla näyttelijät Shia LaBeouf sekä Robin Williams kertoivat hakeutuneensa hoitoon alkoholismin vuoksi. Jälkimmäinen tosin on pysynyt kuivilla vuodesta 2006, mutta hänen edustajansa kertoi People-lehdelle, että mies haluaa ”sitoutua jatkuvaan parantumiseenn”.

Kesätissuttelu saattaa tuoda hyvän lomafiiliksen, mutta riskinä on, että se jää päälle myös arjessa. Health.com listasi seitsemän yleistä merkkiä, joista voi päätellä, että alkoholinkäytöstä on tulossa ongelma.

– Niillä, jotka tunnistavat ongelman ennen kuin se kehittyy varsinaiseksi addiktioksi, on paremmat mahdollisuudet vähentää käyttöä ja minimoida alkoholin rooli elämässään, sanoo tohtori John F. Kelly lehdelle.

Asetat rajoja, muttet pysy niissä

Jos päätät joka kerta, että juot tänään pari, mutta rikot päätöksesi toistuvasti, alkoholista voi olla muodostumassa ongelma. Vielä on kuitenkin mahdollista kääntää suuntaa.

Selvitä, mikä saa sinut juomaan ja yritä vältellä sellaisia tilanteita, paikkoja ja ihmisiä. Jos se ei ole mahdollista, pidä mukanasi listaa syistä olla juomatta sekä sellaisen luotettavan ihmisen puhelinnumeroa, jolle voit soittaa ja saada tukea. Juomisistaan kannattaa myös pitää kirjaa.

Ystävät kommentoivat juomistasi

Yksi ensimmäisistä vihjeistä on, että ystävät alkavat ihmetellä juomistasi. Merkki kannattaa huomioida, sillä oma huomiokyky tulee vasta jälkijunassa. Hyvä tapa päästä kärryille juomisestaan on verrata kulutustaan suositeltuihin riskirajoihin.

Naisilla suurkulutuksen raja on 16 annosta viikossa tai viisi kerralla, miehillä 24 annosta viikossa tai seitsemän kerralla. Vaikka raja ei ylittyisikään, terveysriskejä on silti.
http://www.thl.fi/fi_FI/web/neuvoa-antavat-fi/alkoholinkayton-riskirajat-eivat-ole-samat-kuin-turvarajat

Alkoholi on mukana suurimmassa osassa suunnitelmistasi

Mikäli alkoholi on keskeisessä osassa sosiaalista elämääsi ja sen takia jää väliin asioita, joita ennen on ollut tapana tehdä, olet riskirajoilla. Vaihda äkkiä tapaamiset tuopin äärellä kahvitteluun tai johonkin yhteiseen urheilu- tai kulttuuriharrastukseen.

Tartut pulloon, kun tunnet olosi stressaantuneeksi

Alkoholi saattaa tuoda hetkellisen helpotuksen, muttei poista stressitekijää. Pian saatat kärsiä sekä stressistä että alkoholiongelmasta. Stressiä voi ehkäistä ennalta sekä lievittää vaikka urheilemalla tai mindfulness-harjoitusten avulla. Myös ajattelutavalla on vaikutusta siihen, miten stressin kokee.

Heräät säännöllisesti krapulassa

Silloin tällöin alkoholia käyttäväkin saattaa herätä krapulaisena, mutta jos pahasta olosta tulee toistuva aamuseuralainen, tulisi huolestua. Huono merkki on myös, ettei muista illan tapahtumia. Alkoholinkäytöstään voi pitää kirjaa myös kännykkäsovellusten avulla. Applen laitteissa toimii esimerkiksi IntelliDrink ja Androidissa AlcoDroid Alcohol Tracker. Drinkkien määrä ja koko tulisi kirjata ylös ennen niiden nauttimista, koska jälkikäteen se saattaa olla hankalaa.

Lue myös:

Lomailija, harkitsetko päiväkänniä? Tässä sen plussat ja miinukset

Aikuinen, miksi salakuljetat festareille viinaa?

Jo kaksi alkoholiannosta huonontaa unen laatua – ehkä lomankin

Spencer Elden poseerasi Nevermind-klassikkoalbumin kannessa tasan 25 vuotta sitten. Nyt hänestä on otettu uusi kuva samanlaisissa olosuhteissa.

Lauantaina tuli kuluneeksi tasan 25 vuotta, kun Nirvanan klassikkoalbumi Nevermind julkaistiin. Kanteen ikuistettiin tuolloin neljän kuukauden ikäinen vauva, Spencer Elden. Kannen kuvasi aikoinaan Kirk Weddle, mutta nyt toinen valokuvaaja, John Chapple, on saanut houkuteltua Eldenin uudestaan veteen kuvattavaksi. New York Postissa julkaistu kuva on muuten samanlainen kuin alkuperäinen, mutta tällä kertaa Eldenillä on sortsit jalassa, eikä vedessä lillu ongenkoukussa roikkuvaa yhden dollarin seteliä.

Vanhemmat saivat kuvasta 200 dollaria

Elden päätyi kanteen vuonna 1991, sillä hänen vanhempansa olivat valokuvaajan ystäviä. Kuvan ottaminen kesti 15 sekuntia, ja vanhemmat saivat kuvasta 200 dollaria. Daily Mail haastatteli Eldeniä vuonna 2007, kun tämä oli vielä teini.

− On vähän pelottavaa, että niin moni on nähnyt minut alasti. Toisaalta on siistiä olla albumin kannessa. Minulle asia tuntuu melko normaalilta, sillä olen kasvanut tietäen olevani Nirvana-vauva, Elden kertoi lehdelle vuonna 2007.

Nykyään Elden asuu Independent-lehden mukaan Los Angelesissa ja tekee kuulemma taidetta sekä kasvattaa tomaatteja. Nirvanan jäsenet, Kurt Cobain, Dave Grohl ja Krist Novoselic, eivät aikoinaan olleet mukana kansikuvauksissa, mutta Elden ei ole myöhemminkään tavannut yhtyeen elossa olevia muusikoita Grohlia eikä Novoseliciä.

Nevermind oli aikoinaan Nirvanan läpimurtolevy ja sitä on myyty maailmanlaajuisesti yli 30 miljoonaa kappaletta.

Milka Ahlroth näyttelee Irlantiin muuttanutta Julianaa draamaelokuvassa Jumissa.

IS TV-LEHTI: Eurooppalaiset, usean maan yhteistyöelokuvat ovat EU:n myötä olleet arkipäivää jo kauan. Yleä lukuun ottamatta suomalaiset ovat kuitenkin yhä vain harvoin mukana yhteistuotannoissa.

Helsinki Filmin ja irlantilaisen Ripple World Picturesin karhean realistisessa Jumissa-elokuvassa pääosassa on irlantilaisköriläs, monista brittielokuvista tuttu ja jälleen hyvän roolin tekevä Colm Meaney.

Hän näyttelee kolean tuulisille kotikonnuilleen Dubliniin palaavaa Frediä, joka asunnottomana ja työttömänä joutuu nukkumaan vanhassa autossaan. Fred tutustuu nuoreen huumeheppuun Cathaliin (Colin Morgan). Reilusta ikäerosta ja erilaisista harrastuksistaan huolimatta kaksi yksinäistä ystävystyy, ja yhdessä he löytävät uusia näkökulmia ankeaan elämäänsä.

Monista brittielokuvista tuttu Colm Meaney näyttelee Frediä, jolla on orastava romanssi Milka Ahlrothin esittämän Julianan kanssa. Kuva: Yle kuvapalvelu.
Monista brittielokuvista tuttu Colm Meaney näyttelee Frediä, jolla on orastava romanssi Milka Ahlrothin esittämän Julianan kanssa. Kuva: Yle kuvapalvelu.

Suomi-kuvaa edustaa Milka Ahlroth, joka näyttelee Irlantiin muuttanutta musiikinopettaja Julianaa. Hän törmää uimahallissa mieskaksikkoon, ja kohta ilmassa jo väreilee Julianan ja Fredin välillä pieni ja aavistuksenomainen romanssinpoikanen.

Cathalin huumevelkojen ja vaikean isäsuhteen myötä ihmissuhdedraamassa sukelletaan lopulta syviin vesiin. Elokuvan käsikirjoittajana debytoi Ciaran Creagh ja ohjaajana Darragh Byrne

Jumissa, Liv klo 21.00

Riikka Pulkkisen uutuuskirja vetoaa erityisesti heihin, joita kiinnostaa näyttelijän työ.

Aurelia on hehkutettu näyttelijälupaus. Kun hänet roolitetaan Berliiniin sijoittuvaan näytelmään, vanhemmat järkyttyvät selittämättömän paljon. Isä vannottaa tulemaan puheilleen – mutta saa ilmaisukyvyn vievän sairauskohtauksen ennen kuin ehtii kertoa asiansa.

Tästä lähes dekkarimaisesta asetelmasta alkaa Riikka Pulkkisen uusin romaani, joka kirjailijalleen tyypillisellä tavalla on matka keskelle kipeää, salattua ihmissuhdesolmua. Välillä seurataan Aureliaa, välillä ääneen päästetään minäkertojana äiti, joka on salaisuuden vartija. Sen paljastaminen ennakkoon pilaisi lukunautinnon, mutta sitä olennaisempaa onkin seurata, miten ihminen muuttuu ja kasvaa, kun saa tietää asioita, jotka muuttavat koko siihenastisen elämän.

Aurelian työtä kuvataan niin perusteellisesti, että ilman kiinnostusta se saattaa jopa puuduttaa.

Riikka Pulkkisella on aina ollut taito tasapainoilla kauniin ja lähes kliseisen ilmaisun välillä, ja siinä hän on vahvoilla nytkin. Perhesalaisuuksissa sen paremmin kuin nuoren naisen kasvutarinassakaan ei ole mitään erityisen uutta, mutta juonta kuljetetaan niin vetävästi, että lukijan on käännettävä sivuja tiheään tahtiin. Erityisen kiinnostava lukukokemus tämä on lukijalle, jota näyttelijäntyö ja rooliin uppoaminen kiinnostaa – Aurelian työtä kuvataan niin perusteellisesti, että ilman kiinnostusta se saattaa jopa puuduttaa.

Yksi romaanin päähenkilöistä on Berliini, kaupunki joka kahtia jakautuneen historiansa vuoksi sopii täydellisesti salaisuuden pitopaikaksi. Lukukokemuksen bonuksena tulee siis myös matkakuume ja ehkä hieman seikkailunhalukin.

Riikka Pulkkinen: Paras mahdollinen maailma

(Otava)

Cheekin äiti, sisko ja veli olivat lauantaina katsomassa räppärin klubikiertueen päätöskonserttia.

Cheek eli Jare Tiihonen on puhunut usein julkisuudessa kaksosveljestään Jere Tiihosesta. Kaksikko on myös julkaissut Instagramissa lukuisia yhteiskuvia. Tällä kertaa Jere on kuitenkin julkaissut harvinaisen perhepotretin. Kuvassa ovat Jaren ja Jeren lisäksi heidän äitinsä ja Theresa-siskonsa.

– Kiitos veikka jälleen. Oli mahtava olla mukana 8-salilla Alpha Omega -klubikiertueen päätös keikoilla perheen ja ystävien kanssa, Jere Tiihonen on kirjoittanut kuvatekstiin.

Theresan lisäksi Cheekillä on myös toinen sisko. Isänsä Cheek menetti vuonna 2012, kun tämä sai sydänkohtauksen pilkkireissulla. Cheek puhui aikoinaan kuolemasta Vain elämää -sarjassa, joka kuvattiin vain pari kuukautta kuoleman jälkeen.

– Mietin, mikä mun tehtävä on täällä, ja tällä hetkellä näyttää siltä, että se tulee olemaan tää musa ja nää biisit. Toivottavasti ne jää elämään, Cheek sanoi syksyllä 2012 esitetyssä ohjelmassa.

Cheek on käsitellyt isänsä kuolemaa myös Niille joil on paha olla -biisissään.

Tiesitkö? Tiihonen ei ole Cheekin alkuperäinen nimi. Lue lisää täältä.

Yhteiskuvasta kertoi ensimmäisenä Iltalehti.