"Taas se kertoo sen typerän vitsin. Nolottaa jo valmiiksi, kun ketään ei naurata. Ja eih, mistä vintiltä se on nuo housut taas kaivanut? Onko pakko laulaa aina Popedaa karaokessa?" Kuva: Shutterstock.
"Taas se kertoo sen typerän vitsin. Nolottaa jo valmiiksi, kun ketään ei naurata. Ja eih, mistä vintiltä se on nuo housut taas kaivanut? Onko pakko laulaa aina Popedaa karaokessa?" Kuva: Shutterstock.

Et ole ainut, jota nolottaa nähdä puolisonsa tanssilattialla.

Mauttomat vitsit, nolot vaatteet vai liikenteessä mesoaminen? Kysyimme naisilta, mikä kumppanissa hävettää. Näin he vastasivat:

Sosiaalisten taitojen puute

”Häpeän puolisossani sitä, että hän on aivan mieletön sosiaalinen vajakki, siis kaikella rakkaudella. Aviomieheni on maailman älykkäin ja järkevin, osaava ihminen, joka tietää monesta asiasta paljon, mutta sosiaalisessa tilanteissa hänellä ei ole mitään pelisilmää eikä edes halua yrittää. Olen joutunut selittämään monelle ystävälleni, että mieheni ei vihaa heitä. Hän ei vaan yksinkertaisesti ole kiinnostunut merkityksettömästä small talkista. Kyllä hän puhuu, mutta vain silloin, jos on jotain asiaa. Muistutan joka kerta, kun ystäväni tulevat kylään, että hän voisi tänään jaksaa tsempata sen verran, että sanoisi illan aikana jotain vieraille eikä olisi vain omissa oloissaan. Kyllä hän välillä tsemppaakin, mutta aika harvoin. Ja ikävähän se on toista pakottaa.”

Huumori tanssilattialla

”En kestä sitä, että puolisoni ei pysty tanssimaan tosissaan. Hän näyttää joka kerta joltain Kummelin sketsihahmolta. Hänelle ainoat oikeat tanssilattiamuuvit ovat korneja huumoriliikkeitä: lasso, ostoskärryt, sukeltaja. Kerran hän kruunasi show’n solmimalla kravatin päähänsä Juice-tyyliin. Tilanne on edennyt niin vakavaksi, etten suostu enää tanssimaan hänen seurassaan.”

Ikuinen myöhästely

”Puolisoni on aina myöhässä – ei silloin tällöin vaan ihan joka kerta. Yksin odotteluun olen jo tottunut, mutta on kamalaa selitellä hänen viipymistään muille. Itse hän ei näe myöhästelyssään mitään ongelmaa. Eniten hävettää juuri toisen kyvyttömyys tuntea itse häpeää.”

Humalainen alastomuus

”Ex-poikaystäväni riisui välillä humalassa itsensä alasti. Julkisilla paikoilla tietenkin.”

Junttiudella vitsailu

”Mieheni vitsailee usein esittämällä junttia. Siinä on ehkä puolet totta: hän on enemmän tavis kuin luovien alojen porukat, joissa pyörin ennen kuin tapasin hänet. Hän kuitenkin myös nauraa itselleen. Joskus hipsterituttujen seurassa nolottaa, kun naamoista näkee, että he luulevat mieheni olevan tosissaan esimerkiksi laulaessaan karaokessa Yön Joutsenlaulua.”

Liikenteessä mesoaminen

”Mies on tosi hyvä kuski, mutta kaikki muut ovat hänestä aivan järkyttävän huonoja. Siksi ajomatkoja säestää aina jatkuva papatus muiden törttöilystä. ”Katso nyt, näitkö tuonkin?” Ohittaessaan hän katsoo pahasti ohitettavaa kuskia, joka on ajanut jotenkin huonosti. En jaksa kommentoida tätä mitenkään, mutta onhan se nyt hiton noloa ja ihan täysin hyödytöntä. Suotta hukkaa energiaansa tuollaiseen.”

Onneksi harva on itsekään täydellinen kumppani:

”Nolottaa, että huomauttelen puolisolleni hoitamattomista kotitöistä, mutta en koskaan vie itse roskia. Olemme asuneet yhdessä kohta kolme vuotta, ja olen vienyt roskat sinä aikana ehkä kahdesti.”

”Häpeän sitä, että olen välillä suhteessamme se jarrutteleva osapuoli. Minulla on taipumus miettiä liikaa, mitä muut ajattelevat, siinä missä mieheni on valmis tekemään mitä vain ja esimerkiksi juttelemaan tuntemattomille baarissa tai matkoilla.”

”Itsessäni häpeän sitä, että kimpaannun helposti puolisoni tekemisistä hänen tai minun ystävieni edessä – erityisesti silloin, jos säikähdän. Kerran mieheni melkein peruutti vahingossa autolla varpaideni päältä. Pelästyin ja sain julkisen raivokohtauksen. Tylytin häntä autossa ystäviemme kuullen. Jälkikäteen nolotti, ja asia tuntui superhölmöltä ja turhalta, koska kyseessä oli ollut puhdas vahinko. Olen varma, että ystäväni ajattelivat, että olen raivoava skitso. Vihaan ja häpeän sitä, jos minulla kuohuu yli. En osaa pitää sitä sisälläni myöhempään hetkeen, vaan päästän kaiken ulos heti. Näin ei tapahdu usein, mutta joskus kuitenkin.”

”Olen kotioloissa kamala töksäyttelijä, ja se on kyllä hiton noloa.”

”Häpeän näin jälkikäteen sitä, että olin suhteen alussa välillä vähän pirttihirmu. Luulen, että se oli suhteen alkuvaiheen kuohuntaa, koska nykyään olen paljon rennompi. Valitettavasti uskon, että osa mieheni kavereista luulee, että olen edelleen tiukkapipo.”

”Jotenkin uskon, että kaikelle on aikansa ja kaikki menee aina lopulta jotenkin maaliin”, Rita kuitenkin uskoo. 

Temptation Island -ohjelmasta alun perin tuttu ja Gladiaattorit-sarjassa syksyllä nähtävä pariskunta Aki Manninen, 41, ja Rita Niemi-Manninen, 38, ovat viime aikoina kertoneet useaan otteeseen lapsihaaveistaan.

Kesäkuussa Rita ja Aki kertoivat Me Naisille vaikeuksistaan lapsen saamisen kanssa.

– Kyllä meille tulevaisuudessa mahtuisi juoksemaan sellainen vaaleahiuksinen pieni tyttö, mutta saa nähdä kuinka käy. Vielä emme ole menneet mihinkään hoitoihin, Aki kertoi.

Nyt Rita kertoo lapsihaaveestaan Facebook-sivullaan. Hän myös kertoo miettineensä, alkaako ikä jo painaa liikaa vaakakupissa.

– Ollaan Akin kanssa oltu valmiita vauvalle jo tovin. Putin [pariskunnan koira] on onneksi ihanasti täyttänyt vauvan mentävää rakoa elämässämme. Välillä mietin, että aika on ajanut ohi, kun urheilin ne ”otollisimmat” vuodet tulla äidiksi. Silloin en edes ajatellut lapsien hankintaa, Rita kirjoittaa.

Rita kertoo kuitenkin ajattelevansa, että elämässä kaikella on tarkoituksensa. Voimaa hän saa siitä faktasta, ettei äidiksi tuleminen 38-vuotiaana suinkaan ole mahdotonta.

– Moni ikäiseni ja vielä paljon vanhempi on saanut kokea äitiyden ilon. Jotenkin uskon, että kaikelle on aikansa ja kaikki menee aina lopulta jotenkin maaliin, hän kertoo.

Kirjoituksensa lopuksi hän lähettää halauksia kaikille niille, jotka toivovat lasta.

”Jotenkin uskon, että kaikelle on aikansa ja kaikki menee aina lopulta jotenkin maaliin.”

– Ja teille, joita elämä on siunannut lapsella: olette onnekkaita, Rita muistuttaa.

Kesäkuussa Rita ja Aki kertoivat Me Naisille, että harkitsevat ohjelmaa lapsettomuudesta. 

– Olemme harkinneet jopa tv-ohjelmaa, jossa avaisimme lapsettomuushoitoja ja niihin liittyviä tabuja. Toivomme, että voisimme tarjota vertaistukea tuhansille muille samassa tilanteessa oleville. En ole tämän asian suhteen itsekriittinen. Kun on elämässä menettänyt tarpeeksi, ei osaa pelätä tulevaa. Uskon, että kaikella on tarkoituksensa, Aki kertoi.

Rita julkaisi viikko sitten Instagram-tilillään hymyilevän kuvan puolisonsa kanssa. ”Jos nauru pidentää ikää, me eletään ainakin 100-vuotiaiksi!” hän kirjoittaa.

Toni on viime aikoina antanut puolisolleen Jannikalle kaiken tukensa. Tilanteessa on auttanut se, että Tonilla itselläkin on kokemusta masennuksen voittamisesta.

Apulanta-yhtyeen laulajan Toni Wirtasen vaimo, laulaja Jannika B kertoi heinäkuussa käyvänsä uupumuksen ja väsymyksen takia läpi raskasta elämänvaihetta. Vain elämää -risteilylle keskiviikkona osallistunut Toni kertoi Me Naisille, että pahin on nyt takana.

– Jannika voi hyvin tällä hetkellä, kuten koko perhe, hän sanoi.

Toni on antanut haastavassa tilanteessa vaimolleen kaiken tukensa. Hänellä on itselläkin kokemusta masennuksen voittamisesta.

– Olemme nyt molemmat syvänveden sukelluksen kandidaatteja. Olen ammentanut omista kokemuksistani auttaessani häntä. Olen itse elävä esimerkki siitä, että masennuksen voi voittaa.

”Silloin kun on pussin pohjalla, ei näe sitä suuaukkoa, mutta sieltä on olemassa poispääsy.”

Toni kertoo Jannikan saaneen valtavasti positiivista palautetta sosiaalisessa mediassa puhuttuaan ongelmistaan avoimesti. Ihmiset ovat kertoneet esimerkin voimalla omia kokemuksiaan aiheesta.

– Silloin kun on pussin pohjalla, ei näe sitä suuaukkoa, mutta sieltä on olemassa poispääsy. Ei sinne kenenkään tarvitse jäädä. Ammattiauttajalta saa kuitenkin varmasti parempia neuvoja kuin satunnaiselta rockmuusikolta, hän virnistää.

Salakavala sairaus

Kaksivuotiaan Martta-tytön isä pohtii, ettei puolison huomioiminen aina ole helppoa lapsiperheen pyörityksessä. 

– Tyttö on niin pieni ja vie kaiken huomion, joten sokeuduin sille, miten Jannikalla menee. 

Soimaan itseäni siitä, etten nähnyt riittävän tarkasti häntä, ennen kuin tilanne oli jo pitkällä, hän toteaa.

Toni peräänkuuluttaa sitä, ettei parisuhteessa toista saa pitää itsestäänselvyytenä.

”Muistakaa katsoa toista ihmistä. Masennus tulee hiipien, kuten tässäkin tapauksessa.”

– Muistakaa katsoa toista ihmistä. Masennus tulee hiipien, kuten tässäkin tapauksessa. Yhtäkkiä Jannika ei ollut enää oma, iloinen ja energinen itsensä, hän kuvailee.

Tällä hetkellä Jannika voi Tonin mukaan hyvin ja perhearki rullaa mukavasti.

– Arkemme on pitkälti Martan kanssa oloa. Olen tehnyt 13 levyä ja vasta yhden lapsen, joten en ole valmis vielä luopumaan vauvakuplasta.  Martta kietoi minut pikkusormensa ympärille heti synnyttyään. Sen sodan hävisin heti, Toni naurahtaa.