Näky Yhdysvaltain kongressirakennuksen ulkopuolella oli tiistaina kuin The Handmaid'äs Tale -televisiosarjasta. Kuvat: Reuter
Näky Yhdysvaltain kongressirakennuksen ulkopuolella oli tiistaina kuin The Handmaid'äs Tale -televisiosarjasta. Kuvat: Reuter

The Handmaid's Tale -televisiosarjan kylmäävällä kuvastolla on tarkoitus muistuttaa Yhdysvaltain päättäjiä naisten oikeudesta omaan kehoonsa.

Televisiosarjat tarjoavat paitsi viihdettä, joskus myös tapoja tehdä vastarintaa. Suositun The Handmaid's Tale -televisiosarjan ahdistavaa kuvastoa hyödynnetään nyt Yhdysvalloissa protesteissa, jotta naisilla olisi jatkossakin mahdollisuus ehkäisyyn ja aborttiin.

Uusi hittisarja The Handmaid's Tale perustuu Margaret Atwoodin Orjattaresi-romaaniin vuodelta 1985. Sarjan kylmäävä maailmankuva kuitenkin tuntuu valitettavan ajankohtaiselta varsinkin Yhdysvalloissa. Suomessa sarjaa esittää HBO Nordic.

Presidentti Donald Trumpin valinnan jälkeen Yhdysvalloissa on pelätty perhesuunnittelua tarjoavan Planned Parenthood -järjestön joutuvan vaikeuksiin, mikä on johtanut mielenosoituksiin. Huhtikuussa Trump allekirjoitti lain, jonka mukaan osavaltiot voivat vetää julkisen rahoituksen pois järjestöiltä, jotka tuottavat aborttipalveluita.

Orjattarien asuissa

Äänestys uudesta terveydenhuoltolaista on siirretty heinäkuun puolelle, ja Planned Parenthoodin aktiivit ja tukijat koettavat vielä pelastaa rahoituksen. Tiistaina Washingtonissa Yhdysvaltain kongressin edustalla järjestettiin The Hill -sivuston mukaan mielenosoitus, jossa 30 aktiivia pukeutui The Handmaid's Talesta tuttuihin punaisiin viittoihin ja valkoisiin päähineisiin.

Tarkoitus oli kiinnittää huomiota siihen, miten naisille käy, jos perhesuunnittelua tarjoavilta järjestöiltä viedään rahoitus. The Handmaid's Talessa punaisia viittoja käyttävät orjattaret, joiden ainoa tarkoitus on toimia lisääntymiskoneina naisia alistavassa yhteiskunnassa.

Televisiosarjassa keksittyä latinaa oleva ”Nolite te bastardes carborundorum”-lause auttaa päähenkilöä jaksamaan.
Televisiosarjassa keksittyä latinaa oleva ”Nolite te bastardes carborundorum”-lause auttaa päähenkilöä jaksamaan.

Televisiosarjassa orjattaret ovat pakotettuja harrastamaan seksiä isäntänsä kanssa ja kantamaan näiden lapsia – ja lapsen hieman kasvettua heidät lähetetään orjuuteen taas seuraavaan perheeseen.

Tämä ei  ole ensimmäinen kerta, kun The Handmaid's Tale -sarjan kylmää maailmaa hyödynnetään protesteissa. Ainakin Teksasissa, Ohiossa ja Missourissa on jo aiemmin nähty orjattariksi pukeutuneita mielenosoittajia. 

Ei rahaa perhesuunnitteluun

Barack Obaman presidenttikaudella julkisen rahoituksen poistaminen Planned Parenthoodiin kaltaisilta järjestöiltä oli kiellettyä. CNN:n mukaan Obama perusteli linjaansa sillä, että samat järjestöt tarjoavat perhesuunnittelua ja muitakin terveyspalveluita.

Aiemminkaan veronmaksajien rahoja ei voitu käyttää abortteihin, vaan ne piti ohjata järjestöjen muihin palveluihin. CNN raportoi Planned Parenthoodin ilmoittaneen, että aborttien osuus järjestön palveluista on kolme prosenttia. Julkista rahoitusta on käytetty pääosin ei-toivottujen raskauksien ennaltaehkäisyyn.

Nyt republikaanit suunnittelevat uutta terveydenhuoltolakia, joka kieltäisi Planned Parenhoodin rahoittamisen ainakin vuodeksi ja rajoittaisi abortteja korvaavien vakuutusten tukemista. On arvioitu, että Planned Parenthoodin rahoituksen lopettaminen maksaisi seuraavan vuosikymmenen aikana hallitukselle yli 130 miljoonaa dollaria ja jättäisi satoja tuhansia ihmisiä ilman terveydenhuoltoa. 

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

LEIJONA

Välttele houkutuksia ja kaksipiippuisia tilanteita. Pidä elämäsi mahdollisimman yksinkertaisena. Älä jätä kesken mitään aloittamaasi.

 

NEITSYT

Pieni paine voi olla nyt hyvä juttu, sillä saat siitä vauhtia. Pian on aika vaihtaa vapaalle. Tarvitset nyt reippaan annoksen kärsivällisyyttä.

 

VAAKA

Pidä huolta itsestäsi. On aika korjata kohdilleen arkirutiinisi ja muut elintapoihisi liittyvät asiat. Liikunta on helpoin tie hyvään oloon.

 

SKORPIONI

Kerro suunnitelmistasi kaverille tai perheenjäsenelle. Saat häneltä niin risuja kuin ruusujakin. Ilmassa on romantiikkaa.

 

JOUSIMIES

Muutokset tekevät sinulle hyvää. Saat päivän tapahtumista nostatusta itsetunnollesi. Mieti tarkkaan, kuka ansaitsee paikan lähipiirissäsi.

 

KAURIS

Edessä on äkkinäisiä muutoksia suunnitelmiisi. Tunteet ovat nyt pinnassa, eikä yhteentörmäyksiltä voi välttyä. Pidä raha-asiasi omana tietonasi.

 

VESIMIES

Pikainen päätös voi viedä sinut huonolle polulle. Suojele omaisuuttasi ja ole tarkkana liikenteessä. Varovaisuus kannattaa tänään joka käänteessä.

 

KALAT

Perehdy tarkemmin sinua kiinnostavaan asiaan. Punnitse huolellisesti vaihtoehtojesi hyviä ja huonoja puolia, jos olet tekemässä tärkeää päätöstä.

 

OINAS

Lähde reissuun, jos rahatilanne ja aikataulu antavat myöten. Nauti laatuajasta rakkaan ihmisen seurassa. On aika miettiä yhdessä tulevaisuutta.

 

HÄRKÄ

Pidä tunteesi hallinnassa. Lähipiiristäsi pukkaa nyt paineita, joita ei pidä ottaa liian vakavasti. Diplomatia on paras aseesi.

 

KAKSONEN

Olet huomion keskipiste tänään. Tutustut uusiin ihmisiin ja säteilysi kerää ihailua. Kohtuudessa pysyminen pelastaa sinut monilta harmeilta.

 

RAPU

Kerro, mitä mielessäsi liikkuu. Älä anna asioiden kasaantua, sillä tunteesi purkautuvat ennemmin tai myöhemmin. Rehellisyys lähentää sinua tärkeän ihmisen kanssa.

 

Jaa horoskooppi sähköpostilla kaverille!

Game of Thrones -sarjassa näyttelevä Peter Dinklage on ryhtynyt Petan kanssa toimiin huskyjen hylkäämisen vähentämiseksi.

Huskyt ja suden näköiset koirat ovat tärkeä osa Game of Thrones -sarjaa, ja monet fanit haluavat lemmikikseen samanlaisia koiria. Valitettavasti ilmiö näkyy huskyjen hankkimisen lisäksi myös hylättyjen koirien määrässä.

Helsingin Sanomat kertoo, että Britanniassa hylätään nykyään vuosittain jopa 80 huskya. Ennen Game of Thrones -sarjan alkua määrä oli vain noin kymmenen huskya vuodessa.

Sarjassa Tyrion Lannisteria näyttelevä Peter Dinklage on HS:n mukaan huolestunut siitä, että Game of Thronesin fanit ovat ottaneet siperianhuskyja lemmikeikseen. Moneilta faneilta on puuttunut koiraa ottaessa varmuus siitä, että lemmikistä pystyy pitämään huolta.

Dinklage on yhdistänyt voimansa eläinsuojelujärjestö Petan kanssa estääkseen koirien harkitsematonta ostamista ja hylkäämistä.

Peter Dinklage. Kuva: Lucy Nicholson / Reuters
Peter Dinklage. Kuva: Lucy Nicholson / Reuters

– Ymmärrämme että hurjasusien suosion myötä monet ovat ostaneet huskyja. Se on väärin löytöeläintalojen kotia tarvitseville koirille, ja lisäksi myös näitä huskyja hylätään usein. Niin usein käy, jos koira hankitaan hetken mielijohteesta, Dinklage kirjoittaa.

– Pyydän ja anelen, jos aiotte ottaa koiran perheeseenne, olkaa varmoja siitä, että olette valmiita suureen vastuuseen.

Myös esimerkiksi Game of Thronesissa Arya Starkia näyttelevä Maisie Williams toimii aktiivisesti eläimien oikeuksien hyväksi. Williams on muun muassa protestoinut delfiinien metsästämistä vastaan sekä puhuu eläinkokeilla testaamattomien tuotteiden puolesta. Vuonna 2016 hän myös adoptoi itselleen hylätyn koiran.

 

Nivea-tuotemerkin omistama Beiersdorf Oy pahoittelee mainoksesta koitunutta ikävää huomiota. 

Erityisesti Twitterissä älähdettiin useaan otteeseen keskiviikkona, kun Nivea julkaisi Facebookissaan vartalovoidetta käsittelevän postauksensa.

Mainoksessa oli kuva riippukeinussa makoilevan naisen sääristä sekä seuraava teksti: ”Nosta jalat ylös ja rentoudu. Mihin tarvitaan kirjaa, kun voi keskittyä ihailemaan kaunista ihoa?”.

Nivean Facebook-sivulla jaettu postaus, joka on sittemmin poistettu, näytti tältä.
Nivean Facebook-sivulla jaettu postaus, joka on sittemmin poistettu, näytti tältä.

Mainoksen nähneet ihmettelivät postauksen kommenteissa ja Twitterissä, onko kaunis ulkomuoto älykkyyttä ja sivistystä tärkeämpää.

Mainoksesta aiheutuneen negatiivisen kommentoinnin vuoksi Nivea poisti postauksensa.

Nivea-tuotemerkin omistaman Beiersdorf Oy:n kaupallinen johtaja Rita Levomäki-Elamo vakuuttaa, ettei tarkoituksena ollut pahoittaa kuluttajien mieltä.

– Olemme pahoillamme, jos NIVEAn Suomen facebookissa 16.8.2017 tekemämme postaus on aiheuttanut ikävää huomiota. Tarkoituksenamme oli kertoa, miten hyvältä ja rentoutuneelta olo voi kesällä tuntua, Levomäki-Elamo lausunnossaan.

– Ymmärrämme postaukseen kohdistuneen huomion, eikä tarkoituksemme ollut missään nimessä loukata kuluttajiamme, joita arvostamme erittäin paljon. Tästä syystä postaus on poistettu sivuiltamme. 

Asiasta kertoi ensimmäiseksi Markkinointi & Mainonta.

Hieman ahdistava ohjelma on hyvä muistutus siitä, kuinka vahvoja luonnonvoimat saattavat olla.

IS TV-LEHTI. Hiton idiootit! Niin tekisi mieli huutaa ensimmäiselle lomailijaporukalle, joka esiintyy Hurja lomasää -sarjassa (Extreme Weather – The Survivors, 2015).

Brittimiehet lähtevät varta vasten Filippiineille, kun kuulevat taifuunin uhkaavan sitä. Sitten kun alkaa rytistä, ollaan paniikissa ja sokissa. Sen jälkeen vielä ihmetellään tv-haastattelussa, kuinka kamalaa oli olla hengenvaarassa.

Ohjelman ideana on esitellä brittejä, jotka ovat lomamatkallaan kohdanneet katastrofaalisia säätiloja. Taifuunijengi herättää vain ärtymystä, mutta seuraava tarina on oikeasti pelottava ja koskettava.

Se kertoo kolmesta opiskelijasta Turkissa. He luulevat lähtevänsä pienelle patikointireissulle, mutta eksyvät viikoksi rankkasateiden ja myrskyn keskelle vuoristoon ilman ruokaa. Etsiessään pakotietä he ajautuvat vain yhä kauemmas tulvivan joen armoille ja lopulta putoukselle, josta ei tunnu olevan mitään ulospääsyä.

Kammottava on myös osio belgialaisilta rockfestareilta, jossa nuoriso bilettää kuuman auringon alla. Lopulta neljä ihmistä kuolee. Myös rankkasateet ja tulvat brittien suosimilla leirintäalueilla Etelä-Ranskassa pysäyttävät.

Hieman ahdistava ohjelma on hyvä muistutus siitä, kuinka vahvoja luonnonvoimat saattavat olla. Paljon parjattu Suomen kesäsääkin alkaa yllättäen tuntua ihan kivalta. Vaihtoehto kun voisi olla vaikka henkeäsalpaava hiekkamyrsky.

Hurja lomasää Foxilla pe 18.8. klo 19.00.