Yksi säästää vuoden palkan, toinen ei euroakaan.

Kuinka paljon jemmassa kuuluisi olla? Parin kuukauden palkka, sanoo moni asiantuntija. Joidenkin mielestä sivuun pitäisi laittaa joka kuukausi kymmenesosa tuloista.

Totuus on usein toinen. Kysyimme menaiset.fi:n rahankäyttökyselyssä vastaajilta, kuinka paljon he säästävät. Vastaukset heittivät laidasta laitaan: 29 prosentilla vastaajista ei ollut ollenkaan säästöjä, 19 prosenttia oli onnistunut jemmaamaan yli 10 000 euroa.

Lue myös: Säästäminen vaikeaa? Näin pääset alkuun

Mielipiteet oikeasta jemmasummasta vaihtelevat siinä missä tienestitkin. Yksi vannoo vuoden palkan nimeen, toinen käyttää kaiken, mitä tulee.

Kysyimme nyt naisilta, millainen summa säästöön pitäisi jäädä, että olo olisi turvallinen.

”Olen pitänyt ideaalina puskurina kahden kuukauden palkkaa tai noin viittätuhatta euroa, mutta välillä käytän säästöjäni melko reippaasti esimerkiksi matkusteluun. Totuus on siis ihan toista kuin tuo kahden kuukauden palkka. Useimmiten säästötililläni on neljä tonnia, välillä tuhat euroakin.

Erittäin turvallinen olo tulee 10 000 euron jemmasummasta, mutta harvemmin sitä on säästöissäni ja sijoituksissani nähty. Toisaalta, olen pärjännyt pienemmälläkin summalla ja ollut onnellinen ilman puskureitakin. Mieluummin sijoitan rahani järkeviin elämyksiin ja hankintoihin kuin makuutan niitä nollakorkoisella tilillä.” Nainen, 39

”Mieluummin sijoitan rahani järkeviin elämyksiin ja hankintoihin kuin makuutan niitä nollakorkoisella tilillä.”

Turvallisuushakuisimmat jemmaavat pahan päivän varalle jopa vuoden palkan.

”Tienaan noin mediaanipalkan verran ja ajattelen, että säästössä yleisesti pitäisi olla vuoden palkka (tai ainakin vuoden kuluja vastaava summa), ei välttämättä suoraan tilillä mutta semilikvidissä muodossa. Riittää pahan päivän varalle ja periaatteessa mahdollistaa myös jonkinlaisen irtioton – ihan lohduttavaa tietää, että sellainen mahdollisuus olisi olemassa. Tilillä muutaman kuukauden palkka akuutteja hätätilanteita varten, esimerkiksi yllättävän työttömyyden, vuokravakuuden tai isompien pakollisten hankintojen varalta.” Nainen, 31

Tonni tai kaksi riittää

Jos palkka riittää hädin tuskin elämiseen, useamman kuukauden tienestejä vastaavan säästöpotin kerryttäminen voi tuntua mahdottomalta ajatukselta. 32 prosenttia Me Naisten kyselyn vastaajista kertoi, ettei säästä, koska siihen ei ole varaa.

– Olisi kohtuutonta sanoa, että pienituloisten on yhtä helppo säästää. Mutta osittain kyse voi olla siitäkin, onko miettinyt asiaa. On paljon pienituloisia, jotka pystyvät laittamaan rahaa säästöön, ja hyvätuloisia, jotka vain velkaantuvat entisestään, sanoi Vaasan yliopiston taloustieteen professori Panu Kalmi Me Naisten jutussa.

Niukoistakin tuloista on siis mahdollista laittaa jotain sivuun.

”Olen köyhä opiskelija ja nostan täyttä lainaa. Jos ei ole sivuduuneja, kuukausittainen tuki asumislisineen on 500 euroa ja opintolainaa saa 400 euroa per opintokuukausi. Näillä ja kesätyörahoilla on pärjättävä. En silti koskaan voisi päästää tiliäni ihan nollille. Minulla on turvattu olo, jos tilillä on vähintään 2000 euroa, eikä sen alle mennä kuin hätätapauksessa.

Säännölliset tulot eli tuet menevät suoraan vuokraan ja muuhun elämiseen, joten koetan aina säästää ylimääräisistä tuloista jotain sukanvarteen pahan päivän varalle. Tulevan lainan lyhentämisen kannaltakin on kiva, että on jotain, mistä lyhentää, jos työllistyminen ei nappaa, rahatilanne on heikko tai jotain muuta kamalaa tapahtuu.” Nainen, 21

Lue myös: 6000 euroa säästöön alle puolessa vuodessa: näin se onnistui!

”Säästössä ei ole koskaan ollut muutamaa satasta enempää.”

Osa vastaajista edustaa elä hetkessä -koulukuntaa. Heidän mielestään tuloista ei ole pakko jemmata mitään, vaikka rahat siihen riittäisivätkin.

”Tienaan jonkin verran alle suomalaisen keskipalkan ja käytän rahaa (joskus huithapelistikin) mieluummin kuin jemmaan. Minusta on tärkeää nauttia ansaitsemastaan, kun vielä elää. Tuhlaan surutta ruokaan ja matkusteluun, mutta ajattelen, että olenpa silloin ainakin elänyt.

Säästössä ei siis ole koskaan ollut muutamaa satasta enempää. Nyt olen alkanut laittaa jokaisesta palkasta satasen sivuun. Säästöön on kertynyt reilu tonni, ja jo siitä tulee aika turvallinen olo. Monelle se on pieni summa, mutta minulle enemmän kuin koskaan aiemmin. Saahan sillä jo jotain, vaikka uuden pesukoneen. Lisäksi lyhennän asuntolainaa ja ajattelen, että sekin on satsaus tulevaisuuteen.” Nainen, 30

Toiset suhtautuvat säästämiseen vieläkin rennommin.

”Ei säästössä tarvitse olla yhtään mitään. Voi kuolla vaikka huomenna, ja pysyypähän virkeänä, kun on pakko tehdä töitä.” Nainen, 43

säästäväinen

Naiset kertovat nyt, kuinka paljon tilillä pitää olla rahaa: ”Turvallinen olo 10 000 euron jemmasummasta”

Säästäkää nyt ihmeessä nuoret ihmiset edes vähän vuodessa, varsinkin jos meinaatte joskus lapsia toivoa. Ei tarvi sitten isona valitella lehtien palstalla, ettei ole rahaa edes ruokaan jos Kelalla on sattunut jokin sekaannus, eikä asumis- tai toimeentulotuki tule ajallaan. Itse en edes saa noita tukia, vaikka olen tosi pienituloinen työtön yh. joten säästäminen on kaiken a ja o.
Lue kommentti

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

LEIJONA

Älä lykkää myöhemmäksi tärkeitä käytännön asioita. Paperivuoren kimppuun on syytä käydä heti, kun mahdollista. Käytä energiasi viisaasti.

 

NEITSYT

Vältä ylireagointia. Kuulet tänään kommentteja, joita ei ole helppoa ottaa vastaan. Draamaa ei synny, jos pidät hermosi kurissa.

 

VAAKA

Sinun on vaikea tehdä päätöksiä tänään. Ilmassa on epävarmuutta. Älä anna kenenkään kasata sinulle paineita.

 

SKORPIONI

Tärkeintä on, että liikut eteenpäin. Älä jätä kesken mitään, vaan sinnittele hankalatkin urakat loppuun asti. Pyydä apua tarpeen vaatiessa.

 

JOUSIMIES

Maisemanvaihdos avartaa ajatusmaailmaasi. Saat uuden näkökulman dilemmaan, joka on kiusannut sinua pitkään. Onni ei ole nyt puolellasi raha-asioissa.

 

KAURIS

Määrätietoisuus vie sinut pitkälle. Nosta äänesi kuuluviin, niin saat taustatukea ideallesi. Luota itseesi ja ylläty iloisesti lopputuloksesta.

 

VESIMIES

Saat kritiikkiä, joka saa sinut epäilemään kykyjäsi. Joku kasaa nyt tahallaan esteitä tiellesi. On aika laittaa kaikki peliin.

 

KALAT

Raha-asiat ovat tänään etusijalla. Lupaava tilaisuus odottaa sinua aivan kulman takana. Tartu siihen ja tee uskalias siirto.

 

OINAS

Toimit tänään sovittelijana. Perheen sisällä nousee pintaan jännitteitä, jotka kaipaavat selvittämistä. Ole diplomaattinen ja etsi kaikkia tyydyttäviä ratkaisuja.

 

HÄRKÄ

Joku tuottaa sinulle pettymyksen. Älä anna yksittäistapauksen lannistaa sinua. Suuntaa katse kohti tulevaa ja laadi uusia suunnitelmia.

 

KAKSONEN

Keskity olennaiseen. Joku yrittää harhauttaa sinua sivupoluille. On tärkeää, että pidät päämääräsi mielessäsi kaikesta huolimatta.

 

RAPU

Luvassa on myöhästelyä ja hermojen kiristymistä. Älä anna periksi. Etsi vaihtoehtoisia reittejä ongelmien sattuessa kohdalle.

 

Jaa horoskooppi sähköpostilla kaverille!

Kun Yle puolitoista vuotta sitten kysyi katsojilta, mitä nostalgisia sarjoja nämä haluaisivat nähdä Areenassa, Rintamäkeläiset sai murskavoiton. Nyt odotus palkitaan.

IS TV-LEHTI: Rintamäkeläisten ensimmäinen jakso nähtiin vuonna 1972. Silloin TV2 marssitti ruutuun kaksi pientilallisperhettä, Rintamäet ja Honkoset, joiden elämää seurattiin maaseudun murrosaikana.

Kansa ihastui arkirealistiseen sarjaan, ja vuonna 1975 sitä seurasi 900 000 katsojaa. Sarjan perään on haikailtu myöhemminkin. Rintamäkeläiset sai murskavoiton, kun Yle puolitoista vuotta sitten kysyi katsojilta, mitä nostalgisia sarjoja nämä haluaisivat nähdä Areenassa. Silloin sarjasta nähtiin joulujakso vuodelta 1973.

Sotajuttuja ja pikku riitoja

Rintamäkeläiset loi Reino Lahtinen, joka oli aiemmin käsikirjoittanut toista suosittua tv-sarjaa eli Heikkiä ja Kaijaa. Rintamäkeläisten pääosiin valittiin Heikistä ja Kaijasta tutut näyttelijät Veijo Pasanen, Sirkka Lehto, Eila Roine ja Antti Haljala.

Sarjan henkilöt istuvat tyypillisesti kahvipöydässä ja keskustelevat milloin mistäkin. Keskusteluista syntyy usein riidanpoikanen.

Antti Rintamäki ja Veikko Honkonen ovat sotaveteraaneja, joten usein esillä on toinen maailmansota. Antin ja Veikon sotajutut perustuvat pitkälti käsikirjoittaja Reino Lahtisen omiin sotakokemuksiin.

Välillä puhutaan tietysti ihmissuhteista ja lipsahdetaan reilusti juoruilun puolelle. Tässä kunnostautuu erityisesti Helmi Honkonen. Helmiä näytellyt Eila Roine kertoi muutama vuosi sitten Studio55:lle nauttineensa roolistaan.

– Sain olla niin peruskateellinen, suomalainen ämmä kuin ikinä vaan. Ja minullahan oli paljon esikuvia, ja useat esikuvista sanoivat, ettei tuollaista ihmistä voi ollakaan. En maininnut, että esikuvani puhuu juuri, Roine sanoi nauraen.

Särmikkään sanailun lisäksi kansaan vetosi sarjan ajankuva. 1970-luvulla elettiin rakennemuutosta, jolloin perinteinen elinkeino maanviljely oli vaakalaudalla. Honkoset myyvätkin tilansa ja muuttavat rivitaloon kirkolle.

Politiikkaa ruudun täydeltä

Lisäksi vuosikymmenen puoluepolitisoitunut ajan henki näkyy vahvasti Rintamäkeläisissä. Antti on vennamolainen, Veikko demari ja sivuhenkilöissä on kommunisteja, kokoomuslaisia sekä kepulaisia. Poliittiset näkökannat leimahtavat yhteisiä asioita hoidettaessa, kuten meijerikysymysten äärellä.

Yhteiskunnallisista näkökulmista huolimatta sarjasta ei puutu komediallisia elementtejä. Ne nivotaan arkisiin asioihin: kun Honkoset ovat lähdössä juhliin, Veikon haisevista sukista ja likaisesta aluspaidasta saadaan aikaan kunnon suukopu.

Rintamäkeläiset, 10.8. alkaen Yle Areena

 

 

 

Vierailija

Tänään tv:ssä: Muistatko vielä Rintamäen Antin? Suomalaisten suosikkisarja palaa ruutuun

Kiva kun pakkoverorahojani suunnataan oikein ja saan katsella mustavalkoista nostalgiaa loppumattomana virtana, sellaista jonka olisi voinut sinne areenaan tunkea ihan ilman kyselyjäkin. Olisihan se vallan kauheaa jos joutuisi katsomaan vaikka jotain hittisarjoja kuten vaikka Game of thronesia jne ja pysyisi ehkä aavistuksen ajan hermolla... Noh, tärkeintähän on kuitenkin, että ne lukuisat pikkuiset herrat/rouvat saavat elää mukavaa yltäkylläistä elämäänsä ylellä onnellisena elämänsä loppuun...
Lue kommentti