Alkoholistiperheissä lapset joutuvat jo nuorina tuntemaan epävarmuutta ja muun muassa ottamaan vastuuta, joka vanhemman kuuluisi kantaa. Kuva: Shutterstock
Alkoholistiperheissä lapset joutuvat jo nuorina tuntemaan epävarmuutta ja muun muassa ottamaan vastuuta, joka vanhemman kuuluisi kantaa. Kuva: Shutterstock

Kun vanhempien alkoholinkäyttö on liiallista, heidän lapsensa kärsivät seurauksista vielä aikuisuudessakin.

”Olen jatkuvasti tuntosarvet pystyssä. Osaan hyvin lukea toisten mielialoja ja analysoin helposti, mitä toinen ihminen viestissää sanattomasti. Luulen, että tämä on aika yleistä alkoholistien lapsilla. Tarkkaillaan, onko vaaraa tai muuta huomioitavaa.”

Näin kertoo 50-vuotias nainen uutuuskirjassa Kosteusvaurioita – kasvukertomuksia pullon juurelta (Atena). Ani Kellomäen kirja kertoo lapsuudesta, jossa vanhemmat tai toinen heistä juovat.

50-vuotias nainen on yksi kirjan neljästäkymmenestä ihmisestä, jotka kertovat, miten he ovat kokeneet vanhempiensa liiallisen alkoholinkäytön. Miten se vaikutti heidän lapsuuteensa ja siihen, millaisia heistä aikuisina tuli? Miten elämässä pääsee eteenpäin? Kokemusten rinnalla kirjassa kulkee myös asiantuntijatieto.

Poimimme kirjasta neljä tarinaa siitä, miten kosteassa kodissa kasvaminen on vaikuttanut ihmisiin myöhemmin elämässä.

Juomisen muokkaama

”Olen hakannut veitsellä sänkyä ja saunan ovea, olen hakannut nyrkillä seinää ja potkinut huonekaluja. Kaikki sen mielettömän, hillitsemättömän vimman ja raivon vallassa, jota ei vain voi eikä pysty hallitsemaan. Olenko hullu? Olenko ihan sekopää? Miksi minulla on aina vain vuodesta toiseen niin paha olla, vaikka kaikki on hyvin? Tai kyllähän minä tiedän sen! Tiedän, mutta haluaisin vain unohtaa. Haluaisin vain olla normaali. En alkoholistiperheessä, tai oikeastaan päihderiippuvaisessa suvussa, kasvanut. Minä olen ihmisenä täysin muokkautunut siitä, miten paljon läheiseni ovat juoneet.” Nainen, 36

”Olen ihmisenä täysin muokkautunut siitä, miten paljon läheiseni ovat juoneet.”

Sovittelijan roolissa

”Otin puolisokseni miehen, joka osasi ottaa viinaa vähintäänkin tarpeeksi. Ajattelin mielessäni, että jos osaisin itsekin rentoutua. Huomasin kuitenkin, että pelkäsin hänen ryyppyreissujaan ja erityisesti hetkiä, jolloin hän palasi humalassa kotiin. Otin sovittelijan ja mielistelijän roolin ja koetin aina rauhoitella häntä. Minun pelkoni kuitenkin ruokki hänen vihaansa ja hän alkoi käydä väkivaltaiseksi. – – Lapsuuteni vuoksi pelkään riitoja valtavasti ja rukoilin häntä lopettamaan. Lopulta erosimme, koska en osannut puhua tunteistani ja tarpeistani. Syytimme molemmat toisiamme.” Nainen, 38

Tuntemattomilla vesillä vanhempana

”Huomasin esikoisen kohdalla että minulta ei tullut luonnostaan se, että menen halaamaan ja lohduttamaan lastani. Olin ihan tuntemattomilla vesillä. Huomasin sen itsessäni ja tietoisesti menin lastani lohduttamaan ja sitä kautta opin, että näin kuuluu tehdä. Olin oppinut että itse pärjätään ja surut ja pettymykset yksin kärvistellään, ilman kosketusta tai lohtua.” Nainen, 33

”Olin oppinut että itse pärjätään ja surut ja pettymykset yksin kärvistellään.”

Pelko leimaantumisesta

”Olen pyrkinyt olemaan mahdollisimman normaali ja yrittänyt sivuuttaa sen, että menneisyys vaikuttaa nykyhetkeen ja tulevaan, koska olen pelännyt, että romahdan ja peli on pelattu. Olen pelännyt, että minusta tulee mielenterveyskuntoutuja, joudun varhaiselle eläkkeelle ja leimaannun yhteiskunnan silmissä. Siinä pelossa olen jatkanut ja kipuillut pääni sisällä, kunnes viimein hain apua.” Nainen, 29

Lainaukset ovat Ani Kellomäen kirjasta Kosteusvaurioita – kasvukertomuksia pullon juurelta (Atena).

Vasemmistoliiton entinen puheenjohtaja ja ministeri Suvi-Anne Siimes erosi puolueesta jäätyään pois eduskunnasta. Kuva: Heli Blåfield

Suvi-Anne Siimes on ollut 9 vuotta vanhemman puolisonsa kanssa yhdessä 30 vuotta. – Olisi surkeaa, jos avioliitto kariutuisi siihen, että elämänpiirit erkanevat toisistaan.

Vasemmistoliiton entinen puheenjohtaja, Työeläkevakuuttajat TELA:n toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes miettii omia eläkevuosiaan vain harvoin.

– Enemmän pohdinta liittyy siihen, että puolisoni on minua yhdeksän vuotta vanhempi. Elämänsuunnitelmaamme kuuluu, että hän jatkaisi töissä mahdollisimman pitkään, jotta elämänpiirimme eivät erkanisi liikaa, Siimes sanoo Me Naisten Tämän olen oppinut haastattelussa.

Siimes on ollut puolisonsa kanssa yhdessä kolmisenkymmentä vuotta.

– Olisihan sen surkeaa, jos avioliitto kariutuisi siihen, että elämänpiirit erkanevat toisistaan.

Politiikka on sotaa

Ministerinä ja kansanedustajan toiminut Suvi-Anne Siimes sanoo, että hänellä oli politiikassa toimiessaan väärä kuva pelin säännöistä.

– Ymmärsin vasta politiikasta poistuttuani, että osa epäonnistumisistani ja vaikeuksistani johtui siitä, että minulla oli täysin väärä kuva politiikasta kun menin sinne, Siimes pohtii.

–Olin lukenut filosofiaa ja kuvittelin, että politiikka toimii keskustelun ja avoimuuden periaatteilla. Sitten ihmettelin ja paheksuin sitä pelaamista, johon törmäsin. Kärsin siitä.

Siimes kuvaa politiikkaa sodaksi, jossa on vain välirauhoja.

– Siellä ei ole mitään onnellista loppua. Tämä oli tärkeää ymmärtää edes jälkikäteen.

Politiikka opetti Siimeskelle, mitä valta on, ja miten sitä käytetään. Ja mitä sen saavuttamiseksi ollaan valmiita tekemään.

Siimes erosi vasemmistoliitosta 2007.

– Olin nuorena puoluetta vailla ollut vasemmistolainen, ja sellainen minusta on tullut vanhempanakin. Minulle on luonnollinen tila olla tällainen hang-around. On kauhean tärkeää, että ihminen voi identifioitua johonkin poliittiseen suuntaan olematta puolueen jäsen. Puolustan oikeutta tällaiseen maailmankuvaan.

Suvi-Anne Siimes kertoo Me Naisten haastattelussa myös, miten oppi jo lapsena, että hänen perheessään on salaisuus, mitä hän ajattelee työstä ja johtajuudesta ja mitä tajusi aikuisen poikansa häissä? Lue koko haastattelu Me Naisten numerosta 34/2017. Tuoreen digilehden voit lukea täältä.

 

Lauri Ylönen kertoo IS:lle, että hänen ja Katriina Mikkolan esikoinen syntyy vuodenvaihteessa.

Ilta-Sanomat kertoo, että muusikko Lauri Ylönen on valmistautumassa uuteen ihanaan elämänvaiheeseen: hänen avopuolisonsa Katriina Mikkola on raskaana!

Ylönen kertoo parin esikoisen syntyvän vuodenvaihteen aikaan.

– Olen todella onnellinen, että minusta tulee taas isä. Lapset ovat elämän tärkein asia. Olen perhekeskeinen, ja perhe on minulle ylitse muun, Ylönen kertoo IS:lle.

Pariskunta ei vielä kerro lapsen sukupuolta, vaan se saa pysyä toistaiseksi heidän välisenä salaisuutena.

Ylösellä on toinenkin lapsi, 9-vuotias Julius-poika Ylösen ex-puoliso Paula Vesalan kanssa. 

Ensimmäisen kerran Ylönen esitteli Katriina-rakkaansa vuoden alussa Emma-gaalassa. Julkisuuteen astuminen uuden tyttöystävän kanssa ei ollut vaikeaa, vaikka Ylösen ja Vesalan ero oli aiempana syksynä puhuttanut paljon.

– Mietimme asiaa neljä minuuttia. Minulla on täällä paljon ystäviä ehdolla, ja tietysti tulimme kannustamaan Paulaa, Lauri kertoi Me Naisille.

Ylösen ja Vesalan välit ovat hyvät pitkästä suhteesta ja avioerosta huolimatta.

– Eromme oli tunteellinen ja tunteikas, sillä ehdimme olla Paulan kanssa yhdessä kaksitoista vuotta ja saimme ihanan lapsen. Tuohon kaikkeen liittyy hienoja muistoja. Kun tunne oli molemminpuoleinen, ero meni niin kauniisti kuin vain voi mennä, Ylönen kertoi Me Naisille.

Ohjaaja Tiina Lymi on kokenut vaatimattoman lapsuuden ja muutaman eron, mutta selvinnyt niistä päättäväisen luonteensa ansiosta: – Minä kykenen ja pärjään ja jaksan, hän sanoo.

Ohjaaja Tiina Lymi, 45, kasvoi yksinhuoltajaäidin ja veljensä kanssa tamperelaisessa lähiössä ja muistaa lapsuutensa taloudellisesti vaatimattomana.

– En ikinä saanut niitä farkkuja tai sitä fillaria, jonka olisin halunnut. Eikä tuntunut kivalta, kun jouduin hakemaan luokan edestä opettajalta vaateavustuslappua, hän kertoo.

Tiina tiesikin jo varhain, että haluaa elämässään pidemmälle.

– Kun mutsi osti kiertelevältä kauppiaalta tietosanakirjasarjan, luin sen kokonaan läpi. Ajattelin, että minä en jää tänne tamperelaiseen lähiöön, vaan minun pitää hankkia viisautta ja tietoa, jotta pääsen pois. Se antoi tietyn draivin.

Hän uskoo, että tietynlainen lapsuus jättää jäljen ja halun pärjätä omillaan.

– Mielessäni elää koko ajan vahvana ajatus siitä, että rakennan perusturvaa ympärilleni, että minä kykenen ja pärjään ja jaksan. Olen tullut pitkälle ja kivunnut monta porrasta.

Elämän opit

Ohjaaja, käsikirjoittaja ja näyttelijä on elämässään läpikäynyt ihmissuhteiden päättymiseen liittyviä suruja, mutta haluaa uskoa, että on niiden myötä tullut viisaammaksi.

– Eroistani olen oppinut sanomaan ei. En myöskään enää olisi niin kiltti ja hyväuskoinen. Pitää mennä sellaisista tilanteista pois, joissa ei ole hyvä kohti tilanteita, joissa on hyvä olla, Tiina sanoo.

Uskoa rakkauteen hän ei kuitenkaan ole menettänyt.

– Olisi ihan hirveää olla niin kyyninen. Jos huonojen kokemusten jälkeen ei enää uskaltaisi rakastaa, elämä olisi kauhean surullista.

Miltä nuoresta naisesta tuntui muuttaa opiskelemaan Helsinkiin? Pelkääkö Tiina mitään? Mitä hän ajattelee uudesta urastaan elokuvaohjaajana? Lue lisää Me Naisten numerosta 34/2017. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

NEITSYT

Ota yhteyttä vanhaan ystävään, josta et ole kuullut aikoihin. Sinulla on kysymys, johon hän osaa vastata. Tutustut kiinnostavaan ihmiseen, joka kannattaa pitää näköpiirissä.

 

VAAKA

Älä polta itseäsi loppuun. Joku yrittää käyttää sinuun epäreiluja temppuja. Manipulointia ei tarvitse hyväksyä missään muodossa.

 

SKORPIONI

Suuntaa katseesi eteenpäin. On aika lopettaa menneiden perään huokailu. Keskity asioihin, joihin voit vaikuttaa omilla toimillasi.

 

JOUSIMIES

Valitse tarkkaan, mihin satsaat ajankäytölläsi ja energiallasi. Älä taistele loputtomiin jonkun toisen haaveiden puolesta. Muista pitää huolta terveydestäsi.

 

KAURIS

Älä sooloile liikaa, vaan noudata annettuja ohjeita. Saat hyviä neuvoja, jotka auttavat tilanteesi hahmottamisessa. Välttele draamanhakuisia ihmisiä.

 

VESIMIES

Maalaisjärki pelastaa sinut monesta pulmasta tänään. Älä anna logiikkasi sumentua tunnemyrskyn takia. Joudut taistelemaan houkutuksia vastaan.

 

KALAT

Helpotat elämääsi, jos karsit siitä pois epävakautta. Ota etäisyyttä oikuttelevaan ihmiseen tai itseluottamustasi nakertavaan tilanteeseen.

 

OINAS

Sinulla on vaikeuksia pysytellä paikoillasi. Mielesi muuttuu tiheään tahtiin, mikä tekee perässäsi pysymisestä vaikeaa. Yritä tehdä loppuun asti aloittamasi asiat.

 

HÄRKÄ

Matkustusinto iskee sinuun. Älä kuitenkaan ryntää ostamaan lentoja hetken hurmoksen vallassa. Suunnittele reissusi huolella, niin saat siitä enemmän irti.

 

KAKSONEN

Nyt on aika lähteä liikkeelle. Yhdistä voimasi hyvän tyypin kanssa. Päivä saattaa sisältää juhlintaa, jonka keskellä kannattaa pitää silmällä syömistä ja juomista.

 

RAPU

Anna jokaiselle mahdollisuus. Avoin mieli on paras keino rikastuttaa elämääsi uusilla kokemuksilla. Älä tee siirtojasi pelkkien olettamusten perusteella.

 

LEIJONA

Lähde tutustumaan uusiin paikkoihin ja piireihin. Tapaat ihmisen, joka saa sinut ajattelemaan asioita toisenlaisesta näkökulmasta. Elämänmuutos on aivan nurkan takana.

 

Jaa horoskooppi sähköpostilla kaverille!