Pekingiläisen Emman nettielämä on sähäkkää sensuurista huolimatta.

Viestintäkonsultti Emma Guo, 26, pääsee ajoissa töistä Hill & Knowlton -viestintätoimistosta. Hän kiirehtii Pekingin ruuhkassa kotiinsa, ottaa jääkaapista jogurttia ja istahtaa heti sohvalle läppärinsä kanssa. Emman sormet käyvät nopeaan, kun hän kirjautuu sisään sähköpostiinsa, pikaviestipalvelu MSN:ään ja kiinalaiseen QQ:hon. Viikonloppu on edessä, ja nyt pitää suunnitella ystävien kanssa, mitä tehdään. 

Emman elämästä ei tulisi mitään ilman internetiä.

– Se olisi mahdotonta! Yhtenä päivänä nettiyhteytemme olivat töissä poikki. Emme pystyneet tekemään mitään. Istuimme vain juttelemassa.

Vaikka Emmalla on työpaikallakin netti auki koko päivän, illastakin iso osa kuluu tietokoneella. Hän istuu netin äärellä 8–10 tuntia päivittäin: lataa musiikkia ja keskustelee siitä muiden bluesista ja jazzista pitävien kanssa. Joskus hän kirjoittelee blogiaan.

Emma ei katso televisiota, joten hän saa kaikki tietonsa ajankohtaisista tapahtumista verkon uutispalvelujen kautta. Ostoksistaankin hän tekee puolet netissä, mutta esimerkiksi vanhempiinsa hän pitää yhteyttä perinteisesti puhelimella.

Koneisto valvoo

Kiinassa kuilu netin käytössä on ammottava sekä sukupolvien että kaupungin ja maaseudun välillä. Syrjäisten kylien miljoonat köyhät asukkaat ovat hyvin etäällä Emman sähäkästä nettimaailmasta.

Emma muistelee olleensa 14-vuotias, kun hän pääsi ensi kerran nettiin ylä-asteen tietokonetunnilla.

– Sivut olivat silloin aika yksinkertaisia, ja yhteys oli todella hidas.

Kommunistinen puolue hallitsee Kiinaa, ja maailman rankimmaksi sanottu sensuurikoneisto vahtii tarkasti myös netin käyttöä. Maan oma palomuuri estää täysin pääsyn osalle sivuista ja myös nettikeskusteluja valvotaan ja sensuroidaan. Facebookiin tai YouTubeen on turha yrittää, ja jos etsii ihmisoikeusjärjestöjen sivuja, palvelinta ei löydy.

Emma tietää tuon kaiken, mutta se ei häntä häiritse.

– Minä käytän työssäni nettipalvelinta, joka on Hongkongissa. Kiinan asettamat rajoitukset eivät sitä koske. 

Tärkeintä on musiikki

Kotikoneelleen Emma on hankkinut monien nettinikkarien tavoin ohjelman, joka pystyy kiertämään Kiinan palomuurin. Sen avulla netin käyttö on kuitenkin kankeaa.

Emma hyväksyy hallituksen perustelut, kun se sanoo taistelevansa sensuurin avulla nettipornoa vastaan. Toisaalta hän ymmärtää myös rajoitusten synnyttämän ärtymyksen.

– Tunnen joitakin nuoria, joilla on voimakkaita mielipiteitä politiikasta. Ymmärrän täysin, että jotkut haluaisivat ilmaista mielipiteitään tai suuttumustaan hallitusta kohtaan.

Emma ei ole nettisensuuriin törmännyt, koska politiikka ei häntä kiinnosta. Hän ei edes jaksa suhtautua aiheeseen kovin intohimoisesti.

Minua ei haittaa, niin kauan kuin he eivät estä minua lataamasta musiikkia.

Emman Top3-sivut

1. www.zhuaxia.com

Kertoo Guon seuraamien blogien päivityksistä.

2. www.douban.com

Kommentteja ja keskustelua musiikista ja elokuvista.

3. www.billboard.com

Uutisia ja arvosteluja musiikista ja artisteista.

Kiina & netti

-Netin käyttäjistä 45 prosenttia on naisia ja yli 80 prosenttia on 10–39-vuotiaita. Yli puolet heistä pitää blogia. Bloggaajia on 221 miljoonaa. 

-Eniten kiinalaiset selaavat uutissivustoja, käyttävät hakukoneita ja lataavat musiikkia.

-Viime vuoden lopulla netissä oli jo 384 miljoonaa kiinalaista. Silti vajaalla miljardilla ei ole sinne pääsyä.

Jääkiekkoilija-rakkaansa Mikael Granlundin kanssa Minneapolisissa asuva Emmi Kainulainen kaipaa Suomesta ystäviä ja perhettä.

Kolme viikkoa sitten Suomeen saapunut Emmi Kainulainen iloitsee uudesta urasta Yhdysvalloissa. Kainulainen työskentelee mallina ja seurustelee Minnesota Wild -seurassa pelaavan Mikael Granlundin kanssa. Pariskunta asuu yhdessä Minneapolisissa.

– Odottelen parhaillaan työviisumia, sillä sain mallisopimuksen Ford-toimistolle Chicagoon. Toivottavasti pääsen tekemään samantyyppisiä kuvauksia kuin Suomessa, eli sporttia ja alusvaatteita, ehkä katalogejakin, Kainulainen kertoi tiistai-iltana suunnittelija Lalli Savolaisen muotinäytöksessä Helsingissä.

Fordin kansainvälinen mallitoimisto on yksi maailman tunnetuimmista ja arvostetuimmista.

Kainulainen valmistui keväällä Metropolia-ammattikorkeakoulusta sisustusarkkitehdiksi. Hän aikoo tehdä töitä myös oman Chaîne-brändinsä eteen. Brändiin kuuluu muun muassa lifestylea, muotia ja taidetta.

– Lähden liikkeelle muodista, ja etenen toivottavasti pikkuhiljaa sisustukseen sekä taiteeseen.

Pariskunta asuu jo viidettä vuotta Minneapoliksessa, jonne he ovat sopeutuneet hyvin.

– Varsinkin pari ensimmäistä vuotta seilasin edestakaisin opintojen vuoksi, ja nyt matkalaukkuelämä on taas tullut tutuksi. Alkaa olla jo koti-ikävä! Suomesta kaipaan eniten ystäviä ja perhettä.

Mitä ulkomailla on mitä meillä ei ole? Pyllynpesulaitteet? Eksoottiset ruokakaupat? Muu, mikä?

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

SKORPIONI

Harkitse tarkkaan tekojesi mahdollisia seurauksia. Terve epäluuloisuus on tarpeen, jos joku vaikuttaa ylenpalttisen kiinnostuneelta yksityisasioistasi.

 

JOUSIMIES

Ole varovainen, jos joudut sekaantumaan toisten asioihin. Pidä suunnitelmasi salassa, kunnes olet varma asiastasi. Odota viime hetkeen asti, jos se on tarpeen.

 

KAURIS

Sinulle heitetään odottamaton ehdotus. Siinä on hyvät ja huonot puolensa, joita on syytä punnita tarkkaan. Älä luovu kaikista omista ideoistasi vain sen takia.

 

VESIMIES

Älä jätä hyvää ideaa vain haaveen tasolle. On aika toimia ja testata teoriaa käytännössä. Tarkkaavaisuudella pysyt tilanteen herrana.

 

KALAT

Omistaudu täysillä asiallesi. Olet nyt suurten muutoksien äärellä. Mieti, minkälaisen elämäntyylin olet valmis ottamaan omaksesi.

 

OINAS

Pidä silmät auki hyvien rahantekomahdollisuuksien varalta. Sinulle tarjoutuu ehkä uusi työtarjous. Joku lähestyy sinua ilahduttavan lahjan tai muun yllätyksen kanssa.

 

HÄRKÄ

On aika kääriä hihat ja ryhtyä hommiin. Kanavoi energiasi oikeaan kohteeseen, niin sinusta tulee varsinainen tehopakkaus. Pääset pian nauttimaan työsi tuloksista.

 

KAKSONEN

Hoida velvollisuutesi niin, ettei nokan koputtamiseen jää varaa. Ota rahakysymykset vakavissasi ja kuuntele tarkkaan sinulle heitettyä ehdotusta.

 

RAPU

Sinun ei tarvitse ehtiä tekemään kaikkea kerralla. Suunnittele ja järjestele arkeasi, kunnes se näyttää sinulle sopivalta. Sinnikkyytesi tekee vaikutuksen uuteen ihmiseen.

 

LEIJONA

Kiinnitä huomiota terveydentilaasi. Olet laittamassa liikkeelle muutoksia, jotka saattavat kohdata vastarintaa. Ole valmis puskemaan omaa asiaasi.

 

NEITSYT

Ole hienovarainen tunnerikkaan puheenaiheen kanssa. Olisi virhe toimia pelkkien ennakkoaavistusten varassa. Kysy neuvoa luotettavalta ystävältä.

 

VAAKA

Pidä ajatuksesi omana tietonasi. Tilanne saattaa riistäytyä käsistä, jos kritisoit muita liian pikaisesti. Älä yritä pakottaa ketään muuttumaan.

Kadonneen jäljillä -sarjan viidennessä jaksossa 25-vuotias Jaakko etsi thaimaalaista äitiään.

Helsinkiläinen Jaakko oli 2-vuotias, kun hänet adoptoitiin Suomeen. Biologinen äiti oli antanut pois pari kuukautta vanhan Jaakon, joka asui thaimaalaisessa lastenkodissa adoptioonsa saakka.

Hän eli adoptioperheessään Tampereella reilut 10 vuotta, kunnes 13-vuotiaana hän päätyi lastenkotiin. 25-vuotias mies puhuu avoimesti nuoruuden aikaisesta masennuksestaan, raivokohtauksistaan sekä riidoista adoptiovanhempiensa kanssa.

Vuosi sitten Jaakko lähti Thaimaahan ensimmäisen kerran etsimään biologista äitiään, mutta matka tyssäsi nopeasti.

– Minun piti olla siellä vuosi, mutta olin yhden yön ja tulin takaisin, Jaakko sanoo.

”Haluaisin saada vastauksia siihen, miksi äiti joutui luopumaan minusta.”

Ensireissunsa jälkeen Jaakko jatkoi äitinsä etsimistä Suomessa muun muassa kansalaisjärjestön kautta, ja nyt hän koki olevansa valmis uuteen etsintäreissuun. Kadonneen jäljillä -ohjelmassa Jaakko lähti juontaja Anni Hautalan kanssa Bangkokiin iloisen hämmentävissä tunnelmissa.

– Haluaisin saada vastauksia siihen, miksi äiti joutui luopumaan minusta. Olenko ollut heidän mielessään kertaakaan vai onko minut unohdettu, Jaakko pohti ennen matkaansa.

Bangkokissa Jaakko ja Anni vierailivat ensimmäiseksi sairaalassa ja lastenkodissa. Välillä Jaakko pelkäsi kovasti, ettei löydäkään äitiään yhdeksän miljoonan ihmisen kaupungista. Sitten Jaakko näki äitinsä valokuvan lastenkodissa, jossa hän vietti itse ensimmäiset vuotensa. Kuva tuli täytenä yllätyksenä, ja Jaakon tunteet purkautuvat itkuna.

Lopulta he saivat tietoonsa äidin osoitteen. Ohjelmassa Anni valmisteli Jaakkoa tapaamiseen muistuttamalla, että kova elämä on saattanut jättää tähän jälkensä.

– Toivon, että äiti suostuu näkemään minut. Jos hän kieltäytyisi, toista mahdollisuutta ei tule koskaan enää ikinä.

Teininä olisin kaivannut eniten biologisia vanhempiani, sanoo Jaakko, joka tapasi biologisen äitinsä vihdoin Thaimaassa. Kuva: Nelonen
Teininä olisin kaivannut eniten biologisia vanhempiani, sanoo Jaakko, joka tapasi biologisen äitinsä vihdoin Thaimaassa. Kuva: Nelonen

Äitinsä lisäksi Jaakko tapasi lopulta siskonsa, tämän poikaystävän, lapset ja mummonsa. Hän iloitsi kovasti perheensä tapaamisesta yli 20 vuoden jälkeen: se auttoi jäsentämään hänen tunteitaan ja antamaan vastauksia joillekin niistä.

Jälleennäkemistä Jaakko meni juhlimaan perheensä kanssa paikalliseen ravintolaan.  

– Mulle riittää, että saan viettää aikaa heidän kanssaan. En todellakaan odottanut tällaista vastaanottoa, että äiti sanoi rakastavansa ja olen enemmän kuin tervetullut heille.

”En odottanut tällaista vastaanottoa.”

– Äiti oli yllättävän selväjärkinen. Toki alkoholismi on jättänyt jotain aivoihin, mutta hän oli kuitenkin vähentänyt juomista – ellei jopa lopettanut, Jaakko pohti tapaamisen jälkeen.

Jaakko hyvästeli perheensä haikein mielin ja sanoi haluavansa pitää yhteyttä heidän kanssaan jatkossakin.  

– Toisaalta sisälläni tuntui siltä, että tämä oli sopivan kokoinen pala tällä kertaa. Siitä on hyvä lähteä eteenpäin ja miettimään uusia tapaamisia.

Olen erittäin onnellinen, että olemme nyt yhdessä, Jaakko kertoi ravintolaillallisella Bangkokissa.
Olen erittäin onnellinen, että olemme nyt yhdessä, Jaakko kertoi ravintolaillallisella Bangkokissa.

Me Naiset ja Kadonneen jäljillä -ohjelmaa esittävä Nelonen kuuluvat Sanoma-konserniin.

adoptoitu

Helsinkiläinen Jaakko löysi äitinsä Thaimaasta yli 20 vuoden jälkeen: ”Hän sanoi rakastavansa”

Hain kyseiseen ohjelmaan monta vuotta sitten ku itsekkin adoption kautta tullut, taitaa jo olla 7 vuotta sitten kun ohjelmasta kuulin... mut minulle sanottiin että ei ole tarpeeksi tausta tietoja. ... no mun tuuria. ... mulla oli ehkä jopa vähä enemmän tietoa kuin näillä adoptoiduilla joita nykyään on ohjelmassa mukana..... noh ei se mitään... noin vuosi siitä hausta eteenpäin oma biologinen äiti löysi minut, harmi ku en ottanut tv:hen yhteyttä.. olis hieno pätkä siitäkin saatu kun matkustin...
Lue kommentti