Mistä näitä saliselfieitä, vauvakuvia ja kissavideolinkkejä oikein tulee? Raah! Kuva: Shutterstock

Mielenrauha Facebookissa on vain muutaman klikkauksen päässä.

Kaveri on ihan kiva, mutta hänen lapsensa korvatulehduskierre ei nyt vain jaksa kiinnostaa. Ja entäs sitten vanha tuttava, joka jakaa koko ajan videoita, jotka eivät vain naurata. Huoh.

Jos Facebookin uutisvirran sisältö saa harkitsemaan verenpainelääkitystä, kannattaa käyttää tovi siihen, että piilottaa ärsyttävän sisällön näkyvistään. Algoritmit, joiden avulla Facebook määrittelee näkemäsi sisällön, ovat suuren luokan salaisuuksia – mutta onneksi sisältöön pystyy vaikuttamaan myös itse.

Mashable kertoo viisi tapaa, joiden avulla mielenrauha sosiaalisessa mediassa lisääntyy huomattavasti.

1. Lopeta ärsyttävien tyyppien seuraaminen

Kaveria ei ole pakko poistaa, vaikkei hänen jutuistaan tai lataamistaan parisuhdeselfieistä pitäisikään. Kun eteen tulee jokin hänen jakamansa asia, klikkaa tarinan oikeassa nurkassa olevaa pientä nuolta ja klikkaa kohtaa ”Älä seuraa sivua Se ja se”. Hänen postauksensa eivät enää häiritse some-elämääsi. Voit myös mennä kyseisen henkilön Facebook-profiilisivulle ja lakata seuraamasta häntä.

2. Piilota sivustot, joiden sisältöjä et halua nähdä

Oikean ylänurkan pieni nuoli on ystäväsi tässäkin asiassa. Kun joku Facebook-kavereistasi on jakanut linkin tai tykännyt sivusta, voit klikata nuolta ja valita kohdan ”Piilota kaikki Siltä ja tältä”.

3. Kerro Facebookille, mitä et halua nähdä

Voit myös klikata nuolesta avautuvaa kohtaa ”En halua nähdä tätä”. Se ei lopeta tietyn ihmisen tai sivuston seuraamista, mutta kertoo Facebookille, ettei sellainen sisältö kiinnosta sinua. Vastedes tarjolla on kenties jotain kiinnostavampaa.

4. Paranna uutisvirtaasi osallistumalla kyselyyn

Jos käytät Facebookia englanniksi, voit osallistua kyselyyn, jonka avulla Facebook kartoittaa mielipiteitäsi erilaisista sisällöistä. Palautteen avulla Facebook kehittää uutissyötettään paremmaksi – tuloksia nähdään toivottavasti jonakin päivänä. Kysely löytyy samasta nuolesta jonkun postauksen oikeasta yläkulmasta. Klikkaa ensin kohtaa ”More options” ja sen jälkeen ”Take a survey to make News Feed better”.

5. Säädä asetukset kuntoon

Välillä on hyvä käydä läpi, mitä kaikkia sivuja seuraatkaan. Voit hallita uutisiasi asetuksissa, joihin pääset Facebookin sinisen yläpalkin oikeassa reunassa olevasta pienestä kolmiosta. Klikkaa kohtaa ”Uutisten asetukset”. Näet sivustot ja ihmiset, joita olet tarkastellut viime aikoina useimmin. Samalla kun käyt listat läpi, klikkaile pois ne sivut, joita et halua seurata.

Lue myös:

Facebook aikoo estää sinua julkaisemasta kännikuviasi

Tekniikka ja parisuhde eivät sovi yhteen: riidelläänkö teilläkin näistä?

Tutkimus: Ällösöpöt parit ärsyttävät Facebookissa

On kivaa, kun sekä teinit että mummit tunnistavat, Mikael Gabriel sanoo.

Vain elämää -ohjelma teki Mikael Gabrielille, 26, sen, minkä monille muille pienempien piirien räppäreille aiemminkin – nosti huimaan kansansuosioon.

Mikael kertoi tänään rauhoittuvansa loppuvuodeksi musiikin ja biisien tekemisen pariin. Ensi vuonna luvassa on ensimmäinen oma kiertue. 

Uusin ulottuvuuksiin noussut suosio tuntuu hyvältä.

– Kyllä se on kiva, kun mummit tulevat kaupassa juttelemaan ja ottamaan kuvia, ja ihan pikkulapsetkin on silleen ”Iskä, iskä kato!”

Mikael kertoo fanipohjansa laajentuneen huomattavasti. Ensi vuoden HIMMEE-kiertueelle ovatkin tervetulleita kaikenikäiset.

”On kiva, kun mummit tulevat kaupassa juttelemaan.”

Lue myös: Mikael Gabriel lähtee ensi vuonna himmeelle kiertueelle

Mikael vaikuttaa olevan sinut huiman suosionsa kanssa.

– Kyllä se kusi on jo noussut aikoinaan päähän. En ole ikinä välttynyt siltä. Nyt tietää jo, mitä se on, eikä se tästä enää nouse, Mikael pohtii.

Vaikka Mikael kertoo aina olleensa oma itsensä, julkinen avautuminen Vain elämää -ohjelmassa oli hänen mukaansa sitä, mitä hän tarvitsi.

– Tämä kokemus vain teki minusta vähemmän kusipään. Enää ei tarvitse esittää mitään, mitä ei ole.

Vain elämää -kautta on jäljellä vielä muutama jakso. Mikael vihjaa, että ihmisten itkettäminen koskettavilla tarinoilla on nyt loppu.

– Oli hauskaa, miten koko Vain elämää meillä meni. Aluksi kukaan ei tuntenut toisiaan, tutustuttiin ja mentiin tosi diippeihin juttuihin, kun kaikki kertoivat elämänsä tarinoita, Mikael muistelee.

– Mutta sitten loppujen lopuksi se meni siihen, että kaikilla oli hauskaa ja me juhlittiin ja oli hyvä fiilis.

Ranskalainen menestyselokuva yhdistää koskettavaa draamaa ja komediallisia aineksia.

IS TV-LEHTI: Olivier Nakachen ja Eric Toledanon yhdessä ohjaama ja käsikirjoittama ranskalaiselokuva oli valtava menestys kotimaassaan. Leffan pääosassa ovat valtavassa linnassa asuva miljonääri ja sosiaaliturvan varassa elelevä nuori mies.

Kaikin puolin epätodennäköinen pari tapaa mielenkiintoisella tavalla. Onnettomuudessa neliraajahalvaantunut miljonääri saa uuden ympärivuorokautisen avustajan vankilasta juuri vapautuneesta, pilveä pössyttelevästä mustasta nuorukaisesta.

Taiteita arvostava Philippe ja hetkessä elävä rääväsuinen Driss ottavat aluksi mittaa toisistaan, mutta heidän välilleen kehkeytyy syvä ystävyys. Uskomatonta mutta totta: todellisiin henkilöihin perustuva viehättävä tarina on vietävän hyvin kirjoitettu ja vielä aivan hulvattoman hyvin näytelty.

Miljonäärinä nähdään Francois Cluzet, tuttu kasvo lukemattomista ranskalaiselokuvista. Hän tekee vähäeleisesti herkullisen roolin.

Drissiä näyttelevä, roolissaan uskottava Omar Sy on kuitenkin koko keitoksen sielu. Aivan mahtavasti sanaileva katujen kasvatti laukoo hetken mielijohteesta osuvan koomisia lauseita. Sy voitti roolistaan vuoden parhaan näyttelijän César-palkinnon eli Ranskan Oscarin.

Koskemattomat, Teema pe klo 21.00

Räppäri Mikael Gabriel on nimennyt kiertueensa Vain elämää -ohjelmassakin tiuhaan kuullun tokaisunsa mukaan.

Räppäri ja Vain elämää -tähti Mikael Gabriel kertoi tänään lähtevänsä alkuvuodesta ensimmäiselle omalle kiertueelleen. HIMMEE-nimellä kulkeva kiertue alkaa Joensuusta 14. tammikuuta ja päättyy maaliskuussa. Yhteensä keikkoja kertyy 20 eri puolilla Suomea.

– Toivon, että paikalle tulee ihmisiä laidasta laitaan ja lapsesta mummoon. Show on tehty kaikille, räppäri kuvailee.

Mikaelin mukaan Vain elämää -ohjelma on tuonut mukanaan huikean vastaanoton. Ohjelmassa tähän mennessä nähtyjä kappaleita on kuunneltu Spotifyssä jo kuusi miljoonaa kertaa.

Mikael kertoo, että vuoden aikana hänestä on myös kuvattu dokumenttia, joka nähdään televisiossa marraskuussa. Se täydentää Vain elämää- ohjelmassakin kuultua Mikaelin tarinaa entisestään.

– Dokumentti syventää noita tarinoita ja ehkä mun ja äidin suhdetta ja kaikkea, mitä on aikoinaan käynyt, räppäri kertoo.

Ennen kiertueen alkua Mikael Gabriel aikoo rauhoittua musiikin ja musiikin tekemisen parissa.

Juttua muokattu 21.10.2016 klo 10.03: Korjattu keikkojen määrä.

Mikko Kuustonen elää uusperheen arkea uuden puolisonsa Hanna Brotheruksen kanssa. – Yksi elämän parhaita ja kipeitä puolia on, että joutuu ja saa luoda nahkansa uudelleen, hän sanoo.

Kolme vuotta sitten pitkästä liitostaan eronnut Mikko Kuustonen, 56, elää nykyisin uusperheessä, sillä hän on muuttanut yhteiseen kotiin puolisonsa tanssitaiteilija Hanna Brotheruksen, 48, ja tämän kahden nuorimman lapsen kanssa.  

– Meillä kaikilla on omat tarinamme ja kulttuurimme. Tärkeintä on yhteinen keskusteluyhteys. Meillä se on perustunut siihen, että on puhuttu paljon, ja sitten on opeteltu kuuntelemaan lauseet loppuun, Mikko sanoo.

Kolme vuotta sitten pitkästä liitostaan ja lastensa, Iina ja Minka Kuustosen äidistä eronnut muusikko toteaa, että kyseessä on aivan uusi elämäntilanne. 

– Yksi elämän parhaita ja kipeitä puolia on, että joutuu ja saa luoda nahkansa uudelleen.

Uusi rooli myös ukkina

Isänä Mikko on kasvattanut kaksi hyvin erilaista tytärtä. 

– Minulle jäi morkkis niistä vuosista, joina olin paljon poissa tyttärieni ja puolisoni luota. Olen rasittavuuteen asti kysellyt tätä Iinalta ja Minkalta, eikä asia ole heidän mukaansa niin, hän sanoo.

”Kun katson lasta, ajattelen, että haluaisin vain suojella häntä.”

Myös tuore isoisyys on mullistanut Mikon elämän. Hänestä tuli ukki, kun Iina Kuustonen ja Sebastian Rejman saivat poikavauvan syyskuussa. Kuustonen sai nähdä ensimmäisen lapsenlapsensa vain muutaman tunnin ikäisenä. 

– Kun katson sitä lasta, ajattelen, että haluaisin vain suojella häntä, hän sanoo.

Isovanhemman rooli on vielä niin uusi, ettei Mikko osaa sanoa, miten ukkina ollaan. Hän ei itse ehtinyt tavata yhtään isovanhemmistaan. 

– Siksi koen etuoikeutettuna, että saan nyt elää tällaisen roolin. 

Mikko Kuustonen on yksi kauden Vain elämää -tähdistä. Sarja on päättänyt artistin kymmenen vuoden pitkän musiikillisen hiljaiselon. Parhaillaan hän säveltää uusia kappaleita ja lähtee konserttikiertueelle maaliskuussa.

Lue Mikon koko haastattelu Me Naisten numerosta 42/2016!