Hetkinen, ilonpitoa? Onkohan se ihan sääntöjen mukaista? Kuva: Shutterstock
Hetkinen, ilonpitoa? Onkohan se ihan sääntöjen mukaista? Kuva: Shutterstock

Luulitko, että saat juoda ostamasi juoman sitä tahtia kuin haluat? Ehei, tämä on Suomi!

Kesä on vihdoin täällä! Mutta milloin iloa ei ole pilaamassa sade tai kylmyys, hommaa ovat hoitamassa päättömiltä tuntuvat säännöt.

Tätä ei voi tapahtua kuin Suomessa -lausahdukseen törmää nykyään valitettavan usein. Yleensä ongelmana on alkoholi: sitä on ostettu väärästä paikasta, sitä ei ole juotu tarpeeksi nopeasti tai sen kanssa halutaan mennä sinne, missä kaveritkin ovat. Toisaalta myös ihan tavallinen voiveitsi voi aiheuttaa tarpeen toimenpiteisiin.

Tässä muutama tositarina Suomen suvesta:

Nyt ne juomat naamariin!

"Olin kahden ystäväni kanssa Tampereella nauttimassa kesäillasta. Tilasimme terassilla pullon kallista kuohuviiniä ja istahdimme nauttimaan ensimmäisiä lasillisia. Olimme ehtineet olla pöydässä viisi minuuttia, kun järjestysmies tuli häätämään meitä pois: terassi oli kuulemma menossa kiinni. Hämmennyimme tiedosta, sillä meille oli juuri myyty kallis pullo alkoholia kertomatta, että meidän pitäisi tyhjentää se viidessä minuutissa!

Poke ilmoitti äkäisesti, että meidän olisi poistuttava terassilta, mutta terassilta ostettuja juomia ei saisi viedä sisälle ravintolaan. Yritimme selittää, ettei tilanteessa ole mitään järkeä. Kysyimme, emmekö saisi istua edes kymmentä minuuttia, ettei koko pullo jäisi juomatta. Portsari hermoistui "niskoittelustamme" niin, että kävi ilman ennakkovaroitusta käsiksi ystävääni ja kantoi tämän ravintolan aidan ulkopuolelle. Sen jälkeen hän tuli takaisin ja kysyi, että "kuka on seuraava?" Emme olleet humalassa emmekä olleet aiheuttaneet terassilla mitään näkyvää häiriötä." Niina

"Olin juuri ostanut ison lasillisen valkoviiniä, kun poke tuli ilmoittamaan, että terassi suljetaan viiden minuutin päästä. Seuraavaksi hän huusi, että: "No niin, vedetäänpä nyt ne juomat naamariin!" Selvisi, ettei juomia saanut juoda terassilla sen kiinni menon jälkeen eikä niitä saanut myöskään viedä enää sisälle ravintolaan. Yritin selittää, etten mitenkään voi juoda 24 senttilitraa viiniä muutamassa minuutissa. Poke ei antanut periksi. Vaihtoehdoiksi jäi juoda lasi tyhjäksi kerralla tai kaataa se pois ja ostaa sisällä tiskiltä lisää. Suututti niin paljon, että kulautin lasillisen kurkkuuni puhtaalla kiukulla. Kiva tietää, että meillä laki suorastaan estää nauttimasta alkoholia sivistyneesti. Eli jengi känniin vaikka väkisin." Outi

Festareiden ykkösuhka: voiveitsi

"Olin viikonloppuna menossa festareille. Tiesin, ettei alueelle saa viedä omia alkoholijuomia tai teräaseita, mutta enpä olisi arvannut, että terätön voiveitsikin lasketaan teräaseeksi! Turhaan yritin kysellä järjestysmieheltä, että milläköhän piknik-korista löytyviä juustoja leikataan, jos voiveitsikin joutuu narikkaan. Empatiaa ei herunut." Elina

"Missään muualla kuin Suomessa tämä näky ei ole mahdollinen: maailmanluokan artisti vetää päälavalla, jonka edusta on autio. Sen sijaan jonkin matkan päässä on verkkoaidalla rajattu anniskelualue, jonka raoista pitkätukkaiset ja  -partaiset miehet yrittävät diggailla kuulemaansa musiikkia kuin häkkiin ahdetut eläimet. Luulikohan artisti, että kyseessä oli jokin vaarallisten vankien virkistysmatka?" Eeva

"Pori Jazzien puistokonsertteihin ei viime vuonna saanut ensimmäistä kertaa tuoda omia juomia. Anniskelualueet tietysti löytyi. Aiempina vuosina jazzeilla on ollut kiva, vapaa ja humalasta huolimatta ihan siivo meno, kun ihmiset ovat levittäytyneet piknik-viltteineen ja muhkeine eväskoreineen nauttimaan musiikista, kesästä ja kuplivasta. Viime vuonna homma ei toiminut sitten yhtään. Osa seurueestamme halusi mennä anniskelualueelle tilaamaan viinipullon, osa lavan eteen katsomaan musiikkia. Seurue jakautui kahtia ja eksyimme toisistamme. Aiempien vuosien rentoa tunnelmaa ei kuulunut." Anni

Sinä saat istua siinä, kaverisi ei

"Suuntasimme viime tai toissa kesänä porukalla Linnanmäen ravintolamaailmaan. Kukin osti ruokaa ja juomaa vähän eri ravintoloiden tiskeiltä, ja suuntasimme sitten yhdessä terassille nauttimaan ateriasta. Silloin meille tultiin ilmoittamaan, että jokaisen täytyy siirtyä siinä samaisella terassilla sen kyseisen ravintolan pöytään, josta on annoksensa ostanut. Yritimme selittää, että keskustelu on hieman vaikeaa, jos jokainen istuu eri pöydissä. Ei auttanut. Ravintolan X henkilökunta ei kuulemma voinut ottaa vastuulleen ihmistä, joka on ostanut juomansa ravintolasta Y. Siinä sitä sitten istuttiin ja huudettiin pöydästä toiseen. Jos ei olisi ottanut niin paljon päähän olisimme varmaan tikahtuneet nauruun. Olihan tilanne sen verran koominen." Hanna

Kysely

Kiukuttavatko järjettömiltä tuntuvat säännöt?

Kyllä
Kyllä
96.0%
Ei
Ei
5.2%
Ääniä yhteensä: 1151
jepjepjep

Näin sääntö-Suomi pilaa terassihetket ja festarit – huvittavimmat tarinat

Vierailija kirjoitti: Hittoako vingutte, itsehän tälläistä halusitte ja nyt tätä sitten saatte. Turha vinkua tai ulista, tämä on sitä demokratiaa mitä halusittekin. Eiköhän tässäkin, kuten muissakin idioottisäännöksissä olla taas menty sen äänekkään, omanapaisen ja kaikesta itkevän muutaman ihmisen mukaan. Suomi kun muutenkin rakentuu tämän kaltaisten ihmisten mielensäpahoittamisen mukaan. Jos auringonpaisteen ja hymyilemisen voisi kieltää, ni ne olisi ollut tässä maassa jo ajat sitten...
Lue kommentti
Alli on iloinen, kiltti ja ihmisrakas koira, kunhan ensin saa tutustua uuteen ihmiseen omaan tahtiinsa, kuvailee Elina Linden koiraansa. Kuva: Elinan kotialbumi

Koiranomistajan avunpyyntö levisi tehokkaasti sosiaalisessa mediassa.

”Löytyykö keltään Adursal 150 mg? Tehtaalta luvattu toimittaa parin viikon päästä kyseistä lääkettä, mut mä en taida pärjätä niin kauan ilman.”

Lääkeahdinkoon joutuneen spanielin omistaja Elina Linden jakoi hätähuudon lemmikkinsä puolesta Facebookissa perjantaina. Maksakirroosia sairastavan  Alli-koiran lääke oli loppunut apteekista, koska tehdas ei ollut pystynyt toimittamaan sitä. 

– Mä olen nyt jo jatkoajalla, joten päivittäinen lääke on elintärkeää mulle, Elina kirjoitti cockerspanielinsa kuvan yhteyteen.

Viesti levisi nopeasti sosiaalisessa mediassa. Elinan Facebook-päivitys sai yli 800 jakoa ja kymmeniä kommentteja, joissa tarjottiin etsintä- ja lääkepua.

Ensi kuussa seitsemän vuotta täyttävä Alli löysikin lopulta tarvitsemansa lääkkeen.

– Somen voima ylitti kaikki odotukset, ja viestejä tuli paljon ympäri Suomea – ja jopa Espanjasta asti. Ihmisten halu auttaa ja myötäeläminen oli erittäin suurta, Elina iloitsee.

Elina kertoo, että Allilla todettiin yli kaksi vuotta sitten hepatiitin aiheuttama maksakirroosi. Se on tyypillinen sairaus cockerspanieleilla.

– Vuoden 2015 alussa Allin elinaikaennuste oli eläinlääkärin mukaan puolesta vuodesta kahteen vuoteen.

”Vuonna 2015 Allin elinaikaennuste oli puolesta vuodesta kahteen vuoteen.”

Lääkevalmistajat ilmoittivat heinäkuun alussa Allinkin käyttämän Adursal-lääkkeen saatavuuskatkoksesta. Tiedotteen mukaan toimituskatkos kestänee syyskuuhun asti.

Sarah on käyttänyt ulkonäkönsä muokkaukseen yli 15 000 euroa. Kuva: MTV

Täydellinen Instagram-kroppa -dokumentissa brittinaiset kertovat, mitä he ovat valmiita tekemään näyttääkseen omasta mielestään täydellisiltä.

IS TV-LEHTI: Instagram ja muu sosiaalinen elämä luo nykyään ulkonäköpaineita, ja moni kärsii valtavista itsetunto-ongelmista somen ”täydellisessä” maailmassa. Tästä kertoo brittidokumentti Täydellinen Instagram-kroppa (My Perfect Instagram Body, 2016).

Dokumentissa haastateltava personal trainer Lauren, 27, treenaa kuudesti viikossa, mutta se ei riitä alkuunsa siihen, mitä kaikkea hän on valmis tekemään ulkonäkönsä eteen.

– Sosiaalinen media luo paljon paineita siitä, minkänäköinen pitää olla. Somessa on tyttöjä, joilla on täydelliset kulmakarvat, hampaat, huulet ja hyvä vartalo. Jos en näytä siltä, alan miettiä, miksen näytä siltä?

– Automaattisesti sitä vertailee itseään muihin ja joskus siitä tulee todella surkea olo, Lauren kertoo ohjelmassa.

”On hyvin addiktoivaa näyttää juuri tietynkaltaiselta.”

Brittidokumentissa naiset kertovat, mitä kaikkea he ovat itselleen tehneet näyttääkseen omasta mielestään täydellisiltä. Esimerkiksi Lauren on ottanut botoxia, täyttänyt huulensa, tatuoinut kulmakarvansa ja viimeisimpänä laittanut silikonit.

– Ja nyt mietin, mitä voisin seuraavaksi tehdä. Ihan sama, mitä teen, niin haluan aina entistä näyttää paremmalta, neljä viikkoa sitten silikonit saanut Lauren sanoo.

Lauren räpsii itsestään jatkuvasti selfieitä hyvin vähissä vaatteissa. Hän seuraa Instagramissa naisia, jotka esittelevät estoitta monesti kuvankäsittelyin muokattua vartaloaan.

– On hyvin addiktoivaa näyttää juuri tietynkaltaiselta. Katselen muiden kuvia ja mietin, että haluan ottaa tuon ja tuon kuvan. Olen vajonnut tietynlaiseen ansaan, Lauren pohtii.

Hänen äitinsä ei ymmärrä nykyisen sukupolven uusinta trendiä lainkaan.

Tavoitteena Barbien ulkonäkö

25-vuotias Sarah puolestaan kertoo, että hän haluaa näyttää Barbie-nukelta täydellisine valkoisine hampaineen ja täydellisine takapuolineen.

Sarah on laitattanut silikonit ja tämän lisäksi implantit poskipäihinsä ja huuliinsa, botoxia otsaan ja leukaan ja valkaissut hampaansa. Hän on käyttänyt yli 15 000 euroa ulkonäköönsä ja on pahasti velkaantunut. Hän riskeeraa myös parisuhteensa, sillä hänen poikaystävänsä on täysin kyllästynyt Sarahin päähänpinttymään ja ulkonäkökeskeisyyteen.

– Ennen hän oli tosi kaunis. Onhan hän vieläkin ihan hyvännäköinen, poikaystävä sanoo.

Sub.doc: Täydellinen Instagram-kroppa Subilla ma 21.8. klo 23.20
 

Antti Tuisku ja Erin nähdään yhdessä myös Idols-ohjelman tuomareina. Kuva: Sanoma-arkisto

Aamukuuteen-kumppani Erin on nyt selvittänyt hämmentävän ilmaisun merkitystä.

”Hei beibi, täs on menny liikaa päivii.
Et ei oo päästy lonimaan, mitä me soditaan.”

Ensimmäisellä kerralla Antti Tuiskun Aamukuuteen-sinkun sanat eivät avaudu. Tai ainakaan yksi niistä. Se ei avaudu vielä toisella eikä kolmannellakaan kuuntelukerralla.

Mitä ihmettä ”lonimaan” tarkoittaa?

”Beibi, kun sä katsot mua ja pyydät mua punkkaas lonimaan.”

”Korvamatomateriaalia.” ”Niin loistava.” Antti Tuiskun fanit ovat hehkuttaneet uutta biisiä paljon eri somekanavilla. Mutta tietävätkö hekään, mitä oikeastaan tarkoittaa lonimaan-ilmaisu, joka toistuu kappaleessa?

Biisin feat-osuuden esittää Erin, joka kertoi maanantaina ”lonia”-ilmaisun merkityksen:

– Lonia-sanaa käytetään ku halutaan ns. muffailla, eli lonia, eli vähän kiehnätä ja pussailla, Erin kirjoitti sosiaalisen median tilillään.

Erinin Instagram-päivitykseen on ehtinyt jo tulla kommentteja, mitä muuta lonia-verbi tarkoittaa eri puolella Suomea.

”Meillä päin lonia tarkoittaa hypistelyä.”

– Meillä päin lonia tarkoittaa hypistelyä. Esim. shoppailemassa lonitaan kaikki hyllyt tai rekit, kuvailee Instagram-käyttäjä Kreettalu.

– Mulle tulee mieleen se, kun joku lonii konvehtirasiasta parhaat, sanoo Izmo58.

”Sitä ihteensä”

Antti Tuisku julkaisi uuden sinkkunsa viime viikolla. Se on mukana uudella albumilla Anatude, joka julkaistaan 15. syyskuuta.

Sunnuntaina Antti Tuisku iloitsi Aamukuuteen-kappaleen Spotify-menestyksestä ja julkaisi Instagram-tilillään kuvan, jossa oli selittävä hashtag #lonimaanonlappiajatarkoittaasitäihteensä.

 

Urbaanissa sanakirjassa lonia tarkoittaa ”valita, lajitella, etsiä jotain asiaa jonkin joukosta”.

Esimerkit:

1. älä loni kaikkia lihapaloja siitä kastikkeesta
2. trafi kielsi rekisterikilpien lonimisen, pitää ottaa järjestyksessä eikä välistä

Kunniaväkivalta saa Suomessakin monia muotoja. Yksi niistä on se, että nuorille pojille sallitaan paljon enemmän vapauksia kuin samanikäisille tytöille, kertoo Helsingin Sanomien haastattelema kurdinainen.

Kolmekymppinen kurdinainen kertoo Helsingin Sanomissa lapsuuden rajusta silpomiskokemuksestaan ja siitä, miten lähipiiri pyrkii rajoittamaan varttuvan tytön ihmisoikeuksia perheen kunnian nimissä.

”Mun oli pakko lähteä pois kotoa.”

– Ensin sinut leikataan, sitten kielletään uiminen, sen jälkeen et saa tavata poikia. Kun olin 17-vuotias, mun oli pakko lähteä pois kotoa. Mun oli pakko tehdä raju askel mun vanhemmille ja perheelle, nimettömäksi jäävä nainen kertoo.

THL määrittelee kunniaväkivallan viittaavan psyykkiseen painostukseen tai suoraan väkivaltaan. Se liittyy ajattelutapaan, jossa kunnia on koko perheen ja suvun yhteinen asia. Koska yksilöiden teot vaikuttavat koko yhteisön kunniaan, käyttäytymisen tulee olla siveellistä ja tietyn seksuaalimoraalin mukaista.

Tytöillä ja pojilla eri säännöt

Kurdinainen kokee, että hänen elämäänsä ja oikeuksiaan rajoitettiin voimakkaasti erityisesti nuoruudessa. Nainen ympärileikattiin nelivuotiaana pakolaisleirillä, ja hän oli vähällä kuolla operaatioon. Taustalla oli perheen pyrkimys saada tytär hyviin naimisiin.  

”Pojilla oli enemmän mahdollisuuksia. He saivat mennä vapaammin.”

– Kun olin joku 7–8-vuotias, niin muistan, että oli aika, jolloin joka ilta, kun menin nukkumaan, rukoilin vaan, että tulen pojaksi. Halusin ne poikien oikeudet. Koska jo silloin näin, että pojilla oli enemmän mahdollisuuksia. He saivat mennä vapaammin, kurdinainen kertoo HS:n haastattelussa.

– Mitä vanhemmaksi tulin niin sitä enemmän minulta alettiin kieltämään kaikenlaisia asioita. Multa riistettiin ihmisoikeuksia, mitä enemmän tytöstä naiseksi kasvoin.

Vaara joutua uhriksi

Ympärileikkausten ja kunniaväkivallan uhka on todellinen myös Suomessa.

– Ympärileikkausperinne elää Suomessakin, sanoi Ihmisoikeusliiton asiantuntija Solomie Teshome Me Naisten haastattelussa. 

Suomessa ei ole tullut esiin yhtään tapausta, että maahanmuuttajataustaisia tyttöjä olisi ympärileikattu täällä. Monilla tytöillä on kuitenkin vaara joutua silpomisen uhriksi matkalla vanhempiensa kotimaassa.

– Epäilyt voivat herätä esimerkiksi, jos tyttö on lähdössä yhdessä vanhempiensa tai toisen vanhemman kanssa kotimaahansa. Vaikka niin, että vain perheen tyttö on lähdössä, muut sisarukset eivät.

Solomie kertoi saavansa konsultointipuheluita terveydenhoitajilta tällaisista aiheista etenkin keväisin lomien kynnyksellä. Tyttöjen iät vaihtelevat taaperoista teini-ikäisiin.

– Kun tyttö on jo lähdössä matkalle ja herää epäilys, että hän joutuu silvotuksi, ollaan jo myöhässä, Solomie kertoi.

MillaR

Kolmekymppinen kurdinainen puhuu HS:ssä tyttöjen ja poikien erilaisesta kohtelusta: ”Ensin leikataan, sitten kielletään uiminen”

Naisten ympärileikkaus on törkeä rikos ja yhteiskunnnan pitäisi ottaa aktiivisempi ote tällaisen silpomisen estämisessä. Sama koskee myös poikien ilman lääketieteellistä perustetta olevia ympärileikkauksia, jota ei tietysti voi verrata naisten leikkaukseen, mutta on ihan yhtä perusteetonta. Suomi ei ole sivistysvaltio ennenkuin tällaiseen lapseen kohdistuvaan väkivaltaan puututaan todenteolla.
Lue kommentti