Ja tuosta vielä pari euroa! Kuva: Colourbox
Ja tuosta vielä pari euroa! Kuva: Colourbox

Kun osaa hinnoitella työnsä, ei tarvitse harmitella myöhemmin.

Mitä jos pyydän liikaa, ja he pitävät minua liian kalliina tai ylimielisenä? Mitä jos pyydän ihan liian vähän, ja he luulevat, etten tiedä alasta mitään?

Oman työn hinta on työnhakutilanteen kimurantein vaihe. Mahdollisen tulevan työnantajan silmissä kukaan ei halua näyttää siltä, että luulee olevansa parempi kuin onkaan. Kukaan ei halua myöskään löytää itseään itkemästä liian pienen palkkapussin vuoksi.

Psychology Today -sivustolla vinkataan keinoja, joiden avulla palkkaneuvottelut menevät nappiin.

1. Tee kotiläksyt

Tärkein ja ensimmäinen tehtävä on selvittää alan yleinen palkkataso. Jos rohkenet, voit tehdä salapoliisityötä ja selvittää, kuka on toiminut edeltäjänäsi tehtävässä ja kysyä palkkauksesta. Apua löytyy myös ammattiliitoista, vastaavista työpaikkailmoituksista sekä kyselemällä tutuilta ja tuntemattomammilta.

Onko esimerkiksi Facebookin Ompeluseura-ryhmä tuttu? Se on naisille suunnattu verkosto, jossa käydään työ- ja urakeskustelua. Voit kertoa tietolähteesi työhaastattelussa, sillä se lisää luotettavuutta.

2. Pelaa aikaa

Kun palkasta ei vielä ole puhuttu suoraan, voit pedata itsellesi neuvotteluaikaa. Silloin on hyvä korostaa joustavuuttasi työntekijänä ja näyttää olevasi kiinnostunut työnkuvasta ja yrityksestä. Kun jutustelet rauhassa, saatat päästä paremmin kärryille siitä, ovatko palkkaodotuksesi liian korkealla, matalalla vai juuri oikealla tasolla.

3. Kuuntele tarkasti

Parhaat neuvottelijat eivät lyö kaikkia kortteja tiskiin heti. Kuuntele rekrytoijan sanoja tarkkaavaisena ja tulkitse kehonkieltä. Nojaako hän taaksepäin, ristiikö kädet, katsooko silmiin, millaisella äänensävyllä puhuu. Jo eleitä tulkitsemalla voi osin päätellä, onko luvassa neuvottelumahdollisuuksia. Nihkeä käytös voi kieliä nihkeästä neuvotteluvarasta. 

4. Älä puhu vain numeroilla

Palkkatoiveen tiedustelija ei välttämättä odota kuulevansa eurontarkkaa määrää, vaan saattaa myös testata, miten reagoit kysymykseen. Voit aluksi painottaa, ettei palkka ole sinulle ykkösasia, vaan itse työ kiinnostaa. Sen jälkeen voit kääntää keskustelun yleiseen palkkatasoon ja yksityiskohtaisempaan palkkatoiveeseen.

5. Ota edut huomioon arviossasi

Muista, että pelkän rahapalkan lisäksi työ voi pitää sisällään luontoisetuja ja bonuksia. Jos mahdollista, selvitä nämäkin etukäteen, sillä ne todennäköisesti vaikuttavat palkan suuruuteen.

6. Ole johdonmukainen

Kun olet kerran esittänyt palkkatoiveesi, älä ala kaivaa maata jalkojesi alla. Pysy viileänä ja odota rekrytoijan reaktiota. Ei ole vakuuttavaa alkaa heti vähätellä tai kainostella toivettaan.  Älä myöskään liiaksi korosta joustavuuttasi. Silloin saatat vaikuttaa turhankin joustavalta.

7. Ole rehellinen ja järkevä

Älä liioittele. Tuleva työnantaja saattaa saada tietoonsa entisen työtehtäviesi palkkauksen, jolloin pyytämällä aivan liikaa saattaa nolata itsensä – etenkin, jos mahdollinen tuleva työtehtävä vastaa jotakuinkin edellistä. Esimerkiksi 10–20 prosentin lisä aiempaan palkkaan on realistinen.

8. Seuraa varoitusmerkkejä

Ei välttämättä ole hyvä, jos rekrytoija on turhan ympäripyöreä puheissaan eikä kerro palkan suuruudesta juuri mitään. Ole sinnikäs ja hieman varuillasi. Kuuntele itseäsi ja mieti, oletko tyytyväinen käytyyn palkkaneuvotteluun. Ei kukaan halua löytää itseään raatamasta alipalkattuna tyrannin alaisena.

9. Älä tyydy

Kun palkkakeskustelu on käyty, punnitse lopputulosta. Jos rahamäärä ei ole aivan sitä mitä olit ajatellut, voit vielä perääntyä. Jos tehtävä ja yritys kiinnostavat silti, voit aivan hyvin kertoa, että olet kiinnostunut tekemään uuden tilannekatsauksen esimerkiksi muutaman kuukauden päästä. Ei ole noloa osoittaa arvostusta omaa työtään ja taitojaan kohtaan. 

vielä ei vallitse viidakon laki

Näin pyydät riittävästi palkkaa – 9 vinkkiä työhaastatteluun

Emme ole amerikkalaisia vaan suomalaisia ja meillä on ainakin toistaiseksi useimmilla aloilla työehtosopimuksen mukainen palkka. Tätä ei kannata väheksyä aikana, jolloin ammattiyhdistysliikettä halutaan poliittisista syistä mustamaalata. On kuitenkin valtavan tärkeä asia, ettei jokaisen työntekijän erikseen tarvitse epätoivoisesti taistella työhaastattelussa sellaisesta palkkatasosta, jolla pystyy maksamaan asumisensa ja elämisensä ja ruokkimaan lapsensa. Näin korkean työttömyyden aikana...
Lue kommentti
Liinu

Näin pyydät riittävästi palkkaa – 9 vinkkiä työhaastatteluun

Olisi toisaalta mukava jos sais duunia ottaa vastaan vaikka vähän pienemmällä palkalla jostain. Nyt ei kukaan palkkaa kun työehtosopimuksesa on liikaa palkkaa ja etuja. Ehkä voi vähän syyttää itteenki kun oon vähän laiska hakemaan kun ansiosidonnaiselki tulee toimeen viel muutaman kuukauden. Siel on nyt jonkun virolaisen firman tyyppejä tekemäs hommia, eipähän sit itte tarvi vaivautuu.
Lue kommentti

Osa Anna-Leena Härkösen ja Riku Korhosen kavereista jaksaa toisinaan yhä ihmetellä parin asumismuotoa. 

Kirjailijapari Anna-Leena Härkönen ja Riku Korhonen ovat olleet naimisissa kahdeksan vuotta, mutta eivät ole ikinä asuneet yhdessä.

– Elämme kumpikin omaa arkeamme, yhteistä arkea meillä ei käytännössä ole: emme ole nähneet toisiamme vaikka imuroimassa. Joskus olen pessyt Anna-Leenan ikkunat ja hän on siivonnut keittiöni, Riku kertoi torstaina Otavan syksyn avajaistilaisuudessa.

”Meillä ei ole siivous- tai sisustusriitoja.”

Molemmat ovat tyytyväisiä nykyiseen järjestelyyn. Anna-Leena painottaa, että hän ei kaipaa yhtään pikkulapsiaikojen ruuhka-arkea ja yhteisasumista. Hänen poikansa on jo täysi-ikäinen.

– Meillä ei ole siivous- tai sisustusriitoja. Kun tapaamme, meidän tarvitsee suoriutua vain toisistamme. Tietenkin siihen liittyy vahvasti se, ettei meillä ole yhteisiä tai pieniä lapsia, johon liittyisi velvoitteita.

Kerran viikossa

Pari tapaa usein viikonloppuisin, tai kun molempien kalentereissa on sopiva rako, yleensä kerran viikossa. Riku asuu Turussa, mutta on viettänyt viime keväästä enemmän vapaita Anna-Leenan luona Helsingissä. 

”Ihmiset pelkäävät hassuja asioita, kuten vaikka sukulaisten reaktioita.”

Pari arvelee, että asumismuoto herättää ihmisissä ihmetystä, koska yhteisasuminen on vielä yhteiskunnassa jonkunlainen normi.

– Ihmiset pelkäävät hassuja asioita, kuten vaikka sukulaisten reaktioita. Kun on vahvoja oletuksia, miten asioiden tulisi olla ja on vaikea toimia toisin, vaikka se voisi sopia itselle. Kun opetin yliopistossa, minulla oli kerran oppilas, jonka kumppani asui Japanissa. Minusta se kuulosti haastavalta, Riku sanoo.

Pari uskoo, että tulevaisuudessa useampi aikuinen pari saattaa valita erillään asumisen.

”Aamulla juomme myrtseinä kahvia.”

– Olen nyt huomannut, että nousussa on maailmalla trendi, että lapsettomat ihmiset asuvat erillään, Anna-Leena toteaa.

Kirjailijapari osaa arvostaa myös työrauhaa, jonka järjestely mahdollistaa. Puolivahingossa heidän julkaisutahtinsa on mennyt lomittain. Anna-Leenalta ilmestyi kesän alussa kirja ja Riku kirjoittaa parhaillaan seuraavaa. He arvelevat, että heidän suhteensa ei ole järjestelyllä arkipäiväistynyt.

– Paitsi aamuherätykset ovat aina arkisia. Aamua ei voi naamioida, illat ovat vapautuneita ja riehakkaita, mutta aamulla juomme myrtseinä kahvia, Riku kertoo.
 
 

Huomio! Juttu sisältää merkittäviä juonipaljastuksia Game of Thronesin uusimmasta jaksosta, mahdollisesta jatkosta ja kaikesta, mitä sarjassa on aiemmin tapahtunut.

Game of Thronesin viime maanantaina julkaistu jakso oli täyttä toimintaa. Yksi isoimmista hetkistä jaksossa oli se, kun kolmoskaudelta saakka kadoksissa ollut Gendry teki odotetun paluun. Lue siitä lisää täältä.

Gendryn paluuta kukaan katsojista ei voinut olla huomaamatta. Sen sijaan jakson ehdottomasti merkittävin käänne saattoi hyvinkin mennä joiltain ohi.

Jakson suurin paljastus on koko sarjan kannalta valtavan iso käänne.

(Juttu jatkuu Instagram-upotuksen jälkeen.)

Daenerysiä näyttelevä Emilia Clarke julkaisi hauskan videon Jonia näyttelevästä Kit Harringtonista sarjan kuvausten kulisseissa.

Paljastus liittyi Jonin yhteyteen Targaryenin sukuun, ja se tapahtui hyvin ohimennen Samin ja Neilikan lukiessa kirjoja Kastellissa.

Kohtauksessa Neilikka lukee ääneen muuan yliseptoni Maynardin yksityiskohtaisia sepustuksia kaikista mahdollisista asioista. Raapustuksissa Maynard kertoo muun muassa suolen toiminnastaan ja siitä, kuinka monta rappusta Baelorin septissä on. 

Turhanpäiväisten asioiden joukosta Neilikka lukee kuitenkin äärimmäisen tärkeän ja kiinnostavan asian. Hän lukee, että yliseptoni Maynard myönsi ”prinssi Raggerille” avioliiton kumoamisen ja vihki prinssin toisen naisen kanssa salaisessa seremoniassa Dornessa.

Mitä tämä merkitsee?

Montaakin asiaa – mahdollisesti.

Suurella todennäköisyydellä ”prinssi Ragger” on oikeasti edesmennyt prinssi Rhaegar. Aiemmin hänen on tiedetty olleen naimisissa ainoastaan Elia Martellin kanssa. Hänellä oli kuitenkin sivusuhde Ned Strakin siskon Lyanna Starkin kanssa. Todennäköisesti Rhaegar siis kumosi avioliittonsa Elia Martellin kanssa ja avioitui salaa Lyanna Starkin kanssa.

Sarjan aiemmalla kaudella saimme tietää, että Jon Snown oikea isä ei olekaan Ned Stark vaan prinssi Rhaegar. Hänen äitinsä on puolestaan Nedin sisko Lyanna Stark.

Neilikan lukeman dokumentin perusteella Jon ei välttämättä ole ensinkään äpärä.

Aiemmin ajateltiin, että Jon on Rhaegarin äpärä, koska prinssi oli Jonin syntymän hetkellä naimisissa Elia Martellin kanssa. Neilikan lukeman dokumentin perusteella Jon ei välttämättä ole ensinkään äpärä. Sen sijaan hän saattaa olla Rhaegarin avioliitossa syntynyt poika.

Tämä tarkoittaisi siis sitä, että Jon on virallisesti Targaryen.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Viime kauden viimeisessä jaksossa selvisi virallisesti, että Ned ei olekaan Jonin oikea isä. Fanit olivat ounastelleet tätä jo vuosia. Kuva: HBO
Viime kauden viimeisessä jaksossa selvisi virallisesti, että Ned ei olekaan Jonin oikea isä. Fanit olivat ounastelleet tätä jo vuosia. Kuva: HBO

Ja mitä sillä on väliä, jos Jon on Targaryen?

Jos Jon on Targaryen hän on Targaryenien suvun laillinen perillinen. Rhaegar oli syrjäytetyn Hullun kuninkaan vanhin poika. Perimysjärjestyksen mukaan hänen kruununsa siirtyy suoraan hänen jälkeläisilleen. Koska kaikki muut heistä ovat kuolleet, Jonilla on täysi oikeus kruunuun.

Jonin oikeus kruunuun on siis suurempi kuin esimerkiksi Daenerysin, joka oli Hullun kuninkaan nuorin tytär.

Mutta ennen kuin Jonia julistetaan Seitsemän kuningaskunnan kuninkaaksi, matkassa on monta mutkaa:

Ensinnäkin: prinssi Rhaegarin avioliiton kumoamisesta ja uudesta liitosta ei ilmeisesti tiedä juuri kukaan. Jos Sam ja Neilikka eivät ottaneet Maynardin kirjaa mukaansa, vahvistus Jonin todellisesta identiteetistä ei välttämättä paljastu hirveän helposti. Tai sitä ei voida ainakaan kirjallisesti todistaa.

Daenerys ei mukisematta luovu kruunusta.

Toiseksi: Daenerys ei mukisematta luovu kruunusta. Saa nähdä millainen soppa hänen ja Jonin välille syntyy, jos kumpikin heistä alkaa tosissaan havitella paikkaa Rautaistuimella.

Kolmanneksi: Jon matkasi viime jakson lopussa muurin toiselle puolelle, ja tulevan jakson traileri näyttää varsin pahaenteiseltä. Tiedä häntä, elääkö hiljattain Pohjoisen kuninkaaksi kruunattu Jon kovin kauaa.

Mitä seuraavassa jaksossa tapahtuu? Katso traileri: 

Anssi Kela. Kuva: Jonna Öhrnberg

Nyt muusikko pyytää some-kommentoijilta kunnioitusta kaikkia kohtaan. 

Muusikko Anssi Kela julkaisi eilen Facebookissaan kuvan Turun kauppatorista. Kuvan alla muusikko kirjoitti seuraavasti:

– Näin torin kulmassa ruumispussin ja raskaasti aseistautuneet poliisit. Tunnelma torilla oli kuitenkin tuossa vaiheessa rauhallinen. Nyt poliisi on tyhjentänyt torin, kuva hotellihuoneeni ikkunasta. Kamala tapaus. Maailma on sairas, ei tähän oikein muuta voi sanoa.

Asiasta kirjoitti eilen esimerkiksi Iltalehti.

”Osa kommentoijista on ollut sitä mieltä, että minut tai muita artisteja pitäisi tappaa.”

Tänään Anssi julkaisi aiheesta uuden päivityksen, jossa kertoo, että on joutunut poistamaan edellisen päivityksensä rasististen kommenttien vuoksi.

– Olen saanut kuulla olevani tapahtumiin osasyyllinen, koska olen mm. esiintynyt rasisminvastaisessa mielenosoituksessa. On tullut yksityisviestejä, joissa minua syytetään murhaajaksi. Osa kommentoijista on ollut sitä mieltä, että minut tai muita artisteja pitäisi tappaa. Tällaiset kommentit olen pyrkinyt heti poistamaan. Sivullani on aina ollut lupa esittää mielipiteitä, jotka eriävät omistani. Raja kulkee uhkausten esittämisessä.

Muusikko toteaa, että kommenttien lukeminen on surullista. Hän toivoo, että uuden postauksen jälkeen ihmiset osaisivat käyttäytyä paremmin.

– Poistan tämän julkaistuani eilisen postaukseni ja kaikki sen kommentit. Ne eivät edistä mitään hyödyllistä. Voitaisiinko tämän kirjoituksen alla yrittää kohdella toisiamme hieman kunnioittavammin? hän peräänkuuluttaa.

”Ei ole sinun vika”

Monet uuden postauksen kommentoijista ovat todenneet, että Anssin aiemmin saamat kommentit ovat järkyttäviä ja kaikin puolin tarpeettomia.

– [Tapahtunut] ei ole sinun, eikä yhdenkään artistin vika. Päinvastoin, artistit ovat aina ensimmäisenä ottamassa osaa suruun ja laulamassa hyvää henkeä moisten ikävien tapahtumien jälkeen, eräs kommentoi päivityksen alla. 

– Loistava kirjoitus Anssi. Toivottavasti muutkin suhtautuisivat yhtä fiksusti asiaan. Vihan lietsominen ja rumat puheet eivät auta ketään. Kaikkea hyvää sinulle, toinen kommentoija totesi.

Lue Anssin koko postaus joko hänen kaikille julkiselta Facebook-sivultaan tai tästä alta: 

Juttua muokattu 18.8.2017 klo 15.51: Lisätty päivityksen alla kirjoitettuja kommentteja.

Ruudussa nähdään nyt kolmas kausi, joka jää viimeiseksi.

Walesilainen rikosdraamasarja Syrjäinen maa (Hinterland/Y Gwyll, 2014–2017) jatkuu kolmannella ja viimeiseksi jäävällä tuotantokaudella. Kausi sisältää neljä itsenäistä puolitoistatuntista jaksoa.

Syrjäiselle maalaisseudulle menneisyyttään paennut Tom Mathias (Richard Harrington) on uusien jaksojen alussa joutunut hyökkäyksen kohteeksi. Tuhotyötä tutkivat kollegat. Mathias puolestaan selvittää paikallisen pastorin murhaa.

Sarjaa on kuvailtu kauniiksi ja synkäksi. Kauneus sarjaan tulee Walesin länsirannikolla sijaitsevan Aberystwythin ja sen lähiseudun maisemista. Murhamysteerien synkkyyttä korostetaan niin runsaasti, että lopputulos on epäaito. Teennäisyyttä tehostavat liikaa käytetyt hidastukset, päähenkilöiden tapa puhua kuiskaten sekä uhkaava musiikki.

Kauden aikana palataan myös vuosikymmenien takaisiin tapahtumiin.

Ed Talfanin ja Ed Thomasin luomasta sarjasta on kuvattu kaksi kieliversiota, kymriksi ja englanniksi. Suomessa nähdään englanninkielinen versio.

Syrjäinen maa TV1:llä la 19.8. kello 21.15