Teollisuusneuvos Jorma Terentjeffillä, 63, ja Tarja-vaimolla, 51, olisi varaa kaikkeen, mitä ihminen voi haluta, mutta he metsästävät netistä edullisia lentoja ja syövät ABC:llä.

Kuvat Teija Soini

Näinkö miljonäärit asuvat? Missä ovat korkeat aidat ja portti? Missä laskeutumiskenttä omalle helikopterille?

Yrittäjäpari Jorma, 63, ja Tarja Terentjeffin, 51, valkoinen, 1990- luvun lopulla rakennettu omakotitalo Oulun Knuutilanrannassa ei eroa mitenkään saman kadun varrella seisovista taloista.

Tämän talon etupihalla on vain ahtaampaa kuin muiden: pihatielle on parkkeerattu neljä autoa. Mutta ne ovat tilavia ja turvallisia perheautoja, eivät lamborghineja.

Eikä oveakaan avaa hovimestari valkoisissa hansikkaissa, vaan rouva itse. Sisällä on kodikasta ja viihtyisää, mutta... Niin, ihan tavallista. Ainoastaan klassiset öljyvärimaalaukset paksuissa kultaraameissa vihjaavat, ettei talossa asu ihan tyhjätaskuja.

Pariskuntaa naurattaa ajatus omasta helikopterista.

– Vietämme melko samanlaista elämää kuin ennen rikastumistakin. Ihmisen ei ole hyvä pyöriä sellaisissa ympyröissä, joihin ei ole tottunut, Jorma sanoo.

Teollisuusneuvos Jorma Terentjeff työskenteli 1995–2000 JOT
Automationin toimitusjohtajana. Oululaisyrityksestä tuli yksi 1990- luvun elektroniikkateollisuuden menestystarinoista. Menestys teki toimitusjohtajastakin vauraan miehen. Jorma ehti myydä osakkeensa ennen it-kuplan puhkeamista ja siirtyi samalla miljonäärikerhoon. Miehen nimi myös keikkui vuosia Suomen kovatuloisimpien listalla.

Huhtikuussa julkaistiin Jorman muistelmateos Pohjoisen teollisuusneuvos, jossa mies kertaa vaiheikasta työuraansa ja avaa myös perhe-elämäänsä. Köyhän maatalon poika sai aikoinaan tehdä kovasti töitä jo pelkästään sen eteen, että pääsi opiskelemaan insinööriksi Oulun yliopistoon.

Onnea raha ei ole taannut. Rankka työtahti vei Jorman ensimmäisen avioliiton karille ja oli tuhota Tarjankin kanssa solmitun. Kun vaurautta alkoi tulla, joihinkin ystäviin iski kateuden perkele. Vuonna 2002 Jorman esikoispoika ensimmäisestä liitosta menehtyi yllättäen.

– Jos jotakin olen oppinut, niin sen, ettei rahalla saa aitoa onnea, mies sanoo.

Nykyään pariskunta pyörittää hiihtokeskus Iso-Syötettä, vaikka mikään pakko heidän ei olisi töitä enää tehdä. Myös pariskunnan aikuiset lapset Heidi ja Mikko työskentelevät perheyrityksessä. Terentjeffit ovat onnistuneet nostamaan konkurssikypsän hiihtokeskuksen takaisin jaloilleen.

– Kun on tottunut koko elämänsä töitä tekemään, ei sitä osaa toimettomanakaan olla, pari tuumii.

Keskiviikko    

Jorma:

Kahvi ja croissant lentokentällä 5,20 €
Lehdet 22,30 €
Lounaaksi paahtopaistileipä, tee ja tuoremehu18,70 €

"Otan aamukoneen Helsinkiin, jossa käväisen Radio Rockin vieraana puhumassa muistelmistani. Haastattelun jälkeen menen Suomen ainoaan oikeaan kirjakauppaan eli Helsingin Stockmannin Akateemiseen. Nautiskelen kaupan tunnelmasta ja syön lounaan Café Aallossa.

Ostan pari valokuvauslehteä. Olen harrastanut valokuvausta nuorukaisesta lähtien. Omistan kymmeniä kameroita, jos vanhat keräilykapineetkin lasketaan. Kamerat ovat lelujani, joista olen innoissani kuin pikkupoika. Paras hetki on kuitenkin se, kun en ole vielä ostanut vempelettä vaan vasta haaveilen siitä. Monella ammattilaisella on kehnommat laitteet – mutta he
ottavat silti parempia kuvia!"

Tarja:

Lounaaksi sushia 9,20 €
Kaupasta jogurttia, leipää, mehua ja kukkakimppu 19 €

"Meillä on Jorman kanssa yhteinen tili. Minä ostan ruuat ja hankin vaatteet myös Jormalle, hän hoitaa isommat laskut ja sijoitukset. Olemme olleet yhdessä 25 vuotta, ja näin on toimittu aina.

Pidän toimistopäivän Oulussa. Lounaaksi noudan sushia. Illalla haen Jorman kentältä. Ennen sitä ostan aamiaistarvikkeita ja haksahdan kevään kunniaksi kukkakimppuun. Huomaan, että olen ostanut aidon appelsiinimehun sijasta mehujuomaa. Näin sitä käy, kun syynää hintaa. Ruuassa ei kannattaisi pihistellä. Tavasta on kuitenkin vaikea luopua, kun meilläkin ehti olla tiukkaa niin pitkään."

Torstai

Jorma:

Lounas 7,50 €

"Ennen toimistolle menoa käyn kuntosalilla. Kuntoilemme Tarjan kanssa ihan yleisissä kuntokeskuksissa ja uimahalleissa. Ei kaiken tarvitse olla omaa. Salilla käynti on myös sosiaalinen tapahtuma.

Syön lounaan kaupungin kulttuurikeskuksen lounasravintolassa. Hyvän ruuan ystävinä emme säästele ruokaostoksissa, mutta emme myöskään hienostele. Hyvää ruokaa voi saada vaikka ABC:ltä. Syömmekin aika usein huoltamoilla, koska ajamme paljon Oulun ja Iso-Syötteen väliä.

Olen köyhistä oloista ja lähentelin viittäkymppiä ennen kuin tiukat ajat helpottivat. Kun ensimmäinen avioliittoni päättyi, aloin maksaa kahta asuntolainaa, sillä halusin, että ex-vaimollani ja pojallani Timolla olisi aina katto pään päällä. Sitten tapasin Tarjan, ja pian syntyivät Heidi ja Mikko. Kun lapset olivat pieniä, olin jo hyväpalkkainen johtaja, mutta itselleni jäi kuussa käteen vain joitakin satoja markkoja." 

Tarja:

Silmälääkäri 85 €

"Käyn silmälääkärissä, sillä näkökenttäni sivulla vilahtelee varjoja. Päätän pitää tämän päivän sairauslomaa ja seurata tilannetta.

Rahalla ei saa terveyttä. Vuosituhannen alussa meille satoi paljon aineellista hyvää, mutta sitten äitini sai aivohalvauksen. Sen jälkeen Jorman aikuinen poika Timo kuoli yllättäen sydämen toimintahäiriöön. Timon kuolema oli kova pala minullekin: hän oli sydänlapseni, yhtä rakas kuin yhteiset lapsemme Heidi ja Mikko. Hänen kuolemansa halvaannutti koko perheemme pitkäksi aikaa.

Silloin saimme kokea sen, että raha tuo tullessaan myös kateutta ja panettelua. Alkoi kiertää huhu, että Timo olisi kuollut huumeisiin. Olimme antaneet rahaa huumeidenvastaiseen työhön. Siitä pääteltiin, että meillä oli perheessämme huumeongelma.

Jos ihmisellä on rahaa, hänestä ollaan valmiita uskomaan pahinta. Välillä kuulee letkautuksia, että "teidän lapsethan ovat ihan täyspäisiä ihmisiä". Se tuntuu pahalta, sillä mikseivät olisi? Olen lapsistamme tavattoman ylpeä, eivätkä he ole kasvaneet kultalusikka suussa. Heillä ei koskaan ollut viikkorahaa vaan työlista. Vasta tehdystä kotityöstä maksettiin korvaus."

Perjantai

Jorma:

Auton tankkaus 107,80 €
Kahvi ja vissyvesi 3,80 €
Hampurilaisateria 5,95 €
Lampaankaretta 19,40 €

Tarja:

Ruokaostokset 90,40 €

"Viikonloppu on meille ensimmäinen Oulussa sitten joulun. Matkustelemme paljon: se on ollut se etuoikeus, joka vaurastumisesta on seurannut. Jorma on joskus laskenut, että olisimme käyneet yli 60 maassa. Jorman ei tarvitse kuin
sanoa, että pitäisikö lähteä käymään jossakin, kun minä jo etsin lentoja netistä. Lentojen täytyy olla kohtuuhintaiset. Jos matka on edullinen, majoituksen suhteen voi vähän törsätä. Haemme matkoilta kulttuurielämyksiä. Suosikkejamme ovat Pariisi, Lontoo ja New York."

Lauantai

Jorma: Ei ostoksia

Tarja:
Kaksi kahvia ja pullaa 6,70 €

"Juomme aamukahvit Citymarketissa ja ajamme Iihin, jossa meillä on kesäisin toinen koti: 1900-luvun alussa rakennettu hirsitalo. Meillä on kodit myös Syötteellä ja Marbellassa. Oulussa asumme yhä samassa talossa, jonka hankimme 1998. Taloon ei ole juurikaan tehty muutoksia sen jälkeen. Koska olen sisustanut Iso-Syötteellä 22 lomamökkiä ja kolme ravintolaa, en ole enää jaksanut omaa kotia kauheasti laittaa.

Kun ihminen saa yhtäkkiä paljon rahaa, hän helposti höyrähtää. Meilläkin piti aluksi olla jumalattoman isoja mökkejä joka puolella ja autoja pihan täydeltä. Siinä huumassa minulla pysyivät ehkä jalat paremmin maassa kuin Jormalla, koska olin kokenut rikastumisen jo kerran aiemminkin. Tiesin myös, miltä tuntuu, kun ihmiset alkavat supista kaupungilla.

Sittemmin homma on rauhoittunut. Emme golfaa, harrasta lentämistä tai mitään muuta rahaa nielevää harrastusta. Vietämme hyvin samanlaista elämää kuin ennenkin, ja meillä on yhä sama ystäväpiiri.

Mutta kun ennen ystävien kanssa kokoonnuttiin nyyttärimeiningillä, nykyään meillä on varaa jo tarjota vieraillemme ruuat ja juomat."

Sunnuntai

Ei ostoksia kummallakaan

Maanantai

Jorma:
Auton pesu 14,90 €
Sanomalehti 1,40 €
Auton tankkaus 100,50 €
Lounas 7,50 €
Ostokset kauppahallista 16,10 €

"Ajan Oulaisiin esittelemään muistelmiani Oulaisten Rotareille. Käyn myös tervehtimässä siellä yhä asuvaa äitiäni. Vien tuliaisiksi kauppahallista graavilohta ja karjalanpiirakoita. Äitini ja isäni ovat Karjalan evakkoja. Pika-asutuslain perusteella heille osoitettiin Oulaisten Matosaaresta kahdeksan hehtaaria suoniittyä, jonne he raivasivat pellot ja rakensivat kotimme. Olot olivat alkeelliset. Sähkötkin saatiin kylään vasta 1966. Kova työnteko tuli minulle tutuksi jo pikkupoikana."

Tarja:
Farkut 79 €

"Tytär tarjoaa tänään lounaan. Lounaan jälkeen kiertelen hetken kaupoissa, sillä tarvitsen uudet farkut. Suosin pieniä putiikkeja, sillä niistä saa yksilöllisiä vaatteita. Haluan
tukea yksityisyrittäjiä. Kengät ja laukut ovat paheeni. Vastustan kertakäyttökulutusta; tyylini on klassinen, ja ostan laadukasta ja kestävää. Lempikenkäni ovat neljä vuotta vanhat ja edelleen kovassa käytössä. Pari kertaa vuodessa käyn kaappini läpi ja lahjoitan ystävättärilleni ja heidän tyttärilleen vaatteet, joita en enää käytä.

Joidenkin ystävien on vaikea kertoa meille, jos heillä on taloudellisia vaikeuksia. Joskus kun olemme kuulleet, että jollakin tutulla on tiukkaa, olemme voineet vaivihkaa auttaa antamalla vanhoja vaatteita ja tavaroita kirpputorilla myytäviksi.

Välillä tuntemattomilta tulee riipaisevia kirjeitä, joissa kerrotaan taloudellisesta ahdingosta ja pyydetään rahaa. Jorma antaa kaikki kirjeet suoraan minulle. Olemme ottaneet linjan, että rahaa rahana emme anna, vaan mietimme, miten muuten voisimme auttaa.  Raha tuo mukanaan myös yhteiskunnallista vastuuta. Tuemme säännöllisesti esimerkiksi Kirkon Ulkomaanapua. Olen ollut myös perustamassa kehitysmaiden naisten yrittäjyyttä tukevaa Naistenpankkia."

Tiistai

Jorma:

Auton tankkaus 58,45 €
Huoltoasemalta kahvit, virvoitusjuomia, porkkanapiirakoita ja mustikkatorttua 16,80 €

"Lähdemme aamulla Tarjan kanssa Pyhätunturille Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen kevätkokoukseen. Matkalla pysähdymme tankkaamaan ja ostamme evästä. Me olemme Tarjan kanssa siitä poikkeuksellinen pariskunta, että olemme lähes koko ajan yhdessä. Se on ollut liittomme pelastus. Ennen nykyistä elämäämme olin aina poissa: töissä tai työmatkoilla.

Tarja hoiti yksin kodin ja lapset oman uransa ohessa. Tarja on sanonut, että vasta nyt teen töitä niin kuin normaalit ihmiset. Olen varmasti tehnyt töitä elämässäni ainakin kahden työuran edestä. Mutta pelkällä kovalla työnteolla ei rikastu. Täytyy ottaa myös riskejä."

Tarja: Ei ostoksia

Viikon menot

Jorma: 406,30 €
Tarja: 289,30 €

Mikko Kuustosen Vain elämää -päivänä kuultiin 90-luvun hittejä. Mikä oli lempparisi?

Mikko Kuustonen, 56, vitsaili ennen omaa Vain elämää -päiväänsä, että olisi kiva, jos kaikki esitetyt kappaleet olisivat hänen omiaan – hän kun ei ole julkaissut musiikkia kymmeneen vuoteen. Ja olivathan ne.

Illan jaksossa Mikael Gabriel ja Anna Puu saivat kepeillä versioillaan Mikon hyvälle tuulelle. Chisu taas yllätti Mikon laulamalla Kaktusviinaa-kappaleen ilman bändiä. Hectorille Mikko oli kiitollinen, kun tämä oli valinnut Auroran.

Kuuntele kaikki esitykset ja äänestä lemppariasi jutun lopussa!

1. Mikael Gabriel: Abrakadabra 

2781986

2. Chisu: Kaktusviinaa

2781989

3. Anna Puu: Joo mä tuun

2778860

4. Hector: Aurora

2782000

5. Lauri Tähkä: Enkelit lentää sun uniin

2782002

6. Suvi Teräsniska: 11. hetki

2782005

Ohjelmaa esittävä Nelonen ja Me Naiset kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Kenen esitys oli sinun suosikkisi Mikko Kuustosen Vain elämää -päivänä?

Obamat hallitsevat sosiaalisen median, meidän kaikkien iloksemme.

Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman, 55, kausi lähenee loppuaan. Varsinkin hänen puolisonsa Michelle Obama, 52, on nyt huippusuosittu, kiitos muun muassa hänen voimakkaisen puheidensa.

Obamat tunnetaan myös mahtavasta ja poikkeuksellisen aktiivisesta läsnäolostaan sosiaalisessa mediassa. Viime talvena Michelle kertoi Vergen haastattelussa, että maineesta on kiittäminen perheen some-eksperttejä eli teini-ikäisiä tyttäriä Sashaa ja Maliaa. Joskin he eivät ole niin vakuuttuneita vanhempiensa some-edesottamuksista.

– He eivät pidä meitä yhtään cooleina, Michelle sanoo Vergelle.

Poimimme parin parhaan somehetket vuosien varrelta:

1. Supersankaritytöt

Keskiviikkona Barack Obaman Instagram-tilillä jaettiin kuva, jossa presidentti poseeraa viittoihin sonnustautuneiden tyttöjen kanssa.

”Kaikki sankarit eivät pukeudu viittaan – mutta jotkut pukeutuvat”, kuuluu kuvan saateteksti.

 

Not all heroes wear capes—but some do.

Kuva, jonka Barack Obama (@barackobama) julkaisi

2. Presidentin coolit ensiaskeleet Twitterissä

Viime vuonna presidentti Obama sai oman Twitter-tilin @POTUS (President of the United States). Aiemmin hänen alaisensa olivat twiitanneet hänen puolestaan. Presidentti aloitti twiittailun hauskaan tapaansa:

”Terve, Twitter! Tässä Barack. Todella! Kuusi vuotta meni ennen kuin ne vihdoinkin antoivat minulle oman tilin”, kuului

Pian tämän jälkeen Yhdysvaltain entinen presidentti ja presidenttiehdokas Hillary Clintonin puoliso Bill Clinton twiittasi Obamalle.

”Tervetuloa Twitteriin, POTUS! Yksi kysymys: pysyykö nimimerkki talossa? #kysynkaverinpuolesta ”, Clinton veisteli.

Ja Obama vastasi, nokkelasti tietenkin.

”Hyvä kysymys, Bill Clinton. Nimimerkki tulee viran mukana. Tiedätkö ketään, joka olisi kiinnostunut @FLOTUS-tilistä?”

@FLOTUS-tili (First Lady of the United States eli presidentin puoliso) kuuluu Michellelle. Se perustettiin jo paljon ennen hänen miehensä Twitter-valtausta, vuonna 2013.

Presidentin puolisolla on tällä hetkellä 5,6 miljoonaa seuraajaa Twitterissä ja presidentillä lähes 11 miljoonaa.

3. Michellen naurispätkä

Yksi Michellen kuuluisimmista someneronleimauksista on Vine-videopalvelussa jaettu ”Turnip for What” -pätkä. Taustalla on hittibiisi Turn Down for What. Michelle tunnetaan siitä, että hän puhuu terveellisten elämäntapojen puolesta ja on huolissaan amerikkalaisten ylipaino-ongelmasta – siksi nauris.

Uskomatonta kyllä, nauriksestakin voi tehdä coolin.

4. Barackin tsemppitwiitti

Presidenttipari tunnetaan siitä, että he osaavat kannustaa toisiaan. Kun Michelle piti viime kesänä yhden hienoista puheistaan, Barack twiittasi sen jälkeen kauniisti.

”Uskomaton puhe uskomattomalta naiselta. En voisi olla ylpeämpi, ja maatamme on siunattu sillä, että hän on FLOTUS. Rakastan sinua, Michelle”, presidentti kirjoitti.

5. Obama ja pikkupaavi

Vuosi sitten halloweenina eräs tietty naamiaisasu kiinnitti presidentti Obaman huomion Valkoisen talon lapsille järjestämässä juhlassa. Kun karkkia jakava presidentti näki paavin autoineen, hän ei voinut olla nauramatta.

Kas siinä pikkupaavi! Kuva: Reuters
Kas siinä pikkupaavi! Kuva: Reuters

Kerrassaan nerokas asu. Presidentti Obama sanoikin toimittajille, että pieni paavi ansaitsee siitä ykköspalkinnon. Kuva: Reuters
Kerrassaan nerokas asu. Presidentti Obama sanoikin toimittajille, että pieni paavi ansaitsee siitä ykköspalkinnon. Kuva: Reuters

Valkoinen talo jakoi kohtaamisesta videon:

6. Presidentti ja ilkeät twiitit

Erityisen viehättävän presidenttiparista tekee se, etteivät he ota itseään liian vakavasti. Viime vuonna presidentti Obama luki Jimmy Kimmel Live -tv-ohjelmassa ääneen itselleen osoitettuja ilkeitä twiittejä, vastasi niihin huumorintajuiseen tapaansa ja jopa kehui hauskaa piikittelyä.

Eräs twiittaaja ehdotti, että Obama lähetettäisiin kaukaiselle golfkentälle ja jätettäisiin sinne. Presidentti myhäili, että sehän on hyvä idea.

7. Tanssi asennemummon kanssa

Muistatko 106-vuotiaan Virginia McLaurinin? Video karsimaattisen rouvan kyläilystä Valkoisessa talossa levisi viime talvena huimaa vauhtia sosiaalisessa mediassa. Obamat ihastuivat heti energiaa pursuavaan McLauriniin, ja kolmikko tanssahteli yhdessä.

Valkoisen talon blogin mukaan McLaurinin ystävä otti yhteyttä presidentin päämajaan ja kertoi, että McLaurin on tehnyt vapaaehtoistyötä vuosikymmenten ajan ja haaveilee vierailusta Valkoisessa talossa. Tapaaminen oli osa Mustien historian kuukauden (Black History Month) juhlallisuuksia.

8. Michellen ja Bushin halaus

Syyskuussa sosiaalisessa mediassa huokailtiin ihastuksesta, kun Michelle tervehti entistä presidenttiä George W. Bushia lämpimällä halauksella. Michelleltä riittää rakkautta kaikille.

9. Se vielä kuuluisampi halaus

Eikä pidä unohtaa sitä, että Obamat näyttävät herkästi myös rakkautta toisinaan kohtaan. Vuonna 2012 Barack Obaman Twitter-tilillä jaettiin kuva, jossa presidenttipari halaa. Obama oli juuri valittu jatkokaudelle.

”Vielä neljä vuotta”, kuului teksti.

Päivitys oli pitkään maailman suosituin twiitti.

10. Mini-Barack ja mini-Michelle

Vuosi sitten halloweenina Michellen Instagram-tilillä jaettiin kuva, jossa kaksi lasta ovat pukeutuneet presidenttipariksi. Kuin neljä marjaa!

 

Mini me and POTUS! Who are you dressing up as tonight? #HappyHalloween (Regram from @BallerAlert)

Kuva, jonka First Lady Michelle Obama (@michelleobama) julkaisi

11. Michellen autokaraokejammailu

Michellen nykyiseen suursuosioon vaikuttaa varmasti se, että hän on varsinkin tänä vuonna esiintynyt erityisen vapautuneesti, hauskasti ja rennosti mediassa. Viime kesänä Michelle ihastutti heittäytymällä The Late Late Show with James Corden -ohjelman James Cordenin Carpool Karaoke -videolla. Michelle heitti läppää, lauloi ja jammaili autokaraokessa täysillä esimerkiksi Beyoncén ja Missy Elliotin tahtiin. Tämän tyypin kanssa haluaisi bileisiin!

Autokaraokessa vieraillut Missy Elliot hehkutti jälkeenpäin Michelleä Facebookissa ja Instagramissa.

”Olin äimistynyt, kun presidentin puoliso osasi lauluni sanat. Hän on niin cool, kuin yksi serkuista, jonka toivot tulevan sukukokoontumisiin joka kerta. Hän on niin kiltti ja kaunis sydämeltään. Superfiksu!” räppäri suitsutti.

Mikko Kuustonen on nähty julkisuudessa monissa eri rooleissa.

1980-luku

Mikko Kuustonen vuonna 1986. Kuva: Sanoma-arkisto / Timo Hämäläinen
Mikko Kuustonen vuonna 1986. Kuva: Sanoma-arkisto / Timo Hämäläinen

Mikko julkaisi ensimmäisen sooloalbuminsa vuonna 1979, mutta 80-luvulla hän tuli tunnetuksi Q.Stone-yhtyeestä sekä Pro Fide -gospelyhtyeestä. 80-luvulla Mikko aloitti myös työnsä kehitysmaissa ja kiersi kansalaisjärjestöjen mukana parikymmentä vuotta.

Mikon lapset, näyttelijät Iina ja Minka Kuustonen syntyivät vuonna 1984 ja 1985.

1990-luku

Neumann ja Mikko vuonna 1992. Kuva: Sanoma-arkisto / Erkki Raskinen
Neumann ja Mikko vuonna 1992. Kuva: Sanoma-arkisto / Erkki Raskinen

90-luku oli muusikko Mikko Kuustosen kulta-aikaa. Hän julkaisi levyn lähes joka vuosi vuoteen 1997 asti ja keikkaili ahkerasti.

– Minulle jäi morkkis niistä vuosista, joina olin paljon poissa tyttärieni ja puolisoni luota. Olen rasittavuuteen asti kysellyt tätä Iinalta ja Minkalta, eikä asia ole heidän mukaansa niin. He sanovat että oleellista on se, miten on oltu. Olen siis saanut armahduksen, Mikko muisteli 90-lukua Me Naisten uusimmassa numerossa.

2000-luku

Mikko entisen vaimonsa Marita Kuustosen kanssa Linnan juhlissa vuonna 2002. Kuva: Sanoma-arkisto / Pentti Nissinen
Mikko entisen vaimonsa Marita Kuustosen kanssa Linnan juhlissa vuonna 2002. Kuva: Sanoma-arkisto / Pentti Nissinen

Vuonna 2004 Mikko teki elämänmuutoksen ja jätti alkoholin kokonaan.

– Alkoholinkäyttöni johti sisäiseen lamaantumiseen ja masennukseen, henkiseen pysähdysilaan. Omat mittarini menivät punaiselle, kun juomisesta tuli jokapäiväistä, hän kertoo Me Naisten haastattelussa.

Vuonna 2008 Mikko valittiin vuoden positiivisimmaksi ihmiseksi. Se oli hänestä lähes tragikoomista.

– Mut valittiin Suomen positiivisemmaksi ihmiseksi samana vuonna, kun aloitin masennuslääkityksen. Olen joutunut kipuilemaan oman persoonan löytämisen tai levollisuuden kanssa. Vaivun helposti, varsinkin yksin, sellaiseen alakulon kierteeseen, hän kuvailee Vain elämää -jaksossaan.

2010-luku

Mikko nuoremman tyttärensä Minkan kanssa vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto / Jukka Lehtinen
Mikko nuoremman tyttärensä Minkan kanssa vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto / Jukka Lehtinen

Tällä vuosikymmenellä Mikko on ollut tuttu kasvo viihdeohjelmissa, kun hänet on nähty esimerkiksi Hyvät ja huonot uutiset- sekä Pop'n'roll-ohjelmien vakiopanelistina. 

Mikko ja Marita erosivat vuonna 2014 yli 30 vuotta kestäneen liiton jälkeen.

Mikko ja hänen naisystävänsä, tanssija-koreografi Hanna Brotherus nähtiin Kultainen Venla -gaalassa tammikuussa 2016. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Selänne
Mikko ja hänen naisystävänsä, tanssija-koreografi Hanna Brotherus nähtiin Kultainen Venla -gaalassa tammikuussa 2016. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Selänne

Mikko ja Hanna Brotherus, 48, alkoivat seurustella vuonna 2014 ja muuttivat yhteen tänä kesänä. Mikko kertoi tällä viikolla Me Naisten haastattelussa, että Hannan kanssa hän on kokonaan uudessa elämäntilanteessa. Samassa taloudessa asuvat Hannan 13- ja 15-vuotiaat lapset vuoroviikoin.

– Tärkeintä on keskusteluyhteys. Meillä se on perustunut siihen, että on puhuttu paljon, ja sitten on opeteltu kuuntelemaan lauseet loppuun. Aika näyttää, miten selviämme siitä.

Mikko lähtee keväällä konserttikiertueelle kymmenen vuoden tauon jälkeen. Kuva: Juha Salminen
Mikko lähtee keväällä konserttikiertueelle kymmenen vuoden tauon jälkeen. Kuva: Juha Salminen

Vain elämää -ohjelmassa Mikko on harmitellut pitkää taukoaan musiikin tekemisestä. Edellinen sooloalbumi, Hietaniemi, ilmestyi vuonna 2007. Muutos on kuitenkin tulossa: Mikko tekee uusia biisejä ja lähtee keväällä konserttikiertueelle.

Mikon Vain elämää -päivä Nelosella perjantaina kello 20.00. Nelonen ja Me Naiset kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Aikuisille suunnatussa animaatioelokuvassa nakit ja hodarisämpylät suoltavat seksivihjailuja. Mukana myös raakaa väkivaltaa!

Idea ei monimutkaisuudellaan päätä huimaa. Supermarketin hyllyillä nököttävät tuotteet ovat elossa (ja erittäin kiimaisia). Ihmisjumalat poimivat onnekkaat yksilöt ostoskoriin, ja nämä pääsevät liukuovien läpi tuonpuoleiseen. Siellä odottaa vapaus ja onni, tai niin kaupan asukit ainakin luulevat… Nakkimakkaroina, karkkipatukoina ja muina animoituina herkkuina kuullaan komediatähtiä kuten Seth Rogenia, Kristen Wiigiä ja James Francoa.

Conrad Vernonin ja Greg Tiernanin ohjaama tarina hupailee uskonnon kustannuksella sekä kannustaa huoletta nauttimaan maallisista iloista. Huumori keskittyykin vahvasti rivouksilla leikitteleviin vitseihin ja kiroilun värittämään kielenkäyttöön. Harmi, että elokuva luottaa liikaa näin ilmeisten, lapsilta kiellettyjen ainesten vetovoimaan.

Huomattavasti hauskempia juttuja löytyy useista viime vuosien animaatiohiteistä, jotka sopivat aikuisten lisäksi perheen pienimmille.

Katso traileri:

Sausage Party

**

Ensi-ilta 21.10.