Beyonce.

Musiikkimoguleita, perijättäriä ja viihdekirjailijoita. Tie maailman rikkaimpien naisten joukkoon voi alkaa paitsi perinnöstä tai lahjakkuudesta myös neulakammosta tai tyytymättömyydestä omaan takapuoleen.

Yhdysvaltalaisen Sara Blakelyn, 44, tie miljardööriksi alkoi sukkahousuista. Kun Blakely parikymppisenä työskenteli Disney-maailmassa ja toimistotarvikkeiden myyjänä, hänen oli Floridan lämpimästä ilmastosta huolimatta vedettävä joka päivä jalkaansa sukkahousut. Vaikka Blakely inhosi tiukkoja ja paksuja sukkiksia, hän tajusi niissä olevan jotain hyvääkin. Ne häivyttivät pikkuhousujen rajat ja saivat vartalon näyttämään kiinteämmältä. Bisnesidea muotoilevista alusasuista oli syntynyt.

 

Miljardeihin alusasuilla? Onnistuu! Sara Blakelyn kehittämien muotoilevien alusasujen taika perustuu siihen, että ne on suunniteltu oikeille naisille. Yrityksen alussa Blakely testautti kaikki mallinsa perheenjäsenillään ja ystävillään.

 

27-vuotiaana Blakely laittoi kaikki säästönsä yritykseensä. Hän jatkoi työtään myyjänä, mutta möi samalla alushousuja kotoaan käsin. Hän toimi yrityksensä pr-vastaavana ja vastasi asiakkaiden puheluihin ympäri vuorokauden.

Tuotteen suosio räjähti vuonna 2000, kun itsekin miljardöörinä tunnettu televisiojuontaja Oprah Winfrey nimesi ohjelmassaan Spanxit vuoden lempituotteekseen. Nyt yrityksen liikevaihto on miljardeja ja Blakely on palkannut itselleen 160 alaista. ”Olen päässyt tähän asti, koska en pitänyt siitä, miltä peppuni näytti valkoisissa housuissa”, Blakely kiteytti menestyksensä salaisuuden Wall Street Journalille viime vuoden syyskuussa.

Vain yksi hyvä idea riittää

Sara Blakelyn tarina todistaa, että joskus vain yksi hyvä bisnesidea riittää. Facebook-pomo Sheryl Sandberg, 45, kehottaakin kirjassaan Lean in naisia lopettamaan pelkäämisen ja luottamaan itseensä.

Silti menestymisen eteen täytyy tehdä myös paljon työtä. ”Kun aloitat yrityksen, työskentelet 24/7. Toimiston ulkopuolella puheluihin on vastattava säännöllisesti jopa keskellä yötä – ainakin aluksi”, Denise Coates, 48, on kuvaillut aloittelevan yrittäjän arkea The Guardian -lehdelle. Coates tietää mistä puhuu. Hänen vuonna 2000 perustamansa Bet365-nettipelisivusto on poikinut tähän mennessä yli kaksi miljardia dollaria.

Maailman nuorin naismiljardööri Elizabeth Holmes, 31, omistautui intohimolleen niin, että jätti vuonna 2003 koulunsa kesken ja sijoitti kaikki siihen tarkoitetut rahat terveysteknologiayritys Theranosin perustamiseen.

Jo lapsena Holmes halusi mullistaa maailmaa. ”Haluan elämässäni löytää jotain uutta, jotain, mitä ihmiskunta on pitänyt mahdottomana”, hän kirjoitti yhdeksänvuotiaana isälleen kirjeessä.

Uusi, mullistava idea sai alkunsa Holmesin omasta neulakammosta. Hän halusi luoda tavan ottaa verikokeita ilman pitkiä neuloja ja veripulloja. Holmesin kehittämässä verinäytteenottotavassa analyysi saadaan aikaan vain parista, sormenpäästä otetusta veripisarasta.

Testi maksaa vain muutaman dollarin, ja sen on ennustettu mullistavan terveydenhoitopalvelut. Erityisesti Yhdysvalloissa kalliit terveydenhuoltokulut ovat suuri ongelma, joka saattaa pahimmillaan johtaa sairastuneen vararikkoon. Holmes on kertonut pitävänsä omaa terveyttä koskevan tiedon saamista jokaiselle kuuluvana ihmisoikeutena.

Vaikka Holmesin varallisuus on yli neljä miljardia dollaria, hän ei pröystäile. Hän elää kaksiossa ja syö suurimman osan aterioistaan työpaikallaan. Useimmiten hän pyöräyttää ruuaksi smoothien kurkusta, persiljasta ja selleristä. Hän ei omista televisiota, ja lomaa hän on pitänyt viimeksi kymmenen vuotta sitten.

Lukuharrastuksensakin hän on jättänyt töiden takia. Seurustelu- ja ystävyyssuhteille ei kuulemma ole tällä hetkellä tilaa. ”Olen saanut aikaan jotain, mikä on muuttanut maailmaa. Elän paljon mieluummin niin, että elämälläni on tarkoitus kuin niin, että siinä olisi muita asioita muttei tarkoitusta. Ajattelen myös olevani hyvin nuori. Vielä”, Holmes on vastannut naisen ajankäytöstä huolestuneille The New Yorker -lehdessä.

Perintökiistoja

Maailman 1 826 miljardööristä vain 172 on naisia. Suurin osa heistä on ansainnut rahansa perimällä. Maailman varakkaimman naisen titteliä kantaa kauppaketju Wal-Martin perijätär Christy Walton, 60. Hänen omaisuutensa arvo on yli 40 miljardia dollaria.

Toisena listalla on kosmetiikkajätti L’Oréalin perijätär, ranskalainen Liliane Bettencourt, 92. Hän oli pitkään yrityksen toiminnassa mukana, mutta nykyään hän on joutunut luopunut paikastaan sen hallituksessa dementian takia.

Maailman rikkaimmat naiset ovat kuuluisia halustaan vältellä mediajulkisuutta. Sekä Walton että Bettencourt ovat antaneet vain vähän haastatteluja. Hiljaiselo ei ole kuitenkaan vähentänyt median kiinnostusta heihin. Etenkin Bettencourt on joutunut monen skandaalin kohteeksi.

Kaikki alkoi vuonna 2007. Tuolloin Bettencourtin tytär Françoise Bettencourt Meyers väitti, että äidin ystävä, valokuvaaja ja kirjailija François-Marie Banier oli käyttänyt äitiä henkisesti hyväkseen ja haastoi tämän oikeuteen. Arvioiden mukaan äiti oli antanut miehelle vuosien varrella lahjoja noin 1,3 miljardin dollarin edestä. Äiti itse kiisti hyväksikäytön ja määräsi miehen perillisekseen.

Tyttären aloittama oikeudenkäynti prosessi kesti useita vuosia. Sen päätteeksi äiti määrättiin holhoukseen Alzheimerin taudin takia ja mies poistettiin testamentista. Nykyään tytär hallitsee äitinsä rahoja, mutta äidin kauna tytärtään kohtaan kytee yhä. Uutisissa heidän vihanpitoaan on verrattu jopa ydinsotaan.

Panimoyrittäjän tytär Tatiana Casiraghi, 31, noudattaa samaa vaikenemisen perinnettä kuin vanhemman ikäpolven perijättäret. Casiraghi on paitsi perijätär myös kuningashuoneen jäsen. Hän avioitui vuonna 2013 Monacon kruununperillisen Andrea Casiraghin kanssa. Pariskunnalla on kaksi lasta, joista nuorempi syntyi tänä keväänä.

Naisen varallisuus on 31-vuotiaana yli 2,2 miljardia dollaria. Perijätär on muotinäytösten kestovieras, ja hänellä on oma vaatemerkki Muzungu Sisters.

Keväällä Casiraghi raotti tapojensa vastaisesti hiljaisuuden verhoa Nine in the Mirrorin haastattelussa, jossa hän kertoi äitiydestään ja raskaana olemisesta: ”Niin moni asia on muuttunut, etten osaa edes aloittaa niiden luettelua. Nyt en enää laita itseäni ensimmäiseksi.”

Viihteellä rikkauksiin

Viihdemaailmassa raha-asiat ovat kunnossa erityisesti laulajilla. Madonnan, 56, omaisuuden on arvioitu hipovan miljardia. Myöskään Beyoncé, 33, ei joudu kitsastelemaan lähes puolen miljardin haltijana.

 

Ryysyistä rikkauksiin? Legenda kertoo Madonnan muuttaneen 70-luvulla New Yorkiin luomaan tanssijan uraansa taskussaan vain 35 dollaria.

 

Vuonna 2014 Beyoncé oli maailman parhaiten ansaitseva julkkis. Laulaja on naimisissa hip hop -tähti Jay-Z:n kanssa. Pariskunnan yhteenlasketun varallisuuden on arvioitu olevan yli miljardin.

Sekä Madonna että Beyoncé kuuluvat niihin harvinaisiin naisartisteihin, jotka eivät ainoastaan esiinny vaan ovat kokonaisvaltaisesti mukana musiikkibisneksessä ja nousseet näin musiikkimoguleiden joukkoon.

Varallisuuden kartuttaminen ei olekaan ainoa asia, mitä näiltä naisilta voi oppia. Beyoncé on yksi aikamme merkittävimmistä feministeistä. ”Naisten on tehtävä rankasti töitä pärjätäkseen. Minua ottaa päähän, että naiset eivät saa samoja mahdollisuuksia kuin miehet eivätkä yhtä paljon rahaa. Raha antaa miehille valtaa määrittää meidän arvomme. He määrittävät, mikä on seksikästä ja mikä on naisellista. Se on paskaa. Lopulta kyse ei ole tasa-arvosta vaan siitä, miten me ajattelemme. Meidän on muokattava omaa näkemystämme itsestämme”, Beyoncé sanoi vuonna 2013 HBO:n dokumentissa, jonka tähti tuotti ja ohjasi itse.

Nöyrä suhde rahaan

Eroottisesta 50 Shades of Grey -kirjasarjastaan kuuluisuuteen loikannut Erika Mitchell eli E. L. James, 52, on parissa vuodessa ansainnut miljoonia.

Mitchellin kirjailijanura alkoi fanifiktio-sivustolta, jolle hän kirjoitti nimimerkin alla romanttisia tarinoita Twilight-elokuvasarjan pääparista. Tarinoiden suosio kasvoi niin suureksi, että Mitchell julkaisi ne e-kirjana. Nyt liki jokainen tietää, mistä Fifty Shadesissa on kyse.

Rikastumisen myötä James on tullut tietoisemmaksi rahasta. ”Olen kokenut sen hetken, kun olen ajatellut: voisin ostaa tuon, mutta päättänyt, että enpäs ostakaan. Kaikki se on vain tavaraa, ja minulla on sitä tarpeeksi”, hän on kommentoinut rahankäyttöään The Guardianille.

Velhopoika Harry Potterin luoja J. K. Rowling, 49, on kirjailijanaisista ensimmäinen, joka pääsi huippuhyvin ansaitsevien naisten listalle.

 

JK Rowling

 

Ennen Harry Pottereiden julkaisua Rowling eli vaatimatonta elämää. Hän aloitti kirjojen kirjoittamisen 90-luvun alussa ollessaan työtön yhden lapsen äiti. Hän kirjoitti kahviloissa ja taisteli jatkuvasti toimeentulotuesta viranomaisten kanssa. ”Muistan kuinka kaksikymmentä vuotta sitten en syönyt, jotta tyttäreni sai syötävää. Minulle ei kirjaimellisesti ollut yhtään rahaa”, hän kertoi Daily Mailille vuonna 2013.

Kustantajan löytyminen Harry Pottereille ei sekään ollut helppoa. Lopulta työ kuitenkin tuotti tulosta ja hänen ensimmäinen kirjansa julkaistiin vuonna 1997. Pian Rowling pystyi ostamaan itselleen ja tyttärelleen uuden asunnon. Miljonääri kirjailijasta tuli vuonna 1999, kun kirjasarja lähti leviämään maailmalle.

Köyhyyden jälkeen Rowling suhtautuu rahaan vakavasti. ”Murehdin rahasta edelleen. Hassua, ettei ole mitään väliä, kuinka paljon tilillä on. Se on puhtaasti tunneperäistä.”

Vuonna 2012 Rowling putosi yllättäen pois rikkaimpien naisten listalta. Syy oli yksinkertainen: hän antoi pois arviolta 160 miljoonaa dollaria. Rahat menivät yksinhuoltajaperheitä tukeville järjestöille, jotka auttavat vanhempia kouluttautumaan ja takaavat lapsille terveydenhoidon. Rowlingin perustama hyväntekeväisyysjärjestö Lumos puolestaan auttaa vähäosaisia ja orpoja lapsia Itä-Euroopassa. ”Kun ihmiselle annetaan enemmän kuin hän tarvitse, on velvoitettu tekemään rahoillaan fiksuja asioita ja antamaan sitä pois viisaasti”, Rowling sanoi USA Todaylle vuonna 2007.

Myös Applen perustajan Steve Jobsin leski Laurene Jobs on tullut tunnetuksi nuorten koulutusta tukevasta hyväntekeväisyydestään.

Alushousuilla miljardinsa ansainnut Sara Blakelykin lupautui vuonna 2013 lahjoittamaan vähintään puolet omaisuudestaan hyväntekeväisyyteen.

Tähän mennessä hän on antanut miljoonia dollareita nuorten naisten koulutukseen ja työllistymiseen. ”Mielestäni raha korostaa ihmisessä niitä asioita, jotka ovat jo ennestään olemassa. Jos olet paskiainen, sinusta tulee pahempi paskiainen. Jos olet mukava, sinusta tulee mukavampi”, Blakely on kertonut talouslehti Forbesille. ”Rahaa on hauskaa hankkia, hauskaa kuluttaa ja hauskaa antaa pois.”

Lue lisää:

Esikoistytöt menestyvät parhaiten

Harry Potter -tarinat saavat jatkoa

Hylkäsivätkö rikkaat logoilla koristellut merkkilaukut?

Kadonneen jäljillä -sarjan viidennessä jaksossa 25-vuotias Jaakko etsi thaimaalaista äitiään.

Helsinkiläinen Jaakko oli 2-vuotias, kun hänet adoptoitiin Suomeen. Biologinen äiti oli antanut pois pari kuukautta vanhan Jaakon, joka asui thaimaalaisessa lastenkodissa adoptioonsa saakka.

Hän eli adoptioperheessään Tampereella reilut 10 vuotta, kunnes 13-vuotiaana hän päätyi lastenkotiin. 25-vuotias mies puhuu avoimesti nuoruuden aikaisesta masennuksestaan, raivokohtauksistaan sekä riidoista adoptiovanhempiensa kanssa.

Vuosi sitten Jaakko lähti Thaimaahan ensimmäisen kerran etsimään biologista äitiään, mutta matka tyssäsi nopeasti.

– Minun piti olla siellä vuosi, mutta olin yhden yön ja tulin takaisin, Jaakko sanoo.

”Haluaisin saada vastauksia siihen, miksi äiti joutui luopumaan minusta.”

Ensireissunsa jälkeen Jaakko jatkoi äitinsä etsimistä Suomessa muun muassa kansalaisjärjestön kautta, ja nyt hän koki olevansa valmis uuteen etsintäreissuun. Kadonneen jäljillä -ohjelmassa Jaakko lähti juontaja Anni Hautalan kanssa Bangkokiin iloisen hämmentävissä tunnelmissa.

– Haluaisin saada vastauksia siihen, miksi äiti joutui luopumaan minusta. Olenko ollut heidän mielessään kertaakaan vai onko minut unohdettu, Jaakko pohti ennen matkaansa.

Bangkokissa Jaakko ja Anni vierailivat ensimmäiseksi sairaalassa ja lastenkodissa. Välillä Jaakko pelkäsi kovasti, ettei löydäkään äitiään yhdeksän miljoonan ihmisen kaupungista. Sitten Jaakko näki äitinsä valokuvan lastenkodissa, jossa hän vietti itse ensimmäiset vuotensa. Kuva tuli täytenä yllätyksenä, ja Jaakon tunteet purkautuvat itkuna.

Lopulta he saivat tietoonsa äidin osoitteen. Ohjelmassa Anni valmisteli Jaakkoa tapaamiseen muistuttamalla, että kova elämä on saattanut jättää tähän jälkensä.

– Toivon, että äiti suostuu näkemään minut. Jos hän kieltäytyisi, toista mahdollisuutta ei tule koskaan enää ikinä.

Teininä olisin kaivannut eniten biologisia vanhempiani, sanoo Jaakko, joka tapasi biologisen äitinsä vihdoin Thaimaassa. Kuva: Nelonen
Teininä olisin kaivannut eniten biologisia vanhempiani, sanoo Jaakko, joka tapasi biologisen äitinsä vihdoin Thaimaassa. Kuva: Nelonen

Äitinsä lisäksi Jaakko tapasi lopulta siskonsa, tämän poikaystävän, lapset ja mummonsa. Hän iloitsi kovasti perheensä tapaamisesta yli 20 vuoden jälkeen: se auttoi jäsentämään hänen tunteitaan ja antamaan vastauksia joillekin niistä.

Jälleennäkemistä Jaakko meni juhlimaan perheensä kanssa paikalliseen ravintolaan.  

– Mulle riittää, että saan viettää aikaa heidän kanssaan. En todellakaan odottanut tällaista vastaanottoa, että äiti sanoi rakastavansa ja olen enemmän kuin tervetullut heille.

”En odottanut tällaista vastaanottoa.”

– Äiti oli yllättävän selväjärkinen. Toki alkoholismi on jättänyt jotain aivoihin, mutta hän oli kuitenkin vähentänyt juomista – ellei jopa lopettanut, Jaakko pohti tapaamisen jälkeen.

Jaakko hyvästeli perheensä haikein mielin ja sanoi haluavansa pitää yhteyttä heidän kanssaan jatkossakin.  

– Toisaalta sisälläni tuntui siltä, että tämä oli sopivan kokoinen pala tällä kertaa. Siitä on hyvä lähteä eteenpäin ja miettimään uusia tapaamisia.

Olen erittäin onnellinen, että olemme nyt yhdessä, Jaakko kertoi ravintolaillallisella Bangkokissa.
Olen erittäin onnellinen, että olemme nyt yhdessä, Jaakko kertoi ravintolaillallisella Bangkokissa.

Me Naiset ja Kadonneen jäljillä -ohjelmaa esittävä Nelonen kuuluvat Sanoma-konserniin.

adoptoitu

Helsinkiläinen Jaakko löysi äitinsä Thaimaasta yli 20 vuoden jälkeen: ”Hän sanoi rakastavansa”

Hain kyseiseen ohjelmaan monta vuotta sitten ku itsekkin adoption kautta tullut, taitaa jo olla 7 vuotta sitten kun ohjelmasta kuulin... mut minulle sanottiin että ei ole tarpeeksi tausta tietoja. ... no mun tuuria. ... mulla oli ehkä jopa vähä enemmän tietoa kuin näillä adoptoiduilla joita nykyään on ohjelmassa mukana..... noh ei se mitään... noin vuosi siitä hausta eteenpäin oma biologinen äiti löysi minut, harmi ku en ottanut tv:hen yhteyttä.. olis hieno pätkä siitäkin saatu kun matkustin...
Lue kommentti

Kaavilainen Tiina Hallalahti jätti maanantaina Facebookin ilmoituksen, jossa kertoo tarjoavansa mummolle kodin. – Kyse ei ole työpaikasta, hän painottaa.

Annetaan koti boheemille tänttähäärä mummolle maalta. Ylläpidosta huolehditaan, kerran viikkoon saunotus, kesäisin vastalla. Oma huone, vessa, suihku. Etuihin kuuluu hyvät marjamaat, täysi käyttöoikeus punkaa kasvimaalla ja kasvattaa mitä lystää kasvihuoneessa (poislukien kannabis). Kirkkoon viedään sunnuntaisin, jos tarve vaatii. Mieluummin suht raitis (iltamyssyt suotakoon). Leasingmummon tehtäviä, lukea satuja taaperolle, höpötellä jonninjoutavia, katsoa silloin tällöin taaperoa, jotta yrittäjä-äiti saa tehdä hommia. Perheemme on hetkittäin äänekäs, taiteellinen, raitis, boheemi, tunteita näyttävä, eläimiä ja luontoa rakastava. Hommiin ei kuulu siivous (ellei mummo rakasta sitä yli kaiken). Mummon etuja on myös neulominen, lauleskelu ja ennen kaikkea lapsi- ja eläinrakkaus. Perheeseen kuuluu lauma koiria, hevonen, poni ja possu – sekä teinejä (tapakasvatettuja.) Perhe lupautuu sitoutua mummoon hautaan asti. Saa jakaa.

Tällainen ilmoitus on levinnyt Facebookissa maanantai-illasta lähtien. Ilmoitusta on jaettu alle vuorokaudessa yli 6000 kertaa. Ilmoituksen on kirjoittanut kaavilainen Tiina Hallalahti. Tiina kertoo idean lähteneen perheen tarpeista, sillä heillä ei ole tukiverkostoa lähellä.

– Anoppini asuu 800 kilometrin päässä ja äidilläni on elämässä paljon muuta. Olemme mieheni kanssa molemmat yrittäjiä. Minä teen töitä kotoa, ja mies on viikot pääosin muualla töissä. Meillä on täällä melkoinen huvikumpi: lapsia on viisi ja sitten eläimiä. Mutta tässä on kyse myös siitä, että haluamme tarjota kodin ja ylläpidon jollekin mummolle. Kyse olisi molemmat voittaa -tilanteesta, Tiina kertoo puhelimitse.

Tiina asuu perheensä kanssa Kaavilla, josta on 60 kilometriä Kuopioon ja 95 kilometriä Joensuuhun.
Tiina asuu perheensä kanssa Kaavilla, josta on 60 kilometriä Kuopioon ja 95 kilometriä Joensuuhun.

Moni ymmärtänyt ilmoituksen väärin

Tiina on saanut maanantain jälkeen monia yhteydenottoja, mutta sopivaa ei ole vielä löytynyt. Yksi kiinnostunut olisi halunnut muuttaa miehensä kanssa. Jotkut taas ovat haaveilleet, että järjestely voisi sopia heille sitten joskus, kun ovat jääneet eläkkeelle. Kiinnostuneissa on ollut myös parikymppisiä nuoria ja sellaisia, joilla on itselläänkin monia lapsia ja lapsenlapsia.

– Emme valitettavasti hae nyt ukkia, vaan ainoastaan mummoa. Toivomme myös, että elämänkokemusta olisi kertynyt rutkasti. Uskon, että sopivin on sellainen, jolla ei ole omaa perhettä tai lapsenlapsia, Tiina sanoo.

Hänen mukaansa jotkut ovat myös ymmärtäneet ilmoituksen väärin. Kyse ei ole työpaikkailmoituksesta – eikä mummon tarvitse olla käytettävissä ympäri vuorokauden.

”Tämän pitää ehdottomasti tuntua mummosta kodilta.”

– On kyselty työsuhde-eduista ja lomista. Mutta emme etsi työntekijää, vaan perheenjäsentä. Täytyy natsata molemminpuoleisesti. Olisi kiva, jos mummo voisi esimerkiksi joskus auttaa nuorimman, 8-kuukautisen lapsen kanssa, ottaa hänet vaikka syliin ja pitää hetken seuraa. Muiden lasten kanssa voisi joskus vaikka leipoa piirakkaa tai käydä katsomassa sorsia sillä välin, kun minä käyn kaupassa tai kävelyllä. 

Tiina painottaa, että mummolla on oikeus olla kuin kotonaan ja tehdä mitä lystää.

– Jos hän haluaa laittaa kukkapenkin uusiksi, niin ei siihen tarvitse lupaa kysyä. Tämän pitää tuntua hänestä kodilta.

Hallalahden kotoa on lyhyt matka metsään. Tiina (vas.) on tällä hetkellä kotona 8 kuukautta vanhan lapsensa kanssa, mutta tekee myös töitä yrittäjänä.
Hallalahden kotoa on lyhyt matka metsään. Tiina (vas.) on tällä hetkellä kotona 8 kuukautta vanhan lapsensa kanssa, mutta tekee myös töitä yrittäjänä.

Sopivuuden voi testata käytännössä

Tiina tietää, että sopivaa ihmistä voi olla vaikea löytyä. Tärkeintä on se, että mummo on sekä lapsi- että eläinrakas.

– Olemme sellainen hössöperhe. Luonto ja eläimet ovat meille tärkeitä. Koirat saavat nukkua sängyllä ja lepäillä sohvalla. Ja hevonen ja possu saattavat tulla kuistille moikkaamaan. Emme siis etsi mummoa, joka alkaa ensitöikseen nyppiä vaatteista karvoja.

Menon ja meiningin lisäksi mummon pitää myös kestää alituista puheensuorinaa, sillä Tiinan mukaan perheessä puhutaan paljon.

– Kun karjalainen ja lappalainen avaavat suunsa, niin myös volumet saattavat nousta. Siitä on apua, jos mummo osaa juttujen tulla toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos.

”Aivan kuten kuka tahansa perheenjäsen, mummo saa vapaasti hakeutua omaan rauhaan.”

1920-luvulla rakennetussa talossa riittää vilskettä päivittäin, sillä perheen lapset ovat siellä usein kavereidensa kanssa. Mummolle on kuitenkin varattu riittävästi omaa tilaa.

– Porukkaa tulee ja menee. Meidän on mahdollista järjestää niin, että mummolla olisi oma sisäänkäynti. Ja todellakaan ei tarvitse olla koko ajan tässä vilskeessä, vaan aivan kuten kuka tahansa perheenjäsen, mummo saa vapaasti hakeutua omaan rauhaan.

”Mekin sitoudumme mummoon.”

Tiinan mukaan paras tapa selvittää sopivuus molemminpuolin, on testata asia käytännössä.

– Tänne voi tulla kokeilemaan vaikka viikoksi, kestääkö omat hermot ja tykkääkö meistä ja elämäntavastamme. Me tietenkin myös sitoudumme mummoon. Jos mummoa tarvitsee kuskata lääkäriin, tai hänelle tulee jotain remppoja ja ramppoja, niin ne hoidetaan yhdessä, Tiina lupaa.

Sopiva mummo on sekä lapsi- että eläinrakas.
Sopiva mummo on sekä lapsi- että eläinrakas.

Varo juonipaljastuksia! Illan Ensitreffit alttarilla -jaksossa selviää, että Heidin ja Mikon välit ovat todella etäiset.

Mikon ja Heidin suhteen alku oli yhtä pussailua, mutta parin erilaisuus alkaa koitua ongelmaksi. Illan Ensitreffit alttarilla -jaksossa selviää, että parin välit ovat jo todella etäiset.

Silti molemmat vaikuttavat olevan vielä sitoutuneita toisiinsa ainakin käytännön asioissa, sillä he menevät yhdessä asuntonäyttöön. Asumisen suunnittelu on kuitenkin hankalaa, sillä pari tykkää aivan erityylisistä taloista.

”Tulee sellaisia hetkiä välillä, että toivoisi, että toinen olisi erilainen tai käyttäytyisi eri tavalla.”

Heidi lähtee jaksossa myös Mikon mukana golfkentälle. Siellä hän huomaa Mikossa piirteen, joka tulee toistuvasti esiin. Mikko huomauttelee Heidille pienistä asioista ja keljuilee, kun tämän lyönnit ja kävelyrytmi eivät ole Mikosta golfkentälle sopivia.

– Mikolla voi joskus olla yltiöpäisen käskevä sävy siinä neuvomisessa. Siitä mä en ihan järkyttävästi tykkää, Heidi kertoo jaksossa.

– Tulee sellaisia hetkiä välillä, että toivoisi, että toinen olisi erilainen tai käyttäytyisi eri tavalla. Mutta varmasti mäkin voisin toimia eri lailla. Ei se tietysti niinkään voi olla, että mä voin olla mä ja toisen pitää muuttua. En mä myöskään sitä halua, Mikko miettii jaksossa kameralle.

Asiantuntija Jason Lepojärvi kommentoikin jaksossa Mikon ja Heidin välistä kommunikointia. Hän muistutta, miten tärkeää arvostava puhetyyli on parisuhteessa.

– On lukemattomia tapoja halveksua toista, puhua toisesta halveksuvasti. Se ei ole vaikeaa, vaan vaikeaa on oppia pois siitä, Jason sanoo.

Paljon pelissä

Parin suhdetta on rasittanut myös se, että Mikolla on niin paljon töitä, luottamustehtäviä ja harrastuksia. Heidiä harmittaa, että päätökset tehdään usein Mikon aikataulujen mukaan. Heidi ei ymmärrä myöskään sitä, miksi Mikosta ei ole ok, että Heidi tanssii salsatunneilla miesten kanssa.

Jason vierailee jaksossa Heidin ja Mikon luona, ja nämä saavat kertoa tunteistaan. Heidiä alkaa itkettää, kun puhe kääntyy riitoihin.

”Meidän suhde on muuttunut aika paljon hääpäivästä.”

– Mä en oo saanut riittävästi nukuttua lähiviikkoina. Se näkyy sillai, että kun tulen kotiin, viereystila ei ole maksimissaan, Mikko selittää.

Heidi vaikuttaa hyvin surulliselta tilanteeseen ja parin väleihin.

– Meidän suhde on muuttunut aika paljon hääpäivästä. Sitä kulki ensin sumussa. Vaikka meillä onkin ollut upeita hetkiä, pitää oikeasti pohtia, että tää on se ihminen, keneen mä sitoudun. Täytyy tehdä se päätös, että nyt sitten sitoudutaan tai ei. Tässä on tosi paljon pelissä, Heidi sanoo kamarelle.

Ensitreffit alttarilla tiistaisin Avalla kello 21.00.

Uskotko, että Heidin ja Mikon suhde kestää?

Ruotsiksi laulanut Anna Järvinen on ollut Suomessa pienen piirin suosikki. Uudella levyllä olisi aineksia enempäänkin.

Ruotsinsuomalainen Anna Järvinen on kahden kansan kasvatti. Hän on syntynyt Suomessa, mutta muuttanut jo lapsena vanhempiensa mukana Ruotsiin. Aikaisemmat kolme albumiaan hän on tehnyt ruotsiksi.

Siksi monia Järvisen suomalaisia faneja varmasti pikkuisen hivelee, että persoonallinen lauluntekijä ja tulkitsija on nyt kunnioittanut juuriaan ja sanoittanut viimevuotisen Buren-albuminsa suomeksi. Annan En Anna -levyllä Järvisen kanssa musisoivat hänen kanssaan aikaisemminkin työskennelleet ruotsalaisen indie-sensaatio Dungenin jäsenet.

Levy on tutulla tavalla folk-pohjalta ponnistavaa laulelmapoppia.

Levy on tutulla tavalla folk-pohjalta ponnistavaa laulelmapoppia, mutta mikäli mahdollista vieläkin herkempi ja hauraamman oloinen kuin Järvisen edelliset levyt. Se on kuin tehty niihin synkkiin syysiltoihin, jolloin tuntuu, ettei ole muuta mahdollisuutta kuin rojahtaa nojatuoliin punaviinilasin kanssa ja olla omien ajatustensa kanssa yksin.

Sellaisina hetkinä elämä on rakennettu pienistä havainnoista, samanlaisista kuin tämä kaunis levy.

Anna Järvinen: Annan En Anna

(Diesel Music)