Kuva: Shutterstock

Hyvä personal trainer auttaa jaksamaan, kun omat voimat ja usko loppuvat. Näin löydät itsellesi sopivan kuntovalmentajan ja saat rahoillesi vastinetta.

Hakusanoilla ”personal trainer Helsinki” ilmestyy 169 000 tulosta Googleen. Vähemmästäkin lamaantuu. Sopivan henkilökohtaisen tsemp­parin löytämistä ei helpota edes liikuntakeskukseen liittyminen. Vaikka jäsenyyteen kuuluu yleensä ainakin yksi pt-tapaaminen, on sen oikean kohtaaminen arpapeliä.

Annetaan kokeneiden asiantuntijoiden  kertoa, mitä omasta valmentajasta haaveilevan kannattaa tietää.

Koulutus ei kerro kaikkea

Aloita käymällä oma tuttavapiirisi läpi, kuuluu personal trainer Kirsi Halmeen neuvo.

– Jos tutullasi on kuntovalmentaja, on hänet jo ainakin kerran havaittu hyväksi.

Halme suosittelee myös nettisurffausta. Jos valmentajan tittelin edestä löytyy esimerkiksi FAF (Fitness Academy of Finland) tai Trainer4You, hän todennäköisesti osaa asiansa. Molemmat ovat arvostettuja pt-lisenssejä.

Personal trainer Thomas Tallberg muistuttaa tarkastamaan myös pt:n aiemmat harrastukset. Jos haluat vaikkapa lisää liikkuvuutta, on hyvä etsiä esimerkiksi joogataustainen personal trainer. Lihasvoimien lisääjänä voi auttaa kokenut painonnostaja. Valmentajan treenikokemus saattaa jopa taata  paremman osaamisen kuin koulutus.

– Eivätkä koulutukset auta, jos pt ei ymmärrä asiakasta tai osaa motivoida.

Molemmat kuntovalmentajat painottavat, että loppupeleissä henkilökemiat ratkaisevat. Ja tämä selviää vain tapaamalla, esimerkiksi kahvilassa. Ensimmäinen tapaaminen on yleensä ilmainen.

– Jos ei ole, sitä voi aina kysyä, valmentajat muistuttavat.

Rohkeasti tunnustellen

Ensimmäisellä tapaamiskerralla tunnustellaan puolin ja toisin. Vaikuttaako pt siltä, että hän voisi ohjata sinut tavoitteeseesi? Oman tavoitteen onkin hyvä olla kirkkaana mielessä ennen tapaamista.
Kirsi Halme kehottaa näkemään useamman trainerin, pari miestä ja pari naista.

– Useimmat naiset kokevat, että naisen kanssa on helpompi treenata. Suosittelen silti tarkastamaan kaikki kortit. Kyseessä on kuitenkin iso investointi.

Pt-kandidaateille voi kertoa rehellisesti tapaavansa muutaman muunkin ennen päätöksen tekoa, Kirsi neuvoo.

Suurin osa hänen asiakkaistaan hakee tukea laihduttamiseen ja painonhallintaan. Yli 40-vuotiaat haluavat apua pitääkseen kropan kunnossa.

– Asiakas täytyy saada ymmärtämään, että henkilökohtainen valmentaja auttaa parhaansa mukaan, mutta hänen itsensä on tehtävä työt.

Tallbergin asiakkaiden tavoitteisiin kuuluvat laihduttamisen lisäksi vahvemmat lihakset, parempi liikkuvuus ja yleiskunto. Thomas kehottaa asiakkaita selvittämään jo ensimmäisellä tapaamisella, mitä pt treenaamisessa arvostaa.

– Toisille esimerkiksi venyttely on oleellinen osa treeniä, toisille taas ei. On tärkeää, että uskotte samoihin asioihin.

Ensimmäisellä tapaamisella on myös hyvä selvittää, mitä valmennuspaketti sisältää. Jos haluat oman saliohjelman, ruokapäiväkirjan tai vaikka kehonkoostumusmittauksen, kysy, kuuluuko se palvelun hintaan.

– Tarkista myös, voiko pt:lle soittaa hänen vapaa-ajallaan, jos tulee ongelmia, Thomas sanoo.

Sekin on syytä selvittää, mitä tapahtuu, jos joudut siirtämään tai perumaan sovitun treenin.

Tärkeintä kuitenkin on, että olette samalla aaltopituudella.

– Sydämen ääni sanoo, kuka on se oikea, Kirsi vakuuttaa.

Kaikki ilo irti

Kun oikea valmentaja on löytynyt, on aika sopia ensimmäiset yhteiset treenit.

– Yleensä tapaaminen kerran viikossa riittää. Mutta jos et ole treenannut aiemmin tai haluat tuloksia nopeasti, voitte tavata 2–3 kertaa viikossa, sanoo Thomas.

Thomaksen asiakkaat sitoutuvat treeneihin yleensä pidemmäksi aikaa kuukausi kerrallaan. Kirsin asiakkaat taas ostavat yleensä kymmenen tapaamista kerralla.

Valmentajat neuvovat valmistautumaan tapaamisiin syömällä pari tuntia ennen treenejä, ottamalla treenikamat mukaan ja saapumalla ajoissa paikalle.

Vaikka olisi palkannut pt:n saadakseen oman saliohjelman, kannattaa valmentajan ammattitaitoa hyödyntää muutenkin.

– Ota trainerista kaikki irti. Kysele aktiivisesti, pyydä hänet mukaasi kauppareissulle tai vetämään jumppa kotiisi,  neuvoo Kirsi.

Hän työskentelee parin asiakkaansa kanssa Skypen välityksellä ja pitää tärkeänä sitä, että treenaaminen on mukavaa.

– Välillä jutellaan ja hihitellään. Sitten treenataan taas kovaa.

Kirsin kokemuksen mukaan tapaamisajasta noin 40 prosenttia kuluu mielen hoitamiseen ja loput kehon treenaamiseen.

– Joskus tuntuu, että mielenhoitoa on jopa treenaamista enemmän.

Alkuhuuma muuttuu arjeksi

Kuten muihinkin ihmissuhteisiin, myös pt-suhteeseen kuuluu alkuhuuma. Ensimmäiset treenit tuntuvat jänniltä, ja jaksat painaa täysillä.

Alkuhuuman kadottua asenne tekemiseen muuttuu.

– Monet alkavat lusmuilla 6–8 viikon jälkeen, Kirsi tietää.

Siksi hän suosittelee treeneihin sitoutumista vähintään kolmen kuukauden ajaksi. Etenkin, jos tavoitteena on pudottaa painoa.

– Yhdessä laihduttaminen on helppoa, mutta saavutetun tuloksen ylläpitäminen vaikeaa. Pudotetut kilot tulevat helposti takaisin muutamassa kuukaudessa. Silloin pt:tä todella tarvitaan.

Tärkeintä on voida luottaa valmentajaan, koska suhteesta tulee hyvin läheinen.

– Jotkut asiakkaani näkevät minua 3–4 tuntia viikossa eli melkein useammin kuin omaa aviomiestään, Kirsi vitsailee.

Thomaksen mukaan treenaajan pitää olla tiukka, mutta ei liian epärealistinen vaatimuksissaan.

– Pahinta on, jos asiakas alkaa stressaantua. Jos taas treenit innostavat, liikuntamäärät kasvavat ja ruokavalio paranee, on valmentaja onnistunut työssään.

Ja kun tavoite on saavutettu, on aika tähdätä uuteen – tai jatkaa omillaan.

Paljonko PT maksaa?

Elixia 160 €/2 x 55 min, 609 €/10 x 55 min

Sats 64 €/60 min, 698 €/12 x 60 min

Fressi 90 €/1 kerta, 670 €/10 x 55 min

Gogo Tampere 60 €/55 min, 550 €/10 x 55 min

Ladyline Vaasa 89 €/60 min, 790 €/10 x 60 min

Forever Kuntoklubi 89 €/60 min, 790 €/10 x 60 min

Easyfit 70 €/60 min, 300 €/1 kuukausi eli 4–5 tapaamista

Kirsi Halme Vantaa/Helsinki, personaltrainer.fi, 95 €/75 min, 840 €/10 x 75 min

Johanna Muhonen Helsinki, bealive.fi, 75 €/tapaaminen (ei aikarajaa), 600 €/10 tapaamista

Marita Autere Turku, yhdessatavoitteeseesi.fi, 99 €/tapaaminen
(1-2 t), 930 €/10 tapaamista (sis. kuntotestit, kehonkoostumus­mittauksen, ruoka­valion ja oman saliohjelman)

Titta Hamdi Jyväskylä, kuntomaailma.fi, 66 €/60 min, 594 €/10 x 60 min (+ Kuntomaailman jäsenmaksu 59 e/kk)

Tapaamiset suunnitellaan asiakkaan toiveiden ja tavoitteiden mukaan. Pt:n voi palkata esim. kuntosali- tai ruokaohjelman suunnitteluun ja opastukseen, mukaan kauppareissulle tai juoksu­lenkille, opastamaan uinti- tai sauvakävelytekniikan, vetämään kotijumpan…

Ruotsin kieli selvisi viiden parhaan joukkoon. Äänestä omaa suosikkiasi!

Brittilehti Independent uutisoi tuoreesta kyselystä, joka selvitti, mikä eurooppalainen kieli on puhuttuna kaikkein puoleensavetävin.

Kyselyyn vastasi 1 000 ihmistä, ja sen suoritti deittisivusto Happn.

Voittoon kiiri italia, joka keräsi neljäsosan äänistä. Ranskan kieli tuli täpärästi hopealle vain kaksi prosenttia pienemmällä äänisaalilla. Suomen naapureista ruotsin ja venäjän kieli selvisivät Top 10 -joukkoon.

Näin kielet sijoittuivat kyselyssä:

  1. italia (25 prosenttia)
  2. ranska (23 prosenttia)
  3. irlanti (19 prosenttia)
  4. espanja (16 prosenttia)
  5. ruotsi (5 prosenttia)
  6. venäjä (4 prosenttia)
  7. portugali (2 prosenttia)
  8. saksa (1 prosentti)
  9. hollanti (1 prosentti)
  10. kreikka (1 prosentti)

Äänestä suosikkiasi!

Euroopan voi mieltää monella tavalla. Valitsimme äänestykseen Euroopan unionin 24 virallista kieltä. Mikä kieli on sinun mielestäsi EU:n seksikkäin?

Mikä eurooppalainen kieli on mielestäsi viehättävin?

Varo jaksopaljastusta! Mikael Gabrielilla oli rankka lapsuus. Mutta niin oli hänen äidilläänkin. Räppäri puhuu äitinsä taustoista Vain elämää -jaksossa. 

Räppäri Mikael Gabriel, oikealta nimeltään Mikael Sohlman, ei ikinä ole peitellyt rankkaa lapsuuttaan ja nuoruuttaan. Mikael eli kahdestaan äitinsä kanssa, kunnes 14-vuotiaana hänet otettiin huostaan. 

Perjantain Vain elämää -jaksossa Mikael kertoo, että huostaanotto on jäänyt vaivaamaan hänen äitiään, vaikka aikuisena Mikael on yrittänyt selittää tälle, että huostaanotto oli lopulta pelkästään hyvä asia. Jaksossa Mikael puhuukin kauniisti äidistään.

– Mutsi on vahvin ja pelottavin nainen, jonka tiedän. En ole varmasti ollut hänelle helppo lapsi kasvattaa. Aikuisiässä oon alkanut ymmärtää sitä, että siinä on aika buli mimmi, Mikael kertoo jaksossa.

”En tiedä ketään mun lähipiiristä, joka olis elänyt sellaista elämää kuin mun mutsi.”

Mikaelin äiti on lähtöisin Etelä-Virosta pienestä Võrun kaupungista. Äiti tuli Suomeen ennen Viron itsenäistymistä vuonna 1988.

– Kaikki, mitä se on joutunut Neuvostoliitossa kokemaan, kaikkea paskaa, mitä siellä on tapahtunut... Mutsi ei saanut kuunnella radiosta jenkkiläisiä biisejä. Jos sä kuuntelit, jouduit pelkästään siitä Siperiaan. En tiedä ketään mun lähipiiristä, joka olis elänyt sellaista elämää kuin mun mutsi. Ja enhän mä olis täällä, jos Suomi ei olis aikoinaan ottanut äitiä vastaan, Mikael kertoo.

Ankara kasvatus

Mikaelin mukaan äiti kasvatti hänet ankarasti, mutta aikuisena räppäri on ymmärtänyt, mistä kasvatusmetodit johtuvat.

– Mutsi on tosi pieni muija, mutta siinä on isommatkin jätkät nostaneet kädet ilmaan, kun se on suuttunut. Siinä on jotain karhuemoa ja sellaista Neuvostoliiton mahtia.

Me Naisten haastattelussa Mikael kertoi pari viikkoa sitten, että vietti lapsena paljon aikaa äitinsä ompelimossa, Helsingin Ylä-Malmilla. Äidin ompelimossa tehtiin takkeja Tony Halmeelle, verryttelyasuja HIFKin joukkueelle ja liivejä moottoripyöräjengeille.

– Hengailin mutsin työpaikalla paljon ja opin kunnioittaman käsityötä. Äidin firman seinälle lukee, että ainoa, joka täällä huutaa olen minä, ja että täällä ei tingitä, Mikael kertoi haastattelussa.

Mikaelin mukaan yksi asia, mitä hän oppi äidiltään jo lapsena, on se, että verot pitää maksaa.

– Mitä vanhemmaksi tulen, sitä paremmin ymmärrän äitiä. Se kasvatti mut yksinhuoltajana, teki menestyvän firman ja on yhä hengissä.

Suomenruotsalaisen isänsä kanssa Mikael puhui ensimmäistä kertaa, kun oli 13-vuotias. Tämä menehtyi elokuussa 55-vuotiaana. Lue täältä, mikä jäi harmittamaan Mikaelia.

Mikaelin Vain elämää -päivä Nelosella pe kello 20.00

Me Naiset ja ohjelmaa esittävä Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

 

Jotenkin olisi kiva auttaa, mutta miten? Listasimme 16 erilaista tapaa tehdä vapaaehtoistyötä.

Lähes joka kolmas suomalainen tekee vapaaehtoistyötä, kertoo Tilastokeskus. Vapaaehtoistyöstä saa hyvän mielen, mutta sen lisäksi sillä  on muitakin myönteisiä vaikutuksia. Forbes-lehti esimerkiksi listaa, että kun antaa aikaansa muille, tuntee yllättäen, että aikaa on enemmän. Harvard Health Blogin mukaan vapaaehtoistyöllä on myös terveysvaikutuksia: se saattaa alentaa verenpainetta.

Testaa, miten voisit olla avuksi:

1. Kaipaisitko elämääsi uutta ystävää?

Ei kiitos, nykyiset riittävät. Siirry kohtaan 2.

Mikäs siinä, jos on mahdollisuus tutustua johonkuhun. Siirry kohtaan 3.

2. Oletko tarkka työn ja vapaa-ajan erottamisesta?

Kyllä: työ työnä ja vapaa-aika vapaa-aikana. Siirry kohtaan 4.

En, elämäni on kokonaisuus. Siirry kohtaan 5.

3. Oletko kärsivällinen kuuntelija?

Kyllä, niin olen kuullut. Siirry kohtaan 6.

Haluaisin olla, mutta minulla on niin paljon asiaa! Siirry kohtaan 7.

4. Viihdytkö ihmisten katseiden kohteena?

En. Mieluummin olen taustalla. Siirry kohtaan 8.

Esillä oleminen ei ole minulle ongelma. Siirry kohtaan 9.

5. Alkaako neljän seinän sisällä ahdistaa?

Ei, olen tottunut toimistohommiin. Siirry kohtaan 10.

Kyllä, en viihdy samassa paikassa pitkään. Siirry kohtaan 11.

6. Iäkäs sukulainen luennoi kahvipöydässä. Miten reagoit?

Kuuntelen kiinnostuneena. Vanhuksilta voi oppia paljon. Siirry kohtaan 12.

Etsin pakoreittiä. Siirry kohtaan 13.

7. Kadulla tulee vastaan teiniporukka. Miten reagoit?

Koetan kuulla pätkän nuorten kiinnostavasta keskustelusta. Siirry kohtaan 14.

Hyppään välittömästi tien toiselle puolelle. Siirry kohtaan 15. 

8. Onko sinulla taustallasi rankkoja kokemuksia?

Olen onneksi selvinnyt tähän ikään ilman suuria suruja. Siirry kohtaan 16.

Kyllä, mutta nyt tunnen, että elämä voittaa. Siirry kohtaan 17. 

9. Miten suhtaudut feissaajiin?

Juoksen inhoten karkuun. Siirry kohtaan 18.

He tekevät vain työtään. Siirry kohtaan 19. 

10. Mitä tuumit bloggaamisesta?

Pidän omaa blogia tai vähintään haaveilen siitä. Siirry kohtaan 20.

Vietän aikaani mieluummin reaalimaailmassa kuin netissä. Siirry kohtaan 21.

11. Sujuuko ranskanletti?

Todellakin, ja hiussaksetkin pysyvät kädessä. Siirry kohtaan 22.

Ei – voin vaikka jongleerata, mutta en hiuspinneillä. Siirry kohtaan 23

12. Pelkäätkö kuolemaa?

Kyllä, se tuntuu kaukaiselta ja pelottavalta. Siirry kohtaan 24.

Kuolema on mielestäni luonnollinen asia. Siirry kohtaan 25.

13. Kiinnostavatko vieraat kielet?

Si! Haluaisin oppia jonkin ihan uuden kielen. Siirry kohtaan 26.

En ole mikään varsinainen kielitieteilijä. Siirry kohtaan 27.

14. Haaveiletko salaa lätkämutsiksi päätymisestä?

Ainakin haluan tukea nuorten urheiluharrastuksia. Siirry kohtaan 28.

En, se on pahin painajaiseni! Siirry kohtaan 29.

15. Onko sinulla lapsia, ehkä lapsenlapsiakin?

Ei, vaikka viihdyn kyllä lasten kanssa. Siirry kohtaan 30.

Kyllä. Siirry kohtaan 31.

Tulokset:

16. Sinulle sopisi vapaaehtoistyö Nuorten turvatalossa

Punaisen Ristin Nuorten turvataloissa vapaaehtoiset työskentelevät ammattilaisten rinnalla. Turvataloja on Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Turussa ja Tampereella. 

17. Sinulle sopisi vapaaehtoistyö vertaistukiryhmässä

Vertaistukea voi antaa hyvin monenlaisissa asioissa. Esimerkiksi Syömishäiriöliitto ja Irti huumeista ry ottavat vapaaehtoisia vertaistukiryhmiin.

18. Sinulle sopisi vapaaehtoistyö infopisteellä

Vapaaehtoisen tärkein tehtävä voi olla tiedon jakaminen. Moni järjestö kaipaa esittelijöitä ja infopistetyöntekijöitä tapahtumiin. Youth Against Drugs esimerkiksi pitää infopisteitä konserteissa, messuilla ja muissa nuorten tapahtumissa.

19. Sinulle sopisi vapaaehtoistyö lipaskerääjänä

Lipaskerääjä auttaa yhdistyksiä saamaan lahjoituksia. Lippaan varteen apua kaipaavat esimerkiksi SOS-Lapsikylä, Pelastakaa Lapset ja jotkin seurakunnat, kuten Tuusulan seurakunta.

20. Sinulle sopisi vapaaehtoistyö kääntäjänä, toimittajana, valokuvaajana tai graafikkona

Moni kolmannen sektorin toimija ylläpitää laajoja nettisivuja tai julkaisee tiedotteita, lehtiä tai muuta materiaalia. Toimittajia, kääntäjiä, valokuvaajia ja graafikoita kaipaavat ainakin Amnesty ja Helsingin eläinsuojeluyhdistys.

21. Sinulle sopisi vapaaehtoistyö toimistossa

Vapaaehtoistyö voi olla myös siistiä sisätyötä toimistoaikoina. Sellaista vapaaehtoistyötä tarjoaa esimerkiksi Plan.

22. Sinulle sopisi vapaaehtoistyö parturi-kampaajana

Itselle tavallinen asia voi olla toiselle tavoittamatonta luksusta. Hyvää mieltä ja omanarvontuntoa voi jakaa vapaaehtoisena kampaajana ja parturina. Heitä etsivät esimerkiksi Veikko ja Lahja Hurstin Laupeudentyö Helsingissä ja jotkin vanhainkodit.

23. Sinulle sopisi vapaaehtoistyö esiintyjänä tai leikkikaverina sairaalassa

Ainakin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä voi ryhtyä vapaaehtoiseksi. Vapaaehtoinen voi olla potilaiden luku-, leikki- tai juttukaveri, mutta myös esimerkiksi esiintyjä.

24. Sinulle sopisi vapaaehtoistyö vanhuksen seurana ja avustajana

Ulkoiluttajia, kirjan lukijoita ja pikkuasioiden hoitajia kaivataan muun muassa vantaalaisessa Vanhusten kotiapusäätiössä, tamperelaisessa Mummon Kammarissa ja Jyväskylän vapaaehtoistoiminnan keskuksessa.

25. Sinulle sopisi vapaaehtoistyö saattohoidossa

Saattohoidossa toimivat vapaaehtoiset ovat seurana, virkistyksenä ja tukena ihmiselämän lopussa. Vapaaehtoiseksi voi päästä esimerkiksi turkulaiseen Karinakotiin, helsinkiläiseen Terhokotiin tai tamperelaiseen Pirkanmaan hoitokotiin

26. Sinulle sopisi vapaaehtoistyö maahanmuuttajan ystävänä

Uuteen maahan kotoutumista helpottaa, jos saa paikallisen ystävän. Ystävätoimintaa järjestävät Punainen Risti ja monet seurakunnat. Esimerkiksi helsinkiläinen Mikaelin seurakunta ja Kuopion SPR välittävät ystäviä maahanmuuttajille.

27. Sinulle sopisi vapaaehtoistyö kehitysvammaisen kaverina

Kehitysvammaiset kaipaavat esimerkiksi apukäsiä, pyörätuolin työntäjiä ja kavereita pelailuun ja lehdenlukuun. Helsingissä vapaaehtoistyötä voi tehdä arkipäivisin useassa eri paikassa. Tampereen, Jyväskylän ja Oulun seuduilla Kehitysvammaisten tukiliitto järjestää Best Buddies -kaveritoimintaa.

28. Sinulle sopisi vapaaehtoistyö sporttikummina

Pelastakaa Lapset kouluttaa sporttikummeja, jotka vievät lapsia liikkumaan tai ovat mukana lasten harrastuksissa. Sporttikummin voi saada lapsi, jonka vanhemmat eivät syystä tai toisesta voi osallistua lastensa harrastuksiin.

29. Sinulle sopisi vapaaehtoistyö nuoren yritysohjaajana

4H-yhdistyksissä nuoret voivat perustaa 4H-yrityksiä. Tueksi kaivataan aikuisia, jotka auttavat yritystoiminnan alkuun ja sen jälkeenkin.

30. Sinulle sopisi vapaaehtoistyö varamummona

Lapsiperheen tueksi, varaisovanhemmaksi, voi päästä esimerkiksi Suomen Punaisen Ristin paikallisosastojen kautta. Varamummotoiminnalla on oma Facebook-ryhmä.

31. Sinulle sopisi vapaaehtoistyö doulana

Odottajien ja synnyttäjien tukena toimivia doulia kouluttaa Suomen Doulat.

Mikko Kuustonen muistelee Yhden illan juttu -ohjelmassa äitinsä kuolemaa.

Muusikko ja tv-kasvo Mikko Kuustonen, 56, kertoo keskiviikkoiltana esitettävässä Yhden illan juttu -ohjelmassa yhdestä elämänsä rankimmista elämänvaiheista. Mikon äiti kuoli syöpään, kun tämä oli 16-vuotias. Mikko jäi kahdestaan eläkeikäisen isänsä kanssa, koska vanhemmat sisarukset olivat jo muuttaneet pois kotoa.

– Ihmettelen, kuinka paljon se on jättänyt psyykeeseen jälkiä. Äidin kuoleman jälkeen isäkin sai siihen päälle railakkaan sydärin. Tämä vaihe on ollut aika alakuloista, Mikko kertoo Maaret Kalliolle jaksossa.

Mikko Kuustonen puhuu Maaret Kallion kanssa lapsuudestaan, alkoholiongelmastaan, menestysvuosistaan sekä lapsistaan Iinasta ja Minkasta. Kuva: Liv
Mikko Kuustonen puhuu Maaret Kallion kanssa lapsuudestaan, alkoholiongelmastaan, menestysvuosistaan sekä lapsistaan Iinasta ja Minkasta. Kuva: Liv

”En muista saaneeni hellyydenosoituksia.”

Aikuisena Mikko on käynyt paljon läpi lapsuuttaan ja nuoruuttaan. Hän on miettinyt varsinkin sitä, millaisen rakastamisen mallin on saanut. Hänen isänsä syntyi vuonna 1915 ja vietti viisi vuotta sodassa. Mikon äiti taas jäi orvoksi 7-vuotiaana.

– En juurikaan muista saaneeni hellyydenosoituksia – tai  nähneeni koskaan, että isä ja äiti olisivat esimerkiksi suudelleet. Jos ajatellaan heidän parisuhdettaan, se oli lähinnä selviytymistä, Mikko miettii jaksossa.

Maaret Kallio kysyy Mikolta, onko hän itse pystynyt puhumaan vaikeista asioista.

– Joo, jostain syystä olen. Olen myös hakenut ammattiapua. Olen rampannut terapiassa parikymmentä vuotta. Aika paljon helpommalla pääsee monissa jutuissa, kun pääsee siihen ytimeen.

Yhden illan juttu Livillä keskiviikkoisin kello 21.00.

Me Naiset ja Liv-kanava kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.