Mikä on ihmisen hinta? Kuva: Shutterstock
Mikä on ihmisen hinta? Kuva: Shutterstock

Ihmiskauppa Suomessa on totta, vaikkei sitä haluaisikaan nähdä. Jokainen voi vastustaa sitä.

Miltä tuntuisi paiskia 10–15-tuntisia työpäiviä rakennustyömaalla tai ravintolassa ilman vapaita ja tienata siitä kuukaudessa 500 euroa?

Tai kuulla olevansa 14 000 euroa velkaa työnantajalleen matkasta Aasiasta Suomeen kodinhoitajaksi?

Entä joutua pakotetuksi prostituutioon ja saada rahaa vain välttämättömiin ruokaostoksiin, vaikka parittaja tienaa sinun myymiselläsi 15 000 euroa?

Ihmiskaupan uhrien tarinat ovat järkyttävää luettavaa, ja uusia tapauksia ilmenee jatkuvasti: tämän vuoden alussa itäsuomalainen yliopistolehtori vangittiin epäiltynä törkeästä ihmiskaupasta ja lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Ihmiskaupan uhrien tarinat ovat järkyttävää luettavaa.

Tällä viikolla käynnistynyt Paljonko ihminen maksaa -kampanja haluaa muistuttaa, että satoja miehiä, naisia ja lapsia joutuu ihmiskaupan uhriksi vuosittain Suomessa.

Mutta voiko tavallinen kuluttaja tehdä mitään, kun ammattilaisten ja viranomaistenkin on vaikea rikoksia havaita?  

1. Tiedosta, että ihmiskauppa on lähempänä kuin tajusitkaan
Ihmiskauppa Suomessa on totta, vaikkei sitä haluaisikaan nähdä, muistuttaa uuden Paljonko ihminen maksaa -kampanjan slogan. 

Viime vuonna ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmään otettiin yli viisikymmentä uhria, mutta vain jäävuoren huippu – arviolta kymmenesosa tapauksista – päätyy viranomaisten tietoon.

2. Vastuullinen kuluttaja on ihmiskaupan kauhu
Ihmiskauppaa voi tapahtua eri vaiheissa tuotantoketjua. Kuluttajan kannattaa kysyä aina, mistä tuote tulee ja millaisissa olosuhteissa se on tehty.

Halpa hintalappu palvelussa tai tuotteessa voi olla merkki siitä, etteivät kaikki tienaa oikeudenmukaisesti.

Se on signaali kaupoille siitä, että haluat eettisesti kestäviä tavaroita, et epäinhimillisissä olosuhteissa tai vaikkapa lapsityövoimalla valmistettuja tuotteita.

Kun tekee ostopäätöstä, ei kannata miettiä pelkästään hintaa, vaan ottaa huomioon myös ekologisuus ja eettisyys. Halpa hintalappu palvelussa tai tuotteessa voi olla merkki siitä, etteivät kaikki tienaa oikeudenmukaisesti.

3. Luo välittämisen ilmapiiriä
Suomessa tapahtuva ihmiskauppa on yleensä työperäistä. Uhkailtuna, kiristettynä tai velkaannuttamalla työskennellään kasvihuoneissa, maataloudessa, tehtailla, rakennustyömailla, ravintoloissa, kynsistudioilla sekä etnisissä kaupoissa.

Jos lähiravintolassa on vuorokaudenajasta riippumatta aina sama työntekijä paikalla, voi hänen kuulumisiaan kysellä. Mitä hän tekee vapaapäivinään? Asuuko hän kaukana?  

4. Ilmoita epäilystä
Jos epäilee ihmiskauppaa, voi jutella mahdollisen uhrin kanssa ja tarjota apua. Usein uhrit eivät juurikaan tiedä omista oikeuksistaan ja työelämän pelisäännöistä.

He voivat myös olla niin peloissaan, etteivät halua apua.

He voivat myös olla niin peloissaan, etteivät edes halua apua, saati että heillä olisi voimia viedä asiaa oikeuteen.

Kansallisen ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmällä on päivystävä puhelin, jonne uhri tai kuka tahansa ihmiskauppaa epäilevä yksityishenkilö voi soittaa. Myös Rikosuhripäivystys auttaa.

5. Älä ole sinisilmäinen
Kuka tahansa voi joutua ihmiskaupan uhriksi, sillä meissä kaikissa on heikkouksia, joita tekijät aistivat ja osaavat hyödyntää.

Haavoittuvaisimpia ovat monet erityisryhmät ja epävarmat nuoret, joten vanhempien, kasvattajien ja kavereiden kannattaa olla läsnä ja tarjota aikaa ja juttuseuraa.

Kuka tahansa voi joutua ihmiskaupan uhriksi.

Harvoin Suomessa kidnapataan uhria auton takakonttiin, mutta esimerkiksi rivolla valokuvalla voidaan kiristää ja saada uhri tekemään asioita, joita hän ei haluaisi.

Lue täältä lisää kampanjasta.

Asiantuntijoina jutussa on käytetty Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmän, Yhdenvertaisuusvaltuutetun toimiston sekä Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön asiantuntijoita.

Juttua muokattu 18.4. klo 12.25

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

LEIJONA

Ota vastaan haaste, joka kysyy kestävyyttä ja luovuutta. Päästä kekseliäisyytesi valloilleen. Hahmotat asiat nyt nopeasti, mikä auttaa uuden oppimista.

 

NEITSYT

Ole reilu ja diplomaattinen. Ihmissuhteet rullaavat ilman takkuja, jos otat ongelmat nopeasti käsittelyyn. Vaistosi auttaa sinua päätösten tekemisessä.

 

VAAKA

Tunnemyrsky sekoittaa päätäsi. Älä jaa henkilökohtaisuuksia liian suuren yleisön kanssa. Valitse tarkkaan, kenelle uskoudut.

 

SKORPIONI

Tiedät vaistomaisesti, mitä tehdä. Luota aavistuksiisi ja tunteisiisi, jotka vievät sinut oikealle polulle. Älä revittele liikaa, vaan vaali kohtuutta.

 

JOUSIMIES

Tunteet sumentavat logiikkasi tänään. Älä anna heikon hetken saada sinua unohtamaan totuutta. Liikunta on pomminvarma tapa poistaa stressiä.

 

KAURIS

Käy rahatilanteesi läpi suurennuslasin kanssa. Mieti tarkkaan, onko sinulla varaa suureen investointiin tällä hetkellä. Älä kuormita itseäsi liikaa.

 

VESIMIES

On aika käydä kiinni ongelmaan, joka on kiusannut sinua pitkään. Kyseessä voi olla rahaan tai terveyteesi liittyvä epäselvyys. Älä lykkää sen selvittämistä enää.

 

KALAT

Pidä mielesi ja silmäsi avoimina työmarkkinoilla. Uuden kokeileminen on hyvä ajatus. Älä jää kiinni vanhoihin ajatusmalleihin, joista ei ole sinulle enää hyötyä.

 

OINAS

Kanna vastuusi teoistasi. Sinun on aika ottaa ohjat ja laittaa liikkeelle muutoksia. Pidä huolta itsestäsi ja ole tarkkana pienten haavereiden varalta.

 

HÄRKÄ

Huolella laadittu suunnitelma vie sinut pitkälle. Saat apua yllättävältä taholta. Ota tarjottu tuki ja neuvonta avosylin vastaan.

 

KAKSONEN

Joudut kiperän kysymyksen eteen. Ihmissuhteet vaativat nyt panostamista ja aikaa. Kuuntele, mitä sinusta puhutaan ympärilläsi.

 

RAPU

Tee asiat hyväksi havaitulla kaavalla. Älä lähde mukaan impulsiivisen ihmisen oikkuihin. Herkkyytesi on paras valttisi tänään tilanteessa kuin tilanteessa.

 

Jaa horoskooppi sähköpostilla kaverille!

Alli on iloinen, kiltti ja ihmisrakas koira, kunhan ensin saa tutustua uuteen ihmiseen omaan tahtiinsa, kuvailee Elina Linden koiraansa. Kuva: Elinan kotialbumi

Koiranomistajan avunpyyntö levisi tehokkaasti sosiaalisessa mediassa.

”Löytyykö keltään Adursal 150 mg? Tehtaalta luvattu toimittaa parin viikon päästä kyseistä lääkettä, mut mä en taida pärjätä niin kauan ilman.”

Lääkeahdinkoon joutuneen spanielin omistaja Elina Linden jakoi hätähuudon lemmikkinsä puolesta Facebookissa perjantaina. Maksakirroosia sairastavan  Alli-koiran lääke oli loppunut apteekista, koska tehdas ei ollut pystynyt toimittamaan sitä. 

– Mä olen nyt jo jatkoajalla, joten päivittäinen lääke on elintärkeää mulle, Elina kirjoitti cockerspanielinsa kuvan yhteyteen.

Viesti levisi nopeasti sosiaalisessa mediassa. Elinan Facebook-päivitys sai yli 800 jakoa ja kymmeniä kommentteja, joissa tarjottiin etsintä- ja lääkepua.

Ensi kuussa seitsemän vuotta täyttävä Alli löysikin lopulta tarvitsemansa lääkkeen.

– Somen voima ylitti kaikki odotukset, ja viestejä tuli paljon ympäri Suomea – ja jopa Espanjasta asti. Ihmisten halu auttaa ja myötäeläminen oli erittäin suurta, Elina iloitsee.

Elina kertoo, että Allilla todettiin yli kaksi vuotta sitten hepatiitin aiheuttama maksakirroosi. Se on tyypillinen sairaus cockerspanieleilla.

– Vuoden 2015 alussa Allin elinaikaennuste oli eläinlääkärin mukaan puolesta vuodesta kahteen vuoteen.

”Vuonna 2015 Allin elinaikaennuste oli puolesta vuodesta kahteen vuoteen.”

Lääkevalmistajat ilmoittivat heinäkuun alussa Allinkin käyttämän Adursal-lääkkeen saatavuuskatkoksesta. Tiedotteen mukaan toimituskatkos kestänee syyskuuhun asti.

Sarah on käyttänyt ulkonäkönsä muokkaukseen yli 15 000 euroa. Kuva: MTV

Täydellinen Instagram-kroppa -dokumentissa brittinaiset kertovat, mitä he ovat valmiita tekemään näyttääkseen omasta mielestään täydellisiltä.

IS TV-LEHTI: Instagram ja muu sosiaalinen elämä luo nykyään ulkonäköpaineita, ja moni kärsii valtavista itsetunto-ongelmista somen ”täydellisessä” maailmassa. Tästä kertoo brittidokumentti Täydellinen Instagram-kroppa (My Perfect Instagram Body, 2016).

Dokumentissa haastateltava personal trainer Lauren, 27, treenaa kuudesti viikossa, mutta se ei riitä alkuunsa siihen, mitä kaikkea hän on valmis tekemään ulkonäkönsä eteen.

– Sosiaalinen media luo paljon paineita siitä, minkänäköinen pitää olla. Somessa on tyttöjä, joilla on täydelliset kulmakarvat, hampaat, huulet ja hyvä vartalo. Jos en näytä siltä, alan miettiä, miksen näytä siltä?

– Automaattisesti sitä vertailee itseään muihin ja joskus siitä tulee todella surkea olo, Lauren kertoo ohjelmassa.

”On hyvin addiktoivaa näyttää juuri tietynkaltaiselta.”

Brittidokumentissa naiset kertovat, mitä kaikkea he ovat itselleen tehneet näyttääkseen omasta mielestään täydellisiltä. Esimerkiksi Lauren on ottanut botoxia, täyttänyt huulensa, tatuoinut kulmakarvansa ja viimeisimpänä laittanut silikonit.

– Ja nyt mietin, mitä voisin seuraavaksi tehdä. Ihan sama, mitä teen, niin haluan aina entistä näyttää paremmalta, neljä viikkoa sitten silikonit saanut Lauren sanoo.

Lauren räpsii itsestään jatkuvasti selfieitä hyvin vähissä vaatteissa. Hän seuraa Instagramissa naisia, jotka esittelevät estoitta monesti kuvankäsittelyin muokattua vartaloaan.

– On hyvin addiktoivaa näyttää juuri tietynkaltaiselta. Katselen muiden kuvia ja mietin, että haluan ottaa tuon ja tuon kuvan. Olen vajonnut tietynlaiseen ansaan, Lauren pohtii.

Hänen äitinsä ei ymmärrä nykyisen sukupolven uusinta trendiä lainkaan.

Tavoitteena Barbien ulkonäkö

25-vuotias Sarah puolestaan kertoo, että hän haluaa näyttää Barbie-nukelta täydellisine valkoisine hampaineen ja täydellisine takapuolineen.

Sarah on laitattanut silikonit ja tämän lisäksi implantit poskipäihinsä ja huuliinsa, botoxia otsaan ja leukaan ja valkaissut hampaansa. Hän on käyttänyt yli 15 000 euroa ulkonäköönsä ja on pahasti velkaantunut. Hän riskeeraa myös parisuhteensa, sillä hänen poikaystävänsä on täysin kyllästynyt Sarahin päähänpinttymään ja ulkonäkökeskeisyyteen.

– Ennen hän oli tosi kaunis. Onhan hän vieläkin ihan hyvännäköinen, poikaystävä sanoo.

Sub.doc: Täydellinen Instagram-kroppa Subilla ma 21.8. klo 23.20
 

Antti Tuisku ja Erin nähdään yhdessä myös Idols-ohjelman tuomareina. Kuva: Sanoma-arkisto

Aamukuuteen-kumppani Erin on nyt selvittänyt hämmentävän ilmaisun merkitystä.

”Hei beibi, täs on menny liikaa päivii.
Et ei oo päästy lonimaan, mitä me soditaan.”

Ensimmäisellä kerralla Antti Tuiskun Aamukuuteen-sinkun sanat eivät avaudu. Tai ainakaan yksi niistä. Se ei avaudu vielä toisella eikä kolmannellakaan kuuntelukerralla.

Mitä ihmettä ”lonimaan” tarkoittaa?

”Beibi, kun sä katsot mua ja pyydät mua punkkaas lonimaan.”

”Korvamatomateriaalia.” ”Niin loistava.” Antti Tuiskun fanit ovat hehkuttaneet uutta biisiä paljon eri somekanavilla. Mutta tietävätkö hekään, mitä oikeastaan tarkoittaa lonimaan-ilmaisu, joka toistuu kappaleessa?

Biisin feat-osuuden esittää Erin, joka kertoi maanantaina ”lonia”-ilmaisun merkityksen:

– Lonia-sanaa käytetään ku halutaan ns. muffailla, eli lonia, eli vähän kiehnätä ja pussailla, Erin kirjoitti sosiaalisen median tilillään.

Erinin Instagram-päivitykseen on ehtinyt jo tulla kommentteja, mitä muuta lonia-verbi tarkoittaa eri puolella Suomea.

”Meillä päin lonia tarkoittaa hypistelyä.”

– Meillä päin lonia tarkoittaa hypistelyä. Esim. shoppailemassa lonitaan kaikki hyllyt tai rekit, kuvailee Instagram-käyttäjä Kreettalu.

– Mulle tulee mieleen se, kun joku lonii konvehtirasiasta parhaat, sanoo Izmo58.

”Sitä ihteensä”

Antti Tuisku julkaisi uuden sinkkunsa viime viikolla. Se on mukana uudella albumilla Anatude, joka julkaistaan 15. syyskuuta.

Sunnuntaina Antti Tuisku iloitsi Aamukuuteen-kappaleen Spotify-menestyksestä ja julkaisi Instagram-tilillään kuvan, jossa oli selittävä hashtag #lonimaanonlappiajatarkoittaasitäihteensä.

 

Urbaanissa sanakirjassa lonia tarkoittaa ”valita, lajitella, etsiä jotain asiaa jonkin joukosta”.

Esimerkit:

1. älä loni kaikkia lihapaloja siitä kastikkeesta
2. trafi kielsi rekisterikilpien lonimisen, pitää ottaa järjestyksessä eikä välistä