Ei näin kuin vasemmalla, vaan niin kuin oikealla. Profiilikuvan valitseminen on tiedettä! Kuvat: Shutterstock
Ei näin kuin vasemmalla, vaan niin kuin oikealla. Profiilikuvan valitseminen on tiedettä! Kuvat: Shutterstock

Ihmisten ärsyttäminen somessa – ja muutenkin – on nykyään aivan liian helppoa.

Mysteeripäivitykset, joissa annetaan ymmärtää, että jotain suurta on tapahtunut, mutta ei kerrota mitä. Sadat mehustelevat lomakuvat viikon pyrähdykseltä turistihelvettiin. Oman hännän nostaminen, siis vaikka työpaikan jatkuva kehuminen. "Se tunne, kun" -päivitykset. Jatkuva vauvakuvien virta. Tuoreen rakkauden hehkutus ja uuden puolison kanssa lässyttäminen julkisesti.

Siinäpä niitä! Pikainen huutoäänestys toimituksessa kertoo, että moni asia somessa ärsyttää. Vaikka ihan suotta, sillä eihän kenenkään päivityksiä tarvitse lukea, jos niitä selatessa menevät hermot.

Sosiaalisesta mediasta tehdyt tutkimukset kertovat, että tietynlainen käytös Facebookissa ja muualla vaikuttaa siihen, pitävätkö ihmiset sinusta.  Independent listasi juttuunsa vuosien aikana saadut tulokset. Näillä sometavoilla ei ainakaan kerätä kavereita:

1. Liian vähän tai paljon kavereita

Facebookissa se on tarkkaa! Kavereita pitäisi olla jotain 100–300 väliltä, jo vuonna 2008 tehty tutkimus ehdottaa. Vuonna 2014 Facebook-kavereita tosin oli jokaisella jo keskimäärin 338 kappaletta. Tästä voi päätellä, että kaverimäärähaitari seitsemän vuoden takaa alkaa olla jo vähän vanhentunut. Sen sijaan tämä viisaus pätee edelleenkin: liian paljon kavereita antaa vaikutelman, ettet ole aidosti kiinnostunut kavereistasi, vaan haluat vain hamstrata heitä ystävägalleriaasi.

2. Vääränlainen profiilikuva

Tässä tapauksessa vääränlainen tarkoittaa liian läheltä otettua. Läheltä (alle 45 sentin päästä) kuvattu henkilö tulkitaan helposti epäluotettavaksi, epäviehättäväksi ja epäpäteväksi. Ratkaisu: pyydä jotakuta ottamaan sinusta kuva tai hanki selfiekeppi. Pärstäkuva pitäisi ottaa vähintään 135 sentin päästä.

3. Jaat kuvia liikaa

Ystäväsi eivät tykkää, jos jaat liian paljon kuvia perheestäsi, sukulaisesi taas eivät jaksa katsoa ystäviesi kuvia. Eikä kukaan ymmärrä sitä, miksi tuuttaat virtasi täyteen selfieitä. Siispä etsi kultainen keskitie.

Toki oikeassa elämässäkin voi töppäillä. Nämä ominaisuudet tekevät sinusta vähintään epäilyttävän niin somessa kuin tosielämässäkin:

  • Kysyt kysymyksiä, mutta et kerro mitään itsestäsi.
  • Et paljasta todellisia tunteitasi.
  • Olet liian kiltti.
  • Kehut itseäsi, mutta naamioit sen vähättelyksi.

Independentin mukaan edellä mainittuja asioita tekeviä ei muun muassa palkattu työhaastatteluissa tai haluttu työkaveriksi. Liian kilttiä ei pidetty hyvänä työkaverina, koska hänen varjoonsa jäi helposti. Ihmisistä, jotka piilottelivat tunteitaan,ei yleisesti pidetty yhtä paljon kuin avoimista tyypeistä.

Game of Thrones -sarjassa näyttelevä Peter Dinklage on ryhtynyt Petan kanssa toimiin huskyjen hylkäämisen vähentämiseksi.

Huskyt ja suden näköiset koirat ovat tärkeä osa Game of Thrones -sarjaa, ja monet fanit haluavat lemmikikseen samanlaisia koiria. Valitettavasti ilmiö näkyy huskyjen hankkimisen lisäksi myös hylättyjen koirien määrässä.

Helsingin Sanomat kertoo, että Britanniassa hylätään nykyään vuosittain jopa 80 huskya. Ennen Game of Thrones -sarjan alkua määrä oli vain noin kymmenen huskya vuodessa.

Sarjassa Tyrion Lannisteria näyttelevä Peter Dinklage on HS:n mukaan huolestunut siitä, että Game of Thronesin fanit ovat ottaneet siperianhuskyja lemmikeikseen. Moneilta faneilta on puuttunut koiraa ottaessa varmuus siitä, että lemmikistä pystyy pitämään huolta.

Dinklage on yhdistänyt voimansa eläinsuojelujärjestö Petan kanssa estääkseen koirien harkitsematonta ostamista ja hylkäämistä.

Peter Dinklage. Kuva: Lucy Nicholson / Reuters
Peter Dinklage. Kuva: Lucy Nicholson / Reuters

– Ymmärrämme että hurjasusien suosion myötä monet ovat ostaneet huskyja. Se on väärin löytöeläintalojen kotia tarvitseville koirille, ja lisäksi myös näitä huskyja hylätään usein. Niin usein käy, jos koira hankitaan hetken mielijohteesta, Dinklage kirjoittaa.

– Pyydän ja anelen, jos aiotte ottaa koiran perheeseenne, olkaa varmoja siitä, että olette valmiita suureen vastuuseen.

Myös esimerkiksi Game of Thronesissa Arya Starkia näyttelevä Maisie Williams toimii aktiivisesti eläimien oikeuksien hyväksi. Williams on muun muassa protestoinut delfiinien metsästämistä vastaan sekä puhuu eläinkokeilla testaamattomien tuotteiden puolesta. Vuonna 2016 hän myös adoptoi itselleen hylätyn koiran.

 

Nivea-tuotemerkin omistama Beiersdorf Oy pahoittelee mainoksesta koitunutta ikävää huomiota. 

Erityisesti Twitterissä älähdettiin useaan otteeseen keskiviikkona, kun Nivea julkaisi Facebookissaan vartalovoidetta käsittelevän postauksensa.

Mainoksessa oli kuva riippukeinussa makoilevan naisen sääristä sekä seuraava teksti: ”Nosta jalat ylös ja rentoudu. Mihin tarvitaan kirjaa, kun voi keskittyä ihailemaan kaunista ihoa?”.

Nivean Facebook-sivulla jaettu postaus, joka on sittemmin poistettu, näytti tältä.
Nivean Facebook-sivulla jaettu postaus, joka on sittemmin poistettu, näytti tältä.

Mainoksen nähneet ihmettelivät postauksen kommenteissa ja Twitterissä, onko kaunis ulkomuoto älykkyyttä ja sivistystä tärkeämpää.

Mainoksesta aiheutuneen negatiivisen kommentoinnin vuoksi Nivea poisti postauksensa.

Nivea-tuotemerkin omistaman Beiersdorf Oy:n kaupallinen johtaja Rita Levomäki-Elamo vakuuttaa, ettei tarkoituksena ollut pahoittaa kuluttajien mieltä.

– Olemme pahoillamme, jos NIVEAn Suomen facebookissa 16.8.2017 tekemämme postaus on aiheuttanut ikävää huomiota. Tarkoituksenamme oli kertoa, miten hyvältä ja rentoutuneelta olo voi kesällä tuntua, Levomäki-Elamo lausunnossaan.

– Ymmärrämme postaukseen kohdistuneen huomion, eikä tarkoituksemme ollut missään nimessä loukata kuluttajiamme, joita arvostamme erittäin paljon. Tästä syystä postaus on poistettu sivuiltamme. 

Asiasta kertoi ensimmäiseksi Markkinointi & Mainonta.

Hieman ahdistava ohjelma on hyvä muistutus siitä, kuinka vahvoja luonnonvoimat saattavat olla.

IS TV-LEHTI. Hiton idiootit! Niin tekisi mieli huutaa ensimmäiselle lomailijaporukalle, joka esiintyy Hurja lomasää -sarjassa (Extreme Weather – The Survivors, 2015).

Brittimiehet lähtevät varta vasten Filippiineille, kun kuulevat taifuunin uhkaavan sitä. Sitten kun alkaa rytistä, ollaan paniikissa ja sokissa. Sen jälkeen vielä ihmetellään tv-haastattelussa, kuinka kamalaa oli olla hengenvaarassa.

Ohjelman ideana on esitellä brittejä, jotka ovat lomamatkallaan kohdanneet katastrofaalisia säätiloja. Taifuunijengi herättää vain ärtymystä, mutta seuraava tarina on oikeasti pelottava ja koskettava.

Se kertoo kolmesta opiskelijasta Turkissa. He luulevat lähtevänsä pienelle patikointireissulle, mutta eksyvät viikoksi rankkasateiden ja myrskyn keskelle vuoristoon ilman ruokaa. Etsiessään pakotietä he ajautuvat vain yhä kauemmas tulvivan joen armoille ja lopulta putoukselle, josta ei tunnu olevan mitään ulospääsyä.

Kammottava on myös osio belgialaisilta rockfestareilta, jossa nuoriso bilettää kuuman auringon alla. Lopulta neljä ihmistä kuolee. Myös rankkasateet ja tulvat brittien suosimilla leirintäalueilla Etelä-Ranskassa pysäyttävät.

Hieman ahdistava ohjelma on hyvä muistutus siitä, kuinka vahvoja luonnonvoimat saattavat olla. Paljon parjattu Suomen kesäsääkin alkaa yllättäen tuntua ihan kivalta. Vaihtoehto kun voisi olla vaikka henkeäsalpaava hiekkamyrsky.

Hurja lomasää Foxilla pe 18.8. klo 19.00.

Naisille jää näissä kaverielokuvissa vain heteroalibin rooli.

Henkivartija Michael Bryce (Ryan Reynolds) tyrii työkeikallaan pahanpäiväisesti. Onneksi Michaelin ex-naisystävä Amelia Ryder (Elodie Yung) tarjoaa hänelle tilaisuuden todistaa ammattitaitonsa. Michael saa tehtäväkseen toimittaa inhoamansa palkkamurhaaja Darius Kincaidin (Samuel L. Jackson) Haagiin. Kincaid on kutsuttu todistamaan Kansainvälisessä tuomioistuimessa Valko-Venäjää diktaattorin elkein johtavaa presidentti Dukhovichiä (Gary Oldman) vastaan.

Patrick Hughesin ohjaama uutuus The Hitman’s Bodyguard noudattelee kaveruskomedioiden tuttua kaavaa. Lajityypin kivijalka on Tappava ase, jossa sähäkästi sanailevaa kyttäkaksikkoa näyttelivät Mel Gibson ja Danny Glover. Näissä elokuvissa kaverukset ovat yleensä niin kiinni toisissaan, että naisille jää vain heteroalibin rooli. He ovat mukana tarinassa vain todistaakseen, etteivät päähenkilöt ole homoja, vaikka viihtyvätkin mieluiten keskenään. Miesten suhde etenee samalla tavalla kuin Hollywood-romansseista: toisiaan inhoava parivaljakko mieltyy toisiinsa, kunhan on ensin saanut ärhennellä keskenään. Näinhän miesten ja naistenkin suhde saa alkunsa, mikäli Hollywoodia on uskominen.

Hughes ei tuo tähän kuvioon mitään uutta. Aina kun katsoja on pitämäisillään leffasta, Jackson murjaisee sovinistisen tai homofobisen vitsin. Niin, eihän sitä tosiaan olla homoja, vaikka ollaan kahden.

Katso traileri:

The Hitman's bodyguard

**

Ensi-ilta 18.8.