”Lähteminen harkkoihin on vaikeinta, mutta aina siten ajattelee miten ihanaa oli”, Maija Hauvala sanoo.

Jäikö nuoruusajan aktiivinen harrastus elämän jalkoihin? Aloita rohkeasti uudestaan – kehosi muistaa kyllä!

Aika, aika ja aika. Siinä kolme tärkeintä syytä, miksi ruuhkavuosiaan elävien naisten harrastukset ovat hyytyneet.

– Kärjistetysti voi sanoa, että miehet kyllä löytävät tuntikausia aikaa golfharrastukselleen, mutta naiset jäävät kuljettamaan lapsia harrastuksiin ja huolehtimaan välipaloista, sanoo UKK-instituutin erikoistutkija Marjo Rinne.

Naiset siis seisovat futiskenttien ja kiekkokaukaloiden laidalla seuraamassa, kun toiset harrastavat ja jättävät omat harrastuksensa.

Aikuisten liikkumista tutkinut Rinne sanoo, että viime vuosiin asti aikuisille on ollut myös vähän vaihtoehtoja, jos ei ole kiinnostunut kuntokeskusten tarjonnasta. Monissa lajeissa, kuten baletissa tai telinevoimistelussa, aikuisille on tarjottu vain alkeisryhmiä.

Eräs Rinteen tutkimuksissa mukana ollut, aikoinaan koripalloa harrastanut nelikymppinen nainen, oli mennyt paikallisen seuran tapaamiseen, jossa koottiin aikuisten joukkuetta.

– Muut ”aikuiset” olivat 18-vuotiaita, ja valmentaja käytännössä mulkoili naisen sieltä pois. Nyt urheiluseurat ovat alkaneet oikeasti panostaa myös aikuisten harrastustoimintaan. Siihen saa yhteiskunnalta rahallista tukeakin.

Kun lapset kasvavat, naisilla alkaa olla taas aikaa omille jutuille. Moni ajattelee, että on syytä tehdä jotakin, joka tuntuu pelkästään kivalta. Rahaakin on jo usein sen verran, että on varaa vaikka aikoinaan kalliilta tuntuneisiin ratsastustunteihin.

Harrastukseen palaamista saattaa jarruttaa oma epäröinti siitä, osaako enää. Rinne rohkaisee, että nuorena opitut taidot ovat tallella ja keski-ikäiset aivotkin löytävät ne vielä.

Myös ulkoiset rajoitteet saattavat aiheuttaa jännitystä, kuten että onko tällaisella vanhalla fossiililla nyt aivan vääränlaiset urheiluvermeet.

– Tällaiset rajoitteet tulevat muualta kuin itse harrastuksesta. Niiden ei kannata antaa estää itseään, Rinne sanoo.

Maija Hauvala, 38, malliompelija, Tuusula, harrasti jalkapalloa 19-vuotiaaksi. Aloitti uudestaan 2012.

Vanhin lapseni Neea oli muutama vuosi sitten Uumajassa jalkapalloturnauksessa. Siellä pari jalkapalloäitiä kyseli, että mitä, jos alettaisiin itsekin pelata.

Minulle oli selvinnyt aiemmin, että kotikunnassamme on ikänaisten eli yli 35-vuotiaiden joukkue, mutta olin siinä vaiheessa joukkueeseen alaikäinen. Pelailimme sitten muiden äitien kanssa huvikseen, ja katselin sivusta ikänaisten treenejä. Ajattelin, etten ikinä pärjäisi siellä: meno näytti niin ammattimaiselta.

Äideistä koottu joukkue hyytyi, minulle tuli ikää ja rohkaistuin kolme vuotta sitten TuPS Ladiesiin. Kyllähän minä siellä pärjäsin, ja maalivahdin paita siirtyi ylleni.

Harjoittelemme jalkapallon perusasioita ja nauramme – se on hyvin isossa roolissa. Lähteminen harkkoihin on vaikeinta, mutta aina sitten ajattelee, miten ihanaa oli ja onneksi lähdin. Nilkassani on ollut vähän vikaa. Jos joudun olemaan treeneistä pois, eniten ahdistaa, etten näe joukkuekavereitani. Sen verran jalkapallo tuntuu jo kropassa, että olemme naureskelleet, että sitä naisten voihkintaa pitäisi nauhoittaa ja soittaa maksullisella puhelinlinjalla.

Muutto tuli, harrastus jäi

Nuoruuden jalkapalloharrastukseni hyytyi, kun muutin ylioppilakirjoitusten jälkeen mieheni Antin kanssa Tuusulaan. Mies pelasi Keravalla, kävin katsomassa matseja, ja kyllä meillä aina EM- ja MM-kisat on seurattu. Sillä tavalla jalkapallo on ollut aina meidän perheen laji.

Asuin lapsena Joutsassa, ja kun siellä perustettiin tyttöjen jalkapallojoukkue, olin isosiskoni kanssa heti mukana. Aika äkkiä minusta tuli maalivahti, sille paikallehan ei yleensä ole hirveästi tunkua.

Pelasin pari vuotta vanhempien kanssa, koska ikäryhmiä ei Joutsan seudun pallossa saatu tytöistä kasaan. Myöhemmin siirryin Jyväskylään pelaamaan JyPK:iin. Sielläkin oli maalivahtipula. Pelasin sekä A- että B-tyttöjen joukkueissa. Olin ihan hyvä siinä hommassa.

Meidän kolmilapsisella perheellämme on tällä hetkellä 14 futistreenit viikossa. Tekiksellä eli Tuusulan tekonurmella nähdään koko perhe. On kätevää, että kaikki tulevat harkkoihin samaan paikkaan. Nuorin lapseni Eevi katsoo joskus pelejämme, ja kun katselen Eeviin päin, hän huutaa, että ”älä kattele maisemia, keskity peliin”.

Avioliitto koetuksella

Käytännössä joukkueemme ei voita ikinä. Pelaamme talvisarjaa, jossa olemme hävinneet nuoremmille 10–0 tai 15–0. Jos joskus voitamme, sitä hehkutetaan Facebookissa kaksi kuukautta. Tavoitteena on, että pysyisimme kunnossa eikä tulisi loukkaantumisia. Futis on sellaista tämän ikäisille, että polvista on mennyt kierukoita ja nilkoista nivelsiteitä.

Kesällä osallistumme turnauksiin Keravalla ja Kirkkonumella. Aluksi suunnittelemme, kuinka turnauspäivän päälle saunotaan, mutta pelien jälkeen kaikki ovat niin poikki, ettei kukaan jaksa saunailtoja.

Kustannuksia tulee muutama sata euroa vuodessa. Meillä on pari sponsoria – muutaman joukkuekaverin miesten firmat – joiden rahoilla on ostettu pelipaidat.

Tällä hetkellä olemme ilman valmentajaa. Mieheni Antti vetää meille välillä treenejä. Nauran, että siihen meni minun oma harrastukseni. Välillä on avioliitto koetuksella. Yhdessä turnauksessa jouduin huutamaan miehelle kentältä, että ole nyt s****na hiljaa. Oikeasti on tietysti hyvä, että joku ohjaa sitä touhua.

Olen joukkuelaji-ihminen, haluan kuulua hyvään jengiin. Jos jalat eivät kestä enää jalkapalloa, se on istumalentopalloa seuraavaksi.”

Nina Mäenaho käy talleilla neljästä seitsemään kertaa viikossa. ”Meillä on hevoseni kanssa läheinen yhteys.”

Nina Mäenaho, 42, sairaanhoitaja, Jyväskylä, harrasti hevosia lukioikään asti. Aloitti uudestaan 2008.

Kävin vuosien ajan talleilla satunnaisesti taputtelemassa hevosia. Hevosten kuvia oli kyllä vihkojen kansissa ja tyynyliinoissa, mutta välissä oli pitkä aika, etten edes vilkaissut hevostalleille päin. Työ ja perhe veivät kaiken ajan.

Ajatus omasta hevosesta alkoi kyteä muutama vuosi sitten. Olin juuri alkanut ratsastaa uudestaan omien tyttöjeni kanssa, ja olimme löytäneet hyvän tallin Korpilahdelta. Sitten omistaja ilmoitti, että muuttaa kauemmas. Purskahdin melkein itkuun. Ajattelin, että oman hevosen kanssa tällaista ei tapahtuisi. Mietin pitkään, miten siihen olisi varaa ja missä sitä pitäisin.

Aloin selailla Hevostalli.nettiä. Pysähdyin aina hetkeksi erään tietyn ilmoituksen kohdalle: jokin hevosessa minua kutkutti. Se oli ihan tavallinen heppa, en etsinytkään mitään huippukilpahevosta.

Kävin ensin katsomassa hevosta itsekseni, toisella kerralla ratsastuksenopettajani kanssa. Kysyin häneltä mielipidettä. ”Ei se kovin häävi ole, mutta taidat olla siihen jo tykästynyt”, opettaja sanoi.

Niin sitten ostin Pekan vuonna 2009, luottokortilla vingutin. Se maksoi melkein 3000 euroa.

Rakkautta ensi silmäyksellä

Paras ystäväni Minna ala-asteella hössötti hevosista, ja se tarttui minuunkin.

Pyörimme Killerillä, jossa on ravirata ja talleja, ja kerran siellä oli tapahtuma, jossa oli talutusratsastusta. Olin vähän toisella kymmenellä, ja hevonen oli minua kymmeniä senttejä korkeampi. Taluttajatytöt laittoivat tamman ravaamaan. Melkein tipuin selästä, mutta myös rakastuin hevoseen sydänjuuriani myöten. Muistan vieläkin sen nimen, Black Lady.

Asuimme Säynätsalossa, josta jouduin menemään Killerille kahdella bussilla ja kävelemään vielä hyvän matkaa. Ratsastaminen oli silloinkin kallis harrastus. Kyselimme talleilta, olisiko siellä hevosia, joita voisimme hoitaa ja sitten ratsastaa niillä. Aina jotakin löytyi. Joskus olen ajatellut puolivitsillä, millainen esteguru olisin, jos harrastustani olisi tuettu kotona enemmän ja olisin käynyt vakitunneilla.

Nyt kun lapseni ovat pian 18- ja 15-vuotiaita, hevosille on taas enemmän aikaa.

Hevoseni Pekka on kaunis. Sillä on pieni vaalea tähdenaihe otsassa ja pilke silmässä. Olen löytänyt Pekasta sielunkumppanini. Se on vähän erikoinen, kuten minäkin.

Meillä on niin läheinen yhteys, että tiedän, mitä se ajattelee ja päinvastoin.

Aluksi saatoin vain seistä tuijottamassa Pekkaa ja ihailla sitä, kun se söi kauroja ja hörisi. Että siinä se nyt on, pienen tytön unelma, joka on tullut todeksi.

Teen tällä hetkellä kahta työtä ja käyn vaihtelevasti talleilla neljästä seitsemään kertaa viikossa. Omien lasteni into hevosiin on vähän hiipunut. Mieheni on käynyt talleilla muutaman kerran, eikä hevostouhu häiritse häntä.

Nuoret heppatytöt käyvät hoitamassa Pekkaa Killerillä. Meidän tallilla, jossa teemme paljon itse, hevosen ylläpito maksaa 300–350 euroa kuukaudessa.

Lähellä on upeat maastot. Pari talvea sitten ratsastin siellä tyttärieni kanssa. Kuu paistoi tähtikirkkaalta taivaalta, ja olimme kuin satumetsässä. Se oli ihana hetki, kunpa olisin saanut sen purkkiin.”

Sen kuin menet vain!

Jos vanha harrastus kutkuttaa, palaa rohkeasti lajin pariin.

1 Jos olet joskus harrastanut jotain, taito ei ole hävinnyt. Aivot kaivavat opittuja liikemalleja ihmeellisen syvältä.

2 Mikäli olet joskus harrastanut palloilulajeja tai voimistelua, se näkyy ketteryydessä ja kehon koordinaatiossa vuosienkin päästä.

3 Hae tuntumaa ja aloita rauhallisesti. Harrastusvälineet ovat kehittyneet viimeisen 15 vuoden aikana.

4 Hyväksy, että välillä tulee esteitä eikä treeneihin aina pääse.

5 Lämmittele ennen harjoituksia hyvin. Mitä enemmän ikää, sitä kauemmin pitää valmistautua.

Vinkit antoi erikoistutkija Marjo Rinne.

Lue lisää:

Etkö harrasta mitään? Kokeile näitä lajeja

Tämänkin tiedon kanssa pitää nyt sitten elää.

Gilmoren tytöt -huuma käy nyt kovana, sillä vuosina 2000–2008 pyörinyt hittisarja palaa pian ruutuun. Netflix julkaisee 25. marraskuuta neljä 90-minuuttista uutta jaksoa.

Viime viikonloppuna Yhdysvalloissa vietettiin sarjan fanien järjestämä Gilmore Girls Fan Festival -tapahtumaa, jossa kävi ilmi jymyuutinen. TVLine-sivuston järjestämässä paneelikeskustelussa sarjan roolittaja Jami Rudofsky paljasti, että nyt supersuosittu kanadalaisnäyttelijä Ryan Gosling, 35, oli aikoinaan ehdolla sarjaan.

Rudofsky oli aiemmin pestannut Goslingin mukaan indieleffaan ja ihastunut nuoren näyttelijän lahjoista. Gosling oli koekuvauksissa pienehköön rooliin Gilmoren tytöissä. Rudofsky muistelee, että kyseessä oli ehkä jalkapalloilijahahmo. Valitettavasti esiintyminen ei mennyt putkeen, ja muut tekijät ihmettelivät, mitä Rudofsky oli oikein ajatellut.

Tuolloin Gosling ei ollut vielä saavuttanut suursuosiota. Hän teki viihdeuraa jo lapsena, mutta näyttelijän iso läpimurto oli vuonna 2004 ilmestynyt romanttinen draamaelokuva The Notebook – rakkauden sivut.

Luultavasti Gilmoren tyttöjen tekijöitä on myöhemmin kaduttanut aika tavalla, etteivät he nähneet Goslingin potentiaalia.

No, Goslingilla on toki pyyhkinyt aika mukavasti ilman sarjan vetoapuakin.

GIPHY

Nyt Gilmoren tyttöjen fanit spekuloivat vimmaisesti, kenen eksänsä kanssa Rory (Alexis Bledel) päätyy yhteen paluujaksoissa: Deanin, Loganin vai Jessin. Mutta entä jos mukana pelissä olisi Ryan Gosling? Siinä tapauksessa me tiedämme, kenen puolta pitäisimme!

Rakkausvalmentaja Mia Halonen tapasi kanadalaismiehensä netissä. – Ihastuin hänen hyväsydämisyyteensä, älykkyyteensä ja viisauteensa, Mia kehuu.

Rakkausvalmentaja Mia Halonen on kihlautunut kanadalaisen rakennusmestari Tim Poustien kanssa. Pari julkaisi uutisen Facebookissa.

– Päällimmäinen fiilikseni on ilo siitä, että olen löytänyt niin hyvän miehen. Ihastuin hänen hyväsydämisyyteensä, älykkyyteensä ja viisauteensa. Oli alusta asti selvää, että tässä tämä nyt on, Mia kehuu.

Pari tapasi loppukeväällä ulkomaisessa nettideittipalvelussa ja alkoi pitää yhteyttä Skypen kautta.

– Etsin netissä itselleni parhaita matcheja. Kun näin kuvan Timistä, ajattelin, että hän on minulle liian hyvännäköinen, enkä pistänyt viestiä. Pian hän kuitenkin viestitti minulle. Sen jälkeen asiat ovat edenneet mutkattomasti.

Toistaiseksi pari asuu vielä eri maissa, mutta tulevaisuudessa Mia aikoo muuttaa miehensä perässä Kanadaan.

– Olen asunut ulkomailla kaksi kertaa aiemminkin, puhun sujuvaa englantia eikä minulla ole lapsia, joiden takia minun pitäisi jäädä Suomeen. Siksi muutto tuntuu hyvältä.

Mia on puhunut aiemmin sinkkuudestaan Me Naisten haastattelussa. Hän iloitseekin uuden rakkauden löytymisestä kypsemmällä iällä.

– Olemme molemmat yli viisikymppisiä. Ei ole itsestäänselvyys, että tässä iässä voi vielä löytää näin hyvän kumppanin. Toki suhteemme on vielä alussa, ja meidän pitää tutustua lisää. Kivaa aikaa tämä silti on.

RitaLi

Rakkausvalmentaja Mia Halonen kihlautui – edessä muutto Kanadaan

Parikymmenta vuotta nuoremman kokemuksella voisin lahettaa tsemppeja alkavaan koitokseen. Se tunne, kun ajattelee olevansa maailman kansalainen ja elaneensa suurimman osan elamaansa ulkomailla ihan sujuvasti ja yhtakkia huomaakin ikavoivansa kotimaataan ja omaa kotikieltaan aivan suunnattomasti, on aika pysayttava. Kaikkea hyvaa uusiin seikkailuihin.
Lue kommentti

Madonna saattaa olla provokaattorina, show-esiintyjänä ja tanssijana vailla vertaa, mutta muusikkona Lady Gaga on kuin toiselta planeetalta.

Eihän tämä lopulta täysin yllätyksenä tullut.

Lady Gagan viides albumi Joanne on pääosin maanläheinen ja juureva aikuispoplevy. Se alleviivaa maanläheisyyttä ja aitoutta kansikuvissaankin: Gaga ilman meikkejä, maskeja ja naamiaisasuja. Biisivalikoimasta kuuluu vähintään yhtä iso osuus kantrille ja 1960-luvun soulille kuin huippuunsa tuotetulle dance-popille.

Näin Gagan uusi levy edustaa jotain, mitä ilmeisin esikuva ja kilpailija Madonna ei koskaan uskaltanut tehdä.

Levy paljastaa syyn. Madonna saattaa olla provokaattorina, show-esiintyjänä ja tanssijana vailla vertaa, mutta muusikkona Lady Gaga on kuin toiselta planeetalta. Gagan kirkkaasta karheaan yltävä sielukas ääni osuu nuottiin ja tulkitsee sujuvasti niin kantria kuin diskoa. Sellaisessa ei ole kyse show-elementistä, se on silkkaa lahjakkuutta.

Kenties Gaga haluaa kasvaa Bowien kaltaiseksi kameleontiksi, joka voi tehdä mitä vain ja milloin huvittaa?

Gaga on säveltänyt levynsä kappaleet muun muassa sellaisten vaihtoehtorokkareiden kuin Beckin ja Queens Of The Stone Age -yhtyeen Josh Hommen kanssa. Jälkimmäisen nimikappale ja folk-tähti Father John Mistyn kanssa tehty Motown-jäljitelmä Come To Mama auraavat Gagaa renessanssi-ihmeeksi, joka voi kikkailla yhtä lailla kantrilegenda Dolly Partonin kuin R&B-, dance- ja poptähti Rihannan leikkikentällä ilman, että se särähtää.

Kenties Gaga haluaa kasvaa Bowien kaltaiseksi kameleontiksi, joka voi tehdä mitä vain ja milloin huvittaa?

Todennäköisesti Gagasta ei kuitenkaan koskaan ole katu-uskottavaksi hipster-suosikiksi. Tai eihän sitä tiedä. Kuunnelkaa vaikkapa Mistyn kanssa tehty Sinner's Prayer. Tuokaa rinnalle kuka tahansa Flow-festivaaleilla viime vuosina esiintynyt naispuolinen, juureva ja ”indie-uskottava” laulaja-lauluntekijä.

Lady Gagalla ei ole kerrassaan mitään hävettävää.

Katso ja kuuntele levyltä biisi Perfect Illusion:

Lady Gaga: Joanne

(Universal)

Mitä hullummaksi Saara Aalto heittäytyy Britannian X Factorissa, sen uskottavampi hän on.

Muusikko Saara Aalto on saanut kuulla vaikka miten pitkään, että jokin hänessä mättää. Koko paketti on näennäisesti ollut kunnossa, mutta silti hänen on väitetty vaikuttavan epäuskottavalta.

Nyt voimme unohtaa nuo puheet. Viikonloppuna esitetyssä Britannian X Factor -jaksossa Saaran esittämä versio Björkin It’s Oh So Quiet -kappaleesta oli niin ylitsevuotava, että se oli vihdoin uskottava. Koko tuomaristo taputti Saaralle seisaaltaan eikä ylisanoissa säästelty. Saara pääsi ohjelmassa yleisöäänten perusteella suoraan jatkoon.

Vaikka Saara on ollut aiemmin prinsessapukuineen ja maneereineen muka vähän liiankin näyttävä, hän ei sittenkään ole ollut sitä tarpeeksi. Nyt Saara veti niin kunnolla överiksi, ettei voi kuin ihailla. Tämä on se Saaran juttu, tätä lisää!

Ehkä uskottavuuden puute ei alun alkaenkaan ole edes ollut Saaran, vaan meidän vikamme. Me ajattelemme liian helposti, että todellista aitoutta on se, ettei tee itsestään numeroa. Pitäisi olla vaatimaton, nöyristelevä ja sulautua joukkoon. Kimallus, höyhenet, hullut puvut ja taustatanssijat ovat mukamas pelkkää sielutonta show'ta.

”Vaatii asennetta, että uskaltaa näkyä.”

Höpö höpö. Oikeasti vaatii asennetta, että uskaltaa näkyä. Överiksi vedetty erottuminen joukosta ei tarkoita sitä, että sydän puuttuu. Vai voiko joku vielä Saaran uusimman esityksen jälkeen väittää, ettei hän tekisi tätä täydellä sydämellä?

Saara näyttää saavan lisää voimaa siitä, mitä enemmän hän loistaa. Ja kun hän uskaltaa tehdä sen, hän levittää meille muillekin hyvää oloa. Se on harvinaislaatuinen lahja, josta sekä hänen että meidän kannattaa olla ylpeitä.

Oikeastaan Saara on tainnut hämätä meitä koko ajan. Hän ei ole mikään prinsessa, hän on kuningatar.