Miten tätä voisi olla rakastamatta? Kuva: Shutterstock
Miten tätä voisi olla rakastamatta? Kuva: Shutterstock

Syksy tuli, joten sen kanssa on elettävä. Vaikka olisit kesän lapsi, älä vaivu alakuloon, vaan ota kaikki irti maailman romanttisimmasta vuodenajasta. Toimituksen syksynrakastajat laativat to do -listan, jolla ruskakausi vie jokaisen pimeänvihaajan sydämen.

Satsaa uusiin kumppareihin! Valitse kaupan värikkäimmät ja odota märkiä kelejä, jolloin pääset tepastelemaan niissä töihin. Käy jokaisessa lätäkössä.

Uusi, parempi elämä alkaa aina syksyllä. Täytä kalenteri uusilla harrastuksilla ja kerhoilla. Olisiko kuorolaulu juttusi? Tai elävän mallin piirustus? Luultavasti marraskuuhun mennessä olet lopettanut kaikki, mutta ainakin hetken tunsit olevasi reipas!

Suuntaa sieneen. Pakota ystäväsi viemään sinut metsään ja paljastamaan salainen sieniapajansa. Jos hän ei suostu, käytä tätä vinkkiä: näin löydät sienipaikan Google Mapsin avulla.

Kirjastoon, mars! Kävele pimeässä syysillassa kirjaston valoon, lämpöön ja tarinoiden ääreen.

Polta paljon kynttilöitä.

Kulttuuria, kulttuuria, kulttuuria... Varaa liput kaikkiin syksyn ensi-iltoihin ja leffafestareille. Täytä iltasi kulttuurilla!

Aika vaihtaa! Nimittäin valkoviini punaviiniin.

Haaveile seuraavasta lomasta. Ihminen on onnellisimmillaan silloin, kun suunnittelee lomaa, ei sen aikana.

Joulutus voi alkaa. Aloita jouluvalmistelut, hurahdata jouluttamiseen!

Ihana syysmuoti. Syksyn muoti näyttää raikkaalta kesän jälkeen. Mahtavaa kun saa taas kääriytyä isoihin ja lämpimiin neuleisiin. Voisitko tehdä sellaisen tänä vuonna itse?

Käperry sohvalle. Siellä voit katsoa hyvällä omatunnolla putkeen sarjoja. Kaikki parhaat tv-sarjat alkavat nyt (esimerkiksi Sillan uusi tuotantokausi). Tiedätpähän ainakin, mistä lounaspöydässä puhutaan.

Omenahillo ja puolukat! Puolukat on vielä paljon kesämarjoja halvempia – ja ihan yhtä hyviä.

Ja muista: ihanaa kun saa vaan olla möllöttää kotona. Kukaan ei ruikuta terassille tai piknikille taas yhdeksään kuukauteen. Ota kaikki irti tästä lepoajasta.

Anna Perhon uutuuskirjassa Antisäätäjä (Otava) pohditaan erilaisia kiireen ja stressin ongelmia sekä sitä, miten oman elämän tahdista saisi tehtyä vähän rauhallisemman.

Kännykkä piippaa jatkuvasti uusista viesteistä, tietokoneen näytölle ponnahtelee sähköposteja, puhelimet soivat ympärillä – monen olo on työpaikalla levoton, ja syystä! Keskittyminen vaikeutuu ja mieli käy ylikierroksilla, kun ympärillä tapahtuu jatkuvasti jotain, jolle pitäisi antaa huomiota.

Onko maailma tullut hulluksi, vai ehkä ongelma on loppujen lopuksi vähän meissä itsessämme?

Anna Perho uusi teos Antisäätäjä käsittelee muun muassa kiireen ja sähläämisen lieveilmiöitä. Moni porskuttaa sata lasissa, mutta kaipaa silti (tai siitä johtuen) rauhallisempaa fiilistä. Perhon mukaan se on myös mahdollista saavuttaa – ihan itse.

Lue myös: Tunnistatko itsesi? Perfektionisteja on kahta lajia – terapeutti antaa vinkit hölläämiseen

Yksi teoksen aiheista on reaktiivisen ajattelun, eli jatkuvasti kaikkeen ympärillä olevaan reagoimisen ongelma.

– Tutkimusten mukaan tarkistamme puhelimeen tulleet viestit keskimäärin joka kuudes tai seitsemäs minuutti. Keskimäärin tarkoittaa, että moni tsekkaa viestejä vielä tiuhemmin. Ei siis ihme, että mieli on kuin maailmanpyörä ilman nopeusrajoitinta, Perho kuvailee kirjassaan.

”Tarkistamme puhelimeen tulleet viestit keskimäärin joka kuudes tai seitsemäs minuutti.”

Reaktiivinen ajattelu ”vie meitä kuin pässiä narussa” ja voi johtaa Perhon mukaan niin kutsuttuun SVAMP-oireyhtymään.

– SVAMP on akronyymi, johon tiivistyy viisi reaktiivisen käyttäytymisen avaintoimintoa. Ruotsin kielessä sana svamp tarkoittaa sientä, mikä on hyvä vertauskuva tälle käyttäytymiselle. Jos kasvustoa ei aktiivisesti torju, se lahottaa kantajansa puhki.

Ehkä sinäkin kärsit SVAMP-oireyhtymästä? Näistä oireista sen voi tunnistaa:

  • Stressi. Olo on usein ärsyyntynyt, väsynyt ja ahdistunut. Nukkumisestakaan ei tule oikein mitään, ja ilonaiheet tuntuvat olevan harvassa.
  • Vaeltava mieli. Ajatukset säntäilevät päättömästi sinne tänne ja keskittyminen on vaikeaa. Keskittyminen myös herpaantuu jokaisesta piippauksesta, kutsusta ja kehotuksesta.
  • Aina online. Puhelimen sulkeminen tuntuu mahdottomuudelta, ja keho tuntuu käyvän ylimääräisillä kierroksilla. Rentoutuminen on vaikeaa, mutta havahdut myös usein siihen, että olet ollut pitkään aivan muissa ulottuvuuksissa.
  • Multitaskaus. Kaikkea pitää tehdä samaan aikaan, eikä sen takia mikään oikein tahdo valmistua. Ärsyttää, kun kaikki on aina kesken. Lounas tulee syötyä tietokoneen äärellä, etkä pysty esimerkiksi keskustelemaan ilman, että vilkuilisit välillä kännykkää.
  • Paineet. Tuntuu siltä, että on koko ajan kohtuuttomien paineiden alla. Jatkuva kiire ja suorittaminen ovat olennainen osa myös vapaa-aikaa.

Kuulostaako tutulta? SVAMP-oireyhtymästä on Perhon mukaan onneksi mahdollista päästä eroon.

Rauhoittuminen on huomattavasti tuottavampaa kuin raivokas, päämäärätön touhuaminen.

Hän toteaa teoksessaan yksiselitteisesti, että totaalinen pysähtyminen ja rauhoittuminen on huomattavasti tuottavampaa kuin raivokas, päämäärätön touhuaminen.

Perho listaa neljä neuvoa, jotka auttavat pääsemään yli SVAMP-oireyhtymästä:

  1. Opettele käyttämään sähköpostia järkevämmin.
  2. Lopeta multitaskaaminen. Useamman asian yhtäaikainen mukatekeminen verottaa työtehoasi 40 prosentilla, lisää stressioireita ja ärtymystä sekä hajottaa keskittymisen. Aivosi eivät kykene keskittymään kahteen asiaan kerralla, piste.
  3. Suunnittele päiväsi etukäteen ja tauota työpäiviä mindfulness- tai muun rauhoittumishetken avulla.
  4. Keskity lopputulokseen, älä näennäiseen helppouteen. Jos voit hoitaa asian x yhdellä puhelinsoitolla, tee se 40 sähköpostin lähettämisen sijaan.

Lue lisää Anna Perhon uutuuskirjasta Antisäätäjä (Otava), joka ilmestyi 11. elokuuta.

Ensitreffit-elokuvan pääosassa on näyttelijäsuvun uusin tähti: Eino Heiskanen.

IS TV-LEHTI. Pienellä budjetilla tehty kotimainen romanttinen komedia on sympaattinen leffa, jossa kolme miestä kamppailee kolmenkympin kriiseissä. Miehet ovat suurten elämänvalintojen edessä, mutta ensin heidän on selviydyttävä kaoottisista entitreffeistä.

Näyttelijäpari Kari Heiskasen ja Sara Paavolaisen poika Eino Heiskanen esittää elokuvassa naistenmies Tanelia. Muut pääosanäyttelijät ovat Frans Isotalo ja Marko Nurmi.

Parasta elokuvassa ovat rento kieli poskessa -ote sekä arkinen hilpeys. Valitettavasti latteudet ja ylitsepursuavan tunteikas musiikki vievät tehoa tarinalta.

Ensitreffit TV5:lla ke 16.8. klo 21.00.