Jos lavalla törmää toiseen pariin, on miehen tehtävä pyytää anteeksi, koska hänhän on vientivastuussa. Kuva: Shutterstock
Jos lavalla törmää toiseen pariin, on miehen tehtävä pyytää anteeksi, koska hänhän on vientivastuussa. Kuva: Shutterstock

Kesäillan lavatansseissa on taianomainen tunnelma – ja muutama etikettisääntö, jotka kannattaa tuntea.

Opettele perusteet

Tanssilavalle saa mennä, vaikkei tietäisi tanssiaskelista yhtikäs mitään. Lavalla voi opetella tanssimaan seuraamalla muiden askelia. Tanssi-ilta kuitenkin sujuu todennäköisesti mukavammin, jos osaa edes vähän perustanssien eli valssin, foksin ja humpan askelia. Siksi kannattaa aloittaa lavatanssiharrastus lyhyeltä kurssilta.

Valssaa aina vastapäivään

Tanssilavan tärkein etikettisääntö on se, että valssia, foksia ja humppaa tanssitaan aina kiertäen lavaa vastapäivään. Kun kaikki etenevät samaan suuntaan, tanssiliikenne sujuu myös ruuhkassa. Lavanoviisit tunnistaa selvimmin siitä, etteivät he tunne kiertosuuntaa tai jorailevat diskomaisesti yksinään.

Kädenalitansseja keskellä lavaa

Lavoilla tanssitaan nykyään myös niin sanottuja kädenalitansseja eli swing-tansseja, kuten jive ja fusku, sekä lattareita, kuten rumba, chacha ja salsa. Näissä ei liikuta eteenpäin kuten perinteisissä tansseissa, minkä vuoksi kädenalitansseja tanssitaan yleensä lavan keskellä.

Samaan kappaleeseen voi usein tanssia esimerkiksi foksia tai fuskua. Tällöin foksaajat siis kiertävät reunoilla vastapäivään heitä, jotka fuskaavat keskellä lavaa.

Kaksi tanssia kerrallaan

Orkesteri heläyttää aina kaksi saman lajin kappaletta peräkkäin, siis esimerkiksi kaksi valssia tai tangoa peräjälkeen. Peräkkäiset kappaleet tanssitaan saman parin kanssa, minkä jälkeen on taas aika vaihtaa kavaljeeria.

Riviin, järjesty

Suomessa tanssilavoilla on yhä vallallaan perinteinen miesten- ja naistenhaun systeemi. Hakuvuoro on valtaosan illasta miehillä, ja leidit saavat yleensä iskeä esimerkiksi tunnin ajan kerran tai kahdesti illassa. Hakuvuoron näkee usein valotaulusta.

Naisten osa on suurimman osan illasta odotella tanssiinkutsuja seisten seinän vierellä niin sanotussa naisten rivissä. Koska leideistä on yleensä ylitarjontaa, moni suomalainen hylkäisi jo mieluusti vanhan käytännön ja siirtyisi jatkuvaan sekahakuun, kuten vaikka Ruotsissa.

Naistenhaulla jokainen on vapaata riistaa

Ennen vanhaan naistenhaku oli usein vain lyhyt tuokio, jonka aikana naiset kiittivät ahkeria tanssittajiaan hakemalla näitä vastavuoroisesti lattialle. Tämä käytäntö on hiipunut vuosien saatossa, joten nykyään naistenhaulla voi lähestyä ketä tahansa.

Sano kyllä

Tanssilavoille ei tulla arvostelemaan muita, vaan tapana on lähteä tanssimaan aina, kun pyydetään. Tämän ansiosta voit myös lähestyä naistenhaulla lavan sulavinta partaveistä vailla pelkoa rukkasista. Siinä tapauksessa on toki ok kieltäytyä tanssista kohteliaasti, jos partneri on umpitunnelissa tai hakee vaikka polkkaamaan, vaikket osaa askelia ollenkaan.

Unohda piikkikorot

Tanssilavoilla on ruuhkaa, ja ruuhkassa on vaarallista.  Vaikka olisit kuinka taitava sipsuttelemaan piikkareissasi, et voi tietää, kenen jalka päätyy vahingossa kantapääsi alle. Jos siis haluat käyttää korkokenkiä, valitse maltillinen, tukeva korko. Kyllä senkin alle jääminen kirpaisee, mutta ainakaan se ei lävistä kenenkään jalkapöytää. Sellaistakin nimittäin sattuu lavoilla toisinaan. Auts!

Samalla kun vauhdikkaat swing-tanssit ovat yleistyneet, lavoilla on alkanut näkyä entistä enemmän matalia treenitossuja. Useimmat naiset pyörähtelevät nykyään juuri matalissa kengissä, joten vaikka ballerinoilla pääsee hyvin alkuun. Sen sijaan tennareiden luistamattomat kumipohjat voivat olla vahingoksi polville.

Piilota iho

Vaikka muuten kehotamme kutakin sielua paljastelemaan kesähelteillä niin paljon kuin ikinä huvittaa, tanssilavalle ei ole kohteliasta mennä narutopissa. Tanssiessa kun on vaikeaa välttää ihokontaktia, ja vieraan, hikisen kesäihon koskeminen on kiehtovaa lähinnä harlekiinikirjoissa. T-paitahihat ovat jo hyvä vaihtoehto. Mekkojen ja hameiden rinnalla lavoilla näkee esimerkiksi tunikoita ja caprihousuja.

Juttua varten on haastateltu tanssinopettaja Liisa Laurosta, joka teki gradunsa tanssilavojen tilankäytöstä.

 

Hieman ahdistava ohjelma on hyvä muistutus siitä, kuinka vahvoja luonnonvoimat saattavat olla.

IS TV-LEHTI. Hiton idiootit! Niin tekisi mieli huutaa ensimmäiselle lomailijaporukalle, joka esiintyy Hurja lomasää -sarjassa (Extreme Weather – The Survivors, 2015).

Brittimiehet lähtevät varta vasten Filippiineille, kun kuulevat taifuunin uhkaavan sitä. Sitten kun alkaa rytistä, ollaan paniikissa ja sokissa. Sen jälkeen vielä ihmetellään tv-haastattelussa, kuinka kamalaa oli olla hengenvaarassa.

Ohjelman ideana on esitellä brittejä, jotka ovat lomamatkallaan kohdanneet katastrofaalisia säätiloja. Taifuunijengi herättää vain ärtymystä, mutta seuraava tarina on oikeasti pelottava ja koskettava.

Se kertoo kolmesta opiskelijasta Turkissa. He luulevat lähtevänsä pienelle patikointireissulle, mutta eksyvät viikoksi rankkasateiden ja myrskyn keskelle vuoristoon ilman ruokaa. Etsiessään pakotietä he ajautuvat vain yhä kauemmas tulvivan joen armoille ja lopulta putoukselle, josta ei tunnu olevan mitään ulospääsyä.

Kammottava on myös osio belgialaisilta rockfestareilta, jossa nuoriso bilettää kuuman auringon alla. Lopulta neljä ihmistä kuolee. Myös rankkasateet ja tulvat brittien suosimilla leirintäalueilla Etelä-Ranskassa pysäyttävät.

Hieman ahdistava ohjelma on hyvä muistutus siitä, kuinka vahvoja luonnonvoimat saattavat olla. Paljon parjattu Suomen kesäsääkin alkaa yllättäen tuntua ihan kivalta. Vaihtoehto kun voisi olla vaikka henkeäsalpaava hiekkamyrsky.

Hurja lomasää Foxilla pe 18.8. klo 19.00.

Naisille jää näissä kaverielokuvissa vain heteroalibin rooli.

Henkivartija Michael Bryce (Ryan Reynolds) tyrii työkeikallaan pahanpäiväisesti. Onneksi Michaelin ex-naisystävä Amelia Ryder (Elodie Yung) tarjoaa hänelle tilaisuuden todistaa ammattitaitonsa. Michael saa tehtäväkseen toimittaa inhoamansa palkkamurhaaja Darius Kincaidin (Samuel L. Jackson) Haagiin. Kincaid on kutsuttu todistamaan Kansainvälisessä tuomioistuimessa Valko-Venäjää diktaattorin elkein johtavaa presidentti Dukhovichiä (Gary Oldman) vastaan.

Patrick Hughesin ohjaama uutuus The Hitman’s Bodyguard noudattelee kaveruskomedioiden tuttua kaavaa. Lajityypin kivijalka on Tappava ase, jossa sähäkästi sanailevaa kyttäkaksikkoa näyttelivät Mel Gibson ja Danny Glover. Näissä elokuvissa kaverukset ovat yleensä niin kiinni toisissaan, että naisille jää vain heteroalibin rooli. He ovat mukana tarinassa vain todistaakseen, etteivät päähenkilöt ole homoja, vaikka viihtyvätkin mieluiten keskenään. Miesten suhde etenee samalla tavalla kuin Hollywood-romansseista: toisiaan inhoava parivaljakko mieltyy toisiinsa, kunhan on ensin saanut ärhennellä keskenään. Näinhän miesten ja naistenkin suhde saa alkunsa, mikäli Hollywoodia on uskominen.

Hughes ei tuo tähän kuvioon mitään uutta. Aina kun katsoja on pitämäisillään leffasta, Jackson murjaisee sovinistisen tai homofobisen vitsin. Niin, eihän sitä tosiaan olla homoja, vaikka ollaan kahden.

Katso traileri:

The Hitman's bodyguard

**

Ensi-ilta 18.8.

– Alkoholinjuonnin lopettamisen jälkeen kehoni alkoi huutaa sokeria, Jari Sillanpää kertoo Ilta-Sanomissa.

Laulaja Jari Sillanpää, 52, kertoo Ilta-Sanomissa, miten alkoholin vähentäminen on vaikuttanut hänen hyvinvointiinsa. Jarin mukaan hänen painonsa on noussut tasaisesti viime kesästä lähtien.

– Aloin juoda viime kesänä limuja ja syödä irtokarkkeja. Limut tulivat alkoholin tilalla, Jari kertoo IS:ssa.

Jarin mukaan hän vähensi alkoholinjuontia ”radikaalisti” kolme vuotta sitten.

– Join ihan liikaa ja sain migreenioireita saunan ja alkoholin yhdistelmästä. Mutta alkoholinjuonnin lopettamisen jälkeen kehoni alkoi huutaa sokeria, hän kertoo lehden haastattelussa.

Jari sanoo haluavansa lopettaa limsojen juonnin, jotta pysyisi hyvässä kunnossa. Hän ei kuitenkaan mieti ulkonäköään enää yhtä paljon kuin nuorempana.

Vuonna 2014 Jari kertoi Me Naisten haastattelussa, että hänen painonsa on jojoillut vuosia.

– Olen kurinalaiseen elämään aivan liian laiska ja mukavuudenhaluinen. Iän myötä minusta on tullut myös armollisempi itseäni kohtaan. ­Painoni on uran varrella vaihdellut 80 kilosta yli sataan kiloon, joten yleisöni on tottunut näkemään minut kaikenkokoisena, Jari kertoi syksyllä 2014.

 

Anni Hautala lomaili kesällä avomiehensä stand up -koomikko Niko Kivelän ja molempien poikien kanssa Kreikassa ja mökillä. Kuva: Jonna Öhrnberg

Radiojuontaja Anni Hautala aloittaa joka maanantai terveellisen elämän, mutta päätös pitää korkeintaan keskiviikkoon asti.

Juontaja Anni Hautala, 35, julkaisee marraskuussa keittokirjan. Projekti alkoi, kun kustantaja otti suosikkijuontajaan yhteyttä.

– Minulla on helppo suhde ruokaan. Rakastan sitä, että en itsekään tiedä, mitä ruokaa laitan ja kaivelen kaapeista kaikkia tekotarpeita, Anni kertoi torstaina Otavan syyskauden avajaisissa.

Kesällä Anni vieraili kirjaa varten Champagnesen ja Cognacin kylissä, jossa tutustui juomien valmistusprosesseihin. Kirjassa on muutama drinkkiohje. Ruuan suhteen Anni kuvailee olevansa nautiskelija.

”Ehkä minulla on jokin hyvä geeni, että en liho niin paljon.”

– En ole koskaan ollut millään dieetillä. Minulla on siihen liian huono itsekuri. Ehkä minulla on jokin hyvä geeni, että en liho niin paljon.

Keho ei totu aikaisiin aamuherätyksiin

Radio Suomipopin Aamulypsyä juontava Anni herää joka aamu ennen viittä. Aikaisin herääminen ja väsymys lisäävät makeannälkää.

– Keho ei oikein totu siihen heräämiseen. Aloitan joka maanantai terveellisemmän elämän ja suunnittelen karkkilakkoa, mutta se loppuu viimeistään keskiviikkona. Toimituksessa on usein karkkeja ja herkkuja, joihin sorrun.

”Loppukevät oli ihan hullua juoksua.”

Aamulypsyn lisäksi Anni jatkoi tällä viikolla kesän jälkeen Idolsin kuvauksia. Kuuden viikon kesäloma tuli tarpeeseen.

– Olin todella tiukka lomasta. Loppukevät oli ihan hullua juoksua ja odotin jo lomaa. Huomaan, että käyn silloin kärsimättömäksi; en jaksaisi yhtään mitään korjauksia tai muutoksia, vaan olin, että kuvataan nyt vaan.