Shoppailu on nykyään kovin helppoa. Kuva: Shutterstock
Shoppailu on nykyään kovin helppoa. Kuva: Shutterstock

Tilkitse nämä turhat rahareiät, jotta tililläsi on rahaa vielä loppukuustakin.

Tuntuuko, että rahat vain katoavat jonnekin? Jos tili tuntuu tyhjenevän mystisesti, kannattaa tarkastella ostostottumuksiaan.

Bustle-sivusto listasi asioita, joihin rahaa tulee tuhlattua, vaikka ei ehkä kannattaisi. Onneksi korjausliikekin on helppo tehdä, kun ensin tunnistaa turhat rahareiät.

1. Huono laatu

Sanonta "köyhän ei ole varaa ostaa halpaa" kuulostaa kieltämättä vähän humpuukilta, koska jos rahaa on käytettävissä vähän, ei sillä luksusta ostella.

Hinnan sijaan kannattaakin kiinnittää huomiota laatuun. Huonon laadun oppii kyllä tunnistamaan, kun alkaa kiinnittää huomiota yksityiskohtiin kuten valmistusmateriaaleihin ja -tapoihin. Jos tavara näyttää ja tuntuu kertakäyttöiseltä, se todennäköisesti myös on sitä. Sellaiseen ei kannata rahojaan hassata.

2. Palvelut, joihin kykenisit itsekin

Noutopizzaperjantai on ihana arkiviikon lopetus, mutta itse tekemällä yleensä säästäisi. Katso vaikka tämä ohje, jolla teet huippuhyvän pizzan alle vitosella.

Jos tarkoituksena on säästää rahaa, kannattaa miettiä, mitkä asiat pystyisi tekemään myös itse, paljon halvemmalla. Manikyyrin nyt ainakin. Tässä myös ammattilaisten vinkit hiusten kotivärjäykseen.

3. Alennusostokset

Se, että tuote on alennuksessa ei tarkoita sitä, että välttämättä tarvitset kyseistä asiaa.

Mutta miten houkutteleva tarjous! Kroppa saa kiksit alennuslapun näkemisestä, kertoo Time, mutta dopamiiniryöpyn ei kannata antaa hämätä itseään. Osta vain tarpeeseen. Kilauta vaikka puolisolle tai kavereille, joka voi kertoa, että ei, et tarvitse kuutta tuoksukynttilää viiden hinnalla – yhdelläkin pärjäisi.

4. Asiat, joita sinun ei tarvitsisi omistaa

Hamstraatko kirjoja, vaikka voisit yhtä hyvin käyttää myös lähikirjaston palveluita?

Kaikkea ei ole pakko omistaa, vaan kannattaa suosia lainaamista ja vuokraamista. Jos esimerkiksi lumilautailet kerran vuodessa, 500 euron välineiden hinnalla vuokraat laudan aika monta kertaa hiihtokeskuksesta. Bonuksena kotikaan ei tursuile tavaraa.

5. Nälkäisenä tehdyt ostokset

Ne eivät muuten ole mitään humpuukia. Tutkimuksen mukaan nälkä muuttaa ajattelua niin, että ihminen sortuu herkemmin ostamaan enemmän niin ruokia kuin muutakin. Kannattaa siis haukata banaani tai voileipä kotona ennen markettireissua.

6. Turhat kaksoiskappaleet

Useimmat meistä omistavat paaaaaljon tavaraa. Niin paljon, ettei aina edes voi muistaa, mitä kaikkea kotoa jo löytyykään. Tai sitten tavarat ovat kadoksissa sekaisten kaappien ja laatikoiden kätköissä. Inventaarion tekemisen sijaan voi tuntua helpommalta ostaa kaupasta uusi tuote, kun sellaiselle tulee tarvetta, mutta sekin on vain turhaa rahanmenoa.

Game of Thrones -sarjassa näyttelevä Peter Dinklage on ryhtynyt Petan kanssa toimiin huskyjen hylkäämisen vähentämiseksi.

Huskyt ja suden näköiset koirat ovat tärkeä osa Game of Thrones -sarjaa, ja monet fanit haluavat lemmikikseen samanlaisia koiria. Valitettavasti ilmiö näkyy huskyjen hankkimisen lisäksi myös hylättyjen koirien määrässä.

Helsingin Sanomat kertoo, että Britanniassa hylätään nykyään vuosittain jopa 80 huskya. Ennen Game of Thrones -sarjan alkua määrä oli vain noin kymmenen huskya vuodessa.

Sarjassa Tyrion Lannisteria näyttelevä Peter Dinklage on HS:n mukaan huolestunut siitä, että Game of Thronesin fanit ovat ottaneet siperianhuskyja lemmikeikseen. Moneilta faneilta on puuttunut koiraa ottaessa varmuus siitä, että lemmikistä pystyy pitämään huolta.

Dinklage on yhdistänyt voimansa eläinsuojelujärjestö Petan kanssa estääkseen koirien harkitsematonta ostamista ja hylkäämistä.

Peter Dinklage. Kuva: Lucy Nicholson / Reuters
Peter Dinklage. Kuva: Lucy Nicholson / Reuters

– Ymmärrämme että hurjasusien suosion myötä monet ovat ostaneet huskyja. Se on väärin löytöeläintalojen kotia tarvitseville koirille, ja lisäksi myös näitä huskyja hylätään usein. Niin usein käy, jos koira hankitaan hetken mielijohteesta, Dinklage kirjoittaa.

– Pyydän ja anelen, jos aiotte ottaa koiran perheeseenne, olkaa varmoja siitä, että olette valmiita suureen vastuuseen.

Myös esimerkiksi Game of Thronesissa Arya Starkia näyttelevä Maisie Williams toimii aktiivisesti eläimien oikeuksien hyväksi. Williams on muun muassa protestoinut delfiinien metsästämistä vastaan sekä puhuu eläinkokeilla testaamattomien tuotteiden puolesta. Vuonna 2016 hän myös adoptoi itselleen hylätyn koiran.

 

Nivea-tuotemerkin omistama Beiersdorf Oy pahoittelee mainoksesta koitunutta ikävää huomiota. 

Erityisesti Twitterissä älähdettiin useaan otteeseen keskiviikkona, kun Nivea julkaisi Facebookissaan vartalovoidetta käsittelevän postauksensa.

Mainoksessa oli kuva riippukeinussa makoilevan naisen sääristä sekä seuraava teksti: ”Nosta jalat ylös ja rentoudu. Mihin tarvitaan kirjaa, kun voi keskittyä ihailemaan kaunista ihoa?”.

Nivean Facebook-sivulla jaettu postaus, joka on sittemmin poistettu, näytti tältä.
Nivean Facebook-sivulla jaettu postaus, joka on sittemmin poistettu, näytti tältä.

Mainoksen nähneet ihmettelivät postauksen kommenteissa ja Twitterissä, onko kaunis ulkomuoto älykkyyttä ja sivistystä tärkeämpää.

Mainoksesta aiheutuneen negatiivisen kommentoinnin vuoksi Nivea poisti postauksensa.

Nivea-tuotemerkin omistaman Beiersdorf Oy:n kaupallinen johtaja Rita Levomäki-Elamo vakuuttaa, ettei tarkoituksena ollut pahoittaa kuluttajien mieltä.

– Olemme pahoillamme, jos NIVEAn Suomen facebookissa 16.8.2017 tekemämme postaus on aiheuttanut ikävää huomiota. Tarkoituksenamme oli kertoa, miten hyvältä ja rentoutuneelta olo voi kesällä tuntua, Levomäki-Elamo lausunnossaan.

– Ymmärrämme postaukseen kohdistuneen huomion, eikä tarkoituksemme ollut missään nimessä loukata kuluttajiamme, joita arvostamme erittäin paljon. Tästä syystä postaus on poistettu sivuiltamme. 

Asiasta kertoi ensimmäiseksi Markkinointi & Mainonta.

Hieman ahdistava ohjelma on hyvä muistutus siitä, kuinka vahvoja luonnonvoimat saattavat olla.

IS TV-LEHTI. Hiton idiootit! Niin tekisi mieli huutaa ensimmäiselle lomailijaporukalle, joka esiintyy Hurja lomasää -sarjassa (Extreme Weather – The Survivors, 2015).

Brittimiehet lähtevät varta vasten Filippiineille, kun kuulevat taifuunin uhkaavan sitä. Sitten kun alkaa rytistä, ollaan paniikissa ja sokissa. Sen jälkeen vielä ihmetellään tv-haastattelussa, kuinka kamalaa oli olla hengenvaarassa.

Ohjelman ideana on esitellä brittejä, jotka ovat lomamatkallaan kohdanneet katastrofaalisia säätiloja. Taifuunijengi herättää vain ärtymystä, mutta seuraava tarina on oikeasti pelottava ja koskettava.

Se kertoo kolmesta opiskelijasta Turkissa. He luulevat lähtevänsä pienelle patikointireissulle, mutta eksyvät viikoksi rankkasateiden ja myrskyn keskelle vuoristoon ilman ruokaa. Etsiessään pakotietä he ajautuvat vain yhä kauemmas tulvivan joen armoille ja lopulta putoukselle, josta ei tunnu olevan mitään ulospääsyä.

Kammottava on myös osio belgialaisilta rockfestareilta, jossa nuoriso bilettää kuuman auringon alla. Lopulta neljä ihmistä kuolee. Myös rankkasateet ja tulvat brittien suosimilla leirintäalueilla Etelä-Ranskassa pysäyttävät.

Hieman ahdistava ohjelma on hyvä muistutus siitä, kuinka vahvoja luonnonvoimat saattavat olla. Paljon parjattu Suomen kesäsääkin alkaa yllättäen tuntua ihan kivalta. Vaihtoehto kun voisi olla vaikka henkeäsalpaava hiekkamyrsky.

Hurja lomasää Foxilla pe 18.8. klo 19.00.

Naisille jää näissä kaverielokuvissa vain heteroalibin rooli.

Henkivartija Michael Bryce (Ryan Reynolds) tyrii työkeikallaan pahanpäiväisesti. Onneksi Michaelin ex-naisystävä Amelia Ryder (Elodie Yung) tarjoaa hänelle tilaisuuden todistaa ammattitaitonsa. Michael saa tehtäväkseen toimittaa inhoamansa palkkamurhaaja Darius Kincaidin (Samuel L. Jackson) Haagiin. Kincaid on kutsuttu todistamaan Kansainvälisessä tuomioistuimessa Valko-Venäjää diktaattorin elkein johtavaa presidentti Dukhovichiä (Gary Oldman) vastaan.

Patrick Hughesin ohjaama uutuus The Hitman’s Bodyguard noudattelee kaveruskomedioiden tuttua kaavaa. Lajityypin kivijalka on Tappava ase, jossa sähäkästi sanailevaa kyttäkaksikkoa näyttelivät Mel Gibson ja Danny Glover. Näissä elokuvissa kaverukset ovat yleensä niin kiinni toisissaan, että naisille jää vain heteroalibin rooli. He ovat mukana tarinassa vain todistaakseen, etteivät päähenkilöt ole homoja, vaikka viihtyvätkin mieluiten keskenään. Miesten suhde etenee samalla tavalla kuin Hollywood-romansseista: toisiaan inhoava parivaljakko mieltyy toisiinsa, kunhan on ensin saanut ärhennellä keskenään. Näinhän miesten ja naistenkin suhde saa alkunsa, mikäli Hollywoodia on uskominen.

Hughes ei tuo tähän kuvioon mitään uutta. Aina kun katsoja on pitämäisillään leffasta, Jackson murjaisee sovinistisen tai homofobisen vitsin. Niin, eihän sitä tosiaan olla homoja, vaikka ollaan kahden.

Katso traileri:

The Hitman's bodyguard

**

Ensi-ilta 18.8.