Toimittaja pukeutui päiväksi joidenkin musliminaisten käyttämään niqabiin, koska halusi kyseenalaistaa omia ennakkoluulojaan.

Musliminaiselle huntuun kääriytyminen ei ole ongelma, mutta monelle ei-muslimille se on. Onko sinullekin?

Kangasta on valtavasti ja se tuoksuu suitsukkeilta. Hihansuihin on ommeltu pieniä, mustia helmiä. Abayaksi kutsuttu asu peittää minut päästä varpaisiin jättäen näkyviin vain kasvot. Päähäni sidotaan vielä niqab, kasvojen eteen laskettava huntu. Minut voi tunnistaa enää silmistä.

Tammikuisena aamuna olen Helsingin Hämeentiellä sijaitsevan, etnisiä vaatteita myyvän Harif Shopin ainoa ­asiakas, joten myyjällä Yusuf Ahmed Adanilla on aikaa opastaa, miten pukeudutaan kuten harras musliminainen.

Miksi? Koska minulla on ennakko­luuloja. Kun marketissa maitohyllylle osuu yhtä aikaa päästä varpaisiin hunnutettu nainen, huomaan ajattelevani ”voi raukkaa”. Tai pahempaa, huomaan ärtyväni. Miksi nainen suostuu tuohon?

En ole yksin. Aika moni länsimaalainen jää kiinni ajatuksesta, että musliminaiset täytyy pelastaa kaapujensa alta, vaikka naiset itse vakuuttaisivat, etteivät he tarvitse vapautusta. Samalla kuitenkin vastustan perussuomalaisten ehdotusta kieltää niqabien ja burkien käyttö Suomessa. Ihmisellä tulee olla oikeus ­pukeutua niin mielensä kuin uskontonsa mukaisesti.

Haluan ymmärtää musliminaisia ja hyvästellä ennakkoluuloni. Haluan tietää, miltä minusta tuntuu kohdata maail­ma verhottuna ja miten maailma minuun silloin suhtautuu.

Yusuf lyö ostokseni kassaan. Kolmekymmentä euroa abayasta, viisitoista niqabista. Kiitos ja näkemiin!

Muslimivaatteita Helsingissä myyvän Harif Shopin myyntivaltti ovat värikkäät huivit. Niqabeja menee joitakin kappaleita kuukaudessa.

Harvojen vaate

Suurin osa maailman musliminaisista ei peitä kasvojaan niin kuin minä olen nyt tehnyt. Vain silmät paljastava niqab on yleinen lähinnä Persianlahden arabimaissa ­kuten Saudi-Arabiassa. Silmätkin ristikolla peittävä burka puolestaan on afganistanilainen asu, johon naiset pakotettiin verhoutumaan taleban-hallinnon aikana. Burka on ­nykyään erittäin harvinainen missään, mutta arkikielessä moni kutsuu muslimi­naisten vaatetta virheellisesti burkaksi.

Harif Shopin Yusuf myy niqabeja ehkä kymmenkunta kuukaudessa, talvisin ­vähemmän, sillä kasvohuntua on hankala käyttää kylmillä ilmoilla. Paljon enemmän myydään iloisen värisiä huiveja, joita puoti on väärällään.

Muslimien pyhässä kirjassa Koraanissa ei käsketä käyttämään burkaa tai niqabia. Koraani kehottaa sekä naisia ­että miehiä pyrkimään vaatimattomuuteen ja häveliäisyyteen. Lisäksi naisia ohjeistetaan pukeutumaan niin että ”huntu verhoaa heidän povensakin”. Esimerkiksi Saudi-Arabiassa ja Iranissa ­uskonnollinen poliisi valvoo naisten ­pukeutumista, mutta Suomessa tällaista kontrollia ei ole.

Minä nousen niqabissani bussiin. Jännittää. Olen dramaattinen näky, ehkä hieman pelottavakin. ”Muumien mörkö”, pieni poikani kommentoi aamulla. Bussikuski ei vilkaisekaan minua vaan saan leimata korttini rauhassa. Istun nuoren naisen viereen. Hän jatkaa kännykkänsä räpläämistä minua noteeraamatta.

Jännitykseni laantuu, silti jotenkin nolottaa. Ajattelevatko muut matkustajat, että olen suostunut asuun ollakseni miehelleni mieliksi? En halua vaikuttaa alistetulta saati uhrilta. Vai ajattelevatko he minun olevan uskonnollinen kiihkoilija, ehkä jopa vaarallinen?

Seuraavaksi hävettää. Tekisi mieli läpsäistä itseään näin typeristä ajatuksista.

Suomalaiset suhtautuvat uskonnoista kielteisimmin islamiin. Maassa maan tavalla, perustelevat ne, jotka haluaisivat kieltää burkat ja niqabit.

Sakkoja pukeutumisesta

Jos olisin Ranskassa tai Hollannissa, en saisi ajella näin rauhassa. Joku voisi soittaa paikalle poliisin ja saattaisin saada 150 euron rapsut. Burkaan tai niqabiin pakottamisesta voi saada jopa 30 000 ­euron sakot.

Suomen islamilaisen neuvoston varapuheenjohtaja ja tiedottaja Pia Jardi ei tiedä yhtään naista, joka olisi Suomessa pakotettu niqabiin tai burkaan.

–  Syitä käyttää niqabia on monia, mutta kyse on naisen omasta tahdosta ja uskonnollisesta vakaumuksesta. Nainen ei ehkä esimerkiksi halua tulla arvioi­duksi ulkoisten seikkojen perusteella. Niqabin käyttö voi olla myös viesti. Olet uskosi kanssa korotetussa tilassa, ihsan, etkä silloin enää välitä maallisista asioista kuten muiden arvostelusta.

Sen sijaan Pia Jardi on kyllä kuullut muslimimiehistä, jotka ovat vastustaneet vaimon niqabin käyttöä.

–  Yksikin vanhempi mies olisi kovasti halunnut, että hänen nuori ja nätti vaimonsa olisi pukeutunut seksikkäästi, mutta nainen piti päänsä ja pukeutui muslimivaatteisiin. Usein ajatellaan, että muslimit ovat kaikki samanlaisia, mutta heidänkin joukossaan on eri ­tavoin ajattelevia.

Kun kiistelty burkalaki astui voimaan Ranskassa, musliminaiset protestoivat ja järjestivät mielenosoituksia. Lakia kritisoivien mielestä naisten ”vapauttaminen” on vain tekosyy, kun oikeasti kyse onkin vain vierauden pelosta. Meillä ­perussuomalaiset ovat väläytelleet burkien ja niqabien kieltämistä ”ennen kuin niistä tulee yleisempiä”. Kyse on kuitenkin hyvin marginaalisesta ilmiöstä:  niqabeja tai burkia käyttää muutama prosentti Suomen noin 60 000 muslimista.

Vastapäätäni istahtaa mukavan näköi­nen mies. Havahdun. Jos haluan esiintyä uskottavasti, minun ei pidä jäädä tuijottamaan miehiä. Musliminaiselta odotetaan säädyllistä käytöstä: ei flirttailua, ei kiroilua, ei kovaäänistä huutamista tai nauramista. Toisaalta tuntuu, että  kaapuni suojassa voin rauhassa tarkkailla. Kukaan ei tiedä, kuka olen.

Päästä varpaisiin hunnutettu nainen  on dramaattinen näky ja kerää katseita Helsingin keskustassa.

Katseiden kohteena

Säädyllinen musliminainen ei myöskään paljasta nilkkojaan. Muistan sen, kun meinaan kompastua abayaani. Joudun kannattelemaan helmojani ja hipsuttelen kuin tanssiaisasussa. Suuntaan  keskustassa Kampin ostoskeskukseen. Ovella vanhempi nainen katsoo pitkään ja tuhahtaa äänekkäästi.

Tuhahdus ei yllätä. Kirkon tutkimuskeskuksen parin vuoden takaisen tutkimuksen mukaan suomalaiset suhtautuvat eri uskonnoista kaikkein kielteisimmin ­islamiin. Alan ymmärtää, että niqabiin pukeutuminen vaatii rohkeutta. Pia Jardi kertoo, että kun pelkkänä huivipäänäkin saa osakseen häirintää, niqabiin ­pukeutunut kohtaa sitä vielä enemmän.

–  Niqab-siskoja kunnioitetaan. He ovat uskossaan niin vahvoja, että jos heidän päälleen syljetään, he ajattelevat, että se on heidän kohtalonsa, jumalan tahto.

Pia käyttää itse huivia, koska uskoo sen olevan Allahin määräys. Niqabiin hän ei ole pukeutunut.

– Vaikka haluaisinkin, se olisi hankalaa, koska olen töissä asiakaspalvelussa ja mukana myös politiikassa.

Huomaan, että vanhempien naisten lisäksi minua tuijottavat nuorehkot suomalaismiehet. Se on hassua, sillä jos niqabini tarkoitus on varjella vastakkaisen sukupuolen katseilta, nyt käy päinvastoin. Kun vähäpukeinen nainen ei enää hätkäytä, ehkä verhottu nainen kiehtookin mielikuvitusta enemmän.

Syöminen ja juominen niqabissa on hankalaa, mutta onnistuu.  Mutta apua, saivatko ­kädet näkyä?

Muslimi ja feministi

Isra Lehtinen seisoo peilin edessä ja kiepauttaa päänsä ympärille puuvillaisen bandanan. Päälle hän laskostaa ohuemman huivin, jonka hän nipsauttaa hakaneulalla kiinni leuan alta. Vielä huivin liepeet kiinni edestä ihan tavallisella ­hopeasormuksella.

– Näin minä opin huivin sitomaan aikanaan, mutta ­nykyäänhän nuorilla on omat tapansa. Bandana estää liukasta huivia valahtamasta alas, Isra selittää.

Isra kääntyi muslimiksi yli kaksi­kymmentä vuotta sitten. Tuolloin jo pelkkä huivin käyttäminen herätti suomalaisissa hämmennystä. Silloinen puolisokin oli muslimi, mutta hänellä ei ollut mitään tekemistä Isran kääntymisen kanssa. ­Isra oli kiinnostunut islamista jo aiemmin. Vielä vähemmän vaikutusta puolisolla oli ­Isran huivinkäyttöön.

– Hän itse asiassa vastusti sitä, koska pelkäsi, että sukuni ajattelee hänen painostaneen minua.

Isra opiskelee islamin opettajaksi ja tekee gradua islamilaisesta feminismistä muslimiyhteisöissä Pohjoismaissa. Isran mukaan huivit, niqabit ja burkat ovat harvoin musliminaisille itselleen mikään ongelmia.
Mistä sitten on syntynyt käsitys, että musliminaiset pitäisi vapauttaa?

–  Länsimainen feminismi on valkoisen, keskiluokkaisen naisen feminismiä, jonka näkökulmasta muut ovat ”toisia”. Islamilainen feminismi on feminismiä uskonnon sisällä. Muuten päämäärä on sama: naisten oikeuksien saavuttaminen ja tasa-arvo kaikilla tasoilla.

Toisaalta, jos nainen luopuu huivistaan kokonaan, saattaa hän saada yhteisössä paheksuntaa osakseen. Isra ei itse ­pukeutuisi niqabiin, ei Suomessa.

–  Koraani kehottaa vaatimattomuuteen, mutta niqabiin pukeutuneena olet kuin huutomerkki ja herätät paljon enemmän huomiota kuin pelkässä huivissa.

Isra selittää, että niqabin ja burkan käyttö pohjautuu Koraanin kohtaan, jossa puhutaan profeettojen vaimoista, jotka eivät ole kuin muut naiset. Heidän tulee sanoa sanottavansa ”verhon takaa”.

–  Mutta tavalliset naiset eivät ole profeettojen vaimoja. Tiedän joitakin, jotka ovat käyttäneet niqabia. Heillä sen käyttäminen on liittynyt uskoontulon alkuinnostukseen, kun on halunnut tehdä kaiken mahdollisimman ”oikein”, Isra ­sanoo.

Joskus Isra on miettinyt huivistakin luopumista. Hänestä usko ei ole kiinni vaatetuksesta.

– Olen kuitenkin tottunut huiviin, ja se on pelastanut monta kiireistä aamua, kun en ole ehtinyt pestä hiuksia.

Isra Lehtinen on iloinen huivistaan varsinkin silloin, kun on huono 
hiuspäivä.

Rauha sinulle!

”Olen uunituore niqab-sisko, muslimi­vuosia tosin jo yli 20, mutta niqabiin ­’hurahdin’ vasta nyt. Käyttöni on ollut sellaista ’tilanteen mukaan’, mutta insha ­Allah pian se tuntuu yhtä helpolta kuin huivin käyttö. Tunnelmat niqabin takana vaihtelevat – joskus se tuo ihanan turvallisuudentunteen ja rauhan mieleeni, ­alhamdulillah, välillä kiskaisen sen ahdistuneena pois...”
Näin pohdiskelee nimimerkki ­Meryam muslimien Islamtieto-keskustelupalstalla.

Niqabin käyttämisestä tekevät vaikeaa paitsi ihmisten ennakko­luulot myös ihan käytännön seikat. Esimerkiksi pankissa ­asioidessa kasvot on pakko paljastaa.

Minua katseiden kohteena oleminen ­alkaa jo väsyttää. Huomaan myös, miksi niqab ei ole talvivaate. Kylmällä hengitys kastelee kasvoharson, ja se tuntuu ikävältä.

Päätän lähteä Itä-Helsingissä sijaitsevaan Itis-kauppakeskukseen, sillä siellä liikkuu paljon muslimeja. Metrossa hätkähdän nähdessäni mustan hahmoni ikkunasta. Ei ilmeitä, ei kasvonpiirteitä. Ei-muslimien pelkokin on ymmärrettävää, kun miettii, että ihmiset viestivät kasvoillaan ja ilmeillään. Niqabissa kieltäytyy siitä.

– Salaam alaikum, nuori tumma­ihoinen nainen sanoo ja katsoo minua ystävällisesti, kun astun ulos metrosta.

Rauha sinulle. Lämpö läikähtää rinnassa, vaikka tuntuukin, etten huijarina oikein ansaitsisi tervehdystä. Myös muut vastaan tulevat muslimit tervehtivät. Minulla on harvoin maahanmuuttajien kanssa minkäänlaista kontaktia, mutta nyt tuntuu kuin minut olisi vihitty johonkin jengiin.

Muslimimiehet ­eivät uskalla katsoa silmiin, mutta heistäkin moni heilauttaa kättä kohdalla. Niqab voi olla myös merkki, että haluaa rauhaa. Niqab-siskojen yksityisyyttä kunnioitetaan.

Janottaa. Päätä särkee, sillä happi tuntuu välillä loppuvan harson takana. Kahvilassa tilaan tuoremehun. Myyjätyttö ei näytä hätkähtävän olemustani ja sujauttaa lasiini pyytämättä pillin. Syöminen olisi hankalaa ellei jopa mahdotonta. ­Tosin Islamtieto-palstan Meryam on käynyt niqabissaan ravintolassakin:

Myönteisin kokemus oli käydessäni syömässä halal ravintolassa; mieheni pyysi pilkkomaan pihvini suupaloiksi ja tuomaan juomaan pillin. Kuulemma söin ruokani kauniisti sormin, huomiota herättämättä ja vaatteeni olivat esiintymiskuntoiset ruokailun jälkeenkin...Niqabissa ulkona syöminen asettaa tietyt rajoitukset ruokalajien valintaan...”

Vain silmänsä paljastavia niqab-­siskoja kunnioitetaan muslimien keskuudessa. Asu voi olla myös merkki siitä, että haluaa rauhaa.

Mystifioitu vaatekappale

Niqab-kokeiluni jää yhteen päivään. ­Haluan kuitenkin vielä tavata naisia, jotka ovat syntyneet muslimeiksi, sillä Isra Lehtinen ja Pia Jardi ovat muslimeiksi kääntyneitä suomalaisia. Maryan Abdulkarim ja Warda Ahmed ovat somalialaissyntyisiä suomalaisia, koulutettuja feministejä – jotka pukeutuvat niin kuin säädyllisen musliminaisen kuuluukin. Keskustelu vaatetuksesta turhauttaa heitä.

– Tuntuu, että kaikki länsimainen ­islamfobia ja -viha kiteytyy muslimi­naisten vaatteisiin, Maryan sanoo.

Naisia loukkaa, että huiviensa takia heitä pidetään uhreina, joilla ei ole omaa ääntä.

–  Suomessa on valinnanvapaus, mutta jotkut joutuvat selittelemään enemmän omia valintojaan. Että vaikka kuinka sanoisit, että ihan itse puin, niin ei uskota, Maryan sanoo.

Viime kesänä Femen-ryhmän aktivistit vaativat musliminaisten vapauttamista huivipakosta osoittamalla mieltään rinnat paljaina moskeijan edessä Tukholmassa. Se oli naisista älytöntä ja loukkaavaa. Maryan ja Warda ovat törmänneet myös siihen, ettei muslimi­naisen uskota voivan olla feministi.

– Minäkin voisin alkaa saarnata, että länsimaisten naisten tulee vapautua korko­kengistään ja minihameistaan.

Warda huomauttaa, että jos häntä vastaan kävelee nainen niqabissa, hänen ensimmäinen ajatuksensa on, että onpa rohkea tyyppi. Naisten mielestä niqabin käyttämistä on silti myös mystifioitu.

– Se on kuitenkin vain vaatekappale. Tiedän naisia, jotka voivat joinain päivänä haluta käyttää sitä ja joinain ei, Maryan­ lisää.

Maryan katsoo minua ja tämän­päiväistä vaatetustani haastavasti: farkut, kauluspaita, neulepusero. Kaulan ympärillä villahuivi.

–  Pukeutuminen on musliminaiselle valinta siinä missä sinullekin. Pukeuduitko tänään noin peittävästi, koska olit tulossa tapaamaan muslimeja?

Mitä ajatuksia hunnutettu nainen herättää?

Eeva-Riitta Vilkki, 76

Ei mitään vastaan, jokaisella on oikeus pukeutua vakaumuksensa mukaisesti. Se herättää kuitenkin sääliä, jos nainen ei saa esiintyä sellaisena kuin itse haluaisi.

Erkki Hulkki, 57

Näen naisen, joka on ­pukeutunut noin kulttuurinsa ja uskontonsa takia. Meillä on ollut vasta vähän aikaa maahanmuuttajia. Ymmärrän, että joitakin vieras voi pelottaa.”

Inka Holma, 38

Onko nainen itse tyytyväinen? Jos on, hyvä niin. Jos ei, se on ongelma. Muslimiasujen kieltäminen ei kuitenkaan ole ratkaisu, koska se ei poista ydinongelmaa.”

Lue myös:

Unohda hipsterit, nyt tulevat mipsterit

Iranin katumuoti ei ole sitä, mitä kuvittelet

Ympärileikatun naisen tarina

 

Tanssii tähtien kanssa -ohjelmasta tuttu, poliitikko Pekka Haaviston puoliso Antonio Flores on valmistunut hiljattain muotisuunnittelijaksi.

Hiustaiteilijana ja kansanedustaja Pekka Haaviston puolisona tunnettu Antonio Flores on viettänyt syksyä uudenlaisen työn parissa.

– Olen valmistunut nyt Helsinki Design Schoolista muotisuunnittelijaksi, ja sain onnekseni suunnitella yhden iltapuvun eräälle vieraalle tämän vuoden Linnan juhliin. Tämä on ensimmäinen virallinen iltapukuni, Flores iloitsi tiistaina muotisuunnittelija Lalli Savolaisen näytöksessä.

Flores on tehnyt tähän mennessä vain yhden hääpuvun ja yhden iltapuvun.

– Mutta nämä olivat tuttavilleni. Katsotaan mitä nyt tapahtuu!

Hän ei voi kertoa, kenelle Linnan juhlien puku tulee, eikä mitään edes materiaaleista.

– Puvun kantaja ei halua, että puhun asiasta, joten se on salaisuus.

Muotisuunnittelun lisäksi Flores on matkustellut tänä syksynä paljon.

– Lähden jälleen parin viikon päästä Bangkokiin ja sen jälkeen lennän Malagaan. Olen tuore kummisetä, sillä siskoni sai hiljattain poikavauvan. Meillä on ristiäiset joulukuun alussa ja samalla vietän joulua pitkästä aikaa äitini ja perheeni kanssa Espanjassa.

Omat vanhemmat ovat teinien mielestä aina vähän noloja. Jopa katu-uskottava presidentti Barack Obama.

Jokaisen teinin vanhempi sen tietää: sitä on aina vähän nolo omien lastensa mielestä. Kukapa ei olisi teininä jättänyt pientä hajurakoa, kun on kävellyt isänsä tai äitinsä kanssa kaupungilla. Tai huokaissut, kun on nähnyt vanhempiensa Facebook-päivityksen.

Edes presidentti Barack Obama, 55, ei ole voinut välttyä hetkiltä, joissa hän on tajunnut olevansa nolo isä. Useimmiten teinit ovat nykytekniikassa niin paljon aikaansa edellä kuin vanhempansa. Näin on myös Obaman perheessä.

Presidentti kertoi tällä viikolla Jimmy Kimmelin talk show'ssa hauskan esimerkin hetkestä, kun hän tajusi olevansa nolo. Obama oli kysynyt illallisella nuoremmalta tyttäreltään, 15-vuotiaalta Sashalta, mikä Snapchat oikein on ja mitä sillä voi tehdä. Sasha näytti isälleen. Tästä innostuneensa presidentti alkoi sitten luennoida illallispöydässä ääneen vaimolleen Michellelle sosiaalisen median merkityksestä.

Sasha huomasi tilaisuutensa ja kuvasi isänsä luennon.

– Sasha lähetti videon ystävilleen, että tässä mun isä nyt luennoi sosiaalisen median merkityksestä. Michellestä tämä oli tosi hauskaa, Obama kertoi Jimmy Kimmelille.

Vaikka presidentti onkin teinityttärensä mielestä nyt vähän nolo, ei mene kuin muutama vuosi, niin tilanne voi muuttua. Siitäkin presidentillä on omakohtaista kokemusta. Viime heinäkuussa Obama päätti laulaa vanhemman tyttärensä Malian 18-vuotissynttäreillä. Obama kertoi ennen esitystä, että on isän tehtävä nolata tyttärensä. Mutta toisin kävi. Malia ei hävennyt isänsä epävireistä laulua, vaan liikuttui tämän eleestä.

Ay-johtaja on ollut sairauslomalla lokakuun alusta lähtien.

Palvelualojen ammattiliiton PAMin puheenjohtaja Ann Selin kertoo Facebook-sivuillaan, että hänen sairastamansa rintasyöpä on aggressiivinen.

– Eteenpäin mennään vaikka kaikki uutiset eivät ole iloisia tai hyviä. Sain tänään kuulla että rintasyöpäni on aggressiivista lajia, joten kaikenlaisia hoitoja on nyt sitten valitettavasti edessä. Sytostaateilla aloitetaan. Taistelutahto on kohdillaan ja tukea ympärillä on ihanasti.

Selin sanoo olevansa onnekas ja kiittää ystäviään, työtovereitaan sekä muita ihmisiä saamastaan tuesta. Lisäksi hän toivoo, ettei hänen sairautensa olisi ainoa keskustelunaihe, kun hän tapaa ihmisiä kasvokkain.

– Olen monella tavalla onnekas. Tukea on runsaasti saatavilla. Elämä jatkuu, Selin kirjoittaa julkisessa Facebook-postauksessaan.

Seliniltä leikattiin rintasyöpä lokakuun alussa ja hän on ollut toistaiseksi sairauslomalla.

Mikään yksityiskohta ei ole liian merkityksetön traileria analysoiville faneille (eli meille)!

Tätä hetkeä Gilmoren tytöt -hittisarjan fanit ovat odottaneet: Netflix julkaisi paluujaksojen trailerin – ja se on juuri niin ihana kuin saatoimme toivoa. Kiitospäivänä 25. marraskuuta julkaistava A Year in the Life -minisarja sisältää neljä 90 minuutin jaksoa, joista jokainen keskittyy yhteen vuodenaikaan.

Luonnollisesti traileri on pakattu sarjan tapaan täyteen nokkelia repliikkejä ja populaarikulttuuriviittauksia. Jos haluat fiilistellä jo nyt, katso pätkä (mieluiten moneen kertaan, kuten me):

Netflix julkaisi hiljattain myös uusia kuvia paluujaksoista. Katso kuvat täältä.

Tämä paluujaksoista tiedetään:

1. Kaikki Roryn eksät ovat mukana

Kaikki heistä vilahtavat myös trailerissa. Vieköhän aikuisen Roryn sydämen ensimmäinen poikaystävä Dean (Jared Padalecki), kompleksinen lukutoukka Jess (Milo Ventimiglia) ja komea college-rakas Logan (Matt Czuchry)? Kysyimme hiljattain lukijoita, kenen kanssa he toivoisivat Roryn päätyvän yhteen. Äänestystä johtaa edelleen selvästi Logan, ja Jess on toisella sijalla. Kenen tiimiin sinä kuulut? Anna oma äänesi!

Näin Logan houkutteli Rorya aikoinaan.

GIPHY

Roryn bestistä Lanea sarjassa ja paluujaksoissa näyttelevä Keiko Agena paljasti hiljattain Teen Voguelle, että hän kuuluu Jessin tiimiin. Näyttelijä kuitenkin veikkaa, että hänen roolihahmonsa Lane pitäisi Loganin puolia.

– Mahtavaa Loganissa on se, että hän on karismaattinen, fiksu ja rikas – ei taloudellisesti, vaan ihmisenä, Mutta hänen heikkoutunsa on aina ollut vaikeus sitoutua Roryyn, ja sitä en siedä. Henkilökohtaisesti en kaipaa mitään muista asioista, mutta sitoutuminen on ehdoton juttu, Agena sanoo.

(Paljastettakoon, että myös Me Naisten toimituksesta löytyy Jess-faneja.)

2. Ja niin ovat muutkin vanhat tutut

Stars Hollow'n väestä paluujaksoissa nähdään Lorelain, Roryn, Luken, Roryn eksien ja Lanen lisäksi moni muu suosikkihahmo, kuten Lorelain paras ystävä Sookie (Melissa McCarthy), aina yhtä eksentrinen Kirk (Sean Gunn), sarkastinen vastaanottovirkailija Michel (Yanic Truesdale), Roryn jyrä opiskelukaveri Paris (Liza Weil), pikkukaupungin johtohahmo Taylor (Michael Winters) sekä Lorelain ja Roryn naapuri Babette (Sally Struthers). Kaikki paluujaksojen näyttelijät näet IMdb-tietokannasta.

Ja hyviä uutisia koirafaneille! TVLine-sivuston mukaan myös Lorelain koira Paul Anka on mukana Gilmoren tyttöjen comebackissa. Lemmikkiä esittää alkuperäisestä sarjasta tuttu koiranäyttelijä Sparky.

”Hän on nyt 14-vuotias eikä kuule kovin hyvin, mutta hän on hyvä koira”, Lauren Graham twiittasi viime talvena.

Lorelain isä Richard ei valitettavasti palaa enää ruutuun, sillä häntä sarjassa näytellyt Edward Herrmann kuoli syöpään vuonna 2014. Tragedia oli yllättävä, sillä vain Herrmannin läheiset tiesivät sairaudesta. Sarjan luoja Amy Sherman-Palladino on kertonut, että kolmen sukupolven Gilmoren naisten rakkaan perheenjäsenen menetystä käsitellään paluujaksoissa. Myös Richardin kuolema on tapahtunut ennen paluujaksoja, joten katsoja näkee, miten se on muuttanut päähenkilöiden elämiä.

Trailerissa selviää, että Lorelain äiti Emily (Kelly Bishop) on hankkinut seinälleen valtavan muotokuvan edesmenneestä miehestään.

3. Emily konmarittaa

Trailerin perusteella Lorelain äiti Emily on monen muun tapaan innostunut Marie Kondon hittikirjan raivausmetodista. Kuten moni muu, hän hankkiutuu videolla eroon esimerkiksi mekosta ja ruokapöydän tuoleista, sillä ”ne eivät tuota minulle enää iloa”.

Olemme myös jotakuinkin pöyristyneitä siitä, että ulkomuodostaan tarkalla seurapiirirouvalla on trailerissa yllään farkut ja t-paita. Onko tässä uusi Emily?

Tässä kuvassa paluujaksoista Emily näyttää enemmän vanhalta itseltään.
Tässä kuvassa paluujaksoista Emily näyttää enemmän vanhalta itseltään.

4. Lorelai tai Rory saattaa olla raskaana

Fanien villin teorian mukaan Rory odottaa Loganin lasta. Todistusaineisto on melko heppoista, mutta varsinkin Gilmoren tyttöjen Instagram-tilillä jaettu kuva tuntuu monen mielestä viittaavan siihen, että joku on raskaana – se voi tosin yhtä hyvin olla Lorelai. Sarjassa Lorelai nimittäin pelkäsi olevansa raskaana, koska himoitsi omenaa.

 

Pop-Tart appetizers to hold us over 'till the pizza comes. And one apple.

Kuva, jonka @gilmoregirls julkaisi

Trailerin perusteella pop tart -leivokset ovat edelleen Roryn ja Lorelain suosiossa. Niiden reseptin löydät muuten Me Naisten 27. lokakuuta ilmestyvästä numerosta 43/2016!

Lorelailla on myös kesällä julkaistussa videossa päällään collegepaita, jossa lukee ”I'm with human” eli suoraan käännettynä olen ihmisen kanssa. Jotkut ovat tulkinneet paidan ja Lorelain vatsaa peittävän sanomalehden merkiksi raskaudesta.

5. Luke ja Lorelai ovat yhdessä

Mutta saako pari lapsen? Menevätkö he naimisiin? Kestääkö suhde draaman, jota kaksikon välillä on aina riittänyt?

Trailerissa Lorelai kertoo, ettei ole enää varma, tietääkö, mitä haluaa elämältään.

Miten käy Luken ja Lorelain rakkaustarinan?
Miten käy Luken ja Lorelain rakkaustarinan?

6. Rorylla ei olekaan työpaikkaa

Kuvauksista tihkuneista kuvista moni päätteli, että Rory on paluujaksoissa opettaja, sillä hän esimerkiksi seisoo luokan edessä, ilmeisesti englannin tunnilla. Trailerin perusteella vaikuttaa kuitenkin siltä, että työtön ja rahaton Rory vielä etsii omaa juttuaan ja elää jonkinlaista kriisivaihetta. Kieltämättä se kuulostaa kiinnostavammalta kuin yllätyksetön ja turvallinen opettajan virka.

7. Jess tekee ehkä uraa kirja-alalla

Trailerissa Jess ja Rory siemailevat lämpimissä tunnelmiassa viskiä (eli ainakaan tässä vaiheessa Rory tuskin on tai tietää olevansa raskaana), kun Rory avautuu siitä, miten hukassa on. Tarkkanäköiset fanit ovat huomanneet, että paikka on Stars Hollow Publishing House eli pikkukaupungin kustantamo. Tarkoittaako tämä, että kirjafanina tunnettu Jess on kustantamossa työssä?

Paluujaksojen kuvissa Jess ja hänen enonsa Luke kinastelevat tietenkin Luken dinerissa.
Paluujaksojen kuvissa Jess ja hänen enonsa Luke kinastelevat tietenkin Luken dinerissa.

8. Luke saarnaa edelleen Roryn ja Lorelain ruokatavoista

Trailerissa Rory ja Lorelai vakuuttavat syövänsä luomutacoja ja Luke käskee Rorya laskemaan minidonitsin kädestään. Luke hei, tarkoitat varmasti hyvää, mutta anna naisten syödä, mitä huvittaa!