Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Jouluna varkaallekin kelpaa vain paras.

Hirveä tungos! Voisi kuvitella, että jouluruuhkassa kaupat kärsivät myös tappiota, kun joku keksii hyödyntää ihmispaljouden tuomaa turvaa ja hankkia joululahjansa maksamatta. Ja me muut joudumme sitten pulittamaan lahjoistamme senkin edestä.

Onkohan näin? Kysyimme asiaa tavarataloista. 

– Minulla on se yleiskuva, että tietty ryhmä, joka katsoo oikeudekseen ottaa tavaraa maksamatta, toimii samalla tavalla läpi vuoden, sanoo SOK:n tavaratalo- ja erikoisliiketoiminnan myyntijohtaja Juha Thilman.

"Ammattilainen saa varastettua ilman tungostakin."

Helsingin Sokos-tavaratalossa joulunalusaika kuitenkin näkyy myös näpistyksinä tai niiden yrityksinä.

– Samalla kuitenkin myös kiinniottomme lisääntyvät, sillä asia on tiedostettu ja osaamme varautua tilanteeseen, tavaratalojohtaja Anna Vahteri kertoo.

Stockmannilta ei haluta kommentoida turvallisuusasioita julkisesti lainkaan. Jonkinlaista osviittaa antaa kuitenkin poliisin keräämä tilasto.

– Yleisellä tasolla voisi olettaa, että aina kun on ihmisiä liikkeellä, näpistyksissäkin tulee jonkinlainen piikki, pohtii rikoskomisario Sami Kalliomaa Helsingin poliisilaitokselta.

Tilastojen tarkastelu kuitenkin osoittaa, että joulukuussa näpistyksiä on tapahtunut jonkin verran vähemmän kuin muina kuukausina. Tilasto on tosin koko joulukuulta, eikä siitä pysty irrottamaan pelkkää joulunalusaikaa.

– Joulukuu on poikkeuksellinen kuukausi siksikin, että pyhiä on enemmän eivätkä kaupat ole auki, mikä voi olla syynä näpistysten pienempään lukumäärään, Sami Kalliomaa sanoo.

Antamisen pakko

Kaupoissa osataan varautua ruuhkiin ja näpistyksiin, kertoo myös vuosia myymäläetsivänä työskennellyt Antto Terras. Aiemmin tänä vuonna mies muisteli myymälävarkauskokemuksiaan Stockmann Yard -teoksessaan.

– Jouluna toteutunut myyntikin on niin iso, että vaikka muutama ylimääräinen tuote lähtisikin, kauppias jää voiton puolelle.

Ainakaan varastetun tavaran osuus myydystä ei Anton mukaan lisäänny. Kauppiaat huomioivat sen myös hinnoissa.

Eikä varas mitään ruuhkaa tarvitse.

– Ammattilainen saa varastettua ilman tungostakin.

"Pelikonsolit, kuten PlayStation 4 ja kaikki, mikä toimii pattereilla."

Anton mukaan joulu ei kuitenkaan ole mikään varkaiden juhla, vaan näpistysten takana on usein surullisia tarinoita.

– Joulussa on monia hyviä ja kivoja puolia, mutta myös antamisen pakko. Tavallisella työtätekevällä ei välttämättä ole varaa, mutta hän haluaa osoittaa, että muka olisi.

Siinä mielessä joulu on kuitenkin varastetun tavaran sesonkia, että jälleenmyyntimarkkinat käyvät kuumana esimerkiksi nettihuutokaupoissa.

– Joulukuussa jokainen ostaa jotakin, joten varastetuista tuotteista eroon pääseminen on huomattavasti helpompaa kuin tammikuun alennusmyyntien aikaan, jolloin ihmisiltä on muutenkin rahat loppu.

Mitä varkaiden mukaan sitten lähtee?

– Kyllähän se on sitä hittitavaraa, mitä kukin jouluna haluaa. Pelikonsolit, kuten PlayStation 4, ja kaikki mikä toimii pattereilla. Frozen-elokuvan lelut, merkkivaatteet, Antto luettelee.

Kinkkuvarkaita on turha metsästää, kukaan ei kaipaa sellaista bulkkitavaraa. Kallista sen olla pitää.

Game of Thrones -sarjassa näyttelevä Peter Dinklage on ryhtynyt Petan kanssa toimiin huskyjen hylkäämisen vähentämiseksi.

Huskyt ja suden näköiset koirat ovat tärkeä osa Game of Thrones -sarjaa, ja monet fanit haluavat lemmikikseen samanlaisia koiria. Valitettavasti ilmiö näkyy huskyjen hankkimisen lisäksi myös hylättyjen koirien määrässä.

Helsingin Sanomat kertoo, että Britanniassa hylätään nykyään vuosittain jopa 80 huskya. Ennen Game of Thrones -sarjan alkua määrä oli vain noin kymmenen huskya vuodessa.

Sarjassa Tyrion Lannisteria näyttelevä Peter Dinklage on HS:n mukaan huolestunut siitä, että Game of Thronesin fanit ovat ottaneet siperianhuskyja lemmikeikseen. Moneilta faneilta on puuttunut koiraa ottaessa varmuus siitä, että lemmikistä pystyy pitämään huolta.

Dinklage on yhdistänyt voimansa eläinsuojelujärjestö Petan kanssa estääkseen koirien harkitsematonta ostamista ja hylkäämistä.

Peter Dinklage. Kuva: Lucy Nicholson / Reuters
Peter Dinklage. Kuva: Lucy Nicholson / Reuters

– Ymmärrämme että hurjasusien suosion myötä monet ovat ostaneet huskyja. Se on väärin löytöeläintalojen kotia tarvitseville koirille, ja lisäksi myös näitä huskyja hylätään usein. Niin usein käy, jos koira hankitaan hetken mielijohteesta, Dinklage kirjoittaa.

– Pyydän ja anelen, jos aiotte ottaa koiran perheeseenne, olkaa varmoja siitä, että olette valmiita suureen vastuuseen.

Myös esimerkiksi Game of Thronesissa Arya Starkia näyttelevä Maisie Williams toimii aktiivisesti eläimien oikeuksien hyväksi. Williams on muun muassa protestoinut delfiinien metsästämistä vastaan sekä puhuu eläinkokeilla testaamattomien tuotteiden puolesta. Vuonna 2016 hän myös adoptoi itselleen hylätyn koiran.

 

Nivea-tuotemerkin omistama Beiersdorf Oy pahoittelee mainoksesta koitunutta ikävää huomiota. 

Erityisesti Twitterissä älähdettiin useaan otteeseen keskiviikkona, kun Nivea julkaisi Facebookissaan vartalovoidetta käsittelevän postauksensa.

Mainoksessa oli kuva riippukeinussa makoilevan naisen sääristä sekä seuraava teksti: ”Nosta jalat ylös ja rentoudu. Mihin tarvitaan kirjaa, kun voi keskittyä ihailemaan kaunista ihoa?”.

Nivean Facebook-sivulla jaettu postaus, joka on sittemmin poistettu, näytti tältä.
Nivean Facebook-sivulla jaettu postaus, joka on sittemmin poistettu, näytti tältä.

Mainoksen nähneet ihmettelivät postauksen kommenteissa ja Twitterissä, onko kaunis ulkomuoto älykkyyttä ja sivistystä tärkeämpää.

Mainoksesta aiheutuneen negatiivisen kommentoinnin vuoksi Nivea poisti postauksensa.

Nivea-tuotemerkin omistaman Beiersdorf Oy:n kaupallinen johtaja Rita Levomäki-Elamo vakuuttaa, ettei tarkoituksena ollut pahoittaa kuluttajien mieltä.

– Olemme pahoillamme, jos NIVEAn Suomen facebookissa 16.8.2017 tekemämme postaus on aiheuttanut ikävää huomiota. Tarkoituksenamme oli kertoa, miten hyvältä ja rentoutuneelta olo voi kesällä tuntua, Levomäki-Elamo lausunnossaan.

– Ymmärrämme postaukseen kohdistuneen huomion, eikä tarkoituksemme ollut missään nimessä loukata kuluttajiamme, joita arvostamme erittäin paljon. Tästä syystä postaus on poistettu sivuiltamme. 

Asiasta kertoi ensimmäiseksi Markkinointi & Mainonta.

Hieman ahdistava ohjelma on hyvä muistutus siitä, kuinka vahvoja luonnonvoimat saattavat olla.

IS TV-LEHTI. Hiton idiootit! Niin tekisi mieli huutaa ensimmäiselle lomailijaporukalle, joka esiintyy Hurja lomasää -sarjassa (Extreme Weather – The Survivors, 2015).

Brittimiehet lähtevät varta vasten Filippiineille, kun kuulevat taifuunin uhkaavan sitä. Sitten kun alkaa rytistä, ollaan paniikissa ja sokissa. Sen jälkeen vielä ihmetellään tv-haastattelussa, kuinka kamalaa oli olla hengenvaarassa.

Ohjelman ideana on esitellä brittejä, jotka ovat lomamatkallaan kohdanneet katastrofaalisia säätiloja. Taifuunijengi herättää vain ärtymystä, mutta seuraava tarina on oikeasti pelottava ja koskettava.

Se kertoo kolmesta opiskelijasta Turkissa. He luulevat lähtevänsä pienelle patikointireissulle, mutta eksyvät viikoksi rankkasateiden ja myrskyn keskelle vuoristoon ilman ruokaa. Etsiessään pakotietä he ajautuvat vain yhä kauemmas tulvivan joen armoille ja lopulta putoukselle, josta ei tunnu olevan mitään ulospääsyä.

Kammottava on myös osio belgialaisilta rockfestareilta, jossa nuoriso bilettää kuuman auringon alla. Lopulta neljä ihmistä kuolee. Myös rankkasateet ja tulvat brittien suosimilla leirintäalueilla Etelä-Ranskassa pysäyttävät.

Hieman ahdistava ohjelma on hyvä muistutus siitä, kuinka vahvoja luonnonvoimat saattavat olla. Paljon parjattu Suomen kesäsääkin alkaa yllättäen tuntua ihan kivalta. Vaihtoehto kun voisi olla vaikka henkeäsalpaava hiekkamyrsky.

Hurja lomasää Foxilla pe 18.8. klo 19.00.

Naisille jää näissä kaverielokuvissa vain heteroalibin rooli.

Henkivartija Michael Bryce (Ryan Reynolds) tyrii työkeikallaan pahanpäiväisesti. Onneksi Michaelin ex-naisystävä Amelia Ryder (Elodie Yung) tarjoaa hänelle tilaisuuden todistaa ammattitaitonsa. Michael saa tehtäväkseen toimittaa inhoamansa palkkamurhaaja Darius Kincaidin (Samuel L. Jackson) Haagiin. Kincaid on kutsuttu todistamaan Kansainvälisessä tuomioistuimessa Valko-Venäjää diktaattorin elkein johtavaa presidentti Dukhovichiä (Gary Oldman) vastaan.

Patrick Hughesin ohjaama uutuus The Hitman’s Bodyguard noudattelee kaveruskomedioiden tuttua kaavaa. Lajityypin kivijalka on Tappava ase, jossa sähäkästi sanailevaa kyttäkaksikkoa näyttelivät Mel Gibson ja Danny Glover. Näissä elokuvissa kaverukset ovat yleensä niin kiinni toisissaan, että naisille jää vain heteroalibin rooli. He ovat mukana tarinassa vain todistaakseen, etteivät päähenkilöt ole homoja, vaikka viihtyvätkin mieluiten keskenään. Miesten suhde etenee samalla tavalla kuin Hollywood-romansseista: toisiaan inhoava parivaljakko mieltyy toisiinsa, kunhan on ensin saanut ärhennellä keskenään. Näinhän miesten ja naistenkin suhde saa alkunsa, mikäli Hollywoodia on uskominen.

Hughes ei tuo tähän kuvioon mitään uutta. Aina kun katsoja on pitämäisillään leffasta, Jackson murjaisee sovinistisen tai homofobisen vitsin. Niin, eihän sitä tosiaan olla homoja, vaikka ollaan kahden.

Katso traileri:

The Hitman's bodyguard

**

Ensi-ilta 18.8.