Kirsin mummola on ollut tyhjillään parikymmentä vuotta. Pienissä huoneissa kävellessä ei uskoisi, että tönössä on asunut 12-henkinen perhe. Kuva: Teemu Kuusimurto
Kirsin mummola on ollut tyhjillään parikymmentä vuotta. Pienissä huoneissa kävellessä ei uskoisi, että tönössä on asunut 12-henkinen perhe. Kuva: Teemu Kuusimurto

Kun Kirsi Järvinen luki urbaanista löytöretkeilystä Me Naisten jutusta, hän tunnisti autiotalojen joukosta oman mummolansa.

Kerroimme huhtikuussa Leila Mannisesta, joka harrastaa urbaania löytöretkeilyä eli hylättyjen paikkojen tutkimista ja kuvaamista. Kun kiersimme Leilan kanssa autiotaloja, selvisi, että yksi Leilan suosikkikohteista oli pikkuruinen, metsän reunaan unohtunut mummonmökki.

Tie talolle oli aikoja sitten umpeutunut. Oksat räpsivät naamaan, ja heinikko kahisi askelten alla.

Sisään saattoi kävellä helposti, sillä ovi roikkui irti saranoistaan. Tönö oli pikkuruinen, mutta täynnä muistoja: ylioppilaskuva, nimikoidut kumisaappaat, Seura-lehti vuodelta 1977. Makuuhuoneen seinällä roikkui Rolling Stones -juliste ja kuva Kekkosesta.

Kun Kirsi Järvinen luki juttua, hän näki kuvassa oman mummolansa. Nyt Kirsi kertoo, miksi se jäi tyhjilleen.

Me Naisten Kummitustalot-jutussa (17/2016) esiintynyt mummonmökki on sinun mummolasi. Millaista elämää siellä aikoinaan vietettiin?

Talossa asuivat isovanhempani Fanny ja Artturi, jotka kasvattivat kymmenen lasta. Heillä oli pieni tila, muutamia lehmiä, kanoja ja lampaita. He eivät olleet varakkaita. Pienellä he tulivat toimeen ja kasvattivat lapsukaiset. Tuffa kuoli, kun olin nelivuotias, mutta mummo asusteli mökissä niin pitkään kuin pystyi.

Miksi talo jäi tyhjilleen?

Kun mummo kuoli 1970-luvun lopulla, paikka jäi kesäpaikaksi, jonne serkukset kerääntyivät viettämään kesää. Sitten käyminen vain hiipui ja hiipui.

Suunnittelimme, että paikka pysyisi kesäpaikkana, jossa minunkin lapsillani olisi mahdollisuus käydä. Mietimme monta kertaa, että pitäisi porukalla raivata sinne tie. Sitten se vain jäi, kun tulijoita ei ollut. Viimeistään, kun äidin veli mummolan naapurista kuoli, paikka rauhoittui.

Kun ihmiset menehtyivät, tavaratkin vain jäivät. Äidin enkelitaulun haluaisin hakea pois.

Talon takana oli aikoinaan järvi. Nyt se on kuivattu.
Talon takana oli aikoinaan järvi. Nyt se on kuivattu.

Oliko mummola sinulle rakas paikka?

Olin pienenä paljon mummolassa. Vintillä oli aina aarteita. Serkkutyön kanssa leikkasimme paperinukkeja vanhoista Seura- ja Apu-lehdistä. Kohokohta oli, kun sai hakea mummolta pienen emalimukin ja kerätä siihen metsämansikoita.

Myöhemmin pidimme siellä serkkukokouksia ja istuimme ison koivun alla. Vietimme siellä juhannuksia vielä 1990-luvun alussa, kun oma tyttöni oli pieni. Nykyään en tiedä serkuistani paljon mitään.

”Kohokohta oli, kun sai hakea mummolta pienen emalimukin ja kerätä siihen metsämansikoita.”

Miltä talon autioituminen tuntuu?

Aina se paikka on ollut mielessä. Aina kun ajoimme siitä ohi, sanoin, että käydäänkö katsomassa, mutta ikinä emme menneet. Kun näin jutun, tuli surullinen ja haikea olo. En edes muistanut, milloin olen käynyt siellä viimeksi.

Nyt kävin, ja se tuntui haikealta. Muistan paikan niin ihanana. Pihalla mieleen tulvahti kaikki se meteli ja juhannusfiilis. Kuulin musiikin ja näin koivunoksat kuistilla. Näin silmissäni sen vanhan hyvän ajan.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

LEIJONA

Välttele houkutuksia ja kaksipiippuisia tilanteita. Pidä elämäsi mahdollisimman yksinkertaisena. Älä jätä kesken mitään aloittamaasi.

 

NEITSYT

Pieni paine voi olla nyt hyvä juttu, sillä saat siitä vauhtia. Pian on aika vaihtaa vapaalle. Tarvitset nyt reippaan annoksen kärsivällisyyttä.

 

VAAKA

Pidä huolta itsestäsi. On aika korjata kohdilleen arkirutiinisi ja muut elintapoihisi liittyvät asiat. Liikunta on helpoin tie hyvään oloon.

 

SKORPIONI

Kerro suunnitelmistasi kaverille tai perheenjäsenelle. Saat häneltä niin risuja kuin ruusujakin. Ilmassa on romantiikkaa.

 

JOUSIMIES

Muutokset tekevät sinulle hyvää. Saat päivän tapahtumista nostatusta itsetunnollesi. Mieti tarkkaan, kuka ansaitsee paikan lähipiirissäsi.

 

KAURIS

Edessä on äkkinäisiä muutoksia suunnitelmiisi. Tunteet ovat nyt pinnassa, eikä yhteentörmäyksiltä voi välttyä. Pidä raha-asiasi omana tietonasi.

 

VESIMIES

Pikainen päätös voi viedä sinut huonolle polulle. Suojele omaisuuttasi ja ole tarkkana liikenteessä. Varovaisuus kannattaa tänään joka käänteessä.

 

KALAT

Perehdy tarkemmin sinua kiinnostavaan asiaan. Punnitse huolellisesti vaihtoehtojesi hyviä ja huonoja puolia, jos olet tekemässä tärkeää päätöstä.

 

OINAS

Lähde reissuun, jos rahatilanne ja aikataulu antavat myöten. Nauti laatuajasta rakkaan ihmisen seurassa. On aika miettiä yhdessä tulevaisuutta.

 

HÄRKÄ

Pidä tunteesi hallinnassa. Lähipiiristäsi pukkaa nyt paineita, joita ei pidä ottaa liian vakavasti. Diplomatia on paras aseesi.

 

KAKSONEN

Olet huomion keskipiste tänään. Tutustut uusiin ihmisiin ja säteilysi kerää ihailua. Kohtuudessa pysyminen pelastaa sinut monilta harmeilta.

 

RAPU

Kerro, mitä mielessäsi liikkuu. Älä anna asioiden kasaantua, sillä tunteesi purkautuvat ennemmin tai myöhemmin. Rehellisyys lähentää sinua tärkeän ihmisen kanssa.

 

Jaa horoskooppi sähköpostilla kaverille!

Game of Thrones -sarjassa näyttelevä Peter Dinklage on ryhtynyt Petan kanssa toimiin huskyjen hylkäämisen vähentämiseksi.

Huskyt ja suden näköiset koirat ovat tärkeä osa Game of Thrones -sarjaa, ja monet fanit haluavat lemmikikseen samanlaisia koiria. Valitettavasti ilmiö näkyy huskyjen hankkimisen lisäksi myös hylättyjen koirien määrässä.

Helsingin Sanomat kertoo, että Britanniassa hylätään nykyään vuosittain jopa 80 huskya. Ennen Game of Thrones -sarjan alkua määrä oli vain noin kymmenen huskya vuodessa.

Sarjassa Tyrion Lannisteria näyttelevä Peter Dinklage on HS:n mukaan huolestunut siitä, että Game of Thronesin fanit ovat ottaneet siperianhuskyja lemmikeikseen. Moneilta faneilta on puuttunut koiraa ottaessa varmuus siitä, että lemmikistä pystyy pitämään huolta.

Dinklage on yhdistänyt voimansa eläinsuojelujärjestö Petan kanssa estääkseen koirien harkitsematonta ostamista ja hylkäämistä.

Peter Dinklage. Kuva: Lucy Nicholson / Reuters
Peter Dinklage. Kuva: Lucy Nicholson / Reuters

– Ymmärrämme että hurjasusien suosion myötä monet ovat ostaneet huskyja. Se on väärin löytöeläintalojen kotia tarvitseville koirille, ja lisäksi myös näitä huskyja hylätään usein. Niin usein käy, jos koira hankitaan hetken mielijohteesta, Dinklage kirjoittaa.

– Pyydän ja anelen, jos aiotte ottaa koiran perheeseenne, olkaa varmoja siitä, että olette valmiita suureen vastuuseen.

Myös esimerkiksi Game of Thronesissa Arya Starkia näyttelevä Maisie Williams toimii aktiivisesti eläimien oikeuksien hyväksi. Williams on muun muassa protestoinut delfiinien metsästämistä vastaan sekä puhuu eläinkokeilla testaamattomien tuotteiden puolesta. Vuonna 2016 hän myös adoptoi itselleen hylätyn koiran.

 

Nivea-tuotemerkin omistama Beiersdorf Oy pahoittelee mainoksesta koitunutta ikävää huomiota. 

Erityisesti Twitterissä älähdettiin useaan otteeseen keskiviikkona, kun Nivea julkaisi Facebookissaan vartalovoidetta käsittelevän postauksensa.

Mainoksessa oli kuva riippukeinussa makoilevan naisen sääristä sekä seuraava teksti: ”Nosta jalat ylös ja rentoudu. Mihin tarvitaan kirjaa, kun voi keskittyä ihailemaan kaunista ihoa?”.

Nivean Facebook-sivulla jaettu postaus, joka on sittemmin poistettu, näytti tältä.
Nivean Facebook-sivulla jaettu postaus, joka on sittemmin poistettu, näytti tältä.

Mainoksen nähneet ihmettelivät postauksen kommenteissa ja Twitterissä, onko kaunis ulkomuoto älykkyyttä ja sivistystä tärkeämpää.

Mainoksesta aiheutuneen negatiivisen kommentoinnin vuoksi Nivea poisti postauksensa.

Nivea-tuotemerkin omistaman Beiersdorf Oy:n kaupallinen johtaja Rita Levomäki-Elamo vakuuttaa, ettei tarkoituksena ollut pahoittaa kuluttajien mieltä.

– Olemme pahoillamme, jos NIVEAn Suomen facebookissa 16.8.2017 tekemämme postaus on aiheuttanut ikävää huomiota. Tarkoituksenamme oli kertoa, miten hyvältä ja rentoutuneelta olo voi kesällä tuntua, Levomäki-Elamo lausunnossaan.

– Ymmärrämme postaukseen kohdistuneen huomion, eikä tarkoituksemme ollut missään nimessä loukata kuluttajiamme, joita arvostamme erittäin paljon. Tästä syystä postaus on poistettu sivuiltamme. 

Asiasta kertoi ensimmäiseksi Markkinointi & Mainonta.

Hieman ahdistava ohjelma on hyvä muistutus siitä, kuinka vahvoja luonnonvoimat saattavat olla.

IS TV-LEHTI. Hiton idiootit! Niin tekisi mieli huutaa ensimmäiselle lomailijaporukalle, joka esiintyy Hurja lomasää -sarjassa (Extreme Weather – The Survivors, 2015).

Brittimiehet lähtevät varta vasten Filippiineille, kun kuulevat taifuunin uhkaavan sitä. Sitten kun alkaa rytistä, ollaan paniikissa ja sokissa. Sen jälkeen vielä ihmetellään tv-haastattelussa, kuinka kamalaa oli olla hengenvaarassa.

Ohjelman ideana on esitellä brittejä, jotka ovat lomamatkallaan kohdanneet katastrofaalisia säätiloja. Taifuunijengi herättää vain ärtymystä, mutta seuraava tarina on oikeasti pelottava ja koskettava.

Se kertoo kolmesta opiskelijasta Turkissa. He luulevat lähtevänsä pienelle patikointireissulle, mutta eksyvät viikoksi rankkasateiden ja myrskyn keskelle vuoristoon ilman ruokaa. Etsiessään pakotietä he ajautuvat vain yhä kauemmas tulvivan joen armoille ja lopulta putoukselle, josta ei tunnu olevan mitään ulospääsyä.

Kammottava on myös osio belgialaisilta rockfestareilta, jossa nuoriso bilettää kuuman auringon alla. Lopulta neljä ihmistä kuolee. Myös rankkasateet ja tulvat brittien suosimilla leirintäalueilla Etelä-Ranskassa pysäyttävät.

Hieman ahdistava ohjelma on hyvä muistutus siitä, kuinka vahvoja luonnonvoimat saattavat olla. Paljon parjattu Suomen kesäsääkin alkaa yllättäen tuntua ihan kivalta. Vaihtoehto kun voisi olla vaikka henkeäsalpaava hiekkamyrsky.

Hurja lomasää Foxilla pe 18.8. klo 19.00.