Kuka tietää, onko tämän snäppäilijän paidan etumus kiinni vai ei. Kuva: Shutterstock
Kuka tietää, onko tämän snäppäilijän paidan etumus kiinni vai ei. Kuva: Shutterstock

Kun Snapchatiin pääsee jyvälle, ei tiedä, miten ikinä selvisi ilman. Näillä selkokielisillä ohjeilla otat snäppäilyn haltuun.

Aivan kuin Facebookissa, Instagramissa, Pinterestissä, LinkedInissä ja muissa mitä-näitä-someja-nyt-on-kanavissa ei olisi tarpeeksi tekemistä, nyt on sitten vielä tämä Snapchat. Todennäköisesti olet kuullut siitä, muttet ollenkaan tajua, mikä on homman nimi. Siis oliko tämä se paikka, jossa teinit lähettävät toisilleen nakuilukuvia, koska kuvat tuhoutuvat muutamassa sekunnissa? Aivan oikein. Mutta nykyään Snapchat on paljon enemmän.

Mihin Snapchattia tarvitaan?

Tänä vuonna myös aikuiset, julkkikset, yritykset, nettisivustot ja lehdet ovat löytäneet joukolla snäppäilyn ilot. Snapchat toimii loistavasti esimerkiksi näissä tarkoituksissa:

 – Haluat jakaa kaverille hölmön tilannekuvan. Snapchat toimii paremmin kuin vaikka WhatsApp tai tekstari, koska kuva ei turhaan tallennu puhelimen kuvavirtaan ja tuhoutuu muutamassa sekunnissa siitä, kun vastaanottaja avaa sen.

 – Olet esimerkiksi keikalla tai museossa ja haluat jakaa kokemuksen lähipiirillesi ilman, että pommitat Facebook-seinää tai Instagramia valtavalla kuvatulvalla.

 – Haluat seurata artistin tai kiinnostavan julkkiksen elämää päivittäin.

–  Haluat jakaa jollekulle niitä kuuluisia nakukuvia. Koska Snapchatissa voi ottaa näyttökaappauksen, suosittelemme kuitenkin käyttämään harkintaa.

Näin pääset alkuun:

1. Lataa sovellus.

Snapchat on saatavilla ilmaiseksi iOS:ille ja Androidille. Nokialaisten omistajat joutuvat vielä odottelemaan, koska Windows-laitteille ei ole toistaiseksi julkaistu virallista Snapchat-sovellusta.

2. Luo tili.

Tarvitset uniikin käyttäjänimen. Pidä mielessä, että muut käyttäjät tuntevat sinut juuri käyttäjänimelläsi, joten kannattaa ehkä jättää kreisit sexyangel_79-henkiset nimet toiseen kertaan.

3. Lisää tuttuja.

Näpäytä pientä haamun kuvaa perusnäkymän yläreunassa. Add friends -valikon kautta voit lisätä käyttäjiä kahdella tapaa: joko puhelimesi yhteystiedoista tai käyttäjänimillä. Koska Snapchat on Suomessa vielä aikuisista vain edelläkävijöillä, saattaa olla, että paikannat osoitekirjastasi lähinnä teini-ikäisen sukulaistytön. Kehota siis äkkiä tuttujasi liittymään Snapchatiin!  Kehotuksessa toimii hyvin perinteinen Facebook-status.

4. Lisää julkkiksia, sivustoja ja yrityksiä.

Snapchatin kautta näkee tähdistä usein paljon intiimimpää materiaalia – ei, emme tarkoita nyt peniskuva – kuin vaikka Instagramissa, koska Snapchatissa kuvia ei viimeistellä muokkauksella vaan jaetaan lennosta tien päältä. Toimiva keino selvittää julkkiksen Snapchat-nimimerkki on yksinkertaisesti googlata nimi + Snapchat.

Seuraa esimerkiksi näitä:

Anna Abreu – annaabreuoffici

Elastinen – elastinenrr

Antti Tuisku – antti_tuisku

Jared Leto – jaredleto

Arnold Schwarzenegger – ArnoldSchnitzel (Pisteet kotiin hauskasta nimestä, Arska!)

Rihanna – rihanna

Antti Holma – anttiholma

Fitness-urheilija Janni Hussi – jannihussi

Mashable-sivusto – mashable

National Geographic -lehti – natgeo

5. Lähetä kuvia.

Ota kuva napauttamalla kameranäkymän pallurasta. Jos haluat ottaa videon, pidä kuvauspallura painettuna pitkään kuten Instagramissa.

Oikeasta yläkulmasta voit lisätä kuvan tai videon päälle tekstiä T-painikkeesta tai piirtää näpäyttämällä kynän kuvaa. Vasemmassa alakulmassa on kello, josta voit säätää, kuinka monta sekuntia otoksesi näkyy ennen tuhoutumista.

Kun kuva on valmis jaettavaksi, näpäytä nuolta oikeassa alakulmassa. Valitse sitten vastaanottaja tai useampi kontaktilistastasi, ja jaa kuva näpäyttämällä nuolesta. Ta daa!

6. Luo tarinoita.

Jos et halua lähettää yksityistä kuvaa hyttysten turvottamista kasvoistasi tai mökkiasustasi vain yhdelle tai kahdelle ihmiselle vaan kaikille seuraajillesi, käytä Stories-ominaisuutta. Se on kuvavirta, jonka kuvat ja videot eivät tuhoudu heti, vaan kaikki seuraajasi voivat katsoa sitä lukemattomia kertoja 24 tunnin ajan.

Ota kuva tai video tavalliseen tapaan. Näpäytä sitten plussan kuvaa sivun alalaidassa. Sovellus kysyy, haluatko todella lisätä otoksen Story-virtaasi. Yes, kyllä haluat!

7. Katso muiden lähettämiä kuvia ja tarinoita.

Jos seuraamasi käyttäjät ovat lähettäneet sinulle kuvia tai kuvanneet uusia Stories-kuvavirtoja, kameranäkymän alakulmiin ilmestyvät värilliset ruudut. Niitä näpäyttämällä pääset katsomaan kuvat ja videot. Jos kameranäkymän pikku haamu muuttuu keltaiseksi, sinulla on uusi seuraaja. Pääset katsomaan häntä näpäyttämällä haamua.

8. Turhaudu ja harkitse luovuttamista.

Maailmassa tuskin on sielua, jonka mielestä Snapchatin käyttöliittymä ei tuntuisi aluksi sekavalta. Siitä pääsee kuitenkin jyvälle yllättävän nopeasti. On myös ihan ok, jos snäppäily ei voisi vähempää kiinnostaa.

Juttua muokattu 21.10.2015 klo 14.22: Arnold Schwarzeneggerin Snapchat-nimi päivitetty.

Sosiaalisen median mukaan Ohtosesta tuli avioitumisen jälkeen Ohtonheimo.

Luontokuvaaja ja toimittaja Kimmo Ohtonen avioitui Laura-vaimonsa kanssa viime lauantaina. Pariskunta vaihtoi ilmeisesti samalla sukunimensä Ohtonheimoksi. Molemmat löytyvät nyt nimittäin Facebookista sillä nimellä. Toimittaja kertoi avioliitostaan myös Instagramissa.

– Kannan sydäntäsi. Kannan sitä sydämessäni. Eilen sanoimme "tahdon" kauniin perheemme ja ystäviemme edessä. Kiitos teille kaikille, rakastamme teitä paljon, Ohtonheimo hempeilee sunnuntaina Facebookissa julkaisemansa kuvan yhteydessä.

Kimmo Ohtoheimo on suomalainen luontokuvaaja ja -toimittaja. Hän tuli tunnetuksi uituaan Saimaalla 140 kilometrin matkan saimaannorpan hyväksi. Tempauksestaan Ohtonen palkittiin Kultaisella Venlalla vuoden TV-tekona 2013.

 

They said Yes! 😍#ohtonheimot

Henkilön Riikka Kantinkoski (@weekdaycarnival) jakama julkaisu

 

Vapaaottelija Makwan Amirkhani pyytää, ettei syyttömiin ihmisiin kohdistettaisi vihaa.

Vapaaottelija Makwan Amirkhani, 28, on ottanut Facebook-sivuillaan kantaa perjantain tapahtumiin Turussa. Turvapaikanhakijana Suomeen muuttanut marokkolaismies puukotti Turun kauppatorilla kahdeksaa ihmistä, joista kaksi menehtyi. Tekoa tutkitaan terrorismina.

Iskun jälkeen erityisesti sosiaalisessa mediassa on nähty paljon maahanmuuttokriittisiä ja ja jopa rasistisia puheenvuoroja, jotka ovat kohdistuneet myös syyttömiä maahanmuuttajataustaisia ihmisiä kohtaan. Päivityksessään Amirkhani puolustaa suomalaisia maahanmuuttajaperheitä ja pyrkii suitsimaan ihmisten vihaa. Päivitys on kerännyt maanantaihin mennessä yli 23 000 tykkäystä.

– Mun äiti viettää kaiken ajan päivästään kasvimaalla. Vanhin veli pyörittää kauneussalonkia. Vanhin sisko taas on lähihoitaja. Nuorempi veli toimii myös yrittäjänä, yks siskoista on hammashoitaja, yks kosmetologi, yks kokki ja mä taas urheilen ammatikseni, Amirkhani kirjoittaa.

”Älä pliis kohdista vihaasi ihmisiin joilla ei oo mitään tekemistä Turun raukkamaisen ja oksettavan teon kanssa”

Amirkhani on itse Iranissa syntynyt kurdi. Hän muutti perheensä kanssa Suomeen ollessaan lapsi.

– Kaikki on kiitollisia kaikesta, mitä meillä tällä hetkellä on. Samankaltaisia maahanmuuttajaperheitä on ympäri Suomea, joten älä pliis kohdista vihaasi ihmisiin joilla ei oo mitään tekemistä Turun raukkamaisen ja oksettavan teon kanssa.

– Jos sä annat vihan ottaa vallan, niin terroristit on voittanut, Amirkhani päättää päivityksensä.

Amirkhani on myös aiemmin kommentoinut maahanmuuttoa ja -muuttajia. Vuonna 2015 hän julkaisi videon, jossa pyysi maahanmuuttajia välttämään konflikteja ja väkivaltaa.

– Te teette niin monen muun maahanmuuttajan eämästä paljon vaikeampaa täällä Suomessa, Amirkhani sanoi maahanmuuttajien väkivaltaa käsittelevässä videossa.

Poimimme Sanojen lahja – valitut sitaatit -kirjasta Tove Janssonin tekstinpätkiä, joissa riittää ajateltavaa vaikka loppuelämäksi.

Tove Janssonin hauskimmat ja mieleenpainuvimmat oivallukset yhdessä kirjassa – kyllä kiitos! Yli 500 sivuinen teos Sanojen lahja – valitut sitaatit (WSOY) on niitä täynnä.

Uutuuskirjaan on koottu yksittäisiä lauseita ja pidempiä pätkiä Janssonin kirjoista aina Muumi-sarjakuvista novellikokoelmiin. Aiheet vaihtelevat kepeistä ja rakkaudentäyteisistä ajatelmista kuolemaan ja yksinäisyyteen.

Erityisesti muumit ovat yli 70-vuoden ajan opettaneet meille tärkeitä asioita elämänilosta, ihmissuhteista ja muista tärkeistä asioista. Yksinkertaisten asioiden sanominen ääneen on usein juuri sitä, mitä elämässä tarvitsee kaikkein eniten. Muumien viisaudet on vuosikymmeninkien jälkeen yhtä päteviä kuin 1940-luvulla sotien aikaan.

Kokosimme 10 Janssonin muumikirjoista saatua ajatusta, joista voi saada paljon irti paikasta, iästä ja vuodesta riippumatta:

Viisaita sanoja

”Hän oli ehtinyt oppia, miten tärkeää oli lykätä hartaasti odotettuja asioita tuonnemmaksi, ja hän tiesi että retkeä tuntemattomaan oli valmisteltava harkiten.” Muumipappa ja meri

”Hän katseli tuumivasti tummaa vuolasta vettä ja sai päähänsä, että elämä oli ihan kuin virta. Toiset purjehtivat hitaasti ja toiset nopeasti ja jotkut keikahtivat kumoon. Tämän minä kerronkin Muumipapalle, Hemuli mietti totisena. Eiköhän se vain ole aivan uusi ajatus.” Muumilaakson marraskuu

”Kaikki hauska on hyvää vatsalle.”

”Myy kohautti harteitaan ja ryömi takaisin sammaliin. Hän oli usein nähnyt, miten ne joiden piti tavata seisoivat odottamassa toisiaan väärässä paikassa, tyhmästi ja epätoivoisesti. Sitä ei voi auttaa, ehkä se kuuluu asiaan.” Muumipappa ja meri

”– Paetkaa! huusi Muumimamma. – Poliisi on täällä! Hän ei tiennyt mitä Muumipeikko oli tehnyt, mutta siitä hän oli aivan varma, että hän hyväksyi tuon teon.” Vaarallinen juhannus

”Kaikki hauska on hyvää vatsalle.” Muumipapan urotyöt

”Sellainen henkilö, joka syö pannukakkua ja hilloa, ei voi olla kauhean vaarallinen. Hänen kanssaan voi puhua.” Taikurin hattu

Hyvää fiilistä

”Kyllä on jännittävää elää, ajatteli Muumipeikko. Kaikki voi hetkessä kääntyä ihan ylösalaisin – ilman mitään syytä.” Muumipappa ja meri

”Niiskuneiti pani käpälänsä Muumipeikon käpälään. – Oli miten oli, hän sanoi. – Niin kauan kun sinä et pelkää, minäkin lupaan olla pelkäämättä.” Muumipeikko ja pyrstötähti

”Tämä ilta on laulun ilta.”

”Tämä ilta on laulun ilta, ajatteli Nuuskamuikkunen. Uuden laulun, jossa on yksi osa odotusta, kaksi osaa kevätkaihoa ja loput vain hillitöntä hurmaa siitä, että saa vaeltaa, olla yksin ja viihtyä oman itsensä seurassa.” Näkymätön lapsi: Kevätlaulu

”Yhden ainoan kerran hän oli nähnyt Muumimamman kuonon pilkahtavan oviaukossa – pyöreän ystävällisen kuonon. Koko Muumimamma oli pyöreä juuri sillä lailla kuin äitien kuuluu olla.” Muumilaakson marraskuu

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

LEIJONA

On aika lähteä liikkeelle. Aikaa ei ole itsesääliin vaipumiseen tai valittamiseen. Saat perheestäsi tarvitsemaasi voimaa eteenpäin painaaksesi.

 

NEITSYT

Älä salaile tunteitasi pelon ajamana. Avoin keskustelu on kaiken hyvän alku. Yhdessä päädytte ratkaisuun, joka tyydyttää kaikkia.

 

VAAKA

Ole aktiivinen ja heitte ideoitasi ilmoille. Hyvää virtausta ei kannata haaskata. Olet omillasi luovan haasteen parissa.

 

SKORPIONI

Laadi itsellesi strategia. Ota epäröimättä käyttöön astetta erikoisemmatkin metodit. Nyt on aika kokeilla jotain aivan uutta.

 

JOUSIMIES

Joku tarjoaa sinulle kiinnostavaa tietoa. Tarkista faktat luotettavasta lähteestä ennen johtopäätösten vetämistä. On aika laittaa kaikki peliin.

 

KAURIS

Pysy vakaalla maaperällä. Voit välttää menneisyydessä tekemäsi virheet, jos olet rehellinen itsellesi. Ole hereillä neuvottelutilanteessa.

 

VESIMIES

Odottamaton tilaisuus osuu kohdallesi. Tee asiat rohkeasti omaa nenääsi seuraten. Luovuudesta on tänään hyötyä kaikilla elämäsi osa-alueilla.

 

KALAT          

Toimi niin kuin parhaaksi katsot. Sinun ei ole pakko kuunnella mahdottomia vaatimuksia. Hoida vain se, minkä olet tullut luvanneeksi.

 

OINAS

Älä kuormita itseäsi liikaa. Yllätykset saattavat käydä rasittaviksi, jos niitä ilmaantuu joka kulman takaa. Etsi rauhaa hyvän ystävän tai kumppanisi seurasta.

 

HÄRKÄ

Yritä olla mahdollisimman joustava. Sinun ei tarvitse luopua periaatteistasi, mutta ole valmis tulemaan vastaan. Joudut tekemisiin hankalan ihmistyypin kanssa.

 

KAKSONEN

Perhe ja koti ovat nyt tärkeysjärjestyksesi kärjessä. Kuuntele kiireettä, mitä läheisilläsi on sanottavana. On aika korjata väärinkäsityksiä.

 

RAPU

Päivä tarjoaa haasteita, jotka kysyvät pitkiä hermoja. Olet sen päätteeksi monta kokemusta rikkaampi. Opit tänään jotain arvokasta.

 

Jaa horoskooppi sähköpostilla kaverille!