Aikuisten suorasukaiset seksinostotarjoukset ovat teini-ikäisille arkipäivää niin netissä kuin kaduillakin. Nuoret ehdottelevat vaihtokauppoja myös itse.

Peppiina 15 v kirjautuu Suomi24-sivuston chattiin. Alle minuutti, ja hän saa viestin nimimerkiltä Setä touhuissaan. "Haluatko tienata rahaa?" setä kysyy. Tarjolla olisi 300 euroa, ihan vain suihinottoa tai käteenvetoa vastaan.

Tällä kertaa kauppoja ei tule, sillä Peppiina on oikeasti aikuinen nainen, joka yrittää selvittää, minkä verran teineille tulee netissä seksinostotarjouksia. Vastaus tulee selväksi hyvin nopeasti: se on arkipäivää. Tekaistut 14–16-vuotiaat teinityttöprofiilit saavat parissa viikossa 105 yhteydenottoa, joista 72 liittyy seksiin. Profiileja ei ole laadittu provosoiviksi, vaan niissä on mainittu vain ikä, paikkakunta ja sukupuoli.

Yhteydenottajat ovat aikuisia miehiä, jotka kertovat iäkseen 22–57 vuotta. Heillä on tytöille muun muassa tällaista asiaa:

"Olen kiihkeä mutta rauhallinen ja tervejärkinen. Tiukka pylly ja posliini. Haluaisitkos kiusata mua?"

"Aina ei tartte ees panna, vaan voi keksiä jotain muutakin helpotusta. Korvaus sen mukaan."

"Sitä enemmän tienaa, mitä enemmän nai."

Sitaatit ovat peräisin nuorisotyötä tekevän Exit-hankkeen tuoreesta selvityksestä. Samansuuntaisia tuloksia saatiin Pelastakaa Lapset ry:n kesäkuisessa nettitutkimuksessa. Kun alle 16-vuotiailta nuorilta kysyttiin, onko joku selvästi vanhempi tai aikuinen henkilö lähettänyt netin kautta seksuaalisesti häiritseviä viestejä, kuvia tai videoita, tytöistä lähes puolet vastasi kyllä.

"Jotkut ovat sanoneet olevansa alle 20 ja runkanneet webin edessä, tietenkin suljin webkameran, eihän sellaista jaksa katsoa +40-mieheltä", kirjoitti eräs kyselyyn vastannut.

Tällaista on olla teini-ikäinen vuonna 2011.

Rahaa tai tavaraa seksistä

Nuorista seksuaalisesti kiinnostuneita aikuisia on ollut varmasti aina. Uutta on se, että lähestymisyritykset tulevat vasten nuorten tahtoa. Nyt alakouluikäisten tyttöjen suosimalla GoSupermodel-sivustolla 11-vuotias lapsi saa kesken leikkiensä viestin aikuiselta mieheltä: – Miten voisin viihdyttää sua? Kerro osoitteesi!

Kaupanteko on myös hyvin suorasukaista. Seksiä yritetään ostaa joko rahalla, tavaralla tai vastapalveluksella, kuten alkoholin tai tupakan ostamisella.

Laki on tässä asiassa harvinaisen selvä: jo maksullisen seksin ehdottaminen alle 18-vuotiaalle on rikos. Mikä saa aikuisen ihmisen ajattelemaan, että on silti ihan ok ehdotella nuorille näitä vaihtokauppoja? Exit-hankkeen työntekijät yrittivät selvittää sitäkin analysoimalla nettikeskusteluja, joissa aiheena olivat aikuisten ja teinien seksisuhteet.

– Nuoriin tyttöihin kohdistuva vihapuhe oli niin vastenmielistä, että voin fyysisesti pahoin monta viikkoa, kertoo raportin tehnyt Saija Halin-Uula.

Eräs keskustelu koski tapausta, jossa useita miehiä oli tuomittu 14-vuotiaan tytön seksuaalisesta hyväksikäytöstä ehdolliseen vankeuteen ja sakkoihin. Viestiketjussa oli yli 1 600 kannanottoa, ja monessa käytettiin uhrista halventavia nimityksiä, kuten kuten teinihoro, pikkuhutsu ja huoraava teinipissis. Eräskin linjasi, että "ei tuo 14 v enää mikään lapsi ole, vaan kylmäpäinen laskelmoiva bisnesnainen".

Totta tietysti on, että monissa tapauksissa nuori on itse vapaaehtoisesti suostunut vaihtokauppaan tai itse jopa ehdottanut sitä. Se ei silti muuta asiaa: tapahtunut on rikos, ja vastuu on aina aikuisella.

Seksiä joka tuutista

Miksi jotkut sitten suostuvat vieraiden aikuisten ehdotuksiin? Nuorisolehti Demin nettikeskustelussa nuoret pohtivat asiaa näin:

"Oijoi, tää on tosi yleistä, mitä ainakin itse oon huomannut. Myös maaseudulla. Mutta ei sitä siinä itse tilanteessa varmaan kovin paljon myymisenä ajatella, se on vain vaihtokauppaa."

"Silloin kun kuulin tällaisestä toiminnasta ensimmäisen kerran olin 13–14-vuotias. En edes tiennyt, että se oli laitonta tai että kelle olisin ilmoittanut asiasta jos olisin tiennyt. Muutenkin nuoret ottavat asian hyvin kepeästi, oikeastaan itseään myyvälle naureskellaan eikä ymmärretä, että asiaan liittyy riskejä tai kyseisellä tytöllä ei kaikki ole hyvin."

Nykyteinit ovat katselleet pornahtavia bikinimainoksia jo lastenrattaista. Hiukan vartuttuaan he ovat nähneet, kun tosi-tv-ohjelmassa harrastetaan seksiä ja ihmiset lataavat omia alastonkuviaan nettiin muiden arvioitavaksi. Ehkä ei ole niin kummallista, että joidenkin on vaikea hahmottaa, mihin kannattaa vetää raja.

Myös nuorten kulutuskulttuuri on nyt erilaista kuin vaikkapa parikymmentä vuotta sitten. Harrastukset, elokuvat, kahvilat, muotivaatteet, uusimmat puhelimet – jos ei ole rahaa, on vaikea kuulua joukkoon. Helsingin kaupungin tietokeskuksen tuore tutkimus kertoo, että helsinkiläisnuoret pelkäävät köyhyyttä enemmän kuin kuolemaa. Kenties se selittää osaltaan, miksi jonkun mielestä seksuaalinen palvelus saattaa olla harkitsemisen arvoinen tapa ansaita taskurahaa.

Kenellekään ei voi kertoa

Mikään ei silti poista häpeää ja ahdistusta, joka teosta useimmille seuraa. Väestöliiton seksuaaliterapeutti Kirsi Porras tapaa työssään nuoria, jotka ovat vaihtaneet seksiä rahaan, tavaraan tai päihteisiin ja kärsivät nyt siitä.

– Nuori miettii, tekeekö tämä hänestä huoran, ja huoran leima on nuorelle raskas kantaa. Ahdistus voi näkyä eri tavoilla, nukahtamisvaikeuksina, korostuneena uhmakkuutena tai esimerkiksi viiltelynä, hän kertoo.

Teini-iässä moni pienempikin asia tuntuu siltä, että haluaisi vetää itsensä vessanpöntöstä alas, saati sitten tällainen, josta ei voi ehkä edes kertoa kenellekään.

– Harva nuori haluaa kertoa vanhemmilleen, että sai suihinotosta huvipuistoliput, Porras sanoo.

Ostoyrityksiä myös kaupungilla

Vaikka valtaosa seksinostoyrityksistä tehdään internetissä, ongelma ei häviä, vaikka tietoverkot poistettaisiin planeetalta. Exit-hankkeen työntekijät käyvät joka viikko jututtamassa nuoria Helsingin keskustassa, ja joka viikko he tapaavat alaikäisiä, joita aikuinen on yrittänyt houkutella prostituutioon kadulla, ostoskeskuksessa tai vaikka bussipysäkillä.

Useimmat nuoret kuvailevat ostoyritystä ahdistavaksi kokemukseksi. Mikseivät he tee ehdottelijoista rikosilmoituksia?

– He eivät tiedä, että se on rikos, hankkeen projektipäällikkö Mari Hietala sanoo.

He eivät myöskään tiedä maailmasta, jossa sedät eivät ehdottelisi. 15-vuotiaan näkökulmasta näin on aina ollut, ja sitä on vain siedettävä, jos haluaa olla siellä missä kaveritkin.
Miten se vaikuttaa nuoreen ihmiseen ja hänen tuleviin ihmissuhteisiinsa, sitä ei kukaan vielä tiedä.

– Se nähdään ehkä viiden tai kymmenen vuoden kuluttua, Hietala sanoo.

On kivaa, kun sekä teinit että mummit tunnistavat, Mikael Gabriel sanoo.

Vain elämää -ohjelma teki Mikael Gabrielille, 26, sen, minkä monille muille pienempien piirien räppäreille aiemminkin – nosti huimaan kansansuosioon.

Mikael kertoi tänään rauhoittuvansa loppuvuodeksi musiikin ja biisien tekemisen pariin. Ensi vuonna luvassa on ensimmäinen oma kiertue. 

Uusin ulottuvuuksiin noussut suosio tuntuu hyvältä.

– Kyllä se on kiva, kun mummit tulevat kaupassa juttelemaan ja ottamaan kuvia, ja ihan pikkulapsetkin on silleen ”Iskä, iskä kato!”

Mikael kertoo fanipohjansa laajentuneen huomattavasti. Ensi vuoden HIMMEE-kiertueelle ovatkin tervetulleita kaikenikäiset.

”On kiva, kun mummit tulevat kaupassa juttelemaan.”

Lue myös: Mikael Gabriel lähtee ensi vuonna himmeelle kiertueelle

Mikael vaikuttaa olevan sinut huiman suosionsa kanssa.

– Kyllä se kusi on jo noussut aikoinaan päähän. En ole ikinä välttynyt siltä. Nyt tietää jo, mitä se on, eikä se tästä enää nouse, Mikael pohtii.

Vaikka Mikael kertoo aina olleensa oma itsensä, julkinen avautuminen Vain elämää -ohjelmassa oli hänen mukaansa sitä, mitä hän tarvitsi.

– Tämä kokemus vain teki minusta vähemmän kusipään. Enää ei tarvitse esittää mitään, mitä ei ole.

Vain elämää -kautta on jäljellä vielä muutama jakso. Mikael vihjaa, että ihmisten itkettäminen koskettavilla tarinoilla on nyt loppu.

– Oli hauskaa, miten koko Vain elämää meillä meni. Aluksi kukaan ei tuntenut toisiaan, tutustuttiin ja mentiin tosi diippeihin juttuihin, kun kaikki kertoivat elämänsä tarinoita, Mikael muistelee.

– Mutta sitten loppujen lopuksi se meni siihen, että kaikilla oli hauskaa ja me juhlittiin ja oli hyvä fiilis.

Ranskalainen menestyselokuva yhdistää koskettavaa draamaa ja komediallisia aineksia.

IS TV-LEHTI: Olivier Nakachen ja Eric Toledanon yhdessä ohjaama ja käsikirjoittama ranskalaiselokuva oli valtava menestys kotimaassaan. Leffan pääosassa ovat valtavassa linnassa asuva miljonääri ja sosiaaliturvan varassa elelevä nuori mies.

Kaikin puolin epätodennäköinen pari tapaa mielenkiintoisella tavalla. Onnettomuudessa neliraajahalvaantunut miljonääri saa uuden ympärivuorokautisen avustajan vankilasta juuri vapautuneesta, pilveä pössyttelevästä mustasta nuorukaisesta.

Taiteita arvostava Philippe ja hetkessä elävä rääväsuinen Driss ottavat aluksi mittaa toisistaan, mutta heidän välilleen kehkeytyy syvä ystävyys. Uskomatonta mutta totta: todellisiin henkilöihin perustuva viehättävä tarina on vietävän hyvin kirjoitettu ja vielä aivan hulvattoman hyvin näytelty.

Miljonäärinä nähdään Francois Cluzet, tuttu kasvo lukemattomista ranskalaiselokuvista. Hän tekee vähäeleisesti herkullisen roolin.

Drissiä näyttelevä, roolissaan uskottava Omar Sy on kuitenkin koko keitoksen sielu. Aivan mahtavasti sanaileva katujen kasvatti laukoo hetken mielijohteesta osuvan koomisia lauseita. Sy voitti roolistaan vuoden parhaan näyttelijän César-palkinnon eli Ranskan Oscarin.

Koskemattomat, Teema pe klo 21.00

Räppäri Mikael Gabriel on nimennyt kiertueensa Vain elämää -ohjelmassakin tiuhaan kuullun tokaisunsa mukaan.

Räppäri ja Vain elämää -tähti Mikael Gabriel kertoi tänään lähtevänsä alkuvuodesta ensimmäiselle omalle kiertueelleen. HIMMEE-nimellä kulkeva kiertue alkaa Joensuusta 14. tammikuuta ja päättyy maaliskuussa. Yhteensä keikkoja kertyy 20 eri puolilla Suomea.

– Toivon, että paikalle tulee ihmisiä laidasta laitaan ja lapsesta mummoon. Show on tehty kaikille, räppäri kuvailee.

Mikaelin mukaan Vain elämää -ohjelma on tuonut mukanaan huikean vastaanoton. Ohjelmassa tähän mennessä nähtyjä kappaleita on kuunneltu Spotifyssä jo kuusi miljoonaa kertaa.

Mikael kertoo, että vuoden aikana hänestä on myös kuvattu dokumenttia, joka nähdään televisiossa marraskuussa. Se täydentää Vain elämää- ohjelmassakin kuultua Mikaelin tarinaa entisestään.

– Dokumentti syventää noita tarinoita ja ehkä mun ja äidin suhdetta ja kaikkea, mitä on aikoinaan käynyt, räppäri kertoo.

Ennen kiertueen alkua Mikael Gabriel aikoo rauhoittua musiikin ja musiikin tekemisen parissa.

Juttua muokattu 21.10.2016 klo 10.03: Korjattu keikkojen määrä.

Mikko Kuustonen elää uusperheen arkea uuden puolisonsa Hanna Brotheruksen kanssa. – Yksi elämän parhaita ja kipeitä puolia on, että joutuu ja saa luoda nahkansa uudelleen, hän sanoo.

Kolme vuotta sitten pitkästä liitostaan eronnut Mikko Kuustonen, 56, elää nykyisin uusperheessä, sillä hän on muuttanut yhteiseen kotiin puolisonsa tanssitaiteilija Hanna Brotheruksen, 48, ja tämän kahden nuorimman lapsen kanssa.  

– Meillä kaikilla on omat tarinamme ja kulttuurimme. Tärkeintä on yhteinen keskusteluyhteys. Meillä se on perustunut siihen, että on puhuttu paljon, ja sitten on opeteltu kuuntelemaan lauseet loppuun, Mikko sanoo.

Kolme vuotta sitten pitkästä liitostaan ja lastensa, Iina ja Minka Kuustosen äidistä eronnut muusikko toteaa, että kyseessä on aivan uusi elämäntilanne. 

– Yksi elämän parhaita ja kipeitä puolia on, että joutuu ja saa luoda nahkansa uudelleen.

Uusi rooli myös ukkina

Isänä Mikko on kasvattanut kaksi hyvin erilaista tytärtä. 

– Minulle jäi morkkis niistä vuosista, joina olin paljon poissa tyttärieni ja puolisoni luota. Olen rasittavuuteen asti kysellyt tätä Iinalta ja Minkalta, eikä asia ole heidän mukaansa niin, hän sanoo.

”Kun katson lasta, ajattelen, että haluaisin vain suojella häntä.”

Myös tuore isoisyys on mullistanut Mikon elämän. Hänestä tuli ukki, kun Iina Kuustonen ja Sebastian Rejman saivat poikavauvan syyskuussa. Kuustonen sai nähdä ensimmäisen lapsenlapsensa vain muutaman tunnin ikäisenä. 

– Kun katson sitä lasta, ajattelen, että haluaisin vain suojella häntä, hän sanoo.

Isovanhemman rooli on vielä niin uusi, ettei Mikko osaa sanoa, miten ukkina ollaan. Hän ei itse ehtinyt tavata yhtään isovanhemmistaan. 

– Siksi koen etuoikeutettuna, että saan nyt elää tällaisen roolin. 

Mikko Kuustonen on yksi kauden Vain elämää -tähdistä. Sarja on päättänyt artistin kymmenen vuoden pitkän musiikillisen hiljaiselon. Parhaillaan hän säveltää uusia kappaleita ja lähtee konserttikiertueelle maaliskuussa.

Lue Mikon koko haastattelu Me Naisten numerosta 42/2016!