Oletko yrittänyt neuvoa puhelimitse tietokoneen virusturvan päivittämistä henkilölle, joka on syntynyt 30-luvulla? Se ei ole helppoa. Ja tässä uutinen: kohta olet yhtä kahvilla teknologian kanssa kuin vanhempasi nyt.

Shutterstock

Nyt se on hävinnyt. Äsken se vilkutti ja siinä luki, että Cancel tai OK.

– Mikä vilkutti? Oletko internetissä? Sähköpostiohjelmassa? Mitä siinä ruudulla nyt lukee?

He osaavat poimia neuleesta pudonneet silmukat ja tietävät, miten vastapilkittyjä kaloja käsitellään. He ovat lapsena nähneet pudonneen saksalaiskoneen lähimetsässä ja vanhempana kuukävelyn televisiosta. Heillä on lähes yliluonnollisia mentaalisia kykyjä, joiden avulla he erottavat eri haperolajit toisistaan.

Tietokoneen käyttäminen on heille kuitenkin hyvin vaikeaa, ja sen neuvominen puhelimessa on ehkä vielä vaikeampaa. Hermot palavat puolin ja toisin.

Kaikki on niin vaikeeta

Muistatteko, kun videonauhurit tulivat? Ne olivat aluksi pelottavia mutta osoittautuivat yksinkertaisiksi laitteiksi. Play, Stop, Rewind.

Sitten tuli digiaika, ja telkkarin katsominen muuttui vaikeaksi. Digisiirtymän piti tuottaa ihania interaktiivisia asioita, mutta nurinaa siitä vain tuli. Digi digi! Ei toimi! Miksi tämä kuva hajoaa tällä tavalla!

Mummolle ostettiin halpa kansalaisboksi, jossa ei ollut tallennusmahdollisuutta. Samalla boksi aloitti lähisukulaisia yhdistävän puhelintuki-projektin. Seniorit eivät saaneet kanavia kohdalleen eivätkä hahmottaneet, missä järjestyksessä kaukosäätimiä piti käyttää, joten linjat kävivät kuumina: "Jos painat ensin sitä, missä lukee menu. Siitä toisesta kapulasta, siitä jossa lukee Humax. Löydätkö sen menu-nappulan? Mitäs se nyt sanoo?"

Eikö tekniikan pitäisi helpottaa elämää? Miksi se on niin monimutkaista?

– Siksi, että samalla laitteella voi nykyään tehdä monta asiaa, sanoo teknologian kulttuurisen tutkimuksen asiantuntija, dosentti Johanna Uotinen. Kilpailu laitemarkkinoilla on kova, ja uusiin malleihin lisätään aina täkyksi jokin lisäominaisuus. Kännykällä surauttaa varmaan piakkoin kahvit.

Johannan mukaan uusi tekniikka tuntuu vaikealta, kunnes se kesyyntyy. Kun jääkaappi tuli, tarvittiin "näin käytät jääkaappia" -ohjeita. Nyt kukaan ei edes ajattele jääkaappia teknologiana, eikä kukaan enää valita digi-tv:stä.

Cancel vai OK?

"Kiitos. Jännityk- sellä odotetaan." (Ikä­ihmisten tekstiviesteissä on usein tavuviiva siinä kohdassa, jossa näytön reuna on tullut vastaan ennen sanan loppua.)

Mutta tietokone. Se ei tunnu kesyyntyvän kovinkaan helposti seniorien käsissä. Ehkä kysymys on siitä, etteivät he oikeasti ole kiinnostuneita moisesta härpäkkeestä. Usein ne ovat nimenomaan lapset, joiden mielestä mummolla ja ukilla täytyy olla tietokone.

– Ja samat ihmiset valittavat, kun heidän omat lapsensa haluavat koko ajan uutta tekniikkaa, Johanna Uotinen toteaa.

Kyllä yhteiskuntakin painostaa ja vihjailee, esimerkiksi tekemällä pankin tiskillä asioimisen todella kalliiksi. Tamperelainen ATK Seniorit Mukanetti ry opastaa tietotekniikan käyttöön. Yhdistyksen toiminnanjohtajan Eija-Riitta Kortesluoman -mukaan monet tulevat kurssille, koska kokevat, että yhteiskunta vaatii sitä. Seniorikursseilla näkee myös sen, miten vaikeaa uuden oppiminen voi olla.

– Hiiren käyttö ja kaksoisnapsauttaminen on monille todella hankalaa. Ja termistö on hurja, vaikka se on suomea: työpöytä, tilapalkki... miten selität ne konkreettisesti?

Eija-Riitta kohtaa työssään myös innostusta uudesta aluevaltauksesta. Senioritkin löytävät internetistä harrastusvinkkejä ja Älypään tyyppisiä pelejä, joita voi pelata yhdessä.

Minä itsekin ilahdun, kun äidiltäni tulee sähköpostia – siinä raportoidaan esimerkiksi, että mustikanvarret ovat vihreimmillään. Vanhempieni tietokone on pari vuotta vanha. Nyt kaksoisklikkaukset sujuvat jo hyvin, ja uuden avainlukulistan tilaaminen pankin nettisivuilta onnistuu ilman apua.

Se äitiäni vielä häiritsee, että tietokone kyselee jotain koko ajan. Cancel vai OK?

Sama häiritsee minua itseänikin. En jaksa yleensä selvittää, mikä konettani askarruttaa. Kestän kyllä oikuttelua, mutta pitääkö jonain päivänä sulattaa vielä sekin, että kahvinkeitin ei keitä kahvia, vaan se toteaa yksikantaan, että "keittämistä ei pystytty suorittamaan"?

Senioriluurin ongelmat

"Niin se taitaa nykyään olla, että kaikki vaihtavat kuulumiset siellä buukissa." (Suvi Teräsniskan mummo Me Naisten haastattelussa.)

VTT:n johtava tutkija ja geronteknologian dosentti Jaana Leikas pohtii, voisiko ihmiset jakaa jopa eri teknologiasukupolviin, tähän tapaan:

50-luvulla ja aikaisemmin syntyneet kuuluvat on/off-nappuloiden sukupolveen. Heidän nuoruudessaan koneissa oli yksi toiminto ja yksi katkaisin.

60-lukulaiset ovat joutuneet käyttämään tietokoneita työelämässä, vaikka opinnäytetyö kirjoitettiin vielä ensin käsin ja sitten puhtaaksi sähkö­kirjoituskoneella.

70-luvun Windows-sukupolvi tottui ikkunoihin ja tehtäväpalkkeihin jo parikymppisinä.

80-luvun lapset ovat kasvaneet ymmärtämään pelillisiä käyttöjärjestelmiä.

Jaana Leikkaan mukaan ihminen, joka on nuorena tottunut on/off-nappuloihin, etsii loppuelämänsäkin koneista selkeitä painikkeita. Siksi uudenlaisten järjestelmien käyttö ei ole luontevaa. Vanheneminen teettää toki muutakin haittaa.

– Olen vihainen siitä, millaisia tieto- ja viestintäteknisiä laitteita suunnitellaan ikäihmisille, Johanna sanoo.

– Tiedetään, että kaikkien näkökyky heikkenee, reaktiot hidastuvat ja sorminäppäryys katoaa – mutta silti monet seniorikännykät ovat hankalia.

Sitä paitsi senioriluurissa on ongelmansa vielä senkin jälkeen, jos se onnistuu olemaan helppo. Se on nimittäin senioriluurin näköinen, ja kuka haluaa vanhetessaan tyytyä muita rumempiin, leimaaviin esineisiin? Suuret ikäluokat tykkäävät näppäristä ja kauniista laitteista, kuten vaikka urheilumallisista BMW-autoista. Saksassa niistä yli 60 prosenttia myydään yli 60-vuotiaille.

– Tuota voi miettiä, ennen kuin alkaa suunnitella erityisiä, normaalia kömpelömmän näköisiä vanhusautoja, Johanna huomauttaa.

Ahdistaa sitä nuorempiakin

"Voidaanko ottaa Poirot nauhalle?"

"Voidaan TALLENTAA se BOKSILLE. Nykyään on kovalevy, ei ole nauhaa." (Teknologiaurpo vuosimallia 75 saa opastusta.)

– Voi ei, nyt mä alan ymmärtää mummoani, joka ei tahdo käyttää pankkiautomaattia!

Tuo oli kolmekymppinen työkaverini, joka kuuli juuri, että toimittajan pitäisi ihan oman itsensä, uskottavuutensa ja ammattitaitonsa takia olla aktiivisesti mukana mikroblogipalvelu Twitterissä. Työkaveri ei nyt jaksaisi.

– Niin, ei teknologian kehitysvauhti ahdista pelkästään vanhuksia, Johanna Uotinen toteaa.

Mummo-ilmiö tapahtuu siis meille kaikille. Kehitys kehittyy, ja joku päivä nuorimmatkin ehkä putoavat vauhdista.

Jaana Leikkaan mielestä tekniikka on jo nykyisellään ihan huikeaa. Kaikkia mahdollisia kuviteltavissa olevia palveluja pystyisi toteuttamaan. Mutta pitäisi lakata olettamasta, että ihmisiä kiinnostaa nimenomaan uusi tekniikka.

– Uutta kapulaa ja luuria tulee koko ajan, vaikka suunnittelun lähtökohdaksi pitäisi ottaa elämä. Luulen, että ihmiset alkavat pohtia, mitä oikeasti tarvitsevat, ja he sanovat uusille laitteille 'ei kiitos'.

Palveluita ihmiset varmaan haluavat: Ruokakassipalvelun, joka oikeasti tuo ruuat kotiin silloin, kun vastaanottajakin on kotona. Tai deittipalvelun, joka näyttää yökerhon pohjapiirustuksen päällä juuri oman tyyppisten sinkkujen sijainnin...?

Jaana Leikas itsekin kaipaa elämäänsä yksinkertaistamista ja hän on ollut huomaavinaan, ettei hän ole lajissaan ainoa. Jaana ei ole Facebookissa, eikä hänen kokouksissaan saa samaan aikaan tehdä läppärillä muita asioita.

– Samalla kun suunnittelemme teknologiaa, luomme tulevaisuuden maailmaa. Meidän pitäisi tajuta, millainen siitä on tulossa ja miettiä, millainen siitä halutaan. Miten vältetään se, että emme tulevaisuudessa kavereita tavatessamme vain katsele alaspäin näyttöihimme? Ja ettemme ole vanhuksina yksinäisiä?

Kaukana tulevaisuudessa

Ennen vanhaan kuviteltiin, että tulevaisuudessa syödään ravintokapseleita puhtaanvalkeassa ympäristössä, jossa avaruusajan ohjauspaneelit pitävät pientä piipitystä. Juuri nyt näyttäisi siltä, että tulevaisuudessa syödään edelleen perunoita, vaikka uutuuskeittiöt näyttävätkin avaruusaluksilta tai vähintään patologian laitoksilta. Piipitystä ei kuulu.

Jaana Leikkaan mukaan kukaan ei tiedä, millaista tekniikka on kolmenkymmenen vuoden päästä. Voi olla, että vanhukset ovat vastedeskin aina ongelmissa. Voi myös käydä niin, että tekniikka kehittyy helpoksi: niin intuitiiviseksi, että otsaluullakin näkee, miten konetta käytetään, ja niin kauniiksi, että silmä lepää.

– Se olisi ihana maailma, Jaana tuumii.

Hän lohduttaa, että tälläkin hetkellä tuhannet ihmiset koettavat suunnitella helppokäyttöisempää tekniikkaa.

– En minä tätä työtä tekisi, jos en uskoisi, että siinä edistytään.

Jos ei itse usko, kannattaa lohdutuksekseen kuvitella jotain todella villiä, vaikkapa maailman, jossa tietoverkot ovat romahtaneet, sähkö katkeilee ja teknologian huippua edustavat sakset. Silloin voi koettaa saada viimeisen junapaikan mummolaan ja pyytää vanhuksia neuvomaan, miten tomaatit saa säilymään talven yli.

Ja jos puhelimet vielä toimivat, pitää tietysti soittaa äidille ja kysyä myös sitä, miten sukka parsitaan. Hän koettaa selittää, mutta hermothan siinä ohjeistaessa voivat mennä, kun toinen ei kerta kaikkiaan tajua.

Suomalaislaulaja esittää X Factor -ohjelmassa Lady Gagan hittikappaleen.

Britannian X Factor -ohjelmassa kilpaileva Saara Aalto, 29, esittää seuraavassa livelähetyksessä Lady Gagan vuonna 2009 ilmestyneen Bad Romance -kappaleen.

Biisi julkaistiin alun perin The Fame Monster -levyllä ja sen video kahmi monta palkintoa MTV Video Music Awards -gaalassa.

Saara Aalto kertoi kappalevalinnastaan muun muassa Twitterissä.

Monet fanit ovat jo kuulleet uutisen ja iloinneet laulajan kappaleesta. Saara Aallon Twitter- ja Instagram-julkaisut ovat saaneet paljon kommentteja, joissa fanit kehuvat sekä biisivalintaa että suomalaislaulajan kykyjä.   

Viime viikolla vastaanotto oli erilainen. Silloin suurin osa faneista oli huolissaan kappalevalinnasta, joka oli Björkin It's Oh So Quiet.  Saara veti kuitenkin melkoisen Björk-show'n X Factorin livelähetyksessä ja hurmasi kaikki neljä tuomaria.

Terkkuja Adamilta!

Biisivalintansa lisäksi Saara hehkutti Twitterissä tänään myös Adam Lambertilta saamiaan terveisiä.

Kauneudesta kuuluu sanoa, että se syntyy sisältä päin, siinä missä kitaransoittoa on kyllä lupa opetella. Itse olen dopingin kannalla, Anna Perho kirjoittaa.

Venytän silmäkulmaani, ja ystäväni tursottaa siihen teippivoidetta, jonka tarkoitus on oikoa vekit.

”Ei tämäkään ihmeisiin pysty”, tokaisen peilikuvalleni. Se näyttää toipuvan viikon bilerännistä, vaikka tosiasiassa kyse on orastavasta flunssasta ja valtoimenaan raivoavasta keski-iästä.

Ystävä lohduttaa ja kehaisee kaiken näyttävän jo valmiiksi hyvältä. Kuittaan kommentin mutisemalla jotain huuhkajan perärööristä.

Toimin siis juuri siten kuin amerikkalainen toimittaja Autumn Whitefield-Morano kirjoittaa kirjassaan Face Value. Naisten on usein vaikeaa ottaa vastaan ulkonäköönsä kohdistuvia kehuja. Siksi ne usein kuitataan mitätöinnillä tai vitsikkäällä vähättelyllä.

Ulkonäön ajattelemista pidetään milloin pinnallisena, milloin haitallisena, milloin epäsolidaarisena.

Näinhän ei saisi tehdä. Kampanjat ja asenneartikkelit jankuttavat, että jokaisen pitäisi hyväksyä itsensä sellaisena kuin on. Muuten itsensä kehittämistä kyllä peukutetaan.

Ulkonäön ajattelemista pidetään milloin pinnallisena, milloin haitallisena, milloin epäsolidaarisena – toisin kuin minkä tahansa muun inhimillisen ominaisuuden pohdintaa. Kauniiden ihmisten väheksyminen on ainoa korrekti kiusaamisen laji.

Kauneudesta kuuluu myös aina sanoa, että se syntyy sisältä päin, siinä missä matematiikkaa tai kitaransoittoa on kyllä lupa opetella. Itse olen dopingin kannalla: jos ulkonäön buustaamisesta saa iloa, anna mennä!

Ulkonäkövoivottelulla on Whitefield-Moranon mukaan hyödyllinenkin funktio. Kohteliaisuuksien vitsikäs vähättely toimii naisten välisenä sosiaalisena liimana. Keskustelu tyrehtyisi kerrasta napakkaan kiitokseen, mutta small talk saattaa avata portin syvään tutustumiseen.

Laihojen ja isorintaisten satuolentojen lisäksi arkikaunottarien kirjo sisältää monenlaisia tyyppejä.

Ulkonäköhuolien kauhistelu sisältääkin mukavan, vertaistuellisen ulottuvuuden. Tulen aina hyvälle tuulelle siellä, missä liioittelun sävyttämä itseruoskinta alistaa ulkonäköpaineet ainoalle oikealle suhtautumistavalle, naurulle.

Länsimaisia kauneusihanteita syytetään paljosta, mutta ehkä niitäkin voisi joskus tarkkailla lempeydellä. Laihojen ja isorintaisten satuolentojen lisäksi arkikaunottarien kirjo sisältää monenlaisia tyyppejä lävistetyistä rokkareista rastapäisiin Fjällräven-naisiin, ponnaripäisistä fitness-hirmuista saunapuhtaaseen perheenäitiin – tyyppeihin, joilla ei olisi henkiinjäämismahdollisuuksia tiukemmissa ympäristöissä.

Ihmisen elämä on ylipäätään tasapainoilua tyytyväisyyden ja tyytymättömyyden välillä. Ulkonäkökeskusteluihin voisi ottaa saman, hyväksyvän asenteen; joskus tukka on hyvin ja kaikki muukin, joskus ihanhirveetä emmäkestä, entäs sitten.

Ja onhan meillä vielä yksi valtti: ­Abraham Lincolnin mukaan Jumala pitää keskinkertaisen näköisistä ihmisistä. Siksi hän loi meitä niin paljon.

Kaikki Me Naisten kolumnit löydät täältä.

Nyt kävi käry! Tunne iskee yksityisetsivä Teuvo Paanaseen joka keikalla. Oikeasti käry ei ole koskaan käynyt, koska Teuvo osaa muuttaa lookiaan hetkessä.

Yksityisetsivä Teuvo Paanasella on taas alkamassa vuoden kiireisin aika. Suurin osa Teuvon toimeksiannoista on uskottomuusepäilyjä, ja pikkujouluaika on pettäjien sesonkia.

– Sen lisäksi suomalaiset pettävät ennen lomia ja lomien jälkeen. Se on ihme juttu. Onko se se, että ollaan saatu perheestä tarpeeksi? Teuvo pohtii.

Kun Teuvo saa uskottomuusepäilyn tutkittavakseen, hän ottaa ensiksi kohteestaan selville kaiken mahdollisen. Teuvo kulkee varjona kohteen kannoilla, ottaa kuvia ja etsii todisteita petollisuudesta. Kiinni ei saa jäädä, joten Teuvon täytyy pystyä muuttamaan ilmettään nopeasti. Siksi hänellä on usein keikoilla apunaan maskeeraaja. Videolla Teuvo muuntautuu taviksesta talkkariksi.

Teuvo on yksi Suomen noin sadasta yksityisetsivästä. Yksityisetsivän työ on kiehtonut aina kirjailijoita, ja Teuvollakin on monta kuuluisaa, fiktiivistä kollegaa. Mutta onko työ oikeasti niin jännittävää kuin salapoliisiromaanit antavat ymmärtää? Mitä muuta Teuvo setvii kuin petollisia ihmissuhteita?

Lue koko juttu Teuvosta ja yksityisetsivän työstä Me Naisten numerosta 43/2016.

Laulaja Suvi Teräsniska kertoo sosiaalisessa mediassa, että perheellä on kaikki hyvin.

Suvi Teräsniska, 27 sai eilen toisen lapsen. Laulaja kertoo ilouutisen sosiaalisessa mediassa.

– Pieni poika saapui maailmaan eilettäin, samana päivänä kun Ouluun satoi ensilumi. Täällä on kaikki hyvin. Ihanaa loppusyksyä teille kaikille! Missä kaikkialla on jo ollut lunta? Suvi kirjoitti vauvasta julkaisemansa varvaskuvan yhteydessä.

Suvin ja hänen aviomiehensä Simo Aallon esikoispoika Terho syntyi viime vuoden maaliskuussa. Pari meni naimisiin kaksi vuotta sitten kesällä.

Suvi on mukana Vain elämää -ohjelman parhaillaan televisiossa pyörivällä kaudella. Hän kertoi raskaudestaan, kun ohjelmaa kuvattiin alkukesällä.

Elokuussa Me Naisten haastattelussa Suvi kertoi ottavansa toisen lapsen odotuksen rennommin kuin ensimmäisen.

– Alkuviikkoina, kun vauvavatsa ei ollut vielä kasvanut eikä liikkeitä tuntenut, saattoi mennä päiviä, etten edes muistanut olevani raskaana. Pitää paikkansa, että toinen lapsi menee vähän vasemmalla kädellä, Suvi nauroi.