Kodin seinien sisällä tapahtuva väkivalta on hurjan yleistä. Perhetragediat voisivat vähentyä, jos nämä asiat saataisiin kuntoon.

Colourbox

Poliisi soitti Helenan kotiin ja kysyi, onko kaikki hyvin. Naapurit olivat soittaneet poliisille ja kertoneet olevansa huolissaan perheen äidin turvallisuudesta. Koska mies seisoi vieressä ja kuuli joka sanan, Helenalla ei ollut muuta mahdollisuutta kuin vakuuttaa, että kaikki on mainiosti. "Perheriidat pitäisi pystyä hoitamaan keskenään", poliisi sanoi ja lopetti puhelun.
Kunpa he olisivat tulleet paikalle katsomaan. Väkivalta oli jatkunut vuosia, mutta Helena pelkäsi miestään niin, 
ettei uskaltanut hakea apua.

Viime kuukausien perhesurmat ovat saaneet suomalaiset kyselemään, eikö murhenäytelmiä voida mitenkään estää.

Ainakin osa voitaisiin, jos vain haluttaisiin ja osattaisiin.

Kodin seinien sisällä tapahtuva väkivalta on hurjan yleistä. Suomalaisista naisista joka viides on kokenut uhkailua ja fyysistä satuttamista nykyisessä parisuhteessaan. Silti avun saaminen on sattumanvaraista.

Jos perhetragedioita halutaan tulevaisuudessa välttää, ainakin seuraavat asiat on saatava kuntoon.

1. Lisää turvakoteja

Kun ihminen lähtee pakoon omasta kodistaan, kaikki tuntuu sekavalta ja selvitettävää on paljon. Miten avioeroa haetaan, mistä saa asianajajan? Mistä löytyy uusi koti, ja miten raha-asiat järjestyvät? Mistä saa apua toipumiseen?

Silloin olisi hyvä päästä turvakotiin, sillä sieltä saa paitsi fyysistä suojaa myös henkistä tukea ja käytännön apua.

Helenan viidentoista vuoden väkivaltainen liitto päättyi lopulta riitaan, jonka huipennukseksi mies uhkasi räjäyttää perheen kodin ja asukkaat sen mukana.

– Se oli ratkaiseva hetki elämässäni. Sain kauan odottamaani rohkeutta ja pakenin lasten kanssa.

Ikävä kyllä Helenan kotipaikkakunnalla ei ole turvakotia. Sosiaaliviranomaiset tarjosivat hänelle mahdollisuutta lähteä turvakotiin toiseen kaupunkiin – sadan kilometrin päähän.

– En mennyt, koska halusin, että lapset voivat jatkaa koulunkäyntiä ja nähdä kavereitaan.

Onneksi oli sukulaisia, joiden luona Helena ja lapset saivat asua muutamia viikkoja, kunnes uusi asunto löytyi.

Suomen turvakotiverkko on harva ja epätasainen. Itä- ja Pohjois-Suomessa on vain muutama turvakoti, joten lähin voi olla pahimmillaan satojen kilometrien päässä. Mitä pidempi matka, sitä korkeampi kynnys hakea apua.

Nyt vihdoin on valmisteilla lakiesitys, jonka mukaan kunnat velvoitettaisiin järjestämään turvakotitoimintaa. Lakiesityksen pitäisi valmistua ensi kesänä, mutta menee vielä pitkään, ennen kuin esitys muuttuu laiksi ja laki käytännöksi.

2. Poliisilta apua

Eron jälkeinen väkivalta on erityisen vaarallinen lähisuhdeväkivallan muoto. Perhesurmista moni on liittynyt juuri siihen: mies ei ole kestänyt ajatusta, että nainen lähtee.
Miten väkivaltaista miestä pakenevaa naista sitten tällä hetkellä suojellaan? Eipä hääppöisesti.

Kun Helena lapsineen oli asunut uudessa kodissa viikon verran, mies tuli yöllä oven taakse riehumaan. Hän rikkoi tavaroita ja uhkasi tulla ikkunan kautta sisään. Helena soitti hätäkeskukseen, ja mies lähti poliiseja pakoon.

Aamulla poliisi soitti, että mies oli löytynyt läheisestä metsästä leiriytyneenä seuraavaa hyökkäystä varten. Mies pantiin putkaan – muutamaksi tunniksi.

Helena pakeni pelosta suunniltaan sukulaisten luo. Hätäkeskuksesta neuvottiin vain painautumaan yöksi huoneen nurkkaan niin, ettei mies näe heitä ikkunasta.

– En tiennyt, oliko hänellä ase.

Helena tunsi olevansa yksin vastuussa omasta ja lastensa turvallisuudesta.

Poliisilaitokselta hän sai rohkaisevia ja myötätuntoisia sanoja, ei käytännön turvaa.

Erosta on nyt viisi vuotta, ja pelottelu, uhkailu ja häirintä jatkuvat edelleen. Miehen omien sanojen mukaan hänen elämäntehtävänsä on pilata Helenan elämä.

Miehelle on määrätty kolme kertaa lähestymiskielto. Sen valvominen on kuitenkin Helenan omilla harteilla. Kerran, kun hän ilmoitti poliisille miehen rikkoneen lähestymiskieltoa, vastaus oli, ettei "poliisilla ole aikaa tulla mittamaan jalanjälkiä". Miestä ei rangaistu mitenkään.

Poliisi ei toki ole ainoa auttaja, jonka toiminnassa on toivomisen varaa. Avioliiton aikana Helena kävi monet kerrat puhumassa lääkäreille väsymyksestä, unettomuudesta, itkuisuudesta ja muista oireista. Useimmiten hän sai mieliala- tai nukahtamislääkkeitä, kerran lähetteen psykologille. Kertaakaan kukaan ei kysynyt, onko perheessä väkivaltaa.

– Kaiken kokemani jälkeen toivon, että lääkäri tai psykologi olisi kysynyt tarkempia tietoja perhetilanteesta. En tiedä, mitä olisin vastannut, mutta kysymys olisi antanut minulle pohdittavaa.

3. Vainoaminen lakiin

Jos Helena asuisi Ruotsissa, moni asia olisi toisin. Mies olisi esimerkiksi jo voitu tuomita vankeuteen vainoamisesta. Vainoaminen on laissa kielletty jo kymmenessä Euroopan maassa, mutta Suomessa vastaavan lain tarvetta vasta pohditaan.

Ruotsissa on myös erillinen rikosnimike jatkuvalle lähisuhdeväkivallalle. Suomessa väkivaltainen puoliso voidaan tuomita erikseen vaikkapa neljästä pahoinpitelystä, mutta Ruotsissa poliisin velvollisuus on selvittää, onko kyseessä toistuva väkivalta eli naisrauhan rikkominen. Näin raaistuva kierre saadaan poikki ennen kuin kukaan on menettänyt henkeään.

4. Valistusta kouluihin

Siinä vaiheessa kun ensimmäinen lyönti tulee, uhri on useimmiten jo niin nujerrettu, ettei lähtemisestä tule mitään. Helenakin kuvitteli vuosikaudet olevansa itse syyllinen avioliiton ongelmiin.

Hänen mielestään väkivallasta pitäisi puhua jo kouluissa, jotta mahdollisimman moni tunnistaisi vaaran merkit ajoissa. Väkivaltainen suhde nimittäin noudattaa tiettyä kaavaa: se alkaa hienovaraisella henkisellä vallankäytöllä, ja vähitellen kaltoinkohtelu raaistuu.

– On tietysti helppoa olla jälkiviisas, mutta suhteessamme oli alusta asti piirteitä, joiden olisi pitänyt saada hälytyskellot soimaan, Helena sanoo.

– Eikä pidä vähätellä sellaista asiaa kuin vaisto. Jo aika alussa minulle tuli riidan aikana tunne, että jokin hänessä pelotti minua – vaikka silloin hän ei ollut vielä tehnyt minulle mitään.

Helena kertoo kokemuksistaan myös kirjassa Veitsen terällä – Naiseus ja parisuhdeväkivalta. Ensi- ja turvakotien liiton julkaisema kirja ilmestyi tammikuussa.

Lue myös, millainen käytös kertoo parisuhdeväkivallan mahdollisuudesta. Tästä juttuun.

Suomalaislaulaja esittää X Factor -ohjelmassa Lady Gagan hittikappaleen.

Britannian X Factor -ohjelmassa kilpaileva Saara Aalto, 29, esittää seuraavassa livelähetyksessä Lady Gagan vuonna 2009 ilmestyneen Bad Romance -kappaleen.

Biisi julkaistiin alun perin The Fame Monster -levyllä ja sen video kahmi monta palkintoa MTV Video Music Awards -gaalassa.

Saara Aalto kertoi kappalevalinnastaan muun muassa Twitterissä.

Monet fanit ovat jo kuulleet uutisen ja iloinneet laulajan kappaleesta. Saara Aallon Twitter- ja Instagram-julkaisut ovat saaneet paljon kommentteja, joissa fanit kehuvat sekä biisivalintaa että suomalaislaulajan kykyjä.   

Viime viikolla vastaanotto oli erilainen. Silloin suurin osa faneista oli huolissaan kappalevalinnasta, joka oli Björkin It's Oh So Quiet.  Saara veti kuitenkin melkoisen Björk-show'n X Factorin livelähetyksessä ja hurmasi kaikki neljä tuomaria.

Terkkuja Adamilta!

Biisivalintansa lisäksi Saara hehkutti Twitterissä tänään myös Adam Lambertilta saamiaan terveisiä.

Kauneudesta kuuluu sanoa, että se syntyy sisältä päin, siinä missä kitaransoittoa on kyllä lupa opetella. Itse olen dopingin kannalla, Anna Perho kirjoittaa.

Venytän silmäkulmaani, ja ystäväni tursottaa siihen teippivoidetta, jonka tarkoitus on oikoa vekit.

”Ei tämäkään ihmeisiin pysty”, tokaisen peilikuvalleni. Se näyttää toipuvan viikon bilerännistä, vaikka tosiasiassa kyse on orastavasta flunssasta ja valtoimenaan raivoavasta keski-iästä.

Ystävä lohduttaa ja kehaisee kaiken näyttävän jo valmiiksi hyvältä. Kuittaan kommentin mutisemalla jotain huuhkajan perärööristä.

Toimin siis juuri siten kuin amerikkalainen toimittaja Autumn Whitefield-Morano kirjoittaa kirjassaan Face Value. Naisten on usein vaikeaa ottaa vastaan ulkonäköönsä kohdistuvia kehuja. Siksi ne usein kuitataan mitätöinnillä tai vitsikkäällä vähättelyllä.

Ulkonäön ajattelemista pidetään milloin pinnallisena, milloin haitallisena, milloin epäsolidaarisena.

Näinhän ei saisi tehdä. Kampanjat ja asenneartikkelit jankuttavat, että jokaisen pitäisi hyväksyä itsensä sellaisena kuin on. Muuten itsensä kehittämistä kyllä peukutetaan.

Ulkonäön ajattelemista pidetään milloin pinnallisena, milloin haitallisena, milloin epäsolidaarisena – toisin kuin minkä tahansa muun inhimillisen ominaisuuden pohdintaa. Kauniiden ihmisten väheksyminen on ainoa korrekti kiusaamisen laji.

Kauneudesta kuuluu myös aina sanoa, että se syntyy sisältä päin, siinä missä matematiikkaa tai kitaransoittoa on kyllä lupa opetella. Itse olen dopingin kannalla: jos ulkonäön buustaamisesta saa iloa, anna mennä!

Ulkonäkövoivottelulla on Whitefield-Moranon mukaan hyödyllinenkin funktio. Kohteliaisuuksien vitsikäs vähättely toimii naisten välisenä sosiaalisena liimana. Keskustelu tyrehtyisi kerrasta napakkaan kiitokseen, mutta small talk saattaa avata portin syvään tutustumiseen.

Laihojen ja isorintaisten satuolentojen lisäksi arkikaunottarien kirjo sisältää monenlaisia tyyppejä.

Ulkonäköhuolien kauhistelu sisältääkin mukavan, vertaistuellisen ulottuvuuden. Tulen aina hyvälle tuulelle siellä, missä liioittelun sävyttämä itseruoskinta alistaa ulkonäköpaineet ainoalle oikealle suhtautumistavalle, naurulle.

Länsimaisia kauneusihanteita syytetään paljosta, mutta ehkä niitäkin voisi joskus tarkkailla lempeydellä. Laihojen ja isorintaisten satuolentojen lisäksi arkikaunottarien kirjo sisältää monenlaisia tyyppejä lävistetyistä rokkareista rastapäisiin Fjällräven-naisiin, ponnaripäisistä fitness-hirmuista saunapuhtaaseen perheenäitiin – tyyppeihin, joilla ei olisi henkiinjäämismahdollisuuksia tiukemmissa ympäristöissä.

Ihmisen elämä on ylipäätään tasapainoilua tyytyväisyyden ja tyytymättömyyden välillä. Ulkonäkökeskusteluihin voisi ottaa saman, hyväksyvän asenteen; joskus tukka on hyvin ja kaikki muukin, joskus ihanhirveetä emmäkestä, entäs sitten.

Ja onhan meillä vielä yksi valtti: ­Abraham Lincolnin mukaan Jumala pitää keskinkertaisen näköisistä ihmisistä. Siksi hän loi meitä niin paljon.

Kaikki Me Naisten kolumnit löydät täältä.

Nyt kävi käry! Tunne iskee yksityisetsivä Teuvo Paanaseen joka keikalla. Oikeasti käry ei ole koskaan käynyt, koska Teuvo osaa muuttaa lookiaan hetkessä.

Yksityisetsivä Teuvo Paanasella on taas alkamassa vuoden kiireisin aika. Suurin osa Teuvon toimeksiannoista on uskottomuusepäilyjä, ja pikkujouluaika on pettäjien sesonkia.

– Sen lisäksi suomalaiset pettävät ennen lomia ja lomien jälkeen. Se on ihme juttu. Onko se se, että ollaan saatu perheestä tarpeeksi? Teuvo pohtii.

Kun Teuvo saa uskottomuusepäilyn tutkittavakseen, hän ottaa ensiksi kohteestaan selville kaiken mahdollisen. Teuvo kulkee varjona kohteen kannoilla, ottaa kuvia ja etsii todisteita petollisuudesta. Kiinni ei saa jäädä, joten Teuvon täytyy pystyä muuttamaan ilmettään nopeasti. Siksi hänellä on usein keikoilla apunaan maskeeraaja. Videolla Teuvo muuntautuu taviksesta talkkariksi.

Teuvo on yksi Suomen noin sadasta yksityisetsivästä. Yksityisetsivän työ on kiehtonut aina kirjailijoita, ja Teuvollakin on monta kuuluisaa, fiktiivistä kollegaa. Mutta onko työ oikeasti niin jännittävää kuin salapoliisiromaanit antavat ymmärtää? Mitä muuta Teuvo setvii kuin petollisia ihmissuhteita?

Lue koko juttu Teuvosta ja yksityisetsivän työstä Me Naisten numerosta 43/2016.

Laulaja Suvi Teräsniska kertoo sosiaalisessa mediassa, että perheellä on kaikki hyvin.

Suvi Teräsniska, 27 sai eilen toisen lapsen. Laulaja kertoo ilouutisen sosiaalisessa mediassa.

– Pieni poika saapui maailmaan eilettäin, samana päivänä kun Ouluun satoi ensilumi. Täällä on kaikki hyvin. Ihanaa loppusyksyä teille kaikille! Missä kaikkialla on jo ollut lunta? Suvi kirjoitti vauvasta julkaisemansa varvaskuvan yhteydessä.

Suvin ja hänen aviomiehensä Simo Aallon esikoispoika Terho syntyi viime vuoden maaliskuussa. Pari meni naimisiin kaksi vuotta sitten kesällä.

Suvi on mukana Vain elämää -ohjelman parhaillaan televisiossa pyörivällä kaudella. Hän kertoi raskaudestaan, kun ohjelmaa kuvattiin alkukesällä.

Elokuussa Me Naisten haastattelussa Suvi kertoi ottavansa toisen lapsen odotuksen rennommin kuin ensimmäisen.

– Alkuviikkoina, kun vauvavatsa ei ollut vielä kasvanut eikä liikkeitä tuntenut, saattoi mennä päiviä, etten edes muistanut olevani raskaana. Pitää paikkansa, että toinen lapsi menee vähän vasemmalla kädellä, Suvi nauroi.