Viimeistään nyt on hyvä aika siirtää kesävaatteet säilöön ja syyskuteet etualalle. Kuva: Shutterstock

Näin selvität, mitkä vaatteet lojuvat kaapissasi vain tilaa viemässä.

Joko tiedät netissä paljon kiertäneen henkarikikan? Aika olisi, sillä sen avulla on naurettavan helppoa selvittää, mitä garderoobissa roikkuvia vaatteita tulee todella käytettyä ja mitkä ovat kaapissa vain tilaa viemässä.

Homma menee siis kaikessa yksinkertaisuudessaan näin: Käännä kaikki henkarit roikkumaan tangolle koukku ”väärinpäin” eli niin, että henkarit pitää ripustaa tangolle kiepauttaen ala- ja takakautta. Aina, kun otat jonkin vaatteen käyttöön, käännä sen henkari takaisin oikeinpäin. Parissa kolmessa kuukaudessa voit helposti katsoa, mitä vaatteita on tullut käytettyä.

Entäs sitten vaatteet, joita säilytetään viikattuina – esimerkiksi neuleet? Mikäli vaatteet eivät loju hyllyillä epämääräisinä myttyinä, voi kokeilla esimerkiksi erilaisia viikkaustapoja. Ensin kaikki ovat viikattuina samalla tavalla, mutta kun vaate pääsee pesusta takaisin kaappiin, viikataankin se pinoon eri tavalla. Esimerkiksi wikiHow'sta löytyy erilaisia viikkaustapoja.

Myös erillisiä pinoja tai hyllyjä voi kokeilla, jos tilaa vain riittää – tosin jos tilaa on tarpeeksi, vaatteiden määräkään ei välttämättä ole ainakaan säilöntäongelma.

Lue myös:

Naisen kaapissa on keskimäärin 400 eurolla käyttämättömiä vaatteita

Nyppyjä villatakissa – poista ne oikein

Nämä ovat syksyn tyylikkäät avaintuotteet

Milka Ahlroth näyttelee Irlantiin muuttanutta Julianaa draamaelokuvassa Jumissa.

IS TV-LEHTI: Eurooppalaiset, usean maan yhteistyöelokuvat ovat EU:n myötä olleet arkipäivää jo kauan. Yleä lukuun ottamatta suomalaiset ovat kuitenkin yhä vain harvoin mukana yhteistuotannoissa.

Helsinki Filmin ja irlantilaisen Ripple World Picturesin karhean realistisessa Jumissa-elokuvassa pääosassa on irlantilaisköriläs, monista brittielokuvista tuttu ja jälleen hyvän roolin tekevä Colm Meaney.

Hän näyttelee kolean tuulisille kotikonnuilleen Dubliniin palaavaa Frediä, joka asunnottomana ja työttömänä joutuu nukkumaan vanhassa autossaan. Fred tutustuu nuoreen huumeheppuun Cathaliin (Colin Morgan). Reilusta ikäerosta ja erilaisista harrastuksistaan huolimatta kaksi yksinäistä ystävystyy, ja yhdessä he löytävät uusia näkökulmia ankeaan elämäänsä.

Monista brittielokuvista tuttu Colm Meaney näyttelee Frediä, jolla on orastava romanssi Milka Ahlrothin esittämän Julianan kanssa. Kuva: Yle kuvapalvelu.
Monista brittielokuvista tuttu Colm Meaney näyttelee Frediä, jolla on orastava romanssi Milka Ahlrothin esittämän Julianan kanssa. Kuva: Yle kuvapalvelu.

Suomi-kuvaa edustaa Milka Ahlroth, joka näyttelee Irlantiin muuttanutta musiikinopettaja Julianaa. Hän törmää uimahallissa mieskaksikkoon, ja kohta ilmassa jo väreilee Julianan ja Fredin välillä pieni ja aavistuksenomainen romanssinpoikanen.

Cathalin huumevelkojen ja vaikean isäsuhteen myötä ihmissuhdedraamassa sukelletaan lopulta syviin vesiin. Elokuvan käsikirjoittajana debytoi Ciaran Creagh ja ohjaajana Darragh Byrne

Jumissa, Liv klo 21.00

Riikka Pulkkisen uutuuskirja vetoaa erityisesti heihin, joita kiinnostaa näyttelijän työ.

Aurelia on hehkutettu näyttelijälupaus. Kun hänet roolitetaan Berliiniin sijoittuvaan näytelmään, vanhemmat järkyttyvät selittämättömän paljon. Isä vannottaa tulemaan puheilleen – mutta saa ilmaisukyvyn vievän sairauskohtauksen ennen kuin ehtii kertoa asiansa.

Tästä lähes dekkarimaisesta asetelmasta alkaa Riikka Pulkkisen uusin romaani, joka kirjailijalleen tyypillisellä tavalla on matka keskelle kipeää, salattua ihmissuhdesolmua. Välillä seurataan Aureliaa, välillä ääneen päästetään minäkertojana äiti, joka on salaisuuden vartija. Sen paljastaminen ennakkoon pilaisi lukunautinnon, mutta sitä olennaisempaa onkin seurata, miten ihminen muuttuu ja kasvaa, kun saa tietää asioita, jotka muuttavat koko siihenastisen elämän.

Aurelian työtä kuvataan niin perusteellisesti, että ilman kiinnostusta se saattaa jopa puuduttaa.

Riikka Pulkkisella on aina ollut taito tasapainoilla kauniin ja lähes kliseisen ilmaisun välillä, ja siinä hän on vahvoilla nytkin. Perhesalaisuuksissa sen paremmin kuin nuoren naisen kasvutarinassakaan ei ole mitään erityisen uutta, mutta juonta kuljetetaan niin vetävästi, että lukijan on käännettävä sivuja tiheään tahtiin. Erityisen kiinnostava lukukokemus tämä on lukijalle, jota näyttelijäntyö ja rooliin uppoaminen kiinnostaa – Aurelian työtä kuvataan niin perusteellisesti, että ilman kiinnostusta se saattaa jopa puuduttaa.

Yksi romaanin päähenkilöistä on Berliini, kaupunki joka kahtia jakautuneen historiansa vuoksi sopii täydellisesti salaisuuden pitopaikaksi. Lukukokemuksen bonuksena tulee siis myös matkakuume ja ehkä hieman seikkailunhalukin.

Riikka Pulkkinen: Paras mahdollinen maailma

(Otava)

Cheekin äiti, sisko ja veli olivat lauantaina katsomassa räppärin klubikiertueen päätöskonserttia.

Cheek eli Jare Tiihonen on puhunut usein julkisuudessa kaksosveljestään Jere Tiihosesta. Kaksikko on myös julkaissut Instagramissa lukuisia yhteiskuvia. Tällä kertaa Jere on kuitenkin julkaissut harvinaisen perhepotretin. Kuvassa ovat Jaren ja Jeren lisäksi heidän äitinsä ja Theresa-siskonsa.

– Kiitos veikka jälleen. Oli mahtava olla mukana 8-salilla Alpha Omega -klubikiertueen päätös keikoilla perheen ja ystävien kanssa, Jere Tiihonen on kirjoittanut kuvatekstiin.

Theresan lisäksi Cheekillä on myös toinen sisko. Isänsä Cheek menetti vuonna 2012, kun tämä sai sydänkohtauksen pilkkireissulla. Cheek puhui aikoinaan kuolemasta Vain elämää -sarjassa, joka kuvattiin vain pari kuukautta kuoleman jälkeen.

– Mietin, mikä mun tehtävä on täällä, ja tällä hetkellä näyttää siltä, että se tulee olemaan tää musa ja nää biisit. Toivottavasti ne jää elämään, Cheek sanoi syksyllä 2012 esitetyssä ohjelmassa.

Cheek on käsitellyt isänsä kuolemaa myös Niille joil on paha olla -biisissään.

Tiesitkö? Tiihonen ei ole Cheekin alkuperäinen nimi. Lue lisää täältä.

Yhteiskuvasta kertoi ensimmäisenä Iltalehti.

Me Naisten rahankäyttökyselyn vastaajat kertovat, kuinka selviävät, kun tili tyhjenee ennen palkkapäivää.

Rahat loppuvat ennen palkkapäivää usein tai joka kerta, kertoo 27 prosenttia Me Naisten rahankäyttökyselyyn vastanneista.

”Usein tilanne on se, että rahat loppuvat samalla viikolla, kun tulee palkka. Mutta meillä on yhteinen talous, ja vaikka on ’omat’ rahat, kaikki on silti yhteistä”, kertoo 32-vuotias nainen.

Moni vastaajista kertookin, että tiukassa tilanteessa puolison palkka pelastaa. Muitakin keinoja on – näin kyselyyn vastattiin:

1. Syön pakastimesta ja kuivakaapista 

”Pyrin aina siihen, että rahat eivät lopu. Jos niin kuitenkin käy, syömme pakastimen ja kuivakaapin antimia. Olen kekseliäs ruuanlaittaja, ja kolme lastani ovat kaikkiruokaisia. Tingin kaikista menoista ja venytän laskujen maksamista, en kuitenkaan ikinä ensimmäistä muistutusta pidemmälle.” Nainen, 37

”Kaapissa on aina sen verran säilykkeitä ja kuiva-aineita, jotta nälkää ei tarvitse nähdä, joskin ruuat ovat aika vaatimattomia. Jos jokin olennainen asia (kuten kahvi, vessapaperi, kissanruoka tai lääkkeet) loppuu, niin lainaan tarvittaessa ystäviltä. Lainaamiseen onneksi tarvitsee turvautua harvemmin.” Nainen, 34

2. Pärjään puolison rahoilla

”Asumme mieheni kanssa kahdestaan, ja hän käy kaupassa viimeisen viikon. Noin 70 prosenttia palkastani menee laskuihin ja asuntolainaan, joten paljon ei jää käteen kuukaudeksi siltikään.” Nainen, 32

”Mies käy kaupassa viimeisen viikon.”

3. Lainaan läheisiltä

”Selviän kituuttamalla. Joskus on pakko lainata rahaa äidiltä. Myyn tarvittaessa esimerkiksi vanhoja vaatteita pois.” Nainen, 31

4. Ennakoin

”Teen ruuat valmiiksi, ostan bussikorttiin aikaa ja lataan prepaid-juttuja etukäteen. Esimerkiksi opiskelijakorttiin saa ladattua lounasrahaa.” Nainen, 22

”Ostan alkukuusta elintarvikkeita, joita voi valmistaa loppukuusta. Pakastan ruuantähteet ja käytän eväänä töissä. Ostan wc-paperit ynnä muut pakolliset ennen kuin rahat ovat ihan loppu.” Nainen, 49

5. Pysyn kotona

”Yritän pysytellä neljän seinän sisällä tekemättä mitään ja suorittaa ainoastaan pakolliset menot.” Nainen, 20

6. Ostan laskulle

”Lasken etukäteen, miten maksan laskut ja mitä ostan. Etsin myös tarjouksia. Joitain tuotteita joudun ostamaan laskulla ja maksamaan sitten pois tilipäivänä.” Nainen, 58

”Yritän pysytellä neljän seinän sisällä tekemättä mitään.”

7. Pidän kirpputoripöytää

”Minulla on kirpputoripöytä, josta saa aina hieman kaupparahaa. Pyrin aina alkukuusta jättämään pullot palauttamatta ja pudottelemaan ylimääräiset sentit säästöpossuun. Kirpputorituloilla, pullopanteilla ja säästöpossun senteillä selviää aina pari päivää ennen seuraavaa palkkapäivää.” Nainen, 20

8. Käytän luottoa ja lounareita

”Käytän luottokorttia enkä osta yhtään mitään ylimääräistä. Käytän ruokiin mahdollisimman pitkälle tarvikkeita, jotka meiltä jo löytyvät.” Nainen, 41

”Syön puuroa ja ostan ruokaa lounareilla, jos niitä on jäljellä. Miehellä on onneksi palkkapäivä eri aikaan kuusta, ja se hiukan tasoittaa.” Nainen, 33

9. Palautan pulloja

”Palautan pulloja kauppaan tai pyydän lähimmältä ystävältä tai vanhemmiltani kympin tai pari lainaan. Syön, mitä kuivakaapista löytyy.” Nainen, 33

10. Lasken budjetin ennakkoon

”Teen laskelmat jokaiselle kuukaudelle. Budjetin ei pitäisi ylittyä, mutta jos näin jostain syystä tapahtuu, maksan ylimenevän menoerän luottokortilla. Käytetyn summan siirrän takaisin heti seuraavassa kuussa.” Nainen, 26

Vierailija

Pullopanteilla? Mistä niitä pulloja on tullut? Vettähän sitä juo, jos rahat ovat vähissä, ei köyhä osta limsoja tai muita...

PekkaKana

Toisilla se on helppoa.

Itsellä ei pakastinta, ei töitä, ei kumppania, ei luottotietoja, ei ystäviä joilta lainata, ei ainoatakaan sukulaista 300 km säteellä... Sitä kun on rahat loppu ja ei ruokaa, sitä joko on syömättä tai varastaa.