Nykyihminen kärsii iästä riippumatta neljänkympin kriisistä. Tarkempi diagnoosi on: ”liikaa valinnan mahdollisuuksia”.

Ku en tiiä, onko meilläkään mitään yhteistä loppujen lopuksi. Että oisko parempi erillään. Jotain pitäis keksii. Mikä ois semmosta merkityksellisempää työtä. Pitäisikö se lapsikin vielä. Toisaalta ei huvita, mutta katuuko sitten?

Siinä on ihmisiä vatuloimassa, isojen päätösten äärellä! Tuttua näinä päivinä, varsinkin jos koolla on kolmi-nelikymppisiä. Ihan kuin kaikki miettisivät, onko tullut tehtyä oikeita ratkaisuja. Tarvittaisiinko uusi ammatti, elämänmuutos, ruokavalio, ero? Mitä pitäisi tehdä?

Kaikilla on kriisi

Runebergintorttu vai laskiaispulla? Hillo vai manteli?

– Näyttää siltä, että yhä useammat ovat hukassa, sanoo filosofi, psykoterapeutti Antti S. Mattila.

Antti on pitänyt Helsingissä filosofin vastaanottoa 90-luvulta asti. Hänen luonaan käy paljon ihmisiä, jotka elävät iästä riippumatta neljänkympin kriisiä.

– Nuorena on luonnollista, että haetaan suuntaa. Sitten tulee kolmenkympin kriisi ja muut pyöreiden vuosien kriisit. Kaikissa on sama sisältö: mitä tekisin loppuelämälläni.

Vastaanotolla mietitään, mitä pitäisi tehdä. Keskustellaan, missä ihminen on taitava, kartoitetaan saavutuksia ja mietitään uusia vaihtoehtoja tukkoon menneen polun tilalle. Näkökulman vaihtaminen on Antin mielestä tärkeä taito.

– Ihmiset keskittyvät liikaa siihen, mitä heillä ei ole! Meillä on perusasiat kunnossa, asiat keskimäärin sujuvat yhteiskunnassa – täällä voi iloisena tehdä valintoja omien voimavarojen pohjalta.

Vaihtoehtojen paljousahdistus

Yhteishaku! Pitäisikö hakea, olenko liian vanha? LVI-ala? Työ, jolla on tarkoitus? Vai pysyisikö samassa sittenkin?

Nykyihmisen valintaongelmiin on helppo löytää syypää: modernisaatio. Asumme demokraattisessa, tasa-arvoisessa, vauraassa maassa, ja yksilöllä on paljon vaihtoehtoja. Ennen elämän isot ratkaisut oli tehty kaikille valmiiksi. Mentiin naimisiin ja pysyttiin naimisissa, oli onnellista tai ei. Lapsia saatiin jos saatiin – ei mietitty, ollaanko valmiita vanhemmuuteen. Töitä tehtiin. Elettiin kuten muutkin, ei yritetty kummempia.

Nyt, kun on valinnan luksus, elämä on huumaavan vapaata – ja hankalampaa. Mutta onko se onnellisempaa?

– Psykologiassa on tutkittu, että mitä enemmän ihmiselle annetaan vaihtoehtoja, sitä enemmän häntä ahdistaa. Jo kaupan leipähyllyllä huomaa, että vaihtoehtoja on liikaa. Sitten ottaa aina saman leivän, miettii sosiaalipsykologi ja elämäntaitovalmentaja Tiina Österholm.

Tiinan mukaan ihmisiä on kahdenlaisia. Toiset haluavat maksimoida ja löytää aina parhaan vaihtoehdon.

– He kärsivät valinnanvarasta eniten: vertailemisessa menee aikaa. Mahdollisuuksia tuhraantuu, kun ei saa tehtyä ratkaisuja. Maksimoijat katuvat useimmin valintojaan – jos valinta alkaa tuntua väärältä, he ajattelevat olevansa epäonnistuneita.

Toinen tyyppi tekee valinnan heti, kun kohdalle osuu riittävän hyvä vaihtoehto.

– He lopettavat vertailun, kun valinta on tehty. Maksimoijat menestyvät rahallisesti paremmin, mutta riittävän hyvään tyytyväiset ovat onnellisempia.

Tiinan valmennuksessa käy paljon ihmisiä, joiden pitäisi tehdä valinta. Kyse on usein työpaikasta, opiskelupaikasta tai parisuhteesta.

– Usein näen heti, kumman vaihtoehdon he oikeasti haluaisivat valita. Monesti he tietävät itsekin, mutta tarvitsevat ääneen miettimistä. Taustalla on pelkoja tai muiden odotuksia.

Monet harkitsevat isoa suunnanmuutosta, mutta Tiina kehottaa miettimään, tarvitaanko sellaista. Riittäisikö asenteiden muuttaminen – jos mikään itsessä ei muutu, uudessa työssä on pian yhtä tyytymätön kuin entisessä.

Kannattaako valintoja tehdä järki vai tunne edellä?

– Tunteeseen kannattaa luottaa.

Kunpa äiti kertoisi

Äänestääkö vaiko nukkua? Persut vai vihreät? Laittaisinko äänestyskopissa seiskaan poikkiviivan vai en?

– Ajattele, miten rentouttavaa tuo olisi, sanoi kaveri Turkissa katsellessaan rukoushetkeä moskeijassa.

– Selkeää, ei tarvitsisi koko ajan miettiä, mitä tehdä. Tiettyinä aikoina rukoillaan, elämällä on raamit.

Sitäkö me kaipaamme: että imaami, presidentti tai kylänvanhin kertoisi, mitä pitää tehdä? Lapsena riitti, kun totteli vanhempia. Vapautta ei paljon ollut, mutta elämä oli huoletonta. Äidille ei vain ilkeä enää nelikymppisenä soitella koko ajan, eikä äiti muutenkaan enää ole mikään auktoriteetti.

Tiina Österholm myöntää kaipaavansa joskus itsekin henkilökohtaista elämänvalmentajaa.

– Toivoisin, että joku kertoisi, mitä bisnesratkaisuja kannattaisi tehdä. Tai valitsisi ostoskärryyni ruuat, jotka ovat oikeasti terveellisiä. En jaksaisi itse ottaa niin paljon selvää.

Onnellisuutta etsimässä

Vielä ehtisi juhannukseksi rantakuntoon, mutta jaksaako? Paleo vai karppi? Vai Gustafsberg?

– Ei haittaa, jos ahdistaa. Se on hyvä merkki. Silloin tajuaa valintaan liittyvän vastuun. Kaikki valinnat eivät ole samanarvoisia, Antti Mattila toteaa.

No, miten valitaan onnellinen elämä?

– On tärkeää tajuta, että onnellisuutta on kahdenlaista. Toinen on kapeampaa, sitä mitä psykologit edustavat. Hyvää fiilistä. Mutta senhän saa vaikka viinalla ja huumeilla.

Toinen taas on Mattilan ja antiikin filosofien mielestä suositeltava vaihtoehto: laajempi onnellisuus.

– Se tarkoittaa hyvää elämää, kukoistusta. Mutta projekti voi vaatia myös kipua ja kärsimystä. Pitää jaksaa esimerkiksi kouluttautua, jotta saisi elämästä enemmän asioita irti.

Mattilan mielestä sen miettiminen, haluaako lapsia vai ei, on esimerkki siitä, että hyvä elämä ei ole koko ajan hauskaa.

– Lasten jälkeen ihmisten onnellisuus tutkitusti laskee. Mutta toisaalta lapset lisäävät mielekkyyttä ja tekevät elämästä täydempää.

Hygge käyttöön

Loma tulossa, meinaanko jatkaa sen jälkeen samassa työpaikassa? Toisaalta, irtisanoutuminen pelottaa.

– Me suomalaiset olemme aika onnellisia. Toisiksi onnellisimpia heti tanskalaisten jälkeen, Antti Mattila toteaa.

Onnellisia ihmisiä yhdistävät tietyt piirteet. Heillä on aikaa ystäville, he ovat optimistisia, he liikkuvat ja pystyvät sopeutumaan muutoksiin. Heillä on usein joku elinikäinen päämäärä peruselämän lisäksi.

Jos Tiina Österholmiin on uskominen, he eivät jää raapimaan päätään valintojen äärellä. Mitä ne tanskalaiset sitten tekevät, koska ovat niin onnellisia?

– Sehän se mysteeri on. Tanskalainen tuttuni väittää, että heidän salainen aseensa on ’hygge’. Se tarkoittaa yhdessäoloa, vaikka sitä, että nautitaan työkavereiden kanssa kahvia ja pullaa kynttilänvalossa.

Ei kuulosta vaikealta! Vatuloinnilta porukalla, elämän suunnan miettimistä. Sitähän me jo teemmekin, tarvitsee vain keittää pullakahvit.

Tämänkin tiedon kanssa pitää nyt sitten elää.

Gilmoren tytöt -huuma käy nyt kovana, sillä vuosina 2000–2008 pyörinyt hittisarja palaa pian ruutuun. Netflix julkaisee 25. marraskuuta neljä 90-minuuttista uutta jaksoa.

Viime viikonloppuna Yhdysvalloissa vietettiin sarjan fanien järjestämä Gilmore Girls Fan Festival -tapahtumaa, jossa kävi ilmi jymyuutinen. TVLine-sivuston järjestämässä paneelikeskustelussa sarjan roolittaja Jami Rudofsky paljasti, että nyt supersuosittu kanadalaisnäyttelijä Ryan Gosling, 35, oli aikoinaan ehdolla sarjaan.

Rudofsky oli aiemmin pestannut Goslingin mukaan indieleffaan ja ihastunut nuoren näyttelijän lahjoista. Gosling oli koekuvauksissa pienehköön rooliin Gilmoren tytöissä. Rudofsky muistelee, että kyseessä oli ehkä jalkapalloilijahahmo. Valitettavasti esiintyminen ei mennyt putkeen, ja muut tekijät ihmettelivät, mitä Rudofsky oli oikein ajatellut.

Tuolloin Gosling ei ollut vielä saavuttanut suursuosiota. Hän teki viihdeuraa jo lapsena, mutta näyttelijän iso läpimurto oli vuonna 2004 ilmestynyt romanttinen draamaelokuva The Notebook – rakkauden sivut.

Luultavasti Gilmoren tyttöjen tekijöitä on myöhemmin kaduttanut aika tavalla, etteivät he nähneet Goslingin potentiaalia.

No, Goslingilla on toki pyyhkinyt aika mukavasti ilman sarjan vetoapuakin.

GIPHY

Nyt Gilmoren tyttöjen fanit spekuloivat vimmaisesti, kenen eksänsä kanssa Rory (Alexis Bledel) päätyy yhteen paluujaksoissa: Deanin, Loganin vai Jessin. Mutta entä jos mukana pelissä olisi Ryan Gosling? Siinä tapauksessa me tiedämme, kenen puolta pitäisimme!

Rakkausvalmentaja Mia Halonen tapasi kanadalaismiehensä netissä. – Ihastuin hänen hyväsydämisyyteensä, älykkyyteensä ja viisauteensa, Mia kehuu.

Rakkausvalmentaja Mia Halonen on kihlautunut kanadalaisen rakennusmestari Tim Poustien kanssa. Pari julkaisi uutisen Facebookissa.

– Päällimmäinen fiilikseni on ilo siitä, että olen löytänyt niin hyvän miehen. Ihastuin hänen hyväsydämisyyteensä, älykkyyteensä ja viisauteensa. Oli alusta asti selvää, että tässä tämä nyt on, Mia kehuu.

Pari tapasi loppukeväällä ulkomaisessa nettideittipalvelussa ja alkoi pitää yhteyttä Skypen kautta.

– Etsin netissä itselleni parhaita matcheja. Kun näin kuvan Timistä, ajattelin, että hän on minulle liian hyvännäköinen, enkä pistänyt viestiä. Pian hän kuitenkin viestitti minulle. Sen jälkeen asiat ovat edenneet mutkattomasti.

Toistaiseksi pari asuu vielä eri maissa, mutta tulevaisuudessa Mia aikoo muuttaa miehensä perässä Kanadaan.

– Olen asunut ulkomailla kaksi kertaa aiemminkin, puhun sujuvaa englantia eikä minulla ole lapsia, joiden takia minun pitäisi jäädä Suomeen. Siksi muutto tuntuu hyvältä.

Mia on puhunut aiemmin sinkkuudestaan Me Naisten haastattelussa. Hän iloitseekin uuden rakkauden löytymisestä kypsemmällä iällä.

– Olemme molemmat yli viisikymppisiä. Ei ole itsestäänselvyys, että tässä iässä voi vielä löytää näin hyvän kumppanin. Toki suhteemme on vielä alussa, ja meidän pitää tutustua lisää. Kivaa aikaa tämä silti on.

RitaLi

Rakkausvalmentaja Mia Halonen kihlautui – edessä muutto Kanadaan

Parikymmenta vuotta nuoremman kokemuksella voisin lahettaa tsemppeja alkavaan koitokseen. Se tunne, kun ajattelee olevansa maailman kansalainen ja elaneensa suurimman osan elamaansa ulkomailla ihan sujuvasti ja yhtakkia huomaakin ikavoivansa kotimaataan ja omaa kotikieltaan aivan suunnattomasti, on aika pysayttava. Kaikkea hyvaa uusiin seikkailuihin.
Lue kommentti

Madonna saattaa olla provokaattorina, show-esiintyjänä ja tanssijana vailla vertaa, mutta muusikkona Lady Gaga on kuin toiselta planeetalta.

Eihän tämä lopulta täysin yllätyksenä tullut.

Lady Gagan viides albumi Joanne on pääosin maanläheinen ja juureva aikuispoplevy. Se alleviivaa maanläheisyyttä ja aitoutta kansikuvissaankin: Gaga ilman meikkejä, maskeja ja naamiaisasuja. Biisivalikoimasta kuuluu vähintään yhtä iso osuus kantrille ja 1960-luvun soulille kuin huippuunsa tuotetulle dance-popille.

Näin Gagan uusi levy edustaa jotain, mitä ilmeisin esikuva ja kilpailija Madonna ei koskaan uskaltanut tehdä.

Levy paljastaa syyn. Madonna saattaa olla provokaattorina, show-esiintyjänä ja tanssijana vailla vertaa, mutta muusikkona Lady Gaga on kuin toiselta planeetalta. Gagan kirkkaasta karheaan yltävä sielukas ääni osuu nuottiin ja tulkitsee sujuvasti niin kantria kuin diskoa. Sellaisessa ei ole kyse show-elementistä, se on silkkaa lahjakkuutta.

Kenties Gaga haluaa kasvaa Bowien kaltaiseksi kameleontiksi, joka voi tehdä mitä vain ja milloin huvittaa?

Gaga on säveltänyt levynsä kappaleet muun muassa sellaisten vaihtoehtorokkareiden kuin Beckin ja Queens Of The Stone Age -yhtyeen Josh Hommen kanssa. Jälkimmäisen nimikappale ja folk-tähti Father John Mistyn kanssa tehty Motown-jäljitelmä Come To Mama auraavat Gagaa renessanssi-ihmeeksi, joka voi kikkailla yhtä lailla kantrilegenda Dolly Partonin kuin R&B-, dance- ja poptähti Rihannan leikkikentällä ilman, että se särähtää.

Kenties Gaga haluaa kasvaa Bowien kaltaiseksi kameleontiksi, joka voi tehdä mitä vain ja milloin huvittaa?

Todennäköisesti Gagasta ei kuitenkaan koskaan ole katu-uskottavaksi hipster-suosikiksi. Tai eihän sitä tiedä. Kuunnelkaa vaikkapa Mistyn kanssa tehty Sinner's Prayer. Tuokaa rinnalle kuka tahansa Flow-festivaaleilla viime vuosina esiintynyt naispuolinen, juureva ja ”indie-uskottava” laulaja-lauluntekijä.

Lady Gagalla ei ole kerrassaan mitään hävettävää.

Katso ja kuuntele levyltä biisi Perfect Illusion:

Lady Gaga: Joanne

(Universal)

Mitä hullummaksi Saara Aalto heittäytyy Britannian X Factorissa, sen uskottavampi hän on.

Muusikko Saara Aalto on saanut kuulla vaikka miten pitkään, että jokin hänessä mättää. Koko paketti on näennäisesti ollut kunnossa, mutta silti hänen on väitetty vaikuttavan epäuskottavalta.

Nyt voimme unohtaa nuo puheet. Viikonloppuna esitetyssä Britannian X Factor -jaksossa Saaran esittämä versio Björkin It’s Oh So Quiet -kappaleesta oli niin ylitsevuotava, että se oli vihdoin uskottava. Koko tuomaristo taputti Saaralle seisaaltaan eikä ylisanoissa säästelty. Saara pääsi ohjelmassa yleisöäänten perusteella suoraan jatkoon.

Vaikka Saara on ollut aiemmin prinsessapukuineen ja maneereineen muka vähän liiankin näyttävä, hän ei sittenkään ole ollut sitä tarpeeksi. Nyt Saara veti niin kunnolla överiksi, ettei voi kuin ihailla. Tämä on se Saaran juttu, tätä lisää!

Ehkä uskottavuuden puute ei alun alkaenkaan ole edes ollut Saaran, vaan meidän vikamme. Me ajattelemme liian helposti, että todellista aitoutta on se, ettei tee itsestään numeroa. Pitäisi olla vaatimaton, nöyristelevä ja sulautua joukkoon. Kimallus, höyhenet, hullut puvut ja taustatanssijat ovat mukamas pelkkää sielutonta show'ta.

”Vaatii asennetta, että uskaltaa näkyä.”

Höpö höpö. Oikeasti vaatii asennetta, että uskaltaa näkyä. Överiksi vedetty erottuminen joukosta ei tarkoita sitä, että sydän puuttuu. Vai voiko joku vielä Saaran uusimman esityksen jälkeen väittää, ettei hän tekisi tätä täydellä sydämellä?

Saara näyttää saavan lisää voimaa siitä, mitä enemmän hän loistaa. Ja kun hän uskaltaa tehdä sen, hän levittää meille muillekin hyvää oloa. Se on harvinaislaatuinen lahja, josta sekä hänen että meidän kannattaa olla ylpeitä.

Oikeastaan Saara on tainnut hämätä meitä koko ajan. Hän ei ole mikään prinsessa, hän on kuningatar.