Kaikkihan me ajatuksia haudomme, mutta jotkut ovat onnistuneet tekemään siitä itselleen työn.

Marialla ne ovat punaiset, Tommilla harmaat. Sini on valinnut raidalliset ja Outi siniset. Ajatushautomo Demos Helsingin pukukoodina näyttävät tänään olevan villasukat.

On myös keltaiseksi maalattu rosoinen seinä, uustrendikäs lepakkotuoli sekä läppärin kanteen liimattu Peppi Pitkätossun hevosen kuva. Ihan heti ei arvaisi, että täällä on sorvattu Suomelle maabrändiä ja laadittu juhlalliselta kalskahtavia raportteja, kuten "Tehokkuudesta jakamiseen – tietoyhteiskunnan uusi vaihe".

Demos Helsinki on Suomen ensimmäinen riippumaton think tank. Vielä kahdeksan vuotta sitten sellaista ei osattu tänne edes kaivata, ja nyt ajatushautomon kymmenelle tutkijalle riittää hommia enemmän kuin he ehtivät ottaa vastaan.

Älynväläyksiä Peloton-leireillä

Idea on yksinkertainen: myydään tutkimusta ja tulevaisuudensuunnitelmia niille, jotka eivät itse ehdi tai osaa tehdä niitä. Asiakkaita on Fazerista Metsähallitukseen ja Helsingin Energiasta eduskunnan tulevaisuusvaliokuntaan.
Perinteisestä konsulttifirmasta Demoksen erottaa se, että työn
tulokset annetaan kaikkien nähtäville riippumatta siitä, kuka ne on tilannut ja maksanut. Kaikki julkaisut ovat ladattavissa ajatushautomon nettisivuilta.

Demoksen tutkijat eivät vain istu toimistossaan odottamassa toimeksiantoja, vaan he miettivät itse, mitä yhteiskunnassa on meneillään, ja yrittävät sitten vakuuttaa mahdolliset asiakkaat siitä, että tästä kannattaisi nyt kiinnostua. Aiheet liippaavat aina tavalla tai toisella kestävää kehitystä, tulevaisuuden onnellisuutta ja hyvinvointia. Päämääränä on – vaatimattomasti – maailman muuttaminen.

Moni on jo ehtinyt kysyä, mitä nämä etelähelsinkiläiset älyköt
oikein kuvittelevat. Mitä merkitystä pienen porukan puuhastelulla on oikeasti, jos nyt maapallon tulevaisuutta ajatellaan?

– Samaa mietin välillä itsekin, vuoden verran Demoksessa työskennellyt Maria Ritola myöntää.

Silloin on mukava listata käytännön juttuja, joita ajatushautomon työllä on saatu aikaan. Esimerkiksi Demoksen järjestämillä Peloton-leireillä eri alojen ammattilaiset ovat kehitelleet käytännön ratkaisuja ilmastonmuutokseen ja energiakriisiin, ja moni älynväläys on jo käytössä. Esimerkiksi Rautakesko perusti palvelun, jonka avulla asiakkaiden on helppo suunnitella ja toteuttaa energiaa säästäviä remontteja. Fazer ja Lahden Ateria ovat kehittäneet ympäristöystävällisiä lounasreseptejä työpaikkaruokaloihin.

Leiri-ideoiden pohjalta on perustettu myös uusia yrityksiä, kuten autojen yhteiskäyttöä järjestävä Weego sekä Hukkatila, joka kehittelee uutta käyttöä tyhjillään oleville tiloille.

– Itselleni palkitsevinta on ollut nähdä, miten ihmiset innostuvat ja lähtevät kokeilemaan uusia juttuja, Maria sanoo.

Scrummataan ja skypetetään

Tavallinen työpäivä Demos Helsingissä voi näyttää vaikkapa tältä.

Pöydän ympärillä on kuusi tutkijaa läppärit edessään.

– Scrummataan nopeasti, Roope Mokka aloittaa.

Se tarkoittaa, että jokainen kertoo lyhyesti, mitä on saanut aikaan eilisen jälkeen, mitä täytyy saada aikaan tänään, mitä esteitä mahdollisesti on tiedossa ja miten pulmat voisi ratkaista.

Tänään ohjelmassa on huomisen työpajan valmistelua. Demos on mukana Euroopan-laajuisessa tutkimuksessa, jossa selvitetään, miten elämäntapojen pitäisi muuttua, jotta ne olisivat kestävällä tasolla vuonna 2050. Työpajaan tulee 15 eri-ikäistä ja eri elämäntilanteessa olevaa suomalaista pohtimaan, mitä muutos tarkoittaa heidän arjessaan. Jokaiselle on laskettu henkilökohtaiset ekologiset jalanjäljet sekä laadittu suunnitelma, miten jalanjälkeä voisi kutistaa hyvinvoinnista tinkimättä.

Työnjaon jälkeen jokainen nappaa tietokoneensa ja etsii vapaan pöydän- tai sohvannurkan. Maria Ritola ja Sini Hirvonen heittäytyvät sohvalle, nostavat jalat pöydälle, läppärit syliin ja käyvät yhdessä läpi huomisen ohjelmarungon: mitä osallistujilta kysytään, mitä heille selitetään ja missä järjestyksessä.

Kello 11 porukka kokoontuu Outi Kuittisen koneelle skype-kokoukseen Lahdessa asuvan ekotehokkuuskonsultti Michael Lettenmeierin kanssa. Tämä "ekologisten selkä­reppujen über-guru" on laatinut työpajaa varten erilaisia laskelmia elämäntapavalinnoista. Kaikkien on vähennettävä niin autoilua, lihansyöntiä kuin lämmitettäviä asumisneliöitäkin, mutta jos tinkii yhdestä asiasta, voi satsata toiseen.

– Jos joku päättää asua sillan alla, hän voi syödä joskus pihviäkin, Michael kärjistää.

Reilataan ja keskustellaan

Demoksessa ei ole pomoja eikä työaikaseurantaa. Kaikilla työntekijöillä on sama palkka. Kaikki tekevät kaikkea taloushallinnosta ideoiden myymiseen ja konttoritarvikkeiden hankintaan. Kerran vuodessa reilataan yhdessä Etelä-Eurooppaan, majoitutaan vuokrataloon ja kehitellään uusia ideoita aamusta iltaan, välillä yöpuvut päällä.

Se voi olla joko unelmien täyttymys – tai työpaikka helvetistä.

– Varmaan puolet ajasta menee keskusteluun ja ajatusten pallotteluun yhdessä, toinen puoli tiedon etsintään, kirjoittamiseen ja esitysten valmisteluun, Maria arvioi.

Kerran kuussa demoslaisilla on hallintopäivä, jolloin lähetellään laskuja, hoidetaan kirjanpitoa, huolehditaan konttoritarvikkeista ja siivotaan toimistoa.

– Homma perustuu siihen että meitä on tämän verran eikä yhtään enempää. Kun kaikki päätökset tehdään keskustelemalla, isommalla porukalla keskustelut kävisivät liian pitkiksi, sanoo Aleksi Neuvonen, toinen Demoksen perustajista.

Eikö jaetussa vastuussa ole se riski, että jotkut luistavat siitä, vähän kuin tiskivuorosta opiskelijakommuunissa? Sitä paitsi jatkuva keskustelu kuulostaa jokseenkin tehottomalta tavalta hoitaa asioita.

Päinvastoin, sanovat demoslaiset.

– Työnjako tähtää siihen, että voisimme olla mahdollisimman luovia ja tuottavia, Roope sanoo.

– Kun jokainen vuorollaan laskee rahoja ja neuvottelee sopimuksista asiakkaiden kanssa, kaikki ymmärtävät, miten homma toimii, ja se ruokkii motivaatiota. Sitä paitsi jos meillä olisi pomo, meidän pitäisi tienata myös hänen palkkansa.

Niin, se palkka. Yleensähän ajatellaan, että palkankorotukset ja bonukset kannustavat ihmisiä yrittämään parhaansa.

Demoslaisten mielestä palkankorotukset eivät tietyn rajan jälkeen enää tee työntekijää onnellisemmaksi. Niinpä heillä on kaikilla sama, suomalaista keskiarvoa vastaava palkka.

– Palkka ei ole minulle työpaikan valinnassa ollenkaan tärkein kriteeri, paljon tärkeämpää on työn mielekkyys. Näen tässä porukassa potentiaalia muuttaa yhteiskuntaa, sanoo Maria, joka on työskennellyt ennen Demosta muun muassa YK:ssa ja Suomen Pankissa.

Yliopistomaailma turhautti

Ajatushautomon perustajilla Roope Mokalla ja Aleksi Neuvosella on kokemusta myös ilman palkkaa puurtamisesta. He perustivat Demoksen 2005 kehiteltyään ideaa ensin vuoden päivät. Tutkimustyö ja yhteiskunnallinen vaikuttaminen kiinnostivat, mutta tarjolla olevat vaihtoehdot turhauttivat.

– Akateeminen maailma tuntui hitaalta ja sisäänpäin kääntyneeltä. Yliopistojen ura- ja kilpailukeskeinen ilmapiiri on johtanut siihen, ettei ihmisillä ole aikaa tehdä muuta kuin sisäpiirille suunnattuja julkaisuja. Lisäksi meitä harmitti poliittinen kulttuuri, jossa vastaukset tiedetään etukäteen, Aleksi sanoo.

Sitkeän myyntityön jälkeen Roope ja Aleksi saivat Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran tilaamaan heiltä selvityksen hyvinvointivaltion tulevaisuudesta. Siitä se sitten lähti. Alkuajat mentiin nollabudjetilla, mutta vuonna 2009 liikevaihto oli jo 380 000 euroa ja viime vuonna 850 000 euroa.

– Nyt olemme tehneet periaatepäätöksen, ettemme kasvata porukkaa enää tästä, Aleksi sanoo.

– Haluamme kasvattaa Demoksen vaikuttavuutta, emme väkimäärää tai liikevaihtoa, Roope lisää.

Eli työhakemuksia on turha enää lähettää?

– Jotenkin sitä tietysti haluaisi nähdä, että homma kehittyy. Olemme vähän miettineet, pitäisikö meidän perustaa itsellemme kilpailija, Roope nauraa.

Näyttelijä Shannen Doherty on kertonut avoimesti sairaudestaan sosiaalisessa mediassa.

Rintasyöpää sairastava näyttelijä Shannen Doherty, 45, kertoi elokuussa, että syöpä on levinnyt imusolmukkeisiin. Hänelle tehtiin rinnanpoisto toukokuussa.

– Yhdessä leikkauksessa saatiin selville, että osa syöpäsoluista on saattanut levitä imusolmukkeiden ulkopuolelle. Tästä syystä syystä saan kemoterapiaa, ja kemoterapian jälkeen käyn sädehoidoissa, Doherty kertoi Entertainment Tonightin haastattelussa.

Shannen on myös kertonut sairaudestaan ja hoidoistaan avoimesti sosiaalisessa mediassa. Viikonloppuna Beverly Hills 90210- ja Siskoni on noita -näyttelijä jakoi kuvan, joka on otettu päivä kemoterapian jälkeen.

– Joskus ei pysty edes tanssimaan, syömään tai edes ajattelemaan seuraavaa päivää. Joskus tuntuu, ettei selviä, hän kuvailee hoidosta seuraavaa pahaa oloa.

Kuvassa näyttelijä makaa sairaalasängyssä huonovointisena.

– Se menee ohi. Joskus seuraavana päivänä, joskus kaksi, joskus kuusi päivää myöhemmin, hän muistuttaa ja kehottaa kaikkia syöpää sairastavia pysymään rohkeina, vahvoina ja positiivisina.

Tällä kertaa Shannen oli hoidon jälkeen niin huonossa kunnossa, ettei pystynyt kuin makaamaan sängyssä. Aiemmin lokakuussa hän jakoi Instagramissa videon, jolla hän kertoi liikkumisen helpottavan pahaa oloa.

– Olin väsynyt ja halusin vain maata sängyssä, mutta lähdin ja tunsin oloni paljon paremmaksi, hän kirjoitti tanssivideon yhteydessä.

No näyttelijä Erkki Saarela totta kai.

IS TV-LEHTI:Maanantaina 70 vuotta täyttänyt näyttämötaiteilija Erkki Saarela on tehnyt paljon ja monenlaista. Hän on tuttu teatterirooleista, opetustyöstä, televisiosta ja paristakymmenestä elokuvastakin.

Erkki Saarela on myös Suomen tunnetuin Dario Fo -tulkki, joka esitti 1980-luvulla Mysterio Buffoa noin 400 kertaa ympäri maata, ja vuosikymmeniä sen jälkeenkin. Tv-töihin kuuluvat esimerkiksi sarjat Hukkaputki, Soitinmenot – kaikki muistavat legendaarisen pastori Sillin – Isänmaan toivot ja Myllyrinne Company.

Elävän arkiston kokonaisuus alkaa miehen tuoreella haastattelulla, jossa hän kertoo urastaan. Tämän jälkeen Teema esittää kaksi 1980-luvun Hukkaputkea, jotka olivat aikanaan uraauurtavia ja ajankohtaisia satiirisia viihdeohjelmia.

Ohjelman poliittiset vitsit naurattavat kummasti yhä, ja monet julkkisparodiat myös. Koko mokoma sietäisi saada uusintakierroksen.

Ensimmäisessä Hukkaputkessa ilakoidaan muun muassa sillä, kutsutaanko Jasser Arafat Suomeen. Uutiskuvamanipulaatioissa päättäjät esiintyvät toinen toisensa jälkeen palestiinahuivit päässään.

Erkki Saarela on mainio, samoin koko työryhmä, johon kuuluivat Kristiina Halkola, Leena Uotila, Tuija Ahvonen, Kari Franck, Jukka Sipilä ja Kari Sorvali. Sarjan silmiäsärkevät väriyhdistelmät kuviollisissa puvuissa ja hieman epäpuhtaasti lauletut musiikkinumerot kruunaavat kokonaisuuden.

Elävä arkisto: Erkki Saarela 70 vuotta, Teema ti klo 21.55

Saara Aalto kertoo olleensa jopa hieman mustasukkainen Meri-kihlattunsa fanituksesta.

Saara Aallon kilpailusta Britannian X Factorissa on iloa myös laulajan kihlatulle Meri Sopaselle, joka pääsi viikonloppuna tapaamaan yhtä eniten ihailemaansa naista – ohjelman tuomaria Nicole Scherzingeriä.

Meri jakoi Nicolen kanssa ottamansa yhteiskuvan Instagramissa.

– Yritän kirjoittaa tähän jotain, mut pyyhin sen koko ajan pois. Koska mulla ei riitä mitkään sanat tälle kuvalle, Meri aloittaa kuvan yhteyteen kirjoittamansa tekstin.

– Niille jotka ei vielä tiedä, tuo nainen on ainut (Saaran lisäksi), jota olen oikeasti fanittanut. Silloin kun tavattiin Saaran kanssa, tämän upeuden kuva oli mm. mun taustakuvana, ja kaikki mun tyypit tietää, miten iso juttu tämä mulle on, Meri hehkuttaa.

”Tuo nainen on ainut (Saaran lisäksi), jota olen oikeasti fanittanut.”

Merin mukaan Nicolen tapaaminen kruunasi huikean sunnuntai-illan, jonka tuloslähetyksessä Saara pääsi suoraan jatkoon laulukilpailussa.

 

Yritän kirjoittaa tähän jotain, mut pyyhin sen kokoajan pois. Koska mulla ei riitä mitkään sanat tälle kuvalle. Niille jotka ei vielä tiedä, tuo nainen on ainut (Saaran lisäksi 😉), jota olen oikeasti fanittanut. Silloin kun tavattiin Saaran kanssa, tämän upeuden kuva oli mm. mun taustakuvana ja kaikki mun tyypit tietää miten iso juttu tämä mulle on 🙈😅❤️ Kohtaaminen oli upea myös siksi, että Nicole muisti mut! (Saara kun on kertonut tästä hänelle 😁) Hän oli super mukava mulle, halasi ja antoi poskisuudelmat, nappas mun puhelimen ja siinä sit napattiin pari selfietä ja kiitin sitä erityisesti siitä että antaa tukea Saaralle😍 Tämä kruunas kyllä eilisen muuten HUIKEAN illan, kun meidän Saara meni kirkkaasti jatkoon!❤️ Kaikki on mahdollista. HUHU! Tämä viikonloppu jää ikuisesti mun mieleen. @saaraaalto 💖 @nicolescherzy 💖 #nicolescherzinger #nicolescherzy #dreamcometrue

Kuva, jonka Meri (@merisopanen) julkaisi

Saara puolestaan kirjoittaa Instagram-kuvansa yhteydessä, että yksi sunnuntain parhaista hetkistä oli, kun Meri-kihlattu tapasi ”elämänsä rakkauden”.

– Tavatessamme hänellä oli Nicolen kuva lukitusnäytöllään. (Niin paljon hän rakastaa naista, ja minä olin hieman mustasukkainen), Saara kirjoittaa ja kertoo, että nyt kihlatun näytölle on vaihtunut yhteiskuva kolmikosta.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

SKORPIONI

Pysyttele omissa oloissasi, jos seura ei maita. Saatat joutua tänään helposti konflikteihin. Erilaisuus rikastuttaa päivääsi.

 

JOUSIMIES

On aika tehdä muutoksia kotiisi tai ulkonäköösi. Kaikki uusi piristää ja antaa arkeen potkua. Kiinnitä huomiota siihen, miten ilmaiset itseäsi.

 

KAURIS

Selvitä itsellesi, mitä haluat. On aika lopettaa jahkailu ja suunnata täysillä eteenpäin. Älä anna epärealistisia lupauksia.

 

VESIMIES

Taistele tylsyyttä vastaan uusilla seikkailuilla. Ole aktiivinen ja haasta itsesi jatkuvasti. Nyt ei ole aika jäädä jumiin vanhoihin kaavoihin.

 

KALAT

On aika tehdä vastapalveluksia ihmisille, jotka ovat tarjonneet sinulle apuaan. Muutos on sinulle hyväksi. Ole tarkkana, jos joudut neuvottelemaan jostain.

 

OINAS

Keksit hyvän idean läheisesi kanssa. Kyseessä voi olla yhteinen reissu tai muu tulevaisuuden projekti. Älä lipsu budjetistasi.

 

HÄRKÄ

Anna kaikki liikenevä aikasi ihmissuhteille. Uusien tyyppien tapaaminen kuuluu päivän ohjelmaan. Saat tilaisuuden kokeilla jotain erilaista ja jännittävää.

 

KAKSONEN

Luota vain siihen, minkä näet omin silmin. Liikkeellä on hämääviä huhuja, joiden uskominen johtaa ongelmiin. Kysy suoraan, jos jokin epäilyttää.

 

RAPU

Lähde tutustumaan ihmisiin erilaisista taustoista. Tänään sinulle on mahdollisuus avartaa ajatusmaailmaasi. Tapaat erityisen tyypin.

 

LEIJONA

Kotona on luvassa jännitteitä. Hoida ne pois alta diplomatialla ja kärsivällisyydellä. Ole rauhallinen ja ehdota rakentavia ratkaisuja.

 

NEITSYT

Älä anna pikkujuttujen viedä hyvää tuultasi. Pidä huolta terveydestäsi ja korjaa arkiset asiat kohdilleen pienillä muutoksilla. Empaattisuutesi tulee tarpeeseen.

 

VAAKA

Älä kasaa paineita itsellesi. Jos jokin ei suju, selvitä ongelmat syyt juurta jaksaen. Ratkaisut ovat yksinkertaisia ja lähellä.