Luomuporsaat pääsevät myös ulkoilemaan. Kuva: Shutterstock
Luomuporsaat pääsevät myös ulkoilemaan. Kuva: Shutterstock

Vastuullinen kuluttaja on kovan paikan edessä yrittäessään miettiä, mitä lihaa valitsisi lautaselleen. Tässä vinkkejä päätöksentekoon.

Lihansyönti kuormittaa ympäristöä, on riski terveydelle, ja myös tuotantoeläinten olot herättävät kysymyksiä. Ei ihan ongelmaton ruokavalinta siis!

Maanantaina MOT-ohjelmassa näytettiin teurastamoissa salaa kuvattua videomateriaalia, josta paljastui vakavia epäkohtia eläinten kohtelussa. Niitä hakattiin laatikoilla, vedettiin jaloista ja kiskottiin karvoista.

Mitä siis pitäisi valita, jos haluaa, että lihansyönti aiheuttaa mahdollisimman vähän haittoja?

Esimerkiksi kananmunia ostaessaan kuluttaja voi valita, millaisissa oloissa eläneen kanan munia haluaa syödä. Lihassa valinnanvaraa on vähemmän.

– Maitotuotteisiin lisätään hyviä bakteereja ja sian lihaksen rasvaa muokataan ruokinnalla, jotta tuotteeseen saataisiin terveellisyyden lisäarvoa, mutta jos kuluttaja haluaa eläimen hyvinvoinnin lisäarvoa, hänellä ei ole paljon valinnanvaraa, sanoo johtaja Satu Raussi Eläinten hyvinvointikeskuksesta.

Valittavana on joko tavanomaisesti tai luonnonmukaisesti tuotettua lihaa – tosin luomutiloja on Suomessa vähän, joten ihan joka kaupassa ei ole valittavissa sitäkään vaihtoehtoa.

Luomua vai tavallista?

Lihatuotteita on asiantuntijoidenkin vaikeaa laittaa arvojärjestykseen asteikolla hyvästä huonoon, koska paljon riippuu siitä, mikä on kullekin ihmiselle tärkeää.

Jos eläinten olot kiinnostavat, Satu Raussi kehottaa suosimaan sianlihassa luomua. Tutkimustiedon valossa eläinten hyvinvointia lisää se, että ne pääsevät liikkumaan, ja luomupossuilla on tavanomaisesti kasvatettuja possuja enemmän tilaa ja ne pääsevät keväästä syksyyn nauttimaan myös ulkoilmasta. Lisäksi luomuemakot porsivat vapaana, kun tavanomaiset emakot valtaosin porsivat liikkumista rajoittavassa häkissä.

Kun naudanlihaa tuotetaan luomusti, nautaa ei saa kytkeä ja luomunaudan on kesällä päästävä päivittäin laitumelle ja talvellakin ulos vähintään kaksi kertaa viikossa. Luomulihanautaa saa pitää sisätiloissa enintään viidesosan sen elämästä, kuitenkin enintään 3 kuukautta. Luomusertifikaatti toki edellyttää paljon muutakin kuin hyvinvointia, esimerkiksi luomurehun tarjoamista eläimille. Emolehmätiloilla, joilla eläimet laiduntavat pitkään ja vasikka on emänsä kanssa pitkään ennen vieroittamista, eläimillä voisi kuvitella olevan paremmat olot, mutta emolehmätuotannolle ei ole erillistä laatumerkintää.

Sen tarkemmin kuluttajan on mahdotonta tietää, millaisissa oloissa eläimet ovat kasvaneet. Asiantuntijan mukaan ei ole myöskään automaattisesti niin, että iso tila olisi aina eläinten hyvinvoinnin kannalta pientä huonompi. Myöskään esimerkiksi lähiruoka tai suoramyynti eivät nekään takaa eläinten hyvinvointia.

Monta asiaa mietittävänä

Ostopäätöstä tehdessä tulee yleensä punnittua muitakin asioita kuin eläimen hyvinvointia. 

Jos ajattelee ympäristöä, valkoinen liha on punaista parempi vaihtoehto.

– Arjen valinnoista lihansyönti on ympäristövaikutuksiltaan yksi suurimmista, sanoo vanhempi tutkija ja tutkimusohjelmapäällikkö Juha-Matti Katajajuuri Luonnonvarakeskuksesta. Hän on perehtynyt kestävään, vastuulliseen ja resurssitehokkaaseen ruuantuotantoon ja -kulutukseen.

Lihansyönti kasvattaa esimerkiksi hiilijalanjälkeä eli sitä, kuinka paljon ihminen toiminnallaan kuormittaa ilmastoa. Juha-Matti Katajajuuren mukaan naudanliha kuormittaa ilmastoa lihoista kaikkein eniten.

Ruokaostoksilla tulee kuitenkin mietittyä myös ravitsemusta, ja moni pitää lihaa tärkeänä osana ruokavaliotaan. Jos ajattelee ympäristöä, valkoinen liha on punaista parempi vaihtoehto. Esimerkiksi broileria saa joistakin kaupoista myös luomuna, mikä takaa myös eläimille paremmat olot.

Entäs sitten riista? Sehän saa juosta vapaana metsissä.

– Niinhän moni ajattelee, mutta iso osa kaupassa ja ravintoloissa myytävästä riistasta on peräisin tarhatuista riistaeläimistä. Eläimiä on ruokittu, eivätkä ne ole kasvaneet vapaina.

Jos lihasta ei ole valmis luopumaan kokonaan, kannattaa miettiä, voisiko punaista lihaa syödä aiempaa vähemmän ja korvata esimerkiksi kasviksilla tai siipikarjan lihalla, joka on ilmaston ja ravitsemuksen puolesta punaista lihaa parempi vaihtoehto.

Punainen liha on myös terveydelle huono vaihtoehto, sillä WHO juuri listasi prosessoidun lihan yhdeksi syöpää aiheuttavista aineista. Käsittelemätönkään punainen liha ei ole terveysmielessä paljon parempi, ja ravitsemussuosituksissakin neuvotaan vaihtamaan punaista lihaa valkoiseen.

Hyvinvointi myyntivaltiksi?

Koska kuluttajan on vaikea tehdä eettisiä valintoja eläinten hyvinvoinnin suhteen, Satu Raussin mukaan viime aikoina on käyty keskustelua siitä, voisiko sian- ja naudanlihatuotteisiin tulla merkintä, joka kertoisi eläinten hyvinvoinnista. Katajajuuren mukaan jo vuosia on puhuttu tarpeesta saada tuotemerkki, joka kattaisi koko vastuullisuuden eli niin eläimet, ravitsemuksen kuin ihmistenkin hyvinvoinnin. Sellainen on kuitenkin vielä vaikeammin määritettävissä.

– Tuotantotiloilla on taloudellisesti tiukkaa. Ne voisivat saada lisätuloja, jos löytyisi kuluttajia, jotka ovat valmiita maksamaan hieman enemmän eläinten paremmasta hyvinvoinnista. Sellaisia tiloja Suomessa on, joilla asiat tehdään paremmin kuin lainsäädäntö edellyttää.

Monilla tiloilla on korjattavaakin. Uudistukset ovat kuitenkin kalliita, eikä niihin kannusta, että moni kuluttaja haluaa halpaa, tehokkaasti tuotettua ruokaa.

– Moni sikatuottaja ymmärtää, että emakon hyvinvoinnille olisi parempi saada porsimis- ja tiineyshäkissä pitämisen sijaan liikkua vapaana. Heille sen mahdollistaminen voi kuitenkin olla satojentuhansien eurojen epävarma investointi, Satu Raussi kertoo.

"Eläinten käsittelyssä on varmasti parannettavaa."

MOT:n tuore videomateriaali oli kuvattu teurastamoilla. Eläimille annettiin jatkuvasti iskuja sähköpiiskalla, eikä eläinten tainnutus pulttipistoolilla onnistunut läheskään aina, joten niille aiheutui lopetettaessa turhaa kärsimystä.

– Tilallisenkin olisi varmasti erittäin tuskallista nähdä tai tietää, että omat eläimet teurastetaan huonosti toimivassa teurastamossa. Eläinten käsittelyssä on varmasti parannettavaa, Satu Raussi sanoo.

Uudet säädökset velvoittavat teurastamoilta kunnollista omavalvontaa ja isommissa teurastamoissa on myös Eviran palkkalistoilla oleva eläinlääkäri, mutta kuten MOT:n videotkin todistavat, puutteita on. Alaa pitkään seurannut toimittaja ja kirjailija Elina Lappalainen kirjoittaa Talouselämä-lehden artikkelissaan, että julmuudet ovat jatkuneet vuosia eikä valvonta ole onnistunut. Lappalaisen mukaan asia on ollut Eviralla tiedossa jo pitkään, mutta vasta ohjelman jälkeen Evira tiedotti alkavansa selvittää teurastamoiden toimintaa tarkemmin.

Juttua muokattu 31.10.: Tarkennettu kohtaa punaisen lihan korvaamisesta ruokavaliossa. 

Mitä lihaa valita? Huomioi nämä asiat:

Naudanliha

 • Isoin kuormitus ympäristölle, erityisesti ilmastoon. Paras valinta on naudanliha, joka tulee suomalaisesta yhdistetystä maidon ja naudanlihan tuotannosta.
 • Ravitsemussuositukset kehottavat korvaamaan punaista lihaa valkoisella sekä kasviksilla terveysriskien vuoksi.
 • Eläinten olot vaihtelevat, mutta kuluttajalla ei ole kaupan hyllyllä juurikaan mahdollisuutta valinta eläinten hyvinvoinnin perusteella. Luomulihanautoja ei saa kytkeä ja ne pääsevät ulos vuoden ympäri.

Sianliha

 • Huomioi ravitsemussuositukset.
 • Luomuporsas saa enemmän tilaa ja pääsee ulkoilemaan eli on eläimen hyvinvoinnin kannalta parempi vaihtoehto.

Lammas

 • Suuret ilmastovaikutukset kuten naudalla.
 • Punaisen lihan terveysriskit.
 • Luomulampaiden olosuhdevaatimukset eivät suuresti poikkea tavanomaisesti pidettyjen lampaiden pitokäytännöistä.

Hirvi, poro

 • Vapaana kasvanut riista saanut elää luonnollisessa ympäristössään, eikä sitä ole ruokittu.
 • Myynnissä paljon myös kasvatettua ja tarhattua riistaa, jota tuodaan esimerkiksi Keski-Euroopan riistatiloilta.
 • Huomioi punainen liha ja ravitsemussuositukset.

Siipikarja

 • Saatavilla luomua ja tavallista: esimerkiksi luomubroilereilla on enemmän tilaa, ne pääsevät ulos ja kasvavat hieman hitaammin ja pidempään kuin tavanomaisesti tuotetut broilerit.
 • Ympäristövaikutuksiltaan vähiten kuormittavaa lihaa, tehokas tuotanto.
 • Terveyden kannalta punaista lihaa parempi vaihtoehto.
Kasvista, kalaa ja kohtuutta

Mitä lihaa kannattaisi syödä, jos on huolissaan eläimistä ja ympäristöstä? Asiantuntijat vastaavat

Kiitos melko asiallisesta jutusta. Kaikella on vaikutuksensa ja haittapuolensa, jollain niitä on enemmän kuin toisella. Hassua, että tämmöinen naisten hömppälehti haluaa lyhytnäköisesti alleviivata broilerin pieniä ilmastovaikutuksi, ikään kuin suositellakseen jo valmiiksi naisten suosiossa olevaa, täysin eettisesti kestämätöntä valintaa. Broilereille syötetään kuitenkin ihmisravinnoksi kelpaavaa rehua, ja broilereiden kasvatusolot ovat karmivat. Vasta sitten, kun broilereilta on jalostettu...
Lue kommentti

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

LEIJONA

Älä lykkää myöhemmäksi tärkeitä käytännön asioita. Paperivuoren kimppuun on syytä käydä heti, kun mahdollista. Käytä energiasi viisaasti.

 

NEITSYT

Vältä ylireagointia. Kuulet tänään kommentteja, joita ei ole helppoa ottaa vastaan. Draamaa ei synny, jos pidät hermosi kurissa.

 

VAAKA

Sinun on vaikea tehdä päätöksiä tänään. Ilmassa on epävarmuutta. Älä anna kenenkään kasata sinulle paineita.

 

SKORPIONI

Tärkeintä on, että liikut eteenpäin. Älä jätä kesken mitään, vaan sinnittele hankalatkin urakat loppuun asti. Pyydä apua tarpeen vaatiessa.

 

JOUSIMIES

Maisemanvaihdos avartaa ajatusmaailmaasi. Saat uuden näkökulman dilemmaan, joka on kiusannut sinua pitkään. Onni ei ole nyt puolellasi raha-asioissa.

 

KAURIS

Määrätietoisuus vie sinut pitkälle. Nosta äänesi kuuluviin, niin saat taustatukea ideallesi. Luota itseesi ja ylläty iloisesti lopputuloksesta.

 

VESIMIES

Saat kritiikkiä, joka saa sinut epäilemään kykyjäsi. Joku kasaa nyt tahallaan esteitä tiellesi. On aika laittaa kaikki peliin.

 

KALAT

Raha-asiat ovat tänään etusijalla. Lupaava tilaisuus odottaa sinua aivan kulman takana. Tartu siihen ja tee uskalias siirto.

 

OINAS

Toimit tänään sovittelijana. Perheen sisällä nousee pintaan jännitteitä, jotka kaipaavat selvittämistä. Ole diplomaattinen ja etsi kaikkia tyydyttäviä ratkaisuja.

 

HÄRKÄ

Joku tuottaa sinulle pettymyksen. Älä anna yksittäistapauksen lannistaa sinua. Suuntaa katse kohti tulevaa ja laadi uusia suunnitelmia.

 

KAKSONEN

Keskity olennaiseen. Joku yrittää harhauttaa sinua sivupoluille. On tärkeää, että pidät päämääräsi mielessäsi kaikesta huolimatta.

 

RAPU

Luvassa on myöhästelyä ja hermojen kiristymistä. Älä anna periksi. Etsi vaihtoehtoisia reittejä ongelmien sattuessa kohdalle.

 

Jaa horoskooppi sähköpostilla kaverille!

Kun Yle puolitoista vuotta sitten kysyi katsojilta, mitä nostalgisia sarjoja nämä haluaisivat nähdä Areenassa, Rintamäkeläiset sai murskavoiton. Nyt odotus palkitaan.

IS TV-LEHTI: Rintamäkeläisten ensimmäinen jakso nähtiin vuonna 1972. Silloin TV2 marssitti ruutuun kaksi pientilallisperhettä, Rintamäet ja Honkoset, joiden elämää seurattiin maaseudun murrosaikana.

Kansa ihastui arkirealistiseen sarjaan, ja vuonna 1975 sitä seurasi 900 000 katsojaa. Sarjan perään on haikailtu myöhemminkin. Rintamäkeläiset sai murskavoiton, kun Yle puolitoista vuotta sitten kysyi katsojilta, mitä nostalgisia sarjoja nämä haluaisivat nähdä Areenassa. Silloin sarjasta nähtiin joulujakso vuodelta 1973.

Sotajuttuja ja pikku riitoja

Rintamäkeläiset loi Reino Lahtinen, joka oli aiemmin käsikirjoittanut toista suosittua tv-sarjaa eli Heikkiä ja Kaijaa. Rintamäkeläisten pääosiin valittiin Heikistä ja Kaijasta tutut näyttelijät Veijo Pasanen, Sirkka Lehto, Eila Roine ja Antti Haljala.

Sarjan henkilöt istuvat tyypillisesti kahvipöydässä ja keskustelevat milloin mistäkin. Keskusteluista syntyy usein riidanpoikanen.

Antti Rintamäki ja Veikko Honkonen ovat sotaveteraaneja, joten usein esillä on toinen maailmansota. Antin ja Veikon sotajutut perustuvat pitkälti käsikirjoittaja Reino Lahtisen omiin sotakokemuksiin.

Välillä puhutaan tietysti ihmissuhteista ja lipsahdetaan reilusti juoruilun puolelle. Tässä kunnostautuu erityisesti Helmi Honkonen. Helmiä näytellyt Eila Roine kertoi muutama vuosi sitten Studio55:lle nauttineensa roolistaan.

– Sain olla niin peruskateellinen, suomalainen ämmä kuin ikinä vaan. Ja minullahan oli paljon esikuvia, ja useat esikuvista sanoivat, ettei tuollaista ihmistä voi ollakaan. En maininnut, että esikuvani puhuu juuri, Roine sanoi nauraen.

Särmikkään sanailun lisäksi kansaan vetosi sarjan ajankuva. 1970-luvulla elettiin rakennemuutosta, jolloin perinteinen elinkeino maanviljely oli vaakalaudalla. Honkoset myyvätkin tilansa ja muuttavat rivitaloon kirkolle.

Politiikkaa ruudun täydeltä

Lisäksi vuosikymmenen puoluepolitisoitunut ajan henki näkyy vahvasti Rintamäkeläisissä. Antti on vennamolainen, Veikko demari ja sivuhenkilöissä on kommunisteja, kokoomuslaisia sekä kepulaisia. Poliittiset näkökannat leimahtavat yhteisiä asioita hoidettaessa, kuten meijerikysymysten äärellä.

Yhteiskunnallisista näkökulmista huolimatta sarjasta ei puutu komediallisia elementtejä. Ne nivotaan arkisiin asioihin: kun Honkoset ovat lähdössä juhliin, Veikon haisevista sukista ja likaisesta aluspaidasta saadaan aikaan kunnon suukopu.

Rintamäkeläiset, 10.8. alkaen Yle Areena

 

 

 

Vierailija

Tänään tv:ssä: Muistatko vielä Rintamäen Antin? Suomalaisten suosikkisarja palaa ruutuun

Kiva kun pakkoverorahojani suunnataan oikein ja saan katsella mustavalkoista nostalgiaa loppumattomana virtana, sellaista jonka olisi voinut sinne areenaan tunkea ihan ilman kyselyjäkin. Olisihan se vallan kauheaa jos joutuisi katsomaan vaikka jotain hittisarjoja kuten vaikka Game of thronesia jne ja pysyisi ehkä aavistuksen ajan hermolla... Noh, tärkeintähän on kuitenkin, että ne lukuisat pikkuiset herrat/rouvat saavat elää mukavaa yltäkylläistä elämäänsä ylellä onnellisena elämänsä loppuun...
Lue kommentti