Luomuporsaat pääsevät myös ulkoilemaan. Kuva: Shutterstock

Vastuullinen kuluttaja on kovan paikan edessä yrittäessään miettiä, mitä lihaa valitsisi lautaselleen. Tässä vinkkejä päätöksentekoon.

Lihansyönti kuormittaa ympäristöä, on riski terveydelle, ja myös tuotantoeläinten olot herättävät kysymyksiä. Ei ihan ongelmaton ruokavalinta siis!

Maanantaina MOT-ohjelmassa näytettiin teurastamoissa salaa kuvattua videomateriaalia, josta paljastui vakavia epäkohtia eläinten kohtelussa. Niitä hakattiin laatikoilla, vedettiin jaloista ja kiskottiin karvoista.

Mitä siis pitäisi valita, jos haluaa, että lihansyönti aiheuttaa mahdollisimman vähän haittoja?

Esimerkiksi kananmunia ostaessaan kuluttaja voi valita, millaisissa oloissa eläneen kanan munia haluaa syödä. Lihassa valinnanvaraa on vähemmän.

– Maitotuotteisiin lisätään hyviä bakteereja ja sian lihaksen rasvaa muokataan ruokinnalla, jotta tuotteeseen saataisiin terveellisyyden lisäarvoa, mutta jos kuluttaja haluaa eläimen hyvinvoinnin lisäarvoa, hänellä ei ole paljon valinnanvaraa, sanoo johtaja Satu Raussi Eläinten hyvinvointikeskuksesta.

Valittavana on joko tavanomaisesti tai luonnonmukaisesti tuotettua lihaa – tosin luomutiloja on Suomessa vähän, joten ihan joka kaupassa ei ole valittavissa sitäkään vaihtoehtoa.

Luomua vai tavallista?

Lihatuotteita on asiantuntijoidenkin vaikeaa laittaa arvojärjestykseen asteikolla hyvästä huonoon, koska paljon riippuu siitä, mikä on kullekin ihmiselle tärkeää.

Jos eläinten olot kiinnostavat, Satu Raussi kehottaa suosimaan sianlihassa luomua. Tutkimustiedon valossa eläinten hyvinvointia lisää se, että ne pääsevät liikkumaan, ja luomupossuilla on tavanomaisesti kasvatettuja possuja enemmän tilaa ja ne pääsevät keväästä syksyyn nauttimaan myös ulkoilmasta. Lisäksi luomuemakot porsivat vapaana, kun tavanomaiset emakot valtaosin porsivat liikkumista rajoittavassa häkissä.

Kun naudanlihaa tuotetaan luomusti, nautaa ei saa kytkeä ja luomunaudan on kesällä päästävä päivittäin laitumelle ja talvellakin ulos vähintään kaksi kertaa viikossa. Luomulihanautaa saa pitää sisätiloissa enintään viidesosan sen elämästä, kuitenkin enintään 3 kuukautta. Luomusertifikaatti toki edellyttää paljon muutakin kuin hyvinvointia, esimerkiksi luomurehun tarjoamista eläimille. Emolehmätiloilla, joilla eläimet laiduntavat pitkään ja vasikka on emänsä kanssa pitkään ennen vieroittamista, eläimillä voisi kuvitella olevan paremmat olot, mutta emolehmätuotannolle ei ole erillistä laatumerkintää.

Sen tarkemmin kuluttajan on mahdotonta tietää, millaisissa oloissa eläimet ovat kasvaneet. Asiantuntijan mukaan ei ole myöskään automaattisesti niin, että iso tila olisi aina eläinten hyvinvoinnin kannalta pientä huonompi. Myöskään esimerkiksi lähiruoka tai suoramyynti eivät nekään takaa eläinten hyvinvointia.

Monta asiaa mietittävänä

Ostopäätöstä tehdessä tulee yleensä punnittua muitakin asioita kuin eläimen hyvinvointia. 

Jos ajattelee ympäristöä, valkoinen liha on punaista parempi vaihtoehto.

– Arjen valinnoista lihansyönti on ympäristövaikutuksiltaan yksi suurimmista, sanoo vanhempi tutkija ja tutkimusohjelmapäällikkö Juha-Matti Katajajuuri Luonnonvarakeskuksesta. Hän on perehtynyt kestävään, vastuulliseen ja resurssitehokkaaseen ruuantuotantoon ja -kulutukseen.

Lihansyönti kasvattaa esimerkiksi hiilijalanjälkeä eli sitä, kuinka paljon ihminen toiminnallaan kuormittaa ilmastoa. Juha-Matti Katajajuuren mukaan naudanliha kuormittaa ilmastoa lihoista kaikkein eniten.

Ruokaostoksilla tulee kuitenkin mietittyä myös ravitsemusta, ja moni pitää lihaa tärkeänä osana ruokavaliotaan. Jos ajattelee ympäristöä, valkoinen liha on punaista parempi vaihtoehto. Esimerkiksi broileria saa joistakin kaupoista myös luomuna, mikä takaa myös eläimille paremmat olot.

Entäs sitten riista? Sehän saa juosta vapaana metsissä.

– Niinhän moni ajattelee, mutta iso osa kaupassa ja ravintoloissa myytävästä riistasta on peräisin tarhatuista riistaeläimistä. Eläimiä on ruokittu, eivätkä ne ole kasvaneet vapaina.

Jos lihasta ei ole valmis luopumaan kokonaan, kannattaa miettiä, voisiko punaista lihaa syödä aiempaa vähemmän ja korvata esimerkiksi kasviksilla tai siipikarjan lihalla, joka on ilmaston ja ravitsemuksen puolesta punaista lihaa parempi vaihtoehto.

Punainen liha on myös terveydelle huono vaihtoehto, sillä WHO juuri listasi prosessoidun lihan yhdeksi syöpää aiheuttavista aineista. Käsittelemätönkään punainen liha ei ole terveysmielessä paljon parempi, ja ravitsemussuosituksissakin neuvotaan vaihtamaan punaista lihaa valkoiseen.

Hyvinvointi myyntivaltiksi?

Koska kuluttajan on vaikea tehdä eettisiä valintoja eläinten hyvinvoinnin suhteen, Satu Raussin mukaan viime aikoina on käyty keskustelua siitä, voisiko sian- ja naudanlihatuotteisiin tulla merkintä, joka kertoisi eläinten hyvinvoinnista. Katajajuuren mukaan jo vuosia on puhuttu tarpeesta saada tuotemerkki, joka kattaisi koko vastuullisuuden eli niin eläimet, ravitsemuksen kuin ihmistenkin hyvinvoinnin. Sellainen on kuitenkin vielä vaikeammin määritettävissä.

– Tuotantotiloilla on taloudellisesti tiukkaa. Ne voisivat saada lisätuloja, jos löytyisi kuluttajia, jotka ovat valmiita maksamaan hieman enemmän eläinten paremmasta hyvinvoinnista. Sellaisia tiloja Suomessa on, joilla asiat tehdään paremmin kuin lainsäädäntö edellyttää.

Monilla tiloilla on korjattavaakin. Uudistukset ovat kuitenkin kalliita, eikä niihin kannusta, että moni kuluttaja haluaa halpaa, tehokkaasti tuotettua ruokaa.

– Moni sikatuottaja ymmärtää, että emakon hyvinvoinnille olisi parempi saada porsimis- ja tiineyshäkissä pitämisen sijaan liikkua vapaana. Heille sen mahdollistaminen voi kuitenkin olla satojentuhansien eurojen epävarma investointi, Satu Raussi kertoo.

"Eläinten käsittelyssä on varmasti parannettavaa."

MOT:n tuore videomateriaali oli kuvattu teurastamoilla. Eläimille annettiin jatkuvasti iskuja sähköpiiskalla, eikä eläinten tainnutus pulttipistoolilla onnistunut läheskään aina, joten niille aiheutui lopetettaessa turhaa kärsimystä.

– Tilallisenkin olisi varmasti erittäin tuskallista nähdä tai tietää, että omat eläimet teurastetaan huonosti toimivassa teurastamossa. Eläinten käsittelyssä on varmasti parannettavaa, Satu Raussi sanoo.

Uudet säädökset velvoittavat teurastamoilta kunnollista omavalvontaa ja isommissa teurastamoissa on myös Eviran palkkalistoilla oleva eläinlääkäri, mutta kuten MOT:n videotkin todistavat, puutteita on. Alaa pitkään seurannut toimittaja ja kirjailija Elina Lappalainen kirjoittaa Talouselämä-lehden artikkelissaan, että julmuudet ovat jatkuneet vuosia eikä valvonta ole onnistunut. Lappalaisen mukaan asia on ollut Eviralla tiedossa jo pitkään, mutta vasta ohjelman jälkeen Evira tiedotti alkavansa selvittää teurastamoiden toimintaa tarkemmin.

Juttua muokattu 31.10.: Tarkennettu kohtaa punaisen lihan korvaamisesta ruokavaliossa. 

Mitä lihaa valita? Huomioi nämä asiat:

Naudanliha

 • Isoin kuormitus ympäristölle, erityisesti ilmastoon. Paras valinta on naudanliha, joka tulee suomalaisesta yhdistetystä maidon ja naudanlihan tuotannosta.
 • Ravitsemussuositukset kehottavat korvaamaan punaista lihaa valkoisella sekä kasviksilla terveysriskien vuoksi.
 • Eläinten olot vaihtelevat, mutta kuluttajalla ei ole kaupan hyllyllä juurikaan mahdollisuutta valinta eläinten hyvinvoinnin perusteella. Luomulihanautoja ei saa kytkeä ja ne pääsevät ulos vuoden ympäri.

Sianliha

 • Huomioi ravitsemussuositukset.
 • Luomuporsas saa enemmän tilaa ja pääsee ulkoilemaan eli on eläimen hyvinvoinnin kannalta parempi vaihtoehto.

Lammas

 • Suuret ilmastovaikutukset kuten naudalla.
 • Punaisen lihan terveysriskit.
 • Luomulampaiden olosuhdevaatimukset eivät suuresti poikkea tavanomaisesti pidettyjen lampaiden pitokäytännöistä.

Hirvi, poro

 • Vapaana kasvanut riista saanut elää luonnollisessa ympäristössään, eikä sitä ole ruokittu.
 • Myynnissä paljon myös kasvatettua ja tarhattua riistaa, jota tuodaan esimerkiksi Keski-Euroopan riistatiloilta.
 • Huomioi punainen liha ja ravitsemussuositukset.

Siipikarja

 • Saatavilla luomua ja tavallista: esimerkiksi luomubroilereilla on enemmän tilaa, ne pääsevät ulos ja kasvavat hieman hitaammin ja pidempään kuin tavanomaisesti tuotetut broilerit.
 • Ympäristövaikutuksiltaan vähiten kuormittavaa lihaa, tehokas tuotanto.
 • Terveyden kannalta punaista lihaa parempi vaihtoehto.
Kasvista, kalaa ja kohtuutta

Mitä lihaa kannattaisi syödä, jos on huolissaan eläimistä ja ympäristöstä? Asiantuntijat vastaavat

Kiitos melko asiallisesta jutusta. Kaikella on vaikutuksensa ja haittapuolensa, jollain niitä on enemmän kuin toisella. Hassua, että tämmöinen naisten hömppälehti haluaa lyhytnäköisesti alleviivata broilerin pieniä ilmastovaikutuksi, ikään kuin suositellakseen jo valmiiksi naisten suosiossa olevaa, täysin eettisesti kestämätöntä valintaa. Broilereille syötetään kuitenkin ihmisravinnoksi kelpaavaa rehua, ja broilereiden kasvatusolot ovat karmivat. Vasta sitten, kun broilereilta on jalostettu...
Lue kommentti

Pahin polttarimoka on olla kuuntelematta morsianta.

Polttarit ovat parhaassa ja pahimmassa tapauksessa polttarisankarille yhtä ikimuistoinen päivä kuin häät. Ei siis ole ihme, että niihin kohdistuu paineita. Tyypillisesti morsian, kaaso(t) ja polttarivieraat jännittävät kaikki tahoillaan, mitä päivästä tulee – vai tuleeko mitään. 

Joskus polttareihin liittyvät hankaluudet johtuvat puhtaasti huonosta tuurista, mutta useammin siitä, että morsiamen toiveita ei oikeasti ole kuunneltu tai edes kysytty. Yllätyksellisyys kuuluu perinteisesti polttareihin, mutta onnistuneiden yllätysten luominen vaatii sitä, että polttarien ohjelman suunnittelijat tuntevat päivänsankarin luonteen, pelot, toiveet ja maun läpikotaisin. Jätän tähän vain katkelman Scandinavian Music Groupin kappaleesta Lopulta olemme kuitenkin yksin:

Ketään ei voi tuntea kokonaan.

Olen kuullut ihan liian monesta tapauksesta, jossa polttarit olivat jotakin ihan muuta kuin sankari oli toivonut. Ikävimpiä ovat tapaukset, joissa kukaan ei viitsinyt järjestää polttareita. Vaikka ajankohdasta ja ohjelmasta tulisi riitaa ja koko seurueen rahakirstut kumisisivat tyhjyyttään, jollakin tavalla naimisiin menijää pitää muistaa. Hyvän ystävän tunnistaa siitä, että hän on läsnä toisen elämän tärkeissä hetkissä.

Tähänkin sääntöön on tietysti poikkeus: ihmiset, jotka eivät halua juhlia polttareita. Kyllä, tämä on todellinen ilmiö. Jotkut ihmiset inhoavat huomion keskipisteenä olemista, isossa porukassa pyörimistä ja yllätyksiä. Heille perinteiset polttarimenot ovat kauhistus.

Jos et ole ihan varma, onko laskuvarjohyppy, miesstripparien show tai prostituoiduksi pukeutuminen morsiamen mielestä hauska idea, kysy. 

Top kolmoseen kaameimpien polttariepäonnistumisten listalla pääsevät kemut, joissa on tieten tahtoen tehty vastoin morsiamen tahtoa, koska jonkun osallistujan mielestä polttarien ”kuuluu” olla tietynlaiset.

Lue myös: Konkarin 10 vinkkiä: näin järjestät täydelliset polttarit

Yllätysten paljastumisen uhallakin polttareista etukäteen puhuminen kannattaa. Jos et ole ihan varma, onko laskuvarjohyppy, miesstripparien show tai prostituoiduksi pukeutuminen morsiamen mielestä hauska idea, kysy. Pahimmat epäonnistumiset voi välttää jo sillä, että tiedustelee, mitä morsian ei ainakaan halua polttareihinsa. 

Ja kun kysyt, muista myös kuunnella. Se voi olla vaikeaa, jos polttariporukka haaveilee Las Vegasin -ekskursiosta ja polttarisankari toivoo rauhallista morsiussaunaa tai toisin päin. Onneksi Las Vegasiin tai saunomaan voi lähteä muulloinkin kuin juuri polttareissa, joten kuuntelemiselle kannattaa antaa mahdollisuus.

Lue myös: Saisinko sekapolttarit, kiitos

Polttariseurue, joka järjestää päivän tai viikonlopun täyteen yllätyksiä juuri mitään sankarin toiveista tietämättä, ottaa aikamoisen riskin. Arvausten perusteella järjestetyt yllätyspolttarit voivat onnistua nappiin tai ne voivat saada morsiamen tuntemaan, etteivät hänen ystävänsä näköjään tunne häntä ollenkaan. Sitä tunnetta en haluaisi yhdellekään polttarisankarille. 

– En ole koskaan ollut niin varma mistään muusta ideasta kuin Carpool Karaokesta, The Late Late Show'n isäntä James Corden sanoo.

Ei mikään perinteinen talk show, vaan monipuolinen viihdeohjelma. Se oli 38-vuotiaan britin James Cordenin johtoajatuksena, kun hän alkoi ideoida suursuosioon noussutta ohjelmaansa The Late Late Show with James Corden.

Show on sekoitus laulua, tanssia, sketsejä, komediaa ja pelejä.

”Emme voineet vain istua studiossa ja puhua joutavia.”

– Haluan tarjota iloa ja pakotien arjesta, Corden kertoo istuessaan haastateltavana Televisioakatemiassa Hollywoodissa.
– Meidän oli keksittävä jotain erilaista, joka antoi show’lle oman erikoispiirteen. Emme voineet vain istua studiossa ja puhua joutavia, hän sanoo.

Teatterista ponnistanut Corden on monilahjakkuus, joka näyttelee, käsikirjoittaa ja tuottaa ohjelmaa juontamisen lisäksi. Monet eri osiot vaihtelevat Emmy-palkitussa show’ssa, mutta joka jaksossa on tähtivieraita. Isäntä istuu rennosti vieraiden kanssa sohvalla.

– En halunnut pöytää minun ja vieraiden väliin. Halusin intiimin tilan ja tunnelman, joka saa katsojat haluamaan olla mukana kanssamme. Koko tila on pieni: studioyleisö istuu kuin olohuoneessa sohvilla, ja kamerat kuvaavat myös yleisön takana.

Energinen britti ei vielä tunne amerikkalaista kulttuuria täysin omakseen, joten show’n monologiosuus on melko lyhyt. Poliittisia aiheita käsitellään muista viihdeohjelmista poikkeavalla tavalla.

– Meillä oli Donald Trump -musikaali, mutta emme käsittele politiikkaa kovin paljon, Corden linjaa.

Trumpin muslimeille asettama, sittemmin oikeuden kumoama matkustuskielto oli kuitenkin liikaa Cordenille.

– Siihen oli pakko reagoida.

Intiimin tilan taika

Lontoossa syntynyt Corden on asunut Yhdysvalloissa vasta hieman yli kaksi vuotta, ja yksi asia uudessa kotimaassa yllätti britin eniten.

– Kun muutin Los Angelesiin, huomasin, että liikenne on täällä pakkomielle. Autossa ja ruuhkissa istutaan pitkiä aikoja.

Corden käsikirjoitti ja näytteli palkintoja kahmineessa Gavin ja Stacey -sarjassa (2007–2010), jonka yhdessä sketsissä hän oli autossa poptähti George Michaelin kanssa. Tästä syntyi idea: mitä jos yhdistäisi Los Angelesin autokulttuuriin ja tähdet? Idea tuotti Carpool Karaoke -osuuden, jossa Corden juttelee ja laulaa autossa yhdessä julkkisvieraiden kanssa.

Britti James Cordenin koti on nykyään Kaliforniassa. Kuva: Yle Kuvapalvelu
Britti James Cordenin koti on nykyään Kaliforniassa. Kuva: Yle Kuvapalvelu

Juuri Carpool Karaoke on siivittänyt keväällä 2015 alkaneen show’n maailmanlaajuiseen menestykseen. Osuus kuvataan niin, että Corden seuraa johtoautoa, jossa ovat ohjelman tuottajat Ben Winston ja Rob Crabbe.

– En ole koskaan ollut niin varma mistään muusta ideasta kuin Carpool Karaokesta. Musiikki pitää osion koossa, mutta pidän eniten haastatteluista. Katsojat näkevät tähdet aivan uudessa tilanteessa, kun he laulavat kanssani autossa. Intiimi tila saa vieraat rentoutumaan.

Cordenin ideoiman osuuden klippejä on katsottu YouTubessa yli miljardi kertaa. Katsotuimpien videoiden vieraita ovat olleet Adele, Lady Gaga ja Michelle Obama.

– Suosio osoittaa, että show on merkittävä. Internet mahdollistaa sen, että ohjelmaa voi katsoa missä vain ja milloin vain, Corden toteaa.

– Vieraani eivät välitä siitä, että show esitetään myöhään yöllä, koska se on ajan hermolla ja siitä puhutaan.

The Late Late Show with James Corden, TV2 ke–la klo 22.00.

 • Koomikko syntyi Lontoossa 22.8.1978. Vaimo Julia, lapset Max (s. 2011) ja Carey (s. 2014).
 • Käsikirjoitti Ruth Jonesin kanssa palkittua komediasarjaa Gavin ja Stacey (2007–2010), jossa he näyttelivät pääosia.
 • Juontanut omaa The Late Late Show with James Corden -talk show’ta vuodesta 2015 alkaen.
 • James Corden ja Kylie Minogue ovat laulaneet dueton Minoguen albumille Kylie Christmas (2015). He ovat olleet ystäviä vuodesta 2009 alkaen.

Kesää ei kannata pilata kiukuttelevan teinin tai mököttävän puolison takia.

Merkissä vaikuttava seitsenvuotiskriisi on raskas etenkin 13.9. jälkeen syntyneille. Parisuhteen romantiikka kärsii laskupinosta, terveysongelmista tai kriittisestä asenteesta. Myös 4.–8.9. syntyneiden on hyvä tähdentää itselleen, mitä hyvä kumppanuus merkitsee. Onneksi juhannuksen aika tuo neitsyille mahdollisuuden pysähtymiseen, ja lepo saa hormonit hyrräämään.

Heinäkuun loma-aikaa ei kannata pilata hankalan sukulaisen, kiukuttelevan teinin tai mököttävän kumppanin takia. Romantiikan saralla keskikesä näyttäytyy hieman tylsänä, elokuun puolelle jätetyt lomapäivät ovat rakkauselämän kannalta antoisimpia. 22.–24.8. tienoille osuva matka tai tapahtuma antaa aihetta hauskanpitoon.

The Handmaid's Tale -televisiosarjan kylmäävällä kuvastolla on tarkoitus muistuttaa Yhdysvaltain päättäjiä naisten oikeudesta omaan kehoonsa.

Televisiosarjat tarjoavat paitsi viihdettä, joskus myös tapoja tehdä vastarintaa. Suositun The Handmaid's Tale -televisiosarjan ahdistavaa kuvastoa hyödynnetään nyt Yhdysvalloissa protesteissa, jotta naisilla olisi jatkossakin mahdollisuus ehkäisyyn ja aborttiin.

Uusi hittisarja The Handmaid's Tale perustuu Margaret Atwoodin Orjattaresi-romaaniin vuodelta 1985. Sarjan kylmäävä maailmankuva kuitenkin tuntuu valitettavan ajankohtaiselta varsinkin Yhdysvalloissa. Suomessa sarjaa esittää HBO Nordic.

Presidentti Donald Trumpin valinnan jälkeen Yhdysvalloissa on pelätty perhesuunnittelua tarjoavan Planned Parenthood -järjestön joutuvan vaikeuksiin, mikä on johtanut mielenosoituksiin. Huhtikuussa Trump allekirjoitti lain, jonka mukaan osavaltiot voivat vetää julkisen rahoituksen pois järjestöiltä, jotka tuottavat aborttipalveluita.

Orjattarien asuissa

Äänestys uudesta terveydenhuoltolaista on siirretty heinäkuun puolelle, ja Planned Parenthoodin aktiivit ja tukijat koettavat vielä pelastaa rahoituksen. Tiistaina Washingtonissa Yhdysvaltain kongressin edustalla järjestettiin The Hill -sivuston mukaan mielenosoitus, jossa 30 aktiivia pukeutui The Handmaid's Talesta tuttuihin punaisiin viittoihin ja valkoisiin päähineisiin.

Tarkoitus oli kiinnittää huomiota siihen, miten naisille käy, jos perhesuunnittelua tarjoavilta järjestöiltä viedään rahoitus. The Handmaid's Talessa punaisia viittoja käyttävät orjattaret, joiden ainoa tarkoitus on toimia lisääntymiskoneina naisia alistavassa yhteiskunnassa.

Televisiosarjassa keksittyä latinaa oleva ”Nolite te bastardes carborundorum”-lause auttaa päähenkilöä jaksamaan.
Televisiosarjassa keksittyä latinaa oleva ”Nolite te bastardes carborundorum”-lause auttaa päähenkilöä jaksamaan.

Televisiosarjassa orjattaret ovat pakotettuja harrastamaan seksiä isäntänsä kanssa ja kantamaan näiden lapsia – ja lapsen hieman kasvettua heidät lähetetään orjuuteen taas seuraavaan perheeseen.

Tämä ei  ole ensimmäinen kerta, kun The Handmaid's Tale -sarjan kylmää maailmaa hyödynnetään protesteissa. Ainakin Teksasissa, Ohiossa ja Missourissa on jo aiemmin nähty orjattariksi pukeutuneita mielenosoittajia. 

Ei rahaa perhesuunnitteluun

Barack Obaman presidenttikaudella julkisen rahoituksen poistaminen Planned Parenthoodiin kaltaisilta järjestöiltä oli kiellettyä. CNN:n mukaan Obama perusteli linjaansa sillä, että samat järjestöt tarjoavat perhesuunnittelua ja muitakin terveyspalveluita.

Aiemminkaan veronmaksajien rahoja ei voitu käyttää abortteihin, vaan ne piti ohjata järjestöjen muihin palveluihin. CNN raportoi Planned Parenthoodin ilmoittaneen, että aborttien osuus järjestön palveluista on kolme prosenttia. Julkista rahoitusta on käytetty pääosin ei-toivottujen raskauksien ennaltaehkäisyyn.

Nyt republikaanit suunnittelevat uutta terveydenhuoltolakia, joka kieltäisi Planned Parenhoodin rahoittamisen ainakin vuodeksi ja rajoittaisi abortteja korvaavien vakuutusten tukemista. On arvioitu, että Planned Parenthoodin rahoituksen lopettaminen maksaisi seuraavan vuosikymmenen aikana hallitukselle yli 130 miljoonaa dollaria ja jättäisi satoja tuhansia ihmisiä ilman terveydenhuoltoa.