Google tietää paljon. Kuva: Reuters
Google tietää paljon. Kuva: Reuters

Hakukonejätti Googlella on todennäköisesti paljonkin tietoa sinusta. Nämä kuusi linkkiä paljastavat, mitä.

Hakukonejätti Google tuntee sinut todennäköisesti paremmin kuin sinä tunnet itsesi,
The Atlantic
kirjoitti kesällä.

Niinhän se saattaa olla, mutta onneksi Google myös tarjoaa palveluita, joiden avulla voit selvittää, mitä tietoja sinusta on tallentunut.

1. Miten Google näkee sinut?

Google pyrkii tekemään jonkinlaisen profiilin sinusta. Se hankkii tiedon iästäsi, sukupuolestasi sekä mielenkiinnon kohteistasi. Niiden avulla hakukone osaa tyrkyttää sinua kenties kiinnostavaa mainontaa. Tässä osoitteessa voit tarkastella tietoja, joita googlella on sinusta:

https://www.google.com/ads/preferences/

2. Missä olet käynyt?

Googlen Android-käyttöjärjestelmällä varustettuja laitteita käyttävien sijainti- ja nopeustietoja saattaa tallentua mobiililaitetta käyttäessä. Sijaintipalvelut voi joko ottaa päälle tai päältä pois Android-laitteen asetuksissa. Omat Google-reissunsa voi tarkistaa täältä:

https://maps.google.com/locationhistory

3. Mitä olet hakenut?

Jep, saattaa kuulostaa pelottavalta, mutta Google tallentaa kaikki hakusi ja muistaa myös mainokset, joita olet klikannut. Hakuhistorian nähdäkseen palvelu pitää tosin ottaa erikseen käyttöön – historia myös tallentuu vain, kun on kirjautuneen Google-tililleen. Tiedot ja asetukset löytyvät täältä:

https://history.google.com

4. Millä laitteilla Google-tiliäsi on käytetty?

Tästä palvelusta on hyötyä erityisesti, jos epäilet, että joku muu käy salaa Google-tililläsi. Lista laitteista ja niiden summittaisista sijainneista löytyy täältä:

https://security.google.com/settings/security/activity

5. Mitkä sovellukset ja laajennukset pääsevät käsiksi Google-tietoihisi?

Jos olet yhdistänyt sovelluksia Google-tiliisi, olet myös saattanut antaa niille luvan tarkastella Googlen sinusta tallentamia tietoja. Käyttöoikeuksia voit tarkastella ja peruuttaa tällä sivustolla:

https://security.google.com/settings/security/permissions

6. Haluatko kaiken Google-tiedon ulos?

Sekin onnistuu! Kirjanmerkit, sähköpostit, yhteystiedot, Google Drive -sisällön, profiilisi tiedot, YouTube-videosi ja niin edelleen pystyt lataamaan täältä:

https://www.google.com/takeout

Lähteet: Medium.com, Support.google.com

Lue myös:


Näin teeskentelet, ettet jo googlannut uutta tuttuasi


9 viatonta kysymystä, jotka saavat jokaisen paniikkiin


Yhteiskuntaluokka näkyy googlaamisessakin


Maailman halutuimman työpaikan vinkit työnhakuun

Huumorintaju yhdistää, mutta myös erottaa tuoreita aviopareja.

Huumorintaju on ominaisuus, jota ihmiset yleensä toivovat puolisoltaan. Samanlainen huumori on kautta vetänyt rakastavaisia puoleensa, mutta illan Ensitreffit alttarilla -jakso opettaa, että huumori voi olla myös erottaja. 

Illan jaksossa Esa ja Aliisa, Mari ja Petri sekä Johanna ja Markus nauttivat häämatkoistaan. Pääosin matkat näyttävät sujuvan yhteisymmärryksessä, vaikka tilanne ja tulevaisuus jännittävät kovasti pareja. 

Huono vitsi lähtee pillistä

Berliinissä matkailevat Mari ja Petri kokevat kuitenkin yhden oikein kiusallisen hetken. Kun he siemailevat Aperol Spritz -drinkkejä jokilaivassa, Petri lohkaisee:

– Taas pillillä! Täähän menee ihan gay-hommaksi tää ryyppääminen.

Marin silmät laajenevat paheksunnasta välittömästi. 

– Anteeksi mitä?

Petri yrittää keventää tilannetta nauramalla ja selittämällä heittoaan, mutta Marin mielestä vitsi ei selvästikään ole hauska. Jäätävä tilanne saa katsojankin kiemurtelemaan kiusallisuudesta.

Ei liikaa johtopäätöksiä

Marin täytynee pohtia, voiko mauttomat vitsit laittaa hurtin huumorin piikkiin vai heijasteleeko vitsi aina lausujansa arvomaailmaa. 

– Tämähän ei ole vielä kaikkea toisesta. Olisi hyvä, ettei vetäisi liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä, ohjelman asiantuntijoihin kuuluva Tony Dunderfelt toteaa illan jaksossa. 

Parisuhteessa on tietysti lukemattomia asioita, jotka ovat vähintään yhtä tärkeitä kuin samankaltainen huumorintaju. Nähtäväksi jää, tuleeko vitsailu Marin ja Petrin väliin. 

Ensitreffit alttarilla Avalla tiistaisin klo 21.00.

Kysely

Onko parisuhde tuomittu epäonnistumaan, jos sen osapuolilla on erilainen huumorintaju?

Ellen Jokikunnas sanoi tahdon lauantaina 9. syyskuuta.

Suosittu juontaja, malli ja toimittaja Ellen Jokikunnas on mennyt naimisiin. Hän sanoi tahdon lauantaina 9. syyskuuta. 

Ellen vahvisti asian Me Naisille ja julkisti samalla Instagram-kuvan upeasti koristellusta juhlatilasta. Kuvassa Ellen retuuttaa sulhastaan jalasta.

Sulhanen oli pukeutunut vaaleanharmaaseen pukuun sekä mustaan hattuun. Ellen taas oli valinnut hääpuvukseen pitsikoristeluja sisältävän merenneitopuvun. Hääparin asujen lisäksi myös juhlatila pitsiviireineen, vaaleine kattauksineen ja rehevine kukkineen on kuvan perusteella viimeisimpien trendien mukainen.

Ellen kiittelee kuvassa ystäviään ja sukulaisia ”kreiseimmistä juhlista ikinä”.

Pariskunta kihlautui hiljattain, heinäkuussa 2017. Tuolloin Ellen julkaisi Instagramissa kuvan upeasta sormuksestaan.

 

Oho.

Henkilön Ellen Jokikunnas (@ellenjokikunnas) jakama julkaisu

Voipi olla, että Ellenin tuorein Instagram-kuva innostaa ensi kesäksi häitä kaavailevat metsästämään pitisiä viirejä.