”Välttelen nykyään Helsingin rautatieasemaa ja erityisesti sen maanalaista osuutta. Tunnen turvattomuutta miesjoukkioiden keskellä.” Nainen, 49

Ahdistelu on kuuma puheenaihe, mutta vanha ilmiö. Sosiaalisessa mediassa häirintä saa uusia muotoja. Missä kulkee ahdistelun ja imartelun raja?

Olin 13-vuotias ja kotimatkalla, kun huomasin, että polkupyörä kaarteli perässäni epäilyttävästi. Päätin poiketa tutulta reitiltä, jotta huomaisin, seuraako tyyppi minua. Kun hän pyöräili perässäni sivukatujakin, ahdistuin.

Pysähdyin bussipysäkille, jotta tyypin olisi pakko ohittaa minut. Hänkin pysähtyi ja kysyi kelloa. Kun mutisin, ettei minulla ole, poika tarttui takapuoleeni.

Hyppäsin polkimille ja pyöräilin ylämäkeen veren maku suussa. Tajusin, että tyypin teko oli väärin, mutten ymmärtänyt, miksi hän teki sen ja miksi juuri minulle. Seksuaalisen ahdistelun käsitteestä olin tuskin kuullutkaan.

Eikä ihme, ahdistelusta ei vielä 15 vuotta sitten juuri puhuttu. Moni tätä juttua varten jututtamani nainen muisteli, että nuoruudessa oli ihan normaalia, jos joku tarttui diskossa takapuolesta tai kopeloi lumipenkassa. Jotkut kertoivat, kuinka tuntematon tarttui rintoihin ravintolassa tai tuttu kähmi työpaikalla.

Sittemmin ahdistelu on noussut julkiseen keskusteluun säännöllisin väliajoin. Vuonna 2008 uutisoitiin, että kolmasosa eduskunnan naispuolisista työntekijöistä oli kokenut seksuaalista häirintää työpaikallaan, ja vuonna 2014 julkaistun EU-tutkimuksen mukaan peräti 71 prosenttia suomalaisista naisista on kokenut seksuaalista häirintää 15 vuotta täytettyään.

Nyt ahdistelu on noussut keskusteluun maahanmuuton ja poliisin lausuntojen myötä. Helsingin apulaispoliisipäällikkö Ilkka Koskimäki sanoi The Telegraph -lehden haastattelussa, että raiskaukset puistoissa ja kaduilla olivat tuntematon ilmiö Suomessa ennen viime vuonna saapuneita turvapaikanhakijoita.

Suomalaiset nousivat välittömästi vastaiskuun: Twitterissä jaettiin kokemuksia lääppijä-hashtagilla ja muistutettiin, ettei ahdistelu ole uusi ilmiö. Sittemmin poliisi tarkensi, että uutta on suurella joukolla ahdistelu.

– On naiivia ajatella, että ongelma olisi rantautunut Suomeen vasta nyt, sanoo myös Nuorisotutkimusseuran erikois­tutkija Sanna Aaltonen.

"Tutkimuksen mukaan häirintä vain muistetaan paremmin, jos sen tekijä kuuluu eri etniseen ryhmään."

– Tutkimuksen mukaan häirintä vain muistetaan paremmin, jos sen tekijä kuuluu eri etniseen ryhmään. Siihen voi liittyä vierautta tai pelkoa.

Aiemmin kähmintä hyväksyttiin hiljaa, mutta nykyään takapuoleen tarttuminen ei ole enää ok. Olisiko viimein nollatoleranssin aika?

Ai niin, se huuto

”Tuntematon mies istui viereeni ratikassa ja repäisi sukkahousuni rikki. Hän huoritteli minua ja kysyi, mitä hänen pitäisi maksaa siitä, että saisi viedä minut kotiinsa ja tehdä minulle mitä ikinä haluaisi. Pariskunta takanamme käänsi katseensa pois, koska ilmeisesti se oli huomattavasti helpompaa kuin tilanteeseen puuttuminen”, kirjoittaa 19-vuotias Nelli Kenttä blogissaan #lääppijä-tunnisteella.

"Päällimmäinen tunne oli joka kerta alemmuus ja häpeä. Häiritsijä ajattelee, ettei minulla ole omaa tahtoa."

Tarina on yksi monista. Kenttä kertoo kirjoituksessaan niin rintsikoiden hakaset avanneesta portsarista kuin lattialla masturboineesta tuttavasta.

– Päällimmäinen tunne oli joka kerta alemmuus ja häpeä. Häiritsijä ajattelee, ettei minulla ole omaa tahtoa. Olen vain objekti, otettavissa, lääpittävissä, Nelli sanoo.

Hän on reagoinut kohtaamiinsa tilanteisiin vaihtelevasti: sanonut ei, keskustellut, lähtenyt pois. Joskus kaveri on esittänyt poikaystävää.

– Mutta se tuntuu tyhmältä. Miksi minun sanani ei riitä?Kenttä päätti kirjoittaa aiheesta, koska naisten suojelulla puolusteltu rasismi alkoi suututtaa. Kun hän suunnitteli kirjoitustaan ja alkoi kerrata kokemuksiaan, mieleen tulivat vain kaikkein räikeimmät.

– Se, että isäni ikäinen mies huutelee kadulla lyhyestä hameesta, on niin arkipäiväistä, ettei siihen edes kiinnitä huomiota.

Kun Kenttä kirjoitti aiheesta, hän sai valtavasti yhteydenottoja – myös keski-ikäisiltä miehiltä. Jotkut heistä puolustivat tapahtumia: mitäs kuljit humalassa tai pukeuduit noin. Moni kysyi, mistä Kenttä oli keksinyt tarinansa.

Toisaalta #lääppijä-kampanja on hämmentänyt monia miehiä: heille on ollut yllätys, kuinka yleistä ahdistelu on.

Erikoistutkija Sanna Aaltonen on tutkinut yhdeksäsluokkalaisten käsityksiä sukupuolisesta häirinnästä vuonna 2006 julkaistussa väitöskirjassaan. Tutkimukseen osallistuneille tytöille ahdistelukokemukset olivat arkipäiväisiä.

– Ajateltiin, että tällaista se nyt on. Iltaisin ja viikonloppuisin julkisissa tiloissa nyt vain on epämiellyttäviä lähestymisiä. Usein ajateltiin, että se on se hinta, mikä pitää maksaa, kun lähtee ulos, Aaltonen kertoo.

Selfie hyvänä hiuspäivänä

Ahdistelun kohteeksi joutuminen ei katso ikää, mutta usein huolta kannetaan erityisesti nuorista tytöistä. Tyttöjen Talon seksuaaliterapeutti Kristiina Hannilan mukaan seksuaalista väkivaltaa kokeneiden asiakkaiden määrä on lisääntynyt.

"Uskon, että monet ahdistelukommentit jäisivät kirjoittajilta kasvotusten sanomatta."

Sosiaalinen media on tuonut ahdistelulle uusia tiloja ja tapoja: ennen lääpittiin diskossa, nyt netissä.

– Somessa on helppo kommentoida, kun voi piiloutua käyttäjäprofiilin taakse. Uskon, että monet ahdistelukommentit jäisivät kirjoittajilta kasvotusten sanomatta, 17-vuotias tubettaja Ia Jokinen pohtii.

– Netissä tapahtuva seksuaalinen häirintä on helpompaa, koska siitä ei aina jää kiinni, Nelli Kenttä lisää.

17-vuotiaat Lumi Kettunen ja Elisabeth Keinänen ovat kohdanneet häirintää useammin livenä kuin somessa. Nuorempana ahdistavia kommentteja tuli Irc-galleriassa paljonkin, mutta Instagramissa he ovat saaneet olla rauhassa. He eivät postaa paljastavia selfieitä, mutta antavat siunauksen niille, jotka haluavat niin tehdä.

– Jokainen saa julkaista sellaisia kuvia kuin haluaa. Vaikka laittaisi paljastavan kuvan itsestään, ei pitäisi saada ahdistavia kommentteja, Elisabeth sanoo.

Vielä 1980-luvulla Kikan ja Samantha Foxin kaltaisten julkkisten rohkeat kuvat tuntuivat syntisiltä. Nyt some vilisee supermallien, instajulkkisten ja tosi-tv-starojen omakuvia. Pelfieen on helppo ottaa mallia Kardashianilta.

Sanna Aaltonen ei silti usko, että nuorten naisten seksuaalisuus on nyt avoimempaa kuin aiemminkaan. Muoto on toki muuttunut: 2000-luvun alussa kaikkialla kohistiin napapaidoista, nyt siitä, miten netissä on sopivaa näkyä.

– Tytöt joutuvat nyt miettimään julkisen ja yksityisen rajanvetoa enemmän. Halu olla viehättävä ja saada positiivista huomiota on olemassa, Aaltonen sanoo.

Hänestä selfiet ovat ennen kaikkea läsnäoloa, itsensä esittämistä ja ihanne­minän rakentamista.

– Kaikkihan haluavat luoda itsestään positiivisen kuvan ja tulla huomatuiksi. Vastuu on aina ikävien viestien lähettäjällä.

Niin, selfiet eivät ole pyyntö lähettää seksiehdotuksia. Sen sijaan niillä halutaan viestiä esimerkiksi päivän fiilistä tai uutta kampausta.

– Selfiet ovat hauska tapa jakaa muille vaikka onnistunut meikki, uudet hiukset kampaajan jälkeen, uusi lävistys tai vaikka hyvä hiuspäivä. Usein niitä postataan ihan vain siksi, että halutaan jakaa muillekin onnistunut kuva itsestään, Ia sanoo.

"Julkaisen selfien silloin, kun tykkään siitä, miltä näytän."

Lumi ja Elisabeth ovat samoilla linjoilla: Selfie postataan silloin, kun on panostettu tai näytetään omasta mielestä erityisen hyvältä. Joskus vain vaihtelun vuoksi.

– Koska välillä on nätti olo. Julkaisen selfien silloin, kun tykkään siitä, miltä näytän, Elisabeth sanoo.

Flirttiä vai ahdistelua?

Yksi vetää rajan koskemiseen, toisesta jo asiaton huutelu on häirintää. Selvää on vain yksi asia: ahdistelun kohde päättää itse, mikä on ahdistelua.

– Moni nuori olettaa saavansa olla ainakin keskellä päivää rauhassa. Jos joku alkaa bussissa silittää reittä, se on yksiselitteisesti törkeää, Aaltonen sanoo.

Somessa rajan piirtäminen voi olla hankalampaa. Kehuja ja tykkäyksiä on kiva saada, mutta missä kulkee imartelun ja ahdistelun raja?

– Imarteleva kommentti on sellainen, jonka voisi jakaa perheen kanssa tai sanoa myös sisarukselle. Tuntemattomalle kommentoidessa on hyvä miettiä, sanoisiko niin omalle tutulleen, Ia Jokinen sanoo.

Hän tulee hyvälle tuulelle esimerkiksi, jos joku kutsuu ihanaksi tai kauniiksi. Myös kehuja hiuksista tai asusta on kiva saada. Elisabeth on samoilla linjoilla.

"On kivempi saada kehuja vaatteista tai huulipunan väristä kuin kuulla, että sinulla on hyvät tissit."

– Tykkään, jos joku kehuu jotain tiettyä ominaisuutta, vaikka silmien väriä. On kivempi saada kehuja vaatteista tai huulipunan väristä kuin kuulla, että sinulla on hyvät tissit, Elisabeth sanoo.

Nelli Kentästä ahdistelua ovat kommentit, jotka hän tuntee itse epämiellyttäviksi tai jotka eivät ole ”hyvän maun rajoissa”. Hänen julkisella Instagram-tilillään on reilut 8 000 seuraajaa. Kuvien tai ulkonäön kehuminen ei häiritse, mutta ahdistavilta tuntuvat kommentit, joilla on taka-ajatus.

– Maalaisjärjellä pitäisi tietää, mitä tuntemattomalle on ok sanoa. Ei minua kiinnosta, mitä tuntematon haluaisi minun tekevän hänelle. Se on kuvottavaa, Nelli sanoo.

– Pukeudun pääasiassa miesten vaatteisiin. Ne, jotka pukeutuvat naisellisemmin tai laittavat paljastavia kuvia, saavat varmasti enemmän ahdistavia viestejä kuin minä. Ja heillä on niihin kuviin täysi oikeus. Se on heidän kroppansa.

Myös Lumin ja Elisabethin mielestä raja menee vartalon kommentoinnissa ja viestin seksuaalisessa taka-ajatuksessa.

– On eri asia sanoa, että olet tosi kaunis kuin että olet tosi kuuma, Lumi sanoo.

Oma häpeä

Ahdistelusta puhuminen on perinteisesti ollut vaikeaa. Yksi syy saattaa olla se, että ahdistelusta puhutaan liian usein tavalla, joka syyllistää sen kohteeksi joutunutta: Antoi ymmärtää, muttei ymmärtänyt antaa. Pojat on poikia.

– Kulttuurissa on paljon puhetapoja, jotka syyllistävät tyttöjä. Jos ahdistelusta kertoo, sanotaan, että mitäs pukeuduit noin tai menit väärään paikkaan, Sanna Aaltonen sanoo.

"Kun puhutaan hormonien hyrräämisestä, se loukkaa poikiakin. Kuin he olisivat vain tahdottomia olentoja."

– Pojat on poikia kuulostaa harmittomalta, mutta oikeuttaa huonon käytöksen. Kun puhutaan hormonien hyrräämisestä, se loukkaa poikiakin. Kuin he olisivat vain tahdottomia olentoja.

Kun Aaltonen haastatteli nuoria väitöskirjatutkimukseensa, hän huomasi, että he osasivat kyllä nimetä inhottavia tilanteita, mutta kokemuksista oli vaikea puhua sukupuolisena häirintänä.

– Sanottiin, että se oli törkeää, mutta ei se ollut kunnon häirintää. Ajatellaan, että vain vakavat raiskausyritykset ovat häirintää.

Siksi on hyvä, että #lääppijän kaltaisia somekampanjoita ja uusia tapoja puhua aiheesta on olemassa. Ehkä ne avartavat ymmärtämään, että kaikki ahdistavilta tuntuvat lähestymiset ovat väärin.

60 vuotta sitten ahdistelusta ei kehdannut kertoa edes kaverille – sehän oli oma häpeä, joka kuului vain kantaa. Aaltonen uskoo, että ahdistelusta saattaa olla vieläkin vaikea sanoa koulussa tai kotona: jos kerron, rajoitetaanko menemisiäni?

– Tytöt pystyvät kritisoimaan tekoja, mutta käytännössä päällimmäinen tunne voi olla häpeä ja nolous, Aaltonen sanoo.

Hän uskoo, että moni on hyväksynyt pelon osaksi arkea. On ihan normaalia miettiä iltaisin, mistä uskaltaa yksin kulkea.

"Samaan aikaan pojille pitäisi opettaa, että ei saa raiskata."

Lumi ja Elisabeth eivät muista, että ahdistelusta olisi koskaan puhuttu koulussa – vaikka heistä pitäisi. Nelli sanoo, että peruskoulussa annettiin lähinnä ohjeita, joilla raiskatuksi joutuminen vältetään: ei kannata käyttää minihametta tai jutella tuntemattomille pimeällä.

– Samaan aikaan pojille pitäisi opettaa, että ei saa raiskata, Nelli sanoo.

Suomalaisessa kulttuurissa on aina ollut yksi selitys ylitse muiden: sori, kännissä ja läpällä. Kun Aaltosen haastattelemat nuoret kertoivat Ruotsin-laivalla ahdistelleista keski-ikäisistä, he lisäsivät samaan hengenvetoon, että nämähän olivat humalassa ja lomalla.

– Sillä annetaan ahdistelijoille synninpäästö. Jos tyttö on humalassa, ahdistelu on aina oma vika. Toivoisin, että se ajattelu kitkeytyisi pois, Aaltonen sanoo.

– Tytöt eivät voi olla itse vastuussa siitä, tapahtuuko jotain ikävää.

 

Mikä on ahdistelua? Naiset kertovat

 

 

Heidi Alava, Jenina Lahtinen, Agneta ja Sofie-Marie Katter.

 

Heidi Alava, 48: ”Liian lähelle ei saa tulla. Pitää varmistaa, että kumpikin tietää, saako koskea.

Kun olin nuori, minulle luvattiin näyttää taksipysäkki. Höpötin matkalla, kunnes tajusin, että menemme väärään suuntaan. Lähdin ja huomasin, että tyyppi oli koko matkan vetänyt käteen. Mietin, mihin hän olisi minut vienyt. Siitä on 20 vuotta, ja yhä muistan sen hyvin.”

Jenina Lahtinen, 19: ”Ahdistelun raja kulkee koskemisessa. Huutelukin voi olla ahdistelua, jos se jatkuu tai jos sen jälkeen lähtee vielä perään. Yhdestä huudosta en niin välitä.”

Agneta Katter, 52: ”Ei ole väliä, kuka ahdisteleva ihminen on. Se on se oma tunne. Kerran ravintolassa mies laittoi käden rinnalleni. Sanoin, että anteeksi, ei kiinnosta. Hän yritti vähätellä tekoaan, minä lähdin vain pois. Se tuntui loukkaavalta.”

Sofie-Marie Katter, 20: ”Ahdistelua on, jos joku koskee tai sanoo inhottavasti tai loukkaavasti. Minulla ei ole kokemuksia ahdistelusta.”

 

 

Anna Ahlstrand, Maija Absetz, Susanna Rantanen, Varpu Saarinen.

 

Anna Ahlstrand, 23: ”Ahdistelu on sitä, että loukkaa toisen yksityistä tilaa, vaikka tulee signaali, ettei se ole toivottua. Jokaisella on oikeus koskemattomuuteen.

Silloin tällöin humalaiset ihmiset huutelevat tai yrittävät käydä käsiksi. Olen joskus sanonut takaisin ikävästikin. Jos ahdistelija olisi tuttu, se voisi tuntua pahemmaltakin. Tuntematonta ei tarvitse kohdata arjessa.”

Maija Absetz, 22: ”Usein kyse on kommunikaatiovirheestä. Puhetta pitää ymmärtää, mutta on liioittelua, että pitäisi lukea ajatuksia. Olen kokenut ahdistavaa käytöstä, mutta en ahdistelua. Baarissa lähestytään helposti. Ahdistelua on, jos sanoo, että etäisyyttä kiitos, mutta toinen ei usko.En ole osannut koskaan pelätä. Joissain tilanteissa ei ole mukava olo, mutta kiiruhdan silloin rivakasti ohi.”

Susanna Rantanen, 40: ”Sanallinen kommentointikin voi olla ahdistelua, jos se kohdistuu ihmisen fyysiseen olemukseen ja ihminen kieltää kommentoinnin tai loukkaantuu siitä. Sen vain tietää, milloin vitsi menee yli.

Fyysinen koskeminen on aina ahdistelua. Jos ventovieras tulee lääppimään, ajattelen nopeasti, että moukka, ja lähden pois. Tuttujen kanssa hurttikin huumori voi lentää. Monilla, joilla on matala kynnys hermostua, voi olla ikäviä kokemuksia taustalla.

Teini-iässä tartuttiin kiinni, eikä siitä kehdannut sanoa. Olen opettanut pojalleni, että ketään ei saa koskea ilman lupaa.”

Varpu Saarinen, 80: ”Kävin 15-vuotiaana soutamassa Helsingin Kaisaniemenlahdella. Minulla oli valkoinen pusero, ja matkalla jätkä iski likaisen käden rintaani. Mietin, kuinka peittäisin jäljen, kun ei ollut muita vaatteita mukana. Ahdistelusta ei niihin aikoihin puhuttu. Se oli häpeällistä, oma häpeä. Jos joku näki jäljen paidassani, hän ei sanonut mitään. Minun ikäiseni nainen ei ole missään oppinut huutamaan. Kun olin eduskunnassa töissä, eräs mies veteli nuorta alaistaan pikkuhousuista. Sanoin, että tuo on seksuaalista häirintää. Hän näytti hämmentyneeltä ja kysyi, onko niin. Sanallista ahdistelua on ollut töissä ja kaikkialla. Varpusta on väännetty varpunen ja kysytty ’hei varpunen jouluaamuna, otatko siemenen multa’. Olin 55-vuotias ja töissä, kun meille tuli ryhmä venäläisiä asiakkaita. Vanhempi vieras puristi minua takapuolesta. Puristin takaisin. Että se mies oli vihaisen näköinen.”

 

Liisa Sääski, Jenna Harainen, Saara Kerosuo, Katariina Toivonen.

 

Liisa Sääski, 75: ”Kävin tyttökoulua, ja koulussa ei ollut ahdistelua. Mutta ei siellä puhuttu aiheesta, vaikka opettajat ja vahtimestarit olivat naisia.10-vuotiaana matkustin kouluun bussilla Töölöstä. Bussi oli tupaten täysi, ja siihen aikaan koululaisetkin laitettiin sekaan. Aina siellä oli käpelöijiä, jotka nojasivat ja hiplasivat. En ymmärtänyt edes huutaa. Koetin hivuttautua poispäin, että näkisin edes ahdistelijan naaman. Se oli ällöttävä kokemus. Mutta on sitä puolustauduttukin. Olin nelikymppinen ja tulossa tansseista, kun mies käpälöi. Pamautin laukulla.”

Jenna Harainen, 27: ”Ahdistelua ovat epäasialliset kommentit ja tuijottava katse. Se riittää, että nainen tuntee olonsa epämukavaksi. En ole onneksi kokenut ahdistelua. Mietin, missä uskallan liikkua.”

Saara Kerosuo, 43: ”Ahdistelua on se, että koskee. Asun Mikkelissä, siellä kaduilla on hiljaista, enkä ole osannut pelätä.

Olen seurannut ahdistelukeskustelua ja ollut huolissani, miten se vaikuttaa ennakkoluuloihin ja ulkomaalaisiin suhtautumiseen.”

Katariina Toivonen, 20: ”Olen aktiivinen somessa, mutta toistaiseksi en ole saanut kauheasti kommentteja tuntemattomilta. Pikkupojat ovat huudelleet kadulla, kun olin nuorempi.”

 

Mitä laki sanoo ahdistelusta?

Seksuaalirikosten rangaistuksia kiristettiin syyskuussa 2014. Samalla seksuaalisesta ahdistelusta tuli erikseen rangaistavaa. Seksuaaliseksi ahdisteluksi määritellään toiseen henkilöön kohdistuva koskettelu, joka on omiaan loukkaamaan tämän seksuaalista itsemääräämisoikeutta. Rangaistus seksuaalisesta ahdistelusta on sakko tai enintään kuusi kuukautta vankeutta.

Lainmuutoksen myötä teko, joka aiemmin tuomittiin sukupuoliyhteyteen pakottamisena, on nyt rikosnimikkeeltään raiskaus. Törkeän raiskauksen alaa laajennettiin niin, että alle 18-vuotiaaseen henkilöön kohdistuva raiskaus on aina törkeä, ja kaikki aikuisiin kohdistuvat seksuaalirikokset seksuaalista ahdistelua lukuun ottamatta siirtyivät virallisen syytteen alaisiksi. Lapsiin kohdistuvat seksuaalirikokset ovat aina virallisen syytteen alaisia.

Lähde: Oikeusministeriö

jury

Missä kulkee ahdistelun raja? Naiset vastaavat

Höpö höpö "Elämä on". Mistä naiset tietää, että olet "kiltti" ? Ei se ole erityistä kiltteyttä, että käyttäytyy kohteliaasti. Sen pitäisi olla normaalia kaikilla ihmisillä. Ihmisiä voi aina lähestyä suusanallisesti. Voi katsoa silmiin ja sanoa jotain mielenkiintoa herättävää. Miehet syyllistävät näköjään naisen ihan kaikesta.
Lue kommentti
Ei pakollinen

Missä kulkee ahdistelun raja? Naiset vastaavat

Vakaat ja kiltit naiset etsivät varmasti kilttejä miehiä. En ole koskaan kokenut mitään muuta niin miehekkäänä, kuin miehen kykyä elää arkea, ottaa vastuuta omasta elämästä ja läheisistään; seisoa omalla paikallaan yhteiskunnassa, perheessä, parisuhteessa. "Vääränlainen katse" minulle tarkoittaisi esim. katsetta, jossa mies katsoo naista ylhäältä alas ja lipoo samalla huuliaan. Jos katsot naista silmiin ja hymyilet, ei kukaan siitä pahastu. Ymmärrät varmaan itsekin eron. Tsemppiä tutustumiseen.
Lue kommentti

Chronin tautia sairastava Santra Lacy opettelee päästämään irti katkeruudesta.

– Yritin kovasti miettiä, että miltä minusta nyt tuntuu. Ei minusta tuntunut oikein miltään, espoolainen Santra Lacy, 35, muistelee kymmenen vuoden takaista heräämistään.

Hän oli juuri saanut väliaikaisen avanteen pitkään jatkuneen suolistosairauden, Crohnin taudin vuoksi.

Kaksi vuotta myöhemmin avanteesta tehtiin pysyvä. Se oli helpotus, mutta myös operaatio, jota moni pelkää.

– Turha valehdella: eihän tämä ole tila, jota kukaan haluaa, mutta ei tämä ole hirveääkään. Kun se nyt on tässä, se on tuonut minulle taas elämäni takaisin.

Elämä neljän seinän sisällä

Santra oli sairastanut Crohnia jo 12-vuotiaasta eli puolet elämästään. Välillä tauti elää hiljaiseloa eli on remissiossa, välillä iskee akuutti. Silloin sattuu ja elämä kiertyy sairauden ympärille.

Santran kohdalla tauti oli akuutissa 18 vuotta. Vatsakivut olivat kovat, sillä suoli kuroutui tulehduksesta johtuvasta arpikudoksesta umpeen. Siihen saattoi tulla tukos milloin vain, ja sitten mentiin täysillä sairaalaan, ettei suoli puhkea.

– Elämäni alkoi siirtyä neljän seinän sisälle, kun en yksinkertaisesti jaksanut tehdä mitään tai halunnut lähteä enää minnekään.

”Vaikkei katkeruudesta pääse kokonaan, sen kanssa voi oppia elämään.”

Yhdessä sumassa tulivat sitten ne elämän suurimmat koetinkivet: avioero, muutto toiseen kaupunkiin, opiskelujen lopettaminen ja masennus.  

Vaikeita vuosia oli kolme, sitten Santra päätti, ettei elämä voi jatkua sellaisena kuin aiemmin. Hän hankki koiran ja lähti ihmisten ilmoille, kun vointi sen salli nyt paremmin. Hän myös uskaltautui laittamaan treffi-ilmoituksen nettiin. Siihen vastasi kiva mies.

Santra pystyi myös lähtemään osa-aikatöihin. Vaikka työ voi rasittaa, se on myös mielelle hyväksi.

Terapiasta ja pitkään jatkuneesta itsetutkiskelusta huolimatta Santra myöntää, että sairauden hyväksyminen on vieläkin vaikeaa.

– Vaikkei katkeruudesta pääse kokonaan, sen kanssa voi oppia elämään. Olen oppinut aika hyvin.

Lue Santran koko haastattelu Me Naisten numerosta 42/2016!

Varo biisipaljastusta! Anna Puu esittää perjantain Vain elämää -jaksossa 1990-luvun hitin.

Vain elämää -ohjelmassa nähdään perjantaina Mikko Kuustosen päivä. Anna Puu on valinnut Mikon biiseistä esitettäväkseen vuonna 1992 julkaistun hitin Joo mä tuun.

Mikko kertoo jaksossa, että biisi syntyi, kun hänen elämänsä täyttyi musiikista ja keikkailusta. Kappaleen alkuperäinen versio on syntynyt krapulan tapaisessa olotilassa, ja siinä on synkkiäkin sävyjä.

– Kappale on on the road -henkinen. Kun menee sellaiseen ihmeelliseen kiertueromantiikkaan, ja elämä on juhlista toisiin menemistä, Mikko kertoo jaksossa.

Annan versio sen sijaan on täysin toisenlainen: kepeä ja huoleton.

– Tiedättekö sen tunteen, kun humalassa tulee hirveästi asiaa? Tää biisi kertoo siitä, Anna kertoo ennen esitystään.

Kuuntele Annan esitys ennakkoon!

2778860

Vain elämää Nelosella perjantaisin klo 20.00. Me Naiset ja Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Donald Trump haukkui Hillary Clintonia häijyksi naiseksi. Senhän täytyy olla kohteliaisuus!

Presidenttiehdokkaat Hillary Clinton ja Donald Trump kohtasivat toisena kolmannessa vaaliväittelyssä torstaina aamuyöstä. Laajasti on arvioitu, että Clinton vei homman kotiin. Sosiaalisessa mediassa huomiota ovat herättäneet varsinkin ehdokkaiden erilaiset aborttikannat ja se, kun Trump kutsui Clintonia ”häijyksi naiseksi”.

Trumpin silmissä Clinton lienee häijy muun muassa siksi, että hän puolustaa kylmän rauhallisesti ja sinnikkäästi naisten oikeuksia.

Päätimme siis, että häijyyshän on mahtava kohteliaisuus! Me Naisten toimitus listasi 12 merkittävää kotimaista ja ulkomaalaista elävää ja edesmennyttä naista, jotka ovat tai olivat varsin häijyjä muijia – mitä parhaimmalla tavalla:

1. Elisabeth Rehn

Entinen kansanedustaja, maailman ensimmäinen naispuolinen puolustusministeri ja ihmisoikeustaistelija haukkui syyskuussa Helsingin Sanomien haastattelussa poliitikot siitä, että he ovat unohtaneet ihmisoikeudet ja tasa-arvon edistämisen. Elisabeth Rehnin, 81, mielestä ihmisiä hädän keskelle palauttava nyky-Suomi näyttää nationalistiselta, pahansisuiselta ja tunteettomalta, eivätkä suomalaiset ymmärrä, kuinka kammottavaa sota on.

Eikä Rehn suostu vaikenemaan.

– Se, joka pysyy hiljaa, tekee yhtä paljon pahaa kuin se, joka räyhää, hän sanoo.

”Nämä nuoret naisetkin, jotka tulevat nyt eduskuntaan. Eivät he välitä ihmisoikeuksien kunnioittamisesta ja tasa-arvon ajamisesta niin kuin minun aikanani”, Elisabeth Rehn sanoi Helsingin Sanomille. Kuva: Sanoma-arkisto / Kaisa Rautaheimo
”Nämä nuoret naisetkin, jotka tulevat nyt eduskuntaan. Eivät he välitä ihmisoikeuksien kunnioittamisesta ja tasa-arvon ajamisesta niin kuin minun aikanani”, Elisabeth Rehn sanoi Helsingin Sanomille. Kuva: Sanoma-arkisto / Kaisa Rautaheimo

2. Helena Ranta

Professori ja oikeushammaslääkäri Helena Ranta, 70, on työskennellyt uhrientunnistuksen kanssa muun muassa Bosnia-Hertsegovinassa ja Kosovossa 1990-luvulla, Estonian onnettomuuden jälkeen, Kamerunissa, Perussa ja Irakissa 2000-luvun alussa sekä Kaakkois-Aasiassa vuoden 2004 tsunamin jälkeen. Hän myös todisti Haagissa vuonna 2003 Slobodan Miloševićin oikeudenkäynnissä.

– En pidä itseäni kunnianhimoisena, mutta vaadin itseltäni paljon. Ja olen erittäin jääräpäinen. Jos otan jonkin tehtävän vastaan, pyrin viemään sen vaikka kuinka katkeraan loppuun asti. Sehän tekee minut varmasti monen mielestä pikkuisen vaikeaksi, Ranta sanoi Me Naisten haastattelussa viime vuonna.

”Tsunamialueella eräät kansalliset ryhmät toimivat mielestäni hyvin epäkunnioittavasti vainajia kohtaan. Tämä on ollut tärkeä viestini: vainajillakin on ihmisoikeudet”, Helena Ranta sanoo Me Naisten jutussa. Kuva: Heli Blåfield
”Tsunamialueella eräät kansalliset ryhmät toimivat mielestäni hyvin epäkunnioittavasti vainajia kohtaan. Tämä on ollut tärkeä viestini: vainajillakin on ihmisoikeudet”, Helena Ranta sanoo Me Naisten jutussa. Kuva: Heli Blåfield

3. Tarja Halonen

Suomen ensimmäinen naispresidentti, ministerikonkari ja juristi Tarja Halonen, 72, olisi takuulla Donald Trumpin mielestä häijy muija, sillä hän on taistellut läpi uransa tasa-arvon ja ihmisoikeuksien puolesta. Hänen mukaansa tasa-arvo on myös viisasta talouspolitiikkaa.

– Sellainen yhteiskunta, jossa sukupuolten välinen tasa-arvo on viety pidemmälle, on taloudellisesti kestävämpi. Sanon aina: ”It is right and just, but also smart”, presidentti sanoi Demokraatille vuonna 2013.

”Jos mies olisi ollut samalla tavalla vaativa, häntä olisi pidetty jämäkkänä.”

Halosella on myös vaikean tyypin maine. Hänen ulkoministeri- ja presidenttiaikojensa lehdistöpäällikkö Maria Romantschuk selitti Halosen ulkoministeriaikojen mainetta MTV:lle muutama vuosi sitten.

– Häntä pidettiin hankalana, eikä hän aina helppo ollutkaan. Jos mies olisi ollut samalla tavalla vaativa ja edellyttänyt asioiden edistymistä, häntä olisi pidetty jämäkkänä. Halosen oli oltava tiukka, jotta hän pystyi lunastamaan paikkansa ja näyttämään, että hän pärjää.

Presidentti Tarja Halonen vuonna 2014. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg
Presidentti Tarja Halonen vuonna 2014. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

4. Margot Wallström

Ruotsin ulkoministeri, 62, on julistanut ajavansa feminististä ulkopolitiikkaa. Viime vuonna Ruotsi ajautui diplomaattiseen kiistaan Saudi-Arabian kanssa, kun Margot Wallström ilmoitti irtisanovansa sotilaallisen yhteistyön maan kanssa. Hän vaati muun muassa naisten aseman parantamista.

Margot Wallström puhui vierailulla Sri Lankassa viime huhtikuussa ympäristöasioista, kuten ilmastonmuutoksesta. Kuva: Reuters
Margot Wallström puhui vierailulla Sri Lankassa viime huhtikuussa ympäristöasioista, kuten ilmastonmuutoksesta. Kuva: Reuters

5. Pirkko Saisio

Pitkän uran tehnyt kirjailija Pirkko Saisio, 67, puhuu asiasta kuin asiasta ilahduttavan suoraan.

– Ihailen häntä varauksettomasti, ja nuorten naisten parissa häntä ja Honksua (Saision kumppani Pirjo Honkasalo) pidetään laajalti esikuvina. Erityisen virkistävää on, että Saisio on kuvia kumartelematon joka suuntaan, hän voi tarvittaessa olla poliittisesti epäkorrekti myös homo- ja lesboväkeä kohtaan, ihmisoikeusjärjestö Setan pääsihteeri Aija Salo luonnehti Imagelle pari vuotta sitten.

Kun Pirkko Saisio sai Finlandia-palkinnon Punainen erokirja -teoksestaan vuonna, hän kritisoi palkintoa voittopuheessaan ja lahjoitti 26 000 euron palkinnon Setalle. Kuva: Sanoma-arkisto / Pete Aarre-Ahtio
Kun Pirkko Saisio sai Finlandia-palkinnon Punainen erokirja -teoksestaan vuonna, hän kritisoi palkintoa voittopuheessaan ja lahjoitti 26 000 euron palkinnon Setalle. Kuva: Sanoma-arkisto / Pete Aarre-Ahtio

6. Angela Merkel

Saksan liittokansleri Angela Merkel, 62, on julistanut, että rajat pysyvät auki, ja pysynyt lujana, vaikka äärioikeistolaiset ovat hyökänneet rajusti häntä vastaan. Merkel ei kadu sallivaa pakolaispolitiikkaa.

– Me pystymme tähän, kuului hänen kuuluisa lauseensa vuosi sitten.

Angela Merkel on ollut Saksan liittokansleri vuodesta 2005 ja kristillisdemokraattisen puolueen puheenjohtaja vuodesta 2000. Kuva: Reuters
Angela Merkel on ollut Saksan liittokansleri vuodesta 2005 ja kristillisdemokraattisen puolueen puheenjohtaja vuodesta 2000. Kuva: Reuters

7. Madonna

Laulajakonkari Madonna, 58, on ollut feministi-ikoni jo vuosikymmenten ajan.

– Elämme edelleen todella seksistisessä yhteiskunnassa, vaikka vaikuttaa siltä, että naiset ovat harpanneet monessa asiassa eteenpäin. Nainen lokeroidaan edelleen. Voit olla seksikäs, muttet voi olla fiksu. Voit olla fiksu, muttet voi olla seksikäs. Voit olla seksikäs, muttet voi olla 50-vuotias, hän sanoi Refinery29-sivuston haastattelussa viime vuonna.

Madonna toivoo, että naiset tukisivat toisiaan nykyistä enemmän. Kuva: Reuters
Madonna toivoo, että naiset tukisivat toisiaan nykyistä enemmän. Kuva: Reuters

8. Sari Baldauf 

Moni ulkomainen media Wall Street Journalista Financial Timesiin on nimennyt entisen Nokian varatoimitusjohtajan yhdeksi maailman merkittävimmistä naisjohtajista. Nykyään Sari Baldauf, 61, on muun muassa energiayhtiö Fortumin hallituksen puheenjohtaja.

– Suvaitsemattomuuden ja monikulttuurisuuden ymmärtämättömyyden edessä meillä on aika tie tallattavana. Minua ei kuitenkaan hävetä suomalaisten puolesta. Ennemminkin sanoisin, että usein ottaa päähän, hän sanoi Ylioppilaslehdelle kymmenen vuotta sitten.

Sari Baldauf on ollut hallituksen jäsen monissa kotimaisissa ja ulkomaisissa yrityksissä ja säätiöissä. Kuva: Sanoma-arkisto / Markus Jokela
Sari Baldauf on ollut hallituksen jäsen monissa kotimaisissa ja ulkomaisissa yrityksissä ja säätiöissä. Kuva: Sanoma-arkisto / Markus Jokela

9. Madeleine Albright

Madeleine Albright, 79, nimitettiin Yhdysvaltain ulkoministeriksi vuonna 1996. Hän oli ensimmäinen nainen tuossa vaikutusvaltaisessa virassa.

”Helvetissä on erityinen paikka naisille, jotka eivät auta toisiaan.”

– Helvetissä on erityinen paikka naisille, jotka eivät auta toisiaan, kuuluu hänen legendaarinen lausahduksensa.

Nyt Madeleine Albright on toistanut lauseensa. Jotkut ovat tulkinneet sen tarkoittavan, että naisten pitäisi äänestää Hillary Clintonia, koska he ovat naisia. Albright on korjannut, että hänen neljäkymmentä vuotta käyttämänsä hokema viittaa varsinkin siihen, että vanhempien naisten pitäisi auttaa nuorempia naisia etenemään työelämässä.

Madeleine Albright kannattaa Hillary Clintonia Yhdysvaltain presidentiksi. Kaksikko kampanjoi yhdessä helmikuussa. Kuva: Reuters
Madeleine Albright kannattaa Hillary Clintonia Yhdysvaltain presidentiksi. Kaksikko kampanjoi yhdessä helmikuussa. Kuva: Reuters

10. Minna Canth

Kirjailija, näytelmäkirjailija, kauppias, toimittaja, naisasianainen. Minna Canth (1844–1877) puolusti heikkoja, kuten naisia ja köyhiä, sekä realistisissa teoksissaan että arjessaan. Hän on myös ainoa suomalainen nainen, jolla on oma liputuspäivä: tasa-arvon päivä 19. maaliskuuta. Mutta tämäkin edistysaskel tapahtui vasta vuonna 2003.

Minna Canth taisteli aktiivisesti naisten koulutuksen puolesta. Kuva: Sanoma-arkisto
Minna Canth taisteli aktiivisesti naisten koulutuksen puolesta. Kuva: Sanoma-arkisto

11. Armi Ratia

Marimekon perustajalla ja pitkäaikaisella toimitusjohtajalla (1912–1979) oli vankkumaton visio, ja Armi Ratia taisteli herkeämättä unelmiensa puolesta. Yritys oli hänelle elämäntapa ja vaatteiden omaperäisyys kunnia-asia.

– Täytyy olla erilainen kuin muut, Armin kerrotaan tokaisseen usein.

Armi Ratia perusti Marimekon vuonna 1951. Kuva: Marimekko
Armi Ratia perusti Marimekon vuonna 1951. Kuva: Marimekko

12. Hertta Kuusinen

Poliitikko Hertta Kuusinen (1904–1974) oli Suomen toinen naisministeri. Jo parikymppisenä hän näki toisenlaisen tulevaisuuden kuin naisilla ympärillään.

Hertta Kuusinen oli monessa asiassa edelläkävijä: hän halusi jo tuolloin yhdistää työn ja perheen. Nainen ei ollut pelkästään ruuanlaittaja ja perheen arjen ylläpitäjä. Näkemys oli hyvin radikaali, sillä naisilla ei ollut muuta elämisen mallia. Vain harvat yläluokan naiset olivat koulutettuja ja saattoivat menestyä yhteiskunnassa, Punainen kolmio -tv-sarjan (2015) ja Hertta-kirjan (2015) Kuusisesta tehnyt Heidi Köngäs kertoo Kotiliedelle.

Hertta Kuusinen on ensimmäinen suomalainen nainen, joka pääsi politiikan eturiviin. Kuva: Sanoma-arkisto
Hertta Kuusinen on ensimmäinen suomalainen nainen, joka pääsi politiikan eturiviin. Kuva: Sanoma-arkisto

Ketä vahvaa naista sinä arvostat? Kommentoi alla tai Twitterissä tai Instagramissa hashtageilla #häijymuija ja #menaiset!

Synnytyssairaaloissa osataan hoitaa ympärileikattuja naisia jo hyvin. Vielä pitäisi estää se, ettei yhtään Suomessa asuvaa tyttöä silvottaisi.

Naisten sukuelinten silpominen on maailmassa yhä arkipäivää: noin kolmea miljoonaa tyttöä uhkaa tänäkin vuonna brutaali perinne, joka vammauttaa ja traumauttaa loppuiäksi. Ympärileikattuja naisia elää maailmassa noin 200 miljoonaa.

Mutta miksi tämän pitäisi kiinnostaa suomalaisia?

– Tyttöjen sukuelinten silpominen on yksiselitteisesti ihmisoikeusloukkaus, ja nämä naiset kansainvälisten ihmisoikeuksien suojeluksessa, sanoo oikeushammaslääkäri Helena Ranta, joka on juuri palannut Eritreasta.

– Kun miettii, mitä nämä tytöt ja naiset ovat käyneet läpi, meillä pitää olla sen verran empatiaa, että autamme. Suomalaisten tehtävä ei ole mennä paikan päälle ja neuvoa mitä tehdä, vaan tukea paikallisia ihmisiä: sairaanhoitajia ja aktivisteja, jotka voivat parhaiten tehdä yhteisöissään muutoksen.

Auttaa voi siis paitsi näin toimivien järjestöjen kautta, myös löytämällä suoran yhteyden paikallisiin naisiin.

Työtä tarvitaan kuitenkin myös Suomessa.

Varhaiset vaaran merkit

– Ympärileikkausperinne elää Suomessakin, sanoo Ihmisoikeusliiton asiantuntija Solomie Teshome, joka työskentelee maahanmuuttajien kanssa KokoNainen-projektissa. Sen tavoite on, ettei yhtään Suomessa asuvaa tyttöä silvottaisi.

Lue lisää: Ympärileikatun naisen tarina

Suomessa ei ole tullut esiin yhtään tapausta, että maahanmuuttajataustaisia tyttöjä olisi ympärileikattu täällä. Monilla tytöillä on kuitenkin vaara joutua silpomisen uhriksi matkalla vanhempiensa kotimaassa, esimerkiksi Egyptissä, Etiopiassa, Sudanissa, Somaliassa tai monessa muussa Afrikan maassa. Ihmisoikeusliitto kouluttaakin muun muassa sairaanhoitajia ja päiväkotien henkilökuntaa siitä, kuinka havaita varhaisia vaaran merkkejä ja kuinka puhua asiasta perheiden kanssa.

”Ympärileikkausperinne elää Suomessakin.”

– Epäilyt voivat herätä esimerkiksi, jos tyttö on lähdössä yhdessä vanhempiensa tai toisen vanhemman kanssa kotimaahansa. Vaikka niin, että vain perheen tyttö on lähdössä, muut sisarukset eivät, Solomie Teshome kertoo.

Tällaisia konsultointipuheluita Solomie saa terveydenhoitajilta etenkin keväisin lomien kynnyksellä. Tyttöjen iät vaihtelevat taaperoista teini-ikäisiin.

– Kun tyttö on jo lähdössä matkalle ja herää epäilys, että hän joutuu silvotuksi, ollaan jo myöhässä, Solomie sanoo.

Silloin asia siirtyy lastensuojelulle.

Käsinkosketeltava hätä

Olennaista onkin ennaltaehkäisy, joka on Suomessa osoittautunut tehokkaaksi. Suomessa terveys- ja sosiaalialan työntekijöillä on velvollisuus ottaa asia puheeksi maahanmuuttajien kanssa, joiden kulttuureissa tyttöjen ympärileikkausta harjoitetaan. KokoNainen-projektissa puolestaan maahanmuuttajat verkostoituvat toistensa kanssa ja pyrkivät yksilö- ja ryhmäkeskusteluissa muuttamaan asenteita.

– Suomeen kotoutuneiden maahanmuuttajien asenteet ovat selvästi muuttuneet viime vuosina: vaikka perinne olisi omassa kulttuurissa yhä yleinen, he ovat luopuneet siitä Suomessa. Nämä ihmiset ovat myös tärkeitä muutoksentekijöitä lähtömaissaan, Solomie sanoo.

Hän kertoo miehistä ja naisista, jotka ovat saaneet ensimmäisen kerran vasta Suomessa tietää, kuinka vahingollista sukuelinten silpominen on: se aiheuttaa paitsi välitöntä kipua ja hengenvaaran, myös loppuelämäksi ongelmia virtsaamisen, kuukautisten, seksielämän ja synnytysten kanssa. Se on kova paikka vanhemmille, jotka ovat uskoneet toimineensa lastensa parhaaksi ja jotka itsekin ovat perinteen uhreja.

– Hätä on käsinkosketeltava, kun ihmiset ymmärtävät tämän. He haluavat nopeasti vaikuttaa asenteisiin myös kotimaassaan, omien sukulaistensa kautta.

Suomeen kotoutuneiden maahanmuuttajien asenteet ovat selvästi muuttuneet viime vuosina.

Esimerkkinä Solomie kertoo miehestä, joka keskusteluryhmässä tajusi, ettei missään nimessä halunnut tytärtään ympärileikattavan. Hän sai käännytettyä koko vaimonsa suvun, ja tytär säästyi silpomiselta, ensimmäisenä suvussaan.

Suomessa tehtävällä työllä on siis iso merkitys myös maailmalla. Täällä riskiryhmässä ovat vasta maahan tulleet, esimerkiksi vastaanottokeskuksissa asuvat, sekä maahanmuuttajat, jotka ovat ehkä asuneet jo pitkään Suomessa mutta ovat jääneet omiin oloihinsa. Monille maahanmuuttajanaisille asia tulee uudelleen ajankohtaiseksi vasta naimisiinmenon ja raskaaksitulon myötä. Heidät pitäisi silloin tavoittaa. Siksi Ihmisoikeusliittokin tekee etsivää työtä maahanmuuttajataustaisten avainhenkilöiden avulla.

Arkea töissä ja tuttavapiirissä

Suomalaisissa synnytyssairaaloissa ympärileikatut synnyttäjät ovat olleet arkea jo pitkään, ja heitä osataan hoitaa hyvin. Ympärileikkauksen aiheuttamia vaurioita voidaan myös jossain määrin korjata. 

Solomie Teshomen mielestä myös muiden kuin asiaan työkseen törmäävien suomalaisten olisi hyvä tiedostaa ilmiö, sillä jollei siitä puhuta avoimesti, sitä ei saada kitkettyäkään.

– Moni suomalainen ajattelee, ettei asia koske häntä, mutta tulevastahan ei voi tietää. Se voi olla koulukaveri, tuleva puoliso, töissä kohdattu ihminen...

Solomie kertoo suomalaisnaisesta, joka havahtui vasta raskausaikanaan siihen, että hänen miehensä kulttuurissa tyttöjen ympärileikkaus on yhä arkipäivää.

– Nainen oli hädissään. Rauhoitin häntä ja kehotin häntä puhumaan miehensä kanssa. Myöhemmin pariskunta soitti minulle ja kertoi, että myös mies vastusti tiukasti tyttöjen ympärileikkauksia. Heidän tyttärellään ei siis ollut hätää.

”Moni suomalainen ajattelee, ettei asia koske häntä.”

Suomessa lisääntyneet maahanmuuttovastaisuus ja vihapuhe eivät helpota aiheesta puhumista, mutta Solomie Teshomen mukaan muuta vaihtoehtoa ei ole.

– Asiasta pitää voida puhua. Mutta on tärkeää olla kauhistelematta ja syyllistämättä. Se vain karkottaa avuntarvitsijat. 

Suhtautumista tyttöjen ympärileikkaukseen voi helpottaa toisen asemaan asettuminen. Lähtömaissaan ympärileikatut naiset ovat olleet normaaleja, ympärileikkaamattomat epänormaaleja ja syrjittyjä. Suomessa asetelma keikahtaa päälaelleen. Naisen voi olla hyvin vaikea ottaa itse asiaa puheeksi täkäläisessä terveydenhoidossa.

Miten sitten puhua?

Silpominen vai ympärileikkaus? Helena Ranta käyttää yksiselitteisesti termiä sukuelinten silpominen, koska pitää jälkimmäistä vähättelevänä ja sekoittuvan poikien ympärileikkaukseen, joka on aivan eri asia. Silpomista käytetään myös kansainvälisesti oikeus- ja vaikuttamistyössä.

– Täytyy muistaa, että tämä on myös kumulatiivinen rangaistus tytöille. Itsessään väkivaltainen toimenpide tulee naisen elämässä toistuvasti vastaan eri elämänvaiheissa kuukautisongelmista synnytyksiin. Traumaattiset muistot eivät myöskään vähene siitä, että silpominen tehtäisiin mahdollisimman nuorena.

Oikeushammaslääkäri Helena Ranta on tullut tutuksi johtaessaan tutkimusryhmiä vaikeissa olosuhteissa maailman kriisialueilla. "Ei voi sulkea silmiä siltä, mitä maailmalla tapahtuu", hän sanoo.
Oikeushammaslääkäri Helena Ranta on tullut tutuksi johtaessaan tutkimusryhmiä vaikeissa olosuhteissa maailman kriisialueilla. "Ei voi sulkea silmiä siltä, mitä maailmalla tapahtuu", hän sanoo.

Myös Solomie Teshome puhuu silpomisesta kouluttaessaan suomalaisia ja kampanjoidessaan perinnettä vastaan. Lähestyessään ihmistä, jolle ympärileikkaus on osa kulttuuria, Solomie kuitenkin puhuu ympärileikkauksesta.

Solomie Teshome ja Helena Ranta molemmat uskovat, että tyttöjen silpomiselle saadaan vielä loppu.

– Uutiset Eritreasta olivat rohkaisevia, Helena sanoo.

Eritrean terveysministeriö on yhdessä maan naisjärjestön kanssa lähtenyt taisteluun silpomista vastaan, ja se on vähentynyt maassa radikaalisti viime vuosien aikana. Toiveikkaita esimerkkejä on muistakin maista.

– Kyllä perinne vielä sitkeästi muutaman sukupolven elää, mutta ei tässä ole mahdotonta onnistua, Helena toteaa.

– Valoa näkyy, mutta tämä vaatii meidän kaikkien osallistumista, Solomie sanoo.

Tuhoisa perinne

Tyttöjen ympärileikkauksissa on kolme päätyyppiä:

1. Klitoriksen kärjen poistaminen tai klitoriksen osittainen tai täydellinen poistaminen.

2. Klitoriksen poistaminen sekä pienten häpyhuulien leikkaaminen osittain tai kokonaan.

3. Ulkoisten suku­elinten osittainen tai täydellinen poistaminen sekä typistettyjen häpyhuulien yhteen ompeleminen niin, että virtsan ja kuukautisveren poistumiseksi jätetään vain pieni aukko.

Tyttöjen ympärileikkaus vähentyy maailmassa jatkuvasti, joskin hitaasti. Parhaita tuloksia syntyy yhteisöissä, joissa muutos lähtee sen jäsenistä itsestään, kuten yhä enenevissä määrin tapahtuukin.